ciąża mimo tabletek anty? - wątek zbiorczy - Strona 6 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2007-06-20, 15:34   #151
Emilia1
Zakorzenienie

Dot.: ciąża mimo tabletek anty?

Cytat:
Co do ciąż mnogich - radze troche poczytać o temacie- po odstawieniu tabletek anty należy zrobic stosowną przerwę aby uniknąć tego typu wypadków spowodowanych nagłym powrotem niekontrolowanej płodności. O ile mi wiadomo obecnie ciąże mnogie sa najczęściej wynikiem procesu leczeni bezpłodości - ewentualnie można próbować z kwasem foliwowym no i przeciez geny...
odswiezam wątek.

nie zrozumialam, czyli po odstawieniu tabletek mozna zajsc w ciązę mnogą?
Emilia1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-06-20, 15:49   #152
jaga_2001
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Emilia1 Pokaż wiadomość
odswiezam wątek.

nie zrozumialam, czyli po odstawieniu tabletek mozna zajsc w ciązę mnogą?
nie tak po tabletkach anty jak po lekach hormonalnych, ktore pobudzaja narzady rodne kobiet do owulacji, w przypadku gdy te nie moga zajsc w ciaze. Czasem takie przypadki zdarzaja sie u kobiet zarzywajacych doustne srodki antykoncepcyjne, ale w tym wypadku bardziej bym stawiala na ggeny niz na leki...

AV by jaga_2001
jaga_2001 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-07-17, 17:09   #153
Emilia1
Zakorzenienie

Cytat:
nie tak po tabletkach anty jak po lekach hormonalnych, ktore pobudzaja narzady rodne kobiet do owulacji, w przypadku gdy te nie moga zajsc w ciaze. Czasem takie przypadki zdarzaja sie u kobiet zarzywajacych doustne srodki antykoncepcyjne, ale w tym wypadku bardziej bym stawiala na ggeny niz na leki...
aha , dziekuje za dopiowdz!
Emilia1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-08-12, 15:07   #154
Madziara.
Raczkowanie

Ciąża przy stosowaniu tabletek?!

Witam
Jestem bardzo ciekawa co osłabia skuteczność działania tabletki antykoncepcyjnej? Czy możliwe jest zajście w ciążę jeżeli stosuje się tabletki systematycznie o stałej porze.
Biorę tabletki od dłuższego czasu w poprzednim miesiącu plamienie wystąpiło już podczas przyjmowania 19-ej tabletki a teraz w tym miesiącu nie ma plamienia w ogóle czy to znaczy że jestem w ciąży?
Ostatnią tabletkę z opakowania wzięłam w czwartek i do chwili obecnej nie mam plamienia.
Jeszcze wcześniej wystąpiło u mnie bardzo długie plamienie, ale sama sobie byłam temu winna. Pokręciłam coś z tabletkami i dwa razy wzięłam po dwie tabletki jednego dnia w efekcie czego opakowane skończyłam o dwa dni szybciej. Aby unormować sytuację zrobiłam sobie przerwę w przyjmowaniu tabletek 1 miesiąc poczekałam na normalny prawdziwy okres i w pierwszy dniu miesiączki zaczęłam opakowanie. W ogóle odkąd biorę tabletki zawsze miesiączka występowała w czasie siedmiodniowej przerwy a teraz echo. Czy może się zdarzyć że nie wystąpi plamienia co wcale nie oznacza ciąży czy nie mam co się łudzić.
Proszę o szybkie odpowiedzi bo nie wiem co robić czy zacząć następne opakowanie jeżeli nie pojawi się plamienie??
Madziara. jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-08-12, 18:13   #155
Aardat Lilth
Zakorzenienie

Dot.: Ciąża przy stosowaniu tabletek?!

Cytat:
Napisane przez Madziara. Pokaż wiadomość
Aby unormować sytuację zrobiłam sobie przerwę w przyjmowaniu tabletek 1 miesiąc poczekałam na normalny prawdziwy okres i w pierwszy dniu miesiączki zaczęłam opakowanie.
Proszę o szybkie odpowiedzi bo nie wiem co robić czy zacząć następne opakowanie jeżeli nie pojawi się plamienie??
Sama napisałaś, że zrobiłaś sobie przerwę od pastylek więc sama sobie odpowiedz czy w tym czasie współżyłaś a jeśli tak to jak się zabezpieczałaś? Szczerze mówiąc, nie powinnaś była ją robić, tylko zacząć od razu kolejne opakowanie nawet bez 7 dniowej przerwy.

Chciałaś wiedzieć co może osłabić działanie anty-: wymioty, biegunka zaraz po zażyciu pastylki, stosowanie innych leków np niektórych antybiotyków.

