Dwa koty w jednym w domu, dokocenie, drugi kot - WĄTEK ZBIORCZY - Strona 3 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Zwierzęta domowe - wiZOOż

Notka

Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-02-11, 20:48   #61
Montes
Raczkowanie

GG do Montes
Dot.: chcemy miec drugiego kociaka...

Ja jestem zwolennikiem rówieśników. Podobne zainteresowania itd.
I jeszcze słówko w kwestii kastracji. uważam, że dobrze zrobić to przed przyjęciem drugiego kota, gdyż wasz młodzieniec może zechcieć pokazać "kto rządzi" znacząc mieszkanie czyli obsikując wszystko Przy koteczce skutek może być poważniejszy w postaci kociego potomstwa, ale o tym już wspomniała esfira
Ku zastanowieniu oczywiście. Pozdr M
Montes jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-15, 21:42   #62
kminka
Raczkowanie

Talking dwie kocice :-/ jeden problem?

Dziewczyny mam pytanie trochę głupie ale jest powodem dosyć sporego sajgonu domowego hehe otóż od roku mam swoją kotkę a od jakiegoś czasu zamieszkała z nami mała kotka , jeszcze kociątko małe ale moja starsza kocica cholernie dziwnie reaguje rzuca się , sroży i syczy hehehehe śmieszne ale naprawdę więc podejrzewam ze to zazdrość lub coś podobnego.Jak sobie z tym poradzić?hehe żeby kobiety się zaprzyjaźniły tak to nazwijmy.
kminka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-15, 22:28   #63
vadi
*sportaddict*

Dot.: dwie kocice :-/ jeden problem?

nie interweniować, same muszą ustalić hierarchię
ja oczywiście w identycznej sytuacji się wtrącałam, ochrzaniałam starszą za wrzaski, ale też dopieszczałam ją superczęsto, żeby nie czuła się odepchnięta. i starsza powinna jako 1. dostawać jedzenie, przysmaki itp., żeby nie widziała w małej zagrożenia do zwalczenia.
vadi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-16, 08:26   #64
loss_lauri
Zakorzenienie

Dot.: dwie kocice :-/ jeden problem?

Cytat:
Napisane przez vadi Pokaż wiadomość
nie interweniować, same muszą ustalić hierarchię
ja oczywiście w identycznej sytuacji się wtrącałam, ochrzaniałam starszą za wrzaski, ale też dopieszczałam ją superczęsto, żeby nie czuła się odepchnięta. i starsza powinna jako 1. dostawać jedzenie, przysmaki itp., żeby nie widziała w małej zagrożenia do zwalczenia.
ja robię to samo, gdy moje się o coś pokłócą - nie umiem inaczej...ale to prawda - wtrącanie się niewiele może zmienić ba najpierw same muszą ustalić, kto tu rządzi.zgadzam się z vadi
loss_lauri jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-28, 10:36   #65
bEzia 1o
Przyczajenie

Exclamation Moje dwie kotki nagle przestały się akceptować!

Mam duży problem,
mam 2 kotki, które mieszkaja ze sobą już 3 lata. Oby dwie nie wychodzą na dwór. Tej młodszej zdarzało się czasami obsikać niektóre sprzęty w domu, lecz ostatnio zdarzało sie jej to zbyt często, więc postanowiliśmy ją wystertlizować. Po strylizacji zamknęliśmy ją w pokoju by doszła do siebie. Kiedy była już w formie otworzyliśmy drzwi, żeby mogła chodzić po całym domu. Jednak kiedy wyszła z pokoju moja druga, bardzo łagodna,kotka (jej najlepsza przyjaciółka) rzuciła się na nią. Musimy je teraz rozdzielać. MInęło 5 dni od sterylizacji, a kotka nadal na nią prycha. Na dodatek ta wyterylizowana, wytsraszyła się i syczy na tą pierwszą. Strasznie musimy je ograniczać, zamykać w pokojach. Sądze, że nie jest to normalne zachowanie, bo weterynarz też nie wie co zrobić. Myśleliśmy że to obcy zapach, ale minęło już 5 dni i kotka wylizała się, a poza tym my ją troche obmyliśmy. Nie wiem czy mam ograniczać narazie ich spotkania czy zacząć przyzwyczajać je na nowo, chociaż niewiem jak to miało by wyglądać bo oby dwie są na siebie ,,wściekłe". Chcę jeszcze trochę poczekać, bo kotka ma jeszcze szwy i nie chciała bym jej narażać. Czy ktoś spotkał się już z czymś takim?
bEzia 1o jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-28, 12:13   #66
lain
Zakorzenienie

