|
|||||||
| Notka |
|
| Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1081 | ||||
|
Piekielnie Ubrunetowiona
|
Dot.: Co robicie na obiad? - część XIX.
Ja nie, ale mama robiła, tylko nie z gotowanych a świeżych warzyw
Cytat:
Cytat:
![]()
|
|
|
#1082 |
|
Zakorzenienie
|
z surowych? Nie gotowała?
|
#1083 | ||
|
Piekielnie Ubrunetowiona
|
Tak. Surowa marchewka, seler naciowy, por, jabłko, do tego z puszki: groszek, kukurydza, cieciorka, oprócz tego ogórki kiszone.
|
|
|
#1084 | |
|
Zadomowienie
|
My robiliśmy moją ulubioną wersję: gotowana marchewka, groszek i kukurydza z puszki, jajka na twardo, ogórek kiszony, jabłko, por i majonez.
Jedziemy jutro do moich rodziców na dłuższy czas i kusi mnie upiec dziś ten sernik chałwowy na mielonym serze tylko musiałabym iść na targ po ser i chałwęWysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 08:16 ---------- Poprzedni post napisano o 08:14 ---------- Cytat:
bardzo smakowicie to wyglądaWysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#1085 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Ja wczoraj zrobiłam sałatkę z ryżu, kurczaka pieczonego, ananasa, kukurydzy i majonezu, na dzisiejszy lunch ale mysle ze zdecydowanie brakuje takim czegos ostrego na przykład pora .U mnie wczoraj steak wołowy z sosem z pieczarkami. Moj wysmazony na wiór ale nie toleruje krwistego
Edytowane przez KarolinaK Czas edycji: 2020-04-15 o 09:21 |
|||
|
|
|
#1086 | ||||
|
Piekielnie Ubrunetowiona
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Apetyczne te steaki - jak z książki kulinarnej Ja też muszę mieć wysmażone na wiór, bo inaczej nie tknę I ten sosik pieczarkowy - dawno nie jadłam z makaronem, ale teraz jak już mi o tym przypomniałaś, to muszę zrobić
|
|
|
#1087 |
|
Zakorzenienie
|
Ziemniaczki nie polskie ale pyszne i tak
![]() Dziś ugotowałam makaron kolorowy do tego podsmażone paski schabu i smażona papryka cebula i cukinia plus papryka słodka ostra curry i sol ![]() Kupiłam groszek cukrowy. Do czego to zjeść?? Wysłane z mojego SM-A320FL przy użyciu Tapatalka
|
#1088 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() U mnie dziś sos z mięsem mielonym , papryka , ogórkami kiszonymi i cebula. Makaron reszta z rosołu , i trochę świderkow Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#1089 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#1090 |
|
Zakorzenienie
|
Ugotować, do gorącego dać łyżkę masła, posolić i podać do smażonej piersi kurczaka.
W zupie i daniach jednogarnkowych też fajnie.[COLOR="Silver"] ---------- Dopisano o 12:26 ---------- Poprzedni post napisano o 12:22 ---------- U nas właśnie dusi się wołowina z cebulą i pieczarkami, do tego kasza gryczana niepalona, buraczki, ogórek kiszony. Tak mnie teraz naszło, że mogę jeszcze do tego na szybko machnąć zupę dyniową (mam zamrożoną pieczoną dynię i rosół). |
|
|
|
#1091 |
|
Zakorzenienie
|
Groszek cukrowy do wszytskiego na świeżo w surowce czy ugotowany w zupie, z warzywami, do sosów, do stir-fry. Zawsze mam go w lodowce i bardzo lubie
|
|
|
|
#1092 |
|
Zakorzenienie
|
U nas rosół drobiowy, niestety uświadomiłam sobie, że nie mamy makaronu nitek i będzie z lanymi kluskami.
|
|
|
|
#1093 |
|
Zakorzenienie
|
Zapiekanka parmentier z lososiem. Jutro moze faszerowane papryczki, jeszcze sie zastanawiam.
|
|
|
|
#1094 |
|
Wtajemniczenie
|
Spaghetti z czosnkiem chili i świeżą bazylia i serem pecorino romano
|
#1095 |
|
Zakorzenienie
|
poszliśmy dziś oboje w makaron
Ja wczoraj lepiłam kluski śląskie, a dziś totalna łatwizna, ale za to smakowa petarda, Fettuccine Alfredo, o mamo i córko, ja to jadłam dopiero pierwszy raz w życiu, ale przysięgam mogę jeść codziennie!
Every siren often my lullaby Every heartbeat functioning thrown to the night I'm quenched in your light And see the floor rising through a dream Forgotten thoughts lost in a memorable theme And soaked to the skin Mój kulinarny kącik |
|
|
|
#1096 |
|
Zakorzenienie
|
Lego korzystajac, ze wrociles na watek. Czy podasz mi przepis na sernik z ricotty? Z gory dzieki.
|
|
|
|
#1097 |
|
Przyczajenie
|
U mnie kurczak w sosie curry - cud, miód i niebo! Kooochaaam
|
|
|
|
#1098 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
makaronik bombaKluseczki widziałem respekt
|
|
#1099 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
U mnie wczoraj makaron z sosem pomidorowo-pieczarkowym (taki niby nic). Dzisiaj lasagne mało mięsne, za to mocno pomidorowo-serowe.
