|
|||||||
| Notka |
|
| Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4141 | |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Największe faux pas popełniane przez Młodych part II
Cytat:
Tak ciężko zrozumieć, że rodziców i dziadków boli, że wierzą w coś, uczą tego swoje dziecko a ono wybiera inną drogę, inne wartości? Nie mówią przecież tego obcy ludzie, ale tacy, którym zależy na danej osobie i boli ich, że według ich wiary dziecko nie pójdzie do nieba. Nikt tutaj nie wmusza nikomu ślubu wyznaniowego ani religii. Czytaj ze zrozumieniem, skoro widzisz coś innego, bo nikt nie napisał, że ślub cywilny nie jest niczym ważnym ogólnie, ale że dla niego nie ma znaczenia. Dla Ciebie nie ma znaczenia ślub wyznaniowy? Super. Ale zrozum, że dla kogoś może nie mieć znaczenia ślub cywilny. |
|
|
|
|
|
#4142 | |
|
ctrl alt delete
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#4143 |
|
Konto usunięte
|
Nie wiem po co to gadanie i czy ktos pisal w tym watku ze ślub cywilny jest gorszy? Dla osob wierzacych ma sens tylko w połączeniu z Koscielnym. Jesli ktos jest niewierzacy to sam cywilny ma dla niego wartość . Moim zdaniem drmatuzujecie i nie czytacie ze zrozumieniem.
|
|
|
|
|
#4144 |
|
Konto usunięte
|
[1=019cbfde5cc6e455fa19b01 1903180c9b735c7f6;7097943 7]Nie wiem po co to gadanie i czy ktos pisal w tym watku ze ślub cywilny jest gorszy? Dla osob wierzacych ma sens tylko w połączeniu z Koscielnym. Jesli ktos jest niewierzacy to sam cywilny ma dla niego wartość . Moim zdaniem drmatuzujecie i nie czytacie ze zrozumieniem.[/QUOTE]
|
|
|
|
|
#4145 |
|
Konto usunięte
|
ślub zarówno cywilny i kościelny bierze się z tego samego powodu - z miłości. Jak można dywagować, który jest ważniejszy i ma większe znaczenie?
Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#4146 |
|
zuy mod
|
[1=3cda010cf2365f85063684c ab232c67a494edda3_61df6b8 1d462b;70979207]A kto nie daje żyć?
Tak ciężko zrozumieć, że rodziców i dziadków boli, że wierzą w coś, uczą tego swoje dziecko a ono wybiera inną drogę, inne wartości? Nie mówią przecież tego obcy ludzie, ale tacy, którym zależy na danej osobie i boli ich, że według ich wiary dziecko nie pójdzie do nieba. Nikt tutaj nie wmusza nikomu ślubu wyznaniowego ani religii. Czytaj ze zrozumieniem, skoro widzisz coś innego, bo nikt nie napisał, że ślub cywilny nie jest niczym ważnym ogólnie, ale że dla niego nie ma znaczenia. Dla Ciebie nie ma znaczenia ślub wyznaniowy? Super. Ale zrozum, że dla kogoś może nie mieć znaczenia ślub cywilny.[/QUOTE] Tak, ciezko to zrozumieć bo wyznawanie poglądów twierdzacych, ze za brak wiary (ktora podobno jest laska, nie wyborem) bedzis sie cierpiec wieczne meki to jakies nieporozumienie. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
#4147 |
|
Wtajemniczenie
|
Serio, przejdźmy na tematy związane z faux pas Młodych bo to zdecydowanie ciekawsze niż dywagacja co jest ważniejsze przez kilka stron wątku.
|
|
#4148 |
|
hakuna matata
|
Treść usunięta
Edytowane przez Timon i Pumba Czas edycji: 2023-12-12 o 20:49 |
|
|
|
|
#4149 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#4150 |
|
Zakorzenienie
|
My teraz jedziemy na wesele w kwietniu i dorosla (32 lata) siostra cioteczna dostała zaproszenie z mamą - jedno.
Fakt że siostra cioteczna ma nieodciętą pępowinę i generalnie jest mega infantylna i nie miala nigd chłopaka aale uważam że to faux pas. Bo jednak może wziąć kolegę i zaproszenie to raptem 2 zł. |
|
|
|
|
#4151 |
|
Wtajemniczenie
|
To ja dodam w kwestii zapraszania. Już kilka razy spotkałam się z sytuacją, że młodzi proszą ciocię z wujkiem bez ich dzieci (niekoniecznie w wieku dziecięcym) i dostają warunek
|
|
#4152 |
|
Przyczajenie
|
Dyskusja nie zaczęła się od tego, że ślub cywilny jest nieważny tylko od tego, że jak ktoś wierzący powiedział dziewczynie biorącej tylko ślub cywilny, że dla wirzącego ślub kościelny jest ważniejszy. A na to dziewczyna biorąca ślub cywilny chciała odpowiedzieć "To nie przychodź" i uważała to za obrazę i brak szacunku. A jest to zwykła różnica światopoglądu, a nie podwód do obrażania się.