Dot.: Moje dwie kotki nagle przestały się akceptować!

ja sie spotkalam. nagle nie wiadomo czemu moje koty zaczely na siebie prychac, syczec i jezyc sie na swoj widok. kazdy zajal swoj pokoj i siedzialy oddzielnie.
najpierw staralam sie jej jakos pogodzic. ja bralam na rece jednego, siostra drugiego i siedzialysmy z nimi obok siebie. wiele to nie pomoglo, wiec dalysmy sobie spokoj. po kilku dnia wszystko wrocilo do normy. nie wiem co to bylo
z reszta moje koty jak to bracia - czasem zdarza im sie przyduszac nawzajem i drzec futro kiedys sie tym przejmowalam, ale nie robia sobie krzywdy, wiec nauczylam sie olewac
lain jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-28, 14:48   #67
loss_lauri
Zakorzenienie

a czy 'agresorka' tez jest wysterylizowana? jeżeli nie być może że na nowo próbuje ustalić hierarchię w domu - spróbuj je na nowo do siebie przyzwyczajać, w razie ataku - rozdziel. z czasem sytuacja powinna sie unormować.
Stary 2008-08-28, 18:52   #68
bEzia 1o
Przyczajenie

Wielkie dzięki za odpowiedzi... faktycznie ,,agresorka" nie jest wysterylizowana, a ta która została wysterylizowana zawsze dominowała...to może być powód... dzięki
Stary 2008-08-28, 19:30   #69
loss_lauri
Zakorzenienie

właśnie - to pewnie jest przyczyną - wszystko w ich relacjach się 'poprzewracało'. jeśli druga kotka też zostanie wysterylizowana, będa 'równe' i powinny znowu ułożyc relacje między sobą
Stary 2008-08-30, 09:56   #70
bEzia 1o
Przyczajenie

problem w tym, że nie chcemy wysterylizowac tej drugiej:/
Stary 2008-08-30, 10:01   #71
vadi
*sportaddict*

Cytat:
Napisane przez bEzia 1o Pokaż wiadomość
dlaczego
wiecie, czym grozi niewysterylizowanie kotki?

Najważniejszą zaletą sterylizacji jest zmniejszenie lub całkowita likwidacja ryzyka wystąpienia kilku poważnych chorób, które wynikają z zaburzeń hormonalnych. W naturalnych warunkach zdrowa kotka może mieć kocięta 4 razy w roku - tak jest prawie przez całe jej życie. Jednak każdy miot kociąt osłabia kotkę, dlatego te, które miały wiele miotów zwykle żyją krócej i jest to zwykle zbyt krótki okres czasu, aby mogło dojść do nieprawidłowego działania hormonów.
Obecnie, w warunkach domowych kotki dożywają nawet 18-20 lat. To dość czasu na ujawnienie się negatywnego oddziaływania hormonów, którego skutkiem mogą być wymienione poniżej choroby.

