Jesienne Mamy 2007 cz. II - Strona 26 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2008-03-07, 07:59   #751
sylwia-zuza
Zakorzenienie

Dot.: Jesienne Mamy 2007 cz. II

hej wczoraj zle sie czulam, myslalam, ze od placzu i ciezkiej nocy- a to byl poczatek anginy mam tak zawalone gardlo,ze ledwo moge mowic po 15 ide na popoludniowy dyzur do przychodni
Stary 2008-03-07, 08:20   #752
motylek78
Rozeznanie

Czesc dziewczyny,

Sylwia te chorobska cos was omijac nie chca Cos mi sie wydaje ze musisz troszke odpoczac. Masz kogos do pomocy? Moze w sobote i niedziele maz sie zajmie malym a ty sie pozadnie wygrzejesz i wykurujesz.Wiem ze sie latwo mowi ...u mnie takiej szansy by nie bylo bo moj maz jest slabo kumaty w sprawach domowych(tak przynajmniej mi sie wydaje) no ale moze twoj jakos sie lepiej sprawdzi i da tobie odpoczac. Duzo zdrowka zycze tobie i Maciusiowi. A jak z nim juz troche lepiej?

82 anusiu to masz mala imprezowiczke. Czasem dzieci maja takie wyskoki ze im sie spac nie chce i juz. Ja wczoraj tez cala drzalambo Max sie wyspal od 14 do 17 i myslalam ze beda cyrki z polozeniem go spac. Na szczescie od tej 17 do 21 wyszalal sie i bez trudu zaspal.Daj znac jak Majunia nauczy sie pa pa zaczne i ja cwiczyc

Ivy dokladnie pamietam te czasy betow puchowych obwujanych kokardami. 17 lat temu moja siostra byla w tym noszona. Ja nie wiem jak mozna bylo dopuscic do uzycia czegos takiego....
Pysiu jezeli rajtuzki nie maja jakiejs gumki wpijajacej sie w cialko a wiem ze nie zalozylabys nigdy takiej Kubusiowi to najnoramlniej w swiecie moze sobie Kubus zakladac rajtuzki. Zaraz pewnie tesciowa powie ze sa zabardzo uciskowe w nogawkach i zatrzymuja krazenie
Fajnie miec takiego meza. Moj to nawet nie dal mi kwiatka po urodzeniu Maxa a co dopiero mowiac na miesiecznice...
Teraz pewnie jak by mi przyniosl bez okazji to tez bym wywalila bo za to ze tak posatpil jest mi bardzo przykro.

Ja zakladam czesto mojemy malemu rajtuzy do "chodzenia" po domu i widze ze jest mu wygodnie.

Anula super ,ze taka fajna opiekunka sie wam trafila no i blisko

Matraa fajnego masz szefa Natchnelas mnie pomyslem na tiramisu cala zime nie jadlam. Chyba skusze sie na zrobienie w weekend.
motylek78 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-03-07, 08:28   #753
sylwia-zuza
Zakorzenienie

Motylku z Mackiem chyba jest lepiej, ale dalej nie chce jesc
Stary 2008-03-07, 08:36   #754
berbeaa
Rozeznanie

Oj Sylwia że też Ciebie też musiało dopaść? A kysz chorobo wstrętna od Maciusia i mamusi

Szerokiej drogi nowym wozem Olivierkowi

Kubuś nie dość że przystojniacha to jeszcze po tatusiu jak odziedziczy superowe zachowanie w stosunku do kobiet to partia będzie do pozazdroszczenia....

A co do metod wychowawczych to też mam często spięcia na ten temat z mojąś mamą i teściem bo teściowa to jak słyszy jak ja ich wyprowadzam z błędów to już nic się nie oddzywa a wręcz mnie broni. Dziecko jak będzie gotowe na zęba to on mu wyrośnie, jak będzie chciało widzieć więcej czy z innej perspektywy to usiądzie słowem każde zrobi wszystko tylko w swoim czasie a pa pa to myślę ze bliżej roczku?

mam dziś odwiedziny koleżanki więc pędzę posprzatać
berbeaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-03-07, 08:39   #755
poissonivy
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez sylwia-zuza Pokaż wiadomość
hej wczoraj zle sie czulam, myslalam, ze od placzu i ciezkiej nocy- a to byl poczatek anginy mam tak zawalone gardlo,ze ledwo moge mowic po 15 ide na popoludniowy dyzur do przychodni
Witaj Sylwuś ponownie .
Koniecznie musisz iść do lekarza po antybiotyk.

