![]() |
#541 | |
Konto usunięte
|
Dot.: Wegetariańskie to i owo :-)
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#542 |
Zakorzenienie
|
jest pyszny, tylko trzeba dobrze doprawić. Ja dziś zrobiłam dość ostrą zupę.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#543 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
juz ugotowalam ![]() Edytowane przez bess Czas edycji: 2008-07-20 o 14:09 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#544 |
Zakorzenienie
|
Bess, Kochana, daję po prostu paczkę taką jak kupuję w sklepie na sześć szklanek wody.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#545 |
Raczkowanie
|
Witajcie,
Co prawda wegetarianką nie jestem, ale mięsa jem bardzo mało... Od jakiegoś czasu coraz częsciej wybieram potrawy bezmięsne... Dzięki za świetne przepisy ![]() ![]() ![]()
![]() |
#546 |
Rozeznanie
|
Co za idiotyzm! Wegetarianie jedza jajka i produkty pochodzenia zwierzecego takie jak np mleko. To czy wegetarianin dopuszcza jedzenie naturalnej podpuszczki (sery), zelatyny itp jest jego indywidualna sprawa. Wielu wegetarian korzysta z produktow pochodzacych od zwierzat oraz ich skor naturalnych - przede wszystkim wegetarianizm to dieta a nie swiatopoglad. Oczywiscie mozna stosowac ta diete a raczej zyc wg niej ze wzgledu na etyke i wiele osob tak robi.
Weganie - nie jedza za to nic pochodzenia zwierzecego, w tym nabialu, jajek, podpuszczek itp itd A juz na pewno zadni z ww nie jedza ryb. Ryby to chcialabym zauwazyc MIĘSO. nie rosna na drzewach. Sa tez diety, ktore dopuszczaja tylko drob i ryby to sie chyba nazywalo semi-wegetarianie nie wiem, nie zajmuje mnie to. Mozna o tym poczytac w internecie wiec bez glupot. Co zas do przechodzenia na wegetarianizm w mlodym wieku - prawdopodobnie nie bedziesz miala wiedzy i na tyle silnej woli zeby zrobic to madrze. Zwłaszcza jeśli nie chcesz za dużo myśleć o jedzeniu. Ja w wieku ok 14 lat przestałam jeść czerwone mięso, potem po ok 2 latach przestalam jesc drob, zostaly tylko ryby i nabial, z ktorych pozniej rowniez zrezygnowalam. Teraz w ogole nie jesm miesa, prawie nie jem jajek i nie mam problemow ze zdrowiem. Nie zaluje, ze przejscie na wegetarianizm mi tyle zajelo bo nie mialam zadnych pokus stopniowo przestawalo mi zalezec na jedzeniu danego miesa i nie marze po nocach o kurczaku. Moj TZ nie je miesa od ponad 11 lat i tez ma sie swietnie. Edytowane przez Little miau miau Czas edycji: 2008-07-26 o 16:32 Powód: scalenie postow |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#547 | |||
Konto usunięte
|
Little - na wszelki wypadek uprzedzam, żeby nie zaczynać kłótni na wątku. zaczynanie udziału na wątku od słów "co za idiotyzm!" nie kojarzy się miło
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
|
|||
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#548 |
Konto usunięte
|
Dzis rano zajadałam się pierwszym w mojej karierze domowym pasztetem z soczewicy (wersja z orzechami i ziarnami słonecznika). Wege nie jestem ale coraz czesciej doceniam walory smakowe dan bezmiesnych
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#549 |
Konto usunięte
|
danie wegetariańskie nigdy nie zaszkodzi
![]() nawet pamiętam, że u mnie w szkole wisiała piramida żywności, i na tym samym plakacie była notka, że jeśli je się mięso, to powinno się jego jeść kilka porcji tygodniowo. u mnie w domu uwierzyć nie mogli, bo u nas norma to kilka porcji dziennie a nie tygodniowo ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#550 |
Raczkowanie
|
tatty, skad ja to znam?!
