|
Notka |
|
Biochemia kosmetyczna Interesujesz się biochemią kosmetyczną? Chcesz poznać działanie poszczególnych składników zawartych w kosmetykach oraz ich wpływ na zdrowie. Dołącz do nas. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#2071 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Co kupujecie w "mazidłach"?
Ale mozna copaiba tez sam punktowo smarowac?
|
![]() ![]() |
![]() |
#2072 | |
Wtajemniczenie
|
![]() Cytat:
![]()
Wewnętrznie:Solgar Vm75, olej lniany/z pestek dyni, ![]() ![]() zewnętrznie: szampon/żel do mycia ciała glogg, Dermena men, Loxon 5% ![]() ![]() Wcierki na porost włosów https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=219255 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2073 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2074 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Sporzadzilam juz druga porcje emulsji na biobazie z centella,soja i olejem rozanym. Hydromanil zastąpiłam hialuronowym, wyrzucilam z przepisu proteiny ( czytalam ze powinno sie unikac kombinacji protein hydrolizowanych z ekstraktami roslinnymi) i jest super! Błyskawicznie sie wchłania, o wiele lepiej niz wersja z hydromanilem. Polecam dla cer mieszanych, przetluszczających sie. Zepsulam jedno opakowanie Airless ... ![]() Jak obchodzicie sie z tymi opakowaniami? Chodzi mi o napełnianie i zamykanie..i czyszczenie - przesadzilam chyba z temperatura wody. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2075 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
#2076 |
Zadomowienie
|
utrapienie, moim zdaniem spokojnie mozna uzyc wodki. nie wiem tylko dokladnie jaka iloscia spirytusu trzeba zastapic glikol, natomiast zamiast spirytusu mozna uzyc wodki, zmniejszajac ilosc wody.
czyli podsumowujac, wydaje mi sie ze z wodka bedzie zupelnie ok, nie wiem tylko jakiej ilosci uzyc, natomiast jesli Ci sie wszystko rozpuscilo, to jest wystarczajaco duzo, a jesli nie bedzie Cie podrazniac/wysuszac, to jest wystarczajaco malo ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2077 |
Raczkowanie
|
Czyli moznaby copaiba wymieszac tylko z zelem hialuronowym jako ekspresowe serum punktowe tak myslę?
|
![]() ![]() |
![]() |
#2078 | |
Wtajemniczenie
|
![]() Cytat:
![]()
Wewnętrznie:Solgar Vm75, olej lniany/z pestek dyni, ![]() ![]() zewnętrznie: szampon/żel do mycia ciała glogg, Dermena men, Loxon 5% ![]() ![]() Wcierki na porost włosów https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=219255 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2079 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Dziekuje dziewczyny ![]() BHT przy serum antyoksydancyjnym z zielona herbata tez podgrzeje... na zimno rowniez dlugo sie rozpuszcza. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2080 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Skąd wzięłaś malinowy ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2081 |
Rozeznanie
|
Psycha, nie wiem czy Cię to pocieszy, ale moje opakowanie z pompką też siadło, więc to nie tak całkiem Twoja wina, chyba niektóre są felerne. Po prostu pompka przestała ciągnąć, dałam to mężczyźnie to sprawdzenia i otworzenia, bo mi było szkoda tego w środku, ale upaprał się opakowanie zostało rozwalone, a tego co w środku to uratowałam resztki i musiałam sie szybko cała smarować. Z BHT myślę podobnie jak Ty. Liczenie ziarenek nie jest możliwe i powiem Ci, że dałam sobie z tym teraz spokój, wyrzuciłam resztę, no bo zobacz, nawet z wagą mam problem żeby odważyć takie maciupeńkie ilości, a w końcu o tym składniku piszą źle i wszędzie piszą, że można go używać, ale tylko w małym stężeniu, a jak się przekroczy to jest rakotwórczy, a ja się boję, że jak odważam takie małe ilości to na pewno przekraczam, nawet na wadze, chyba bym musiała mieć wagę z 4 miejscami po przecinku! Lepiej używaj rozmaryn a BHT zostaw, bo rozmaryn przynajmniej nie jest rakotwórczy i jak przekroczysz sobie troszkę to tylko Ci będzie bardziej śmierdziało
![]() Ja sobie tak wydedukowałam i się dzielę. To pewnie chodzi o migdałowy kwas, o malinowym nie słyszałam, już bardziej jakiś jabłkowy ![]() |
