![]() |
#91 |
Konto usunięte
|
Dot.: Żal do świadkowej - czy słusznie?
Trochę nie rozumiem problemu - jeśli ma się jakies wymagania względem innej osoby, to należ je zwyczajnie zakomunikować, a nie liczyć że ktoś się domyśli. Na weselach bywałam jedynie jako gość i nigdy nie interesowałam się co tam dokładnie należy do obowiązków świadków, więc pomimo mocno dorosłego wieku nie wiedziałabym, zwłaszcza że na własnym ślubie wymagałam tylko i jedynie podpisania się przez nich. Natura dala nam umiejętność porozumiewania się w jakimś celu a nie ot tak, wypadałoby z niej korzystać.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#92 |
Zakorzenienie
|
Sama jestem świadkiem na ślubie mojej przyjaciółki za dwa tygodnie.
Panienski jej organizuje, w naszym rejonie to normalne i to jest w obowiązkach właśnie świadka. A resztę panna młoda mi sama powiedziała. Żebym odbierała koperty, przyjechała wcześniej i jej pomogła. Nie kazała, poprosiła. Wilk syty i owca sama. Mimo to, sama też pewnie miałabym trochę żalu na Twoim miejscu. Wiadomo, że panna młoda w nerwach, trzeba ją wspierać i tyle . Z drugiej strony wystarczyło może tylko o to wsparcie poprosić. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#93 |
Rozeznanie
|
Wybrałaś nieodpowiednią świadkową - Twój błąd!
Trzeba było wybrać kogoś ze swojego kręgu kulturowego. Dla mnie świadek tylko podpisuje. Druhna to już jakieś obowiązki. Ps. A gdyby na niespodziankowy wieczór panieński zaprosiła stado striptizerów? Dobór współpracowników to podstawa. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#94 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() I bez żadnych złośliwości. U nas się przyjęło, że druhna własnie sobie stoi i ładnie wygląda. A świadek ogarnia wszystko itd. Ile to się można dowiedzieć jak jest gdzie indziej ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#95 |
Zakorzenienie
|
Ja też miałabym żal o brak pomocy w dniu ślubu, szczególnie że ją o to poprosiłaś. Zajęcie łazienki PM żeby się umalować to dla mnie jakaś abstrakcja... W pozostałych kwestiach zawinił brak odpowiedniej komunikacji. Rzeczywiście wybrałaś nieodpowiednią do tego osobę.
Z postów większości dziewczyn jestem zaskoczona. Mam znajomych z różnych regionów Polski, kilka razy się przeprowadzałam, byłam na różnych weselach i wszędzie rola świadka/druhny nie ograniczała się tylko do podpisu. W takim wypadku chyba powinnam być jeszcze bardziej wdzięczna mojej druhnie. Miesiąc temu też brałam ślub. Przed ślubem zorganizowała mi super wieczór panieński, mimo że nie chciałam narażać jej zbytnio na koszty. Interesowała się przygotowaniami. W dniu ślubu pomogła mi się ubrać (trudno zapiąć sobie ponad 20 malutkich guziczków na plecach - chyba nie jest to nic trudnego do samodzielnego domyślenia się), pomogła przy odbieraniu prezentów, w czasie wesela pytała czy wszystko w porządku, czy z czymś trzeba pomóc, została też do końca wesela, mimo że nie prosiłam jej o to, ani w żadnym wypadku tego nie wymagałam. Zrobiła dużo więcej niż bym się spodziewała, bardzo wielu rzeczy domyśliła się sama (np. co do pomocy przy korzystaniu z toalety, gdy ma się suknię z kołem, nie ma się siostry, a mama gdzieś chwilowo przepadła...). Za miesiąc jest ślub mojej koleżanki, jej druhna ostatnio napisała, że organizuje wieczór panieński i czy będę. Mój TŻ miał słabo rozgarniętego świadka, który jest mało imprezowy i raczej rzadko bywa na weselach, a nawet on pytał czy trzeba w czymś pomóc i na czym dokładnie jego rola polega.