![]() Cykada, brzmi pysznie. Mozesz wkleic przepis? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#551 |
Konto usunięte
|
Tez prowadze podwojna kuchnie
![]() ![]() pozatym ja bardzo lubie eksperymenty i nowe smaki - czyli wynalazki jak to nazywa TZ ![]() A przepis jest TU, odrazu mowie ze zainspirowala mnie S(c) ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#552 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
A co do przejscia na wege to nie jest wymagane stopniowe, tylko tak jak ktos wczesniej zaznaczyl rozsadna i zrownowazona dieta! Ja bez miesa, ryb, jajek i produktow pochodnych zyje od 13 lat i nie narzekam ![]()
![]() |
![]() |
#553 |
Konto usunięte
|
ja też nie znam żadnego wegetarianina, co nie je produktów mlecznych czy jajek. wszyscy to lakto-owo-wegetarianie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#554 |
Zakorzenienie
|
ja też mam wege-tów w domu i na szczęście jedzą nabiał, jaja i ryby, bo inaczej nie wiedziałabym jak zbilansować dietę i co robić na obiad.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#555 |
Konto usunięte
|
wegetarianie nie jedzą ryby
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#556 |
Raczkowanie
|
[1=788bb1639a979260fb00534 6e9120b060466cef5;8409336]ja też nie znam żadnego wegetarianina, co nie je produktów mlecznych czy jajek. wszyscy to lakto-owo-wegetarianie
![]() Dokładnie, nawet z lipcowym ,,Zdrowiu" była mowa o tym, że wegetarianom zaleca się, aby jedli 4 jajka tygodniowo(jeśli nie mają podwyższonego cholesterolu), więc twierdzenie, że osoby jedzące jajka nie są wegetarianami jest mylne ![]()
![]() |
#557 |
Zakorzenienie
|
chcę przejść a wegetarianizm, kiedy tak najwcześniej mogę ? bo w grudniu kończę 15 lat, ale kompletnie na tyle nie wyglądam ;( jestem chuda i niska(moja mam ma 180 cm i tato też, siostra w wieku 10 lat ma 150 cm i jest tylko 10 cm niższa
![]()
![]() |
![]() |
#558 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
- mięsożerców - jedzących mięso - wegetarian - nie jędzących wieprzowyny/baraniny/wołowiny itp. Mało która gazeta bawi się w dzielenie na tych, którzy do tego dodają ryby, jajka i miód i do jednego worka wrzuca te osoby, którzy je jedzą i te, które nie tkną sera, jajek czy miodu o rybie nie wspomnąc. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#559 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#560 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tu masz podział, jak widać, jest wiele odmian tego żywienia i najczęściej oni wszyscy są wrzucani do wspólnego worka - wegetarianin - jak już pisałam wcześniej:
źródło: http://pl.wikipedia.org/wiki/Wegetarianizm A teraz porównaj Laktoowowegetarianizm i Weganizm czy Witarianizm. Jest różnica, prawda? A jak piszę enty raz, wszyscy oni są zazwyczaj wrzucani niesłusznie do jednego worka - wegetarianin. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#561 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Chyba w 2 filmach widzialam jak sie z tego nabijali,jeden z Hugh Grantem ,bylo cos o zamordowanych marchewkach ![]() W miejskich realiach to niemozliwe,poza tym co ze zbozem ,ktore trzeba skosic ![]() Padlabym z glodu zeby bylo na temat ,2 przepisy ktore ostatnio wyprobowalam Cytat:
Cytat:
|
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#562 |
Raczkowanie
|
nie wiem czy taki przepis już był...
