Mamusie Styczniowe 2018r. cz. 2 💕 - Strona 32 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2018-07-03, 11:37   #931
emeczka
Wtajemniczenie

Dot.: Mamusie Styczniowe 2018r. cz. 2

Majka to do Was rodzice wchodzą bez pukania/ dzwonienia?

Bielinka mój też jeszcze nie pełza. Tzn do tyłu czasem, ale nie ogarnia jeszcze. I na plecki z brzucha też nie potrafi, co go doprowadza do furii

Dzień dobry

Dziś tylko jedna pobudka na pierś, ze dwie rąk po prostu, za to dzień rozpoczęty o 4:50 od 6:00 do 8:00 mąż przejął syna, żebym mogła dospać.

Dziś synek kończy pół roku

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

(...)

staraj się kobito bo samo nic z nieba nie spadnie. wierność męża też.
emeczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-07-03, 11:38   #932
emeczka
Wtajemniczenie

Mamusie Styczniowe 2018r. cz. 2 💕

Dubel

(...)

Edytowane przez emeczka
Czas edycji: 2018-07-03 o 13:08
Stary 2018-07-03, 11:40   #933
emeczka
Wtajemniczenie

Dubel

(...)

Edytowane przez emeczka
Czas edycji: 2018-07-03 o 13:07
Stary 2018-07-03, 13:24   #934
Demeter_
Zadomowienie

Emeczka gratulacje

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Demeter_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-07-03, 13:39   #935
Aniamii
Raczkowanie

Nie umiem cytować. To napiszę poprostu.
Fiolek wspaniale że próba udana. Wydaje mi się że jest gotowy, nie umie jeszcze ściągać z łyżeczki to sobie popycha paluszkami do buzi.
Cay tak wiem, ale jakoś lepiej zareagował na ziemniaka.
Emeczka gratuluję skończenia 6 miesięcy.
My już po szczepieniu. Zaplakal tylko chwilkę ale sądzę że bardziej dlatego że mu było niewygodnie jak go przytrzymywałam bo jak go podnioslam to odrazu się uspokoił. Pediatra kazała mi podawać soki owocowe, a teraz są inne zalecenia. Pytałam o kilka rzeczy ale powiedziała że wg niej rozwija się prawidłowo. A jeszcze się nie obraca, nie pelza nie kręci, tylko turla na boki. No ale chyba jeszcze ma czas. A dla odmiany pytała czy już siedzi, jak to akurat wiem że jeszcze ma dużo czasu.

Aniamii jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-07-03, 13:51   #936
Majka1503
EDUkator

Dot.: Mamusie Styczniowe 2018r. cz. 2 💕

Cytat:
Napisane przez emeczka Pokaż wiadomość
Majka to do Was rodzice wchodzą bez pukania/ dzwonienia?

Gorąco było bardzo, wszystkie drzwi były otwarte na oścież, a salon mamy zaraz przy wejściu do domu więc nie szedł przez cały dom bez pukania, tylko wszedł przez drzwi wejściowe i tyle wystarczyło, żeby był na przeciwko nas.
No i Tż tata mieszkał tu 25 lat i rok temu się wyprowadził oddając nam dom. Czasem się zapomina, że nie jest u siebie.

Drożdże: 10 III -10 VI; 09 VII-26 IX; 29 X - 26 XII 2012; 01 II-01 IV 2013; 12 IV - 12 VII 2014.
Dbam o włosy: od III 2012.
CG: od 5 VII 2012.

