Aparaty ortodontyczne cz.II - Strona 105 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Medycyna estetyczna

Notka

Medycyna estetyczna W tym miejscu znajdziesz pytania i odpowiedzi z zakresu medycyny estetycznej. Wejdź i zobacz jak możesz podnieść jakość swojego życia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2007-11-17, 17:52   #3121
fressa
Przyczajenie

Dot.: Aparaty ortodontyczne cz.II

Aparat mam równy tydzień i powiem Wam, że nie cierpiałam prawie w ogóle. Na początku jedynki mnie bolały tylko i wyłącznie! Jem już wszystko, oczywiście jeżeli coś twardego to sobie łamie... mycie zębów tez już opanowałam i teraz to nic mnie boli. Czasem jak za dużo gadam to język mi kaleczy, bo na jednym pierścieniu od wewnątrz mam wypustke :P

Wizyta nastepna dopiero w grudniu... zmiany zauważyłam tylko na gorsze, bo mi sie skrzywily jedynki, a mialam je proste...
fressa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-11-17, 18:03   #3122
bitter
Zadomowienie

no, drogie wizażanki, ja już po. równo 3 lata, a teraz... od jakiś 30 minut już bez aparatu

TŻ miał łzy w oczach i powiedział, że wyglądam jak modelka/aktorka na co ja odpowiedzialam, ze wczesniej wyglądałam jak modelka/aktorka w aparacie pamiętam co powiedział eksio - męczyłem się z twoim aparatem 2 lata (w rzeczywistości niecałe 1,5) a ktoś przyjdzie na gotowe! ale teraz wiem, że warto było znosić docinki absztyfikantów... żeby zobaczyć taką radość TŻ i rodziców. no i swoją

renteiner koszmar! dobrze, że jest zdejmowany, bo by mnie chyba ze studiów wywalili (mój british accent umiera w potoku śliny).

ale fajnie.
i dziwnie
Stary 2007-11-17, 18:11   #3123
klamaja
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez bitter Pokaż wiadomość
no, drogie wizażanki, ja już po. równo 3 lata, a teraz... od jakiś 30 minut już bez aparatu
ł-a-ł no to GRATULACJE Bitter !!!!!!!!!!!!!!!
Pewnie super teraz wyglądają pokaż nam swoje ząbki byśmy mogły podziwiać to co miejmy nadzieje i nas czeka
klamaja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-11-17, 18:32   #3124
bitter
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez klamaja Pokaż wiadomość
ł-a-ł no to GRATULACJE Bitter !!!!!!!!!!!!!!!
Pewnie super teraz wyglądają pokaż nam swoje ząbki byśmy mogły podziwiać to co miejmy nadzieje i nas czeka
dziękuję klamaja

muszę poprosić moją koleżankę o zdjęcia sprzed 3 lat... zobaczycie jakie cuda czyni medycyna estetyczna - wrzucę przed i po.

ale to dziwne uczucie...

a i dostałam swój stary aparat na pamiątkę!
Stary 2007-11-18, 06:53   #3125
smv
Zakorzenienie

hehe to chyba sobie zrobie czerwowno zielone bo fajni to wyglada

Bitter gratuluje hehe ciekawe jka moj British English bedzie za 2 lata z retencja;P hehe
teraz musisz go nosci 24 h czy inaczej jakos ci orto moilwa?
Stary 2007-11-18, 07:23   #3126
bitter
Zadomowienie

smv tak właśnie mówiła. ale nie daję rady - czasami np. muszę jeść no i będę w trakcie doleczania zębów które zaczęły się psuć pod aparatem. i mnie ten renteiner jakoś strasznie boli. tzn. dwójka górna, ale na razie jem drugą stroną. i zastanawiam się, co zrobić - w pon. wracam na studia (anglistyka) i psory chyba by się zapłakały, a grupy padły gdybym probowała coś powiedzieć, a w mojej naturze nie leży siedzenie cicho na zajęciach niestety

muszę odzyskać aparat od TŻ to zrobię jakieś zdjęcia...

a i zielono-czerwone gumki są debest. mój stały zestaw na takie okazje! chociaż każda gumka inna na górze i na dole ('oddaję się w pani ręce;D) też wyglądają super wiosennie na przekór tej fatalnej pogodzie
Stary 2007-11-18, 10:03   #3127
smv
Zakorzenienie

bitter to jest nas klka tu na anglistyce
witajw klubie
ktory rok?