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#2082 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zrobilam przed chwilą emulsje z telocapilem. Oczywiscie znowu przedawkowalam BHT, zamiast 0,05, wsypalo mi sie 0,11g ![]() No coz... zuzyje, nie powinno sie nic stac. Ciekawa jestem, czy w emulsjach tez mona go zastapic ekstraktem rozmarynowaym. A najbardzije ciekawi mnie tam jego obecnosc.. nie ma w tym mleczku nic co by potrzebowalo jakiejs "stabilizacji" czegos... Zrobilam bez masla karite, podnioslam stezenie telocapilu do 5-6% http://mazidla.com/index.php?option=...d=276&Itemid=2 Mam szklane opakowanie po serum na koncowski Wella SP z fajnym dozownikiem, tylko ta rurka jakas taka cieniutka, nie wiem czy z emulsja da rady. Ide robic kolejna porcje, zobaczymy ![]() Limario, mozna tutaj (link) zastapic BHT ekstraktem z rozmarynu.. czy BHT jest w ogole konieczne? EDIT: Przyszła dzis paczka z wersenianem i probka nowego oleju z rozy pizmowej, ktora od razu przerobilam na krem. Olej mam bardzo intensywny zapach, kolor pomaranczony.. nie pachnie ładnie ![]() Ciekawe jak sie bedzie sprawowal w kremie ![]() Edytowane przez psycha Czas edycji: 2008-03-17 o 15:20 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2083 |
Rozeznanie
|
Qrde dziewczyny, jak ja wam zazdroszczę tych wszystkich olejów... róża piżmowa.... Mam twarz wysuszoną jak pustynia, a olejów nijak nie przyjmuje. Ratuję się doraźnie innymi składnikami, ale co olej, to olej
![]() Odnośnie opakowań z pompką, to mi się zapsuła chyba na skutek zużycia pompka od opakowania z lipoderminą. Zawartość przełożyłam do zwykłego pudełka po kremie i jakoś tak funkcjonuję. Bardziej to mi brakuje fajnych atomizerów. Niby mam ten z mazideł, ale w moim przynajmniej odczuciu rozpyla on hydrolat zbyt punktowo. Ja to bym chciała, tak jak w wodach termalnych np. w Avene, chyba, że kupię sobie taki mały rażąco pomarańczowy jak do kwiatków ![]()
![]() |
#2084 |
Rozeznanie
|
Ach, te opakowania... Miałam zachomikowaną butelkę po żelu olay do twarzy - z pompką, chciałam tam wlać mój olejek do mycia twarzy (olej z pestek moreli, glyceryl cocoate, olejowy ekstrakt z rozmarynu). Niestety, okazało się, że pompka nie działa... Dzisiaj kupię jakiś tonik ziai (bo tani) i wyleję tonik a buteleczka będzie na olejek
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2085 |
Zakorzenienie
|
Czy robiła któraś z Was krem nawilżająco-regenerujący krem do twarzy: structure + olej z wiesiołka + kwas hialuronowy + pantenol ??
Mnie wyszła z tego bardziej emulsja niż krem.. nie wiem, czy to tak ma być? Czy wszystkie kremy są takie bardziej lejące?? Poza tym nie mam zastrzeżeń, bo nawilża i wchłania sić całkowicie... ale chciałabym mieć coś gęstrzego.. |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2086 |
Wtajemniczenie
|
A czy cieplo nie szkodzi kwasu salicylowym przy takiej kapieli goracej?
Tak myslalam, czy moglabym zrezygnowac z glikolu w przepisie i robic tonik tylko tak: kwas, gliceryna, polysorbate 80 i woda? Czy wtedy nie bedzie wnikalo dobrze do skory? Tak samo mam problem z serum C. Albo robie wersje z kwasem, woda i glikolem. Albo wersje z kwasem, woda, lecytyna i wit.E. W pierwszej wersji przeszkadza mi glikol. Wolalabym druga, ale lecytyna tylko rozprasza sie w wodzie. Czy robi ktoras z Was serum C z jakims olejkiem? |
![]() ![]() |
![]() |
#2087 |
Rozeznanie
|
![]() ![]() Edit: fruity moim zdaniem ciepło jeszcze podkręca działanie kwasu, co też nie zawsze może być efektem pożądanym, zwłaszcza przy delikatnej cerze lub początkach przygody z kwasami itp mazidłami. Glikol jest rozpuszczalnikiem dla kwasu salicylowego, więc jesli z niego zrezygnujesz kwas sie nie rozpuści... alternatywa dla glikolu jest spirytus, ale moim zdaniem glikol to mniejsze zło. A serum z witaminą C probowałas zrobic z lipoderminą? Wiem, że w mazidlach są takie przepisy. Lipodermina wspaniale podnosi efektywność serum, bo zwieksza penetrację składnikow aktywnych a poza tym jest dobrym emulgatorem ![]() Kolejny edit, żeby nie spamować: Weszłam na mazidla i przeczytałam przepis na serum z wit C i lipoderminą ... jesli zrezygnujesz z Kwasu ferulowego bedziesz mogla zrezygnowac także z glikolu, bo on jest rozpuszczalnikiem tegoz kwasu. Jednak kwas ferulowy stabilizuje witC, ale możesz z niego zrezygnować spokojnie jesli glikol jest naprawdę dla Ciebie duzym problemem. Mam nadzieje, że pomoglam. |
![]() ![]() |
![]() |
#2088 |
Wtajemniczenie
|
Już się podjarałam bo myślałam że to jakaś super nowość
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2089 |
Wtajemniczenie
|
koletynka dziekuje bardzo! Pomoglas mi! Nad ta lipodermina pomysle. Dziekuje za pomysl.