Edytowane przez Majka1503
Czas edycji: 2018-07-03 o 13:52
Majka1503 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-07-03, 14:06   #937
Lovvi23
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Majka1503 Pokaż wiadomość
Gorąco było bardzo, wszystkie drzwi były otwarte na oścież, a salon mamy zaraz przy wejściu do domu więc nie szedł przez cały dom bez pukania, tylko wszedł przez drzwi wejściowe i tyle wystarczyło, żeby był na przeciwko nas.
No i Tż tata mieszkał tu 25 lat i rok temu się wyprowadził oddając nam dom. Czasem się zapomina, że nie jest u siebie.
Odważni jesteście 😀

Zresztą jak drzwi były pootwierane to co się dziwić, w co miał chlopina pukać 🤣

Lovvi23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-07-03, 14:07   #938
Majaaaaa
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Aniamii Pokaż wiadomość
Nie umiem cytować. To napiszę poprostu.
Fiolek wspaniale że próba udana. Wydaje mi się że jest gotowy, nie umie jeszcze ściągać z łyżeczki to sobie popycha paluszkami do buzi.
Cay tak wiem, ale jakoś lepiej zareagował na ziemniaka.
Emeczka gratuluję skończenia 6 miesięcy.
My już po szczepieniu. Zaplakal tylko chwilkę ale sądzę że bardziej dlatego że mu było niewygodnie jak go przytrzymywałam bo jak go podnioslam to odrazu się uspokoił. Pediatra kazała mi podawać soki owocowe, a teraz są inne zalecenia. Pytałam o kilka rzeczy ale powiedziała że wg niej rozwija się prawidłowo. A jeszcze się nie obraca, nie pelza nie kręci, tylko turla na boki. No ale chyba jeszcze ma czas. A dla odmiany pytała czy już siedzi, jak to akurat wiem że jeszcze ma dużo czasu.

Jak korzystasz z telefonu, to pod każdym postem na szaro jest napis: REPLY, wtedy odpisujesz konkretnej osobie.

A jak chcesz kilku osobom na raz, to zaznaczasz te posty (klikasz na nie żeby się podswietlily) i na górze po prawej stronie pojawia sie ikonka takiego dymka z kropeczkami w środku.

Stary 2018-07-03, 14:10   #939
Majka1503
EDUkator

Cytat:
Napisane przez Lovvi23 Pokaż wiadomość
Odważni jesteście 😀

Zresztą jak drzwi były pootwierane to co się dziwić, w co miał chlopina pukać 🤣

Mógł zadzwonić, że się do nas wybiera Milion razy prosiliśmy.

Nikt obcy by nie wszedł do domu, bo nie sforsowałby bramy, więc tylko umiarkowanie odważni

Drożdże: 10 III -10 VI; 09 VII-26 IX; 29 X - 26 XII 2012; 01 II-01 IV 2013; 12 IV - 12 VII 2014.
Dbam o włosy: od III 2012.
CG: od 5 VII 2012.

Majka1503 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-07-03, 14:18   #940
FlexiLyn
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Majaaaaa Pokaż wiadomość
Matko Kochana, jak wy pędzicie

Klusek dal nam dzisiaj odpocząć w nocy. Po wypiciu mleka zasnął od razu i gnil do 7:30! Bo ostatnie kilka dni to była 2-3h zabawa w nocy a jeszcze chłopak postanowił, że co noc będzie robił kupę. Najlepsza pora na dwojeczke, to przecież środek nocy

Nic się chyba więcej u nas nie zmieniło. Brzuszkowanie nadal tragicznie i w ogóle nope nope nope. Nie mam nawet sumienia go zmuszać, bo od razu płaczę. Za tydzień idziemy do fizjoterapeuty, zobaczę co powie i doradzi.

Dzisiaj dostanie trochę kaszy manny na przetestowanie, tak przez tydzień będę mu po pół łyżeczki dawać i zobaczymy jak to wyjdzie. Mięsa też jeszcze nie podałam i nie wiem kiedy podam.

W ogóle mam wrażenie, że jestem totalnie uzależniona od Kluski. Moja teściowa przyjechała do Polski i ciągle mówi, że mam go zostawić z nią i jechać do miasta czy coś. A ja nie mam najmniejszej ochoty. Nie wyobrażam sobie żeby go zostawić nawet nie wiem czy z mężem bym go umiała zostawić np na cały dzień sam na sam
Wiem, że to źle i powinnam korzystać, ale takie skutki praktycznie samotnej opieki na dzieckiem od pół roku. Poza tym ja przecież wszystko zrobię najlepiej

---------- Dopisano o 10:22 ---------- Poprzedni post napisano o 10:20 ----------

Kluska ulubionymi zabawkami są: Szczotka do włosów, termometr do kąpieli i drewniana łyżka. I spróbuj tylko zabrać, to jest taka histeria że klekajcie narody.