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2007-11-18, 12:53   #3128
bitter
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez smv Pokaż wiadomość
bitter to jest nas klka tu na anglistyce
witajw klubie
ktory rok?
pierwszy. kiszę się na tym uw jak ogóras, nic mi się nie podoba i obiecuję sobie że od następnego roku zaczynam jakiś inny język... : )
Stary 2007-11-18, 14:53   #3129
papryka85
Zakorzenienie

Cytat:

TŻ miał łzy w oczach i powiedział, że wyglądam jak modelka/aktorka na co ja odpowiedzialam, ze wczesniej wyglądałam jak modelka/aktorka w aparacie pamiętam co powiedział eksio - męczyłem się z twoim aparatem 2 lata (w rzeczywistości niecałe 1,5) a ktoś przyjdzie na gotowe! ale teraz wiem, że warto było znosić docinki absztyfikantów... żeby zobaczyć taką radość TŻ i rodziców. no i swoją

renteiner koszmar! dobrze, że jest zdejmowany, bo by mnie chyba ze studiów wywalili (mój british accent umiera w potoku śliny).

ale fajnie.
i dziwnie
Gratuluję!Kurcze ale Ci zazdroszczę, ja noszę dopiero rok, jeszcze drugie tyle prawdopodobnie przede mną. 3 lata to troszkę dłużej niż zwykle, wyobrażam sobie Twoją radość i cieszę się razem z Tobą czekam na fotki,by się podbudować na razie czeka mnie kolejna kontrola w środę,a w piątek prawdopodobnie dentysta-zrobiła mi się plamka na piątce koło pierścienia i trzeba się nią zająć póki nieduża

PS. A ten eksio niezły jest!!!Uśmiałam się
papryka85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-11-18, 16:47   #3130
bitter
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez papryka85 Pokaż wiadomość
Gratuluję!Kurcze ale Ci zazdroszczę, ja noszę dopiero rok, jeszcze drugie tyle prawdopodobnie przede mną. 3 lata to troszkę dłużej niż zwykle, wyobrażam sobie Twoją radość i cieszę się razem z Tobą czekam na fotki,by się podbudować na razie czeka mnie kolejna kontrola w środę,a w piątek prawdopodobnie dentysta-zrobiła mi się plamka na piątce koło pierścienia i trzeba się nią zająć póki nieduża

PS. A ten eksio niezły jest!!!Uśmiałam się
eksio to durny był, jest i pewnie będzie hehe, ale mnie ten osobnik już nigdy nie będzie miał ze mną nic wspólnego... ze mną ani z moim pięknym, prostym uśmiechem

lata to troszkę dłużej niż zwykle ja w kolejce do orto poznałam osoby które nosiły po 5 lat a wszyscy słyszeli, że zdejmą po 1,5 roku, jak i ja.

i apel - noście gumki! bo ja nie nosiłam i tak to się przeciągnęło trochę pewnie.

renteiner koszmar vol. II. dziś mówiłam coś do kobiety w supermarkecie, a ona patrzyła się na mnie jakbym miała kluski w jamie ustnej

papryka85 - zleci szybko, gwarantuję. ja już na aparat nie zwracałam uwagi poza wizytami. a teraz jak nie mam renteinera to cały czas mam wrażenie braku zębów
Stary 2007-11-18, 18:19   #3131
Olkaaaa_s
Zakorzenienie

Jejku, dziewczyny, powinnyście pracowac jako akwizytorki stałych aparatow nie-krystalicznych Kompletnie się przekonałam do druciaków z kolorowymi gumkami Ku uciesze mojej mamy, że nie będzie musiała tyle płacic

Marzą mi się różowo-fioletowe
Olkaaaa_s jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2007-11-18, 18:24   #3132
klamaja
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Olkaaaa_s Pokaż wiadomość
Jejku, dziewczyny, powinnyście pracowac jako akwizytorki stałych aparatow nie-krystalicznych Kompletnie się przekonałam do druciaków z kolorowymi gumkami Ku uciesze mojej mamy, że nie będzie musiała tyle płacic

Marzą mi się różowo-fioletowe
nom bo fajnie wygląda hehe nasza nazębna biżuteryjka
błyszczymy usmiechami i w ogóle
klamaja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-11-18, 18:32   #3133
Olkaaaa_s
Zakorzenienie

Buuu, ja chcę aparat

klamaja, dokładnie, dodatkowa biżuteria po prostu

Jeszcze jedno: ile kosztują gumki do aparatu? Czy one są zakładane przez orto czy można samemu założyc? Piszcie, bo ja się mentalnie przygotowuję na to Przedwcześnie, no ale...

Aaaa, i pytanie od mojej siostry Ona ma prościutkie zęby, lecz pomiędzy każdym zębm w górnej szczęce ma szpary na 2-3 mm. Czy jedynym ratunkiem dla niej jest aparat?

