![]() |
#2641 |
BAN stały
|
Dot.: Program Rodzina 500 plus
Wiesz jakiś czas temu jadłam świństwa w pośpiechu popijając cola :/
Się w sumie nie dziwiłam że tak często na coś choruje.Od prawie roku zmieniłam dietę i staram się nie jeść żadnych śmieci zauważyłam nawet, że zgaga jest dużo rzadsza.Zreszta odkąd pamiętam rodzice jakoś na zdrowe odżywianie nie przykładali wagi to też tak się nauczyłam.Dopiero jak u ginekologa usłyszałam że mam PCOS i naturalnej metodzie walki z tym zaczęłam bardziej przykładać wagę do tego co jem.Nietolerancji pokarmowej to raczej chyba nie mam, bardziej mnie zjada stres i pewnie on też mi organizm osłabia. |
![]() ![]() |
![]() |
#2642 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2643 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2644 |
Konto usunięte
|
[1=ce453443562697063682673 4dc4cc81c1d23e519_62b0fbf 266bee;58536246]Ja to widzę inaczej. Skończą 18 lat, do matury zostanie rok, korków niet, pracy niet. Po maturze na studia nie pójdzie, do pracy też nie, ale zrobi sobie dziecko.[/QUOTE]
Spróbujmy uwierzyć, że nasze społeczeństwo nie składa się z samych idiotów. Są ludzie, którzy potrafią gospodarować pieniędzmi, oszczędzać, myśleć przyszłościowo. Taki 18-latek będzie miał za sobą porządną edukację i równe szanse na pójście na wymarzone studia jak jego rówieśnik kończący liceum w większym mieście lub pochodzący z zamożniejszej rodziny. Co z tym zrobi dalej - jego sprawa. |
![]() ![]() |
![]() |
#2645 |
Konto usunięte
|
Akurat dostęp do studiów to sie powinno ograniczać, a nie ułatwiać. Przywrócić normalne matury, egzaminy wstępne, a dla tych nielicznych, którzy sie dostaną przygotować porządne stypendia, tak aby nawet biedniejsi mogli sobie poradzić. Wywalanie 500 na studentkę socjologii Klaudię, która idzie na studia, bo wszyscy idą, a potem pracy dla ludzi z jej wykształceniem niet, to żadna inwestycja.
|
![]() ![]() |
![]() |
#2646 |
ctrl alt delete
|
[1=d357993fb563d96255a580a 524765665475ea94f_5ff3ac0 237767;58545416]Spróbujmy uwierzyć, że nasze społeczeństwo nie składa się z samych idiotów.[/QUOTE]
Ale spróbuj zrozumieć, że idiotów jest znacznie więcej niż ludzi mądrych ![]() ---------- Dopisano o 07:14 ---------- Poprzedni post napisano o 07:13 ---------- Tak, ale kryterium dostępu nie powinna być kasa. A przez 500+ będzie. |
![]() ![]() |
![]() |
#2647 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Coraz więcej osób idzie na studia bo to modne, bo inni ida. Tak samo jest z LO, pójde do najgroszego w mieście ale to LO, a nie zawodówka, bo wstyd do zawodówki. Ta kasa byłaby lepsza gdyby obniżono koszty zatrudnienia pracowników = więcej umów o pracę (więcej kobiet by mogło spokojnie pójść do pracy bez obawy, że jak zajdzie w ciąże to do widzenia, po urlopie nie masz gdzie wracać), żłobki czy przedszkola bardziej potrzebne sa pracującym rodzicom. Jest wiele możliwości na dobre zagospodarowanie tych pieniędzy, tak by skorzystało jak najwięcej osób.
