|
|||||||
| Notka |
|
| Biochemia kosmetyczna Interesujesz się biochemią kosmetyczną? Chcesz poznać działanie poszczególnych składników zawartych w kosmetykach oraz ich wpływ na zdrowie. Dołącz do nas. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1171 | |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Cera tłusta, mieszana, odwodniona, problematyczna - ZBIORCZY
Cytat:
pozdrawiam!http://www.wizaz.pl/forum/showthread...highlight=rhea |
|
|
|
|
#1172 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a weledki możesz spróbować. takie olejki na buźkę trochę odżywią, co którąś noc mini-wellness dla twarzy
|
|
|
|
|
#1173 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
. Przyczyn może być wiele, najprawdopodobniej to może jakieś wahania hormonów . Najważniejsze to chyba dobrze oczyszczać buźkę i zwracać uwagę na kosmetyki, to co maja w składzie, bo jak pozapychają to wysyp murowany . Czasami źle oczyszczona buźka bywa powodem zablokowania porów i wysyp murowany.Może to tylko przejściowe kłopoty pozdrawiam
|
|
#1174 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
no niestety, trzeba próbować samemu, w ciemno trudno cokolwiek ocenić ![]() ale mam jakieś dobre przeczucia , chyba,ze sie skończy niezaciekawie ale na razie czekam pełna optymizmu ![]() pozdrawiam
|
|
#1175 |
|
Przyczajenie
|
dziękuję Bety za wsparcie, mam nadzieję że tym razem leczenie nie potrwa 5 lat.
Pozdrawiam. Jeśli chodzi o pudry mineralne to ja stosuję Loreala N3. Bardzo ładnie matuje i i jest kryjący. Mozna też kontrolować grubość warstwy w zależności od porzeb. Na matowienie i podsuszenie polecam też mąke ziemniaczaną. Taki specyfik z dawnych lat
|
|
|
|
#1176 |
|
Raczkowanie
|
Zaabaga eh, nie przesadzaj z ta staroscia
ja Ci rownam prawie ![]() moze skup sie na lagodnym oczyszczaniu, tonizowaniu i leciutkim nawilzaniu, zeby nie obciazac cery a co kilka dni wrzuc killera typu: http://www.wizaz.pl/kosmetyki/produkt.php?produkt=1682 http://www.wizaz.pl/kosmetyki/produkt.php?produkt=6140 http://www.wizaz.pl/kosmetyki/produkt.php?produkt=23560 http://www.aquavitae.com.pl/product-...wym-30-ml.html http://www.aquavitae.com.pl/product-...wej-30-ml.html dziewczyny tez zachwalaja olejek normalizujacy Hauschki - kilka kropel zmieszczac z emulsja nawilzajaca http://www.wizaz.pl/kosmetyki/produkt.php?produkt=8906 musze powiedziec, ze chyba program mojej pielegnacji wespol z effaclar A.I dziala, bo wyciagnely prychola na wierzch - tempo ekspresowe
|
|
|
|
#1177 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny, mam nadzieję, że któraś z Was coś mi doradzi. Otóż tak:
mam cerę tłustą, po ok. 3h od umycia zaczyna się świecić i to nie tak, że tylko w strefie T, ale dosłownie cała (łącznie z policzkami). Twarz myję wieczorem i czasem w środku dnia Physiogelem. I szczerze mówiąc na tym kończy się moja pielęgnacja Nie używam ŻADNEGO kremu co mnie w sumie zaczyna przerażać...Zupełnie nie wiem jak mam dbać o moją cerę Strasznie boję się cokolwiek kupić aby nie pozapychało mi porów i nie było wysypu pryszczy lub żeby nie wyskoczyło jakieś uczulenie.W moich nabytkach znalazł się krem, który zupełnie mi nie podpasował: Iwostin Purritin - krem do skóry tłustej, wrażliwej, skłonnej do zmian trądzikowych (na noc). Gdy rano się obudziłam to moja skóra tak się świeciła, że byłam w szoku. Odstawiłam go. Od tego momentu były jakieś inne kremy, ale już nawet nie pamiętam jakie, bo po prostu je wyrzuciłam (też nie spełniły moich oczekiwań). Proszę, doradźcie mi jak mam dbać o moją tłustą cerę. Jakie kosmetyki, zabiegi, bo jestem totalnym laikiem kosmetycznym |