ale polecam kotlety marchewkowe ![]() ![]() ![]() ![]() przepis kiedyś znalazłam w jakimś babskim pisemku ![]() KOTLETY MARCHEWKOWE ![]() ~ 0,5 kg marchwi ~ 1 duża cebula ~ 2 ząbki czosnku ~ 5 łyżek tartej bułki ~ 2 jajka ~ sól, pieprz z młynka, majeranek, kminek ~ olej do smażenia Marchew zetrzeć na tarce(grube oczka), dusić z odrobiną wody na małym ogniu. Odcisnąć, wystudzić. Do ostudzonej marchewki dodać posiekaną cebulę, przeciśnięte ząbki czosnku. Dodać jajka i bułkę tartą, doprawić. Formować kotlety(nie mogą być za płaskie) i smażyć na gorącym oleju - musicie dosyć mocno podsmażać z każdej strony - żeby się nie porozpadały ![]() ostatnio podawałam je z ziemniaczkami + mizerią + marchewką z groszkiem (na słodko) ![]() ![]() ![]() kiedyś Agatka-a narobiła mi apetytu pisząc co je na obiad ![]() od tamtej pory danie robiłam już kilka razy ![]() makaron ze szpinakiem, śmietaną, brokułami, jajkiem na twardo i czosnkiem ![]() ![]() gotujemy makaron, na patelni podsmażamy zamrożony szpinak - doprawiamy śmietaną, czosnkiem, solą i pieprzem ![]() ![]() pycha ![]() Edytowane przez AgusiaGda Czas edycji: 2008-08-08 o 19:02 Powód: dopisany przepis na makaron |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#563 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() No ja tych, którzy jedzą tylko owoce i warzywa to ja nie rozumiem. Jak bym tak długo nie pociągnęła ![]() Dziewczyny, przepisy macie tu BOSKIE! ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#564 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#565 |
Zakorzenienie
|
znalazłam ten fragment o frutarianizmie heh nie dawalo mi to spokoju
www.youtube.com/watch?v=vNPL1NE1hSg Czy jedzenie przewaznie samych owoców jest zdrowe??przeciez to non stop fermentuje w zoladku Ciekawe,a podobno ja wydziwiam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#566 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Poprosiłam - A teraz porównaj Laktoowowegetarianizm i Weganizm czy Witarianizm. Jest różnica, prawda? Jest różnica między laktoowowegetarininem a weganem czy jej nie ma? Taverney napisała tu: "ja też nie znam żadnego wegetarianina, co nie je produktów mlecznych czy jajek. wszyscy to lakto-owo-wegetarianie" Czyli inaczej - ona nie zna żadnego wegetarianina. Zna laktoowowegetarianów, którzy jedzą mleko i jajka. Na to Ty odpisałaś: Dokładnie, nawet z lipcowym ,,Zdrowiu" była mowa o tym, że wegetarianom zaleca się, aby jedli 4 jajka tygodniowo(jeśli nie mają podwyższonego cholesterolu), więc twierdzenie, że osoby jedzące jajka nie są wegetarianami jest mylne ![]() Czyli chyba nie wyczytałaś się w jej wypowiedź. Jajek nie jedzą wegetarianie tylko laktoowowegetarianie - co napisała on, co napisałam ja. Co też Ci udowodniłam wklejając podział w wikipedii. Dalej - tak jak już pisałam, dużo osób stosuje duży skrót myślowy i wrzuca wszystkie odmiany (i laktoowowegetarianów i weganów i fruktarianów) do worka WEGETARIANIN. Żeby było jasne - sama jadam jajka i mówię o sobie w skrócie czasem, że jestem wegetarianem. Czyli też czasem dla ułatwienia tak mówię. Ale faktycznie tak nie jest zgodnie z tym podziałem. Teraz się rozumiemy? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#567 | ||||
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Cytat:
wegetarianinem można zostać w każdym wieku, to w niczym nie przeszkadza. mięso nie jest żadnym cennym elementem, może je zawierać, tak jak np. rośliny. osobiście znam wegetarian "od kołyski" (którzy są nimi od urodzenia) i są to zdrowi, zabawni inteligentni ludzie ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() a tak poza tym to chyba cię rozumiem - wegetarian, niezależnie od tego, czy jedzą jajka, czy mleko czy w ogóle są weganami, wrzuca się do jednego worka. ludzie często słysząc "wegetarianin" wnioskują, że jest taki sam jak wszyscy, że je jajka, mleko, sery... o to chodziło? ![]() w sumie to i tak dobrze, że wiedzą chociaż o wegetarianizmie, że potrafią rozróżnić wegetarianina od ichtiwegetarianina (bo w mojej rodzinie byli np. ludzie niewiedzący kompletnie, że istnieje coś takiego jak wegetarianizm). więc jak ktoś rozumie, że jesteś wegetarianinem to już pół sukcesu ![]() |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#568 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
a ja całe zycie myślałam, ze wegetarianizm to ideologia i sposób myślenia, a nie czepianie się o zjedzenie jajka czyli co ja jestem lakto-owo-wegetarianinem bo nie jem mięsa? nie jem bo mi się nie chce dla samej siebie smażyć, ale jakbym miałam w pizzy kurczaka to bym zjadła |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#569 |
Konto usunięte
|
agatko - wegetarianizm to rzeczywiście jest ideologia, ale także dieta. i my tu dyskutujemy o rodzajach diet wegetariańskich
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#570 |
Zakorzenienie
|
to akurat widzę, ale jeśli ktoś nazywa niejedzenie mięsa wegetarianizmem to nie może oddzielać od tego ideologii
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:46.