Ile 'psików' i gdzie, czyli o testowaniu i noszeniu perfum - Strona 7 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Perfumy

Notka

Perfumy Fora, na których znajdziesz porady w zakresie perfum. Zapraszamy do dyskusji.
Zanim napiszesz post zapoznaj się z FAQ oraz Przewodnikiem po perfumach.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-05-07, 20:27   #181
piroksena
Zadomowienie

Dot.: Jak często ponawiacie aplikację perfum?

Cytat:
Napisane przez yoona Pokaż wiadomość
ja również średnio 2-3 razy dziennie. chociaz zazwyczaj rano pachne czym innym i wieczorem czyms innym

I nie nachodzą na siebie te zapachy?? Ja jakoś zawsze mam wątpliwości czy tamten sprzed paru godzin nie wylezie mi nagle "spod ziemi"!

piroksena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-07, 20:31   #182
yoona
Zakorzenienie

jesli nawet ten ranny jeszcze czuc to sie pieknie ze soba komponuja a przed jakims wyjsciem biore po prostu prysznic

Blogowy świat

yoona jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-07, 20:39   #183
kriss_de_valnor
Zakorzenienie

są zapachy, które musiałabym aplikować sobie chyba kroplówką, bo takie są ulotne (patrz mój ukochany gustaw czy werbena) a innym starczy jeden psik i czuję cały dzień (np. dzongkha - chociaż to l'artisan i aż nie mogę uwierzyć, że taki trwały)

kriss_de_valnor jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-07, 21:11   #184
Blonde_Stranger
Zadomowienie

Moje ukochane Fragile EDT okazało się mieć średnią trwałość dlatego psikam się nim w ciągu dnia,ok. 3ech razy - jeśli oczywiście cały dzień chcę pachnieć tylko nim.

Gucci edp II to już w ogóle trwałością,a może raczej intensywnością nie grzeszy,zawsze biorę je ze sobą do torebki i doprawiam po kilka razy w ciągu dnia...

pozbędę się Noa Cacharel 95 ml!
Blonde_Stranger jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-08, 00:16   #185
martwa papuga
Zakorzenienie

Kiedyś spryskiwałam się raz dziennie, rano + czasami do snu - z najzwyklejszego sknerstwa, jak mniemam się miało dwie flaszki, się oszczędzało.

Teraz... łujujujuj 3 razy dziennie w wyjątkowych przypadkach. Najczęściej - częściej. A miksowanie tylko raz nie wyszło mi na dobre (Gloria + Zagorsk, zmiksowane przypadkowo-nieświadomie - fuj!).
martwa papuga jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-08, 10:32   #186
piroksena
Zadomowienie

Mała ciekawostka - moja dobra znajoma psika się 13 razy przed każdym wyjściem z domu, a następnie w ciągu dnia około 3-5 psiknięć przed każdym wejściem (np. do pracy) lub spotkaniem z kimś. Co jednak najbardziej w tym ciekawe - zapach czuć na niej w miarę dostrzegalnie tylko pierwszych kilka minut a potem wszystko się ulatnia w tempie więcej niż ekspresowym... Dodam, że nie używa podrób, kupuje markowe perfumy za niemałe pieniądze (ma ich około 10) o intensywnych, cięższych woniach (YSL, Bvlgari). Wszystko na nic. Przypuszczam , że posiada taki w tym wypadku pechowy odczyn skóry czy co.
To chyba wypada nazwać mało ekonomicznym zużyciem materiału....

Stary 2008-05-08, 10:51   #187
maja79
Wtajemniczenie

Najczęściej psikam się raz (nie w sensie ilości psiknięć, tylko ilości razy dziennie ) - rano. Ewentualnie dodam coś wieczorem. Niektóre zapachy może bym i doprawiała, ale nie chce mi się flaszek ze sobą nosić. Ale w większości czuję je na sobie cały dzień, więc nie odczuwam większej potrzeby dopsikiwania.

