Zagroda babuszki cz.6 - Strona 48 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe > Wizażowe Społeczności

Notka

Wizażowe Społeczności Wizażowe społeczności to forum, na którym poznasz osoby w swoim wieku, spod tego samego znaku zodiaku, szkoły. Dołącz do nas i daj się poznać.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary Wczoraj, 09:57   #1411
Emmi123
4 pory roku i ja piąta

Dot.: Zagroda babuszki cz.6

Dzień dobry

Annorl Doskonale Cię rozumiem, dzieli nas kilkanaście lat życia, też kiedyś taka byłam, ale nauczyłam się tego ,,zdrowego dystansu" czego Tobie i wszystkim ludziom życzę . Wiadomo, skala problemu i ów dystans pokona ale jednak z nim jest lżej. Pierniczki. Ach! Żebyśmy były sąsiadkami, twoja pracowitość i mnie by się udzieliła, a tak, to ja ciągle jestem nie tam gdzie powinnam z pracami domowymi. Nie wiem... w tym roku jest mocno dziwnie. Wiem dlaczego tak jest, składa się na to wiele spraw, bardziej i mniej zależnych ode mnie ale przede wszystkim - lenistwo Hym... to nie jest śmieszne...
Na Wigilii TS lubi jeść tylko jakieś tam pierogi z B, próbuje pierogów mamy, ale jak w zeszłym roku przywiozła z Wigilii tak chyba nadal leżą w zamrażlniku . MM dał się skusić gotowym śledziom po kaszubsku, mimo, że ja rok rocznie robiłam przepis od Imegan ( są zarąbiasto przepyszne). Zapytałam się go dlaczego kupił, skoro robię , to zapomniał... Kupił też w promocji rybę po grecku... którą też potrafimy zrobić... może jednak moje dania mu nie smakują? Juniorowi kupię sushy. Zrobię śledzie dla siebie, które uwielbiam a bez ziemniaków to nie ma Wigilii. Prezenty w większości przyszły do soboty. Ostatnie dzisiaj mają dotrzeć...

---------- Dopisano o 09:53 ---------- Poprzedni post napisano o 09:43 ----------

Annorl I może o to chodzi. ,,Sama w tym domu nie mieszkam" a głównie jak chciałam mieć Święta to sama musiałam się koło tego zakręcić i jeszcze jakieś pretensje były, że ,,wydziwiam" Nikt tyle nie sprząta, nie gotuje itd. Póki dzieci były małe to same z siebie chciały coś pomagać chociażby z inności zadań i tworzyła się świąteczne atmosfera. To jest tak jak powiedziała kiedyś TS. Lubi gotować zupę dyniową bo jesteśmy w kuchni, każdy z nas coś tam robi, kroi, doprawia i robi się fajnie w kuchni. I chyba o to samo chodzi w Święta.
TS w pracy, syn idzie na drugą zmianę, Junior niczym królewna z wierzy, ,,zamknięty" w pokoju a raczej w komputerze, MM standardowo jęczący i...
W głowie siedzi jeszcze ,,przygotowanie do Świąt" więc siedzi, ale zaraz po nich zamierzam zająć się pewnymi częściami domu i powywalać co mi tam zalega, więc w sumie czekam na ,,po Świętach". Blokują mnie pewne smuteczki też. Byle do wiosny Ot i taka moja codzienność...

---------- Dopisano o 09:57 ---------- Poprzedni post napisano o 09:53 ----------

Cicha A jak u Ciebie z przygotowaniami? Jak się czujesz? Wydobrzałaś?

Edytowane przez Emmi123
Czas edycji: Wczoraj o 09:56
Emmi123 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary Wczoraj, 10:53   #1412
Lanolinkaaa
Zakorzenienie

Lenifo, musisz mieć przykre doświadczenia świąteczne, że święta kojarzysz z przemęczeniem. Nikt Ci nie pomagał, nie goniłaś nikogo do roboty? Wiadomo, że młodzi jak młodzi, ja też sama zrobię wszystko i lepiej i szybciej. Zanim któreś pierogi ulepić to ja bym już ulepiła, ugotowała, zjadła i pomyła garnki. A tak to się wszystko dłuzy ale każdy ma inny rytm pracy.
Lanolinkaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary Wczoraj, 11:28   #1413
lenifa
Zakorzenienie

