Bierzemy tabletki antykoncepcyjne i NIE jesteśmy w ciąży-wątek ANTYschizowy ;) cz.VII - Strona 50 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2017-11-30, 13:25   #1471
bonasera
Zadomowienie

Dot.: Bierzemy tabletki antykoncepcyjne i NIE jesteśmy w ciąży-wątek ANTYschizowy ;)

Cytat:
Napisane przez martaakow Pokaż wiadomość
Ja u siebie napisałam, że chcę na 3 miesiące, a dostałam na 1 miesiąc.
Bo ta usługa recepty bez wizyty zawiera dopisek, że lekarz może odmówić wystawienia recepty lub zmienić sugerowaną dawkę, lub liczbę opakowań, gdy uzna to za stosowne...
O, z tym się nigdy nie spotkałam, zawsze dostaję tyle, ile napiszę w dyspozycji.

Sent from my ZTE Blade L5 using Wizaz Forum mobile app

Nie jest próżnością znać swoje dobre strony, przeciwnie - głupotą byłoby ich nie doceniać.
bonasera jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-11-30, 13:41   #1472
ewelina71373
Raczkowanie

Dot.: Bierzemy tabletki antykoncepcyjne i NIE jesteśmy w ciąży-wątek ANTYschizowy ;)

Kobietki pomóżcie mi : (
to moje drugie opakowanie tabletek antykoncepcyjnych Viness. Pierwsze opakowanie było okej plamiłam jakieś 2 dni dłużej niż miałabym mięć okres w trakcie nie miałam żadnych plamień moja przerwa między blistrami wyglądała tak ,że miałam tylko lekkie plamienie 2 dni. Kończe 2 opakowanie do końca zostało mi jakieś 5 tabletek a ja jakies 2 tygodnie temu dostałam plamień, zabarwienie papieru śluz z domieszką krwi... nawet na bieliźnie jest... Co jest ? Brzuch też mnie pobolewa... Tabletki zawsze biorę na czas nigdy się nie spóźniłam...
ewelina71373 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-11-30, 13:55   #1473
martaakow
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ewelina71373 Pokaż wiadomość
Kobietki pomóżcie mi : (
to moje drugie opakowanie tabletek antykoncepcyjnych Viness. Pierwsze opakowanie było okej plamiłam jakieś 2 dni dłużej niż miałabym mięć okres w trakcie nie miałam żadnych plamień moja przerwa między blistrami wyglądała tak ,że miałam tylko lekkie plamienie 2 dni. Kończe 2 opakowanie do końca zostało mi jakieś 5 tabletek a ja jakies 2 tygodnie temu dostałam plamień, zabarwienie papieru śluz z domieszką krwi... nawet na bieliźnie jest... Co jest ? Brzuch też mnie pobolewa... Tabletki zawsze biorę na czas nigdy się nie spóźniłam...
To normalne. Przez pierwsze 3 miesiące organizm się przyzwyczaja i mogą wystąpić plamienia, brak krwawienia między opakowaniami i inne. Jeśli będzie to trwało dłużej, może być tak, że dla Ciebie dawka w Vines jest za niska, by nie plamić w trakcie brania tabletek aktywnych (co absolutnie nie oznacza, że tabletki Cię nie chronią przed ciążą, antykoncepcja jest zachowana!)
martaakow jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-12-01, 18:13   #1474
panimikrobiolog
Przyczajenie