Życzę szybkiego powrotu do zdrowia Tobie, Maciusiowi i S.

P.S. Masz cudny głos , na pewno niezmieniony anginą jest jeszcze cudowniejszy.
Cytat:
Napisane przez motylek78 Pokaż wiadomość
Ivy dokladnie pamietam te czasy betow puchowych obwujanych kokardami. 17 lat temu moja siostra byla w tym noszona. Ja nie wiem jak mozna bylo dopuscic do uzycia czegos takiego....
No właśnie... jak można było

-----------------
Ja 3 dzień jestem zszokowana tym co zaszło w Kartuzach z tym 6 miesięcznym dzieckiem. To jakiś absurd, żeby w dzisiejszych czasach zmarło dziecko, bo jakaś krowa pielęgniarka stwierdziła, że matka nie ma skierowania. Coraz bardziej myślę, że nasz kraj do całkiem normalnych to nie należy.

Edit: Sylwia następnym razem, jak S. zacznie tylko coś jęczeć, że go boli to wyślij go do teściów. Ja swojemu już zapowiedziałam, że jak mi jeszcze raz jakieś mikroby do domu ściągnie, to dostaje eksmisję do rodziców lub brata. Ja, po jego ostatnim zakażeniu całej rodziny, leczyłam się 3 tygodnie.
poissonivy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-03-07, 08:47   #756
motylek78
Rozeznanie

Ivy ja tez nie moge w to uwierzyc. Przeciez ta pielegniarka chyba do calkiem normalnych nie nalezy. Straszna tragedia...
Ale tutaj we Wloszech tez lepiej nie jest ,codziennie w programie o 16 La vita in diretta pokazuja przypadki zaniedban lekarzy i tutejszej sluzby zdrowia. Az strach isc do lekarza.

Sylwia nie jestem ekspertem ale wydaje mi sie ze zmiejszony apetyt Macka jest spowodowany choroba. A moze to znow wina zabkowania
Nie chce jesc wogole czy jednak cos je. Jak Max ma dni na NIE do jedzenia to wtedy podaje mu czesciej butelke z mlekiem i w tym dniu nie daje zupek i deserkow bo wydaje mi sie ze zje te smakolyki a podstawowy skladnik diety jakim jest teraz dla niego mleko zostanie znow w butelce.
Stary 2008-03-07, 08:52   #757
sylwia-zuza
Zakorzenienie

dziewczyny zawstydzacie mnie z tym glosem

Moj maz twierdzi,ze jest piskliwy jak krzycze (oczywiscie gdy on cos przeskorbie no to musze pokrzyczec)
Wypilam(jesli ciumkanie mozna nazwac piciem ) sobie troszke cieplej herbatki, i nawet dalam rade porozmawiac z Poissy. Wiec glos troche odpuscil, ale za to doszedl bol glowy

dziewczyny jak oczyszczac nosek dziecku? tylko lekko go dotkne za kinola, to zaraz jest histeria

co do tego zmarlego dziecka ..........
nie wiem, czy pamietacie . Jak Maciek mial 5 tygodni, to wieczorem przy zmianie pieluchy wylazla mu przepuklina mosznowa(wygladal jakby mial 3 jadro) pojechalismy na oddzial (nie wiedzialam,ze to przepuklina, myslalam,ze krew albo mocz mu sie tam zbiera).
To lekarka tez sie wydarla - gdzie skierowanie!!!! a Seba wydarl sie jeszcze bardziej,ze nie ma skierowanie, ale ma 5 tygodniowe dziecko! i zaraz nas przyjela i jaka byla milutka.
Stary 2008-03-07, 08:57   #758
biankaaa
Zadomowienie

sylwia - jesli bedzie to dla ciebie jakims pocieszeniem to blanka tez jesc nie chce jej porcja mleka to max 60ml [!!!] jak noworodek jakis:/ nie wspomne o innych produktach - deserki,zupki,chrupki - wsyztsko na nie. W takim wypadku pozostaje chyba tylko pzreczekac i duzo poic
Co do czyszczenia noska - u nas jeszcze nie bylo takiego duzego katarku ale jak cos sie dzieje to woda maorska w spray'u psikam szybciutko, potem czesc sama wyplynie, reszte patyczkiem higienicznym oczyszczam.

