Mamy listopadowe 2016 cz. VI - ''W trzeci trymestr wkraczamy, ale sily jeszcze mamy'' - Strona 126 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2016-08-20, 11:20   #3751
kaga90
Zadomowienie

Dot.: Mamy listopadowe 2016 cz. VI - ''W trzeci trymestr wkraczamy, ale sily jeszcze

Cytat:
Napisane przez zielinka_87 Pokaż wiadomość
Ale co sie nie zgadza???
Gluten w 6 miesiacu przy KP. To dla mnie pozniej niz w 4 miesiacu jak napisala Mietowka.
Wcześniej nie napisałaś ze w 6 miesiacu tylko PO 6 miesiacu co jest błędem.

Wysłane z mojego GT-I9301I przy użyciu Tapatalka
kaga90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-08-20, 11:30   #3752
zielinka_87
Zakorzenienie

Dot.: Mamy listopadowe 2016 cz. VI - ''W trzeci trymestr wkraczamy, ale sily jeszcze

Cytat:
Napisane przez kaga90 Pokaż wiadomość
Wcześniej nie napisałaś ze w 6 miesiacu tylko PO 6 miesiacu co jest błędem.

Ja tego nie napisalam.
Napisałam ze pozniej niz przy MM ale nie ze PO 6 mscu

18cs, 5cs po laparo
szczęście trwało za krótko (8tc)

I ivf
II ivf Beta 9dpt 119, 13 dpt 408, 15 dpt 1244

Edytowane przez zielinka_87
Czas edycji: 2016-08-20 o 11:31
zielinka_87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-08-20, 11:33   #3753
kaga90
Zadomowienie

Cytat:
Ja tego nie napisalam.
Napisałam ze pozniej niz przy MM ale nie ze PO 6 mscu
Ok to może ktoś inny ale tak czy siak przy karmieniu piersia tak jak przy mm

Stary 2016-08-20, 11:43   #3754
ma_i
Zadomowienie

Hej 😊
Cytat:
Napisane przez desire87 Pokaż wiadomość
koszula całkiem fajna, też się nad nią zastanawiam.

Co do bagaży - może mają takie gabaryty, które zajmują i bagażnik i większość tylnych siedzeń i nie zmieszczą się z przodu
w wielu samochodach można też wyłączyć poduszkę z przodu - u mnie jednym guzikiem się ją rozłącza.
Najgorsze w poduszkach jest to, że one mogą wystrzelić nawet bez wypadku.. Kolega zamykał bagażnik i nagle sruuu WSZYSTKIE poduszki w aucie wystrzeliły :/

---------- Dopisano o 10:12 ---------- Poprzedni post napisano o 10:10 ----------

genialne tylko jak się zastanowiłam to trochę drogo wyjdzie

---------- Dopisano o 10:15 ---------- Poprzedni post napisano o 10:12 ----------

co myślicie o materacach do łóżeczek? Chciałam kupić jakiś porządny, termoelastyczny ale słyszałam, że to tylko strata kasy bo dziecko jest tak lekkie, że to nie ma znaczenia jaki materac i taki zwykły będzie absolutnie wystarczający.
Wiadomo, że po roku, dwóch i tak zmienię łóżeczko na inne i wtedy będę też kupowac nowy materac więc może faktycznie..?
Ja właśnie sobie szukałam materaca 😉 Podobno termoelastyczne nie są polecane dla niemowląt. Ja na 90% kupię lateksowy. Upatrzyłam Vitmat Baby, normalnie kosztuje od 230 zł, a w jednym sklepie jest teraz po 207 zł. Muszę poważnie z mężem porozmawiać 😝

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
ma_i jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-08-20, 11:51   #3755
zielinka_87
Zakorzenienie

Cytat:
Ok to może ktoś inny ale tak czy siak przy karmieniu piersia tak jak przy mm

Nam gadaja w SR ze jak tylko KP to zeby to jak najdluzej utrzymac i sie z tym tak czy siak nie palic tylko najpozniej jak to zalecane.