Mam tak samo ;p co prawda ja bym małej na długo nie zostawiła, bo jest tylko kp, ale nawet jak zostawialam na 1-2h żeby iść na paznokcie czy do sklepu, to cały czas się zastanawiałam, czy wszystko ok, czy nie głodna itd. ;p

U nas ostanie kilka nocek śpimy razem, z cycem w buzi...mam nadzieję, że już niedługo ;/

3 razy coś już małej proponowaliśmy, ale nie chce, więc czekam na razie. Zaczyna mnie tylko denerwować mama, która uparcie namawia mnie na zupkę warzywną na mięsku na początek i teściowa, która z kolei proponuje banana i melona. A ja jednak chciałbym na początek warzywa, po za tym wcale nie odrzucam pomysłu z bananem chociażby, ale denerwuje mnie trochę to wtrącanie się. Póki co uczę ją pić z doidy i bidonu. I ile doidy jeszcze coś ogarnia o tyle bidon tylko gryzie...

My do pływania kupilśmy:
https://www.activebabyshop.pl/pl/p/N...-Arka-Niny/931
Do tego nie trzeba już pampersa. A jak mała podrośnie to dokupimy do tego jeszcze górę.

Ola na razie pełza- głównie w tył, ale nie zbiera się do raczkowania, czy siadania. I obraca się bardzo sprawnie na brzuch, ale nie lubi w drugą stronę. No i obraca się zawsze przez lewą rękę. W sumie nie wiem czy to źle czy nie. Bo najpierw chwytała też lewa, a teraz normalnie już obiema. Śpi na obu boczkach, bawi się obiema rączkami, tylko te obroty są na lewo.

Nie pamiętam do czego jeszcze chciałam się odnieść ;p
Witam nowe mamusie

FlexiLyn jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-07-03, 14:24   #941
LittleBeetle
Zakorzenienie

Hej Kochane,
Czuje się wywołana ale wstyd bo nie nadrobiłam wszystkiego postaram się w miarę być na bieżąco. Kubuś własnie kończy ospę, trochę kaszel ma i katar, ja z córą przeziębione czyli u nas bez zmian w temacie
średnio mam czas bo Kubuś odkąd zrobił się bardziej mobilny to ciężko go z oczu spuścić, jedyne bezpieczne miejsce to podłoga a i tak nie do końca bo córa ma sporo małych zabawek. Nadal na czworaka się buja i przemieszcza się pełzając także siostry pokój jest najlepszy bo mnóstwo zabawek do których sam sobie 'dojdzie', hitem jest wiaderko i kubeczek plastikowy (kilka dni się nim bawi już). Przy czworaku już lekkie początki siadania są (na boczek go znosi i tył). Nocki różnie od tragicznych (dosłownie ) po całkiem ok (czytaj 3-4h bez pobudki ). Co do diety to czekamy albo ja czekam na zbawienie bo mi się nie chce rozszerzać cyc taki wogodny No ale mamy jeszcze 6 dni do pół roku później będę myśleć
Stary 2018-07-03, 14:29   #942
Aniamii
Raczkowanie

Cytat:
Jak korzystasz z telefonu, to pod każdym postem na szaro jest napis: REPLY, wtedy odpisujesz konkretnej osobie.

A jak chcesz kilku osobom na raz, to zaznaczasz te posty (klikasz na nie żeby się podswietlily) i na górze po prawej stronie pojawia sie ikonka takiego dymka z kropeczkami w środku.

