Pytanie o staż - wątek zbiorczy - Strona 43 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Praca i biznes

Notka

Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2008-01-15, 08:52   #1261
nellana
Raczkowanie

Dot.: Pytanie o staż - wątek zbiorczy

Ponawiam pytanie

Cytat:
Napisane przez nellana Pokaż wiadomość
Witam.
Chciałam zapytać,czy jeśli jest się na urlopie dziekańskim to można normalnie zarejestrować się w Urzędzie Pracy i podjąć ewentualnie staż?
Zaraz na początku życia ktoś powinien nam powiedzieć, że umieramy. Może wtedy żylibyśmy pełnią życia w każdej minucie każdego dnia. Działaj! Kiedy poczujesz, że chcesz coś zrobić, zrób to od razu, teraz! Dni, które przyjdą, są policzone.
nellana jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-01-15, 09:38   #1262
anetka_m
Zadomowienie

O ile mi wiadomo to chyba nie. Byłam w takiej samej sytuacji jak Ty podczas studiów i odrobiłam tylko 2 miesięczne praktyki za darmo. Staż przysługuje tylko zarejestrowanym osobom bezrobotnym lub studentom do 27 roku życia. O dzieleniu staży też nic nie słyszałam, ale może niech bardziej zorientowane osoby odpowiedzą Ci na te pytania.

Ze strony MSWiA:

Warunki ubiegania się o staż w Ministerstwie są następujące:

* status osoby bezrobotnej,
* brak doświadczenia w pracy,
* nie ukończony 25 rok życia lub
* nie ukończony 27 rok życia, jeżeli od dnia ukończenia szkoły wyższej nie upłynęło 12 miesięcy.
Stary 2008-01-15, 09:58   #1263
Astra24.
Rozeznanie

Nie sprecyzuję niestety gdzie w necie to znalazłam, bo to było tydzień temu, no ale przecież juz w połowie listopada conajmniej w UP babki mówiły, że Od stycznia jest kolejna podwyżka ze względu na waloryzację. Tak się zastanawiam tylko czy czasem nie będzie tak, że teraz dostaniemy jeszcze normalną kwotę czyli to 650 zł netto a dopiero potem będzie wyrównanie. Może tak być, bo ja to się nie znam.
Stary 2008-01-15, 16:24   #1264
patinka_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Astra24. Pokaż wiadomość
Nie sprecyzuję niestety gdzie w necie to znalazłam, bo to było tydzień temu, no ale przecież juz w połowie listopada conajmniej w UP babki mówiły, że Od stycznia jest kolejna podwyżka ze względu na waloryzację. Tak się zastanawiam tylko czy czasem nie będzie tak, że teraz dostaniemy jeszcze normalną kwotę czyli to 650 zł netto a dopiero potem będzie wyrównanie. Może tak być, bo ja to się nie znam.

niestety, nie sądze.. zapewne będzie powtórka z rozrywki i Ci co mają już podpisane umowy będą dostawać tyle ile mają napisane w umowie...
Stary 2008-01-15, 16:58   #1265
Ata77
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez avonka Pokaż wiadomość
Dziewczyny mam nadzieję, że mi pomożecie . Otóż studiuję dziennie, jestem na II roku (licencjat 3 lata) i na wkacje chciałabym pójść na staż 3 miesięczny i pytanie czy mogę? I jeszcze jedno Czy można rozdzielać staż? tzn. wziąć 10 miesięcy, na wakacje "zrobić" te 3 a po skończeniu roku odpracować resztę? Bardzo proszę o pomoc
Na 100% nie możesz iść na staż,właśnie dlatego- studia dzienne uniemożliwiają Ci rejestrację w PUP,a tym samym uzyskanie statusu bezrobotnego- staż dotyczy JAK WSZYSCY TO JUŻ CHYBA WIEDZĄ osób zaresjestrowanych w PUP.
Ata77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-01-15, 17:03   #1266
Ata77
Zakorzenienie