Z drugiej strony: Czy jeśli ktoś wierzącej parze powie, że jest ateistą i ślub przed Bogiem nie ma dla niego większego znaczenia niż cywilny, to jest to faux pas? A młoda para powinna powiedzieć "To nie przychodź, skoro masz gdzieś naszego Boga"? Wydaje mi się, że inteligentni ludzie potrafią uszanować to, że ktoś ma inne zdanie, tym bardziej w temacie religii. |
|
|
|
|
#4153 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A nie wciska im teksty, że ich ślub nie jest ważny i nie namawia ich na wzięcie tylko cywilnego, "bo wasz nie jest prawdziwy!". Serio, poczytaj po intymnym, skala problemu jest serio inna niż się tu wydaje. Jeszcze nie widziałam tematu "każą nam wziąć tylko cywilny", za to "rodzina naciska na kościelny" to coś całkiem normalnego. Edytowane przez Lottie69 Czas edycji: 2017-02-16 o 12:57 |
|
|
|
|
|
#4154 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie jest to powód do obrażania się, do awantur, rodzinnych niesnasek. Ale niesmak pozostał. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
#4155 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#4156 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
#4157 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Tutaj nikt nikomu nie pisze, że któryś ze ślubów jest mniej ważny niż inny. Nie chodzi tutaj o samą kwestię wiary czy jej braku, ale o tym, że rodzina stwierdza "tylko cywilny?!", jakby Twoje hipotetyczne dziecko powiedziało, że bierze ślub kościelny bez cywilnego to byś pewnie też stwierdziła "a po co ci to?!" ---------- Dopisano o 14:00 ---------- Poprzedni post napisano o 13:59 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
|
#4158 |
|
zuy mod
|
Jesli ktos z dzieckiem całe zycie nie rozmawia i nagle sie okazuje ze w niedziele nie chodzilo do kosciola tylko na piwo (albo odwrotnie) to mozna byc w szoku. Ale trzeba tez byc strasznie slabym rodzicem
Ale ok, bo mialysmy nie ciagnac offtopu. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
#4159 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#4160 |
|
Konto usunięte
|
[1=b872d78680f891d873273d3 1baaf276c9d6e57ec_6594a44 f1cc14;71008381]no ale to było zaproszenie na ślub a nie do światopoglądowej dyskusji. Gdyby zapraszająca osoba zapytała "co sądzisz o moim cywilnym?" To odpowiedź "dla mnie jako dla osoby wierzącej kościelny jest najważniejszy" jest w porządku. No ale jeżeli zapraszam xxx ludzi na ślub to nie oczekuję od nich analizy tego wydarzenia. Tylko gratulacji i stwierdzenia że cieszą się moim szczęściem.[/QUOTE]
A ja oczekiwałabym odpowiedzi "ślub to ślub, moje gratulacje" a nie żadnych "dla mnie kościelny jest ważniejszy". Sami dajemy przyzwolenie na umniejszanie rangi cywilnego, a potem jest oburzenie "mama/wujek/babcia/siostra/przyjaciółka/znajoma mówi, że cywilny to nie ślub, tylko umowa i naciskają na kościelny". Dopóki sami nie zaczniemy mówić, że cywilny to taki sam ślub jak kościelny, dopóty ludzie będą je dzielić na lepszy i gorszy. Moja najlepsza przyjaciółka jest mega wierząca, i kieeedyś powiedziałam, że będzie moim świadkiem na ślubie cywilnym - ani przez chwilę nie zajaknela się, że "dla niej jako dla osoby wierzącej kościelny jest ważniejszy". Ona za to wie, że jak będzie brała ślub kościelny to co prawda jej świadkiem nie będę, ale z radością przyjdę, wejdę do kościoła (bo dla niektórych to nie do pomyślenia, żeby ateista wszedł do kościoła), usiądę gdzieś na początku, a nie na końcu, i będę szczęśliwa, że mogłam z nią być w jej dniu. To trochę jak z dziećmi. Nie znoszę dzieci, ale jakby mnie jakaś mama zapytała, czyż jej dziecko nie jest cudne/śliczne to chociaż wyglądałoby jak kartofel to bym potwierdziła, że tak, jest śliczne. Po prostu pewnych rzeczy nie wypada mówić. Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka Edytowane przez 201803111829 Czas edycji: 2017-02-17 o 07:50 |
|
|
|
|
#4161 |
|
Ole' guapa!
|
Sytuacja z mojej pracy. Jedna z koleżanek brała ślub, standardowo zawiadomiła o tym cały zespół i powiedziała że byłoby jej miło, gdybyśmy przyszli. Brała ślub cywilny – nie wiem czy dlatego że była niewierząca, czy któreś z narzeczonych było po rozwodzie – nie wiem, nieistotne.
