|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#3571 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Program Rodzina 500 plus
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#3572 |
Zakorzenienie
|
Ja jestem jedna z tych mam, ktore zostaly w domu z dziecmi. Dobrowolnie, myslac tez o przyszlosci. Swojej, nie tylko dzieci
![]() Decydujac sie na taki krok mieszkalismy jeszcze w Polsce, wiec na pomoc panstwa nie liczylismy. I uwazam, ze decydujac sie na dzieci i ewentualnie zostajac z nimi w domu trzeba umiec myslec i to z duzym wyprzedzeniem a nie liczyc na pomoc panstwa, bo to sie moze zle skonczyc. Teraz mieszkamy w Niemczech i owszem, tu wszelka pomoc jest spora, ale tez Niemcow zwyczajnie bylo do tej pory na to stac. To juz sie jednak konczy a moze i juz skonczylo. Tak, samotny rodzic w Niemczech ma duzo ulatwien itd. Ale to nie wystarcza na dostatnie zycie, ale na takie o obnizonym standardzie i to czasem bardzo, a premiowane sa osoby, ktore jednak chca isc do pracy a im starsze dzieci tym rodzic dostaje mniej ulg, pieniedzy. A Polski nie stac chyba na takie 500+. Ja nie jestem tak calkiem na nie ![]() To wlasnie powinien byc dodatek a nie pensja dla rodzica.
#3573 | |
Wizażowy Kot Igor
|
Cytat:
Podobna sytuacja jest w Anglii. Odkąd rządzi Cameron skończyło się darmowe lub jest ono mocno ograniczone. Na tyle ograniczone żeby ludzi zdopingować do pracy i odstraszyć od życia na zasiłkach. Po prostu większość krajów z tzw. "dobrym socjalem" już odchodzi od finansowania niepracujących matek. Nie mówię tu o okresie, gdy dziecko jest małe i potrzebuje rodzica ale o takim w wieku szkolnym. Nie ma benefitów a jeśli już są to takie, że matce nie opłaca się nie pracować. I tak jest w przypadku bogatego kraju, jakim jest Anglia. Zwyczajnie, doszli do wniosku, że ich nie stać na rozdawnictwo. A biedną Polskę stać. Paradoks. Ja nie mówię, żeby na dzieci nie było dofinansowania. Ale płacić niepracującej matce trojga (załóżmy) dzieci w wieku szkolnym równowartość najniższej krajowej to jest naprawdę demoralizujace. Jakie jest przesłanie? Klepnij sobie tójeczkę/ czwóreczkę z konkubentem i śmiej się, że przechytrzyłas system.
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! Edytowane przez Mijanou Czas edycji: 2016-05-08 o 17:28 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3574 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
I ja nie twierdzę, że wszystkie kobiety powinny rzucać pracę. Chodzi mi o to, że to jest tylko ich wybór i nie ma niczego złego w tym, że taka kobieta, mając kasę z 500+ i ewentualnie jakiś drobny zasiłek do tego, woli zostać z dziećmi w domu. I nie martw się o ich emeryturę - jeśli kobieta podejmuje taką decyzję, to widocznie uzgodniła to z mężem/partnerem i są pewni, że mąż będzie w stanie utrzymać ich oboje, gdy dzieci dorosną i odejdą z domu, a więc gdy wydatki też znacznie się zmniejszą. Jeśli to decyzja ich obojga, to nie ma niczego złego w tym, że mąż utrzymuje żonę. Nie każda taka kobieta to musi być patologia. Patologią może być równie dobrze businesswoman zaniedbująca dziecko. ---------- Dopisano o 18:35 ---------- Poprzedni post napisano o 18:30 ---------- Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3575 |
Konto usunięte
|
A czym to się różni z ekonomicznego punktu widzenia?
|
![]() ![]() |
![]() |
#3576 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
---------- Dopisano o 18:41 ---------- Poprzedni post napisano o 18:39 ---------- Różni się tym, że np. Niemka pobierająca zasiłki jest córką ludzi, którzy najprawdopodobniej płacili podatki, jest osobą, która pewnie przez ileś tam lat wcześniej pracowała lub kiedyś pracować będzie (i płacić podatki w Niemczech), wychowa dzieci mówiące po niemiecku, które też kiedyś pójdą do pracy. Poza tym nie sprowadzi 15-osobowej rodziny z Turcji, która też ochoczo wystąpi o zasiłek. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3577 |
Wizażowy Kot Igor
|
[1=d357993fb563d96255a580a 524765665475ea94f_5ff3ac0 237767;60065746]Mieszkałam w Niemczech przez jakiś czas i zauważyłam, że tam raczej nikt nie wytyka palcami kobiety, która decyduje się na pozostanie w domu z dziećmi i nikt nie wypomina jej, że dostanie z tego tytułu ileś tam euro. A przecież te pieniądze też są z podatków innych.
