|
Notka |
|
Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#3661 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamy listopadowe 2018 - część IV
Ja też o niej myślałam dziś
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
#3662 |
Zakorzenienie
|
Myślicie że dzidziutki czuja np burze? U nas hula ogromna burza i młody takie akrobacje urządza, że klekajcie narody
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
#3663 |
Zakorzenienie
|
Jak się boisz to może i czuję
![]() ![]() Eej jak to u Ciebie burza ? (*) Amelka 02.03.2017 Czekamy Synku na Ciebie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3664 |
Wtajemniczenie
|
Sądzę tak jak Karolkowa, że Twoje emocje podczas burzy wpływają na emocje dziecka
![]() ![]() |
![]() |
#3665 |
Zadomowienie
|
Jestem jeszcze w dwupaku. Mam wenflon wbity w prawa dłoń i trochę jestem niesprawna.
My nadal lezymy. Końca nie widać... Dzis miałam konsultacje z lekarzem chorób zakaźnych, zaczynam sie bać czego oni szukają. Wczoraj się nie odzywałam, bo mnie strasznie bolała brzuch, żołądek, lekka biegunka.i tak przelezalam cały dzień. Mam 4 kroplówki, więc co chwile coś mi kapie. Miałam też powtórkę badań, są na tym samym poziomie nie spadają, nie rosną.
![]() |
#3666 |
Zakorzenienie
|
Kurcze ale pytałaś o co może chodzić ?
Weź nas tu nie strasz, bo ja się bałam że coś się stało Wam ![]() (*) Amelka 02.03.2017 Czekamy Synku na Ciebie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3667 |
Zakorzenienie
|
Też się bałam, że już urodziłaś może! Dobrze, że maluszek jeszcze w środku, tylko przykro mi że tak się Czujesz! Mam nadzieję że już niedługo poczujesz się lepiej
![]() ![]() |
![]() |
#3668 |
Zadomowienie
|
Freya, trzymaj się tam!
Ja właśnie jadę na warsztaty chustowania. Jestem meeeega szczęśliwa, bo szwagier znalazł pracę i za miesiąc mu zapłacą, więc się usamodzielni. ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
#3669 |
Rozeznanie
|
Freya, 3mam kciuki aby wszystko było dobrze!
Dajecie radę spać w nocy? Mnie na wieczór dopada ból pleców taki, że nijak nie mogę sobie znaleźć dogodnej pozycji.. 2-3 pobudki na sikanie też nie pomagają :/ w tym tygodniu byłam na ostatnich zajęciach w SR i jestem w szoku czytając Wasze posty, w jak różny sposób są te zajęcia prowadzone Położna, która prowadziła te moje zajęcia uważam, że wykonała świetną robotę nie było cukierkowo - mówiła jak wygląda rzeczywistość najważniejszy przekaz: - tak, poród boli -> ale są metody, które pomogą go zmniejszyć i trzeba je znać i o nie prosić - połóg jest gorszy jak poród, bo trwa nawet do 6 tygodni, nie dość że boli nas wszystko, to mamy jeszcze dziecko pod opieką -> dlatego tak ważne jest wsparcie partnerów w tym okresie - tak, małe dzieci bardzo często płaczą i to jest normalne -> płaczą jak je się ubiera/zmienia pieluchę/kąpie itd podsumowując z zajęć jestem bardzo zadowolona jedne zajęcia to była pielęgnacja dziecka (każdy dostawał swojego niemowlaka, była nauka wycierania, zmiany pieluch, odpowiedniego podnoszenia, każdy musiał wykąpać dziecko i je ubrać) omówiony temat pielęgnacji pępka, co robić jak dziecko ma zaropiałe oczy itp kolejne zajęcia to temat samego porodu - jak się zaczyna, co może ale i nie musi się pojawić, jakie są fazy porodu, na co zwracać uwagę, kiedy należy jechać do szpitala, formy łagodzenia bólu, ćwiczenia z partnerami, które można wtedy wykonywać aby choć trochę mniej bolało; partnerzy uczyli się w jaki sposób należy masować rodzące. Położna krok po kroku omawiała co się dzieje po przyjęciu do szpitala oddzielne zajęcia dotyczyły tematu połogu - tutaj położna kładła duży nacisk na to, aby partnerzy zrozumieli jak beznadziejny to jest czas dla kobiety i że powinna być ona wspierana na każdym kroku i oddzielne