|
Notka |
|
Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#3811 |
Raczkowanie
|
Dot.: Co robicie na obiad? część XX.
Dzisiaj wracam po drwalu do dietetycznej pizzy na spodzie z tortilli z passatą pomidorową z bazylią, suszonymi pomidorami, mozzarellą light, oliwkami, papryką, cebulą czerwoną i rukolą. Całość ok. 400 kalorii
![]() UPDATE: Zrobiona! Wyszło ok. 360 kalorii. Edytowane przez Czubas Czas edycji: 2021-11-26 o 12:24 |
![]() ![]() |
![]() |
#3812 |
Konto usunięte
|
Dalej nie wrocilam do keto.
![]() Robie dzisiaj krupnik i golabki bez zawijania, ale chyba zrobie je z bulgurem, bo jak kupie ryz, to mi bedzie zapychal szafki przez wiele miesiecy. |
![]() ![]() |
![]() |
#3813 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() [1=742bd6bdde1307502cba7e1 26292911bf766cf73_61f3325 774e32;89013444]Dalej nie wrocilam do keto. ![]() Robie dzisiaj krupnik i golabki bez zawijania, ale chyba zrobie je z bulgurem, bo jak kupie ryz, to mi bedzie zapychal szafki przez wiele miesiecy.[/QUOTE] Dobry pomysł z bulgurem, też bym zjadła ![]() Ja dziś nie gotuję, jedziemy do taty na placki ziemniaczane i gulasz (dla chętnych ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3814 |
Zakorzenienie
|
Zupa jarzyna z kaszą,
Karmazyn smażony + ziemniaki i brokuły na parze. Dania obiadowe z ostatnich dni: niby gołąbki na parze + pomidowo-paprykowy, carbonara dyniowa, strogonow mocno warzywny na dwa dni z różnymi dodatkami (kasza + buraczki, ziemniaki + sałatka z rukoli), golonka z indyka + pieczone warzywa, pierś kaczki w jabłkach z majerankiem, tortille kukurydziane z różnymi poobiadowymi pozostałościami, kotlety ruskie Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
#3815 |
Zadomowienie
|
dla męża rybka a dla mnie spaghetti z łososiem i czosnkiem w sosiku z mleka kokosowego.
|
![]() ![]() |
![]() |
#3816 |
Zakorzenienie
|
dopadło mnie znów okropne przeziębienie, mąż robi mielone, do tego ziemniaczki i kapustka , od teściowej szarlotka.
Every siren often my lullaby Every heartbeat functioning thrown to the night I'm quenched in your light And see the floor rising through a dream Forgotten thoughts lost in a memorable theme And soaked to the skin Mój kulinarny kącik |
![]() ![]() |
![]() |
#3817 |
Zakorzenienie
|
Rolada z indyka z kaparami i suszonymi pomidorami pieczona w rękawie, do tego pieczone ziemniaki i dynia, sałatka z rukoli i awokado.
Wczoraj domowa pizza z tuńczykiem. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
#3818 |
Zakorzenienie
|
My dzisiaj klasyka, co rzadko się ostatnio zdarza, schabowy (ale bez panierki ze względu na męża cukrzyka i ze względu na kalorie), ziemniaki i surówka z kiszonej kapusty z olejem lnianym. Pamiętałam o patencie chyba Pelagii, żeby dodać do niej majonezu, ale jakoś bałam się co z tego wyjdzie i nie zaryzykowałam, może jutro spróbuję na mniejszej porcji. Tzn. pewnie wyjdzie pyszne, ale bardziej bałam się tych kalorii.