Kurcze- Pysia dostaje kwiaty za urodzenie Kubusia, a moj tz jak bylam tydzien w szpitalu z blanka to kuchnie wyremontowal hehe malo to romantyczne ale zawsze cos
biankaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-03-07, 09:01   #759
poissonivy
Zakorzenienie

Cytat:
dziewczyny zawstydzacie mnie z tym glosem

Moj maz twierdzi,ze jest piskliwy jak krzycze (oczywiscie gdy on cos przeskorbie no to musze pokrzyczec)
Ale to prawda kochana
Cytat:
Wypilam(jesli ciumkanie mozna nazwac piciem ) sobie troszke cieplej herbatki, i nawet dalam rade porozmawiac z Poissy. Wiec glos troche odpuscil, ale za to doszedl bol glowy

dziewczyny jak oczyszczac nosek dziecku? tylko lekko go dotkne za kinola, to zaraz jest histeria
Na łagodzenie podrażnionego gardła pomaga oliwa z oliwek i miód, ale jak to angina to i tak potrzebny antybiotyk. No i dużo, dużo ciepłego, więc Sylwia herbatka gorąca jak najczęściej, nawet jeżeli tylko ciumkana. Spróbuj może też rozgrzać je ciepłym okładem.

To chyba wszystkie dzieci dostają histerii z noskiem. Ale katarek trzeba usuwać, może nawet od niego Maciuś odmawia picia mleka, bo ma problem z oddychaniem. A fridą próbowałaś go oczyszczać? Choć moja jak tylko zobaczy fridę to dostaje ataku szału.

A co Maciuś lubi jeść jak jest zdrowy? Może jego ulubiony posiłek zje ze smakiem?
Stary 2008-03-07, 09:28   #760
berbeaa
Rozeznanie

Sylwia może zrób taki maleńki tamponik z płatka kosmetycznego lub waty nasącz witaminką D i zakręć w nosku to powyciągasz "kozy" Maciusiowi. Mi tak położna kazała jak by się katarek pojawił kiedyś i teraz sobie to przypomniałam, Powodzenia

Bianka jak Blaneczka zupełnie wróci do sił to napewno zacznie dużo więcej jeść a teraz trzeba przeczekać najważniejsze że już lepiej!
berbeaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-03-07, 09:28   #761
pysiamn
Zakorzenienie

Cytat:
No nie teraz jeszcze mamusiędopadło Trzymaj się myszko

Cytat:
Motylku z Mackiem chyba jest lepiej, ale dalej nie chce jesc
Dobrze że troszkę lepiej, a z tym niejedzeniem to ponoć normalne , ale trudno być spokojną. Trzeba poić i czekac na poprawę . Tzrymam kciuki

Cytat:
Napisane przez berbeaa Pokaż wiadomość
Kubuś nie dość że przystojniacha to jeszcze po tatusiu jak odziedziczy superowe zachowanie w stosunku do kobiet to partia będzie do pozazdroszczenia....
Zawsze marzyło mi się, by nasz synek odziedziczył charakter po tatusiu, (większość mych koleżanek uważamojego męża za wymarły gatunek) mam nadzieję że tak będzie, wtedy jakaś dziewczyna będzie miała taki skarb jak ja A ja będę miała dwa skarby hahahaha

Cytat:
Ivy ja tez nie moge w to uwierzyc. Przeciez ta pielegniarka chyba do calkiem normalnych nie nalezy. Straszna tragedia...
Ja też jestem w szoku w takich czasach, coś takiego, poprostu niedowiary

Dzięki dziewczynki za odpowiedzi dotyczące rajstopek...uspokoiłam się trochę, przyznam że mam takie samo zdanie jak Wy, ale wczoraj poniesiona i wnerwiona teściowymi bredniami musiałam Was zapytać o zdanie

P.S. Większość z Was pisze, że nie dostajecie kwiatów na miesięcznice to pomyślałam sobie, że się z Wami podzielę a co ... Zwłaszcza że bukiet jest typowo wiosenny

*** -12,5kg***
pysiamn jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-03-07, 09:29   #762
pysiamn
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez berbeaa Pokaż wiadomość
Sylwia może zrób taki maleńki tamponik z płatka kosmetycznego lub waty nasącz witaminką D i zakręć w nosku to powyciągasz "kozy" Maciusiowi. Mi tak położna kazała jak by się katarek pojawił kiedyś i teraz sobie to przypomniałam, Powodzenia

Bianka jak Blaneczka zupełnie wróci do sił to napewno zacznie dużo więcej jeść a teraz trzeba przeczekać najważniejsze że już lepiej!
ja jeszcze by latwiej oczyścić nosek, zakraplam małemu sól fizjologiczną...pomaga