zajęcia dotyczące samego KP - ćwiczenia pozycji przystawiania dziecka do piersi, informacji co robić przy nawale/zastoju pokarmu, zwracać uwagę na to czy dziecko efektywnie je - jeśli przestaje i przysypia -> próbować obudzić, jeśli nie zaczyna jeść, odkładać, aby nie przyzwyczajać go do zasypiania przy piersi, bo potem będzie problem z oduczeniem Co mnie zaskoczyło, a dobrze, że położna uświadomiła - okazuje się, że po porodzie (i po tym pierwszym karmieniu) znaczna większość dzieci jest na tyle wykończona porodem, że potrafi przespać ciągiem nawet 5-8 godzin - i to jest zupełnie normalne (i nie ma potrzeby w tym czasie budzić dziecka bo może jest głodne czy coś) Położna zwróciła uwagę aby nie przejmować się tym, tylko wykorzystać ten czas samemu na ogarnięcie się i odpoczynek.. bo potem zaczyna się orka - dziecko odzyskuje energię i płacze.. i domaga się karmienia nawet co godzinę dzisiaj dostałam telefon od szwagierki.. dziewczyna po przejściach (w sumie 3 poronienia) ileś prób invitro obecnie jest w 21tc, czuła się dobrze itd - pojechała na usg połówkowe, z dzieckiem ok, a przy jej badaniu okazało się, że szyjki w ogóle już nie ma :/ zastanawiam się jak to możliwe, że przy badaniu przez lekarza szyjka miała 6 cm, a przy usg dopochwowym dopiero wyszło, że nie ma jej w ogóle :/ od razu trafiła do szpitala, ale nie wiadomo czy uda się opanować sytuację.. i weź tu znajdź jakieś słowa pocieszenia ![]()
- ogarniam się ![]() -------- 2,5 roku z aparacikiem i piękny uśmiech jest ![]() Edytowane przez 1986rybka Czas edycji: 2018-09-21 o 18:20 |
![]() ![]() |
![]() |
#3670 |
Zakorzenienie
|
Rybka dawaj formy łagodzenia bólu porodu, bo tego szczerze się boję
![]() Kurcze te szyjki są naprawdę dziwne, a ile w ogóle powinna mieć aby ok było? Ja jutro mam kontrolę i się boję (*) Amelka 02.03.2017 Czekamy Synku na Ciebie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3671 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3672 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() U mnie ze spaniem też słabo. Po pierwsze, mały jest najbardziej aktywny w nocy. Po drugie: pęcherz. Po trzecie: tż głośno oddycha i nie daje mi spać ![]() Mozg kobiety w ciazy jednak nie dziala. Przejechalam pol miasta (godzina drogi) na te warsztaty chustowania: zasapana, spocona, zmęczona. A warsztaty będą w przyszłym tygodniu. No jak wol napisane na ulotce, ze to przyszly tydzien. 🤣 dupa, idę do kina i na naleśniki z nutellą. A jak dobrze pójdzie to wpadnę do hm i kupię coś małemu. ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3673 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
Miałam zachciankę ciążowa i tż w tym deszczu leciał do sklepu ![]() ![]() ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3674 |
Zakorzenienie
|
Rybka zazdroszczę takiej szkoły rodzenia. Moja mnie tylko zestresowała :/
Bardzo współczuję szwagierce ![]() Ewka_mewka hah mozg Kalafior w ciąży jest normalny :p ja też na to często cierpię. Ja w nocy dziewczyny budzę się na siku tylko 2 razy i ogólnie zasypiam od razu. Ale nad ranem budzę się koło 5 wyspana i już nie pośpi. Czuję tez lekko plecy, ale wtedy kładę się tam trochę na plecy, z poduszką ciążową jakby z jednej strony więc leżę tak w połowie na plecach a w połowie na boku i przechodzi. A propo spania, to przyszło mi moje lozkooo i tż właśnie skręca Hah koniec spania na ziemi <3 Dziewczyny z uk muszę wam coś polecić <3 nie wiem czy znacie taki Płyń do mycia, nazywa się Zoflora, kosztuje £1,2 ma mega mnóstwo zapachów a z nim nie trzeba normalnie żadnych odświeżaczy do domu ;p można zamoczyć w nim wacik i położyć na grzejnik i cały dom tak pięknie pachnie że szok, polecam :p Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
#3675 |
Zakorzenienie