Czasami zdarza się że miesiączka nie występuje w 7 dniowej przerwie tylko np minimalne upławy na które można nie zwrócić większej uwagi i to "zastępuje" okres i nie jest to w żadnym razie ciąża. Ja na twoim miejscu wzięłabym nowe opakowanie w wyznaczonym terminie.
Aardat Lilth jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-08-13, 12:39   #156
pani_smith
Zakorzenienie

Dot.: Ciąża przy stosowaniu tabletek?!

zgadzam się z powyższym.
no, a żeby tą ciążę wykluczyć i uspokoić nerwówkę - teścik.

wróciłam
pani_smith jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-09-23, 19:05   #157
maka-mg
Przyczajenie

Question ciąża a tabletki anty

witam mam pytanie, a mianowicie jesli kobieta jest w ciazy a nadal bierze tabletki antykoncepcyjne (zakladamy, ze nie wie ze jest w ciazy) to jakie to ma skutki? dla dziecka, dla matki?

i kolejne, czy jesli jest się w ciazy (zakladamy ze to paczatek ciazy)i nadal bierze sie tabletki anty, to czy podczas 7dniowej przerwy wystepuje jako takie krwawienie? gdzies na jedym z forów czytalam ze moga wystepowac normalne krwawienia pomimo ze sie jest w ciazy... strasznie mnei zastanawia czy to prawda...

wie ktos cos na ten temat? z gory dzieki za odpowiedzi
maka-mg jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2007-09-24, 07:40   #158
enka14
Przyczajenie

Dot.: ciąża mimo tabletek anty? - wątek zbiorczy

Brałam yasmine przez dwa miesiące. Następnie zmieniałm na Yasminelle. w tych dwóch miesiącach brania Yasmine dostawaąłm krwawienia w 2 dniu przerwy. Niestety po Yasminelle w 3 dniu przerwy dostałam tylko jednodniowego plamienia. Miałm tez dwudniowe plamienie jeszcze przed zakończeniem ( około 5 dni przezd zakończeniem ) opakowania Yasminelle. Wiem, że to głupio zabrzmi ale nie jestem pewna czy wzięłam 1 tabletkę ( gdzies w drugium tygodniu ). czy to moze być ciąża?
enka14 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-09-24, 07:51   #159
Caterin17
Zakorzenienie

GG do Caterin17 Send a message via Skype™ to Caterin17

mysle ze plamienia w ciaglu cyklu na poczatku brania tabletek nawet pierwsze 3 miesiace to normalna sprawa,mysle wiec ze nie jestes w ciazyi mozesz byc spokojna
Caterin17 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-09-24, 08:49   #160
enka14
Przyczajenie

dzisiaj zrobie test, ale martwię się, ze mogałm nie wziąśc tej jednej tabletki- co prawada w opakowaniu nie brakowało mi żadnej lecz pewnego dnia nie umiałam sobie przypomniec czy połknęłam tabletkę czy nie ( wyjęłam z opakowania ale nie wiem co z nią zrobiałam ) może to trochę dziwne ale tak własnie było- a teraz ten brak miesiączki w przerwie ( tylko jednodniowe skąpe plamienie i plamienia dwudniowe ( bardzo skąpe ) przez zakończeniem tabletek.
enka14 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-09-27, 04:20   #161
Caterin17
Zakorzenienie

GG do Caterin17 Send a message via Skype™ to Caterin17

Cytat:
Napisane przez enka14 Pokaż wiadomość
dzisiaj zrobie test, ale martwię się, ze mogałm nie wziąśc tej jednej tabletki- co prawada w opakowaniu nie brakowało mi żadnej lecz pewnego dnia nie umiałam sobie przypomniec czy połknęłam tabletkę czy nie ( wyjęłam z opakowania ale nie wiem co z nią zrobiałam ) może to trochę dziwne ale tak własnie było- a teraz ten brak miesiączki w przerwie ( tylko jednodniowe skąpe plamienie i plamienia dwudniowe ( bardzo skąpe ) przez zakończeniem tabletek.
napewno wzielas te tabletke a nawet jesli nie mysle ze tez nie powinno nic byc zaleznie ktora to byla tabletka z kolei, no ale piszesz ze mialas zrobic test i jaki wynik, negatywny?
Caterin17 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2007-09-27, 15:42   #162
kiciaKk
Raczkowanie