|
|
|
#1178 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
bety2008 ja mam dosc ciemna karnacje wiec uzywam koloru HONEY W80 bodajze. Musialabym isc do gory do lazienki sprawdzic.. potwierdze to jeszcze pozniej ale na 100% jest to odcien HONEY a taki jest tylko jeden
|
|
|
|
|
#1179 |
|
Raczkowanie
|
Agata_WWL mnie np Physiogel Gel wcale nie myl, takie mialam odczucie, moze kup jakies delikatne apteczne myjoly, albo z tanszych drogeryjnych bez SLS, poszukaj jest gdzies specjalny watek o tym. Z kremikow to tez pros o probki apteczne tych deikatnych nawilzajacych LRP - Hydraphase, Toleriane, Hydreane, Avene - HOL lub HOR, SVR - Xeriale lub Hydracuivre. Mozesz zamowic tez probki kremikow z Weledy czy Dr. Hauschki maja dobre sklady, ale awsze warto najpierw sprobowac. No i zerknij na moja odpowiedz wyzej do Zabaagi pewnie na Twoja tlusta cere tez przydaloby sie raz w tyg nalozyc cos mocniejszego o dobrym skladzie. Tez przyznaje, ze seria Purritin nie jest wcale taka dobra, wiele dziewczyn sie skarzylo na przetluszczanie, podraznienie i zapychanie. Jak juz to ewentualnie tego kremu mozna uzywac sporadycznie, nie do kuracji ciaglej. Tak samo zelu czy toniku.
|
|
|
|
#1180 |
|
Raczkowanie
|
a tu mozna sobie podpatrzec pielegnacje i dopasowac cos dla siebie http://www.wizaz.pl/forum/showthread...ighlight=kremy
co do puderkow mineralnych to tez sie zaciekawilam, ale poki co musze zmeczyc moj sypki Manhattan, na razie jest ok, nie narzekam. |
|
|
|
#1181 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny ja bym wam polecila zel Vichy NORMADERM (ten jasne zielony) do mycia twarzy. Jest bardzo delikatny pomaga na rozszerzone pory i co najwazniejsze nie wysusza. Jedynym minusem jest to, ze tani to on nie jest..
|
|
|
|
#1182 |
|
Rozeznanie
|
ja na temat normadermu mam negatywne zdanie- strasznie wysusza
|
|
|
|
#1183 |
|
Raczkowanie
|
zgadza sie, wystarczy zerknac na sklad
dodam, ze po serii Normaderm doprowadzalam do ladu cere przez miesiac |
|
|
|
#1184 |
|
Raczkowanie
|
Hmm dziwne. Pewnie zalezy od cery ja tam zniego jestem zadowolona i cera po nim mi sie bardzo poprawila.
|
|
|
|
#1185 |
|
Raczkowanie
|
Poradzcie w takim razie czym wy myjecie buzie
![]() Tzn jakich zeli uzywacie do mycia twarzy? |
|
|
|
#1186 |
|
Raczkowanie
|
w tej chwili Toleriane z LRP zamiennie z Rosaliac i Fizjologicznym, ktorych mam probeczki. Z tanszych sprawdzil sie u mnie Pharmaceris N - b delikatny lub pianka Pharmaceris A. Tylko ze ja najpierw przecieram twarz micelem (teraz czaje sie na nowowypuszczony micel Ziaji po 5zl) i dopiero potem zel. Zamiast toniku czesto uzywam wody termalnej.
|
|
|
|
#1187 |
|
Raczkowanie
|
climberka dziekuje bardzo.. Ja tez uzywam wody termalnej i cena tych kosmetkow nie gra roli o ile mi sie twarzyczka poprawi...........
A powiedz mi jeszcze te wszystkie specyfiki kupujesz w aptece czy przez internet? A znasz cos moze na rozszerzone pory?
|
|
|
|
#1188 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
dla mnie rewelacja dokładnie wszystko zmywa z buźki i do tego jeszcze pięknie pachnie! |
|
|
|
|
#1189 |
|
Rozeznanie
|
Ja myje Cleanacne Avene i musze przyznac, ze jest naprawde dobry i nie wysusza. Teraz wprowadzam olejek myjacy, mam nadzieje, ze bedzie OK. Potem przecieram albo tonikiem łagodzacym eris albo hydrolatem (hydrolat dopiero od wczoraj).
