![]() |
#31 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Czemu św.krzyz a nie św.stryczek?
Freso, do czego zmierzasz?
![]() |
#32 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
dobra ja tak myślę a wy inaczej
![]() |
![]() |
#33 |
Zakorzenienie
|
![]() |
#34 |
Zakorzenienie
|
dla mnie krzyż to po prostu symbol, nie widzę szczególnej potrzeby by "modlić się do krzyża"
kiedy się modlę lubię patrzeć w niebo, żadne figurki/obrazki nie są mi do tego potrzebne. [wiem, że namotalam]
![]() |
#35 | |||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Wiedziałam , ateizm ma wady ! ![]() Przejście na jaką wiarę daje maksimum świąt ? Może rozważę jeszcze moje podejście do duchowości :p |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Oczywiście zgadzam się z tym, co napisała wczesniej Jula.
![]() |
![]() |
#37 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#38 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ani w tym wątku,ani żadnym innym. Nie interesuje mnie ten światopogląd i nie poświęcam mu uwagi.
![]() |
![]() |
#39 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
"Była jednak za duża na złodziejkę, zbyt uczciwa na skrytobójczynię, zbyt inteligentna na żonę i zbyt dumna, by podjąć jedyną powszechnie dostępną damską profesję. Dlatego została wojowniczką. /T.Pratchett, "Blask Fantastyczny"/ |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 | |
Konto usunięte
|
Czemu św.krzyz a nie św.stryczek?
Dokładnie- krzyż to symbol .
Nie widze w tym nic nadzwyczajnego .Wiele sfer zycia codziennego też odnosi sie do symboli .Przecież jak zaręczyny to pierścionek a ślub to obrączka. Papierek ,podpis , obrączki no i miłość . Chyba nie muszę zadawać pytania co jest najwazniejsze . A glupie kółeczka na palcu ,ktore mozna w każdym momencie zdjąć ?...'' przepił nawet ślubną obraczkę ! '' jaka to wymowa ? Symbol -niby nic a jednak . A dwa -nie rozumiem dlaczego trzeba tlumaczyć się z krzyża Gdyby 2000 lat wstecz Chrystus zginął na stryczku ,pewnie on byłby symbolem .Byłoby dla nas to naturalne Ale wtedy pewnie padloby pytanie-a czemu nie św krzyż? Cytat:
Uważaj z kim się zadajesz takim.... Edytowane przez rambo Czas edycji: 2007-12-25 o 21:30 Powód: post pod postem |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#42 |
Zadomowienie
|
Dla wciąż ciekawych czemu krzyż (w powszechnie uznawanej u nas formie), a nie coś innego , znalazłam interesujący link http://brooklyn.org.pl/mmcrux_3.html
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 |
Raczkowanie
|
Moim zdaniem nie powinien się człowiek modlić pod takimi wizerunkami jak krzyż na którym Jezus Chrystus został ukrzyżowany wygląda to tak jak by ludzią się podobało ,że Jezus tak cierpał,można przecież się modlić w duchu lub na głos ale nie koniecznie pod jakimś wizerunkiem to do niczego nie potrzebne a jak niektórzy nie potrafią się skupić i mówią że im łatwiej pod obrazem czy krzyzem to niech sobie zamkną oczy i wyobrażą Boga tak samo nie muszą robić tego w kościele przecież Jezus powiedział "gdzie pięciu się zbierze i będzie się modlić ja będe pomiędzy nimi"Więc czytajcie biblije tak jak byście nie byli ani Katolikami ani Ewangelikami ani w żadnej innej wierze zastanówcie się nad nią sami po to Bóg zesłał nam Pismo Święte żebyśmy my ludzie nic nie przekręcali a wtedy ujżycie błędy jakie popełniacie idąc jak stado owiec i klepiąc bez sensu to co mówią inni nie mając pojęcia co pisze w biblii.Odrazu chcę sprecyzować to że napisałam, że jestem ateistką wierze w boga ale nie jestem przynależna do żadnej religii.Również nie zgadzam się z tym że ludzie porobili sobie różne święta przecież w biblii Jezus kazał obchodzić tylko jedno święto przeczytajcie sobie jakie jak zaczniecie czytać biblie to przestaniecie się bez sensu spierać tylko poznacie prawde zawartą w Piśmie Świetym i według tego postępujcie a nie tego jak wam zwykli ludzie śmiertelnicy nakazują.Pozdrawiam
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 |
Konto usunięte
|
...A ja Ci powiem ,że trzeba posiadać ogromny tupet by wkraczać w tak intymną sferę drugiego człowieka i udzielać mu wskazówek i porad -w jaki sposób ma sie modlić
Ja bym nie miała odwagi |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 |
Raczkowanie
|
Udzielam wskazówek żeby czytać bibliję a nie jak się modlić to był tylko przykład
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#46 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]()
"Była jednak za duża na złodziejkę, zbyt uczciwa na skrytobójczynię, zbyt inteligentna na żonę i zbyt dumna, by podjąć jedyną powszechnie dostępną damską profesję. Dlatego została wojowniczką. /T.Pratchett, "Blask Fantastyczny"/ Edytowane przez Jula Czas edycji: 2007-12-25 o 22:30 Powód: błędy |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
"Była jednak za duża na złodziejkę, zbyt uczciwa na skrytobójczynię, zbyt inteligentna na żonę i zbyt dumna, by podjąć jedyną powszechnie dostępną damską profesję. Dlatego została wojowniczką. /T.Pratchett, "Blask Fantastyczny"/ |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#50 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Z resztą trudno traktować poważnie i dosłownie tekst wielokrotnie zmieniany, poszatkowany, tworzony na przestrzeni wieków przez różne postacie - faktycznie, trudno to porównywać do dzieł klasyków. Cytat:
![]() Cytat:
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 |
Rozeznanie
|
Żyjemy w kraju katolickim więc nie rozumiem kogo dziwi krzyż w miejscach publicznych?