jaga_2001 jesli moge zapytac jestes na medycynie na lekarskim czy na wydziale nauk o zdrowiu?? I ktory rok bo hmmm ja tez studiuje medycyne i twoje informacje sa calkowicie sprzeczne z tym o czym ja sie ucze. Na lekarskim ginekologia jest na pozniejszych latach i o tym jest naprawde skapo dopiero przy wyborze specjalizacji jesli zdecydujesz sie na ginekologie to masz 4 lata ogromu wiadomosci. Ja majac zajecia z lekarzami z Polnej w Poznaniu czyli najlepsi specjalisci mowili nam cos innego na temat tabletek... moze ta Twoja pani doktor jest innej daty i mowi o starych srodkach anty a nie nowych!! 100 razy mniejsza dawka hormnow - mniejsza ingerencja w organizm. Poza tym te hormony ktore sa w najnowszych tabletkach sa bardzo zblizone do naturalnych no i po to robimy oznaczenie hormonow w badaniu krwii zeby zobaczyc jaki jest ich poziom i dobrac dawke... Aha i czy ktos bierze tabletki rok czy 5 to mala roznica.... Dopiero takie wieksze konsekwencje mozemy zobaczyc po np. 10 latacg brania i wiecej... To sa slowa prof. uznanego za jednego z najlepszych w kraju i nie ma na szczescie tytulu tylko lek. med. Wejz pod uwage piszac ze hormony maja wielka ingerencje na nasz organizm ze tetracykliny i ine antybiotyki maja taka sama heh... aha i srodki antykoncepcyjne to sa srodki hormonalne a ty napisalas ze ciaza mnoga wystepuje bardziej przy srodkach hormonalnych niz tabletkach anty. I rzeczywiscie badania dowodza ze czesciej mozna zajsc w ciaze blizniacza niz normalnie choc tez prawda ze czynniki genetyczne na to wplywaja. Nie podwazam Twoich wiadomosci ale sa sprzeczne z moimi i czasem zarzekanie sie ze powiedziala to pani doktor wcale nie musi oznaczac ze to prawda pozdrawiam i przepraszam za takie wywody
kiciaKk jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-09-28, 23:55   #163
elfik18
Przyczajenie

Smile Dot.: ciąża mimo tabletek anty?

cytat:
jaga_2001 stawiam na antykoncepcje naturalna, bo przeciez nie ma nigdy 100% pewnosci przy kazdej z metod

czesc wszystkim...od kilku dni czesto przesiaduje na tej stronce, czytam tematy ktore mnie interesuja,az wkoncu sie zalogowalam;/ szczerze powiedziawczy nie mam pojecia czy to ''moje pytanko'' dotrze do osoby, ktora udzilei mi na nie odpowiedzi... juz powoli trace cierpliwosc..
mianowicie,podobnie jak w poprzednich ''listach'' czytalam o ciazy, stosunku przerwanym, zabezpieczeniach,itd nie znalazlam odpowiedzi na to czy :
;;;;;;;jczy moze dojsc do zaplodnienia jesli mam nieregularna miesiaczke i kochalam sie ze swoim TŻ 3 dzien po okresie <no to chyba sa to dni nieplodne tak uswiadomila mnie kumpela>bez gumki,byl to stosunek przerwany <nie zrobil tego we mnie tylko na mnie> i potem,w ten sam dzien jeszce kilka razy tak sie kochalismy<nie umyl,nie wytarl rak o spodnie, nie wytarl go husteczka>zdaje sobie ztego sprawe ze sprema mogla byc na bystrym strazaku..
.;;;;;;;;ale czy moge byc w ciaży jesli zazywam tabletki antykoncepcyjne<HARMONET> O STALEJ PORZE???? dodam jeszcze ze od tamtej niedzieli kiedy wspolzylam i podczas stosunku mialam i mam krwawienia<lekkie> z bolem brzucha poodbnym do tego bolu przed miesiaczka,tego samego dnia zazylam antybiotyk,'''
;;;;;;;;prosze odpowiedzcie mi czy tabletki antyk. i stosunek przerwany to skuteczne zabezpieczenie przed ciaza w czasie przyjmowania antybiotyku???????
niestety ja chyba nie mogę stosowac ANTYKONCEPCJI NATURALNEJ gdy moj okres plata mi figle;/

sory ze tak sie rozpisalam;/
elfik18 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-09-29, 00:01   #164
elfik18
Przyczajenie

dodam jeszcze ze tabletki biore od 9 miesiecy w tym zrobilam sobie 2 przerwy
elfik18 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-09-29, 03:51   #165
w_isienka
Zadomowienie

elfik18:
Cytat:
czy moze dojsc do zaplodnienia jesli mam nieregularna miesiaczke i kochalam sie ze swoim TŻ 3 dzien po okresie <no to chyba sa to dni nieplodne tak uswiadomila mnie kumpela>
Na przyszłość radziłabym nie radzić się kumpeli tylko samej cokolwiek poczytać na ten temat - zwłaszcza, że trzeci dzień po miesiączce może być uznawany za płodny.