Link który tu podajesz wskazuje informację o większym stypendium po 26 października 2007r., o czym TU JUŻ NA WCZĘSNIEJSZYCH STRONACH PISALIŚMY..............
Nie jest to natomiast potwierdzenie informacji o tym,że stypendium wzrasta po 1 stycznia 2008r.,a jednocześnie nie jest to odpowiedź na moje zapytanie o właściwy link.
Warto jest czytać ze zrozumieniem.
Stary 2008-01-15, 17:12   #1267
avonka
Raczkowanie

Cytat:
Dziewczyny mam nadzieję, że mi pomożecie . Otóż studiuję dziennie, jestem na II roku (licencjat 3 lata) i na wkacje chciałabym pójść na staż 3 miesięczny i pytanie czy mogę? I jeszcze jedno Czy można rozdzielać staż? tzn. wziąć 10 miesięcy, na wakacje "zrobić" te 3 a po skończeniu roku odpracować resztę? Bardzo proszę o pomoc
Podbijam
avonka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-01-15, 17:12   #1268
Ata77
Zakorzenienie

Cytat:
Waloryzacja -czyli wzrost "wynagrodzeń-w przypadku zasiłków,stypendiów,dodat ków dla osób bezrobotnych ma zawsze miejsce po 1 czerwca każdego roku.Nie po 1 stycznia.
Pierwsze słyszę....
Szkoda,że na potwierdzenie tych słów brak jest materiałów źródłowych.
W takim wypadku skoro "babki z UP tak mówiły" muszę zainteresować się tym bardziej.
Stary 2008-01-15, 17:16   #1269
anetka_m
Zadomowienie

Cytat:
Podbijam
Już chyba otrzymałaś wyczerpującą odpowiedź.
Stary 2008-01-15, 17:43   #1270
avonka
Raczkowanie

Sory ale nie zaznaczyłaś do kogo to było
avonka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-01-15, 19:20   #1271
Astra24.
Rozeznanie

Wiecie, podwyżka od 1 stycznia była napewno, bo ja byłam na stażu teraz i mój pracodawca zamiast przedłużyć nam umowę to ją zerwał i podpisujemy nową, na nowych zasadach aby dostać już kwotę jaka obowiązuje po 1 stycznia. Jak byłam w tym miesiącu bo odbiór pieniędzy to pani w UP powiedziała, ze dobrze, że tak zrobił bo teraz będę miała 40% więcej i jednocześnie stwierdziła, ze moja grupa stażystek byłaby bardzo poszkodowana, bo gdybym miała tylko przedłużone to ominęłyby mnie 2 podwyżki. Zresztą jestem zaskoczona szczerze mówiąc, że nic nie wiecie o tej styczniowej, bo u mnie to kazdy zainteresowany o tym wie i nawet nie myślałam, że takiej podwyżki może nie być...

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-01-15, 19:46   #1272
stazysta007
Raczkowanie

o jakiej znowu styczniowej podwyzce piszecie ? dalej jakies plotki ?

jest tylko jedna podwyzka stazu - czyli ci co podpisali umowe po 26 pazdziernika to od stycznia dostaja ponad 600zl i tyle ...

wiec prosze o wyjasnienie o co tym razem chodzi bo juz za duzo nerwow zjadlem w zwiazku z tymi idiotycznymi ustawami ...
stazysta007 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-01-15, 21:10   #1273
Ata77
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez stazysta007 Pokaż wiadomość
o jakiej znowu styczniowej podwyzce piszecie ? dalej jakies plotki ?

jest tylko jedna podwyzka stazu - czyli ci co podpisali umowe po 26 pazdziernika to od stycznia dostaja ponad 600zl i tyle ...

wiec prosze o wyjasnienie o co tym razem chodzi bo juz za duzo nerwow zjadlem w zwiazku z tymi idiotycznymi ustawami ...
Jutro potwierdzę,albo zaprzeczę
Stary 2008-01-15, 21:45   #1274
istari
Paul's girl

