![]() |
#1171 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Aparaty ortodontyczne cz. III
a ja się zastanawiam czy się martwić czy nie,ale nie mam założonych pierścieni...ale to chyba najdalej na nastepnej wizycie orto mi założy...??narazie mam drucik i zamki.orto powiedział,że w ciągu m-ca ta moja jedynka się przesunie się,ale skoro tnie ma pierścieni to czy siła nie est za mała..ehhh.czekam z niecierpliwościąna pierwsze rezultaty!!już nie mogę się doczekać
pozdrawiam,życzę dobrej nocy maturzystki powodzenia na maturze!!dacie radę!!
#1172 |
Zakorzenienie
|
Jutro zakładam aparat, boję się tego wszystkiego, zęby mnie bolą od tych separatorów, a pewnie będzie jeszcze gorzej
![]() Czasami nachodzą mnie myśli, by to sobie darować...no, ale odwrotu już nie ma- w końcu do końca życia nie chcę chodzić z dwoma dziurami po zębach ![]() I takie głupie pytanie mam ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1173 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Fajnie,ze zdecydowalas sie na aparat, bedziesz miala sliczne ząbki ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1174 |
Kokon pro
|
_Emi_ prostuja sie prostuja nie martw sie
![]() april ![]() ![]() dygotka8 bez pierscieni zeby tez sie przesuwaja, one sa w sumie na zakonczenie zeby drut mial w co wlezc i przy wyciagach sa wygodniejsze ;] powoli odchodzi sie od pierscieni na rzecz rurek policzkowych ;] ja na dole ma tylko jeden pierscien, drugi byl ale mialam tak silne wyciagi ze ciagle odpadal i jak tylko zgryz sie ustawil, pierscien byl zdjety a zabki sie dalej przesuwaly ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1175 |
Zakorzenienie
|
dzięki kasiek87
ogólnie to mam nadzieję,że coś tam będzie na tych 6-może rurki.ja żadnej separacji nie miałam...Musze cierpliwie czekać na początek czerwca-wtedy mam wizytę. dzięki jeszcze raz. dobrej nocki,ja się zaraz grzecznie kładę do łóżeczka z moim tz ![]()
#1176 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Także nic się nie martw! Na dole mam z jednej strony pierścień, z drugiej rurkę i jest git ![]() Cytat:
![]() ![]() miłego dnia!
![]() |
#1177 |
Zakorzenienie
|
ja rowniez separacji nie mialam (uff)
moim zdaniem lepsze sa chyba te rurki , wygodniejsze. ja jestem posiadaczka piersieni po obu stronac ![]() co do tego czy aparat sie odznacza jakos pod wargami, to mi troche je wypuklil, ale nie zeby bylo az tak strasznie, da sie przyzwyczaic ![]() zmykam do pracki ![]() |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#1178 |
Zakorzenienie
|
Mam nadzieję,że macie rację dziewczyny
![]() niby mam te druciki i zamki i jakiś tam nacisk na zęby czuję,ale ból to nie jest. Chyba,że mam jeść coś twardszego to wtedy bolą ![]() mam 2 małe pytanka:ile czasu po zjedzeniu idziecie myć zęby i jak długo myjecie oraz jak to jest z kawą(z mlekiem) i osadem na zębach? od poniedziałku minęło dopiero malutko czasu i wiem,że jeszcze za wcześnie na jakieś widoczne rezultaty,ale czekam na nie bo wtedy zobaczę,że to działa i ogólnie będzie super!! poćwiczę sobie a6w i posprzątam dla relaxu ![]() ![]() ![]() ![]() pozdrawiam ![]()
#1179 |
Zakorzenienie
|
Kiedyś myłam cześciej, jak już wyskubałam językiem wszytskie resztki, lub od razu , ale przed myciem kilka razy wypłukać trzeba.