![]() |
#96 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
U mnie świadek się podpisuje, jeśli robi coś więcej, to chyba tylko na wyraźną prośbę. Teraz kojarzę, że chyba u kuzynki świadkowa odbierała koperty, ale pewna nie jestem. Pierwsza druhna jest trochę bardziej funkcyjna, ale też znowu bez przesady, nie ubiera młodej. Znajoma z innej części kraju kiedyś wspominała, że u niej zwyczajowo matka chrzestna pomaga się ubrać młodej. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#97 |
Regulator reniferów
|
A druhna to nie jest jakiś zwyczaj zza granicy, którego u nas przed erą telewizji kolorowej nie było, więc nie można mówić o jego tradycyjnej roli? Zawsze myślałam, że druhny to te dziewczyny w identycznych sukienkach, które mają robić za brzydsze tło panny młodej.
W Polsce tradycyjnie wesele organizują rodzice państwa młodych i oni za wszystko odpowiadają. Stąd zwrot wydaję córkę / syna. Przypisywanie jakichkolwiek tradycyjnych ról świadkom, bo tak było na weselu moich koleżanek, to nieporozumienie. I tak, świat się zmienia, a rodzice mają coraz mniejszy udział w organizacji, ale to nie sprawia, że wszyscy przyszli świadkowie będą mieć bonus telepatii. Najlepiej o braku oczywistości świadczą posty wyżej, gdzie Ewanka używa słowa druhna w odniesieniu do świadka płci żeńskiej. Takie to wszystko uniwersalne i wszyscy wiedzą.
![]() |
![]() |
#98 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Autorko moim zdaniem po czasie to ja bym sobie odpuściła żale. Świadkowa widocznie nie trafiona. W okresie przez ślubnym znałyście się baaardzo dobrze?
![]() |
![]() |
#99 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Z jednej strony autorko, rozumiem Twój żal. Bo też by było mi przykro, chociażby za tą akcję z łazienką. Ale to Ty znasz tę dziewczynę, wiesz jaka jest. Jeśli do tej pory nie zachowywała się egoistycznie, to bym odpuściła. Jeśli faktycznie nie lubi takich imprez, to mogła być myślami gdzieś bardzo daleko i nie wpadła na to, że powinna Ci w tym i w tamtym pomóc. Ja tak mam. Przy stresowej sytuacji coś mi nie styka w mózgu i nie potrafię wpaść na podstawowe rzeczy. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#100 |
Zakorzenienie
|
[1=835313362e9486e3c9442f0 8647b1f88dd16e422_65652de 798c50;63632401]Ja osobiście byłam na paru weselach i na żadnym nie było druhen
![]() No właśnie. Też nigdy się z tym nie spotkałam wyjątek amerykańskie filmy ![]() ![]()
![]() |
#101 |
Zakorzenienie
|
Nie wiem jak w innych regionach kraju, ale w Krakowie druhny były zwyczajem na długo prze hamerykanizacja życia medialnego.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#102 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#103 |
Zakorzenienie
|
U mnie zagłębie/Śląsk na żadnym weselu/ślubie druhen nie było
![]() ![]()
![]() |
#104 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#105 |
Regulator reniferów
|
[1=ce453443562697063682673 4dc4cc81c1d23e519_62b0fbf 266bee;63638901]Druhny to stary polski zwyczaj, albo w ogóle stary europejski. W moim regionie jest praktykowany od zawsze, na długo przed powstaniem kina w ogóle. Do teraz zdecydowana większość ślubów jest z druhnami. Tylko nie kojarzę, żeby nasz był zwyczaj z identycznymi sukienkami, tylko ten element jest chyba z filmów.[/QUOTE]
I co one robią? Bo koleżanka przedtem używa słowa zamiennie ze świadkiem, a rozumiem, że tutaj chodzi o zupełnie inną funkcję?
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#106 |
Zakorzenienie
|
Tak piszecie o tych rzeczach i serio w życiu bym na to nie wpadła.