I ja nie twierdzę, że wszystkie kobiety powinny rzucać pracę. Chodzi mi o to, że to jest tylko ich wybór i nie ma niczego złego w tym, że taka kobieta, mając kasę z 500+ i ewentualnie jakiś drobny zasiłek do tego, woli zostać z dziećmi w domu. I nie martw się o ich emeryturę - jeśli kobieta podejmuje taką decyzję, to widocznie uzgodniła to z mężem/partnerem i są pewni, że mąż będzie w stanie utrzymać ich oboje, gdy dzieci dorosną i odejdą z domu, a więc gdy wydatki też znacznie się zmniejszą. Jeśli to decyzja ich obojga, to nie ma niczego złego w tym, że mąż utrzymuje żonę. Nie każda taka kobieta to musi być patologia. Patologią może być równie dobrze businesswoman zaniedbująca dziecko. ---------- Dopisano o 18:35 ---------- Poprzedni post napisano o 18:30 ---------- Nie porównuj osoby mieszkającej w Niemczech na stałe, może nawet rodowitej Niemki, do uchodźców sprowadzających całe swoje rodziny na koszt państwa i nie uczących się nawet języka, bo po co. Jasne, ze na takich ludzie narzekają, ale raczej nikt nie narzeka na to, że Niemka zostaje w domu z dziećmi. My też chyba rozmawiamy o Polkach pobierających świadczenia, nie uchodźcach czy imigrantach zasiłkowych ![]() Poczytaj post Luby. Kiedyś może i w Niemczech były wysokie socjale. Podobnie jak w Anglii BYŁY wysokie benefity. Ale już nie ma. Ucięło się i imigtrantom i rodowitym Brytolom. Ja wiem, co mówię bo pomieszkuję trochę w Polsce a trochę tam. Co do drugiej częsci postu: a Ty możesz zagwarantować, że mąż nagle nie zachoruje/nie kopnie w kalendarz/nie postanowi odejść z inną? Jesteś aż tak naiwna i infantylna, że dasz 100% gwarancji, że zawsze ta mężowska pensja będzie? Obudź się i porozglądaj wśród ludzi, którzy nagle zostali z ręką w nocniku, bez wykształcenia i bez pracy. Ba, nawet bez możliwości podjęcia pracy, bo kto zatrudni kogoś, kto X lat siedział w domu z dzieckiem i nie jest na bieżąco z wyuczonym przez siebie zawodem?
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
![]() ![]() |
![]() |
#3578 |
Konto usunięte
|
Program Rodzina 500 plus
Nie wiesz czy wychowa. Nie wiesz czy np jej dzieci nie będą patologiczne, chore albo może wyjadą za granicę. A kasę trzeba dać już teraz, chociaż co do tego czy się zwróci to można sobie gdybać.
Poza tym Polska to naprawdę nie są Niemcy. |
![]() ![]() |
![]() |
#3579 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Nie zauważyłam tam po prostu takiej stygmatyzacji takich ludzi, może krzywo patrzy się na rodziny, gdzie oboje rodzice siedzą w domu i pobierają zasiłek, ale gdy jest to np. tylko matka, która decyduje się poświęcić wychowaniu dzieci i pobiera przy tym jakieś świadczenia - nie zauważyłam w takiej sytuacji tak krytycznego podejścia, jakie widzę tu na forum. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3580 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
W Niemczech jednak naprawde chyba tylko patologia nie mysli o takich sprawach i ludzie sie zabezpieczaja, ubezpieczaja, wplacaja sobie pieniadze na emeryture. To nie ejst tak, ze bezmyslnie normalna (normalna w opozycji do patologii) rodzina decyduje sie na niepracowanie ojca czy matki. Ale oczywiscie tez musi byc taka rodzine na to stac, bo oplacanie ubezpieczen, emerytury to tez pieniadze. A poza tym po jakims czasie ludzie wracaja do tej czy innej pracy, czasem nawet na niecaly etat ale wracaja.