|
|
|
|
#1190 |
|
Raczkowanie
|
witam kochane,
ja myję Lirene nawilżającym lub czasami, jak wyjątkowo chce czegoś mocniejszego (pewnie raz w tygodniu) to zwykłym mydłem i tak mnie mniej podrażnia niż żel z SLS a teraz doniesienia z frontu filtrowego - przyleciała do mnie bioderma 50+ spray i musze powiedzieć, że jestem zadowolona. Wchłania się u mnie właściwie zupełnie i zaliczam to do kategorii "cud kosmetyczny", nie podrażnia i nie szczypie, nie cuchnie alkoholem. Mam nadzieje, że nie będzie zapychać. Pory nadal oczyszczają się po Diacnealu, muszę wiązać ręce żeby im nie pomagać . Czekam na ten obiecywany miesiąc od rozpoczęcia stosowania i mam nadzieje będzie pięknie |
|
|
|
#1191 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
warto sięgać po kosmetyki apteczne, ale pamiętaj, że i w drogeryjnych są perełki; na początek chyba dodałabym jakiś dobry nawilżający kosmetyk (climberka proponowała), jak się sprawdzi, wówczas dołóż coś z vit.C (tu również mogę z czystym sumieniem polecić produkty samorobne - doskonała jakość i skuteczność, a cena nieporównywalnie korzystniejsza niż apteczne) na jesień może warto spróbować jakiegos lekkiego kwasu? na początek polecany jest effaclar k, tylko wówczas musisz pamiętać o filtrach (wiela tłuścioszków używa filtrów la roche posay - anthelios nie narzeka na zapychanie) a jak się troszkę wczytasz w to forum, to po pewnym czasie poukładają się informacje w całość - wtedy łatwiej szukać odpowiedniej pielęgnacji dla siebie; trzymaj się! |
|
|
|
|
#1192 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
jakoś nie mogę sobie tego wyobrazić, ale chyba się skuszę na tego typu filtr (jak skończę zapas hehe) no i chciałabym wiedzieć, z czym to się je ![]() i napisz mi, proszę, jak długo używasz diacnealu? jak często go kładziesz na buzię? kładziesz pod oczy? mocno odczuwasz działanie? chyba, że już pisałaś, to sorry; daj tylko znać, gdzie cmok! |
|
|
|
|
#1193 |
|
Raczkowanie
|
Witajcie kochaniutkie
![]() ileż dobrych rad i propozycji Dzięki za odzew w sprawie minerałków . Największy problem mam z doborem odpowiedniego koloru puderka, chciałabym aby zniknęła ta różowa poświata a jednocześnie twarz była promienna ale jasna i bardzo naturalna. Zamówiłam jaśniutki beżyk nr o1 z Mary Kay i mam nadzieję,że bedzie dobry ale chętnie jeszcze bym sie skusiła na tego Lorealka, którego chwalicie tylko znowu problem z dobraniem tonacji i koloru! Czy mamy w swoich szeregach jakąś specjalistkę od oceny karnacji i doboru kolorów pudrów???????????pozdrawiam goraco
|
#1194 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
#1195 |
|
Raczkowanie
|
Bety2008 Wybor pudrow mineralnych jest bardzo duzy wiec jestem pewna ze znajdziesz cos dla siebie. Jezeli chcesz pozbyc sie rozowego odcienia to nie wybieraj nic w toniacji roz/brzoskwinia tylko bardziej bez/ivory. Do tych pudorw sa testery wiec mozesz je wyprobowac
|
|
|
|
#1196 |
|
Raczkowanie
|
Witam, z racji dnai wolnego i błogiego lenistwa przebrnełam przez cały wątek i prosze o opinie. Spróbowałam opracować program dla mojej buzi
![]() Mam cerę tłustą, -najbradziej przetłuszcza mi się nos i czoło. Jednak na nosie skóra się troszke łuszczy. Rzadko pojawiaja się większe niespodzianki. Na nosie jest dużo zaskórników. Pory są dość rozszerzone. miesiąc temu byłam na oczyszczaniu mechanicznym, potem w odstepach tygodniowych na 3 zabiegach mikrobermabrazji -Bylam bardzo zadowolona, ale wiadomo nie bede co tydzień chodziła do kosmetyczki ![]() Do tej pory stosowalam kosmetyki raczej apteczne. Jak sie okazało żel Garniera miał te nieszczęsne SLS. Program: 1. Zmiana żelu do mycia twarzy (akurat mi się kończy więc czeka mnie nowy zakup) -zastanawiam się nad Avene Cleanance, opinie tutaj były raczej dobre, chyba nikt nie zglaszał