![]() |
#5311 | |
Moderator
|
Dot.: Aparaty ortodontyczne cz.II
Cytat:
Podobno jak już pęknie ten szew to rozkręcanie przestaje boleć, mi jeszcze nie pękł więc nie mogę potwierdzić, ale jak już to się stanie to dam znać ![]()
![]() |
#5312 |
Zadomowienie
|
Rany, dziewczyny, jestem dobita. Mam zatrzymane cztery ósemki z czego jedna wyrosła prosto, kolejna po skosie, a dwie kolejne zupełnie poziomo
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5313 |
Rozeznanie
|
Wiesz ja miałam wyrywane cztery ósemki chirurgicznie spod dziąsła, ale rosły prosto raczej..Ale Ci współczuję!tamto wyrywanie naprawde nie bylo przyjemne(lekarz:"taka ładna dziewczyna a zęby jak u dinozaura!"-wyrywał jedną 45 minut)...Ja tez wyrywam czwórki-jeszcze dwiemi zostały... ..Mam nadzieje ,ze nie bedziesz mila a jakichś wielkich komplikacji i okaze sie ze ładnie się wyrwą
![]()
![]() |
#5314 |
Zakorzenienie
|
ożesz dziewczyny...kocimietka jak lekarz mógł coś takiego powiedzieć na litość boską!!!!!
![]() ![]() ![]() ![]() maxi82 kobieto! nie wiem czy dobrze naliczyłam, ale tych ekstrakcji będziesz mieć 7??? ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() kurcze pół godziny na dwa telefony próbowałyśmy z koleżanką zarezerwować bilety na spektakl "szalone nożyczki" do teatru bagatela na...KWIECIEŃ...repertuar ukazał się dziś nie wcześniej niż koło południa ale ludzie tak się rzucają, że nie idzie zarezerwować biletów!rozchodzą się w godzinę a dodzwonić się wtedy graniczy z cudem!! próbujemy już drugi miesiąc, ale kwiecień mamy już z głowy ![]() ![]() znów nie na temat, ale musiałam się pożalić, bo straszna kaszana z tymi biletami ![]()
#5315 |
Raczkowanie
|
maxi82 doskonale wiem co czujesz...ja mam dolne ósemki poziomo ale ich nie usunęłam-ze strachu. Ortodontka powiedziała, że mogę je usunąć kiedykolwiek zechcę a dopóki sie nie zdecyduję będę nosiła na stałe retainer na dolnych zębach (już po zdjęciu aparatu).
#5316 |
Zakorzenienie
|
Witam wszytskie aparatki
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5317 |
Raczkowanie
|
dodaja musisz iść na konsultacje do ortodonty-tylko lekarz może Ci odpowiedzieć jakie leczenie będzie konieczne, czy trzeba dopasować łuki itd. Co do wyboru ortodonty-najlepiej popytać znajomych, ludzi z aparatami czy są zadowoleni ze swojego lekarza...można się na tym okropnie przejechać. Jak chciałam założyć aparat poszłam do znanej ortodontki (nie wiedziałam wtedy o aparatach stałych nic) a ona na dzień dobry powiedziała, ze mam okropne zęby i nie wie co z nimi zrobić (!!!) po czy dodała: to za tydzień założymy aparat. Zrobiła tylko wyciski, nie kazała robić zdjęć. Na dół chciała mi dać aparat ruchomy (chociaż tak naprawdę większe miałam stłoczenie na dole. I kazała mi usunąć jedną 4. Na szczęście w porę koleżanka opowiedziała mi o swojej ortodontce i nie zrobiłam sobie krzywdy. Moja teraźniejsza ortodontka kazała zrobić wszystkie zdjęcia, określiła dokładnie plan leczenia (przebieg i czas trwania), zrobiła mi nawet zdjęcia cyfrówką moich zębów
![]()
#5318 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
góra - 16.01.2008 r. dół - 26.02.2008 r. Edytowane przez aparatKKa Czas edycji: 2008-03-17 o 16:14 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#5319 | |||
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#5320 |
Raczkowanie
|
[quote=maxi82;6629758]nie było przyjemne...to znaczy jakie, bolało?? Możesz napisać mniej więcej jakie to uczucie przy tym zabiegu, żebym mogła się jakoś psychicznie na to przygotować??