W kazdym razie temat się nawinal od butelki takze manna spokojnie bez obaw nia przeleci.

---------- Dopisano o 11:51 ---------- Poprzedni post napisano o 11:49 ----------

Cytat:
Napisane przez ma_i Pokaż wiadomość
Hej 😊

Ja właśnie sobie szukałam materaca 😉 Podobno termoelastyczne nie są polecane dla niemowląt. Ja na 90% kupię lateksowy. Upatrzyłam Vitmat Baby, normalnie kosztuje od 230 zł, a w jednym sklepie jest teraz po 207 zł. Muszę poważnie z mężem porozmawiać 😝

Tez na niego patrzyłam ale widziałam tylko na all. Jak masz mozliwosc ma żywo to rozepnij o zobacz jak gruba jest warstwa lateksowa??? Ciekawa jestem

18cs, 5cs po laparo
szczęście trwało za krótko (8tc)

I ivf
II ivf Beta 9dpt 119, 13 dpt 408, 15 dpt 1244

zielinka_87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-08-20, 12:00   #3756
paulinika
Zakorzenienie

Dobry. Wczoraj kupilismy samochod. Maly, fioletowy ale wlasny. Niestety cena ubezpieczen mnie przerazila. Cala noc nie moglam przez to spac.
Dalej nie znalezlismy mieszkania... a ja tak sie boje wizyty poloznej po porodzie...
paulinika jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-08-20, 12:04   #3757
KoniKa4
Rozeznanie

Ja nie mam jeszcze wybranej ani butelki ani smoczków do niej.

Na szkole rodzenia wczoraj mieliśmy spotkanie z doradcą laktacyjnym i kobieta mówiła, że niektóre dzieci mają na tyle mocny odruch ssania że przystawianie pierś/butelka nie robi na nich wrażenia i zawsze będą ssać.
Jeśli dziecko ma słaby odruch ssania albo jest nieprawidłowo przystawiane do piersi to szybko się przestawi na butelkę bo mu łatwiej ssać i tu pewnie smoczek który polecacie się sprawdzi by dziecka nie rozleniwić.

Pani mówiła też by od początku przystawiać na przemian do piersi by dziecku wyrobić dobre nawyki bo nawet piersi 1 kobiety są różne - może być inna ilość drożnych kanalików mlecznych i mogą być one różnej szerokości więc wypływ mleka będzie różny - jeśli dziecko od razu nie będzie do tych różnić przyzwyczajone to może potem protestować nawet przy 2 piersi.

No i technika karmienia jest bardzo ważna bo podobno instynktownie robimy to źle
KoniKa4 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-08-20, 12:07   #3758
magda17x
Zadomowienie

GG do magda17x

ja nie mam pojęcia jaki materac wybrać :P

ten ma dobre opinie:
http://minikraina.pl/materace-120x60...ys-120-60.html
jest też lateksowy:
http://minikraina.pl/120x60/2076-mat...el-gratis.html

jeszcze zwróciłam uwagę na materace tej firmy:
http://baby2love.pl/materace-dziecie...o-konopny.html

"Miłość jest wtedy wielka, kiedy gra na wszystkich strunach serca"

magda17x jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-08-20, 12:09   #3759
Betameta
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez ma_i Pokaż wiadomość
Hej 😊

Ja też chcę lateksowy, tylko wiem, że polecana jest firma Hevea. Na Vitman też patrzyłam , bo widziałam że mają model z usztywnianymi brzegami, gdy dziecko będzie wstawać. Nie mogę znaleźć niczego takiego w Hevea. Nie wiem, czy jest to bardzo ważne, czy rzeczywiście w lateksowym średnio twardym materacu dziecko się może zapadać stając przy boku łóżeczka?
Betameta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-08-20, 12:16   #3760
Panna Izabela
Zakorzenienie