Ropomacicze. Jest to schorzenie, w którym wewnątrz macicy gromadzi się duża ilość ropy, powodując nawet dziesięciokrotne jej powiększenie się. Choroba występuje zarówno u bardzo młodych kotek (2-3 lata) jak i u tych starszych (6-8 lat). Bardzo często schorzenie jest wynikiem stosowania preparatów hormonalnych hamujących ruję. Niestety, nie można określić, ile razy można "bezpiecznie" zastosować te leki - bowiem ropomacicze może wystąpić nawet po jednokrotnym podaniu preparatu.
Choroba jest bardzo groźna - gromadząca się w macicy ropa zawiera wiele toksycznych substancji, które mogą powodować niewydolność wątroby i nerek. Oba te narządy pełnią wiele ważnych funkcji i ich niesprawne działanie w krótkim czasie prowadzi do śmierci.
U kotek bardzo często mamy do czynienia ze skrytym przebiegiem choroby, kiedy zbieranie się ropy może trwać nawet kilkanaście tygodni. Istnieje wtedy niebezpieczeństwo, że dojdzie do pęknięcia macicy i jej cała zawartość wyleje się do jamy brzusznej i powodując tzw. zapalenie otrzewnej, co stanowi bezpośrednie zagrożenia życia.
Jedynym sposobem leczenia ropomacicza jest usunięcie jajników oraz całej macicy wraz z jej zawartością. Taki zabieg jest jednak obarczony dużym ryzykiem powikłań - kotka jest zwykle w złym stanie, dotyczy to szczególnie starszych zwierząt. Koszt zabiegu jest także większy - nawet 2-3 razy w porównaniu do ceny sterylizacji młodej, zdrowej kotki. Rekonwalescencja często trwa dość długo - nawet do 7 dni. W tym czasie trzeba podawać kroplówki, leki wzmacniające i antybiotyk. Czasami, mimo usunięcia macicy, niewydolność wątroby czy nerek jest tak zaawansowana, że kotki nie można już uratować.
U młodych suk hodowlanych stosuje się niekiedy nieoperacyjną metodę leczenia ropomacicza. Nie jest ona polecana w przypadku kotek.

Nowotwory układu rozrodczego. U kotek występują guzy jajników oraz rzadziej - macicy. Usunięcie obu tych narządów podczas sterylizacji likwiduje takie zagrożenie całkowicie.

Nowotwory gruczołu mlekowego tzw. "guzy sutek". Nowotwory gruczołu mlekowego pojawiają się najczęściej u kotek powyżej 6 roku życia. Jednak znane są przypadki występowania takich guzów nawet w wieku 2 lat. Od 80-90% wszystkich "guzów sutka" to nowotwory złośliwe - czyli takie, które dają przerzuty do innych narządów - przeważnie do płuc i są przyczyną śmierci zwierzęcia. Do tej pory odkryto tylko jedną skuteczną metodę, która zasadniczo zmniejsza ryzyko występowania nowotworów gruczołu mlekowego. Jest nią wczesna sterylizacja kotki czyli sterylizacja wykonana przed pierwszą rują - zmniejsza ona ryzyko wystąpienia takich guzów praktycznie do zera.
Dlatego zalecamy, aby wszystkie kotki, które nie będą użytkowane w hodowli zostały wysterylizowane jeszcze przed pierwszą lub drugą rują.
Więcej na ten temat mogą Państwo znaleźć w artykule "Nowotwory gruczołu mlekowego".

INNE ZALETY STERYLIZACJI
Sterylizacja rozwiązuje problem rujek, które moga niekiedy być bardzo uciążliwe dla właścicieli. Kotki żyjące na wolności mają zwykle rujki 3-4 razy w roku, kotki żyjące w domu - mogą je mieć przez cały sezon (wiosna i lato) - i to bardzo często - co 7-14 dni!
W czasie rujki kotka bardzo zmienia swoje zachowanie: staje się nerwowa, chowa się lub domaga się stale uwagi i pieszczot. Bardzo często kotki głośno "przywołują" kocury - miałczenie i płacz rozbrzmiewa przez cały dzień i noc. Może się także zdarzyć, że w czasie rujki kotka będzie chciała przywołać kocury w inny sposób - poprzez opryskanie moczem całego domu czy ogrodu.
Jeśli nie chcemy, aby nasza kotka miała kocięta, przez cały okres rujki należy zatrzymać ją w domu - taki zakaz wychodzenia na dwór stresuje kotkę, szczególnie jeśli przedtem mogła swobodnie wychodzić.
Sterylizacja zlikwiduje rujkę i wszystkie nieprzyjemne jej przejawy. Ograniczy też stres kotki - będzie ona mogła wychodzić zawsze i wszędzie, bez ryzyka niechcianej ciąży i późniejszych kłopotów z wychowywaniem kociąt i znajdywaniem dla nich domu.