![]() |
#3581 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
Jasne, Polska to nie Niemcy, dlatego u nas takiego socjalu nigdy nie będzie. 500 zł na dziecko to też o wiele mniej, niż dostaje się na zachodzie Europy. Ale JAKIŚ socjal być musi i jest to normalne. |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3582 |
Zakorzenienie
|
[1=d357993fb563d96255a580a 524765665475ea94f_5ff3ac0 237767;60066291]Jasne, ale nawet ten obniżony standard w Niemczech to i tak lepszy standard od osoby żyjącej z zasiłku w Polsce. Wystarczy porównać mieszkania socjalne czy dofinansowywane itp. Poza tym chyba nie tylko samotny rodzic otrzymuje pomoc - z tego co pamiętam, to każdy dostawał nieco poniżej 200 Euro na dziecko nawet zakładając, że oboje rodzice pracują. Osoby niepracujące czy z większą liczbą dzieci dostają więcej.
Nie zauważyłam tam po prostu takiej stygmatyzacji takich ludzi, może krzywo patrzy się na rodziny, gdzie oboje rodzice siedzą w domu i pobierają zasiłek, ale gdy jest to np. tylko matka, która decyduje się poświęcić wychowaniu dzieci i pobiera przy tym jakieś świadczenia - nie zauważyłam w takiej sytuacji tak krytycznego podejścia, jakie widzę tu na forum.[/QUOTE] Tak lepszy standard. Ale niestety tak jest tez z pensjami. Tak, kazdy dostaje Kindergeld, dlatego ja stwierdzilam w pierwszym moim poscie, ze nie jestem przeciwna takim dodatkom, ale watpie czy Polske stac na 500 zl na dziecko. Nie wiem tez jak dlugo bedzie stac na ten dodatek Niemcy. Tak jak pisala Mijanou, lepiej juz bylo. Z drugim akapitem sie zgadzam, odczulam to na walsnej skorze jak rozny jest odbior matki niepracujacej zawodowo w Polsce i Niemczech. ![]() O ile w Polsce kazdy czul sie w obowiazku zapytac kiedy pojde znow do pracy, dawac mi zlote rady i dziwic mojemu nierobstwu o tyle w Niemczech nie bylo tematu, pies z kulawa noga sie nie interesowal czy ja pracuje czy nie.
Nie jestem na tyle młody żeby wiedzieć wszystko J.M. Barrie Afazja, darmowa strona z cwiczeniami! Edytowane przez Luba Czas edycji: 2016-05-08 o 18:00 |
![]() ![]() |
![]() |
#3583 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Słyszałam też o przypadkach, gdzie kobieta rezygnowała z pracy bo bardziej opłacało się brać zasiłek, ale tylko w sytuacji, gdy ta praca nie była jakoś dobrze płatna. Matka koleżanki zrezygnowała, gdy ta poszła na studia, ponieważ dziewczyna mogła dostać ok. 800 Euro miesięcznie stypendium socjalnego, gdyby dochody rodziny były nieco niższe (a pensja matki to było niewiele więcej, coś około 1000 Euro). Dziewczyna do tego wzięła kredyt studencki i potem, żeby go nie spłacać, po studiach cały czas zatrudniała się na pół etatu, żeby nie przekroczyć progu, powyżej którego musiałaby zaczął go spłacać. W tej sytuacji jak najbardziej rozumiem matkę dziewczyny, natomiast tej dziewczyny nie do końca - to już bardziej przykład kombinowania i lenistwa, bo przecież mogła przez ten czas zrobić karierę a nie zajmować się byle jaką pracą, żeby tylko za dużo nie zarobić. Zmierzam do tego, że nikt, absolutnie nikt z ich otoczenia nie potępiał ani jednej, ani drugiej, co więcej, mnóstwo studentów i absolwentów tak postępowało a u nas wiesza się psy na matkach trójki dzieci, które wolą zostać w domu niż pracować w supermarkecie. Serio, aż tyle w Was zawiści? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3584 |
Naczelna Nastolatka
|
Tak. Jesteśmy zawistne i zazdrościmy....
![]()
#3585 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3586 | |
Wizażowy Kot Igor
|
Cytat:
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3587 |
Konto usunięte
|
Pewnie, że musi być socjal - dla ludzi, którzy nie mogą pracować. Polska to nie jest żadne eldorado gospodarcze i nie może sobie pozwolić na utrzymywanie ludzi, którzy "zdecydowali", że nie pójdą do pracy.
|
![]() ![]() |
![]() |
#3588 |
Zakorzenienie
|
[1=d357993fb563d96255a580a 524765665475ea94f_5ff3ac0 237767;60066746]Wielu znajomych robiło tak, że mąż dobrowolnie opłacał żonie składki emerytalne ze swoich dochodów lub zatrudniał ją (fikcyjnie) w swojej firmie, jeśli takową miał. Z tego co wiem, to zasiłek dla bezrobotnych też obejmuje jakieś minimalne składki emerytalne.[/QUOTE]
Prawde mowiac nie spotkalam sie z fikcyjnym zatrudnianiem zony, wiec na ten temat sie nie wypowiem. Ale oplacanie skladki emerytalnej jest norma, nie znam osoby niepracujacej, ktora nie ma oplacanej takiej skladki, oczywiscie z pensji malzonka/i.