Cześć dziewczyny!
Właśnie zaczęłam swoją przygodę z tabletkami anty i już pojawiają się "schizy"... Jestem osobą dość znerwicowaną, miałam dużo akcji związanych z pseudociążą i dlatego zaczęłam brać tabletki. Niemniej znowu coś zaczynam sobie urajać i piszę z prośbą o wysłuchanie i wsparcie. <3
Biorę tabletki Vibin. Właśnie jestem w trakcie 4 rzędu tabletek - czyli tabletek placebo (7dniowa przerwa). Dzisiaj o 21 zażyję 3 tabletkę placebo. Generalnie tabletki zawsze brałam o stałej porze (ew. 1h opóźnienia), nigdy nie zapomniałam o tabletce, nie brałam antybiotyków, dziurawca, nie miałam wymiotów. Jeżeli chodzi o ewentualną biegunkę, to 14 dnia brania tabletek dostałam o 11:30 luźnego stolca (było to 12h po zażyciu tabletki, więc spoko). Po tym zaczęło boleć mnie podbrzusze tak, jakbym miała dostać biegunki. Ale po tym przez najbliższe 2 dni nie oddałam stolca. Dopiero następnego 3, czy 4 dnia zrobiłam już normalną k. W tym czasie (czyżby to była siła mojego umysłu) odczuwałam kłucie jajnika i ogólnie ból nogi. I oczywiście schiza czy to aby nie owulacja... Generalnie biegunki nie miałam, ale w tych dniach co nie oddawałam stolca to odczuwałam pełność, niby ból jakbym miała dostać biegunki, bulgotanie w jelitach, ale biegunki nie było. Nic nie było, dopiero później już normalnie się wypróżniłam... Czy takie coś mogło zaburzyć wchłonięcie tabletki? Generalnie nigdzie nie znalazłam odpowiedzi na pytanie: czy jeżeli chodzi o biegunke to nie może dojść do samego momentu wypróżnienia do 4 godzin czy takie właśnie bulgotanie i dziwny ból już może zaburzyć wchłanianie? Martwię się teraz, że coś tam poszło nie tak. Generalnie odkąd zaczęłam brać tabletki to jakoś do połowy blistra miałam takie przedłużenie końcówki okresu, plamienie, potem brązowe plamienie a potem już tylko brązowawy śluz, i później już nic. Piersi bolą mnie od połowy blistra również, a teraz odczuwam ból sutków. Dzisiaj znowuż widziałam jakiś tam żółty śluz i gdzieś tam znowu wyczytałam, że ciąża i bla bla. Wiem, że panikuję, pewnie wszystko jest ok. Ale po prostu zastanawiam się czy tamten incydent z tym 'bulgotaniem" czegoś mi nie zaburzył. Czekam teraz na krwawienie z odstawienia. Jest 3 dzień, dziś o 21 przyjmę 3 tabletkę placebo. Mam nadzieję, że tego krwawienia dostanę. Będąc jeszcze dzisiaj w toalecie, zauważyłam taki ciągnący się śluz, delikatnie zabarwiony na różowo, ale tylko jednorazowo. Niech mnie ktoś przytuli <3 Jeżeli jest taka możliwość, to proszę o odpowiedź na pytania zawarte w mojej wypowiedzi. I przepraszam, że truję.
panimikrobiolog jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-12-01, 18:16   #1475
Adrianna_8
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez panimikrobiolog Pokaż wiadomość