Ja w końcu się wyspałam! I trochę odpoczęłam po wczorajszych wyprawach. Na ktg się spóźniłam, bo tacie w aucie ktoś odkręcił koło i miał flaka. Na szybko jechałam taxi, tata z bratem zmienili koło, ale zestresowana byłam mega. To się podczas jazdy okazało i szukałam najpierw autobusu, który mnie tam zawiezie ale żaden nie jechał. Na szczęście udało mi się wejść na ktg. Młody się nie chciał ruszać ja znowu w stresie, jeszcze babka do mnie z tekstem "to wczesna ciąża to nie będziemy pani przekręcać" a ja mam gdzieś, że to wczesna ciąża skoro Wiki się nie ruszała w 33 tc. Później trochę zaczął jak go lekko przygniotłam. No i zapis mam prawidłowy i ruchy "liczne" (nie wiem czy z 10 było). Następne ktg w piątek. Potem siedzieliśmy u mojej babci, którą bardzo kocham ale jest nie do wytrzymania. Po 15 min miałam jej dość. Potem długie zakupy, młodszy wybierał plecak, idzie do 1 kl, a przecież wybór czy minionki, czy star wars czy avengers taaaki trudny... Podbrzusze i krocze myślałam, że mi odpadnie. Potem jeszcze prezent na rocznicę dla męża i do domu. 12h na nogach.... A tż mnie tak naprawdę nie widział 3h więcej niż normalnie, a stęsknił się jakby to był tydzień Ciągle mnie przytulał, gadał do brzucha itp. Syn też się chyba za jego głosem stęsknił bo się długo bawili razem

Cytat:
Napisane przez patrycjazuzanna Pokaż wiadomość
Dzięki Dziewczyny! My tu jesteśmy trochę na wyrost, bo szyjka miękka, ale jeszcze trzyma, no i ten twardy brzuch.

Też spać nie mogę, przywykłam do poduchy między nogami a tu ni ma nic i glodna jestem, bo po obiedzie łapnęłam w domu tylko banana, do rana musze wytrzymać. Naprawdę ucieszy mnie choćby chleb z mielonką... ☺

Będzie dobrze! Może niedługo już wyjdziecie!

Cytat:
Napisane przez fiii Pokaż wiadomość
dzien doberek

co do lewatywy ja sie juz zaopatrzylam i mam juz naszykowana do spakowania, a co do komfortu i wogole porodu to z waszych i nie tylko opowiesci wynika ze to straszne jest ze traci sie przy tym godnosc czlowieczenstwo i kobiecosc i szczerze mowiac nie chcialabym zeby ktos na to patrzyl dlatego ide rodzic sama .

pstryczek, anulka udanych odpoczynkow życze
patrycjazuzanna oby wizyta okazala sie zbedna
Bez przesady z tą godnością itd. To jest poród, fizjologia, nie da się urodzić siedząc w eleganckiej sukience noga na nogę popijając winko i gawędząc Wiadomo, że jest dużo krwi, płynów, tyłek jest na wierzchu, inaczej się po prostu nie da. Nigdy nie patrzyłam na to w ten sposób, że tracę godność czy kobiecość. Nie ma komfortu bo jednak ten tyłek na wierzchu jest, to fakt, ale żeby przez to rodzić samej? Mi tż bardzo pomógł i nie przestał na mnie patrzeć jak na kobietę. Wręcz przeciwnie. Tyłek mi zakrywał jak ja nie dawałam rady, żeby tego komfortu było jak najwięcej a przecież gołą mnie i tak widział. A przy parciu był przy mojej głowie i zainteresowany był nie moim kroczem, a osobą która z niego wychodziła. A z chwilą urodzenia dziecka reszta schodzi na dalszy plan. Już żadne z nas tej krwi tak nie widziało ani niczego innego, tylko Córeczkę.

Cytat:
Napisane przez Hosenka* Pokaż wiadomość
Nie pytał bo nie było potrzeby

Przy znieczuleniu i lekach przeciwbólowych ważne, żeby dużo pić i równie dużo sikać żeby je wypłukać.
Ale ja miałam i znieczulenia i leki przeciwbólowe...