#3589 |
Zakorzenienie
|
Ja bym wolała, żeby opieka medyczna w Polsce była na chociaż zbliżonym poziomie jak w Danii, ale to marzenie ściętej głowy. Dopóki jestem zdrowa, to sobie zawsze poradzę, ale i mnie może któregoś dnia szlag trafić.
|
![]() ![]() |
![]() |
#3590 |
Konto usunięte
|
Matce trójki dzieci pobierającej te 500 zł na dziecko tym bardziej nie masz czego zazdrościć. Proponuję zająć się swoim życiem, podatki tak czy siak płacić będziesz i zawsze będzie jakiś wydatek państwa, z którym nie będziesz się zgadzać. Czy aby na pewno tylko 500+ wzbudza u Ciebie najwięcej wątpliwości? Ja bardziej czepiałabym się dofinansowania in vitro czy pieniędzy, które pójdą na sprawdzanie, czy poronienie aby na pewno nie było aborcją...
|
![]() ![]() |
![]() |
#3591 |
Wizażowy Kot Igor
|
[1=d357993fb563d96255a580a 524765665475ea94f_5ff3ac0 237767;60066886]Koleżanka wyjechała do Niemiec do przyszłego męża, nie mówiła słowa po niemiecku, więc pracy nie znalazła (jej mąż pracuje, jest Niemcem). Krótko po ślubie pojawiło się dziecko i jej "przyjaciółki" z Polski zasypywały ją właśnie złotymi radami i pytaniami, kiedy pójdzie do pracy, jak z pracą, czy jej się nie nudzi (z małym dzieckiem?!!) i jak można tak "siedzieć" w domu...W Niemczech nikt, absolutnie nikt o to nie pytał, nawet rodzina męża nie dziwiła się, że ona w tej sytuacji nie pracuje, nie krytykowała jej...Bardzo nie lubię tego podejścia naszych rodaków do roli kobiety i matki.[/QUOTE]
Jezu, nikt nikomu nie każe iść do pracy, jeśli jest małe dziecko. Ale z chwilą, gdy dziecko skończy 10 lat to chyba już można iść? Czy serio dziecko potrzebuje stale obecności rodzica do ukończenia osiemnastki? Mam starsze koleżanki, ktore posiadają dzieci w wieku lat 10 i chętnie korzysają z takiego cudownego wynalazku, jakim jest świetlica szkolna.
![]() ![]() |
![]() |
#3592 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3593 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Owszem, tak jak pisala Yuri, w Niemczech tez mozna kombinowac itd. Ale nikomu normalnemu (w opozycji do patologii) nie przyszloby do glowy nie pracowac zawodowo, jesli mialby zyc tylko z dodatku na dzieci czyli Kindergeldu. Bo sie nie da zwyczajnie.
![]() |
#3594 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3595 |
Wizażowy Kot Igor
|
[1=d357993fb563d96255a580a 524765665475ea94f_5ff3ac0 237767;60067081]500+ to nie zasiłek. To dodatek na dziecko, który otrzymają również osoby pracujące. A że komuś w sumie wyjdzie z tego średnia krajowa to już inna sprawa, równie dobrze możesz pracować i do tego mieć trójkę dzieci i oprócz pensji też dostaniesz te 1000zł. Sam zasiłek dla bezrobotnych czy dla rodzin wielodzietnych nie jest u nas aż tak wysoki.[/QUOTE]
Brawo! Właśnie o to chodzi, żeby dodatek na trójkę dzieci nie równał się wysokości najniższej krajowej. Bo kto o zdrowych zmysłach pójdzie do pracy, skoro tyle samo dostanie za siedzenie na tyłku w domu? ---------- Dopisano o 19:17 ---------- Poprzedni post napisano o 19:15 ---------- [1=d357993fb563d96255a580a 524765665475ea94f_5ff3ac0 237767;60067121]Ona najpierw mieszkała przez rok z narzeczonym, dziecka jeszcze nie było i wtedy pojawiały się te pytania. Potem urodziła dziecko i pytać i radzić nie przestali ![]() ![]() Ja już serio nie wiem, jak z Tobą rozmawiać. Przecież napisałam wyraźnie, że każdy rozumie, że małe dziecko potrzebuje rodzica. Ale nie do osiemnastki, na Odyna!