Cześć dziewczyny!
Właśnie zaczęłam swoją przygodę z tabletkami anty i już pojawiają się "schizy"... Jestem osobą dość znerwicowaną, miałam dużo akcji związanych z pseudociążą i dlatego zaczęłam brać tabletki. Niemniej znowu coś zaczynam sobie urajać i piszę z prośbą o wysłuchanie i wsparcie. <3
Biorę tabletki Vibin. Właśnie jestem w trakcie 4 rzędu tabletek - czyli tabletek placebo (7dniowa przerwa). Dzisiaj o 21 zażyję 3 tabletkę placebo. Generalnie tabletki zawsze brałam o stałej porze (ew. 1h opóźnienia), nigdy nie zapomniałam o tabletce, nie brałam antybiotyków, dziurawca, nie miałam wymiotów. Jeżeli chodzi o ewentualną biegunkę, to 14 dnia brania tabletek dostałam o 11:30 luźnego stolca (było to 12h po zażyciu tabletki, więc spoko). Po tym zaczęło boleć mnie podbrzusze tak, jakbym miała dostać biegunki. Ale po tym przez najbliższe 2 dni nie oddałam stolca. Dopiero następnego 3, czy 4 dnia zrobiłam już normalną k. W tym czasie (czyżby to była siła mojego umysłu) odczuwałam kłucie jajnika i ogólnie ból nogi. I oczywiście schiza czy to aby nie owulacja... Generalnie biegunki nie miałam, ale w tych dniach co nie oddawałam stolca to odczuwałam pełność, niby ból jakbym miała dostać biegunki, bulgotanie w jelitach, ale biegunki nie było. Nic nie było, dopiero później już normalnie się wypróżniłam... Czy takie coś mogło zaburzyć wchłonięcie tabletki? Generalnie nigdzie nie znalazłam odpowiedzi na pytanie: czy jeżeli chodzi o biegunke to nie może dojść do samego momentu wypróżnienia do 4 godzin czy takie właśnie bulgotanie i dziwny ból już może zaburzyć wchłanianie? Martwię się teraz, że coś tam poszło nie tak. Generalnie odkąd zaczęłam brać tabletki to jakoś do połowy blistra miałam takie przedłużenie końcówki okresu, plamienie, potem brązowe plamienie a potem już tylko brązowawy śluz, i później już nic. Piersi bolą mnie od połowy blistra również, a teraz odczuwam ból sutków. Dzisiaj znowuż widziałam jakiś tam żółty śluz i gdzieś tam znowu wyczytałam, że ciąża i bla bla. Wiem, że panikuję, pewnie wszystko jest ok. Ale po prostu zastanawiam się czy tamten incydent z tym 'bulgotaniem" czegoś mi nie zaburzył. Czekam teraz na krwawienie z odstawienia. Jest 3 dzień, dziś o 21 przyjmę 3 tabletkę placebo. Mam nadzieję, że tego krwawienia dostanę. Będąc jeszcze dzisiaj w toalecie, zauważyłam taki ciągnący się śluz, delikatnie zabarwiony na różowo, ale tylko jednorazowo. Niech mnie ktoś przytuli <3 Jeżeli jest taka możliwość, to proszę o odpowiedź na pytania zawarte w mojej wypowiedzi. I przepraszam, że truję.
Antykoncepcje zaburzają antybiotyki, dziurawiec, dziegiel chiński, wymioty i ostra biegunka do 4h po wzięciu tabletek. Nic więcej, więc nie masz się, o co martwić.