![]() Na moim ślubie moja swiadkowa podpisała papierek i wiem ze rozdala woreczki z ryżem. Nic więcej od niej nie wymagałam bo chciałam żeby się dobrze bawiła. Ubierać pomagała mi się mama i również ona ubrała moją córkę. Nawet nie wiem kto na moim ślubie zbierał koperty ![]() Myślę że warto podkreślić jaką ewentualną pomoc się potrzebuje i wtedy myślę że swiadkowa pomoże. Wspomnę że świadek męża nie dojechał na czas na ślub i nie mógł podpisać, zrobił to drugi przyjaciel ![]()
![]() |
#107 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() A wątek uczy tego, że "co kraj to obyczaj" tudzież w tym wypadku region/środowisko. Najlepiej obgadać na początku, jakie są nasze oczekiwania względem świadka i po problemie.
Postanowienie: jeździć, latać, zwiedzać za grosze! ![]() 2016: Berlin, Monachium, Erfurt, Budapeszt, Chicago, Nowy Jork Podróże 2015: Praga, Bolonia, Oslo, Rodos, Kijów, Kos Podróże 2014: Wiedeń, Bratysława, Londyn, Lwów, Budapeszt, Ostrava, Berlin, Budva, Paryż K&K
![]() ![]() Edytowane przez niebieskie_oczko Czas edycji: 2016-07-31 o 16:32 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#108 |
Zakorzenienie
|
Pomijając różnice między druhną a świadkową (u nas prosi się nie o świadkowanie, ale o bycie druhną właśnie - moja babcia i mama też miały druhny, nie świadkowe, choć rola bardzo podobna i mocno wspierająca; są jeszcze druhenki, czyli małe dziewczynki np. sypiące kwiatki, niosące welon, obrączki itd.; świadkowa jest wiązana ze ślubem cywilnym i podpisem właśnie; ale mniejsza z tym), to mnie rozczarowałoby takie zachowanie nie z uwagi na to, że ona była swiadkową, ale dlatego, że to przyjaciółka. Moją druhną była moja przyjaciółka, która też nie przepada za imprezami, ale była - jako przyjaciółka - mega przejęta i bardzo mi pomagała. Dlatego ja bym się bardziej rozczarowała "olewactwem" przyjaciółki niż kiepskim świadkowaniem
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#109 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Jest też zwyczaj wyprosin, czyli młoda jest u siebie, młody przychodzi do jej domu. Ona siedzi w innym pokoju, on prosi kogoś, by jej przekazał, by przyszła. I ją wykupuje, wysyła jej kasę, coraz większe kwoty, ona za każdym razem odmawia. W końcu posyła jej jakąś różę i ona przychodzi. I jest coś takiego, że gdzieś koło tego druhny śpiewają, ale nie pamiętam w którym momencie. Ale od tego się już mocno odchodzi, bo to jest bardzo stary zwyczaj, już rzadko gdzie się to praktykuje. Idą z drużbami przed młodymi do kościoła, potem też orszakiem wychodzą. Na weselu łapią welon i nie wymigują się od brania udziału w zabawach. Kiedyś w pokoleniu moich rodziców i dawniej prosiły też orkiestrę o zagranie kawałka dla młodych, albo dla kogoś tam. Ale teraz często jest dj, więc nie wiem, jak to wygląda. U koleżanki pierwsza druhna coś jej pomagała na weselu, ale to jakieś drobne sprawy, chyba coś w stylu przyniesienie czekolad/wódki na konkurs czy odbieranie kopert. To było kilka lat temu, już nie pamiętam dokładnie, a jak już pisałam na wesela chodzę bardzo rzadko, 2 razy byłam w wieku przedszkolnym i 2 razy w dorosłym. O, jeszcze mi się przypomniało, że kiedyś mama mi mówiła, że pierwsza druhna krótko przed ślubem jechała do młodej i tam stroiła jakoś wejście, drzwi wejściowe, taką jakby bramę dookoła robiła. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#110 |
Raczkowanie
|
A dla mnie to dziwne, że świadkowa przybyła do panny młodej nieumalowana... Bardzo bym chciała poznać tę historie od jej strony. Może została poproszona tylko o pomoc w założeniu sukni (bo autorka nie pisze, że przy tej kiecy nie pomogła) i dostała wcześniejsze przyzwolenie - ,,przyjdz wczesniej, umalujesz się u mnie, pogadamy przy herbatce, a tuż przed wyjściem pomożesz mi założyć suknie''
![]() |
#111 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Moim zdaniem z opowieści jasno wynika, że świadkowa zajęła PM - ce łazienkę na 30 minut przed wyjściem. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#112 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Wydaje mi się, że opowieść mocno przerysowana. Autorka ma dużo zadawnionego żalu, przez miesiąc w sobie to dusiła, może widzi tę sytuację przez pryzmat swojego rozgoryczenia i brak jej obiektywizmu.
