|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1231 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Ludzie i zachowania, które nas dziwią +ot. cz.80.
Ja tego nie robię, ale ja codziennie odkażam telefon spirytusem.
|
|
#1232 |
|
Zakorzenienie
|
[1=695d786c3492781c3fd020c 39a3abf990173eddf_6577a2b 887a02;89672795]Odkąd raz, jako nastolatka, zrobiłam sobie niewielką rankę, a skończyłam z całą opuchniętą i bolesną stopą, tak że pomógł dopiero antybiotyk, dezynfekowania ran pilnuję.[/QUOTE]Dezynfekcja rany niewiele pomoże jeżeli nie zostanie zachowana higiena rany. Jak ktoś ma pecha to nawet można się zainfekować mięsem czy podczas plukania warzyw.
Wysłane z mojego SM-G781B przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#1233 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Chyba że tutaj chodzi o no-homo. Ale to takich ludzi też nie znam.
|
|
|
#1234 |
|
Zakorzenienie
|
To podpowiem ze jeszcze lepszy przy Katarze jest klasyczny Carmex, ten mentolowy. To wazelina, ale przy okazji lekko inhaluje tym mentolem i ten katar jakby na chwilkę ciut obsycha w nosie. Jakby jedno wycieranie nosa mniej po użyciu, przy katarze to nawet tyle to IMO luksus.
Najgorsza choroba świata , cieknący katar , wole mieć parchy.
|
|
#1235 |
|
Rozeznanie
|
To ja znowu uważam, że najlepiej na mnie działa otrivin i inne leki na tej samej substancji
Nic nie było w stanie odepchac mi zatok, a ten skubaniec potrafi cuda zdziałać.
|
|
|
|
|
#1236 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zgadzam się, xylometazolin najlepszy na zatkanie, tylko trzeba uważać żeby nie przegiąć bo dość szybko uzależnia. Na otarcia dla mnie najlepszy krem nivea ten granatowy, najszybciej mi pomaga. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#1237 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#1238 |
|
Zakorzenienie
|
Treść usunięta
|
|
|
|
|
#1239 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1240 |
|
Zakorzenienie
|
Dziwi mnie nieodmienianie nazwisk w mojej pracy, bo "odmienione brzmi głupio". Tu jako przykład nazwisko, które odmienia się jak "macocha".
|
|
|
|
|
#1241 |
|
Zadomowienie
|
szkolenia darmowe online np. z excela. Ludzie mają różne wersje niekoniecznie 365, czasami nie mają zakładki deweloper na pasku itp. W wymaganiach nie ma, że pracuje sie na okreslonej wersji programu i potem ludzie na czacie zgłaszają problemy, że tego czy tamtego nie mają. Nie lepiej byłoby od razu napisać, ze prowadzący będzie miał taką wersję i będzie się pracować z takimi funkcjami?
|
|
|
|
|
#1242 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
|
#1243 |
|
Zakorzenienie
|
Treść usunięta
|
|
|
|
|
#1244 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Ja np. Nie mogę brać Ibuprom zatoki, gripexu itp. I nawet tych miejscowych do nosa na noc, bo wtedy mam po spaniu. Tak samo Otrivin i inne z ksylometazoliną. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#1245 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Na mnie też dobrze działa. Dziwi mnie, ze niektórych zamula, bo teoretycznie działa odwrotnie. Mnie zamula sam katar, a pseudoefedryna po części przywraca zdolność myślenia i funkcjonowania. Ale kataru niestety nie wyłącza, tylko trochę go ogranicza - biorę wtedy, kiedy mam zatkany nos albo mi z niego stale cieknie, więc to byłby nadmiar luksusu... |
|
|
|
|
|
#1246 |
|
Konto usunięte
|
Dziwi mnie kręcenie beki z "incydentu kałowego" w jednym z samolotów. Rozumiem, że media podały taką informację, ale robić z tego podśmiechujki, temat do programów śniadaniowych (nie wiem jak to się nazywa w Ameryce), commentary, itp? Często w tonie oskarżającym osobę, która przeżyła prawdopodobnie najbardziej żenującą sytuację w swoim życiu? Nie mieści mi się to w głowie.
|
|
|
|
#1247 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
No cóż, mnie w szkole uczyli inaczej. W języku polskim występują przypadki, słowa się odmienia, to samo dotyczy nazwisk, chyba, że są to nazwiska obcego pochodzenia (przykładowo Maria Curie-Skłodowska).Ciekawostka, o której dowiedziałam się z jednej roli na kanale "Mówiąc inaczej"- w przypadku nazwisk dwuczłonowych wszystko zależy od tego, czy pierwszy człon jest nazwą herbu. Paulina Mikuła wyjaśniała to na przykładzie Korwin-Mikke. Jeśli Korwin byłoby nazwą herbu, to odmienia się tylko drugi człon (np. Nie widziałam Korwin-Mikkego). ALE! jeśli nie wiadomo, czy to nazwa herbu czy nie, to odmienia się oba człony. |
|
|
|
|
|
#1248 |
|
Zakorzenienie
|
[1=7ae4e73d4b096fedcc3cca3 dacf09e293fa96405_68a3b07 1c8cd0;89673443]Dziwi mnie kręcenie beki z "incydentu kałowego" w jednym z samolotów. Rozumiem, że media podały taką informację, ale robić z tego podśmiechujki, temat do programów śniadaniowych (nie wiem jak to się nazywa w Ameryce), commentary, itp? Często w tonie oskarżającym osobę, która przeżyła prawdopodobnie najbardziej żenującą sytuację w swoim życiu? Nie mieści mi się to w głowie.