Gdyby tabletki były tak wrażliwe, że bulgotanie w brzuchu by zaburzało ich pracę, to nie byłyby tak szeroko stosowane.

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka
Adrianna_8 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-12-01, 18:20   #1476
panimikrobiolog
Przyczajenie

Dziękuję za tak szybką odpowiedź. Generalnie to ufam tabletkom i rzeczywiście gdyby takie coś jak "bulgotanie" sprawiało, że przestawałyby działać to kobiety nie mogłyby normalnie funkcjonować. W takim razie zostaje mi czekać na krwawienie.
Stary 2017-12-01, 18:23   #1477
Adrianna_8
Zakorzenienie

Cytat:
Dziękuję za tak szybką odpowiedź. Generalnie to ufam tabletkom i rzeczywiście gdyby takie coś jak "bulgotanie" sprawiało, że przestawałyby działać to kobiety nie mogłyby normalnie funkcjonować. W takim razie zostaje mi czekać na krwawienie.
Ja też stosuje vibin od ponad 18 miesięcy i mnie nie zawiódł. Krwawienie dostaje zazwyczaj 5-6 dnia, więc dość późno, ale to kwestia indywidualna .

Stary 2017-12-01, 18:26   #1478
panimikrobiolog
Przyczajenie

No to spoko. Jeszcze przez chwilę zastanawiałam się czy aby nie jestem tym wybrykiem natury, na który nie działają tabletki anty, ale chyba już mi przeszło xD. A miałaś na początku też plamienia czy jakieś inne skutki uboczne po Vibinie? Wiem, że to sprawa indywidualna, ale tak pytam z ciekawości.
Stary 2017-12-01, 20:02   #1479
Adrianna_8
Zakorzenienie

Cytat:
No to spoko. Jeszcze przez chwilę zastanawiałam się czy aby nie jestem tym wybrykiem natury, na który nie działają tabletki anty, ale chyba już mi przeszło xD. A miałaś na początku też plamienia czy jakieś inne skutki uboczne po Vibinie? Wiem, że to sprawa indywidualna, ale tak pytam z ciekawości.
Przy pierwszym opakowaniu wydłużył mi się okres, a potem nie miałam żadnych plamień. Skutki uboczne to okropny trądzik przez pierwsze pół roku stosowania tabletek.

Stary 2017-12-01, 20:26   #1480
mysia1234567
Rozeznanie

A jak często robicie badania? Mi pani dr powiedziała że usg muszę robić co pół roku. Też robicie tak często?

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
mysia1234567 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-12-02, 09:45   #1481
panimikrobiolog
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez mysia1234567 Pokaż wiadomość
A jak często robicie badania? Mi pani dr powiedziała że usg muszę robić co pół roku. Też robicie tak często?

Ja też na najbliższą wizytę mam przyjść za pół roku i również badania co pół roku będę mieć robione.
Stary 2017-12-02, 10:22   #1482
mysia1234567
Rozeznanie

Myślałam że co roku

Stary 2017-12-02, 11:17   #1483
lovierka
Raczkowanie

Mam pytanie odnośnie witaminy C. Wszędzie czytam, że zaburza ona działanie tabletek anty.

Ostatnio ze względu na chleby i przeziębienia piłam dużo herbaty z cytryną, imbirem, miodem. Jadłam po 4 mandarynki. Oprócz tego witamina C z pożywienia. A teraz w czasie przeziębienia zażywam do tego Verbason, który zawiera 500mg w dwóch saszetkach i piję herbatę lipową. Sądzicie, ze taka dawka może wpłynąć?
lovierka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-12-02, 11:19   #1484
62f33e9ec77d3cf0943e95da9955941e4a625c6c
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez lovierka Pokaż wiadomość
Mam pytanie odnośnie witaminy C. Wszędzie czytam, że zaburza ona działanie tabletek anty.

Ostatnio ze względu na chleby i przeziębienia piłam dużo herbaty z cytryną, imbirem, miodem. Jadłam po 4 mandarynki. Oprócz tego witamina C z pożywienia. A teraz w czasie przeziębienia zażywam do tego Verbason, który zawiera 500mg w dwóch saszetkach i piję herbatę lipową. Sądzicie, ze taka dawka może wpłynąć?
Musialabys naprawde jesc tego tony, a i tak nie ma pewnosci, ze dzialanie jest zmniejszone. Cytryna wcale nie ma tak duzo witaminy c, wiecej ma np. dzika roza.
Jesli nie mozesz sie przekonac, to moze po prostu zrob przerwe miedzy tabletka a saszetka kilka godzin.
62f33e9ec77d3cf0943e95da9955941e4a625c6c jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-12-02, 11:21   #1485
Adrianna_8
Zakorzenienie

Cytat:
Myślałam że co roku

Teraz coraz częściej zaleca się badania co pół roku, ponieważ rak szyjki macicy bardzo szybko może się rozwinąć. Podobnie z innymi zaburzeniami mniej szkodliwymi jak np. nadzerki.

Więc ciesz się, że tak często jesteś badana . To dobrze świadczy o lekarzu.

---------- Dopisano o 12:21 ---------- Poprzedni post napisano o 12:20 ----------

Cytat:

Nie. Witamina C nie wpływa na antykoncepcje. Gdyby tak było to byłaby na ten temat wzmianka w ulotce.