*** -12,5kg***
Stary 2008-03-07, 09:33   #763
sylwia-zuza
Zakorzenienie

dziewczyny w mojej aptece jest tylko takie cos http://www.allegro.pl/item323989229_...t_marimer.html kupic, czy szukac fridy
Stary 2008-03-07, 09:35   #764
biankaaa
Zadomowienie

sylwia - mechanizm dzialania ten sam, wiec chyba roznicy nie bedzie
biankaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-03-07, 09:36   #765
poissonivy
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez pysiamn Pokaż wiadomość
P.S. Większość z Was pisze, że nie dostajecie kwiatów na miesięcznice to pomyślałam sobie, że się z Wami podzielę a co ... Zwłaszcza że bukiet jest typowo wiosenny

Pysia, to masz już wiosnę w domciu .

Jejku szafirki, jak ja je kocham

Edit: Sylwia to samo.
Stary 2008-03-07, 09:41   #766
motylek78
Rozeznanie

Dziewczyny wymyslilam sposob zeby pies sie nie pchal do Maxa i mogl przebywac z nami w salonie. Zastawilam wzdloz krzeslami przestrzen dla psa zaraz kolo drzwi prowadzacych na ogrod wiec jak bedzie chcial wyjsc to mu tylko otworze drzwi. I max moze do woli sobie hasac po salonie. Potem zrobie zdjecia bo mi sie baterie laduja jak ta moja twierdza wyglada. Na razie pies nie protestuje bo ma wszystko na widoku i nie czuje sie opuszczony zobaczymy jak bedzie dalej.

Pysia boski bukiecik. Maz sie spisal na 6
Stary 2008-03-07, 09:47   #767
poissonivy
Zakorzenienie

Cytat:
Dziewczyny wymyslilam sposob zeby pies sie nie pchal do Maxa i mogl przebywac z nami w salonie. Zastawilam wzdloz krzeslami przestrzen dla psa zaraz kolo drzwi prowadzacych na ogrod wiec jak bedzie chcial wyjsc to mu tylko otworze drzwi. I max moze do woli sobie hasac po salonie.
Fajnie, że w końcu udało Ci się Motylku rozwiązać problem z Edkiem (chyba dobrze pamiętam, że tak nazywa się Twój pies?)

Najserdeczniejsze życzenia z okazji ukończenia 5 miesiąca dla Nadinki
Stary 2008-03-07, 09:51   #768
Kancia
Zakorzenienie

przepraszam, ze znów sie wbijam bez zaproszenia widze, ze rozmawiacie o kubeczkach

Katarzynko kubki Aventu mają miekkie gumowe ustniki więc Cie baba w bład wprowadziła

ja zamiast kubka mam butelke treningową, do ustnika daje butelkę 125 ml i mały spokojnie moze ja obracac w łapkach
http://www.allegro.pl/item318726252_...per_cena_.html

sprawdza się super a mały bardzo szybko zajarzył o co chodzi a jak znudzi mu sie picie to jezdzi ustnikiem po dziąsłach i tak smiesznie piszczy
Stary 2008-03-07, 10:01   #769
pysiamn
Zakorzenienie

Cytat:
dziewczyny w mojej aptece jest tylko takie cos http://www.allegro.pl/item323989229_...t_marimer.html kupic, czy szukac fridy
Sylwunia tak jak piszą dziewczyny, to ten sam mechanizm, więc musi działać tak samo
Cytat:
Dziewczyny wymyslilam sposob zeby pies sie nie pchal do Maxa i mogl przebywac z nami w salonie. Zastawilam wzdloz krzeslami przestrzen dla psa zaraz kolo drzwi prowadzacych na ogrod wiec jak bedzie chcial wyjsc to mu tylko otworze drzwi. I max moze do woli sobie hasac po salonie. Potem zrobie zdjecia bo mi sie baterie laduja jak ta moja twierdza wyglada. Na razie pies nie protestuje bo ma wszystko na widoku i nie czuje sie opuszczony zobaczymy jak bedzie dalej.

