![]() |
#751 |
Przyczajenie
|
Dot.: Operacje uszu, korekta uszu - zbiorczy! cz. 2
Rozumiem ze miesiac czasu to malo czasu ale ja po operacji uszu w przeciagu miesiaca chidzilam juz w kitce , byly ladne zgrabne , natomiast syn nie chce wychodzic z domu bo rowiesnicy pytaja co mu sie stalo z uszami , nie jest to opuchlizna jak sie domyslam , a raczej nadmiar skory z tylu glowy , wyglada jakby codziennie dostawal po tych uszach. Rodzina twierdzi ze skrzywdzilak dziecko bo teraz dopiero wyglada fatalnie
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#752 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 08:52 ---------- Poprzedni post napisano o 08:48 ---------- Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#753 |
Przyczajenie
|
Witam
![]() Czytałam już ten wątek ,część 1 i 2 chyba po dwa razy...zbieram się do operacji już trzy lata. Może wasze podpowiedzi przyspieszą moją decyzję. Chodzi mi o to,jak wygląda długość l4 po korekcji? Boje się pytań rodziny,znajomych, pracowników -skad nagle opaska na głowie..bo przecież trzeba będzie ją nosić.... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#754 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#755 |
Raczkowanie
|
Ja miałam L4 przez 2 tygodnie, wtedy nosiłam turban na głowie cały czas. Po ściągnięciu wróciłam do pracy i opatrunki robiłam tylko na noc + opaska 3 tygodnie też na noc.
Edytowane przez Alexand_93 Czas edycji: 2022-07-17 o 11:36 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#756 |
Przyczajenie
|
Czyli przez dwa tygodnie turban i opaska na noc. A co mówiłaś w pracy? Czemu l4? Będzie widać na l4, że jest od chirurga plastycznego?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#757 |
Raczkowanie
|
Wszystko zależy od lekarza, ja opaskę nosiłam tylko 2 tygodnie. Turban miałam 3 dni. Operację robiłam na urlopie, ale powiedziałam w pracy jak wróciłam czemu mnie nie było 🙂
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#758 |
Raczkowanie
|
Właśnie przeglądam swoje zwolnienia na IKP, które wystawiono mi w przeszłości i na L4 jest zawsze podane nazwisko lekarza wystawiającego zwolnienie i miejsce w którym udzielono świadczenia, więc dociekliwy pracodawca może sobie sprawdzić jakiej specjalizacji jest lekarz. Dodatkowo jest podany powód zwolnienia, niewskazany wprost, ale oznaczony kodem, np. "J00" (co odpowiada ostrej infekcji górnych dróg oddechowych - tę informację też można łatwo wygooglać). Od chirurga plastyka nie miałem jeszcze nigdy zwolnień, więc może wygląda ono trochę inaczej, dokładnie nie wiem.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#759 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#760 |
Przyczajenie
|
Dziękuję bardzo za odpowiedzi. Nurtuje mnie to najbardziej,co im mówić. Nie chcę żeby ktoś wiedział:/. Fajnie,że u jednej z.Was turban był tylko trzy dni. Zastanawiam się nad Slubicami lub Poznaniem. Ciekawe ile się teraz czeka w kolejce
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#761 |
Raczkowanie
|
Musisz najpierw umówić się na konsultacje, ja w sumie od konsultacji do zabiegu czekałam miesiąc. Ale jeśli lekarz jest na prawdę dobry, warto też dłużej poczekać 🙂
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#762 |
Przyczajenie
|
Cześć wszystkim! Czy robił już ktoś z was zabieg w Katowicach lub okolicach i może polecić kogoś porządnego? Mam również pytanie co do noszenia opaski na uszy. Czy jak ją nosicie to macie rozpuszczone włosy i jakoś to wygląda żeby pokazać się publicznie czy związujecie je w kucyk? Pytam, ponieważ nie chce wyglądać głupio a jednak ludziom trzeba się jakoś pokazywać. Dodam, że wolałabym aby moi znajomi się nie dowiedzieli. Może i powtórzę pytanie osoby wyżej, ale czy to jest bardzo oczywiste, że przeszło się taki zabieg dla osób z zewnątrz?
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#763 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#764 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#765 |
Raczkowanie
|
Od razu świeżo po zabiegu miałam turban przez 10 dni bodajże, czyli owinięta całą głowę. Ciężko byłoby z tym wyjść z domu, więc miałam L4. Po ściągnięciu opaska na noc przez jakiś czas. Dodawałam swoje zdjęcia wyżej tutaj na forum, musisz poszukać kilkanaście wiadomości wcześniej
![]() ---------- Dopisano o 19:52 ---------- Poprzedni post napisano o 19:45 ---------- Sprawdziłam i 26 listopada dodałam post, będzie łatwiej znalezc ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#766 |
Przyczajenie
|
Dzisiaj byłam na konsultacjach i mam umówiony termin zabiegu - 10 dni w opatrunku a potem opaska przez ok. 3 miesiące tylko na noc. Z tego co tu czytałam to normalne.