Z góry dziękuje za odp
Stary 2007-11-18, 18:41   #3134
papryka85
Zakorzenienie

Cytat:
eksio to durny był, jest i pewnie będzie hehe, ale mnie ten osobnik już nigdy nie będzie miał ze mną nic wspólnego... ze mną ani z moim pięknym, prostym uśmiechem

lata to troszkę dłużej niż zwykle ja w kolejce do orto poznałam osoby które nosiły po 5 lat a wszyscy słyszeli, że zdejmą po 1,5 roku, jak i ja.

i apel - noście gumki! bo ja nie nosiłam i tak to się przeciągnęło trochę pewnie.

renteiner koszmar vol. II. dziś mówiłam coś do kobiety w supermarkecie, a ona patrzyła się na mnie jakbym miała kluski w jamie ustnej

papryka85 - zleci szybko, gwarantuję. ja już na aparat nie zwracałam uwagi poza wizytami. a teraz jak nie mam renteinera to cały czas mam wrażenie braku zębów
A jaki Ty masz retainer, że tak Ci przeszkadza w mówieniu?Stały czy zdejmowany?I jeden czy dwa aparaty nosiłaś?A pisząc o gumkach masz na myśli wyciągi?Ja póki co tego nie miałam(miałam mieć,ale orto stwierdziła,że się obejdzie,ale może zmieni zdanie)
No i jak 5 lat??????????????:confuse d:Toż to nie jest normalny czas noszenia aparatu!Oj coś mi się wydaje,że nie chodzili regularnie na wizyty, albo może mieli zdejmowane w międzyczasie?Ja biegam do kontroli co miesiąc i po każdej są duże zmiany, więc liczę, że zmieszczę się w 2,no max 2,5 roku. Zresztą na dole orto przesuwa mi już tylko siódemkę-reszta zadrutowana łukiem czworokątnym, żeby się nie ważyła ruszyć u góry jest troszkę więcej pracy, ale najgorsze już zrobione(no ta wizyta na pewno znów rozłoży mnie na łopatki bólem,ale potem powinno być już lżej)
Olkaaaa_s ja bym powiedziała,że w ogóle powinnyśmy zostać propagatorkami dbania o zęby bo niestety w naszym kraju ludzie ciągle jednak o nie nie dbają(pomijając już nawet prostowanie, bo nie każdego stać i nie każdy musi mieć zęby równiutkie jak gwiazda filmowa, ale higiena i wizyty u stomatologa-nie niestety)są to są-wypadną to się protezę zrobi...masakra Co do gumek, to są one wliczone w koszt wizyty kontrolnej.Sama wybierasz sobie kolor u ortodonty i on/ona Ci je zakłada. Gdzieś mi się obiło o uszy,że niektórzy sami sobie zmieniają, ale nie wiem za bardzo czy to możliwe-mnie orto zawsze sama zakłada specjalnymi szczypczykami. A Twoja siostra...A ile ma lat? Jak ma już wszystkie stałe zęby, to raczej tylko stały aparat mógłby je zsunąć.No ja przynajmniej nic nie wiem o innej metodzie
Stary 2007-11-18, 18:48   #3135
Olkaaaa_s
Zakorzenienie

papryka85, popieram moja ciotka (dentystka ) chciała zrobic ogłoszenie na drzwiach swojego gabinetu: Przed wizytą proszę umyc zęby

No bo jak tak można: nie myc zębów przed wizytą gdzie szacunek do dentysty?

A po stanie zębów dentysta może stwierdzic, jak często dana osoba myje zęby to też wstyd

Ponawiam pytanie o zęby mojej siostry
Stary 2007-11-18, 18:55   #3136
papryka85
Zakorzenienie

Cytat:
papryka85, popieram moja ciotka (dentystka ) chciała zrobic ogłoszenie na drzwiach swojego gabinetu: Przed wizytą proszę umyc zęby

No bo jak tak można: nie myc zębów przed wizytą gdzie szacunek do dentysty?

A po stanie zębów dentysta może stwierdzic, jak często dana osoba myje zęby to też wstyd

Ponawiam pytanie o zęby mojej siostry
Oh my God!nie zazdroszczę czasem stomatologom! Okropne! Co do siostry edytowałam swój poprzedni post
A z innej beczki...Z której części małopolski jesteś?
Stary 2007-11-18, 19:07   #3137
Olkaaaa_s
Zakorzenienie

Tarnów

A mojej siostrze idzie 18 rok... czyli tylko aparat no to ją pocieszę
Stary 2007-11-18, 19:19   #3138
papryka85
Zakorzenienie

Cytat:
Tarnów

A mojej siostrze idzie 18 rok... czyli tylko aparat no to ją pocieszę
No ale wiesz,jak u niej nie ma dużej wady,zgryz ma prawidłowy i będzie chodziło tylko o zsunięcie ząbków, to noszenie aparatu/ów będzie u niej kwestią paru miesięcy, ale może się okazać, że wcale nie jest tak różowo, że np ma wadę zgryzu o której nawet nie wiedziała, a wtedy to już jak zawszeno najlepiej jakby skonsultowała się z ortodontą-będzie miała wtedy już jasne i pewne informacje, ale zęby same się nie zsuną-trzeba na nie czymś podziałać niestety
Stary 2007-11-18, 20:38   #3139
natj
Rozeznanie