Tak, na pewno wynikało to z sytuacji (doświadczenia świąteczne) I zmieniło się to koło 50-ki dopiero.
Jak m mi powiedział, wiesz ja sobie lubię coś czasem w kuchni zrobić coś upichcić a to było takie twoje królestwo że strach było wejść) I że jest mi wdzięczny że to zmieniłam. Niektóre rzeczy się dzieją, bo wynikają z zaszłości pokoleniowych i póki sobie tego nie uświadomimy to tak trwa. Gdzieś mi wpadła taka wypowiedź jakiejś kobiety, że traumy pokoleniowe moga trwać do 7 pokolenia, gdzie już nawet nie możemy określić przyczyn i skutków. A każde kolejne pokolenie nanosi ciąg swoich doświadczeń różnego asortymentu. Nie odróżniamy często co robimy dlaczego robimy i po co, wylewamy dziecko z kapielą i istotę świąt zamieniamy na gary np. To może dotyczyć każdej innej sprawy, gdy otoczka przejmuje sens.
lenifa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary Wczoraj, 12:22   #1414
Cicha7222
Raczkowanie

Emmi troszkę lepiej. Coś nawet powoli sobie sprzątam, ale tak po trochu. Za to ojciec znowu awantury robi bo nie mogę jechać na zakupy i sam pojechał. Jak ja mam jechać jeszcze nie zdrowa i zwolnienie mam do jutra. Już mu odbija bo w wigilię rocznica śmierci Mamy. Jemu może odbijać i może się wyzywać a ja co mam zrobić
Cicha7222 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary Wczoraj, 12:47   #1415
Lanolinkaaa
Zakorzenienie

Cicha ❤️

Co za okropna ta starość... Nie wiadomo co tu zrobić. Wiadomo, że święta i nikt nie chce kłótni bo jak potem do wigilii siadać .

Ale przy innej okazji może warto pomyśleć o postawieniu granic? To trudne, na pewno bo wiąże się z byciem najgorszą itp nie każdy potrafi to udzwignac.

Lenifo szkoda ze nie 10 pokoleń wstecz bo może by się okazało, że boimi się myszy bo kiedyś Popiela zjadły a nie dlatego że ohydne są. 😁
Lanolinkaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary Wczoraj, 16:41   #1416
Emmi123
4 pory roku i ja piąta

Kurcze, za dużo jestem poza domem... Wracam i jestem już zmęczona. Dziś najkrótszy dzień był, od jutra do przybywa...

Edytowane przez Emmi123
Czas edycji: Wczoraj o 16:43
Stary Wczoraj, 16:45   #1417
Emmi123
4 pory roku i ja piąta

Tik tak... tik tak... coraz bliżej Święta. Coraz bliżej Sylwester. I coraz bliżej przedwiośnie

---------- Dopisano o 16:45 ---------- Poprzedni post napisano o 16:43 ----------

Cicha Słońce Ty moje, z Tobą też chciałabym być blisko odległościowo, to bym Cię wsparła w tej niedoli. Oj...
A jak twój brat? Robicie razem Wigilię czy tylko się odwiedzacie?

Edytowane przez Emmi123
Czas edycji: Wczoraj o 16:46
Stary Wczoraj, 19:06   #1418
Cicha7222
Raczkowanie

Dziękuję za wsparcie kochane. Trzeba mieć mega cierpliwość. Emmi z bratem robimy. Tylko on pracuje na zmiany i więcej go nie ma niż jest.

---------- Dopisano o 19:06 ---------- Poprzedni post napisano o 19:05 ----------

Upiekłam mannowca
Cicha7222 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary Wczoraj, 20:16   #1419
Emmi123
4 pory roku i ja piąta

Cicha To super, że z bratem robicie Wigilię. Mój ożenił się i nasze wspólne Wigilie czy Święta się skończyły, bo zawsze jeździli do ,,jej rodziny".
Stary Dzisiaj, 08:19   #1420
Emmi123
4 pory roku i ja piąta

Witajcie
Pewnie mało kto zajrzy dzisiaj, zajęty przygotowaniami. My mamy w planach dopiero dzisiaj zakupy jedzeniowe, bo wcześniej jakoś tak... ciągle coś innego przykuwało naszą uwagę. Ale śledzie z cebulką siedzą w słoiku.

Cicha Zerknęłam do netu co to za ciasto, taka zeberka . Masz kochana talent. Ja w tym roku korzystając, że jest jarmark a na nim stoisko z domowymi ciastami pieczonymi przez naszych wolontariuszy, to postanowiłam tam kupić i dołożyć ,,cegiełkę" do zbiórki. Pooglądałam różne stroiki, różne produkty. Ładne to wszystko tylko co potem z tym robić?

Edytowane przez Emmi123
Czas edycji: Dzisiaj o 08:23
Stary Dzisiaj, 08:51   #1421
Imegan
Jestem jaka jestem

Hejka

Ja też tak z rana życzenia świąteczne składam🎄.Spokojnych ,pogodnych i zdrowych świąt wśród bliskich osób życzę wszystkim tu zaglądającym,piszącym i czytającym.