![]() Wczoraj pilaw z dyni z suszonymi owocami i chilli z wegańskim serem, który fajnie złamał tę słodkość i posypane orzechami nerkowca. I w końcu odkryłam sposób na pesto. Do tej pory miałam wrażenie, że za tłuste, za ciężkie i źle się po tym czułam. Robiłam tylko to z natki marchewki, które moim zdaniem jest świetne. Kupiłam jednak bazylię do sosu z tofu i pomidorów koktajlowych, więc chciałam ją zużyć. Zrobiłam z prażonych orzechów nerkowca i z płatkami drożdżowymi zamiast sera. Praktycznie z minimalną ilością oliwy, może z łyżeczkę na pęczek, rozrzedziłam wodą z gotowania makaronu. Dodałam pomidorków koktajlowych (gdzieś to popatrzyłam) i posypałam prażonymi orzeszkami pinii. I wyszło świetne i w końcu jak dla mnie idealne. Nie za ciężkie i tłuste, orzeźwiające dzięki pomidorkom i chrupkie dzięki orzeszkom. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 20:56 ---------- Poprzedni post napisano o 20:50 ---------- I jeszcze jedno. Chciałam zrobić podejście do pizzy neapolitańskiej, bo jak niespecjalnie się jaram zwykłą pizzą na cienkim spodzie tak taka neapolitańska bardzo mi podchodzi. Jednak jak się obczytałam w internetach, naoglądałam filmików to mi się odechciewa. Generalnie lubię też pizzę w polskim stylu, czyli na drożdżowej, grubej bule, więc nie wiem czy nie zostanę przy kupnej neapolitańskiej. Macie jakieś doświadczenia z tym związane? Na jednej stronie gościu poleca podpiekanie dołu na patelni, a góry pod grillem piekarnika, już bez kamienia do pizzy, próbowaliście może? Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
#3819 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
U mnie new york pizza style to jest cienki chrupiący spod. Ten polski na cieście drożdżowym tez znam ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3820 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Spróbuj koniecznie, może na początek pół na pół z jogurtem albo śmietaną. A z pizzą nie pomogę niestety bo jestem fanką cienkiego spodu ![]() U mnie w sobotę był pstrąg łososiowy pieczony, ryż z papryką i szpinak ze śmietaną i suszonymi pomidorami. Na kolację TŻ zrobił pyszne hot-dogi (dla mnie na bagietce czosnkowej ![]() Z kolei wczoraj ja robiłam wypasione śniadanie. Dla mnie była zwykła szkaszuka, a dla TŻ-ta piętrowe tosty z szynką, ementalerem, beszamelem z musztardą i jajem sadzonym na wierzchu. Na obiad były nogi kurczaka pieczone z ziemniakami i sałatka na winie. |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3821 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co do pizzy to neapolitańska jest właśnie na cienkim spodzie, ale cienkim i chrupiącym, a nie rozciapanym naleśniku jak czasem zdarza się jeść w niektórych pizzeriach. Co do surówki nie mogę jeść ani śmietany ani jogurtu a wegańskie kokosowe mogą średnio pasować. Spróbuję małej porcji. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() ![]() |
![]() |
#3822 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Tak teraz patrzę i jeden z moich ulubionych przepisów nazywa się pizza neapolitańska https://www.karointhekitchen.com/pie...ych-drozdzach/ tylko przyznaję, że rzadko z niego korzystam bo jest dość robotny ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3823 |
Zakorzenienie
|
wczoraj gołąbki od teściowej. A dziś zamówimy schabowe z ziemniakami i surówką, rozłożyło mnie kompletnie i nie chce mi się gotować.
Every siren often my lullaby Every heartbeat functioning thrown to the night I'm quenched in your light And see the floor rising through a dream Forgotten thoughts lost in a memorable theme And soaked to the skin Mój kulinarny kącik |
![]() ![]() |
![]() |
#3824 |
Zakorzenienie
|
Ja na weekend byłam na wsi u rodziców i się najadłam pyszności
![]() Jakoś w domu rodzinnym wszystko smakuje lepiej ☺ Dzisiaj TŻ gotuje, ale nie wiem co ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3825 | |||
Piekielnie Ubrunetowiona
|
Cytat:
Mniaaam ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#3826 | ||
Piekielnie Ubrunetowiona
|
W piątek: pieczone udka z kurczaka (kupne, ale bardzo dobre
![]() ![]() W sobotę: wege burgery grillowane z mozzarellą, frytki z piekarnika, trio warzywne gotowane na parze i sałata lodowa z oliwą, octem winnym i koperkiem. W niedzielę i dziś: siekane kotlety z kurczaka, ryż gotowany z szafranem, surówka z własnej kapusty kiszonej ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#3827 |
Zakorzenienie
|
Pelagia też planuję w tym tygodniu hot dogi na kolacje. Twoje są bardzo kuszące!