Cytat:
Napisane przez nellana Pokaż wiadomość
Ponawiam pytanie
można z tym, że powinnaś się zarejestrować jako osoba poszukująca pracy a nie bezrobotna.
istari jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-01-16, 07:42   #1275
Ata77
Zakorzenienie

Jest tak jak myslałam- nie wzrosło stypendium po 1 stycznia, jedynie po 26 października 2007r.
Aktualne stawki: http://www.psz.praca.gov.pl/main.php...bjectID,867779
Stary 2008-01-16, 07:44   #1276
Ata77
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez istari Pokaż wiadomość
można z tym, że powinnaś się zarejestrować jako osoba poszukująca pracy a nie bezrobotna.
Owszem jako poszukująca pracy zarejestrować się może, ale staż nie przysługuje- staż przysługuje osobie o statusie BEZROBOTNEGO.
Stary 2008-01-16, 07:58   #1277
imago84
Wtajemniczenie

Cytat:
Wiecie, podwyżka od 1 stycznia była napewno, bo ja byłam na stażu teraz i mój pracodawca zamiast przedłużyć nam umowę to ją zerwał i podpisujemy nową, na nowych zasadach aby dostać już kwotę jaka obowiązuje po 1 stycznia. Jak byłam w tym miesiącu bo odbiór pieniędzy to pani w UP powiedziała, ze dobrze, że tak zrobił bo teraz będę miała 40% więcej i jednocześnie stwierdziła, ze moja grupa stażystek byłaby bardzo poszkodowana, bo gdybym miała tylko przedłużone to ominęłyby mnie 2 podwyżki. Zresztą jestem zaskoczona szczerze mówiąc, że nic nie wiecie o tej styczniowej, bo u mnie to kazdy zainteresowany o tym wie i nawet nie myślałam, że takiej podwyżki może nie być...
ze mną tez tak było
Stary 2008-01-16, 08:59   #1278
Ata77
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez imago84 Pokaż wiadomość
ze mną tez tak było
Tak zgadza się,ale źle to interpretujecie - stypendium dla abosolwenta na stażu wynosiło dotychczas 100% zasiłku dla bezrobotnych,a po 26 października wzrosło o 40%, czyli wynosi teraz 140% zasiłku dla bezrobotnych. Niedowiarków zapraszam na stronę publicznych służb zatrudnienia podaną przeze mnie wyżej.Z tym co TAM jest zapisane polemizwać chyba nie można?

Powtarzam- nie wzrosło po 1 stycznia!!!!!!!!!!!!!!!!! !
To jest wprowadzanie w błąd opinii publicznej.
Stary 2008-01-16, 09:23   #1279
N4TI
Zakorzenienie

Send a message via Skype™ to N4TI

ja obecnie jestem na stazu i zalapalam sie na podwyzke 1 listopada, reszta znajomych na stazu ktorzy przed listopadem juz pracowali dostaja 480 a ja ponad 600

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-01-16, 09:24   #1280
Astra24.
Rozeznanie

Dzięki Ata77. Czyli nie było żadnej podwyżki od 1 stycznia...U mnie w mieście na serio wszyscy stażyści są przekonani, że ona jest. Z wiadomości, które wyszły z UP wynikało, że miała być to kwota niewiele ponad 930 zł brutto. Miesiąc temu kiedy się odhaczałam przy mnie jakiś stażysta pytał się kobiety w okienku czy obejmie go styczniowa podwyżka, więc jednak nie tylko ja o tym wiedziałam. Odpowiedziano mu, że gdyby podpisał umowę po 1 stycznia to by objęła a tak to nie. Myślałam, ze nikt o tym oficjalnie nie mówi z tego samego powodu co wtedy w październiku. Gdyby wtedy ktoś mi powiedział, że po 26 października będzie podwyżka to bym nie podpisywala umowy 11 października!! Nikt nawet słówkiem nie pisnął. Czułam się oszukana i dlatego teraz chciałam się upewnić.
Stary 2008-01-16, 11:26   #1281
Ata77
Zakorzenienie