Edytowane przez maja79
Czas edycji: 2008-05-08 o 11:53
maja79 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-05-08, 10:55   #188
bebunio
jak promyczek słońca....

Zazwyczaj 2-3 psiknięcia przed wyjściem z domu a potem w ciągu dnia/po południu jak znowu gdzieś wychodzę to poprawiam 1 psiknięciem tego samego zapachu.

dane do wpłaty są w pierwszym poście mojego wątku!!! jeżeli potrzebujesz więcej danych, proszę o pw
bebunio jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-08, 16:04   #189
iwona-jk
Wtajemniczenie

GG do iwona-jk

Cytat:
Napisane przez maja79 Pokaż wiadomość
Najczęściej psikam się raz (nie w sensie ilości psiknięć, tylko ilości razy dziennie ) - rano. Ewentualnie dodam coś wieczorem. Niektóre zapachy może bym i doprawiała, ale nie chce mi się flaszek ze sobą nosić. Ale w większości czuję je na sobie cały dzień, więc nie odczuwam większej potrzeby dopsikiwania.
U mnie jest dokładnie tak samo
iwona-jk jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-08, 16:12   #190
martwa papuga
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez piroksena Pokaż wiadomość
Mała ciekawostka - moja dobra znajoma psika się 13 razy przed każdym wyjściem z domu, a następnie w ciągu dnia około 3-5 psiknięć przed każdym wejściem (np. do pracy) lub spotkaniem z kimś. Co jednak najbardziej w tym ciekawe - zapach czuć na niej w miarę dostrzegalnie tylko pierwszych kilka minut a potem wszystko się ulatnia w tempie więcej niż ekspresowym... Dodam, że nie używa podrób, kupuje markowe perfumy za niemałe pieniądze (ma ich około 10) o intensywnych, cięższych woniach (YSL, Bvlgari). Wszystko na nic. Przypuszczam , że posiada taki w tym wypadku pechowy odczyn skóry czy co.
O kurczę, biedna ja się kiedyś zamyśliłam przy spryskiwaniu kadłubka maminą Laguną S. Dali - psiknęłam ze 7-8 razy - i towarzystwo padało jak muchy.
martwa papuga jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-08, 17:07   #191
Paulinka_S
S. Sssss. SSSSS.

przeważnie sie nie dopsikuje, chyba, ze jakis wyjątkowo nietrwały zapach mam na sobie.
jezeli cos sie ze mnie ulotni to wieczorem uzywam innego zapachu
ale nie nosze ze sobą flakonu ani próbek, zeby sie dopachnić jak jestem poza domem

Paulinka_S jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-08, 17:14   #192
joasiak1
Zakorzenienie

GG do joasiak1

Ja się dopsikuję, zwykle w połowie dnia, tym samym zapachem - jakoś nie lubię mieszać. Kiedyś perfumy aplikowałam tylko rano, teraz zazwyczaj włóczę ze sobą flaszkę w torbie, więc poprawiam po kilku godzinach, kiedy wydaje mi się, że zapach nie jest już taki intensywny.

No chyba, że to jakiś killer, wtedy wystarcza mi poranna aplikacja, ale takich już prawie nie mam w swoim zbiorku.

No i rzadko perfumuję się do snu, wtedy chce mi się zwykle odpocząć od perfum.
Chyba nie jestem rasową perfumoholiczką
joasiak1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-08, 18:05   #193
Aggis
Wtajemniczenie

Ja psikam zawsze rano przed wyjściem. Flaszek nidgy ze soba nie noszę, więc w ciągu dnia nie dopsikuję. Wieczorem jak gdzieś wychodzę to i tak zawsze biorę prysznic a potem wybieram coś innego niż rano, mam swoje ulubione wieczorowe zapachy więc te na co dzień by mi już nie pasowały
Aggis jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-08, 18:35   #194
Contax
Zakorzenienie

Rano spsikuje sie bardzo obficie pozniej jak targam ze soba flaszke to w polowie dnia dokladam jszcze pare psikow. Pora wieczorowa zarezerwowana jest dla mjego TZ, z ktorego uwielbiam spijac cudowane aromaty. Sama perfumuje sobie tylko nadgarstki i to bardzo delikatnie.