A te ziemniaki holenderskie kocham, ale rzadko robię, bo wydają mi się pracochłonne. Ja piekę ostatnio jak szalona. Znowu zrobiłam wczoraj chleb z gara , i część zamroziłam dla syna. Sama jadłam z miodem. Pycha. W niedzielę i dziś jedliśmy wariacje z sosem z szynki, wyszło ok, choć zdjęcia takie średnie ![]() ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
#3828 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3829 | ||
Wtajemniczenie
|
Oj to prawda
![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Wczoraj była na życzenie TŻ-ta pieczeń rzymska z indyka, pieczarki w śmietanie, kasza gryczana i domowe buraczki. |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3830 |
Raczkowanie
|
Ja dziś w głowie mam szakszukę, więc będzie na wegetariańko
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3832 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() ![]() |
![]() |
#3833 |
Zakorzenienie
|
ja to pieczonego kurczaka mogę nie zjeść, w sensie mięso, jadam tylko dla skórki
![]() ![]() Zrobiłam gar zupy meksykańskiej, będzie na 3 dni. A zaraz jadę do lekarza, zobaczyć co za dziadostwo siedzi w oskrzelach.
![]() ![]() |
![]() |
#3834 |
Rozeznanie
|
Dzisiaj paluszki rybne, podsmażane brukselki i zupa-krem z brokułów
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3835 |
Wtajemniczenie
|
Jasne, kilka razy
![]() Tylko właśnie przez to, że trochę jest z nią zabawy to ostatnio wybieram przepis Jamiego gdzie po prostu robię ciasto, odstawiam na godzinę i piekę. Wczoraj była zupa brokułowo-marchewkowa (częściowo zmiksowana) z cheddarem i kluseczkami z maślanki z szałwią i estragonem. Dziś kończymy pieczeń rzymską. |
![]() ![]() |
![]() |
#3836 | ||||
Piekielnie Ubrunetowiona
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Wczoraj oddawaliśmy z TŻem krew i zaraz po takie ssanie nas dopadło, że pojechaliśmy na kebaba ![]() Dziś jest dużo lepiej, w związku z czym na śniadanie przygotowałam nam omlet z pieczarkami, cebulką i grzankami z grahamki ![]() A na obiad planuję dorsza. Tylko jeszcze nie zdecydowałam, czy po prostu panierowany czy może jakoś inaczej przyrządzony... ![]()
Edytowane przez Knife_Girl Czas edycji: 2021-12-01 o 08:15 |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#3837 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Moja zupa, oby starczyła na 3 dni!
|
![]() ![]() |
![]() |
#3838 | ||
Piekielnie Ubrunetowiona
|
Pycha
![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#3839 |
Zakorzenienie
|
Jak tu zupowo! Kocham zupy zimą, więc nie będę gorsza
![]() Dziś Fasolowa. To moja ulubiona zupa. Robię ją z kiełbaski, na bulionie, dużo warzyw, i zawsze daję makaron, który mi zalega z poprzednich obiadów ![]() IMG_20211201_150638.jpg Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
#3840 | ||||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Jak można nie lubić skóry???? A jeszcze jak jest taka przypieczona i chrupiąca ![]() Cytat:
U nas dziś fladra pieczona w maśle, ryż, buraczki i marchewka z jabłkiem. |
||||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:20.