![]() |
#691 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Zagroda babuszki cz.6
Ja w dzieciństwie czytałam nałogowo. Bardzo dużo. Oczywiście tylko z biblioteki. W domu mieluśmy trochę książek, mama kupowała takie lektury jak: Pan Tadeusz ,W pustyni i w puszczy. Inne klasyki. Co tam można było w księgarni kupić.
Ale nie było tego dużo. Tylko biblioteka. Nieraz myślę że w dzieciństwie i młodości przeczytałam cały życiowy przydział książek. Teraz mało czytam. Głupi internet podczytuję. Ale już od jakiegoś czasu myślę że czas z tym skończyć.I wrócić do książki. Nieraz nawet zaczynałam jakiś kryminał na stronie do czytania. 35 zł miesięcznie. Ale takie bzdety tam publikują. Kryminały tych polskich autorów co teraz modni okropne. Manieryczne i udające coś tam. Jakby nie w Polsce to było. ---------- Dopisano o 09:50 ---------- Poprzedni post napisano o 09:37 ---------- Coś potem napiszę, boję się że mi skasuje, więc po trochu wysyłam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#692 |
4 pory roku i ja piąta
|
Herbatko
![]() Podłoga wyschła, to można coś podziałać. 11.00. Odkąd siadłam z rana tak siedzę z małymi przerwami na drobne sprawy. Zjadłam jajecznicę. MM zrobił ![]() Wzrosło do 9 na plusie. Świeci słonko. Ptaki trelują, słyszę je zza zamkniętego okna. MM słyszę tłukącego się w kotłowni. Nie wiem co on tam robi i z czym walczy. Oby beton na podłodze w kotłowni wytrzymał ![]() Edytowane przez Emmi123 Czas edycji: 2025-10-04 o 10:02 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#693 |
Zakorzenienie
|
Książki dotknęła moda. To ta pani z silikonem pod policzkami
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#694 |
4 pory roku i ja piąta
|
Cicha
![]() ---------- Dopisano o 12:03 ---------- Poprzedni post napisano o 11:16 ---------- U ,,Sąsiadek" rozmawiamy o awaryjnych dodatkowych kontaktach w sieci aby się odnaleźć. I tak zastanawiam się... Imegan ![]() ---------- Dopisano o 12:36 ---------- Poprzedni post napisano o 12:03 ---------- Lenifa ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#695 |
Zakorzenienie
|
W jakims sensie z ksiązkami nie jest inaczej. Może to że wydawnictwa usiłując oszczędzać publikują stare rzeczy na których nie ma już praw autorskich. Innego typu działaniem są praktyki wobec współczesnych autorów. Ale nie będę się wypowiadać w konkretach. W każdym razie są to różnego rodzaju zjawiska. Nie mniej ja tego nie naprawię
![]() Ja widzę tych ludzi z nosami w komórkach. Taki mem był kiedyś, wylazł mi na fb. Mama robot siedzi z dzieckiem robotem na ławce. Mama robot czyta książkę a dziecko robot bawi sie jakąś zabawką, a alejką idzie szary tłum ludzi z nosami w komórkach ![]() Edytowane przez lenifa Czas edycji: 2025-10-04 o 12:17 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#696 |
4 pory roku i ja piąta
|
Czytanie książek dawniej było formą rozwijania inteligencji i możliwości rozmowy na ,,inteligentny" temat. Czytało się książki na głos w określonych grupach. Potem czytało się określone pozycje aby móc o nich rozmawiać. Pojawienie się audycji radiowych i seriali telewizyjnych, które również stały się możliwością do rozmów towarzyskich, jednak nie wpłynęły znacząco na poczytność książek. Może dlatego, że te wszystkie ,,pozycje kulturalne" były na jakimś poziomie i przekazywały dobre wartości. Wiadomo, były też w obiegu i inne, również cieszące się popularnością ale bardziej dla śmiechu i żartu. Obecnie samowolka w Internecie, gdzie wszystko można opublikować, napisać. Nawet największy kicz i bzdurę przyciągnęło niewiarygodnie szybko, rzeszę ludzi w różnym wieku. Chodzi mi o to, że czytanie książek jest od stuleci i jest czymś stałym, a mimo to upada. Wiem, że znacząco przyczynił się do tego postęp i nowe możliwości jakie mają ludzie, ale mimo wszystko jest to jakieś dziwne dla mnie. W ślad za tym idą muzea, skanseny, które też zaczynają przemijać na rzecz życia ,,tu i teraz". Ludzi przestaje interesować ,,przeszłość". Zaczynają powstawać parki rozrywki, które mają zaspokoić chwilowe emocje. Zauważam, że ten trend bierze się z ,,nudzę się" czyli ciągłej potrzeby otrzymywania bodźców, jakie daje świat cyfrowy. Pokuszę się o stwierdzenie, że odkąd jest świat cyfrowy to mózg rządzi człowiekiem. Wiadomo, że robi mnóstwo operacji sam z siebie, ale dawniej to człowiek decydował o sobie i dawał impuls mózgowi. Dziś mózg pragnący tylko świata cyfrowego, który jest mu bliski i nie wymaga aż tylu czynności fizycznych, narzuca niczym narkotyk jak największego kontaktu z Internetem. A poza nim , ciągłej atrakcyjności życia czyli bodźców.