Obserwowane u niektórych kotek po sterylizacji zmiany w zachowaniu są również korzystne. Większość właścicieli jest zadowolona z tego, że kotka bardziej pilnuje się domu, stała się bardziej przywiązana, lepiej ułożona.
Wbrew niektórym opinion, sterylizacja nie zmienia temperamentu kotki, jeśli jest pogodna, wesoła i chętna do zabawy, to po zabiegu nadal taka będzie.

warto ryzykować tyloma chorobami?
hamowanie rujek tabletkami/zastrzykami jest też obarczone ogromnym ryzykiem bardzo częstych nowotworów.
Stary 2008-08-31, 10:43   #72
loss_lauri
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez bEzia 1o Pokaż wiadomość
jedynie w przypadku kotki hodowlanej, która ma się przyczynić do rozwoju hodowli i swojej rasy nie sterylizuje się jej. zgadzam się z vadi co do sterylizacji w 100 % (vadi - który to już raz).
Stary 2008-08-31, 11:46   #73
vadi
*sportaddict*

Cytat:
Napisane przez loss_lauri Pokaż wiadomość
jedynie w przypadku kotki hodowlanej, która ma się przyczynić do rozwoju hodowli i swojej rasy nie sterylizuje się jej. zgadzam się z vadi co do sterylizacji w 100 % (vadi - który to już raz).
ja nie wiem
nadal chyba panuje jakieś średniowieczne przekonanie, że to okaleczanie zwierzęcia i że kotek musi sobie czasem pobzykać dla zdrowia
Stary 2008-09-08, 20:54   #74
Edytkaaa
Raczkowanie

Dwa kocury pod jednym dachem?

Przeszukałam forum, i nie znalazłam takiego wątku, owszem jest dużo o kotach ale mnie interesuje dokładnie to:

Co sądzicie na temat

Mam kocurka, ma niecały rok. Jest rozpieszczony, zawsze dostaje jeść jak chce, wszyscy sie z nim bawią. Mimo to nie lubi być głaskany i dotykany,zabawy lubi bardzo. Jak ktoś chce go pogłaskać to od razu wyciąga pazurki i pokazuje zęby. Czasem tak szaleje i rzuca sie na nogi i gryzie wtedy i drapie :P Chodzi mi o to, jak myślicie czy taki kocurek zaakceptuje drugiego małego kocurka w domu? Czy nie będzie go atakował.. Jak sądzicie czy to mozliwe, aby były dwa KOCURY pod jednym dachem???
Może macie jakieś doświadczenia? Nie interesują mnie opinie na temat kotek, wyłącznie kocury..
Stary 2008-09-09, 10:29   #75
esfira
Zakorzenienie

Dot.: Dwa kocury pod jednym dachem?

nie napisalas nic, czy kocur jest wykastrowany. Jesli tak, to powinien zaakceptowac drugiego kota (wykastrowanego kocura czy wykastrowaną kotkę), płeć nie ma tu az takiego znaczenia, jeśli zwierzęta sa wykastrowane. Dwa niekastrowane kocury na 99% będą się mordować, bo to zwierzęta terytorialne.
Zachowanie twojego kotka jest typowe dla młodych kotów i drugi kot napewno dobrze mu zrobi, będzie miał się z kim bawić i z kim rozmawiać po kociemu
Oczywiście aklimatyzacja nowego kotka zajmuje trochę czasu i na początku prawie zawsze dochodzi do łapoczynów, ale jeśli krew się nie leje, to trzeba po prostu to przeczekać.