Dziękuję

U mnie też inni się wtrącają. A to daj mu biszkopcika a to paluszka, ale i tak mój nr 1 to ciocia jak miał 4 miesiące: no daj mu polizać śmietanki z ciasta to przecież też mleko

Edytowane przez Aniamii
Czas edycji: 2018-07-03 o 14:40
Stary 2018-07-03, 14:32   #943
Goszka30
Raczkowanie

Witam, jestem mamą styczniową. Moja córcia urodziła się 15 stycznia. Chciałabym dołączyć do waszego grona
Goszka30 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-07-03, 14:36   #944
Lovvi23
Zadomowienie

Cytat:
Mógł zadzwonić, że się do nas wybiera Milion razy prosiliśmy.

Nikt obcy by nie wszedł do domu, bo nie sforsowałby bramy, więc tylko umiarkowanie odważni
Też nie lubię niezapowiedzianych gości, a najgorsi są tacy " mieliśmy do was po drodze " 😝 i jeszcze dzwonią bezczelnie telefonem czy jesteśmy w domu, kiedy już są pod domem.. i maja dwa kroki. Nooo super.

Lovvi23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-07-03, 14:38   #945
Aniamii
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Goszka30 Pokaż wiadomość
Witam, jestem mamą styczniową. Moja córcia urodziła się 15 stycznia. Chciałabym dołączyć do waszego grona
Cześć Mój synek urodził się 16 stycznia i też dopiero dołączyłam do styczniowych mamuś. Bardzo miło mnie przyjęły, dziękuję .

Stary 2018-07-03, 14:40   #946
agaciaaas
Zadomowienie

Bielinka mój niewiele młodszy od Twojej, też nie bardzo pelza, obraca się raczej tylko wokół własnej osi, z brzucha na plecy już myślałam, że się nauczył, ale jakby zapomniał jakoś nie mam ciśnienia.

Moje dziecko ma włączony tryb nareczny i nie wiem jak przełączyć.

Powiem wam, że kupiłam małemu ostatnio takie malutkie pianinko, chciałam jakas grająca zabawkę, najlepiej mała żeby wrzucić sobie do torby na wyjścia. Kupiłam co mi pierwsze do ręki wpadło a ma tak ładne melodie, że z przyjemnością słuchamy, nawet mężowi się podobają
Cytat:
Dziecko otoczone zabawkami: pluszowe, dzwoniące, szeleszczące, kolorowe... ale i tak się przeczołga na drugi koniec łóżeczka, żeby bawić się paczką wilgotnych chusteczek
Mokre chusteczki są najlepsze i butelka po wodzie.
Cytat:
Matko Kochana, jak wy pędzicie

Klusek dal nam dzisiaj odpocząć w nocy. Po wypiciu mleka zasnął od razu i gnil do 7:30! Bo ostatnie kilka dni to była 2-3h zabawa w nocy a jeszcze chłopak postanowił, że co noc będzie robił kupę. Najlepsza pora na dwojeczke, to przecież środek nocy

Nic się chyba więcej u nas nie zmieniło. Brzuszkowanie nadal tragicznie i w ogóle nope nope nope. Nie mam nawet sumienia go zmuszać, bo od razu płaczę. Za tydzień idziemy do fizjoterapeuty, zobaczę co powie i doradzi.

Dzisiaj dostanie trochę kaszy manny na przetestowanie, tak przez tydzień będę mu po pół łyżeczki dawać i zobaczymy jak to wyjdzie. Mięsa też jeszcze nie podałam i nie wiem kiedy podam.

W ogóle mam wrażenie, że jestem totalnie uzależniona od Kluski. Moja teściowa przyjechała do Polski i ciągle mówi, że mam go zostawić z nią i jechać do miasta czy coś. A ja nie mam najmniejszej ochoty. Nie wyobrażam sobie żeby go zostawić nawet nie wiem czy z mężem bym go umiała zostawić np na cały dzień sam na sam
Wiem, że to źle i powinnam korzystać, ale takie skutki praktycznie samotnej opieki na dzieckiem od pół roku. Poza tym ja przecież wszystko zrobię najlepiej

---------- Dopisano o 10:22 ---------- Poprzedni post napisano o 10:20 ----------

Kluska ulubionymi zabawkami są: Szczotka do włosów, termometr do kąpieli i drewniana łyżka. I spróbuj tylko zabrać, to jest taka histeria że klekajcie narody.