Pysia boski bukiecik. Maz sie spisal na 6
Motylku, dobrze że wykombinowałaś coś, teraz Maxio będzie częstym gościem salonowym Czekamy na fotki

Ja też mam psiaka jak pamiętasz, ale z nią niema problemu ogólnie nie jest zainteresowana Kubusiem, noi dobrze , gorzej jak przyjdzie c zas kiedy to Kubus będzie nią zainteresowany Czuje że mój psiak będzie uciekał gdzie pieprz rośnie...ona jest taka mała i waży połowe tego co Kubuś

Cytat:
Napisane przez Kancia Pokaż wiadomość
przepraszam, ze znów sie wbijam bez zaproszenia widze, ze rozmawiacie o kubeczkach

Kancia ty nie musisz mieć zaproszenia wbijaj się kiedy chcesz
A co do butelek my też mamy butelkę treningową tylko że Nuby, ale przyznam że mały chętniej pije ze zwykłej

*** -12,5kg***
Stary 2008-03-07, 10:32   #770
poissonivy
Zakorzenienie

Już wiem co kupię na pierwsze urodziny Olci :
http://www.allegro.pl/item321283449_...lementoni.html
Stary 2008-03-07, 10:42   #771
aneta80s
Rozeznanie

GG do aneta80s

Ale dzisiaj noc, Patryk zasnal po 21 i budzil sie o 24, 2, i przed 4 a pozniej to co 20 min jak tylko odkladalam go do lozeczka. Nie wiem co mu sie stalo, zawsze spal w lozeczku i nie bylo z tym problemow a teraz w lozku z nami tylko mu fajnie.

Pysiu wczoraj przeczytalam o tych kwiatkach na miesiecznice i mysle sobie: to ja dam dyskretnie TZtowi do zrozumienia ze tez moglby jakis bukiecik podrzucic od czasu do czasu.
I mowie do niego: cos Ci przeczytam, no i przeczytalam to co napisalas i na koniec dodalam: czy to nie slodkie?
A on zamiast zakodowac sobie, ze moglby zrobic cos podobnego to on do mnie: tak wiem, wg Ciebie jestem najgorszym mezem. wszystkie inne maja dobrych tylko Ty jednak tak zle trafilas.
Rece mi opadly i przeszla mi ochota na jego kwiatki. Dzisiaj sama sobie kupie w tylipany na osiedlowym starganie.
aneta80s jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-03-07, 10:42   #772
sylwia-zuza
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez poissonivy Pokaż wiadomość
Stary 2008-03-07, 10:44   #773
aneta80s
Rozeznanie

GG do aneta80s

Cytat:
Poiss ale tam napisane ze "Dla dzieci powyżej 8 roku życia", zaczekaj jeszcze troche
Stary 2008-03-07, 10:47   #774
poissonivy
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez aneta80s Pokaż wiadomość
Pysiu wczoraj przeczytalam o tych kwiatkach na miesiecznice i mysle sobie: to ja dam dyskretnie TZtowi do zrozumienia ze tez moglby jakis bukiecik podrzucic od czasu do czasu.
I mowie do niego: cos Ci przeczytam, no i przeczytalam to co napisalas i na koniec dodalam: czy to nie slodkie?
A on zamiast zakodowac sobie, ze moglby zrobic cos podobnego to on do mnie: tak wiem, wg Ciebie jestem najgorszym mezem. wszystkie inne maja dobrych tylko Ty jednak tak zle trafilas.
Jakbym słyszała swojego męża . Ten sam tekst, normalnie identyczny.
Cytat:
No dobra nie będę jej tak męczyć chemią... kupię jej na 2 urodziny
Stary 2008-03-07, 10:49   #775
pysiamn
Zakorzenienie

Cytat:
Ola będzie musiała zapomnieć o lalkach, wózeczkach i misiach

*** -12,5kg***
Stary 2008-03-07, 10:52   #776
aneta80s
Rozeznanie

GG do aneta80s

Cytat:
Jakbym słyszała swojego męża . Ten sam tekst, normalnie identyczny.
Ja nie wiem, moj tez jest z podlasia, moze to jakas regionalna odzywka

a co do chemii i Olci to daj jej chwile sie zastanowic, moze ona wolalaby w fizyke uderzyc
Stary 2008-03-07, 10:56   #777
sylwia-zuza
Zakorzenienie

Cytat:

a co do chemii i Olci to daj jej chwile sie zastanowic, moze ona wolalaby w fizyke uderzyc
na dolnym slasku jest ten sam tekst
Stary 2008-03-07, 11:00   #778
motylek78
Rozeznanie

Ivus wiem ze marzy ci sie mala fizyczka lub jak mamusia mala chemiczkaJak Olcia bedzie taka zdolna ja mama to szybko zalapie o co chodzi w tym zestawie. Poki co odkrywa wlasciwosci wody podczas kapieli
Ja tez juz szaleje z pomyslami na 1 urodziny Maxa. Chcialabym zrobic jakies tematyczne przyjecie. Zaprosic dzieciaki z osiedla te male i te duze i wyprawic wszystko na ogrodkuMam nadzieje ze we wrzesniu bedzie cieplutko. Jak Max sie urodzil to to konca pazdziernika byly jeszcze upaly.
A na pierwsze urodziny to dostanie konia bujanego lub rowerek.

