![]() |
#31 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Optymistka? Realistka? Pesymistka?
Cytat:
Wydaje mi się, że przyjemniej jest być optymistą. Kiedyś czytałam fajną książkę "Optymizmu można się nauczyć: jak zmienić swoje myślenie i życie - polecam (nie jest to absolutnie poradnik w stylu: jak zostać milionerem w tydzień!). Autor poświęcił się badaniu zjawiska, jakim jest optymizm - nie można "sobie " zdecydować o tym, czy jest się takim czy takim, determinuje się to bez naszego świadomego udziału. Jest taka teoria, że optymiści mają lekkie "zaburzenia percepcji". Polega to między innymi na tym, ze szybko zapominają o niepowodzeniach, ciężar odpowiedzialności za niepowodzenia przerzucają na zewnątrz (wina pogody, złych warunków etc), natomiast w przypadku powodzenia przypisują sobie wszelkie zasługi.
"Była jednak za duża na złodziejkę, zbyt uczciwa na skrytobójczynię, zbyt inteligentna na żonę i zbyt dumna, by podjąć jedyną powszechnie dostępną damską profesję. Dlatego została wojowniczką. /T.Pratchett, "Blask Fantastyczny"/ |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 |
Rozeznanie
|
Cóż, ja jestem zdecydowanie optymistką
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 |
Przyczajenie
|
Ja jestem raczej optymistką...I zawsze byłam
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 |
BAN stały
|
Jestem realistką,trzeźwo patrzącą na swiat.I tak mi dobrze,bo bycie 100% optymistką,mieć różowe okulary,a potem nagle jak sie coś nie uda to depresja-dziękuje bardzo.
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 |
Zakorzenienie
|
Fresuś, fajny wątek
![]() ![]() w większości jestem realistką heh. myślę trzeźwo,jestem zdystansowana, nie mam głowy w chmurach, wszystko potrafie sobie wytłumaczyć bo wiem, że róznie bywa.Nie umartwiam się nad sobą. Jednocześnie jestem też optymistką. I taki stan rozdwojony jak najbardziej mi pasi ![]() Cóż, chyba najlepiej być pomieszaniem optymisty z realistą. Wydaje mi się, że wtedy człowiek jest zrównoważony ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 |
Zakorzenienie
|
Zdecydowanie realistka, a mąz optymista. To jest bardzo dobry układ. Dzięki temu nie zawsze przeliczam i kalkuluję..jego optymizm mi sie udziela. Z drugiej strony ustawiam meża do pionu jak on planuje zakup czegoas na co nas po prostu nie stać.
![]() |
#37 |
Zakorzenienie
|
a ja pół na pół
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#38 |
Raczkowanie
|
Niepoprawna optymistka ze mnie.
![]() |
#39 |
Zakorzenienie
|
Lepiej byc optymistą bo na pesymizm szkoda czasu
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 |
Rozeznanie
|
Staram się byc realistką bo na nadmiernym optymizmie nie raz się zawiodłam, a z kolei pesymistką nie chcę i na szczęście nie jestem.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 |
Zakorzenienie
|
Jestem optymistką, ale staram się być realistką
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#42 |
Zakorzenienie
|
Stałam się pesymistką, szkoła całkowicie pozbawiła mnie optymizmu
![]() Kiedyś optymistka zarażająca humorem wszystkich wokoło ![]() Myślę, że najłatwiej w życiu mają realiści - trzeźwo oceniają sytuację i tym samym są przygotowani zarówno na sukces jak i porażkę. Optymiści też mają nienajgorzej, drobne porażki przyjmują ze spokojem i wierzą w lepszą przyszłość, ale myślę, że w końcu może ich zgubić pewność powodzenia, a wtedy będzie ciężko.
![]() |
![]() |
#43 |
Zakorzenienie
|
raczej realistka z przewaga na pesymizm, choć są okresy w moim zyciu kiedy wszystko wydaje mi sie piękne
jednak wybierajac jedna opcje to zdecydowanie realizm ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 |
Raczkowanie
|
realistka w stronę pesymistki.
przeszkadza mi to troche w zyciu, bo przez to wymagam od siebie mało, bo przeciez"realnie rzecz biorąc wiem na ile mnie stać". mogłabym dać z siebie wiecej, ale nie daje. nie marzę, nie planuje, bo to dla mnie strata czasu.