Cytat:
iestety ja chyba nie mogę stosowac ANTYKONCEPCJI NATURALNEJ gdy moj okres plata mi figle;/
Po pierwsze nie ma czegoś takiego jak "antykoncepcja naturalna" , a po drugie można stosować zasady Naturalnego Planowania Rodziny gdy ma się cykle nieregularne - nie jest to żadna przeszkoda.

Co do reszty - to szanse na zajście w ciążę są marne, ale lepiej zrób test w dniu spodziewanej miesiączki i będziesz wiedzieć.
w_isienka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-10-18, 17:34   #166
Snufki
Rozeznanie

Biore od 10 misięcy Novynette. Okres zawsze miałam w 2 dniu po skończeniu kolejnego opakowania tabletek. W tym miesiącu jednak go nie ma. Zrobiłam test ciążowy ( współżyłam ostatni raz więcej niż 6 dni temu ) w dniu kiedy powinna być miesiączka i wyszedł negatywnie. Jakie jest prawdopodobieństwo,że jestem w ciąży? Powinnam jeszcze raz powtórzyc test? Z góry dziękuje za odpowiedz!
Snufki jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-10-18, 18:41   #167
lucaa_rules
Wtajemniczenie

a tam dziewczyny nie ma sie co stresowac po to je bierzemy zeby dzieci w najbliższym czasie nie miec. nie wkręcajmy się niepotrzebnie, bo psychika tez ma tu pewnie jakies znaczenie
przestrzegajmy zasad z ulotek i bedzie wszystko w porzo oczywiscie ryzyko jest zawsze, jak z wszystkim. ale nie dajmy się zwariowac bo z całej przyjemnosci jaka daje seks, zostanie tylko strach "zajde czy nie zajde", "działaja czy nie działaja"
lucaa_rules jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-10-19, 06:11   #168
edit23
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Snufki Pokaż wiadomość
Biore od 10 misięcy Novynette. Okres zawsze miałam w 2 dniu po skończeniu kolejnego opakowania tabletek. W tym miesiącu jednak go nie ma. Zrobiłam test ciążowy ( współżyłam ostatni raz więcej niż 6 dni temu ) w dniu kiedy powinna być miesiączka i wyszedł negatywnie. Jakie jest prawdopodobieństwo,że jestem w ciąży? Powinnam jeszcze raz powtórzyc test? Z góry dziękuje za odpowiedz!
Dla świętego spokoju możesz powtórzyć test. Jednak jeśli zażywałaś regularnie tabsy to nie sądzę, żebyś była w ciąży.
Stary 2007-10-19, 07:45   #169
Madzialenka12344321
Zakorzenienie

Dziewczyny mam takie pytanie: jestem teraz chora i od wczoraj biore antybiotyk. Czytałam w ulotce i nie ma tam nic napisanego na temat srodków antykoncepcyjnych (kiedys brałam inny antybiotyk i wyrazni było napisane w ulotce ze osłabia działanie tabletek anty.). Dlatego zastanaiwam się czy ten co teraz go biorę tez może osłabiać ich działanie, skoro nie ma tego napisanego w ulotce?? Jak sadzicie??

Madzialenka12344321 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2007-10-19, 11:55   #170
edit23
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Madzialenka12344321 Pokaż wiadomość
Dziewczyny mam takie pytanie: jestem teraz chora i od wczoraj biore antybiotyk. Czytałam w ulotce i nie ma tam nic napisanego na temat srodków antykoncepcyjnych (kiedys brałam inny antybiotyk i wyrazni było napisane w ulotce ze osłabia działanie tabletek anty.). Dlatego zastanaiwam się czy ten co teraz go biorę tez może osłabiać ich działanie, skoro nie ma tego napisanego w ulotce?? Jak sadzicie??
Lepiej wydać te 8 zł na prezerwatywy niż 1000 zł na wyprawkę
Stary 2007-10-22, 13:16   #171
r-o
Raczkowanie

racja
kiedy czujesz ze uleciał gaz...
ile w tych słowach jest prawdy
r-o jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-10-27, 10:08   #172
hooba
Raczkowanie

Cześć wszystkim, przeczytałam cały wątek i trochę mi się rozjaśniło w główce ale mam jeszcze parę pytań. Jak to jest z tym pominięciem tabletki? Wystarczy że w odpowiednim czasie nie przyjmie się hormonu i od razu dochodzi do owulacji? Czy niekoniecznie? I czy możliwe jest że jak przed braniem tabletek prawdopodobnie owulka w ogóle nie występowała, zdarzyła się podczas pominięcia tabletki?
Stary 2007-11-08, 22:36   #173
Mazi187
Przyczajenie