Olkaaaa_s, witam "ziemiankę" gdzie robisz aparat? Mnie kilka dentystek z Tarnowa polecało dr Tobołę ale terminy są zabójcze więc zdecydowałam się na Kraków i również polecanego dr Kaperę różnica jedna, cena. Życzę szybkiego zadrutowania
natj jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2007-11-18, 21:10   #3140
papryka85
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez natj Pokaż wiadomość
Olkaaaa_s, witam "ziemiankę" gdzie robisz aparat? Mnie kilka dentystek z Tarnowa polecało dr Tobołę ale terminy są zabójcze więc zdecydowałam się na Kraków i również polecanego dr Kaperę różnica jedna, cena. Życzę szybkiego zadrutowania
O!I proszę,wreszcie ktoś "z Krakowa" napisz mi kochana ile zapłaciłaś za aparaty i ile płacisz za wizyty?Bom ciekawa czy płacimy podobnie a ten Twój orto to pracuje w jakiejś klinice czy ma swój gabinet? Ja leczę się w centrum Denta Med na ul.Na Zjeździe u pani dr Czupryny i póki co jestem zadowolona. Dentystę też mam w DM-pan dr Szlosek-też jestem zadowolona
Stary 2007-11-19, 07:02   #3141
zlosnica85
Raczkowanie

ojojoj dziewczątka a mi już 5 miesiąc leci w aparacie teraz wyglądam jak główny bohater tej bajki "Wpuszczony w kanał" Dziwne zaczynałam z prostymi ząbkami a teraz wyglądam jak drakula
zlosnica85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-11-19, 09:45   #3142
smv
Zakorzenienie

hehe tzn ?

mykam aparaciorki na zajęcia Sii ja;*
Stary 2007-11-19, 10:21   #3143
Isenia
Rozeznanie

Dawaj fotki chętnie popatrzymy na ten cud natury i techniki
Isenia jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2007-11-19, 15:25   #3144
Olkaaaa_s
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez natj Pokaż wiadomość
Wiesz, ja robię sobie druciaka chyba w Dąbrowie Tarnowskiej- jeździ tam któraś ortodontka z Tarnowa, a będzie szybciej (chyba, jeszcze się popytam )

A można wiedziec z której części Tarnowa jesteś?
Stary 2007-11-19, 16:45   #3145
dziuniaaa
Zakorzenienie

Cześć dziewczyny.
6 grudnia (dopiero wtedy jest miejsce:/) mam pierwszą wizytę i będę miała zdjęcia i brane wyciski, jak myślicie ile będę musiała czekać na parat? Ile chodzi się z tymi separatorami? Chciałabym już na święta mieć aparat. Jak u Was było?

włosy - zapuszczanie i dbanie
dziuniaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-11-19, 16:59   #3146
kasiam_a77
Raczkowanie

GG do kasiam_a77

ja jednego dnia sie zapisałam to musiałam czekać tydzień , tego samego dnia pobrano mi wyciski zdjęcie rtg i 5 dni czekałam na ten plan leczenia a potem 3 i założyli mi aparat a kolejki do mojej orto są nie miłosierne( bo w mieście są tylko dwie, a następne 100 km dalej) , wiec stosunkowo nie długo czekałam a separacji nie nosiłam
kasiam_a77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-11-19, 17:01   #3147
Martilla
Rozeznanie

Ja miałam aparat zakładany miesiac po wizycie z wyciskami, w między czasie usunęłam dwie górne piątki. Separacje nosiłam tydzień.
Martilla jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2007-11-19, 17:17   #3148
brzozka
Rozeznanie

Ja na aparat czekam 2 miesiące od ostatniej wizyty.. Strasznie długo. To już w czwartek! Separatorów nie miałam wcale.
brzozka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-11-19, 18:24   #3149
Olkaaaa_s
Zakorzenienie

brzozka, czyli w czwartek będziesz metalówą?

Strasznie Ci zazdroszczę
Stary 2007-11-19, 18:57   #3150
brzozka
Rozeznanie

Nie do końca metalówą, bo będę miała 'kryształka'. Baaardzo podoba mi się metal na zębach u innych, ale siebie w nim jakoś nie widzę.. :/ A ja się boję jak to będzie, bo jak już wcześniej pisałam nast. dnia po założeniu mam egzamin na prawko, mam nadzieje, że nie będzie bolało, chociaż.. zawsze jakaś wymówka Tfu, tfu, dam radę.
brzozka jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Narzędzia

Zasady wysyłania wiadomości