Edytowane przez Emmi123 Czas edycji: 2025-10-04 o 12:51 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#697 |
4 pory roku i ja piąta
|
Niedzielne dzień dobry
![]() Georgusvor ![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 06:41 ---------- Poprzedni post napisano o 06:37 ---------- Szósta z minutami byłam na nogach i krótki czas potem przy piecu. Pod wieczór napaliliśmy, na noc dorzuciliśmy i nawet trzymało do rana. Więc korzystając, że piec jeszcze pali dorzuciłam kolejne. Węgiel przyjechał nam wczoraj. Zobaczymy jaka będzie zima. A jak u Was z ogrzewaniem? Ciekawa jestem co udało się Amicie zdziałać. Mam nadzieję, że wszystko u niej w porządku. Napiszę jeszcze, że wczoraj napisała do mnie Cicha ![]() Edytowane przez Emmi123 Czas edycji: 2025-10-05 o 05:48 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#698 |
Zakorzenienie
|
Myślę, że to jakiś bot wirusowy raczej. Oraz teraz na tym się już nie znam.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#699 |
4 pory roku i ja piąta
|
Lenifo
![]() ![]() ![]() U mnie już dzień. Popijam poranną herbatę. Ciepło jest. Tak trochę tropikalnie. Czułam wilgoć a zarazem ciepło. Wyskoczyłam po opał w samej bluzie i było cieplutko. W ogrodzie wszystko też spało. Edytowane przez Emmi123 Czas edycji: 2025-10-05 o 05:53 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#700 |
Zakorzenienie
|
U mnie to jest tylko pokazujący się bełkot. W pierwszym momencie myślałam, że komuś dziecko usiadło do kompa i sobie klika jak mu podleci. No ale nie. Dziecko by nie pisało wyraźnych slów. Domena ru też wskazuje na kraj.
Ja też przy herbatce. Domownicy śpią. A ja właśnie odkryłam sobie profil na yt, który muszę zgłębić. Na razie obejrzałam jeden film. Nie mam jeszcze zdania, ale zapowiada sie interesująco. Młody człowiek to prowadzi. No zobaczymy. Póki co widzę, że ma orientacje w biochemii ludzkiego organizmu, a ponieważ obraca się też wokół moich problemów z brzuchem i moich poglądów o ważności witamin i mikroelementów i żywienia to zamierzam niedziele spędzić na rozgryzaniu o czym on mówi dokładnie. To jest 60 filmików z dwóch lat. Na szczęście krótkie. Tak ok 10 minutowe. No ale zajęcie na dziś będzie. Tym bardziej, że filmy nie oglądam ot jak leci, tylko sprawdzam na badaniach czy ma sens to co ktoś mówi. Czasem spostrzeżenia różnych ludzi są bardziej odkrywcze niż naukowców. I takie mam plany... Edytowane przez lenifa Czas edycji: 2025-10-05 o 06:30 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#701 |
Raczkowanie
|
Jestem
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#702 |
4 pory roku i ja piąta
|
Cicha
![]() Pamiętajmy, że mamy jeszcze NetKobiety i tam regularnie zaglądam, jakby ktoś napisał. ----------------------- Nie wiem czego chce to coś co do nas pisze i po co głowę nam zawraca, śmiecąc nam, ale... cóż... U nas w planach wypad do lasu na grzyby. Ja bym chciała jakieś fajne zdjęcia porobić. Edytowane przez Emmi123 Czas edycji: 2025-10-05 o 09:04 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#703 |
Jestem jaka jestem
|
Hejka
Moje samopoczucie dalej byle jakie. Zastanawiam się czy to nie próba wynurzenia zagrody.Dziwna akcja zaczęła się po tym jak było stwierdzenie ,że coraz mniej wpisów na zagrodzie i teraz ten bot .Weszłam nawet w ikonkę ,,zgłoś,,,ale tam trzeba mieć jakieś uprawnienia do zgłaszania .Trochę mi to akcja z kafeterii zalatuje.No ale to moje przemyślenia,a ja jestem raczej z tych podejrzliwych. Dziś duszona karkówkę na obiad robię.Jeszcze tylko z jakimi dodatkami to muszę sprecyzować.
![]() |
#704 |
4 pory roku i ja piąta
|
Imegan
![]() Na grzybach byłam, po lesie pospacerowałam. Nie pamiętam gdzie rozmawiałam z Lenifą ![]() ![]() ![]() ![]() Edytowane przez Emmi123 Czas edycji: 2025-10-05 o 11:33 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#705 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Best Sites
"To je muchozol"
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#706 |
4 pory roku i ja piąta
|
Lenifo
![]() ![]() Cicha ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#707 |
Zakorzenienie
|
Emmi. 2 jajecznicę, Troche białego sera, a teraz makrelę.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#708 |
Jestem jaka jestem
|
Emmi zawroty są jeszcze intensywniejsze.Juz wiem ,że stres to nasila.Zrodlo stresu robi co może ,żeby kortyzol był na jak najwyższym poziomie.Musialam w poprzednich życiach nieźle nawijać,że teraz mam taką a nie inną karmę.