![]() |
![]() |
#113 |
Zadomowienie
|
Nie byłam na zbyt wielu weselach, ale dla mnie to jasne, że siostra, mama, świadkowa, przyjaciółki pm - czyli bliskie osoby - pomagają. Tak samo jak w codziennym życiu, kiedy któraś się np. upije, dbam o to, żeby bezpiecznie wróciła do domu nie gubiąc przy okazji butów czy torebki, tak samo na weselu dbam o to, żeby było ok, pomagam chociażby w zapięciu butów. Nie wiem co w tym dziwnego
![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#114 | |
Regulator reniferów
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#115 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Mnie trochę dziwi, że one były tam....same. Ilekroć byłam na przygotowaniach panny młodej, to 30 minut przed czasem było zazwyczaj dużo osób, biegającej ze wszystkim. A to pomagano PM - ce, a to szukano kwiatów, a to czegos tam. Chaos, pełną gębą. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#116 |
Zakorzenienie
|
Serio? Ja byłam na kilku przygotowaniach panien młodych, w ich otoczeniu była maksymalnie świadkowa, matka, siostra. Nikt nie biegał w chaosie, ale to jest chyba kwestia przygotowania wszystkiego i poproszenia o pomoc ludzi zaufanych?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#117 |
Raczkowanie
|
kameralne przyjęcie, więc może łatwiej to wtedy ogarnąć, może mieszkanie małe i zbyt wiele pomagających by się po prostu nie pomieściło.
![]() |
#118 | |||
Wielce Szanowna Pani
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Z jednej strony autorko, rozumiem Twój żal. Bo też by było mi przykro, chociażby za tą akcję z łazienką. Ale to Ty znasz tę dziewczynę, wiesz jaka jest. Jeśli do tej pory nie zachowywała się egoistycznie, to bym odpuściła. Jeśli faktycznie nie lubi takich imprez, to mogła być myślami gdzieś bardzo daleko i nie wpadła na to, że powinna Ci w tym i w tamtym pomóc. Ja tak mam. Przy stresowej sytuacji coś mi nie styka w mózgu i nie potrafię wpaść na podstawowe rzeczy. ![]() Też nie widziałam żadnych druhen w moich okolicach- Trójmiasto.... ale co region to obyczaj. |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#119 |
Przyjaciel wizaz.pl
|
Ja raz jeden widziałam ślub z druhnami, ale to było prawie 20 lat temu, w Ostrołęce. Druhen było 3, jednakowe kiecki, ich funkcją było chyba głównie ładnie wyglądać w kościele, gdy szły/stały za panną młodą
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#120 | ||||||||||
Przyczajenie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Moja sukienka okazała się byc dość wygodną w trakcie, spoko. Ciężko się ją zapina i jakoś miałam problem z zapięciem butów, ale to tyle. Może jeszcze raz opiszę problem, bo nie każdy dobrze to zrozumiał. Świadkowa zajęła mi łazienkę, a ja chciałam skorzystać z WC, jeszcze zanim ubrałam suknię. SAMA ![]() Cytat:
Naprawdę, nie oczekiwałam od niej cudów. Edytowane przez Niezrownowazona Czas edycji: 2016-08-01 o 12:34 |
||||||||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:48.