![]() |
#2648 |
ctrl alt delete
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2649 |
Zakorzenienie
|
[1=d357993fb563d96255a580a 524765665475ea94f_5ff3ac0 237767;58543386]
Nagle okazało się, że mama nie może zostać w pracy, bo musiałaby iść na studia (nie otrzymała propozycji dofinansowania tych studiów). [/QUOTE] nie rozumiem jednego w toku myślenia twojej matki. twoja mama miała pracę z której podejrzewam była zadowolona, jakby poszła na studia to podejrzewam że miałaby możliwość dalej tam pracować, nie poszła więc z tego co zrozumiałam z twoich poprzednich postów już później nie pracowała (przynajmniej tak to zrozumiałam). więc powiedz mi gdzie tu logika, według mnie lepiej iść na te studia i dalej pracować niż nie pracować, nie wiem ile wtedy studia kosztowały ale teraz czesne jest niższe niż to co można przez miesiąc zarobić, więc nawet jakby poszła na te niedofinansowane studia to dalej by miała kasę. no sorry ale nie rozumiem tego podejścia, ja mając do wyboru rezygnuję z pracy i wiem że są małe szanse na znalezienie nowej i opcja druga opłacam sobie studia/szkolenia ale w dalszym ciągu pracuję wybrałabym opcję drugą bez zastanawiania się. w mojej podstawówce było tak że większość nauczycieli nie miała skończonych studiów, nagle coś się pozmieniało i okazało się że muszą te studia porobić, uwaga żaden nauczyciel nie zrezygnował bo o matko tragedia trzeba podnieść kwalifikacje i jeszcze za to zapłacić. piszesz było fajnie, była praca, pracodawca nie dość że opłacał szkolenia to jeszcze mieszkanie zapewniał, dzięki czemu rodzice mieli więcej kasy na swoje wydatki i oszczędzanie niż gdyby musieli za mieszkanie płacić, a potem stało się coś strasznego żeby zostać w pracy trzeba by z własnych pieniędzy opłacić studia jak rodzice łapiący się na 500+ będą szli podobnym tokiem myślenia to te dzieci wcale nie będą miały wyrównanych szans na rozwijanie się, bo teraz nie idą na dodatkowe zajęcia bo ich na to nie stać, a jak będzie kasa to też będzie że zajęcia drogie a rodzic lepiej wie na co kasę ma przeznaczyć, takie dzieci z biedniejszych rodzin z tak myślącymi rodzicami bardziej by skorzystały jakby państwo nie dawało kasy tylko opłacało zajęcia na które dziecko chodzi Edytowane przez stesia Czas edycji: 2016-04-07 o 07:21 |
![]() ![]() |
![]() |
#2650 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Moja mama będąc w moim wieku miała już 2 dzieci, mnie w tej chwili nie stać na 1 dziecko.
![]() |
#2651 |
lise-kotta
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;58545411]Niedawno czytałam artykuł o norweskich przedszkolach. Tam każde dziecko ma zapewnione miejsce w przedszkolu od (skończonego) 1. roku życia.[/QUOTE]
Tak jest ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2652 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2653 |
BAN stały
|
Yuri
O to witaj w klubie,powiem Ci że dla mnie to jednak trochę stresujące bo nigdy nie wiem kiedy ten okres dostanę.Wydaje mi się,że mogę mieć to dziedziczne to moja mama miała kiedyś tak samo. ---------- Dopisano o 09:06 ---------- Poprzedni post napisano o 09:06 ---------- Dziewczyny zobaczcie jaki ten nasz kraj bogaty ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2654 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Wysyłane z mojego GT-I8160 za pomocą Tapatalk 2 ---------- Dopisano o 09:16 ---------- Poprzedni post napisano o 09:14 ---------- mnie bardziej przeraża powszechna służba zdrowia - wiem że lepiej jak nie będzie kolejek i będzie leczenie dla każdego ale zastanawiam się skąd na to pieniądze chyba za bardzo się martwię że będzie u nas druga Grecja co do wyrównania szans uczniów to myślę, że korepetycje w małych miastach raczej są na niższym poziomie niż korki w dużych miastach więc te szanse nigdy nie będą równe Wysyłane z mojego GT-I8160 za pomocą Tapatalk 2 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2655 |
BAN stały
|
Mledidakin
Niby nie ale jednak pieniądze będą musieli znów na ten program tych mieszkań znaleźć ---------- Dopisano o 09:33 ---------- Poprzedni post napisano o 09:32 ---------- Wczoraj też pisałam o naszej służbie zdrowia musi się coś zmienić w końcu w tej kwestii |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2656 |
Zakorzenienie
|
Wątpię, że ten program będzie cieszył się popularnością, jest kompletnie nieatrakcyjny. Niskie oprocentowanie, niska premia (dopłata), niski kredyt.