|
Moja teściowa ☠☠☠☠☠☠☠nela mi pogadankę na temat diety matki karmiącej
![]() (*) Amelka 02.03.2017 Czekamy Synku na Ciebie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3676 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3677 |
Zakorzenienie
|
Powiedziałam, bo zaczęło się od tego że powiedziałam do mojego przy niej że fajnie by było jakby przyniósł mi kebaba od Turka na oddział
![]() I się zaczęło, że takich rzeczy się nie je, że jest dieta że ![]() ![]() Mały przez moje jedzenie będzie miał kołki, i Bóg wie co jeszcze ![]() Mówię jej że nie ma czegoś takiego. A ona że jak ona rodziła to było. Już widzę jakie będę miała obiadki przygotowywane przez nią.. tłumacze jej że to ściema.. oczy zrobiła i wyglądała tak jakbym wariatką była (*) Amelka 02.03.2017 Czekamy Synku na Ciebie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3678 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A dziecko i tak bedzie plakac... i prawdopodobnie i tak bedzie mialo kolki lub refluks. To normalne :-P Tak juz jest i kazdy to przechodzi ![]() Wysłane z mojego PSP3530DUO przy użyciu Tapatalka |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3679 |
Zakorzenienie
|
Sorry że tak od czapy, ale padłam
![]() ![]() |
![]() |
#3680 |
Zakorzenienie
|
Haha
![]() ![]() Takie ☠☠☠☠a głupie stereotypy są że dieta ja ☠☠☠ie ![]() Więc tłumacze mojemu że ja żadnych kleików jadła nie będę czy co tam mamusia wymyśli. I że ma jej to powiedzieć (*) Amelka 02.03.2017 Czekamy Synku na Ciebie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3681 |
Zakorzenienie
|
Karolkowa mojej mamie też nie przegada :p już jak kolejny raz mi mówi, że po ciąży tylko gotowane rzeczy, to jen przytakuje, bo po co przekonywać :p
Dziewczyny macie czasem takie bóle jak dużo się nachodzicie po jednej stronie brzucha na dole? Jak mnie już coś boli to właśnie podbrzusze po prawej stronie i tylko jak stanę na prawej nodze. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
#3682 |
Zakorzenienie
|
To też mojemu właśnie tłumaczę że będę jadła wszystko. I ma szanowna mamusie uprzedzić tym bardziej że ja gotowanego mięsa nienawidzę
![]() Ja takich bóli nie mam tfu tfu odpukac (*) Amelka 02.03.2017 Czekamy Synku na Ciebie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3683 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 21:11 ---------- Poprzedni post napisano o 21:04 ---------- I w ogóle to małżon kazał mi kupić klapki do szpitala, bo jak mnie łapią przepowiadacze wieczorem to mam wrazenie, że to jego boli ![]() ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3684 |
Zakorzenienie
|
Haha
![]() ![]() |
![]() |
#3685 |
Zakorzenienie
|
Kurde ja już dawno przepowiadaczy nie miałam ;p pewnie przez to że wolne sobi od środy od pracy zrobiłam hah. A dzisiaj boli prawa strona od tego sprzątania i zakupów pewnie :/ ty już Sara masz torbe spakowaną?
Ja właśnie jutro będę pakowała, bo mi ta paczka przyjdzie, chociaż mi się wcale na poród nie zapowiada, za dobrze się coś czuję, pewnie będę jedna z ostatnich rodzących :/ ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
#3686 |
Zakorzenienie
|
Spakowana, klapkow brak i sztućce+kubek jeszcze muszę wrzucić
![]() ![]() |
![]() |
#3687 |
Zakorzenienie
|
Bierz myszkę Miki
![]() ![]() (*) Amelka 02.03.2017 Czekamy Synku na Ciebie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3688 |
Zakorzenienie
|
Nie wiem czy mi się uda przeszmuglowac żeby Igor nie zauważył
![]() ![]() |
![]() |
#3689 |
Zakorzenienie
|
Hihi teraz śpi, bierz go pakuj
![]() ![]() |
![]() |
#3690 |
Zakorzenienie
|
Kochana, teraz to ja leżę i nie chce mi się tylka podnieść do kibelka a co dopiero schodzić po schodach do kuchni
![]() ![]() ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:26.