|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Przyczajenie
|
Problemy i wątpliwości przyszłej mamy :)
Witam wszystkich. Niedawno dowiedziałam się że będę mamusią. Jednocześnie z uczuciem niesamowitego szczęścia zrodziło się wiele obaw i wątpliwości. Czy dam radę? Czy potrafię być dobrą mamą? Postanowilam założyć ten wątek aby dowiedzieć się jak inne kobiety sobie z tym radzą. Czy to w ogóle normalne? Co czułyście kiedy dowiedzialyscie się o ciąży. Czy pracujecie? Jak powiedziałyscie o tym w pracy. Ja dopiero zaczęłam staż w korporacji i boję się
nawet nie wiem komu o tym powiedzieć
|
|
|
|
|
#2 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Problemy i wątpliwości przyszłej mamy :)
Każda z nas miała takie wątpliwości, szczególnie przy pierwszej ciąży, bo to przecież nieznany teren i wszystko mocno się zmienia. Ale widok małego człowieka po raz pierwszy potrafi wynagrodzić wszystko
Nie stresuj się teraz niepotrzebnie, wszystko się jakoś ułoży.
|
|
|
|
|
#3 |
|
Wtajemniczenie
|
Pomimo, że u nas była to planowana i przemyślana ciąża, to też w pewnym momencie pojawiły się wątpliwości i rozterki czy aby na pewno podołam i czy to właściwy moment był. Co jakiś czas jeszcze nachodzą mnie myśli czy wszystko z dzieckiem w porządku. Pomimo, że robię wszystkie badania itd, lekarze nie mają żadnych uwag i ciągle słyszę, że "wszystko idzie prawidłowo", to mam obawy.
W pracy powiedziałam od razu jak miałam potwierdzenie od lekarza. Na zwolnienie poszłam w 12 tc, ze względu na charakter pracy. Najgorsze w moim przypadku były 2 tygodnie i wtedy cieszyłam się, że jestem w domu (akurat nawał złego samopoczucia i wymiotów zbiegł się z moim pójściem na wolne). Jeśli się dobrze czujesz nie musisz od razu wszystkim mówić. Głowa do góry na wszystko przyjdzie z czasem
|
|
|
|
|
#4 |
|
Przyczajenie
|
Ja na razie nikomu nie powiedziałam. Jestem w 8 tygodniu. Niedawno byłam na pierwszym badaniu i kiedy zobaczyłam serduszko mojego małego dzieciatka tak się wzruszyłam ze uznałam ze jak mnie nie zartudnia to trudno. Po prostu przestało mnie to obchodzic, liczy się tylko dziecko
ale już kolejnego dnia znowu mnie to przytloczylo. Tak sie składa że dopiero zaczęłam staż który trwa akurat 9 miesiecy. I każdy w pracy mi tylko mówi: ooo 9 miesiecy to jak cała ciaza.. a ja naprawdę jestem w ciąży staram się myśleć ze co będzie to będzie. Liczy się dzidzius. Myślałam o tym żeby (gdyby chcieli mnie zatrudnić) pójść na urlop mavierzynski na 3 miesiace i pracować do końca ciąży o ile się uda. Ale jest to moje pierwsze dziecko i nie wiem czy dam radę a poza tym dziecko potrzebuje mamy. Co myślicie?
|
|
|
|
|
#5 |
|
Wtajemniczenie
|
Zostawić 3 miesięczne dziecko w domu? Do zadnej placówki takiego maluszka nie przyjmą. Jesli wiesz, ze byłabyś w stanie to warto sprobowac. Jednak to wiąże sie z wielkim obciążeniem dla organizmu. Takie małe dzieci jeszcze nie zawsze mają ustalony rytm dnia, musiałabyś zorganizować mu bardzo dobrą i przede wszystkim zaufaną opiekę. Ale mysle, ze jesli wiesz, że podolalabys rozstaniom z dzieciątkiem to warto sprobowac.
Z drugiej strony pewnie życie wszystko zweryfikuje na ile taki plan byłby skuteczny Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
|
|
|
|
#6 |
|
Przyczajenie
|
Planowałam pozostawić dzidzie z moimi rodzicami a oprócz tego wysłać tate na tacierzynskie
ale boję się że mogłabym tesknic.. a jak powiedziałyscie rodzicom o ciazy? Zbliżają się święta Bożego Narodzenia i Planowałam wtedy jednak u moich teściów urodzi się inne dziecko przed świętami wiec mogą nie zrozumieć dziecięcych gadżetów pod choinką
|
|
|
|
|
#7 |
|
Wtajemniczenie
|
My zrobiliśmy zebranie rodzinne. Zaprosiliśmy rodziców do siebie (miał byc obiad, ale samopoczucie nie pozwoliło) na kawę i ciacho. Rozmowy jakoś sie tak potoczyły, ze powiedzieliśmy, iż zostaną dziadkami. Co prawda reakcja nie była jakaś mega spontaniczna i obyło sie bez wybuchów radości, ale to sie az tak nie liczylo
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
|
|
|
|
#8 |
|
Przyczajenie
|
Bardzo fajnie
najważniejsze aby czuć się swobodnie. Ja również nie spodziewam się wybuchów radości jednak myślę że małe zaskoczenie będzie. Myślę że nikt się tego po nas nie spodziewal.
|
|
|
|
|
#9 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#10 |
|
Zakorzenienie
|
Nie każda kobieta chce siedzieć w domu z dzieckiem cztery lata, ja bym chyba zwariowała. Ale trzymiesieczniaka bym nie zostawiła w domu. Jednak znam kobietę, która wróciła do pracy na cześć etatu, kiedy jej dziecko miało wlasnie trzy miesiące, ma dobra opiekunkę i jest zadowolona. Różni sa ludzie i rożne wykonują prace. W wielu na urlop wychowawczy nie mozna sobie pozwolić, bo sie wypada z rynku.
|
|
|
|
|
#11 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie zapomina się wiedzy ani umiejętności. Gdybym miała drugie dziecko, postapilabym podobnie.
|
|
|
|
|
|
#12 |
|
Zakorzenienie
|
Ale moze spowodować utratę klientowi czy pozycji w firmie. Poza budżetówka rzadko kto moze sobie pozwolić na urlop wychowawczy.
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
| Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:20.

nawet nie wiem komu o tym powiedzieć 

Nie stresuj się teraz niepotrzebnie, wszystko się jakoś ułoży.
staram się myśleć ze co będzie to będzie. Liczy się dzidzius. Myślałam o tym żeby (gdyby chcieli mnie zatrudnić) pójść na urlop mavierzynski na 3 miesiace i pracować do końca ciąży o ile się uda. Ale jest to moje pierwsze dziecko i nie wiem czy dam radę a poza tym dziecko potrzebuje mamy. Co myślicie?