Scandinavian Sleeping & Living
esfira jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-09, 10:41   #76
vadi
*sportaddict*

dokładnie - 2 kastraty - jasne (mam takie w domu )
2 jajczaste - z dużym prawdopodobieństwem będą się prały regularnie

no i jesli Twój kot nie jest ciachnięty, to właśnie hormony moga być przyczyną jego niedotykalskości.
Stary 2008-09-09, 17:03   #77
loss_lauri
Zakorzenienie

zgadzam się z dziewczynami. tak od siebie mogę dodać, że mam w domu 5 kastratów (i 5 kastratek) i nie ma w ich relacjach ani krzty agresji
niektóre koty - oczywiście pomijając kwestię kastracji czyli tego, o czym pisała esfira - po prostu są takie 'niedotykalskie'. aha - radziłabym ci postarać się zmienić jego nawyki póki jest czas tzn jedzenie na zawołanie itp bo póżniej mogą z tego wyniknąć kłopoty m.in nadwaga. jeden z moich kotów, Jaskółek też miał nawyk proszenia o jedzenie między posiłkami i teraz - waży ciutkę za dużo i trudno mi było przyzwyczaić go do niskobiałkowo-niskofosforowej diety, na którą musiał przejść, odkąd ma problemy z nerkami.... dlatego radzę wprowadzić troche dyscypliny.
Stary 2008-09-10, 10:04   #78
lain
Zakorzenienie

ja mam w domu 2 kastraty i czasem sie piora, ale dla zabawy krzywdy sobie nie robia poprostu czasem jeden drugiego wywali z lozka/fotela etc. bo sam ochote ma sie tam polozyc (albo takiej ochoty nie ma tylko mu sie nudzi i dla jaj chce drugiego pogonic)
a czasem spia razem przytuleni i nawzajem myja sobie uszy z rozmarzonymi minkami
Stary 2008-09-10, 15:48   #79
anyolek
Zadomowienie

wydaje mi sie, ze twoj kocurek moze byc zaborczy, albo wrecz agresywny, kiedy zobaczy nowego domownika- bo pomimo, ze 'nie lubi' byc glaskany itp, to on OD ZAWSZE byl waszym oczkiem w glowie, a nowy kotek w jego oczach bedzie 'konkurentem'
Koniecznie napisz, czy kotek byl kastrowany, bo jesli nie, to byloby to raczej koniecznoscia przed nabyciem nowego czlonka rodzinki
Stary 2008-09-11, 10:47   #80
Edytkaaa
Raczkowanie

Kotek moj obecny, ktorego posiadam w domu nie byl kastrowany. Ma niecaly rok. Kiedy powinno sie wykonac taki zabieg? Na czym on polega i czy to boli kotka?
Tamten drugi kotek jak bedzie moj bedzie mial troche ponad miesiac, wiec bedzie malutki. Cos czuje,ze pewnie bede musiala wykoastrowac oba, ale wiadomo ten malutki to za jakis czas pewnie. Ale zdecyduje sie na to w ostatecznosci. Moze na poczatku nie beda sie gryzly, bo w koncu to bedzie malenstwo, to moze ten wiekszy nie bedzie go ruszal skoro taki malutki

P.S. Mam nadzieje, ze ten starszy kocurek bedzie uczyl wszystkiego i opiekowal sie maluchem,heh