uwag negatywnych ![]() 2. Na dzień krem z wysokim filtrem. Albo Avene Cleanance z SPF 40, albo La Roche Posay Anthelios AC SPF 30; kremy wolałabym jednak wypróbować, więc poszukam próbek ![]() 3. Effaclar K tak 2 razy w tygodniu na noc. 4. Maseczka aspirynowa 1 raz w tygodniu (chyba, ze lepiej 2, ale nie wiem czy to nie bedzie za dużo) 5. Peeling enzymatyczny (w ten dzień co maseczka); jeszcze jestem w trakcie poszukiwań 6. Nie wiem co z kremem na noc zwlaszcza wtedy kiedy nie ma Effaclaru. Coś lekkiego nawilżającego, ale równiez jeszcze poszukuję. Bedę wdzięczna za uwagi ![]() Pozdrawiam
|
|
#1197 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
pozdrawiam
|
|
#1198 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Jak dla mnie wszystko ok, ja na noc 2-3 razy w tygodniu zamiast Effaclar K używam retinolu a w miedzy czasie w nocy nawilżam sie kremikiem avenki HOL-em, jak dla mnie rewelacja, buźka ukojona, nawilżoną, brak zaczerwienień i podrażnień .Wiele dziewczyn bardzo chwali sobie maseczkę aspirynową, ja jakoś sie do niej nie przekonałam ale dla ciebie być może będzie w sam raz ![]() Teraz tylko wprowadzić plan w życie i czekać na super efekty
|
|
#1199 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
1. Z biodermy wylatuje bardzo wodniste mleczko i psika mocno. Ja sobie psikam filtr na zagłębienie w dłoni (z bliska, żeby mi nie poleciało na kafle w łazience z tego maziam na buzię i rozsmarowuje. Ta bioderma jest dosyć tempa więc robie to szybko2. Diacnealu używam od początku sierpnia (wakacje już miałam i pracuje teraz w domu więc się zdecydowałam) - czyli już 2 tygodnie. Kładę co 2 noc, bardzo małą ilość. Nie kładę pod oczy, nie odważyłam się a poza tym zmarchy mam głównie na czole. 3. Działanie odczuwam ....rożnie. Widzę, że zaskórniki otwarte (te czarne) się zmniejszają natomiast te zamknięte podskórne jakby wystają coraz bardziej ze skóry (no i tu ćwiczę silną wolę żeby ich nie ruszać). Na pewno skóra mi się bardziej wysuszyła i jest jeszcze bardziej prześwitująca niż była...ale też bardziej gładka. Aaaaa no i czasami mam uczucie ciepła na skórze i swędzenia, pojawiają się też malutkie skórki najczęściej przy gojących się krostkach. 4. Generalnie, na razie jest ciężko, wychodzą niespodziany (albo sama sobie je funduje usuwając wystające grudki) ale co ciekawe goją się w 2 dni. Czasami w ciągu 1 dnia (po nocy zD) wychodzi rano na wieczór schodzi ![]() ufff to chyba wszystko, pozdrawiam |
|
|
|
|
#1200 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
- nie mają środków konserwujących - nie mają talku - nie zawierają olejków i wosków - nie zatykają porów - nie są perfumowane I to się czuje! Na rozszerzone pory świetne są maseczki z glinki. Mój patent to trzymać na twarzy pół godziny, albo nawet godzinkę jeśli ma się czas i spryskiwać co jakiś czas wodą termalną w spreyu (ja bardzo lubię Iwostinu) tak żeby nie zaschła. Na koniec zostawić do wyschnięcia, zmyć płynem micelarnym, albo wodą mineralną, odcisnąć twarz w ręczniczek papierowy, a na koniec przetrzeć ulubionym tonikiem bezalkoholowym. Polecam także http://www.wizaz.pl/kosmetyki/produkt.php?produkt=20725 Cytat:
|
||
|
![]() |
Nowe wątki na forum Biochemia kosmetyczna
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
| Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:20.

pozdrawiam!

, zobaczymy, może akurat będzie ok
.
. Przyczyn może być wiele, najprawdopodobniej to może jakieś wahania hormonów
. Najważniejsze to chyba dobrze oczyszczać buźkę i zwracać uwagę na kosmetyki, to co maja w składzie, bo jak pozapychają to wysyp murowany
. Czasami źle oczyszczona buźka bywa powodem zablokowania porów i wysyp murowany.

. Czekam na ten obiecywany miesiąc od rozpoczęcia stosowania i mam nadzieje będzie pięknie