[/QUOTE] Co to za incydent?
|
|
#1249 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#1250 |
|
Zakorzenienie
|
Treść usunięta
|
|
|
|
|
#1251 |
|
Konto usunięte
|
Podczas lotu dwie godziny po starcie ktoś dostał biegunki i nie dobiegł do toalety na czas, pozostawiając za sobą ślady
. W samolocie śmierdziało, zagrożenie biologiczne, zawrócono samolot. Samolot posprzątano, zdezynfekowano i po jakimś czasie znowu polecieli.Rozumiem, że sytuacja nietypowa i wybitnie obrzydliwa, ale żeby aż tak się tym zajmować w mediach? Ciekawe, czy gdziekolwiek indziej ten temat byłby taką sensacją, czy to tylko w Ameryce lubią zajmować się takim Oczywiście nie podano danych osobowych "winowajcy", wiadomo tylko, że to kobieta, ale przy tej ilości szumu to nie wiem czy jej to robi różnicę, że nikt nie zna jej imienia i nazwiska i nie wstawił jej zdjęć. Najbardziej zaskoczyły mnie teksty, że każdy by raczej podejrzewał, że chodzi o faceta, a to była KOBIETA! Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#1252 |
|
Zakorzenienie
|
Treść usunięta
|
|
|
|
|
#1253 |
|
Zakorzenienie
|
Dziwi mnie, a wręcz oburza,że pani Paulina (sprawa kazirodztwa i 3 krotnego morderstwa na noworodkach z Czernik) została oskarżona o kazirodztwo.
Jak można oskarżać ofiarę o czyn, którego padła ofiarą?
|
|
#1254 |
|
Zakorzenienie
|
[1=7ae4e73d4b096fedcc3cca3 dacf09e293fa96405_68a3b07 1c8cd0;89673464]
Rozumiem, że sytuacja nietypowa i wybitnie obrzydliwa, ale żeby aż tak się tym zajmować w mediach? Ciekawe, czy gdziekolwiek indziej ten temat byłby taką sensacją, czy to tylko w Ameryce lubią zajmować się takim [/QUOTE]Ekhm, w Lublinie swego czasu miała miejsce pewna seria tego typu incydentów na lokalnej pływalni i oczywiście gazety (ich wydania internetowe) o tym trąbiły.
|
|
|
|
|
#1255 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Nikt ot tak nie stawia takich zarzutów. Musiało tam być coś więcej. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#1256 |
|
Zakorzenienie
|
Treść usunięta
Edytowane przez Trzepotka Czas edycji: 2023-09-20 o 12:04 |
|
|
|
|
#1257 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ze ogólnie sa zasady odmiany nazwisk, ale niektóre nazwiska nie podlegają odmianie i posiadacz nazwiska ma głod decydujacy w tym względzie. mechanizm powstawania nazwisk i ich pochodzenie jest różne i ze nazwisko brzmi obecnie jakoś, nie znaczy że funkcjonuje wg. zasad odmiany. Tak samo ortografia się nazwisk nie tyczy. mam np. znajomą, która nazywa się Kowalski. (to znaczy inaczej, ale też takie typowo polskie nazwisko), ale jej Kowalski się nie odmienia + oni wszyscy bez względu na płeć są Kowalski: Tomasz Kowalski i Anna tak samo Kowalski. Bo nestor rodu kiedyś wyjechał do USA, tam byli przez kilka pokoleń i teraz częściowo wrócili do Polski, nazwisko w tym czasie przestało podlegać odmianie. ---------- Dopisano o 12:04 ---------- Poprzedni post napisano o 12:02 ---------- [1=7ae4e73d4b096fedcc3cca3 dacf09e293fa96405_68a3b07 1c8cd0;89673474]A skąd wiesz, że padła ofiarą? Nikt ot tak nie stawia takich zarzutów. Musiało tam być coś więcej. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE] Bo była ofiarą tego czynu od małego, została nieodwracalnie spaczona psychicznie, na mój gust nie była w stanie świadomie decydować.
Cava Z salamandrą w dłoni szedłem przez powierzchnię komety. Liz Williams Edytowane przez cava Czas edycji: 2023-09-20 o 12:05 |
|
|
|
|
|
#1258 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Moje nazwisko, mimo że polskie, jest w formie żeńskiej nieodmienne (kończy się na -ak). Natomiast w formie męskiej się odmienia (nie było Jana ...-aka) i odmienia się również w liczbie mnogiej (nie było państwa ...-aków). |
|
|
|
|
|
#1259 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
To co podają niektóre media naprawdę trzeba dzielić na pół i wyciągać pierwiastki, za dużo tam niedomówień, własnych przypuszczeń, dopowiedzeń na podstawie domysłów. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#1260 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja swojego nazwiska nie odmieniam. Niby wiem, że powinno się, ale ludzie mają z nim problem już w mianowniku, więc co dopiero przy odmianie. Pewnie nigdy by nie doszli do tego, jak się nazywam.
Przez całe życie też tylko raz usłyszałam, jak ktoś moje nazwisko odmienił. |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
| Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:04.

, cieknący katar

Witaj Życie po Wizażu (Discord). Wszystko przed nami.
. W samolocie śmierdziało, zagrożenie biologiczne, zawrócono samolot. Samolot posprzątano, zdezynfekowano i po jakimś czasie znowu polecieli.
Jak można oskarżać ofiarę o czyn, którego padła ofiarą?
i oczywiście gazety (ich wydania internetowe) o tym trąbiły.