Aha! I oczywiście dziękuje za wszystkie odpowiedzi i czekam na wiecej :P
Stary 2008-09-11, 10:54   #81
doloresd
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Edytkaaa Pokaż wiadomość
Kotek moj obecny, ktorego posiadam w domu nie byl kastrowany. Ma niecaly rok. Kiedy powinno sie wykonac taki zabieg? Na czym on polega i czy to boli kotka?
Tamten drugi kotek jak bedzie moj bedzie mial troche ponad miesiac, wiec bedzie malutki. Cos czuje,ze pewnie bede musiala wykoastrowac oba, ale wiadomo ten malutki to za jakis czas pewnie. Ale zdecyduje sie na to w ostatecznosci. Moze na poczatku nie beda sie gryzly, bo w koncu to bedzie malenstwo, to moze ten wiekszy nie bedzie go ruszal skoro taki malutki

P.S. Mam nadzieje, ze ten starszy kocurek bedzie uczyl wszystkiego i opiekowal sie maluchem,heh
kastracja odbywa się pod narkozą, bólu w czasie zabiegu być nie powinno, za to po zabiegu kotek może czuć się osłabiony ...Zabieg polega na usunięciu jąder... Wykonuje się go jak kotek skończy 6 miesięcy.
doloresd jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-11, 13:40   #82
anyolek
Zadomowienie

edytkaaa, w takim razie wykastrowanie kotka jest niezbedne- moze byc agresywny w stosunku do swojego 'rywala'. Kiedy dostalam swojego kocurka ani myslec nie chcialam o odbieraniu mu takiej przyjemnje czesci zycia, jaka jest...hmmmAle i znajomi, i weterynarz przekonali mnie jak bardzo jest to wazne, poza tym do plusow zabiegu nalezy min fakt, ze kocurki przestaja ''znaczyc teren'' (co przeciez nie jest przyjemne dla pozostalych domownikow), staja sie bardziej ''udomowione'' i co najwazniejsze- mniej agresywne- dlatego polecam Ci sie zmobilizowac i zabukowac wizyte u weta tak szybko jak to mozliwe
Stary 2008-09-12, 09:59   #83
Heniutka
Raczkowanie

GG do Heniutka

Edytkaa,

Jestem szczęśliwą posiadaczką dwóch kocurów . Maniek jest u nas 2,5 roku , jest kastratem. Zabieg był wykonany jak miał pół roku. Zniósł go bardzo dobrze.
Prawie dwa miesiące temu dołączył do nas 4 miesięczny wtedy Drążek.

Na początku Maniek był bardziej wystraszony od Drążka. Był tez zazdrosny. Teraz jest już ok.
Maniek zrobił się bardziej żwawy - gonią się jak szalone i wzajemnie zaczepiają i prowokują. Maniek jest o wiele większy , zdarzy się ,że przyciśnie małego za mocno , ale nie robi mu krzywdy.

Fajnie się na nich patrzy jak się wzajemnie obserwują . Maniek jest szczerze zdumiony jak Drążek szaleje jak to mały kotek. Wyglądają trochę jak Bonifacy i Filemon z popularnej kiedyś bajki. Najbardziej słodko wyglądają kiedy śpią obok siebie.

Zamierzam Drążka też poddać kastracji .

Pozdrawiam wszystkich

Wszystko się może zdarzyć,gdy głowa pełna marzeń
Gdy tylko czegoś pragniesz ,gdy bardzo chcesz ....

Heniutka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-12, 15:24   #84
Edytkaaa
Raczkowanie

Jejciuś już się nie mogę doczekać kiedy będę miała kiciusia w domku
Tylko jeszcze imię muszę wybrać
A wystarczy wykastrować jednego kota?
Czy taki wykastrowany kot nie będzie się czuł gorszy wśród innych kotów, jak wyjdzie na dwór?
Stary 2008-09-12, 15:35   #85
lain
Zakorzenienie

Cytat:
ja bym wykastrowala oba. kocury znacza teren, wiec kastracja to dobra rzecz. a juz w szczegolnosci jesli kot ma byc wychodzacy to moim zdaniem kastracja jest obowiazkiem wlasciciela.