![]() Wczoraj wlasnie tez wstawilam tonik BHA do goracej wody i kwas rzeczywiscie pierwszy raz mi sie rozpuscil. Pomimo glikolu nigdy sie nie rozpuszczal. Jednak dzisiaj rano sprawdzilam, i kwas niestety znowu jest na dole buteleczki. ![]() |
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#2090 |
Zakorzenienie
|
Powiedzcie mi dziewczyny, jaki olej slonecznikowy, zimnotloczony kupujecie? Jaki polecacie?
I ile kropel olejku eterycznego dodajecie do olejku myjącego? Kupiłam zimnotłowczony "natu" w ekosferze... ma dosc intensywny zapach, ciezko go stłumic olejkiem eterycznym, boje sie przedawkowac ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2091 |
Zakorzenienie
|
ja też często zaopatruje się w ekosferze ale akurat słonecznikowego nie kupowałam, ale jestem z nich b. zadowolona
w którymś wątku widziałam ile powinno się dodawać do kosmetyków do twarzy ale teraz za diabła nie wiem gdzie, jak mi się przypomni to podrzucę ale chyba nie więcej niż 0,5% [20kropli olejku eterycznego=1ml] |
![]() ![]() |
![]() |
#2092 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2093 | ||
Rozeznanie
|
Znam to uczucie
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2094 |
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny błagam, pomóżcie!
Ja już tracę cierpliwość: za nic nie mogę rozpuścić lecytyny hlb 7. Zawsze mi zostanie kilka takich zbitych lecytynowych kulek i za nic nie chcą się rozpuścić. Co zrobić, żeby się rozpuściła? Większość serów, które używam ma właśnie hlb 7 i mnie trafia, jak za każdym razem nie da się rozpuścić. Dzisiaj nie rozpuściły się w serum z koenzymem Q, tym do cery tłustej. Właśnie zrobiłam to serum: Serum do twarzy z koenzymem Q10 - dla cery tłustej dojrzałej http://www.mazidla.com/index.php?opt...d=272&Itemid=2 Wyszedł mi wielki żółty glut. Albo dodałam za dużo gumy ksantanowej, albo to serum tak wygląda. Robiłyście je? Jak wrażenia? Edytowane przez margaretka02 Czas edycji: 2008-03-18 o 20:18 |
![]() ![]() |
![]() |
#2095 |
Wtajemniczenie
|
Acha. Oj nie wiem czy bedzie mi sie tak chcialo go podgrzewac codziennie.
![]() Ale obawiam sie, ze nie dziala za bardzo. Moze zamienie tonik bha na maseczke aspirynowa. Ja myslalam, ze cieplo szkodzi, poniewaz kwas trzeba trzymac w lodowce. |
![]() ![]() |
![]() |
#2096 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Moze zrob Faze A ( hydrolat +guma) od razu w butelecze i zanim dodasz pozostale skladniki intensywnie potrzasaj butelka... Gume ksantanowa sype zawsze na oko ... mam łyzeczke 0,15ml i nabieram gumy nie do lyzeczki ale na koncowke uchwytu .. to moja porcja gumy na 10ml serum...nie wliczam jej w 100%. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2097 |
Wtajemniczenie
|
Za wczesnie sie cieszylam. Lipodermina sklada sie z 16% alkoholu.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2098 |
Wtajemniczenie
|
Planuję zrobić to serum z wit. C 15%, ale nie mam wody destylowanej. Czy mogę ją czymś zastąpić?
http://mazidla.com/index.php?option=...d=190&Itemid=2 Czy któras z was stosowała to serum? Jak wrażenia ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#2099 |
Raczkowanie
|
![]()
Witam Wizażanki!!! Znacie jakieś przepisy na domowe kosmetyki? Jeśli tak, to proszę o podanie ich na tym wątku!!! Szczęgólnie zależy mi na domowych pelingach!!!
|
![]() ![]() |
![]() |
#2100 |
Przyczajenie
|
Dot.: Przepisy na domowe kosmetyki?
Witam, najprostszy peeling domowy to no. 1 łyzka oliwy, 1 łyzka fusów z kawy i 1 łyżka soli - całość zmieszać i nakładać kolistymi ruchami na wilgotną skórę. Potem zmyć wszystko wodą. Zamiast soli może być cukier.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:42.