Stary 2017-12-02, 11:30   #1486
lovierka
Raczkowanie

Ale dlaczego wszędzie gdzie czytam to trąbią o wystrzeganiu się dawki powyżej 1g ze względu na tablerki
Stary 2017-12-02, 11:36   #1487
62f33e9ec77d3cf0943e95da9955941e4a625c6c
Konto usunięte

Cytat:
Ale dlaczego wszędzie gdzie czytam to trąbią o wystrzeganiu się dawki powyżej 1g ze względu na tablerki
tak samo trabia o ostropescie plamistym, a nie ma zadnego potwierdzenia. Ktos gdzies skopiowal jakas wiadomosc i tak to poszlo.
62f33e9ec77d3cf0943e95da9955941e4a625c6c jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-12-02, 12:00   #1488
lovierka
Raczkowanie

Zastanawiałam się po prostu czy jak jestem znowu przeziębiona i biorę leki, tym razem naturalne z dużą ilością witaminy C to zabezpieczać się dodatkowo. Dla świętego spokoju.
Stary 2017-12-02, 12:22   #1489
Adrianna_8
Zakorzenienie

Cytat:
Zastanawiałam się po prostu czy jak jestem znowu przeziębiona i biorę leki, tym razem naturalne z dużą ilością witaminy C to zabezpieczać się dodatkowo. Dla świętego spokoju.
Ja bym się nie zabezpieczała, ale Ty rób tak, żebyś Ty się dobrze czuła.

Stary 2017-12-02, 23:34   #1490
mysia1234567
Rozeznanie

O kurcze, ja czytałam że witamina C nie wpływa na antykoncepcyje. A co z taką czysta witamina C? Jak zaczyna mnie brać choroba to sobie rozpuszczam np łyżeczkę na szklankę wody. I załóżmy wypijam 3 takie szklanki dziennie. Nic się nie stanie?

Stary 2017-12-02, 23:40   #1491
Adrianna_8
Zakorzenienie

Cytat:
O kurcze, ja czytałam że witamina C nie wpływa na antykoncepcyje. A co z taką czysta witamina C? Jak zaczyna mnie brać choroba to sobie rozpuszczam np łyżeczkę na szklankę wody. I załóżmy wypijam 3 takie szklanki dziennie. Nic się nie stanie?

Nic się nie stanie.

Stary 2017-12-02, 23:41   #1492
mysia1234567
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Adrianna_8 Pokaż wiadomość
Nic się nie stanie.

Uff. Dzięki za odpowiedź

Stary 2017-12-11, 02:46   #1493
zzosiaar
Raczkowanie

Hej dziewczyny mam dwa pytania od brania tabletek.

Po 1- jeżeli jestem w trakcie przerwy, zwykle brałam tabletki o 18, a chce zacząć brać o 19:00 to mogę po prostu wziąć o 19 czy tam 20, czy lepiej nie wydłużać przerwy?

I po drugie- czy możliwy jest jakikolwiek wpływ suplementów diety- chodzi mi o magnez, który chciałabym przyjmować, bo pije bardzo dużo kawy. Plus jakies witaminy z grupy B. Brać i nie przyjmować się, nie wpłyną na tabletki?
zzosiaar jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-12-11, 06:48   #1494
martaakow
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez zzosiaar Pokaż wiadomość
Hej dziewczyny mam dwa pytania od brania tabletek.

Po 1- jeżeli jestem w trakcie przerwy, zwykle brałam tabletki o 18, a chce zacząć brać o 19:00 to mogę po prostu wziąć o 19 czy tam 20, czy lepiej nie wydłużać przerwy?