|
![]() ![]() |
![]() |
#2657 |
ctrl alt delete
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2658 |
Zakorzenienie
|
[1=ce453443562697063682673 4dc4cc81c1d23e519_62b0fbf 266bee;58536246]Ja to widzę inaczej. Skończą 18 lat, do matury zostanie rok, korków niet, pracy niet. Po maturze na studia nie pójdzie, do pracy też nie, ale zrobi sobie dziecko.[/QUOTE]
I byznesy się kręcą ![]() ![]() Wydaje mi się, że to cisza przed burzą ![]() Widziałam rano na TVN reklamę Rozmów w Toku. Jakkolwiek ustawiany i nie poważny jest ten program, tak dzisiejszy odcinek będzie bardzo adekwatny do rzeczywistości... Kobiety siedzą i zajmują się dzieckiem, facetom palcem się nie chce kiwnąć przy dziecku, rzucają całą odpowiedzialność na partnerki.... ale żądają kolejnego dziecka, bo dostaną 500 zł ![]()
#2659 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
[1=d357993fb563d96255a580a 524765665475ea94f_5ff3ac0 237767;58543386]Ja na wycieczki szkolne nie miałam. Odkąd zaczęłam pracować, najeździłam się do woli po świecie, ale żałuję, że w czasach szkolnych ominęły mnie te wyjazdy i okazje do integrowania się z innymi dzieciakami. Podstawowe potrzeby to dla mnie rachunki, jedzenie, lekarstwa, bilet miesięczny na autobus, jakieś podstawowe ubrania (niekoniecznie nowe). [/QUOTE] ![]() Dzajs, w podstawówce miałam dwie pary spodni, musiałam pilnować żebym miała w czym wyjść z domu. Soków w domu się nie piło bo " to są zachcianki a nie potrzeba" więc skończ z tym piep... eniem jak to było u ciebie źle i jak fajne jest rozdawnictwo, bo się słabo robi. Cytat:
![]() Cytat:
Edytowane przez dacn Czas edycji: 2016-04-07 o 10:27 |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#2660 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2661 |
Konto usunięte
|
A mnie to zawsze bawi jak ktoś tak pisze, że odstawał od koleżanek, bo nie jechał na wycieczkę, bo nie miał spodni, bo coś tam. Kurde nie wiem, ale w klasach, do których ja chodziłam zwykle tak z połowa osób nie miała czegoś tam, zawsze znalazło sie przynajmniej z 10, które nie jeździły na wycieczki. O korkach to w ogóle mało kto słyszał, a jakoś wszyscy maturę zdali, zdolne osoby dostały sie na fajne studia bez korków, tłumokom nawet to nie pomogło. Jasne, rozumiem że ktoś był biedniejszy i może faktycznie nie miał czegoś tam, ale nie zauważyłam żeby ktokolwiek znacząco odstawał od reszty z tego powodu. Ja to nie wiem jak ja żyłam, ze na pierwszą wycieczkę kilkudniową pojechałam w liceum, a sukienkę na studniówkę kupiła mi pracująca juz wtedy siostra.
---------- Dopisano o 11:35 ---------- Poprzedni post napisano o 11:34 ---------- Wróć - matury z historii nie zdała dziewczyna, która na korki chodziła od chyba drugiej klasy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2662 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Jeśli chodzi o korepetycje... moim zdaniem pry obecnych maturach, obowiązkowe przedmioty powinien zaliczyć każdy, samodzielnie, bez korepetycji. Nie ma obowiązku uczenia się w liceum czy technikum, jeśli ktoś nie umie zdać matury na 30%, to znaczy że niestety, ale powinien kształcić się zawodowo, nawet jeśli to nie jest szczyt jego marzeń. Natomiast jeśli chodzi o przedmioty dodatkowe - u mnie w szkole były dodatkowe zajęcia dla osób, które chciały zdawać dany przedmiot i z tego co pamiętam u moich znajomych z różnych szkół wyglądało to podobnie. Jeśli ktoś jest tłukiem z chemii czy fizyki, to najprawdopodobniej korepetycje niewiele mu dadzą. Też chciałabym w życiu robić trochę inne rzeczy, ale niestety, nie miałam nigdy predyspozycji do przedmiotów, które pozwoliłby mi iść na odpowiednie studia. Trudno, znalazłam coś innego, co może nie interesowało mnie aż tak bardzo, ale nie upierałam się, tylko szukałam innych rzeczy, które by mnie zainteresowały ![]()
"Każdy popełnia głupstwa, kiedy jest nieszczęśliwy.." Edytowane przez Jamajka007 Czas edycji: 2016-04-07 o 10:54 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2663 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Ja do szkoły chodziłam w tym samym czasie co nouvelle i też bardzo dobrze pamiętam, że nie każdego było stać na wycieczki. Dodatkowo pamiętam, że były organizowane wycieczki nie wymagające wysokich nakładów np. "biwak" w szkole w sąsiedniej miejscowości. Pamiętam jak moi rodzice 10 lat temu założyli internet i to było coś, bo nie wszyscy mieli komputery w domu, a co tu mówić i internecie (gdzie obecnie to jest codzienność).