Teraz myję 3 razy dziennie jakoś. |
![]() ![]() |
![]() |
#1180 |
Raczkowanie
|
ja zależy co zjem
![]() ![]() ![]() a tak na poważnie, to mniej więcej 10 -15 minut po jedzeniu, żeby ślina i różne tam inne, mogły same chwilę podziałać. Najpierw zawsze płuczę letnią wodą, potem szoruję i wieczorem płuczę elmexem. Po kawie lub herbacie tylko płuczę, ale za to długo. Wczoraj spytałam orto jak to jest z tym słabym szkliwem...A on mi na to, że fluor w nadmiernych ilościach tylko osłabia szkliwo, lepiej używać past gdzie jest mniej fluoru i pozwolić zębom i ślinie samym walczyć. Trochę to dla mnie zaskakująca teoria...no nie? dygotka: ja też mam tylko zamki na górze i po zmianie druta czuję ból. Może Cię to zmartwi trochę, ale ja przez pierwszych kilka dni po założeniu też nie czułam nic....ale potem poczułam, oj tak ![]() ![]()
#1181 |
Zakorzenienie
|
aluchelek: fakt, drucik jest cienki-przynajmniej takie jest moje zdanie,jest cieńszy niż gumka
![]() chyba za krótko myję ząbki...bo mi to zajmuje 3 minuty...wieczorem czyszczę nitka i płuczę listerine.trochę nieprzyjemne jest dla mnie uczucie szorowania szczoteczkę w miejscu wyrwanej 4(mam tez drucik od 3 do 5) dzięki dziewczyny za wsparcie!!!
#1182 |
Raczkowanie
|
A ja cały czas męczę się z tym nieszczęsnym rotatorem, myślałam że po tygodniu będę mówić lepiej a seplenię jak oszalała
![]() Czytam tak sobie ten wątek i się zastanawiam czy w moim przypadku byłby możliwy stripping... mam dwie dolne czwórki do wyrwania, zdrowiutkie i trochę mi ich szkoda.. A na dole mam niewielkie stłoczenie i asymetrię, jak myślicie? |
![]() ![]() |
![]() |
#1183 |
Raczkowanie
|
magdalena moim zdaniem powinnas o tym koniecznie porozmawiac z orto, i on Ci powinien wytlumaczyc czy da sie zastosowac stripping czy tez niestety nie ;/ lepiej pytac , a nuz przemysli strategie leczenia i nie bedziesz musiala czworek usuwac
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1184 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
na czym to polega? bo mam czwórkę i piątkę u gory do usunięcia...zdrowe
![]() |
#1185 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1186 |
Zakorzenienie
|
stripping czyli spilowanie zabkow;-)
#1187 |
Zakorzenienie
|
Kurde babeczki zrobiła mi się jakaś taka dziwna rana na podniebieniu, nie wiem od czego
![]() ![]() ![]() ![]() już mi czacha dymi ![]() ![]() ![]() ![]()
#1188 |
Rozeznanie
|
Do szału doprowadza mnie ta separacja a mam tylko 2 gumki, na górze miałam 5 i z tego co pamiętam chyba nie bolało aż tak.
Ja chwilę zwątpienia miałam jak wróciłam we wtorek z ekstrakcji i uświadomiłam sobie, że w sumie pozbyłam się czterech zdrowych zębów. Ale to było chwilowe i wiem, że dobrze robie bo inaczej bym do końca życia żałowała, że nie założyłam aparatu.
![]() |
#1189 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() uczucie jest strasznie śmieszne i pewnie minie sporo czasu zanim się przyzwyczaję ![]() Aparat nie haczy, ale trochę mi uwypuklił wargę ![]() Jak znajdę kabelek do aparatu, to wrzucę fotkę ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1190 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#1191 |
Zakorzenienie
|
Właśnie,szybko się przyzwyczaisz
![]() ![]() ![]() teraz tylko czekam na pierwsze widoczne efekty ![]() dobrej nocy!!