Cytat:
dzidziol siedź ram grzecznie w brzuszku mamusi jeszcze!

ojej może ja też się nauczę.. na pewno na YT są jakieś filmiki. Sama radość taki kocyk wydziergać własnoręcznie a z takiej twardszej jakby wełny - czy co to jest - też się da? Czy to na szydełku się robi?

właśnie odebrałam paczkę ze smyka z kocykiem moim ale jeszcze nie otworzyłam. Zaraz to zrobię
i byłam na lumpku, kupiłam parę ciuchów dla siebie za dwie dychy

---------- Dopisano o 12:00 ---------- Poprzedni post napisano o 11:59 ----------

a i zauwazyłam że cellulit mi się robi
normalnie nie widac ale jak złapie skórę to się takie grudki robią :/
jak się tego pozbyć zanim stanie się widoczne bez przyciskania?
Przed porodem nie pozbędziesz się cellulitu, za to już po jak najbardziej się da, zwłaszcza jak jest wodny

Cytat:
Soso ja obwachalam w sklepie dzidziusia i wiem ze TO JEST TO
Ja mam jeszcze Lovelę w płynie, ale jak ją skończę to chciałabym czegoś nowego spróbować. Nie mam pojęcia czego (osobiście wolę płyny zamiast proszków, no ale może dla dziecka kupię i proszek...). Ale największy problem mam z płynem do płukania. Mam Dzidziusia ale średnio mi zapach odpowiada. Wolałabym coś bardziej dziecięcego, no i po Dzidziusiu ubranka nie są super miękkie Podobno ładnie pachnie Lenor Sensitive, ale nie wiem, czy nie jest za mocny...

Cytat:
Napisane przez magda17x Pokaż wiadomość
a ja nie kupuję wcale, bardziej zastanawiam się nad monitorem oddechu, ale chyba wezmę na wstrzymanie i sobie daruję...

Mam monitor oddechu od pierwszej ciąży, tż chciał kupić bardzo, żebyśmy jak najspokojniej spali.

Cytat:
Napisane przez Listopadowaa Pokaż wiadomość
ja nie kupuję niani, nad monitorem oddechu sie zastanawiałam ale chyba tez nie będę kupować. Czy ktoś też nie myśli tego kupowac tak jak ja ?

---------- Dopisano o 19:39 ---------- Poprzedni post napisano o 19:38 ----------

a do plynu do prania tez się daje pyn do plukania?

---------- Dopisano o 19:40 ---------- Poprzedni post napisano o 19:39 ----------

i takie pytanie mnie nurtuje, koszula do porodu, rozpinana czy nie rozpinana przy biuscie? Bo skoro daja dziecko do karmienia zaraz po to jednak chyba taka do karmienia lepsza?
I ile koszul do szpitala zabieracie prócz tej jednej do rodzenia?

odnośnie koszuli nie pomogę bo nie planuję kp. Ale i tak mam rozpinaną jedną a druga na ramiączka z łatwym dostępem do piersi, może uda mi się ściągać mleko to będą akurat.
Oprócz tej do rodzenia zabieram 2 koszule.

Cytat:
Napisane przez Betameta Pokaż wiadomość
Dziewczyny jakie butelki kupujecie? Ja nie mam pojęcia, czy brać jakieś antykolkowe i jakiej formy i jaką wielkość:/
Ja mam dr Brown's antykolkową, chyba 120 ml. Już wyparzona jakby nie podpasowała, to mam jeszcze od laktatora Lovi, tylko smoczek bym musiała dokupić.