Jutro Dzien Kobiet i pewnie moj maz skwituje to tak iz mimoze mam na ogrodzie i po co ma kupowac kwiety skoro ja ma cale drzewko mimozowe. Tutaj nie daje sie tulipanow tylko mimoze. Uwielbiam ja jej zapach i wyglad.
Wychowam synka na prawdziwego gentelmena i on mi bedzie wreczal kwiatki.

Sylwus u mnie Frida sprawdza sie super. Zakraplam Maxowi 2 kropeli soli fizjologicznej w kazda dziurke i po kilku minutach wysysam Frida glutki
przepraszam za naturalistyczny opis.Byl taki okres kilku dni ze Max sie wiercil przy tej czynnosi ale teraz jak robie to codziennie to nawet nie pisnie tylko cierpliwie czeka az skoncze go torturowac
Dziewczyny u mnie dzis na obiad potrawa dietetyczna dla zainteresowanych wklejam przepis. Mowie ze pyszne.

Dietetyczna cukinia faszerowana.

składniki

2 młode średnie cukinie (takie w których nie ma jeszcze dużych pestek)
3 małe cebulki
1-2 łyżki koncentratu pomidorowego
ok. 100g sera feta
sól, pieprz, zioła prowansalskie

sposób przygotowania

Włączyć piekarnik. Cukinie obrać, przekroić na połowy i wydrążyć (czynność ta jest dość kłopotliwa wg mnie ale skoro ja sobie poradziłam to każdy jest w stanie to zrobić ). Następnie te wydrążone kawałki kroimy na mniejsze – takie mniej więcej centymetrowe. Cebulki kroimy na połowy i potem na takie półplasterki. Podgrzewamy patelnię, wlewamy na nią troszeczkę oleju i wrzucamy na raz cukinię i cebulę. Podsmażamy to na bardzo małym ogniu – tak żeby było miękkie a nie zrumienione. (Trwa to około 5 minut. można spróbować czy cebula jest już mięciutka). Przyprawiamy ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Potem będziemy dodawać jeszcze do tego słony ser więc ten „farsz” powinien być dość pikantny ale niedosolony. Na końcu dodajemy koncentrat i wyłączamy ogień pod patelnią.

Cukinię układamy w naczyniu żaroodpornym, wkładamy do każdej odpowiednią część farszu. Fete kroimy w kostkę i umieszczamy na farszu. Całość wkładamy do piekarnika i pieczemy około 20 minut. Najlepiej smakuje z pieczywem czosnkowym* i sałatką z pomidora.

Ja dodalam jeszcze kilka pokrojonych pieczarek do farszu i lyzeczke koncentratu pomidorowego. Do blachy dolewam troche wody w ten sposob cukinie beda mieciusienkie. Pieke 20 min w piekarniku ustawionym na 190 st.
Stary 2008-03-07, 11:03   #779
poissonivy
Zakorzenienie

Cytat:
[1=6d4d53ed507eeb0815dd3e8 83934f7df1af843d7;6823613]Ivy: no nie, ten zestaw malego chemika dla Oluni to [/quote]
Cytat:
Napisane przez pysiamn Pokaż wiadomość
Ola będzie musiała zapomnieć o lalkach, wózeczkach i misiach
Kurcze, ja chyba jednak będę toksyczną matką...

Pysiu, niech się teraz bawi póki może , bo potem to nie wiem.

A tak na serio, to jeszcze ze 2 miesiące i kupuję ten zestaw do nauki czytania, o którym pisałam na poczekalni (nie wiem, czy pamiętacie )
Cytat:
na dolnym slasku jest ten sam tekst
Cytat:
Ja to sobie myślę, że takich tekstów to chyba facetów w przedszkolu uczą poza naszymi plecami .
Pewnie mąż Pysi nie chodził do przedszkola
Stary 2008-03-07, 11:06   #780
sylwia-zuza
Zakorzenienie

moj uciekal z przedszkola- legendy sa juz o tym

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Narzędzia

Zasady wysyłania wiadomości