Wiesz dostaniesz takie znieczulenie, że nie będziesz nic czuła! gorzej jest po. ja np. spuchłam mimo zimnych okładów i jedzenia lodów ![]() ![]()
#5321 |
Zakorzenienie
|
Milo upewnic sie, ze po dzisiejszym zabiegu bede miec jutro twarz chomika
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#5322 |
Zakorzenienie
|
yennefer94 dziekuje za odpowiedź
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5323 |
Raczkowanie
|
dodaja nie ma za co
tulipanna trzymam kciuki i gratuluje odwagi...może i ja się zdecyduję. Mnie najbardziej przeraziło to, że ktoś mi wspomniał o możliwości uszkodzenia nerwu twarzowego-wprawdzie to się prawie nie zdarza ale zawsze jest jakieś ryzyko. Nie chciałam straszyć, zdaj relację jak będziesz po ![]()
#5324 |
Zakorzenienie
|
A wiecie, co ja wam powiem? Jakbym miała mieć jakiekolwiek zęby usuwane do aparatu, to bym go nie nosiła
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5325 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Tu nawet nie chodzi o wyrywanie zębów tylko o dłutowanie kości. Brrr...ja tchórzę...
![]() |
#5326 | ||||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
Ach i dziękuję Wam za słowa wsparcia i otuchy ![]() ![]() |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#5327 |
Zakorzenienie
|
Zrobilam zakupy blyskawicznie, wiec mam jeszcze troche czasu
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5328 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Ja ogolnie jestem dziwnym przypadkiem i strasznie spuchłam po wyrywaniu ósemek( wyrywałam po dwie na raz,zeby rzadziej puchnąc ![]() Opuchlizna trzymała mi sie tydzien ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Jutro zakładam aparat ,ojojoj ! ![]() ![]() Jakie gumki wziąć ;> ?
![]() ![]() |
![]() |
#5329 |
Zakorzenienie
|
hymmm... ja ani jednej tabletki nie wzięłam po wyrwaniu ani teraz (po załażeniu aparatu). heh.
ale taka lipka, że odkleił mi się jeden zamek :/ i chodzę jakaś poddenerwowana :/ cały czas mam ochotę na coś. na pizze najlepiej. a tu dupa :/ już mam dosyć miękkiego żarcia ![]() ![]()
![]() |
#5330 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
jeśli są to zatrzymane ósemki (w dziąśle) to musi być chirurg.
![]() |
#5331 |
Raczkowanie
|
Witam! Jestem pierwszy raz na forum Aparaty ortodontyczne. Będe miała zakładany aparat 4 marca, bardzo się boję. Dzisiaj miałam zakładane gumki, i już mnie bola ząbki. Mogłybyście mi napisać jak wygląda zakładanie aparatu, czy boli i jak długo ? Z góry dzieki
Pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
#5332 |
Raczkowanie
|
[quote=maxi82;6630827]ojjoj, a nie bałaś się tylu na raz i dzień po dniu?? Też pytałam swoją orto czy mogłabym ze dwa zęby usunąć jednego dnia, ale powiedziała, żeby zrobić to spokojnie, jeden po drugim i miedzy „normalnymi” odczekać z tydzień, a zatrzymanymi aż 2-3 tygodnie. Z jednej strony tez wolałabym załatwić te cholery za jednym zamachem, ale już sama nie wiem czy tak można
![]() Czyli sam zabieg nie jest taki straszny, ale gorzej jest już po? Nie wiem czemu, ale ja się tego zabiegu bardziej boję, a mniej przerażają mnie jego następstwa ![]() ![]() wiesz ja usuwałam piątki dwie jednego dnia i ósemkę i następne piątki z drugiej strony drugiego dnia. one normalni rosły. zmusiłam moją stomatolog, bo chciałam mieć to jak najszybciej za sobą ![]() ![]()
góra - 16.01.2008 r. dół - 26.02.2008 r. Edytowane przez aparatKKa Czas edycji: 2008-03-17 o 16:17 |
![]() ![]() |
![]() |
#5333 |
Raczkowanie
|
Już tylko 10 dni i aparat!