Katolik nie nosi krzyża jako ozdoby na szyję ale jako symbol swojej wiary. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mnie i dziwi, i denerwuje, i zniesmacza. Cytat:
"Była jednak za duża na złodziejkę, zbyt uczciwa na skrytobójczynię, zbyt inteligentna na żonę i zbyt dumna, by podjąć jedyną powszechnie dostępną damską profesję. Dlatego została wojowniczką. /T.Pratchett, "Blask Fantastyczny"/ Edytowane przez Jula Czas edycji: 2007-12-25 o 22:48 Powód: dopisek |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 |
Rozeznanie
|
a jakie ma być państwo w którym żyje 95% katolików?
a cyrkonie..cóż jak ktoś lubi... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#54 |
Zadomowienie
|
Polska jest oficjalnie państwem, którego stosunki z Kościołem cechuje autonomia. Wg. prawa Polska jest bezstronna, właśnie po to żeby nie ingerować w to co kto wierzy. Ten wysoki procent katolików, zaowocował jakimiś tam szczególnymi względami (typu ślub cywilny=ślub kościelny) dla KK, ale oficjalnie panuje wolność wyboru religii, a państwu nic do tego.
![]() |
#55 |
Zadomowienie
|
Zamawiam ŚWIECKIE.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#56 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#57 |
Rozeznanie
|
Według prawa tak, ale państwo tworzą ludzie więc jeśli procent katolików jest tak duży to obecność krzyża w miejscach publicznych jest rzeczą naturalną.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#58 |
Zakorzenienie
|
Jedno chyba przeczy drugiemu. Istnieje takie określenie jak "niepraktykujący katolik", które nic nie znaczy - bo albo jest się katolikiem, czyli żyje zgodnie z regułami katolicyzmu, albo nie. Ale ateizm i wiara w Boga to sie niestety wyklucza.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#59 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#60 |
Wtajemniczenie
|
Jula w wielu kwestiach ma racje.
Tylko dyskusja robi się... hmm.. wielopoziomowa ![]() Nie mieszajmy tematyki doktryny, wielopokoleniowych tradycji, kwestii społecznych, ludzkich potrzeb, itp. Bo zrobi się na koniec antyklerykalno-antyteistyczny bełkot kontra żarliwi obrońcy wiary rodem z krucjat. A szkoda. Jeśli jedna ze stron odpuści retorykę " Alleluja i do przodu", a druga odłoży na półkę nieuzasadnione poczucie wyższości związane z odkryciem, że wiara katolicka w wielu kwestiach nie ma argumentów na swoją obronę to dyskusja potoczy się przyjemniej ![]() Wzajemny szacunek to podstawa. Damy radę to zastosować - będziemy umieli koegzystować w pokoju i dyskutować bez stosowania oklepanych, prymitywnych argumentów, powtarzanych przez jedną jak i drugą stronę do znudzenia. Religia - temat rzeka. Wielowątkowy. Forum to za mało by go wypełnić. Jako wierząca ale nie katoliczka apeluję o to, aby tego typu argumenty nie przysłoniły nam najważniejszego - każdy chce przez to życie przejść z godnością i poczuciem, że nie jest się przypadkowym wypierdkiem wszechświata. A czy nam pomoże w tym wiara w Jahwe, Allaha czy w teorie Darwina łączy nas jedno. Wspólnie dzielimy tą planetę czy nam sie to podoba czy nie.
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:40.