![]() |
#31 | ||
Zakorzenienie
|
Dot.: biologia i chemia w rok ? możliwe ?
Cytat:
![]() Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 |
Raczkowanie
|
I jak tam?
![]() Planujesz jakąs naukę w wakacje? Ja idę teraz do 3 klasy, biol-chem akurat, ale i tak mam spore zaległości z 1 i 2 klasy. Na razie ciągle kupuję jakieś książki itp. ![]() A ty z czego się uczysz?
![]() |
![]() |
#34 |
Raczkowanie
|
ja mam "Biologie" Villego. Co prawda to jest podręcznik dla studentów, ale na razie nie zaopatrzyłam się w inne książki
![]() ![]()
![]() |
#35 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 |
Zakorzenienie
|
![]()
Zależy
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#38 |
Zadomowienie
|
a ja uważam że to możliwe
![]() ![]() dlatego warto walczyć o swoje marzenia, trzymam kciuki ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 |
Zakorzenienie
|
Katalonkaaa gratuluje!
Po postach takiej treści naprawdę chcę się uczyć bo wiem, że mogę dopiąć swego ![]()
![]() |
#40 |
Przyczajenie
|
potwierdzam, możliwe.
ja zrezygnowałam ze studiów humanistycznych i nauczyłam się w 9 miesięcy biologii, chemii i fizyki. wcześniej zdawałam maturę z historii sztuki i francuskiego, po roku studiów filologicznych zapragnęłam być lekarzem. rezultat: od października wydział lekarski! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 |
Zakorzenienie
|
Gratulacje dziewczyny
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#42 |
Rozeznanie
|
Ja też znam dziewczynę , która w 3klasie LO (była na profilu mat-fiz) wymarzyła sobie medycynę i w rok nadrobiła i zdała chyba najlepiej w szkole biol i chemię na ponad 80%
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#44 |
Raczkowanie
|
Cześć
![]() Może wypowiem się jak to było w moim przypadku, bo byłam w identycznej sytuacji dwa lata temu. Też byłam w klasie o profilu humanistycznym i też w wakacje przed klasą maturalną dotarło do mnie, że chcę być lekarzem. I życzę Ci bardzo gorąco, żeby Tobie się udało, bo mnie niestety to tak pięknie nie wyszło, chociaż też słyszałam o geniuszach co to z humana dostali się na medycynę. Dopiero w 3 klasie zapisałam się na korki z chemii, po godzinie raz w tygodniu. Moja nauczycielka z liceum niespecjalnie mnie lubiła i cały czas mnie zniechęcała do rozszerzonej chemii powtarzając, że nie mam szans jej w ogóle zdać, także nawet się nie przyznawałam, że w planach miałam medycynę, bo wiadomo, że trzeba tę nieszczęsną chemię zdać na ponad 80% żeby w ogóle móc myśleć o medycynie. Najbardziej demotywujący dla mnie byli właśnie nauczyciele - chemiczka mająca mnie gdzieś, babka od biologii też robiąca konsultacje "od wielkiego dzwonu" i mająca nadzieję, że również zrezygnuje, ale najgorsi byli nauczyciele przedmiotów wiodących - historii i łaciny, z których na humanie miałam mnóstwo nauki, a oni zupełnie nie mieli zamiaru traktować mnie chociaż trochę ulgowo. I tak kiedy wszyscy "biol-chemowcy" zakuwali do matury (a cały materiał z chemii skończyli już w drugiej klasie i robili same testy i powtórki w trzeciej bo mięli świetną nauczycielkę) ja musiałam wkuwać multum materiału z historii żeby w ogóle zaliczyć sprawdziany. Ogólnie mam trochę żalu do moich nauczycieli, że na każdym kroku mnie demotywowali i zniechęcali. No i też sobie pluję w brodę, że wybrałam klasę tak a nie inaczej ![]() Maturę zdałam nie najlepiej - 68% z biologii, 50% z chemii. Nie starczyło nawet na analitykę na którą rok wcześniej próg wynosił 109 pkt, a w roku mojej matury wyniósł ok 130. A analityka miała być kołem ratunkowym... Stwierdziłam, że przeczekam rok w dalszym ciągu ucząc się biologii i chemii, jednak nie była to nauka zorganizowana - uczyłam się sama. Po roku poprawiłam maturę, ale znów nie tak jak chciałam - 80% z biologii, 74% z chemii. O medycynie znów mogłam tylko śnić, do farmacji zabrakło mi punktu, pozostała analityka medyczna. Studia na tym kierunku są na prawdę ciekawe, ale jednak mam trochę poczucie zmarnowanego czasu, bo byłam w stanie się tak rzucać z motyką na słońce tylko po to by zostać lekarzem - bo tak sobie wymarzyłam i tak zdefiniowałam swój świat. A tak myśl, że będę pracować w laboratorium ani mnie ziębi ani grzeje, w zasadzie jest to dla mnie tak samo beznamiętna rzecz jak studiowanie wszelakich filologii jak większość moich znajomych z klasy licealnej. Więc mam poczucie, że trochę na darmo walczyłam o to wszystko i jednak trochę czasu mi przez palce przeciekło. No i na moim kierunku jest wielu niespełnionych lekarzy. W tym roku większość pisała jeszcze raz maturę - i ja także - ale pogodzenie nauki do matury ze studiami jednak wbrew obiegowej opinii nie łatwymi było dosyć trudne. Więc mam już poczucie, że walę głową w mur ![]() Piszę to nie dlatego żeby Cię zniechęcić. Trzymam za Ciebie kciuki naprawdę mocno ![]() Chociaż pewnie w tym roku znów złoże deklarację maturalną i znów będę próbować, chociaż ja jestem przypadkiem beznadziejnym i to już staje się powoli donkichoterią ![]() Się rozpisałam, sorry ![]() Ale mimo wszystko, jeśli czujesz, że "to jest to" to nie rezygnuj, może Tobie się uda, ale miej jakiś plan B w zanadrzu ![]() I życzę spotkania życzliwych nauczycieli na swojej drodze, moi mi jednak rzucali kłody pod nogi.
![]() |
#45 |
Przyczajenie
|
Za późno, ale może dostanę odpowiedź
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:11.