Dot.: ciąża mimo tabletek

Dziendobry mam na imie Patrycja mam 18let mam takie pytanie chciała bym zazyc tabletki antykoncepcyjne bo poprostu chcem zabespieczyc sie odpowiednio bo teraz w Grudniu spodziewam sie dziecka i poprostu chcem sie zabespieczyc jakoś?? czy zazycie tabletek antykoncepcyjnych to jest 100% pewności nie zajscia w cieże ?? prosze o powarzne rozpatrzenie mojej wiadomosci

Edytowane przez Mazi187
Czas edycji: 2007-11-08 o 22:40 Powód: blad
Mazi187 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-11-09, 05:35   #174
edit23
Zakorzenienie

Dot.: ciąża mimo tabletek

Cytat:
Napisane przez Mazi187 Pokaż wiadomość
Dziendobry mam na imie Patrycja mam 18let mam takie pytanie chciała bym zazyc tabletki antykoncepcyjne bo poprostu chcem zabespieczyc sie odpowiednio bo teraz w Grudniu spodziewam sie dziecka i poprostu chcem sie zabespieczyc jakoś?? czy zazycie tabletek antykoncepcyjnych to jest 100% pewności nie zajscia w cieże ?? prosze o powarzne rozpatrzenie mojej wiadomosci
Tabletki nie dają 100% pewności. Jedyne co tobie zostaje, to regularne zażywanie tabletek. Przypadki, kiedy zachodzi się w ciążę podczas zażywania tabsów są prawie znikome.
Stary 2007-11-09, 07:47   #175
Madzialenka12344321
Zakorzenienie

dziewczyny a czy antybiotyk bardzo osłabia działanie tabletek anty??

Stary 2007-11-09, 13:43   #176
Cathas
Wtajemniczenie

GG do Cathas

Zależy, jaki antybiotyk i jaki organizm.
Znam przypadek dziecka po dosłownie 3 dawkach, znam przypadek braku zabezpieczenia przy Amoksycylinie [bardzo osłabia] i żadnej ciąży.
Łut szczęścia

Moja wymiana - Parfumerie Generale, L'Artisan, ETRO i inne!
Cathas jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-11-09, 18:04   #177
Madzialenka12344321
Zakorzenienie

Hm.. not to zobaczymy we wtorek

Stary 2007-11-09, 19:42   #178
Cathas
Wtajemniczenie

GG do Cathas

Moze powiedz najpier, jaki antybiotyk? Zawsze zaoszczędzi to trochę nerwów:P

Moja wymiana - Parfumerie Generale, L'Artisan, ETRO i inne!
Cathas jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-11-12, 11:39   #179
aniolek19
Raczkowanie

WAZXNE PYTANIE na które nikt nie może mi odpowiedzieć...

Wiem,ze nie tylko mnie interesuje odpowiedź na to pytanie,ale mimo,że widze je np.na innych forach pozostaje bez odpowiedzi, czy nikt nie zna na nie odpowiedźi?!Naprawdę źele sie żyje w"niewiedzy"

A chodzi o to: czy stosujac tabletki antykoncepcyjne, w przypadku,gdyby jednak nie zadziałały i doszłoby do ciąży w jaki sposób sie o tym dowiem?czy będzie wtedy okes z odstawienia????Czy nie?A jeśli bedzie, czy to oznacza,ze zyje w niewiedzy i dowiaduje się o tym np. jak będe w 5miesiacu
Naprawde myślenie o tym pytaniu spędza mi sen z powiek...
i jeszcze jedno pytanie-ktos moze sie orientuje czy wyciag z różeńca górskiego(takie ziółko) w postaci handlowej zwane złoty korzeń lub red power zmniejsza skutecznosć działania pigułek antykoncpecyjnych?????:co nfused:
aniolek19 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-11-12, 11:47   #180
vadi
*sportaddict*

Dot.: WAZXNE PYTANIE na które nikt nie może mi odpowiedzieć...

Nie powinno być okresu z odstawienia, menstruacja to 'czyszczenie' złuszczonych komórek macicy, ktore robią z siebie taką 'kołderkę' pod zarodek. jeśli doszłoby do zapłodnienia, ta 'kołderka' nie mogłaby zostać wyczyszczona, dlatego okres przy ciąży zdarza się BAAARDZO rzadko
vadi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Narzędzia

Zasady wysyłania wiadomości