![]() ![]() |
![]() |
#3596 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
I właśnie o to była ta cała dyskusja, czy w takiej sytuacji powinno się rezygnować z pracy, bo emerytura, bo przyszłość, bo coś tam. Ja nadal twierdzę, że to już kwestia osobistego wyboru i ambicji tej osoby a także jej szans zawodowych i ustaleń między nią a jej mężem. Inna, pracująca kobieta z trójką dzieci dostanie te same pieniądze, tyle, że będzie miała jeszcze pensję. A więc to już osobisty wybór, czy ktoś woli zostać w domu i pobierać tylko 500+, czy zostać w pacy i mieć i to, i pensję. ---------- Dopisano o 19:24 ---------- Poprzedni post napisano o 19:19 ---------- Jej koleżanki najwyraźniej tego nie rozumiały. Poza tym mi chodzi o to, że to osobisty wybór każdej kobiety. I nikt, powtarzam NIKT, nie ma prawa nazywać jej leniem czy patologią, jeśli uzna, że woli zostać w domu z dziećmi. Ona i jej mąż tak zdecydowali, że skoro ciężko jej znaleźć pracę i do tego jest dziecko, to pracować nie musi, dopóki sama nie uzna, że zechce iść na studia,praktyki czy w jakiś inny sposób wejść na tamtejszy rynek pracy. I jakoś jej otoczenie w Niemczech (nie, nie są to ludzie żyjący z socjala czy patologia) takich pytań nie zadają, a rodzina i przyjaciele z Polski już tak. I oczywiście ona zasiłku nie dostaje, bo dochód w rodzinie jest, ale dostaje dodatek na dziecko. I na kolejne w drodze też będzie dostawać. Z podatków! |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3597 |
Wizażowy Kot Igor
|
[1=d357993fb563d96255a580a 524765665475ea94f_5ff3ac0 237767;60067346]Dodatek na trójkę dzieci to w sumie 1000 zł. Nie wiem, jakie są kwoty zasiłków, które do tego dochodzą, jeśli kobieta nie pracuje. Podejrzewam, że jeśli mąż ma stałą pracę, to już żaden zasiłek nie będzie się jej należał.
I właśnie o to była ta cała dyskusja, czy w takiej sytuacji powinno się rezygnować z pracy, bo emerytura, bo przyszłość, bo coś tam. Ja nadal twierdzę, że to już kwestia osobistego wyboru i ambicji tej osoby a także jej szans zawodowych i ustaleń między nią a jej mężem. Inna, pracująca kobieta z trójką dzieci dostanie te same pieniądze, tyle, że będzie miała jeszcze pensję. A więc to już osobisty wybór, czy ktoś woli zostać w domu i pobierać tylko 500+, czy zostać w pacy i mieć i to, i pensję.[/QUOTE] Dobra, gdzie tu logika? Druga pensja z tytułu bycia matką? Nie ma zawodu: rodzic. A o ustaleniach z mężem już rozmawiałyśmy. W życiu różnie bywa. Ustalenia sobie a życie i tak sobie. Dodatek na dziecko nie powinien wynosić 500 zł. Nas po prostu na to nie stać. Nas, podatników. Rozumiesz, o czym mówię?
![]() ![]() |
![]() |
#3598 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3599 |
Wizażowy Kot Igor
|
[1=d357993fb563d96255a580a 524765665475ea94f_5ff3ac0 237767;60067761]Ok, zgodzę się na 300 zł
![]() A na to prosta recepta: obniżyć koszty pracy, podnieść pensje- tak jest w każdym cywilizowanym kraju. Zachęcić ludzi do pracy i rozsądnej dzietności zamiast rozdawnictwa. Jeśli PiS już tak koniecznie chciał pomóc rodzicom to te pieniądze mógł przeznaczyć na dofinansowanie miejsc w przedszkolach, wyżywienie dzieci w szkołach i przedszkolach i zajęcia dodatkowe rozwijające ich uzdolnienia, pasje i zainteresowania.
![]() ![]() |
![]() |
#3600 |
ctrl alt delete
|
[1=d357993fb563d96255a580a 524765665475ea94f_5ff3ac0 237767;60067761]Ok, zgodzę się na 300 zł
![]() Nie w każdym cywilizowanym kraju, tak po pierwsze. Po drugie, jeżeli coś powinno być, to ulga podatkowa na dzieci. Pracujący rodzic finansowo wyszedłby na tym samo jak na 500+ czy innym dodatku, niepracujący - no niestety, ale jak postanawia nie pracować, to widać go stać. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:06.