Moje dane kontaktowe zostawiłam kiedyś na Eko.Nie pamiętam czy numer telefonu wciąż tam jest.Na pewno był,bo lata temu Cebulka do mnie zadzwoniła.A tak to na FB i mesengerze mam w znajomych Annorl, Amitę, Żyjącą Marzeniami. Odnośnie muchomora czerwonego to on tylko usypia,nie zabija.Kiedys robiło się wywar z muchomora i nasaczalo szmatkę.Muchy ja obsiadaly i padały.Trzeba je było dość szybko pozamiatać i wyrzucić z domu,bo po jakimś czasie budziły się.Muchozol zaś to już zwykła chemia zagazowująca.Nie używam jej od bardzo dawna.Wole klepkę i klepanie do ostatniej.
![]() |
#709 |
Raczkowanie
|
Emmi tak działa
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#710 |
4 pory roku i ja piąta
|
Dzień dobry
![]() Uwielbiam jak się budzi dzień. Z taką myślą schodziłam na dół, patrząc przez mijane okna na świt. Cicha ![]() Imegan ![]() Lenifa ![]() Lanolinka ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#711 |
Zakorzenienie
|
No to mamy... nazywam to wirusowe zapalenie opon
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#712 |
Zakorzenienie
|
Hejka ja przyszłam w odsiecz
![]() Chodź no tu Georg ![]() Ato zaraza jedna. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#713 |
Zakorzenienie
|
Pisałam U dziewczyn, że dalej mi nie chodzi wersja na telefon. Ta na komputer jest mi niewygodna.
Cicha widziałaś rolnika? Oj biedne te dziewczyny, jak ich krowa ogonem machnie to będą uciekać. Co innego uprawy a co innego hodowle. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#714 |
Raczkowanie
|
Emmi włączyłam wersję na komputer na telefonie. Inaczej nie działa. Lanolinko pewnie że oglądałam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#715 |
4 pory roku i ja piąta
|
Dobrze, że jakoś udaje Wam się wejść. Nie znam się to niewiele mogę doradzić.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#716 |
4 pory roku i ja piąta
|
Dzień dobry
![]() Od rana wróblowate pięknie trelują. To jest ten czas, kiedy znów wychodzą na plan pierwszy i nie sposób ich nie zauważyć. Wierni przyjaciele, którzy są z nami o każdej porze roku. Dobrego dnia życzę wszystkim ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#717 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Sites
Emmi, też rozmyślałam rankiem o ptaszkach. O ptaszku georguscostam nie rozmyślałam, a może powinnam. Zawsze mi żal osobliwości co one boty stawiaja. Toż to musi być okropna jakaś samotność czy coś, aby boty hodowaćzamiast mieć spotkania z ptaszkami pierwszego stopnia.
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#718 |
Zakorzenienie
|
Georginia a ty oglądasz rolnika? 😁
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#719 |
4 pory roku i ja piąta
|
Witanko
![]() Właśnie skończyłam pracę w domu... chyba... - to taki sarkazm, bo my ,,specjalni" nigdy pracy nie kończymy. Myślę sobie, że wiele zawodów tak ma, że ciągle z tyłu głowy coś tam się kręci. Ja bym proponowała ów obiekt olewać. Nie wiem czemu nadal to trwa. U mnie dość ładna pogoda, słoneczna. Aż chciałoby się coś porobić, a tu papierologia. Ale teraz muszę wyjść na dwór i załatwić kilka spraw na podwórzu. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#720 |
Wtajemniczenie
|
Marnie teraz się pisze. Co ja dzisiaj robiłam ,tak się zastanawiam. Przebąkałam dzień. Wieczorem chciało mi się coś słodkiego, zrobiłam Brownie na patelni. Potem polałam pilewą czekoladową ,z dodatkiem soli. Taką miałam czekoladę,
Wyszło bardzo dobre.Na obiad zupa pomidorowa z kluskami niby kładzionymi, ale przez durszlak do klusek. Takie duże dziurki ma ,żeby ciasto się przelewało, prosto do zupy Na kaczce ,a raczej szkielecie. Potem naleśniki z dżemem 🥰bo po zupie zaraz człowiek głodny. Wczoraj machnęłam ,czyli uszyłam podkoszulek do spania. Kiedyś kupiłam na Olx 12 kg dzianiny bawełnianej, trochę takie resztki ale duże bo szyć można spodnie i bluzę .piżamowe. Mam jeszcze dużo. Więc co jakiś czas szyję coś. Trochę niezbyt dokładnie ,ale to do spania. Nikt nie ogląda. Wcale nie patrzę na tego bota co się wpycha. Georgina ,czy jakoś tak. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 2 (0 użytkowników i 2 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:22.