#1192 |
Raczkowanie
|
No ja juz po pierwszej wizycie u orto
![]() gumki-tym razem na kolorowe-pastelowe.Przy ceramicznych zamkach wyglada to calkiem fajnie. I wiecie co nic mnie nie boli. Chyba jestem jakas szczesciara bo od momentu zalozenia aparatu nic mnie nie boli. A Wy niektore bidulki piszecie tu, ze tak cierpicie. Ale nie martwcie sie, to wszystko dla naszej urody ![]() Tylko mnie moj orto zmarwil bo kategorycznie zabronil mi samej zmieniac gumki, zeby mu nie popsuc leczenia ![]()
#1193 |
Kokon pro
|
ja bylam na wizycie mialam stripping jedynek na dole znow tym wiertelkiem a nie paskami ;] trwalo to jakies 2 s ;] i u gory podoginany luk wizyta za tydzien zobaczymy czy sie jedynka ruszy to tyle ^^
|
![]() ![]() |
![]() |
#1194 | |
Raczkowanie
|
nie mówiłam nic że się rozejdą ale szpary po wyrwanych tak szybko z reguły nie znikają... miałam wyrwane 4 to były mega dziury, teraz 3 zostały przesunięte do 5 więc mam nieco mniejsze ale ciągle gigantyczne dziury przy 2. teraz orto będzie mi przesuwać razem 2 z 1 do tyłu ale moja koleżanka też ma taką sytuację i jej orto przesuwa najpierw 2 a potem jedynki. Także będzie taki okres kiedy będzie te dziury miała między 2 a 1
![]() ![]() Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1195 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() milego dnia zycze ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1196 |
Raczkowanie
|
doła mam dzisiaj. Wszystkie zębiska mnie bolą, nos mnie boli, jestem wkurzona i zła. Dobrze, że to piątek, dzisiaj nigdzie wieczorem nie wyłażę, tylko będę siedzieć na tyłku w domu
![]() nie ma jak podkręcenie obu drucisk na raz ![]() miłego dnia dziewczynki!
#1197 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() a na razie przodu nie będzie mi ciagnąć do tyłu więc muszę się meczyć jako szczerbata :P |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1198 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Byłam w środę u orto, to mi zmieniła drut na grubszy i podkręciła co by dwójki wyszły na przód i dodała łuk podniebienny. W czwartek miałam mature z niemca, dziś z gegry i jakoś to przeżyłam mimo tego bólu ![]() Co do szczerbatych, u niektórych szybciej się te dziurki zamykają, ale chyba lepiej teraz trochę połązić z dziurkami a potem zobaczyć jak się zejda i mieć piękne zęby niż dalej z krzywymi chodzic ![]()
![]() |
#1199 |
Wtajemniczenie
|
Witam was Drogie Aparatki
![]() Jest mi dość trudno przeczytac prawei 3 wątki o aparatach ortodontycznych ![]() Więc postanowiłam zadać wam kilka pytań. Najpierw troszke o moim problemie. Od dziecka mam problem z wadą zgryz, dokładniej z dwoma górnym jedynkami, które dość sporo odstają od reszt ząbków. Mając kilka lat wypchnęłam je sobie ssając kciuk ![]() Jak można sie domyslic nie spełnił swojego zadania w ogóle. Mama zastanawiała sie zeby załozyc mi aparat stały, ale wiekszosc znajomych uwazała, że to głupi pomysł, bo to całkiem zmieni moj wyglad[ wiekszosc sie przyzwyczaiła do moich ząbków ![]() ![]() No i teraz pytania ![]() W jakich cenach wahają się aparaty? Za co płaci sie prócz aparatu? Czy mozna załozyc sobie tylko jeden aparat na górne zeby? Czy trzeba dwa, równiez na dół? Czy jest możliwość płacenia w ratach za taki aparat? Przyznam, że w moim przypadku nie bedzie mozliwe zapłacenie całej sumy od razu... ![]() Pozdrawiam wszystkie aparatki ![]() i czekam niecierpliwie na odpowiedz ![]()
![]() |
#1200 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Najzwyklejsze metalowe 1500-2000 zależy gdzie mniej widoczne są droższe ale nie wiem ile kosztują ![]() Płaci się za zdjęcia RTG wyciski i różne dodatki do aparatu np hassy i takie tam no i za wizyty ![]() Można założyć jeden aparat ale do trzeba już się dogadać z orto bo to on/a decyduje (zawsze można się nie zgodzić na dół ale to trochę bezsensu jeżeli jest potrzebny) Co do rat musisz kazdego lekarza pytać indywidualnie ale w wydaje mi sie ze w wiekszosci mozna. Co do moich ząbków to aparat mam juz prawie 2 tyg i nie widać zabardzo efektów ![]() ![]() a teraz sie radujmy bo juwenalia nastały ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:24.