Ja mam męża na codzień i z nim mogę małego zostawić, ale nie więcej niż na 3-4 godziny. Z mamą że dwa razy na jakieś 2h zostawiłam śpiącego, co chwilę pytałam czy wstał z teściową nie wiem czy kiedykolwiek zostawię ogólnie nie lubię go zostawiać i nie czuje potrzeby odpoczywania od niego dłużej niż te 3h powiedzmy. Potem już tęsknię i też jestem z tych co to sama wszystko zrobię najlepiej.

agaciaaas jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-07-03, 15:03   #947
Demeter_
Zadomowienie

Cytat:
Hej :róża: opowiedz coś o Was

---------- Dopisano o 14:03 ---------- Poprzedni post napisano o 14:02 ----------

Jak wyczyścić materac z kupy?

Stary 2018-07-03, 15:41   #948
Majaaaaa
Wtajemniczenie

O losie, ile nowych mamuś

Stary 2018-07-03, 15:52   #949
FlexiLyn
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Demeter_ Pokaż wiadomość
Hej :róża: opowiedz coś o Was

---------- Dopisano o 14:03 ---------- Poprzedni post napisano o 14:02 ----------

Jak wyczyścić materac z kupy?

Próbowałabym 'sprać' mokrą szmatką z płynem, a potem na plamę mydełko to takie spierajace plamy ( nie pamiętam nazwy) i wysuszyć na słońcu ;p

W co się bawić z dziećmi? Co w ogóle robicie na codzień z maluchami? (Oprócz spania, jedzenia, spacerów )

Stary 2018-07-03, 16:00   #950
Demeter_
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez FlexiLyn Pokaż wiadomość
Próbowałabym 'sprać' mokrą szmatką z płynem, a potem na plamę mydełko to takie spierajace plamy ( nie pamiętam nazwy) i wysuszyć na słońcu ;p

W co się bawić z dziećmi? Co w ogóle robicie na codzień z maluchami? (Oprócz spania, jedzenia, spacerów )

Zrobione. Zobaczymy czy zejdzie.

Czytamy książeczki, kulam piłeczką, i daję zabawki różne. Na razie kończy się tak że wszystko zjada. Poza tym chodzę po domu albo po dworze i opowiadam co jest co. Albo tańczymy i śpiewamy. Aha i jeszcze akuku

Stary 2018-07-03, 16:36   #951
Cay
Wtajemniczenie

Witam kolejna nową mamusię

FlexiLyn - moja dużo czasu spędza na macie - tam wiszą różne zabawki, resztę ma wokół siebie, więc jak jest wyspana i najedzona to nawet godzine potrafi tam spędzić. Poza tym uwielbia lustra, wiec często z nią stoję przed lustrem a ona się bawi ze swoim odbiciem Pokazuje jej też książeczki kontrastowe, a mąż animuje pluszaki.
Stary 2018-07-03, 16:54   #952
Kimitri
Zakorzenienie

Hey dziewczyny

Gratulacje dla wszystkich półrocznych już dzieci

Dalej nie mam czasu nadrobić ale może po prostu będę czytać na bieżąco i wyjdzie mi to lepiej?

Dacie jakiś super skrót co się działo przez ostatni miesiąc? 🤣

U nas wszystko do przodu. Młody coraz bardziej mobilny i mam wrażenie idzie jak burza.

Temat rozszerzania diety jest odległy jeszcze ale idziemy niedługo do fizjo - zapytam jak sądząc młodego do blw i po 18.07 ruszamy z koksem od razu z grubej rury

---------- Dopisano o 16:54 ---------- Poprzedni post napisano o 16:50 ----------

Cytat:
Cytat:
Napisane przez Aniamii Pokaż wiadomość
Cześć Mój synek urodził się 16 stycznia i też dopiero dołączyłam do styczniowych mamuś. Bardzo miło mnie przyjęły, dziękuję .