I po drugie- czy możliwy jest jakikolwiek wpływ suplementów diety- chodzi mi o magnez, który chciałabym przyjmować, bo pije bardzo dużo kawy. Plus jakies witaminy z grupy B. Brać i nie przyjmować się, nie wpłyną na tabletki?
1. możesz
2. nie wpływają, ale nie szalałabym na własną rękę, sprawdzałaś w ogóle, czy masz jakieś niedobory, zwłaszcza witamin?
martaakow jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-12-11, 18:34   #1495
zzosiaar
Raczkowanie

Nie sprawdzałam, ale po prostu czasami czuje jak drga mi powieka czy mam małe problemy z koncentracja - i przydałby się magnez

Kupiłabym nawet taki w czystej formie tylko właśnie chodzi mi o tabletki, żeby nic nie kolidowało z ich skutecznością
Stary 2017-12-11, 18:36   #1496
Adrianna_8
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez zzosiaar Pokaż wiadomość
Nie sprawdzałam, ale po prostu czasami czuje jak drga mi powieka czy mam małe problemy z koncentracja - i przydałby się magnez

Kupiłabym nawet taki w czystej formie tylko właśnie chodzi mi o tabletki, żeby nic nie kolidowało z ich skutecznością
Kolidować nie będzie.

Stary 2017-12-11, 19:23   #1497
zzosiaar
Raczkowanie

Dziękuje
Stary 2017-12-12, 19:10   #1498
Dominika_54
Przyczajenie

Spóźniona 13 tabletka

Witam. Biorę tabletki dwufazowe lesiplus(24+4). W drugim tygodniu zapomniałam 13 tabletki(środa), zażyłam ją 17 godzin później a nastepną już o zwykłej porze.
W sobotę 3 dni wczesniej i 3 dni poźniej też w sobotę odbył się stosunek przerywany. Czy jest ryzyko ciąży?
Na ulotce jest napisane że pominięcie tabletki w drugim tygodniu jest "bezpieczne" i ochrona jest zachowana. Jednak cały czas panikuję, co mam robić? Dokończyć opakowanie i przestać się martwić?
Czy ktoś miał już taką sytuację?
Dominika_54 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-12-12, 20:02   #1499
Adrianna_8
Zakorzenienie

Dot.: Spóźniona 13 tabletka

Cytat:
Napisane przez Dominika_54 Pokaż wiadomość
Witam. Biorę tabletki dwufazowe lesiplus(24+4). W drugim tygodniu zapomniałam 13 tabletki(środa), zażyłam ją 17 godzin później a nastepną już o zwykłej porze.
W sobotę 3 dni wczesniej i 3 dni poźniej też w sobotę odbył się stosunek przerywany. Czy jest ryzyko ciąży?
Na ulotce jest napisane że pominięcie tabletki w drugim tygodniu jest "bezpieczne" i ochrona jest zachowana. Jednak cały czas panikuję, co mam robić? Dokończyć opakowanie i przestać się martwić?
Czy ktoś miał już taką sytuację?
Nie ma ryzyka ciąży. Dokończ opakowanie, zrób przerwę, zacznij nowe opakowanie.

Stary 2017-12-13, 01:27   #1500
maniaczkakolorowania
Raczkowanie

Jesli ktos bierze tabletki, kilka opakowan pod rzad i np w srodku kolejnego (np 4 czy 7) opakowania pomine 3 tabletki to bedzie to jako (skrocona) przerwa czy jako niezabezpieczone opakowanie i ryzyko ciazy.
Czy jest roznica kiedy sie wtedy przerwe zrobi? Czy musi byc powielone opakowanie np 21 lub 24 (czyli 21, 42, 63 ....itd lub 24 , 48, 72, 96 ....itd)
Czy moze byc 30 tab -przerwa- 50 tab - przerwa.

Przez zamieszanie nie wzielam 3 tabletek z tygodnia - z kolejnego pod rzad opakowania i wzielam 2 zalegle nd i pon), wtorkowej nie. I teraz gdybam czy "zrobilam przerwe 2 dniowa i pomylilam sie wzialam sobie 2 tabletki pod rzad, dalej sie zyje"
czy bedzie owulacja i ryzyko ciazy.
Jak to zinterpretowac?

Edytowane przez maniaczkakolorowania
Czas edycji: 2017-12-13 o 01:38
maniaczkakolorowania jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Narzędzia

Zasady wysyłania wiadomości