![]() |
#2664 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Powiedziałabym, że w czasach, gdy powoli internet wchodził do domów, byliśmy taką przeciętną rodziną. Na wycieczki szkolne jeździłam, ale już np jako rodzina nie jeździliśmy na jakieś wypasione wakacje, jak niektórzy moi równieśnicy (ale z prespektywy czasu widzę, że rodzice bardzo się starali zorganizować coś fajnego ![]() ![]() Jeździliśmy maluchem, bo lepszy samochód był dla rodziców zbdnym wydatkiem, najdalej jeździliśmy 160 km do babci ![]() Po co to piszę? Bo traz, jako dorosła osoba, widzę, że moi rodzice nie mogąc pozwolić sobie na wszystko, starali się ustalić jakieś priorytety i myśleć przyszłościowo ![]()
![]() |
#2665 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
swoją drogą pamiętam, ze zbiórka kasy na większe wyjazdy była zawsze z wyprzedzeniem, "na raty". a do tego w wakacje mieliśmy kolonie współorganizowane z Caritasem i część rodziców płaciła pełną kwotę, a część rodziców płaciła mniej, w zależności od zarobków. ale jechaliśmy wszyscy razem, mieszkaliśmy razem i byliśmy traktowani tak samo. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2666 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
#2667 |
Raczkowanie
|
Juz sie pojawiają rożne konsekwencje programu, choc kasy jeszcze nikt nie dostał.
A moze 500 plus spowoduje, ze Szlachetna Paczka straci racje bytu? Przecież wielodzietne rodziny, ktore przede wszystkim sa beneficjentami dostaną sporo pieniędzy. Oby! |
![]() ![]() |
![]() |
#2668 | |
Zakorzenienie
|
[1=9bfc43f248fa3dd370e3b64 5ec22fc32ebbe1d0f;5856215 6]dzieci rozumieją więcej, niż Ci się wydaje. ja na wszelkie dalsze wycieczki nie jeździłam, bo miałam straszną chorobę lokomocyjną i ledwie na lekach godzinę drogi dawałam radę przejechać. było mi szkoda, wiadomo, ale nie czułam się gorsza. z resztą ze mną zawsze zostawały przynajmniej 2-3 osoby i nikt z tym nigdy problemu nie miał. jak były wyjazdy do muzeum czy teatru to najbiedniejsze osoby miały większą część kosztów finansowane z kasy "komitetu rodzicielskiego", a nawet i wychowawczyni się dokładała w najtrudniejszych przypadkach (tutaj rozumiem, ze to złota kobieta była, kasę miała to dawała i nikt nie ma takiego obowiązku). dlatego te wycieczki nie są żadnym argumentem za 500+.
swoją drogą pamiętam, ze zbiórka kasy na większe wyjazdy była zawsze z wyprzedzeniem, "na raty". a do tego w wakacje mieliśmy kolonie współorganizowane z Caritasem i część rodziców płaciła pełną kwotę, a część rodziców płaciła mniej, w zależności od zarobków. ale jechaliśmy wszyscy razem, mieszkaliśmy razem i byliśmy traktowani tak samo.[/QUOTE] Wiesz co, myślę że jednak licealista lepiej rozumie, że rodziców na coś nie stać, niż dziecko w 3 czy 4 klasie podstawówki ![]() Prawda, na jakieś mniejsze wyjścia dla biedniejszych osób zawsze znalazła się jakaś szkolna kasa ![]() A tak kończąc temat wycieczek, oczywiście, że jest to słaby argument za 500+. Myślę że szlachcianki uważają wyjazd do muzeum za stratę czasu i pieniędzy.. ![]() ---------- Dopisano o 12:33 ---------- Poprzedni post napisano o 12:31 ---------- Cytat:
![]()
![]() |
#2669 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2670 |
Konto usunięte
|
Wątpię. Pasożytnicze rodziny z niej nie zrezygnują - w końcu bogate rodziny też dostają 500 PLN więc przepaść między nimi się nie zmienia.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:36.