![]() |
#45 |
Zakorzenienie
|
Ja jestem realistką z tendencją do optymizowania. Chociaż w sumie to może nie do końca dobre określenie. Niestety (albo stety) nauczyłam się patrzeć na wszystko z dystansem, przez co większość zjawisk 'wisi mi i powiewa". Jeśli coś mi nie wychodzi, to raczej mówię "trudno", nadaży się inna okazja. Czasem przez optymizm jestem zbyt wyluzowana (np. dziś nie poszłam na egzamin, bo stwierdziłam, że kiedyś jakoś się go chyba da zdać). Nie angażuję się w nic za bardzo. Ot, taki lekkoduch. Czasem sobie myślę, że przydałoby się trochę bardziej przejmować, wymagać, jak to napisała insomnieux, od siebie więcej. Ja tymczasem na wszystko mam odpowiedź : 'eee tam, jak nie wyjdzie, to wyjdzie co innego, kiedy indziej". Typ zupełnie nieprzystosowany do życia uzależnionego od innych. Irytuję TŻ, który twierdzi, że zupełnie nie dorosłam i że po prostu ciągle uciekam od odpowiedzialności.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#46 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale co do jednego na pewno się zgadzam, nie można sobie samemu wybrać kim chce się być, bo ja na pewno wolałabym być bardziej optymistką a mniej realistką, no i potwierdzam, że tak się nie da. Dziękuję Belciu ![]() ![]() ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ Cytaty o pesymistach i optymistach i realistach (myślę, że ciekawe; ja lubię różne takie mundrości ![]() http://pl.wikiquote.org/wiki/Realista http://pl.wikiquote.org/wiki/Optymizm http://pl.wikiquote.org/wiki/Pesymista Te zwróciły moją uwagę: Pesymista to dobrze poinformowany optymista. Pesymizm to jedynie nazwa, jaką ludzie o słabych nerwach nadają mądrości. Romuald Hube Pesymiści są potrzebni światu: gdy optymista wynalazł samolot, pesymista skonstruował spadochron. Pesymista uważa, że już gorzej być nie może. A optymista – że owszem, może. Optymizm jest zawsze wynikiem niedostatecznych informacji. Optymizm - karykatura nadziei. Gilbert Cesbron Optymizm to obłęd dowodzenia, że wszystko jest dobrze, kiedy nam się źle dzieje. Wolter Dwa ostatnie pochodzą ze strony: http://www.cytaty.moje.pl/?id=100&id_k=50&od=0
![]() |
![]() |
#47 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 |
Zakorzenienie
|
A mnie te dwa, bo po głębszej analizie treści doszłam do wniosku, że to prawda
![]() Optymizm to obłęd dowodzenia, że wszystko jest dobrze, kiedy nam się źle dzieje. Wolter Pesymizm to jedynie nazwa, jaką ludzie o słabych nerwach nadają mądrości. Romuald Hube
![]() |
#49 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() np. Cierpliwość wydaje się nam niczym. A jednak, cóż to za wydatek energii! Dla większości mężczyzn poprawić się, znaczy zmienić wady. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#50 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Re: Dot.: Optymistka? Realistka? Pesymistka?
Realistka z nutką optymizmu. Za to mój TŻ to niepoprawny optymista. Plus bycia takim optymistą jest taki, że przy odrobinie ciężkiej pracy optymistom wszystko się udaje
![]()
![]() |
![]() |
#51 |
Wtajemniczenie
|
ja jestem realistka z duza nuta pesymizmu...
![]() |
#52 |
Zakorzenienie
|
Optymistyczna realistka
![]() Moim zdaniem najlepsza opcja.
![]() |
![]() |
#53 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Lubię czasami poszukać na różnych stronach, a ostatnio nawet czytając książki zaznaczam sobie, co ciekawsze (w sumie dobrze byłoby gdzieś je sobie zapisywać ![]() Ale najbardziej to chyba lubię tych starożytnych myślicieli, oni to naprawdę byli świetnymi obserwatorami życia i świata.
![]() |
![]() |
#54 |
Wtajemniczenie
|
Jestem kompilacja realistki z optymistka. W życiu, na co dzień staram sie i chyba jestem realistka- choć czasem mnie to wkurza....Ale czasem zdarza sie ze wiecej jest we mnie z optymistki
![]()
![]() |
#55 |
Wtajemniczenie
|
Jestem zdecydowanie pesymistką. Zawsze widzę pustą połowę szklanki, gdy mam dobry dzień to zauważam, że ewentualnie trochę wody sobie pływa. Zazwyczaj wyznaję pesymizm defensywny - nastawię się, że coś pójdzie źle, nie wyjdzie, bo boję się uczucia gorzkiego rozczarowania, gdy zakładałam, że będzie miło, a tak nie jest.
Czasem mam wręcz katastroficzne wizje, które są obiektem radości mojej rodziny i znajomych, którzy mają pożywkę do żartów. Cóż. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#56 |
Zakorzenienie
|
Ogólnie - w 40% sytuacji jestem optymistką, 55% realistką i 5% pesymistką (tak mniej więcej
![]() ![]() Pierwszy lepszy przykład: piłkarze na boisku często przegrywają w głowach, a nie dlatego że są słabsi od przeciwnika -> Polska 2:0 Portugalia, a Polska 0:2 Ekwador...
![]() |
#57 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Banalnie stwierdzę, że ponoć przypominam realistkę, optymistką staram się czasami bywać, a z pesymizmem, zwłaszcza tym skrajnym i nieuzasadnionym bez przerwy walczę. Głównie u innych. Słowa Woltera idealnie oddają mój pogląd na temat niepoprawnych optymistów. Poznałam je już jakiś czas temu. Wychodzę z założenia, że lepiej rozczarować się pozytywnie niż zakładać coś na wyrost, a potem być zwyczajnie zawiedzionym. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#58 | |
Zakorzenienie
|
Ciekawe, czy myślimy o tym samym
![]() Cytat:
Ale tak sobie kombinuję, że czasami taki niepoprawny optymizm też jest chyba potrzebny w niektórych sytuacjach, przynajmniej o tyle, żeby przetrwać cięższy okres (a może się mylę).
![]() |
![]() |
#59 |
Szara Eminencja
|
Chyba wszysktim po trochu. Zależy jeszcze od sytuacji
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#60 |
Wtajemniczenie
|
chyba jestem pesymistką, choć zmierzam do bycia realistką
![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:20.