Cytat:
Dzięki Ata77. Czyli nie było żadnej podwyżki od 1 stycznia...U mnie w mieście na serio wszyscy stażyści są przekonani, że ona jest. Z wiadomości, które wyszły z UP wynikało, że miała być to kwota niewiele ponad 930 zł brutto. Miesiąc temu kiedy się odhaczałam przy mnie jakiś stażysta pytał się kobiety w okienku czy obejmie go styczniowa podwyżka, więc jednak nie tylko ja o tym wiedziałam. Odpowiedziano mu, że gdyby podpisał umowę po 1 stycznia to by objęła a tak to nie. Myślałam, ze nikt o tym oficjalnie nie mówi z tego samego powodu co wtedy w październiku. Gdyby wtedy ktoś mi powiedział, że po 26 października będzie podwyżka to bym nie podpisywala umowy 11 października!! Nikt nawet słówkiem nie pisnął. Czułam się oszukana i dlatego teraz chciałam się upewnić.
Nie chce wnikac jakie to miasto, ale "u mnie w mieście" mowy o tym nie ma- chyba,że jesteśmy niedoinformowani
Jesli coś ulegnie zmianie - a informacje te mam z pierwszej ręki, natychmiast to tu sprostuję i podam do informacji.Na ten moment aktualnie obowiązujące kwoty są dotępne- jak pisałam wyżej- na stronie PSZ i nie ma tam wiekszego stypendium niż 140% kwoty zasiłku dla bezorobotnych.

Ps. Informacje o stawkach na tej stronie wskazują stan prawny na dzień 01.01.2008r. Jakiekoliwek zmiany powinny byc aktualizowane.Chyba,że nie są (???)

Edytowane przez Ata77
Czas edycji: 2008-01-16 o 11:31 Powód: post scriptum
Stary 2008-01-17, 17:20   #1282
patrinka
Przyczajenie

Stwierdzam że urzędy pracy to jeden wielki syf, jak człowiek chce się czegoś u nich dowiedzieć to takie nie życzliwe baby tam siedzą, dzisiaj byłam w sprawie odbywania stażu, bo w lutym 29 mam koniec stażu i sytuacja wygląda tak: mogę przedłużyć ale kasy dostane dalej 476 zeta albo mogę starać się o nowy staż ale gdzie indziej bo jak to pani powiedziała, ponowny staż w tym samym miejscu jest bezsensu, To jest jakies nienormalne tym bardziej że przedłużając staż jest nowa umowa i normalnie powinno być tak że ustala się już tą nową stawkę. A w ogóle niedawno dowiedziałam sie tez o tym, że 14 dni od wejścia w życie ustawy o 140% zasiłku można było się odwołać i ci co sie odwołali dostali wyższą stawkę, ale oczywiście kto by o tym powiadomił zwykłego śmiertelnika. Brak słów do tych urzędów, ludzi traktują jak pył, a tak naprawdę bez bezrobotnych taki urząd by nie istniał i te nie życzliwe baby same kombinowałyby jakim sposobem mieć więcej pieniędzy.
patrinka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-01-21, 12:11   #1283
Hosenka*
Zakorzenienie

Cytat:
Ja ide na staż od lutego

I jak w końcu z tą podwyżką od stycznia - jest czy jej nie ma??
I ile by było teraz "na rękę"

Instagram

W zapisanych relacjach - wyprzedaż kosmetyków pielęgnacyjnych i do makijażu
Hosenka* jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-01-21, 18:18   #1284
andziutek
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Hosenka* Pokaż wiadomość
Ja ide na staż od lutego

Ja rowniez ide najprawdopodobniej na staż od lutego, wciąz czekam na odpowiedz UPu. Staż mam juz zalatwiony u pracodawcy, w UPie tez mowia ,ze nie bedzie zadnych problemow, ale Urząd Pracy czeka na pieniądze właśnie dla nowych stażystów. Ponoc pieniazki maja byc pod koniec stycznia
U mnie niestety o podwyzkach ,,stażowych" nikt nic nie mowi, nikt nic nie wie A szkoda, bo nie obraziłabym się, gdyby faktycznie to była prawda
Wszystko dla Muzyki...''