Contax jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-08, 18:38   #195
madziczka
Zakorzenienie

GG do madziczka

Przyznaję się- rano zlewam się na maksa, nadgarstki szyja, kark, plus w lato zgięcia łokci i pod kolanami, a to dlatego,że mam duże pojemności 50, 100 ml i nie będę tego przecież nosić ze sobą

Frank Zappa

http://www.youtube.com/watch?v=_e1pADu6VvI
madziczka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-08, 23:09   #196
sasia73
Zakorzenienie

Cytat:

Pirokseno, znamy się?
Tak właśnie mam. Dziewczyny z łódzkiego zlotu mogą potwierdzić.
Jestem posiadaczką takiego PH, że perfumy się mnie nie trzymają i już. BC na mnie to zapach intymny - czuję go tylko ja - mimo że wylewam na siebie hektolitry. OI reklamowałam, bo ... nie pachniała (to było dawno, kiedy OIka była normalnie w sklepach, a ja guzik o perfumach wiedziałam).
Zazdroszczę tym, którzy pachną długo i wyczuwalnie.

sasia73 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-09, 11:02   #197
vainilla
Zakorzenienie

dziewczyny a ile czasu wy czujecie zapach na sobie, bo ja prysnęłam sie 10 minut temu LL (edp)i już nie czuję. czy to mozliwe żeby tak szybko ulatywala?

Si no tienes nada que ofrecer, ofrece una sonrisa

vainilla jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-09, 14:57   #198
Anne-Marie
Raczkowanie

Dot.: Ile 'psików' i gdzie, czyli o testowaniu i noszeniu perfum

Pani pracująca w Paryżu we Fragonardzie powiedziała mi kiedyś, że kobieta powinna mieć na sobie 7 kropel perfum. Dwie na szyi (dla siebie), jedna na dekolcie (dla swojego mężczyzny), dwie na nadgarstkach (dla przyjaciół) i dwie dla całej reszty czyli na zgięciu kolan. Oczywiście zasady tej nie można brać dosłownie (a przynajmniej nie dla wszystkich zapachów), ale bardzo mi się spodobała
Anne-Marie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-09, 16:11   #199
vainilla
Zakorzenienie

doszłam że bardzo szybko sie przyzwyczailam, cały czas otoczenie ją wyczuwa a najintenywniej wtedy kiedy rozwieje mi włosy. z tego wnioskuje, że to dla mnie najlepsze miejsce na perfumy

Si no tienes nada que ofrecer, ofrece una sonrisa

vainilla jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-05-11, 03:31   #200
piroksena
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez sasia73 Pokaż wiadomość
Pirokseno, znamy się?
Tak właśnie mam. Dziewczyny z łódzkiego zlotu mogą potwierdzić.
Jestem posiadaczką takiego PH, że perfumy się mnie nie trzymają i już. BC na mnie to zapach intymny - czuję go tylko ja - mimo że wylewam na siebie hektolitry. OI reklamowałam, bo ... nie pachniała (to było dawno, kiedy OIka była normalnie w sklepach, a ja guzik o perfumach wiedziałam).
Zazdroszczę tym, którzy pachną długo i wyczuwalnie.