Wysłane z mojego D6503 przy użyciu Tapatalka

http://www.suwaczek.pl/cache/97014df637.png

ŻONA od 30.08.2014

ZARĘCZENI 28.11.2012
RAZEM 17.09.2010
Panna Izabela jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-08-20, 12:24   #3761
magda17x
Zadomowienie

GG do magda17x

Ja z butelek mam dr Brown's, Lovi i Tommee Tippee :P

Stary 2016-08-20, 12:26   #3762
MajWija
Wtajemniczenie

Cytat:
To chyba coś na tych Waszych szkołach rodzenia nie znają wytycznych bo gluten zarówno przy KP jak i przy MM wprowadza się nie wcześniej niż w 5 i nie później niż na koniec 6 miesiąca życia ;P

To i tak później niż przy MM.

---------- Dopisano o 11:26 ---------- Poprzedni post napisano o 11:25 ----------

Cytat:
Napisane przez bluesberry Pokaż wiadomość
Nie napisałam, że przez cenę jestem na nie. Nie kieruje się wyłącznie cenami przy wyborze rzeczy dla dzieci.
Dlatego napisałam, że każda się sugeruje czymś innym.
MajWija jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-08-20, 12:29   #3763
60d64c77414195c3f1000bfc6e843f4303cd6908_5f3f0074680ed
Konto usunięte

Hej

Melduję, że żyjemy. Jest super, pogodę mamy wspaniałą i w ogóle

Będę Was podczytywać ale pisać mi się nie chce bo cytowanie na telefonie doprowadza mnie do szału
60d64c77414195c3f1000bfc6e843f4303cd6908_5f3f0074680ed jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-08-20, 12:35   #3764
bluesberry
Zakorzenienie

PANNA IZABELA lenor jest bardzo intensywny. Dlatego zawsze daje mniej niż na opakowaniu :ekhm: przy pierwszym użyciu myślałam że się porzygam tak "pachnialo" przy wieszaniu ubranek

bluesberry jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-08-20, 12:36   #3765
magda17x
Zadomowienie

GG do magda17x

http://ptp.edu.pl/files/Standardy_Me...a_ywienia_.pdf

s.321-338

kaga90 są jakieś nowsze wytyczne, orientujesz się?

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2016-08-20, 13:09   #3766
pstryczek84
Zakorzenienie

Magda - ja bede wlasnie kupowala z havea materac Kubie I dla malego tez od razu cos wezme. Tylko musze na spokojnie poczytac...
Pogode mamy boska a onok nad rozlokowala sie rodzinka z takim malusim bobaskiem. Widze go caly czas przez siatke namiotu. O rajusiu, do zacalowania

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka

pstryczek84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-08-20, 13:31   #3767
mietowka25
Zakorzenienie

Ekspozycja na gluten

Przełom 5/6 miesiąca życia dziecka jest dobrym czasem na rozszerzanie diety o gluten.☠To białko roślinne znajdujące się w zbożach – pszenicy, jęczmieniu, życie czy orkiszu. Występuje więc w wielu produktach spożywczych. Niestety może uczulać. Należy wprowadzać je delikatnie do posiłków dziecka – dodając na początku 1-2 łyżeczki kaszki zbożowej/ glutenowej do pokarmu mamy lub mleka modyfikowanego, później także do przecieru warzywnego – by zmniejszyć ryzyko alergii na gluten, nietolerancję glutenu i☠rozwój celiakii☠w przyszłości.
mietowka25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-08-20, 13:37   #3768
MajWija
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez bluesberry Pokaż wiadomość
PANNA IZABELA lenor jest bardzo intensywny. Dlatego zawsze daje mniej niż na opakowaniu :ekhm: przy pierwszym użyciu myślałam że się porzygam tak "pachnialo" przy wieszaniu ubranek

Ale to ten płyn dajesz razem z proszkiem? I to można prac w nim ciuszki dla takich Maluszkow?
MajWija jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-08-20, 13:47   #3769
Listopadowaa
Zakorzenienie

Co do koszul do karmienia, moze komuś cos tutaj wpadnie w oko
http://rafjolka.pl/pol_m_Ciaza-i-mac...ienia-274.html
Listopadowaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-08-20, 13:52   #3770
teczowa dlolinka 21
Zakorzenienie