Rozmawiałyśmy z koleżankami czy pójdziemy i jedna stwierdziła – nie idę, bo to TYLKO CYWILNY, gdyby był kościelny to bym poszła. Koleżanka była znana ze swojej niechęci do kościoła i wiary, deklarowała się jako ateistka. A jednak nie miała ochoty iść na „tylko cywilny” ślub. Stwierdziła że szkoda jej jechać przez pół miasta na 15 minut do urzędu, do kościoła by jednak pojechała bo to bardziej uroczysta ceremonia, dłuższa, z bardziej podniosłą atmosferą, muzyką… itd. Tak więc nie tylko dla wierzących ślub kościelny bywa ważniejszy. Co do mnie to ja nie poszłam, ale nie poszłabym również na kościelny, po prostu słabo znałam koleżankę i wolałam swoje plany na tamten weekend. A w temacie – mój narzeczony zapraszał na nasz ślub wszystkich ze swojej pracy, każdemu dał oddzielne imienne zaproszenie i okazało się że nazwisko jednego kolegi zupełnie zmienił (nawet nie literówka, kompletnie inne nazwisko!). Na miejscu kolegi byłabym zła. Ale tak to jest, jak się na najważniejszy dzień w swoim życiu zaprasza obce osoby, których nawet nazwiska się nie jest pewnym. Narzeczony się uparł że tak chce, czego ja zupełnie nie rozumiałam, dla mnie to chore – jedyna ślubna kwestia, w której mieliśmy kompletnie inne zdanie i o którą się posprzeczaliśmy. Edytowane przez Guapa_ Czas edycji: 2017-02-17 o 11:03 |
|
|
|
|
#4162 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Śmieszne, że szkoda jej było "zmarnować" mniej czasu, a wolałaby posłuchać dokładnie tego samego kazania co zawsze, odnoszącego się do boga, w którego nie wierzy, żeby posłuchać muzyki, którą tak samo można puścić na cywilnym jeśli ktoś załatwi (no chyba, że religijne utwory, odnoszące się do boga, w którego koleżanka istnienie nie wierzy). Kabaret. |
|
|
|
|
|
#4163 |
|
Ole' guapa!
|
Nie zrozumiałaś co chciałam powiedzieć. Dla niej, jako niewierzącej, ślub kościelny był „ważniejszy” nie z powodu Boga, tylko z powodu tzw. otoczki. Dla mnie to jak najbardziej zrozumiałe. Nigdy nie wchodzisz do zabytkowego kościoła żeby obejrzeć jak wygląda? Nie lubisz koncertów organowych? Ja uwielbiam, często chodzę na koncerty do kościołów, tylko i wyłącznie dla muzyki. Uwielbiam też zwiedzać zabytkowe kościoły, dla mnie to piękne miejsca. Urzędów natomiast nie zwiedzam
![]() Sama koleżanka oczywiście nie miała zamiaru brać ślubu kościelnego, uprzedzając ewentualną dyskusję o hipokryzji. Edytowane przez Guapa_ Czas edycji: 2017-02-17 o 11:45 |
|
|
|
|
#4164 |
|
Zakorzenienie
|
Wracając do tematyki. Ostatnio dzięki mamie Tz zostałam Grażyna zaproszeń ślubnych. Wysłała nam listę gości bez wpisanych dzieci i narzeczonych, pytana nie widziała potrzeby ich wpisać, a teraz jak juz rozdajemy nas opieprzyla ze wstyd bo daliśmy zaproszenie, bez wpisanego dziecka, a idziemy na jego komunie w maju. Mam ja ochotę zabić, bo tak de facto to to tylko i wyłącznie jej wina.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 17:49 ---------- Poprzedni post napisano o 17:49 ---------- Wracając do tematyki. Ostatnio dzięki mamie Tz zostałam Grażyna zaproszeń ślubnych. Wysłała nam listę gości bez wpisanych dzieci i narzeczonych, pytana nie widziała potrzeby ich wpisać, a teraz jak juz rozdajemy nas opieprzyla ze wstyd bo daliśmy zaproszenie, bez wpisanego dziecka, a idziemy na jego komunie w maju. Mam ja ochotę zabić, bo tak de facto to to tylko i wyłącznie jej wina. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#4165 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#4166 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#4167 |
|
zuy mod
|
To wasz ślub, czy matki TŻ?
|
|
|
#4168 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#4169 |
|
ctrl alt delete
|
[1=b872d78680f891d873273d3 1baaf276c9d6e57ec_6594a44 f1cc14;71074276]pewnie ktoś jej zwrócił uwagę - że jak to bez dzieci te zaproszenia[/QUOTE]
Normalnie - jak dzieci nie są zaproszone, to bez dzieci zaproszenia ![]() Inna sprawa to brak narzeczonych na zaproszeniach - i to juz absolutnie nie wina teściowej ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#4170 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum ślubne
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 3 (0 użytkowników i 3 gości) | |
| Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:14.