Narazie sie ciesze hehe a później będę marudzić... Żyyyyyycie.... Boję się tych pierwszych dni no ale jakoś pójdzie... 29 Luty wiecie że nie będę miała rocznicy np. rok z aparatem, bo Luty to rok wiecie jaki i ma 28 dni a co 4 lata ma 29... i co ? Kurde molek zawsze ja no zawsze xD Nawet wiem o której zakładam 21:10 ide z mamusią... Moja mama nawet niewie jak aparat wygląda z resztą tata też niewie ZACOFANI !
![]() |
#5334 |
Raczkowanie
|
Madzia103 Hey ja właśnie niedawno wróciłam od orto. Zakładanie hassa i aparati na dół nic a nic mnie nie bolało. Szczerze mówiąc nawet nie zauważyłam, gdy było po wszytskim :P Jak narazie nic mnie jesio nie boli ;D Właściwie sam aparat mi nic a nic nie preszkadza. Gorzej jest z hassem. Przeszkadza mi w mówieniu [chociaz podobno coraz lepiej mi to wychodzi]. Mam problemy z jedzeniem, a właściwie z gryzieniem, bo mięzy górnymi a dolnymi zębami nie ma wogóle kontaktu ;| ale to może byc zwiążane z moja wadą zgryzu, bo u każdego jest inaczej więc nie ma co sie za bardzo sugerowac.. Już po założęniu hassa orto zauważyła u mnie poprawe w profilu
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5335 |
Raczkowanie
|
Madzia103 Hey ja właśnie niedawno wróciłam od orto. Zakładanie hassa i aparati na dół nic a nic mnie nie bolało. Szczerze mówiąc nawet nie zauważyłam, gdy było po wszytskim :P Jak narazie nic mnie jesio nie boli ;D Właściwie sam aparat mi nic a nic nie preszkadza. Gorzej jest z hassem. Przeszkadza mi w mówieniu [chociaz podobno coraz lepiej mi to wychodzi]. Mam problemy z jedzeniem, a właściwie z gryzieniem, bo mięzy górnymi a dolnymi zębami nie ma wogóle kontaktu ;| ale to może byc zwiążane z moja wadą zgryzu, bo u każdego jest inaczej więc nie ma co sie za bardzo sugerowac.. Już po założęniu hassa orto zauważyła u mnie poprawe w profilu
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5336 | |||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
A gumki ja na pierwszy raz chcę niebiesko różowe, bardzo mi się podobają ![]() Boże, to ja się zastanawiam jakim cudem tylu ludzi u dentystów wyrywa Chyba, że tak tylko piszą , ale są to jednak chirurdzy. Cytat:
Edytowane przez maxi82 Czas edycji: 2008-02-18 o 22:38 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#5337 |
Raczkowanie
|
Może są jednocześnie dentystami i chirurgami?Albo robili jakieś dodatkowe specjalizacje w zakresie chirurgicznych zabiegów tego typu...zwykły dentysta nie rozetnie dziąsła i nie wydłutuje kości...
#5338 |
Wtajemniczenie
|
maxi82
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() będzie dobrze, trzymam kciuki żeby wszystkie zabiegi przebiegły sprawnie i w miarę bezboleśnie ![]() witam wszystkie nowe aparatki ![]() ![]() ciekawe jak tam tulipanna? |
![]() ![]() |
![]() |
#5339 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Ja wyrywałam na oddziale chirurgii szczękowej w Szpitalu im Dzieciątka Jezus w Wawie ( ogólnie tam sie leczę ), wiec lekarz był chyba chirurgiem.. CZwórki np usuwalam juz na odzdziale stomatologii(wyrywały mi studentki-bałam się razy 3 ![]() ja i spuchłam i zsiniałam,pełen serwis ![]() Ale nie martw się! Skoro orto wysłała Cię tam tzn ,ze tam bez obaw usuną ci Twoje nieposzłuszne ósemki ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#5340 |
Zakorzenienie
|
Tulipanna juz jest i zyje
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Wyrywanie piatek zupelnie bezbolesne, zabawne uczucie kiedy kosc zebowa wychodzi z dziasla. A bol, ktory odczuwam teraz to taki jak za mlodu, kiedy sie wyrywalo mleczaka ![]() ![]() Czy mozecie potraktowac mnie ulgowo i napisac (pewnie po raz setny w tym watku) co mam zrobic z woskiem? nie jestem na silach, zeby tego szukac, jak nie chcecie zasmiecac watku to moze ktos mnie poratuje na PW? bede wdzieczna ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 3 (0 użytkowników i 3 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:52.