|
|
#31 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Po jakim czasie od 18 urodzin TRZEBA wyrobić dowód?
Ja wnisek o dowód złozyłam dokładnie w swoje urodziny więc za bardzo nie wiem, ale moja siostra cioteczna po roku od 18 urodzin dostała upomnienie,że go jeszcze nie wyrobiła i zagrożono jej kara pieniężną. Nie wiadomo co by było dalej i jaka kwota by to była bo w odrazu poszła złożyć wniosek.
"Sto wiorst nie droga, sto rubli nie pieniądz, sto gram nie wódka." To, jak ja widzę świat i jak go opisuję, niekoniecznie pokrywa się z tym, jak go widzą inni Biorę życie na wesoło i biegam po ścianie jak zające po polanie |
|
|
|
|
#32 |
|
Zakorzenienie
|
Aaa, dziś złożyłam wniosek
Wczoraj już tam byłam, ale tłumy mnie przeraziły ![]() Złożyłam tylko opłatę i dowiedziałam się, że trzeba mieć skrócony odpis aktu urodzenia, bo bez niego i tak nic nie załatwię, no ale dziś nie było już wyjścia, musiałam stać ![]() Urząd był czynny od 7.30, ja zjawiłam się tam ok. 8.15 i zastałam kolejkę na 2 pietra No, ale ok. 10.30 stamtąd wyszłam, widząc tłumy, które pokazywali dziś w Faktach (bodajże w Szczecinie, czy jakimś innym większym mieście), to powinnam skakać do góry z radości, że tylko tyle mi to zajęło ![]() A jak wychodziłam to już nazbierało się tyle ludzi, że nie mieścili się w budynku, a że nie chcieli stać na dworze, to wcisnęli się w jakiś wąski korytarz Ale cieszę się, że mam to już za sobą ![]() A najlepsze, babka w meldunkowym do mnie: "ślub był brany tutaj?" A ja w listopadzie skończyłam 18 lat, nawet faceta aktualnie nie mam, a ta mi ze ślubem wyskakuje
|
|
#33 |
|
Zadomowienie
|
Mam pytanie o dowód. A więc gdzie na dowodzie jest SERIA dowodu. Czy ja ślepa jestem oglądam go i oglądam i nie wiem gdzie to jest. Pomożecie?
|
|
|
|
|
#34 |
|
Paul's girl
|
|
|
|
|
|
#35 |
|
Zadomowienie
|
dziękuje za odpowiedz
|
|
|
|
|
#36 |
|
... choć nie Westwood
|
Nie
Te cyfry to nr dowodu. Seria to tylko te literki.
|
|
|
#37 |
|
Zadomowienie
|
Pytanie do dziewczyn, ktore dlugo zwlekaly z dowodem- nie mialyscie problemow z matura? u mnie w szkole panika, bo wszyscy musza sobie wyrobic do maja dowod. Jak to jest z tym dowodem?
Ja mialam urodziny w grudniu, ale dopiero w przyszlym tygdniu wybieram sie do fotografa. Nie po drodze mi było
|
|
#38 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
te kolejki mnie wystraszyly ![]() a do niczego mi nie byl potrzebny.. ale wszyscy na mnie naskoczyli 1.rodzina(mam byc druhna) ze nie mam dowodu i tylko bede problemy w kosciele ![]() 2.szkola. ze do matury mnie nie dopuszcza ![]() 3.kumple.ze jeszcze nie oblewalismy a jak sie stresowalam zdjeciem wow to sobie nie wyobrazacie.. a najlepsze ze nawet fotograf pochwalil ze ladnie wyszlam <lol>no i w marcu mam sie zglosic po odbior... chcieli mi wpisac kolor oczy: szary ale nie dalam sie... i pani powiedziala no tak prawde mowiac to bardziej on jest niebieski niz szary ![]() i jeszcze jedna sprawa: podpis... ja tak strasznie pisze i nie podoba mi sie jak podpisalam.. powinni dawac to do domu bym pocwiczyla ![]() i to tyle wrazen po moim wniosku
|
|
|
|
|
|
#39 |
|
... choć nie Westwood
|
Mi wpisali zielony kolor oczu, a mam niebieskie. Ale co się dziwić, panie daltonistki- mój ojciec tez ma wpisane zielone, a ma identyczny kolor oczu jak ja
![]() Podpis mam paskudny, ale w ogóle nieładnie piszę, więc co się dziwić
|
|
|
#40 |
|
Paul's girl
|
|
|
|
|
|
#41 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Ja swój wyrobiłam półtora roku po 18-stych urodzinach i to z tego powodu, że w żadnym banku nie mogłam założyc lokaty bez dowodu osobistego. |
||
|
|
|
|
#42 |
|
BAN stały
|
mam pytanie, troche sie podepne pod watek..ale nie chce byc zlinczowana za zakladanie nowego
![]() sluchajcie moze sie orientujecie czy np jak zrobie ksero dowodu... podpisze sie na nim... i przesle fotke takiego dokumentu komus.. to czy on moze wykorzystac je do jakis zlowieszczych celow ![]() wiem ze durne pytanie...ale mam bujna wyobraznie.. i wychowywalam sie w otoczeniu 'nie ufaj nkomu' hehebylabym wdzieczna za jakies podpowiedzi |
|
|
|
|
#43 |
|
Zakorzenienie
|
moim zdaniem to ksero nie bedzie stanowilo zadnego dokumentu i ja wlasnie w taki sposob traktuje takie kartki
ale pomysl, czy ten ktos nie wykorzysta przypadkiem Twoich danych osobowych, np udostępniając ich firmom reklamowym itp zapytam z ciekowosci - bierzesz jakis sprzet agd/rtv na raty?
|
|
|
#44 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
ubiegam się o pracę. poprosili mnie zebym zrobila takie ksero i podpisala.. i oczywiscie im przeslala.... no i nie do konca im wierze.. wole sie wczesniej upwenic.. ![]() dzieki |
|
|
|
|
|
#45 |
|
Zakorzenienie
|
Złożyłam ten wniosek pod koniec grudnia i jeszcze nie pofatygowałam się odebrać dowodu
wypadałoby się wybrać wreszcie, tylko tak mi nie po drodze tam iść
|
|
#46 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
dlugo sie z niej smialam ![]() na Twoim miejscu poprosiłabym przyszłych pracodawców, zeby spisali sobie dane z orygnialu, który mozesz im przedlozyc osobiscie
|
|
|
|
#47 | ||
|
BAN stały
|
Cytat:
no i planuje sobie konto bankowe otworzyc...a co ;] hehe Cytat:
teraz to juz sama nie wiem.
|
||
|
|
|
|
#48 |
|
Zakorzenienie
|
Ja wyrobiłam dowód gdzieś po 1,5 roku od skończenia 18 lat
W urzędzie musiałam tylko podać powód dlaczego tak późno go wyrabiam. I tyle....
|
|
#49 |
|
Przyczajenie
|
Witam,
wracając do głównego tematu : nie wiem w jakim czasie od 18. urodzin trzeba wyrobić dowód, ale wiem że jeśli się go nie posiada, grozi to nałożeniem grzywny lub kary pozbawienia wolności do 1 miesiąca (bodajże). Ci co nie byli nigdy kontrolowani mieli po prostu szczęście, ale dowód lepiej wyrobić jak najwcześniej, bo nigdy nie wiadomo, kiedy policjant nas o niego poprosi. |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
| Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:18.

hehe