Jednak czy to, że wam lekarz mówił że już nie będziecie mogli zbytnio spać na uszach jest też normalne? I to nie tylko w czasie rekonwalescencji, ale do końca życia. Poważnie jakieś szwy w tym uchu mogą wtedy pójść? Wiem, że to trochę głupie, ale martwi mnie to gdyż od zawsze śpię na jednym uchu i jak podczas rekonwalescencji to przeżyję że nie mogę to do końca życia już mi się nie uśmiecha. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#767 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
I do jakiego lekarza finalnie idziesz? Nie no ja normalnie śpię, czasem jak się źle ucho ułoży to trochę niekomfortowo przez te szwy ale nie ma źle. Generalnie mi po 3 miesiącach po prostu szew wyszedł przez skórę i musiałam wrócić do doktora żeby mi go przyciął i teraz jest wszystko w porządku ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#768 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#769 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Patrząc na realia to przecież nie będziesz spała na plecach całe życie. Dużo lekarzy jest to fakt, ciężko zdecydować ale mnie przekonała cena u dr Łuckiego bo płaciłam wtedy 4000 zł. I konsultacje po zabiegu bezpłatne. W innych klinikach to już jest powyżej 5000 zł. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#770 |
Przyczajenie
|
Jestem 5 tygodni po operacji uszu. Martwi mnie gula na chrząstce w jednym uchu, drugie wyglada już normalnie. Czy to po prostu nierównomiernie schodząca opuchlizna czy coś jest nie tak z chrząstka? Nie mam już możliwości niestety skontaktowania się ze swoim lekarzem. Nic nie boli przy dotyku. Wstawiam zdjęcie jednego ucha i drugiego dla porównania.
Edytowane przez Linaa2 Czas edycji: 2022-09-18 o 09:53 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#771 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Swoją drogą ciekawa jestem dlaczego nie masz kontaktu z lekarzem, który prowadził zabieg? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#772 |
Przyczajenie
|
Zabieg miałam w Ostrawie (750 eur), wcześniej lekarz nie poinformował, ze będę musiała tam być co 2-3 dni na konsultacjach, rozumiem dzień po operacji i później raz, ale każdy dojazd tam to dla mnie ponad 300 zł i 7 godzin z dnia i zapytałam czy już na kolejne będę mogła pójść u siebie do chirurga plastycznego, bo bardzo dobry lekarz się zgodził zajrzeć czy wsyzysko Ok, a ja miałam problem z samochodem, a tam i tak tylko pielęgniarka zmieniala opatrunek, na co lekarz odpisał, ze w związku ze nie pojawiałam się na kolejnych konsultacjach (czwartych) to zrzeka się odpowiedzialności jakiejkolwiek z mojego przypadku, bo zostałam poinformowana o tym na konsultacjach. Nie wiem, może chwile przed zabiegiem, po czeski. Wiem, ze pewnie to jest bezprawne, bo to nie może mieć wpływu na jego odpowiedzialność, ale nie chce się denerwować. Miał dobre opinie w internecie.
Czyli mam się nie przejmować, ta ,gula’ zejdzie? Ja bym bardzo nie chciała, żeby mi te uszy odeszły, ja nie miałam bardzo odstających, tylko lekko i właśnie chciałabym jak najbardziej przylegające. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#773 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
A u kogo robiłaś zabieg? Jestem z Poznania i od wielu lat próbuję podjąć decyzję o zabiegu. Rozważałam lekarzy z różnych zakątków Polski, w tym także z mojego miasta rodzinnego, czyli Poznania. Będę wdzięczna za info ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#774 |
Przyczajenie
|
Też tak miałyście jak przestałyście po 4 tygodniach w dzień nosić opaskę cały czas, że straciłyście czujność i ktoś was niechcący w to ucho uderzył, mnie np. podczas przytulenia na przywitanie ciocia, chciała w policzek ucałować i nie widziała i mnie policzkiem uderzyła i już sobie wkręcam, że to mogło wpłynąć na formowanie się tej chrząstki, mimo, że nie doszło do odgięcia, pocieszcie mnie, że to normalne
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#775 | |||
Raczkowanie
|
Cytat:
Siłą rzeczy taka fizyka, minimalnie uszy odejdą moim zdaniem na pewno, bo takie etapy gojenia są. Opuchlizna zejdzie, chrząstka się zagoi i zobaczysz efekt. Wiem,że na niego długo się czeka ale warto ![]() ---------- Dopisano o 16:25 ---------- Poprzedni post napisano o 16:22 ---------- Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 16:26 ---------- Poprzedni post napisano o 16:25 ---------- Cytat:
Polecam wziąć pod uwagę fakt, że najlepiej wybrać takiego lekarza, który ma dobre opinie oraz masz możliwość jeżdżenia do niego w razie potrzeby. |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#776 |
Przyczajenie
|
[/QUOTE] Polecam wziąć pod uwagę fakt, że najlepiej wybrać takiego lekarza, który ma dobre opinie oraz masz możliwość jeżdżenia do niego w razie potrzeby.[/QUOTE]
Biorę to pod uwagę i właśnie dlatego przez tyle lat nie podjęłam jeszcze decyzji, bo żaden lekarz z Poznania nie przekonuje mnie (ogólnodostępne opinie), jeśli idzie o otoplastykę. I dlatego również pytałam tamtą osobę ( trk1234) u kogo robiła uszy w Poznaniu. Edytowane przez MAJ76 Czas edycji: 2022-09-18 o 17:07 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#777 |
Przyczajenie
|
Hej, dołączam do wątku. Dzięki za poprzednie informacje! Były bardzo pomocne. U mnie już 8 dzień po operacji. Operacja przebiegała super sprawnie, odczucia są nieco dziwne w trakcie, jak operator nacina, zmienia kształt, ale nie bolesne. Ja czułam ciągniecie i ugniatanie. Po operacji, jak zeszło znieczulenie całkiem spory ból głowy, mi wystarczyła dawka leków przeciwbólowych zalecanych przez lekarza i przeszło. Właściwie brałam je raz na dobę przez 3 dni. Największy dyskomfort pojawił się w okolicach 5 i 6 dnia, ale wynikało to z postępującego gojenia się i zmęczenia noszenia „hełmu” 😂😵☠💫. 7 dni po operacji miałam ściągnięcie opatrunków i szwów. Tutaj bezbólowo. Pierwsze wrażenia super, uszy od przodu wręcz idealne. Na sali po operacji mogłam zobaczyć się odrobinę od przodu, wtedy wydawało mi się, że górna część jest zbyt wywinęta, odstająca. Po ściągnięciu opatrunku już tego nie widzę. Uszy są obolałe, spuchnięte, nieco gorzej słyszę bo obrzęk jest też wewnątrz, są sińce, nie tylko na uszach ale i na szyi. Rany za uchem zgodnie z zaleceniami czyszczę octeniseptem. Pierwsze mycie włosów zrobiłam u fryzjera, pani w moim bloku była tak miła i zgodziła się umyć włosy, bez rozczesywania i suszenia. Bardzo się starała, żeby ich nie zamoczyć bo mój lekarz zalecił mycie włosów z odchyleniem głowy do tylu, mycie pod prysznicem dopiero po 10 dniu od zabiegu. Opaska zwykła bawełniana taka szersza przez 2 tyg/24h, później na noc 3 miesiące (ja kupiłam na Allegro za 11 zł). Teraz najważniejsze, czyli odczucia. Po ściągnięciu bandaży euforia, bo uszka przylegają blisko głowy, wręcz są niewidoczne, mi się podoba. Oczywiście jeszcze zbyt wcześnie, żeby ocenić efekt operacji bo wszystko jest w trakcie gojenia. Co mnie niepokoi to jak uszy wyglądają z tyłu głowy. Jedno jest przyklejone, drugie jest wg. mnie idealne. Wiem, że niesymetryczne uszy to standard, niemniej jednak przyklejenie już nawet nie w kwestiach estetycznych mnie martwi, a w takich normalnych życiowych sprawach, jak założyć kosmyk włosów za to ucho? Czy okulary w przyszłości? Napisałam o tych moich niepokojach lekarzowi, odpisał, żebym jeszcze poczekała 2 tyg., wtedy będzie można nieco masować bliznę, a uszy i tak jeszcze się będą zmieniać. Oczywiście pół nocy nie przespałam z tego stresu, że nie podoba mi się ten tył, a marzyłam o noszeniu upiętych włosów. Na forum jest tak wiele informacji, jedni pisali, że uszy trochę odbijają od głowy, inni, że zupełnie się nie zmieniły. Wrzucam Wam zdjęcia i chętnie opowiem, gdyby ktoś miał jakieś pytania. Miło mi dołączyć do grona!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#778 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 10:04 ---------- Poprzedni post napisano o 10:00 ---------- Mam tak samo, za bardzo przyklejone ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#779 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
https://wizaz.pl/forum/attachment.ph...5&d=1637945700 https://wizaz.pl/forum/attachment.ph...6&d=1637945700 Tutaj praktycznie 14 dni po zabiegu, zobacz jakie były jeszcze przyklejone, następnie zobacz kolejne zdjęcie po pełnym miesiącu. https://wizaz.pl/forum/attachment.ph...7&d=1637945700 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#780 |
Przyczajenie
|
Rzeczywiście minimalnie odeszły po miesiącu, a czy potem też jeszcze? Chrząstki nie miałaś wycinanej? Od początku miałaś ładny kształt
![]() ![]() Edytowane przez madzia100022 Czas edycji: 2022-11-02 o 06:10 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:06.