Nie Sasia, to nie o Tobie były te słowa - coś mi się zdaje, że na Tobie mimo wszystko dłużej zapachy "leżą" niż na mojej biednej koleżance... Ale wierze, ze taka właściwość pH może rozżalić... Proponuję psikać włosy, bo na nich generalnie dłużej zapach "siedzi" fajnie wznosząc się i powiewając przy każdym ruchu głowy. Koleżance pomogło

Stary 2008-08-04, 09:43   #201
angel 310
BAN stały

GG do angel 310

zależy od perfum i od skóry. Ja psikam się zwykle 4 razy-za uszami, na karku i dekolcie.Do pracy wychodzę po 6 i około 14 psikam się ponownie. przestaję czuć zapach a chce znów czuć sie super. Oczywiście mocarze czyli Angel Alien i Crystal Noir nie wymagają powtórki, czuję je cały czas
angel 310 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-12-25, 23:36   #202
soni
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Anne-Marie Pokaż wiadomość
Pani pracująca w Paryżu we Fragonardzie powiedziała mi kiedyś, że kobieta powinna mieć na sobie 7 kropel perfum. Dwie na szyi (dla siebie), jedna na dekolcie (dla swojego mężczyzny), dwie na nadgarstkach (dla przyjaciół) i dwie dla całej reszty czyli na zgięciu kolan. Oczywiście zasady tej nie można brać dosłownie (a przynajmniej nie dla wszystkich zapachów), ale bardzo mi się spodobała
tak , tylko , ze to wlasnie podobno od psikania sie perfumami po dekolcie i szyi biora sie te ciemne przebarwienia w tych miejscach u starszych pan . ja juz tam wole na wlosy popsikac i je troche wysuszyc w ten sposob niz miec na starosc takie brzydkie plamy na skorze .
soni jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-12-26, 00:34   #203
princeska69
BAN stały

GG do princeska69 Send a message via Skype™ to princeska69

Cytat:
Napisane przez soni Pokaż wiadomość
tak , tylko , ze to wlasnie podobno od psikania sie perfumami po dekolcie i szyi biora sie te ciemne przebarwienia w tych miejscach u starszych pan . ja juz tam wole na wlosy popsikac i je troche wysuszyc w ten sposob niz miec na starosc takie brzydkie plamy na skorze .
te plamy to przebarwienia i nie powoduja ich perfumy tylko slonce. Alkohol oczywiscie wysusza skore, ale wystarczy nie uzywac perfum w chwili gdy masz zamiar sie opalac. No i stosowac krem z filtrem, ale to chyba naturalne Plamy moga powstac, od nadmiernego opalania, nie stosowania kremow, wrazliwosci itd. itp. Perfumy to chyba jeden z tych najmniejszych czynnikow
princeska69 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-12-26, 02:08   #204
Sabbath
Wiedźma

Cytat:
Nie Sasia, to nie o Tobie były te słowa - coś mi się zdaje, że na Tobie mimo wszystko dłużej zapachy "leżą" niż na mojej biednej koleżance... Ale wierze, ze taka właściwość pH może rozżalić... Proponuję psikać włosy, bo na nich generalnie dłużej zapach "siedzi" fajnie wznosząc się i powiewając przy każdym ruchu głowy. Koleżance pomogło
To prawda, że siedzi dłużej, ale spirytus na moje delikatne włosy...
Cytat:
Napisane przez princeska69 Pokaż wiadomość
te plamy to przebarwienia i nie powoduja ich perfumy tylko slonce. Alkohol oczywiscie wysusza skore, ale wystarczy nie uzywac perfum w chwili gdy masz zamiar sie opalac. No i stosowac krem z filtrem, ale to chyba naturalne Plamy moga powstac, od nadmiernego opalania, nie stosowania kremow, wrazliwosci itd. itp. Perfumy to chyba jeden z tych najmniejszych czynnikow

Pozwolę sobie jeszcze dodać, że przed kontaktem ze słońcem można użyć perfum na innej, niż spirytusowa bazie: wodnej lub olejowej.