Hey dziewczyny

Ja jestem niby stara mamusia a prawie mnie tu nie ma

Mój synek. Z 18.01 więc bardzo podobnie do waszych

Kimitri jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-07-03, 17:13   #953
emeczka
Wtajemniczenie

Cześć Goszka

Byłam u pediatry (z lux medu, lubię te babkę). Siusiakiem kazała się nie przejmować, o ile nie boli oddawanie moczu, nie ma stanów zapalnych itp. Sam w sobie "balonik" jeszcze nie jest powodem do wcześniejszego ściągania napletka. Uff.

Kupiłam małemu dwa nowe gryzaki i strój do kąpieli w Smyku dalej są fajne obniżki

(...)

Stary 2018-07-03, 17:36   #954
bonjourbelle
Zakorzenienie

Flexi, my chodzimy po domu i oglądamy co jest co i robimy puk puk, śpiewam jej, robię głupie miny, sprawdzam gdzie ma łaskotki robię jej hustawke na rękach, pokazuje odbicie w lustrze, mala nakrywa się kocem i ja ją 'znajduje' (pół godziny tak potrafi się bawić ), sadzam z zabawkami do leżaczka, na macie, turlamy się po łóżku.. Nie ma nudy
bonjourbelle jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-07-03, 17:47   #955
Cay
Wtajemniczenie

Emeczka, super, że z siusiakiem wszystko ok
Stary 2018-07-03, 18:08   #956
agaciaaas
Zadomowienie

My lubimy rozmawiać z chłopcem z lustra bawić się w akuku, najlepiej jak przykrywam małego pieluszka czy kocykiem i odkrywam, albo sam się odkrywa, oglądamy książeczki. A ostatnio brat mi sprzedał pomysł i to jest hit, rzucam na małego pampersa z wysokości śmieje się jak szalony. Ogólnie często wymyślamy jakies wyglupy.

agaciaaas jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-07-03, 18:26   #957
bonjourbelle
Zakorzenienie

Spróbuję obsypać swoje dziecko pampersami zaraz
Stary 2018-07-03, 18:30   #958
FlexiLyn
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez bonjourbelle Pokaż wiadomość
Spróbuję obsypać swoje dziecko pampersami zaraz
Właśnie przed chwilą to robiłam, była dość zaintrygowana ;p

Stary 2018-07-03, 18:51   #959
bonjourbelle
Zakorzenienie

Cytat:
Właśnie przed chwilą to robiłam, była dość zaintrygowana ;p

Na mojej nie zrobiło to żadnego wrażenia
Stary 2018-07-03, 19:17   #960
amparo27
Zadomowienie

Cytat:
Cześć
Cytat:

My dużo czytamy, Twixy uwielbiają słuchać i oglądać obrazki. Sporo czasu spędzają na matach. Jedną mają położoną w sypialni przed lustrem i jest radość a poza tym śpiewam im i mówię wierszyki, opowiadam co będziemy robić, dużo się przytulamy. Robimy też ćwiczenia z rehabilitacji. A jak któryś jest marudny niewiadomo dlaczego to idzie na rybka.tv ustawiamy bujaczek przed akwarium (mamy dość duże) i dzieci nie ma
Cytat:
Napisane przez emeczka Pokaż wiadomość
Cześć Goszka

Byłam u pediatry (z lux medu, lubię te babkę). Siusiakiem kazała się nie przejmować, o ile nie boli oddawanie moczu, nie ma stanów zapalnych itp. Sam w sobie "balonik" jeszcze nie jest powodem do wcześniejszego ściągania napletka. Uff.

Kupiłam małemu dwa nowe gryzaki i strój do kąpieli w Smyku dalej są fajne obniżki

Dobrze, że poszłaś i wszystko ok

Little, biedni Wy, starczy już tych chorób.

Dzisiaj drugi dzień z ziemniaczkiem, obaj chętnie zjedli a wodą plują

amparo27 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Narzędzia

Zasady wysyłania wiadomości