|
|
#1100 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
tylko na kartceRena jest u was serek homogenizowany ? Czy to jest fromage blanc ? Jak tak to mam zaje....ny przepis na sernik z niego
|
|
#1101 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Personal u Ciebie egzotycznie Ellen_Replay piateczka tez kocham makaron i ...Dołączam do Was Kochani ale z opóźnionym zdjęciem bo u mnie jak wiecie obiadu jeszcze nie było ... tez bedzie spaghetti i oszukana carbonara... i sałatka czego Lego nie toleruje
|
||
|
|
|
#1102 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1103 | |
|
Wtajemniczenie
|
Ale Greek Yoghurt jest mieszany ze śmietana i jest płynny jak jogurt
---------- Dopisano o 18:39 ---------- Poprzedni post napisano o 18:36 ---------- Jak mogę tu nastawić , żeby czytać tylko własne posty ? To może znajdę ten przepis z ricotta ---------- Dopisano o 19:01 ---------- Poprzedni post napisano o 18:39 ---------- Cytat:
![]() Poszło szybko porównałem datę fotki z datą postów i... Voilà https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...postcount=3732
Pieniądze mogą dużo.... Miłość może wszystko Wysłane z iPad Edytowane przez LegoJedi Czas edycji: 2020-04-15 o 20:30 |
|
|
|
|
#1104 | |||
|
Piekielnie Ubrunetowiona
|
Cytat:
![]() My dziś - mimo wietrznej pogody - zrobiliśmy sobie ognisko Była kiełbaska i pieczonki w garnku. Do pieczonek zrobiłam mizerię. Ale się objedliśmy okropnie
Edytowane przez Knife_Girl Czas edycji: 2020-04-15 o 20:10 |
|||
|
|
|
#1105 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
#1106 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja to nawet mam, prababcia z mamy strony pół Włoszka, czyli stąd moja miłość do makaronu, który mogę jeść i jeść![]() Dziś włoska uczta ![]() Cytat:
Every siren often my lullaby Every heartbeat functioning thrown to the night I'm quenched in your light And see the floor rising through a dream Forgotten thoughts lost in a memorable theme And soaked to the skin Mój kulinarny kącik |
||
|
|
|
#1107 |
|
Zakorzenienie
|
Tak fromage blanc to ser podobny do homogenizowanego. A jaki masz przepis z takim serem?
Ricotte juz mam w lodowce, tylko ten sernik z ricotta jak pieczemy to trzeba wlozyc naczynie z woda do piekarnika? |
|
|
|
#1108 |
|
Zakorzenienie
|
Skoro o ciastach mowa, to zrobiłam pod wpływem impulsu (koronawirusowe łakomstwo i tyle
) ciasto "dokładnie ważone". Przepis znalazłam na kulinarnym blogu Ewy Wachowicz. Już kilka osób jadło i wszyscy mega chwalili. Zrobiłam w wersji dość podstawowej, ale według mnie to będzie idealna baza na ciasto z truskawkami, śliwkami lub innymi owocami. Przepis mega prosty do zapamiętania (piszę do z głowy).* 4-6 jajek zważyć (w przepisie było, że w skorupkach, ale ja ważyłam już bez) * Cukru, mąki i masła po tyle samo, ile ważyły jajka (np. jajka 320 g, to 320 g mąki, 320 g masła, 320 g cukru - z tym, że cukru polecam dać z 25 do 50% mniej, tym bardziej jeżeli doda się rodzynek) * Skórka otarta z jednej średniej cytryny - nie miałam, więc ten etap pominęłam * 1-2 łyżeczki proszku do pieczenia * Ja dodałam jeszcze około pół szklanki posiekanych orzechów włoskich i pół szklanki mieszanki rodzynek i suszonych śliwek - również pokroiłam na mniejsze kawałki Mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, masło z cukrem, łączymy ze sobą składniki i mieszając dodajemy stopniowo jajka. Ciasto jest mega gęste, aż się trochę przestraszyłam i dałam 3-4 łyżki maślanki. Piekłam w 180 stopniach góra dół (każdy zna swój piekarnik najlepiej) jakieś 50 minut, do suchego patyczka.
Żegnaj Wizaż Forum. Tyle lat za nami. Witaj Życie po Wizażu (Discord). Wszystko przed nami. Edytowane przez Ellen_Ripley Czas edycji: 2020-04-16 o 00:32 |
|
|
|
#1109 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
zawsze szukam czegoś mniej kalorycznego i czuję się rozgrzeszona XD złudnie...Wczoraj cały dzień pracowałam w domu, na obiad dorabiany zapiekany makaron z filetami z kurczaka w sosie pomidorowym. Dziś chyba dzień bardziej gotujący, mam mięso mielone i zapewne powstaną z niego pulpety, zaraz będę zarabiać chleb i jeszcze ciasto do upieczenia. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz Edytowane przez pandemonium4 Czas edycji: 2020-04-16 o 07:49 |
||
|
|
|
#1110 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
jednak jest sztywny a nie płynny Serek homogenizowany jest bardziej tłusty tez ![]() Cytat:
![]() Poproszę o przepis pieknie wyglada! Cytat:
Moje wczorajsze, z sałatka obowiązkowo u mnie. |
|||
|
![]() |
Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
| Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:58.

tylko musiałabym iść na targ po ser i chałwę
bardzo smakowicie to wygląda
Ja też muszę mieć wysmażone na wiór, bo inaczej nie tknę 

makaronik bomba
Witaj Życie po Wizażu (Discord). Wszystko przed nami.
Była kiełbaska i pieczonki w garnku. Do pieczonek zrobiłam mizerię. Ale się objedliśmy okropnie