OSTR- 'Pegaz'
andziutek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-01-21, 21:13   #1285
Ata77
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez patrinka Pokaż wiadomość
Stwierdzam że urzędy pracy to jeden wielki syf, jak człowiek chce się czegoś u nich dowiedzieć to takie nie życzliwe baby tam siedzą, dzisiaj byłam w sprawie odbywania stażu, bo w lutym 29 mam koniec stażu i sytuacja wygląda tak: mogę przedłużyć ale kasy dostane dalej 476 zeta albo mogę starać się o nowy staż ale gdzie indziej bo jak to pani powiedziała, ponowny staż w tym samym miejscu jest bezsensu, To jest jakies nienormalne tym bardziej że przedłużając staż jest nowa umowa i normalnie powinno być tak że ustala się już tą nową stawkę. A w ogóle niedawno dowiedziałam sie tez o tym, że 14 dni od wejścia w życie ustawy o 140% zasiłku można było się odwołać i ci co sie odwołali dostali wyższą stawkę, ale oczywiście kto by o tym powiadomił zwykłego śmiertelnika. Brak słów do tych urzędów, ludzi traktują jak pył, a tak naprawdę bez bezrobotnych taki urząd by nie istniał i te nie życzliwe baby same kombinowałyby jakim sposobem mieć więcej pieniędzy.
Masz prawo być rozgoryczona jeśli Cię nie doinformowano. Proponuję jednak napisać; " urząd pracy w którym jestem zarejestrowana to jeden wielki syf", używanie zaś tego określenia w odniesieniu do wszystkich publicznych służb zatrudnienia jest niefajnym uogólnieniem, które mnie osobiście irytuje.
Stary 2008-01-21, 21:15   #1286
Ata77
Zakorzenienie

Cytat:
Ja ide na staż od lutego

Odpowiedź na Twoje pytanie została już wyżej udzielona.
Stary 2008-01-22, 08:03   #1287
arizoona
Zakorzenienie

... a co z przerwą między stażami ?
Zmieniło się coś ? Jak długa powinna być ?
arizoona jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-01-22, 10:12   #1288
Hosenka*
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ata77 Pokaż wiadomość
Odpowiedź na Twoje pytanie została już wyżej udzielona.
jednoznacznie nie została udzielona - jedni pisza że była podwyżka a inni że nie.
Zadając to pytanie myślałam że może ktoś już wie na 100%
Napisałam wczoraj maila do Urzedu Pracy więc mam nadzieje że sięd owiem jak to jest.

Instagram

W zapisanych relacjach - wyprzedaż kosmetyków pielęgnacyjnych i do makijażu
Hosenka* jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-01-22, 11:16   #1289
andziutek
Zadomowienie

Hosenka, jak odpiszą Ci z UP to daj nam znać ile wkońcu będzie na ,,rękę" za każdy miesiac stażu Tez jestem ciekawa, bo chodzą różne ploty i ciezko stwierdzic co jest prawdą a co nie
Wszystko dla Muzyki...''

OSTR- 'Pegaz'
andziutek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-01-22, 12:56   #1290
Ata77
Zakorzenienie

Cytat:
jednoznacznie nie została udzielona - jedni pisza że była podwyżka a inni że nie.
Zadając to pytanie myślałam że może ktoś już wie na 100%
Napisałam wczoraj maila do Urzedu Pracy więc mam nadzieje że sięd owiem jak to jest.

Chyba została jednoznacznie udzielona skoro podano link z obowiązującymi kwotami stypendium ze strony PSZ.
Warto jest zasięgać informacji u źródła - to fakt.
Dlatego służę informacją.
Podałam ją już znacznie wyżej.

Edytowane przez Ata77
Czas edycji: 2008-01-22 o 13:03 Powód: dopisek
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Praca i biznes

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Narzędzia

Zasady wysyłania wiadomości