Hej

Cytat:
Napisane przez Anettt87 Pokaż wiadomość

Mi lekarka kazała uważać na miód i ja się boję teraz go jeść ale dziewczyny chyba normalnie konsumują...

a dlaczego ? co jest w miodzie nie tak?
ja jem prawie co dziennie

13.03.2016 II kreseczki

https://mkuchara.blogspot.com/
teczowa dlolinka 21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-08-20, 13:53   #3771
Hosenka*
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Panna Izabela Pokaż wiadomość
Ale ja miałam i znieczulenia i leki przeciwbólowe...
Ale nie karmiłaś dziecka.

Instagram

W zapisanych relacjach - wyprzedaż kosmetyków pielęgnacyjnych i do makijażu
Hosenka* jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-08-20, 13:54   #3772
bluesberry
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez MajWija Pokaż wiadomość
Ale to ten płyn dajesz razem z proszkiem? I to można prac w nim ciuszki dla takich Maluszkow?
Tak, te sensitive są dla maluchow.
Niestety tutaj nie mam takiego wyboru jak w pl. Dlatego kupie proszek persil sensitive i płyn lenor sensitive jak przy Lili. Z tym ze ona miała 4 miesiące jak zaczęłam prac w tym zestawie. No nic, miejmy nadzieję że Małego nie będzie nic uczulac.

---------- Dopisano o 11:54 ---------- Poprzedni post napisano o 11:53 ----------

Cytat:
To jest taki biały z narysowanym maluszkiem na etykiecie. Przynajmniej ten u nas.

Stary 2016-08-20, 13:56   #3773
Listopadowaa
Zakorzenienie

[1=60d64c77414195c3f1000bf c6e843f4303cd6908_5f3f007 4680ed;64367751]Hej

Melduję, że żyjemy. Jest super, pogodę mamy wspaniałą i w ogóle

Będę Was podczytywać ale pisać mi się nie chce bo cytowanie na telefonie doprowadza mnie do szału [/QUOTE]

super ze pogoda udana ! Bawcie sie dobrze!
Stary 2016-08-20, 13:57   #3774
teczowa dlolinka 21
Zakorzenienie

Cytat:

o nieeee uwielbiam sól!
ja też i całkiem sporo solę

13.03.2016 II kreseczki

Stary 2016-08-20, 13:58   #3775
Listopadowaa
Zakorzenienie

/Glowa mnie boli, poszlam do miasta i ledwo wrocilam
Stary 2016-08-20, 14:29   #3776
teczowa dlolinka 21
Zakorzenienie

blue ale stresu się najadłaś, dobrze że z synkiem wszystko ok

13.03.2016 II kreseczki

Stary 2016-08-20, 14:31   #3777
mietowka25
Zakorzenienie

Tż dostał w prezencie :-D
mietowka25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-08-20, 15:11   #3778
bluesberry
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez teczowa dlolinka 21 Pokaż wiadomość
blue ale stresu się najadłaś, dobrze że z synkiem wszystko ok
Oj tak
Cytat:
Napisane przez teczowa dlolinka 21 Pokaż wiadomość
ja też i całkiem sporo solę
Ja właśnie też :/ ale to dopiero teraz w ciąży
Cytat:
Napisane przez mietowka25 Pokaż wiadomość
Tż dostał w prezencie :-D
super
Stary 2016-08-20, 15:19   #3779
kaga90
Zadomowienie

Cytat:
To i tak później niż przy MM.

---------- Dopisano o 11:26 ---------- Poprzedni post napisano o 11:25 ----------

Dlatego napisałam, że każda się sugeruje czymś innym.
Nie później. Tak samo.

Stary 2016-08-20, 15:20   #3780
Listopadowaa
Zakorzenienie

Blue dopiero doczytalam ze bylas na IP. Cale szczęście nic się nie dzieje.
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Narzędzia

Zasady wysyłania wiadomości