Z resztą tak szczerze - czegokolwiek użyjesz, i tak zostanie w morzu lub jeziorze...
Sabbath jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-12-26, 11:48   #205
soni
Raczkowanie

ale kiedy nie mam zamiaru sie opalac i tak dzialaja na mnie promienie uv i wydaje mi sie , ze jest jakies wieksze ryzyko powstania przebarwien w tych miejscach ...
soni jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-12-26, 12:05   #206
princeska69
BAN stały

GG do princeska69 Send a message via Skype™ to princeska69

Cytat:
ale kiedy nie mam zamiaru sie opalac i tak dzialaja na mnie promienie uv i wydaje mi sie , ze jest jakies wieksze ryzyko powstania przebarwien w tych miejscach ...

A nie stosujesz na co dzien kremow z filtrem? Ja zawsze od polowy marca kazde odkryte miejsce przed wyjsciem z domu smaruje. Gdy mam zamiar sie opalac, to oczywiscie filt zmiejszam, ale w naszym warunkach klimatycznych te kremy to jedna z podstaw dbania o skore. od listopada wystarcza mi filtr w kremie do twarzy i podkladzie. ale tak czy inaczej ochrona skory przed promieniowaniem wydaje mi sie bardzo wazna. Perfumy mozesz stosowac bez alkoholu, ale ja mysle, ze w sytuacji uzywania dobrego kremu, ryzyko przebarwien zmiejsza sie do minimum.
Z tego co wiem, to osoba piegami ma wieksze sklonnosci do przebarwien, ale mysle, ze i w tym wypadku mozna polegac na kremach z filtrem 50+. Sama zreszta je stosuje choc piegow u mnie nie doswiadczsz
princeska69 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-12-26, 12:10   #207
kropka75
Zakorzenienie

Cytat:
Nasze prababcie, a nawet i babcie wielu z nas, nigdy nie miały na sobie perfum, a plamy prędzej czy później ma każda kobieta, większość z tych plam jest starcza.

Cytat:
Promienie uv działają cały czas. Gdyby o tym tak myśleć, trzeba by mieszkać w piwnicy i w ogóle nie wychodzić na zewnątrz.

"Masz świra to go hoduj."

kropka75 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-12-30, 01:02   #208
wioolka41
Przyczajenie

które miejsca spryskać?

jakie miejsca na ciele najlepiej spryskać perfumami ?
wioolka41 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-12-30, 13:11   #209
rozwydrzona
Zadomowienie

Dot.: które miejsca spryskać?

Ale to już było...
zapraszam do tego wątku: http://www.wizaz.pl/forum/showthread...t=ile+psik%F3w
Stary 2008-12-30, 13:43   #210
Marei
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kropka75 Pokaż wiadomość
Nasze prababcie, a nawet i babcie wielu z nas, nigdy nie miały na sobie perfum, a plamy prędzej czy później ma każda kobieta, większość z tych plam jest starcza.

Promienie uv działają cały czas. Gdyby o tym tak myśleć, trzeba by mieszkać w piwnicy i w ogóle nie wychodzić na zewnątrz.
niestety, mamy dziurę ozonową większą niż wcześniej nasze Babcie.
Poza tym Babcie mają plamy związane z pracą wątroby czasem. Ale często są to właśnie plamy powstałe dzięki wystawianiu się na promieniowanie UV bez filtrów. Tak, mając 20-30 lat lekceważą Panie problem filtrów, a w wieku 40-50 będą się zastanawiać co zrobić z plamami na twarzy.

Co do plam po perfumach, podobno nie powinno się używać nic z alkoholem, co będzie wystawione na słońce, gdyż reakcja alkoholu i promieniowania z naszą skórą może spowodować plamy- nie wiem dokładnie na jakiej zasadzie się to dzieje, ale czytałam w wielu źródłach, więc albo to jest bardzo rozległa plotka, albo fakt. Ja na wszelki wypadek latem psikam tylko kark przykryty i tak włosami

Edytowane przez Marei
Czas edycji: 2008-12-30 o 14:00
Marei jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Perfumy

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Narzędzia

Zasady wysyłania wiadomości