Cytat:
Czy taki wykastrowany kot nie będzie się czuł gorszy wśród innych kotów, jak wyjdzie na dwór?
watpie. moj nie ma z tego powodow zadnych kompleksow. poustawial sobie wszystkie koty w okolicy i teraz nikt mu na jego teren nie wchodzi a jak wejdzie to ma przerabane (z reszta moj kocur odstrasza wszystkie inne juz sama postura - wyrosniety kociak z niego )
Stary 2008-09-12, 20:31   #86
loss_lauri
Zakorzenienie

Cytat:
Jejciuś już się nie mogę doczekać kiedy będę miała kiciusia w domku
Tylko jeszcze imię muszę wybrać
bezwzględnie należy wykastrować oba. u kotów kastraty/kastratki stoją najniżej w hierarchii, ale koty - w przeciwności do ludzi - nie znają czegoś takiego jak nietolerancja itp - wykastrowany kot po prostu nie jest brany przez aktywne reprodukcyjnie koty pod uwagę jako rywal, wróg, tak samo kotki w rui nie zwracają na niego uwagi. na pewno nie będzie się czuł gorszy od innych
Stary 2008-09-13, 13:29   #87
Edytkaaa
Raczkowanie

No więc pozostało już tylko czekać na nowego domownika
Zobaczymy jakie beda relacje miedzy kotkami,i jesli bedzie trzeba to wykastrujemy kotki. A prosze napiszcie mi, od jakiego wieku kot znaczy teren tym swoim "smrodkiem" moj ma prawie rok i tego nie robi.. moze to dlatego ze jest sam?
Stary 2008-09-13, 15:34   #88
loss_lauri
Zakorzenienie

to dzieje się , gdy kot zaczyna dojrzewać płciowo - u różnych ras zaczyna sie to w innym wieku, np u persów, main coonów ok 12-18 m-ca życia podczas gdy np u kotów domowych już u 5-6 m-cznych - zdawałoby się - jeszcze kociaków. istotne są też indywidualne zapisane w genach predyspozycje kota. być może twój kot wolno się rozwija, ale 12 m-cy to już najwyższy czas by przeprowadzić kastrację. unikniesz wtedy problemu znaczenia przez niego rzeczy wokół - bywa bowiem, że u kota, tóry ma już dobrze rozwinięty ten nawyk, kastracja nie zapobiega dalczemu znaczeniu moczem, tylko że zapach wtedy jest mniej intensywny
Stary 2008-09-14, 00:07   #89
Edytkaaa
Raczkowanie

Mój kotek ma juz prawie rok, wiec chyba juz powinien znaczyc teren, gdy wogole tego nie robi! Nie zebym nad tym ubolewala, tylko zastanawiam sie czy moze to nie jest spowodowane tym, ze jest jak narazie jedynym kotem w domu i nie musi z nikim walczyc o teren, i czy jak pojawi sie drugi kot to moze wtedy zacznie, to bedzie trzeba wykastrowac bo nie chce wachac tego smrodku :P To jest zwykły kotek domowy a drugi bedzie norweski
Stary 2008-09-14, 11:51   #90
loss_lauri
Zakorzenienie

Cytat:
Mój kotek ma juz prawie rok, wiec chyba juz powinien znaczyc teren, gdy wogole tego nie robi! Nie zebym nad tym ubolewala, tylko zastanawiam sie czy moze to nie jest spowodowane tym, ze jest jak narazie jedynym kotem w domu i nie musi z nikim walczyc o teren, i czy jak pojawi sie drugi kot to moze wtedy zacznie, to bedzie trzeba wykastrowac bo nie chce wachac tego smrodku :P To jest zwykły kotek domowy a drugi bedzie norweski
Edytko - żaden kot nie jest zwykły. być może jest tak jak mówisz, ale jak pisałam - radziłabym go już teraz wykastrować a nie czekać, aż zacznie znaczyć.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Narzędzia

Zasady wysyłania wiadomości