Za śledzie zaraz się zabieram.Potem jakieś ciasta i ryba po grecku,nastawić warzywa na królową sałatek,a i ziemniaki w mundurkach,no i dziś jeszcze na barszczyk czerwony.Jeszcze oczyścić płaty z karpia,bo takiego kupiłam ,obłożyć go cebula ,żeby do jutra sobie tak czekał na smażenie.Ciast ma być 4 lub 5 ,zależy na ile mi starczy sił i czasu.Zrobilam sobie rozpiskę co i kiedy trzeba zrobić ,żeby się nie pogubić i o czymś ważnym nie zapomnieć.

Zmykam do śledzi.
Stary Dzisiaj, 09:09   #1422
annorl1
Zakorzenienie

Witam
Emmi, a to sie zdziwisz. Bo ja jesz<cze nie mam zamiaru nic robić Mam czas. Na razie kawusia. Potem z córkami do fryzjera. Później jadę na szmaty, w sensie do lumpeksu. Po drodze do znajomej zaopatrzyć ją w moje domowe suszki do kompotu. Później będzie akurat pora kawusi, kilka kogutów pójdzie na pniak dzisiaj. I dopiero po tych kogutach pomyślę co mi sie chce robić. Nic na siłę. Jak zrobię, to będzie, jak nie to nie będzie.
Nastawiłam rosół w wolnowarze. Grzyby namoczone, suszki na kompot namoczone, fasola wyjęta z zamrażarki, to do jutra się odmrozi, ryby wyjęte z zamrażarki, też w lodówce czekają do jutra. Bigos zrobiony, tylko grzyby do niego dołożyć. Wszystko robi się w między czasie.
A pierogi z Biedronki? Emmi, kurde, ja w tym, roku mam i pierogi z Biedronki i uszka Zawsze kupowałam inne, z naszej regionalnej firmy. Co ręcznie lepią. Ale jak byłam na zakupach, akurat nigdzie już ich nie było, to kupiłam w Biedronce. I wcale nie wydaje mi się, że przez to wigilia będzie gorszej jakosći
Dzieci dzisiaj ozdobią pierniczki, bo wczorajsze dostali goście , a reszta została zjedzona
W tym roku robię kutię na wigilię. Bo przy naradzie rodzinnej, padła propozycja i to nie odemnie. Padła też propozycja na kapuśniaczki. Rybę jutro dzieci będą panierować, ja tylko usmażę. Mamy i karpia i dorsza. Cebulę do potraw dzieci będą kroiły też jutro. Dzisiaj dam dzieciom zrobić śledzie z żurawiną. Niech się do jutra przegryzą. A później dostaną warzywa do krojenia do jarzynowej. Święta to współny czas. To nie tylko jedzenie, wiadomo. To przedewszystkim czas spędzony razem i zwonienie trochę tempa. A że ja nie gotuję całe święta nic. To przed świętami robię więcej.
Cicha, fajnie że brat przychodzi na wigilię. Czy zapraszacie kogoś jeszcze z rodziny? Czy jesteście we troje?

---------- Dopisano o 09:09 ---------- Poprzedni post napisano o 09:06 ----------

Imegan, witaj
Spokojnie, z wszystkim zdążysz, a jak nie to się obejdzie bez tego. Albo kto tam w domu wolny akurat, to niech pomaga
annorl1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary Dzisiaj, 10:20   #1423
Emmi123
4 pory roku i ja piąta

Annorl To mnie rzeczywiście zaskoczyłaś U mnie zawsze z gotowców albo półproduktów lecieliśmy, więc dla mnie gotowe pierogi to normalność. Ogromnie się cieszę, że wprowadzono 24 grudnia dniem wolnym (wiadomo dyżury itd) ale ogólnie wolny, bo dzięki temu jutro właśnie będziemy mogli sobie wspólnie to i owo porobić. A przynajmniej mam taką nadzieję .

Imegan Jak dobrze, że napisałaś o sałatce jarzynowej. Zamierzam ugotować barszcz z buraków, jeszcze nie wiem co z nimi zrobię, ale włoszczyzna pójdzie na sałatkę. Miałam jej nie robić, ale będzie TS lubi na Wigilię.
Stary Dzisiaj, 13:47   #1424
herbatka99
Wtajemniczenie

Cześć. Widzę że dużo gotujecie i ciast też dużo. Ja prawie nic nie robię. My tylko sami będziemy z mężem. Tylko karpia usmażę. Śledzik dałatka i ciasto. Może czerwony barszcz. I ziemniaczki do śledzia

Bardzo skromnie z powodu takiego że przemęczona jestem.

Córka będzie u siebie .to moja decyzja. Może trochę dotrze coś do mojego M.

Zakupy i tak zrobiłam, ale wszystko poporcjowane ,pozamrażane żeby do sklepu potem nie chodzić.

Cicha coś pisała o cieście Mannowiec, to z kaszą manną?. Ja robię taki miodownik z kremem z kaszki.

Posprzątane też nie bardzo mam jeszcze. Choinka też do ubrania stoi. Lampki muszę znaleźć. Zapowiadali niby zimę w Święta, ale nie widać.

Teraz już będzie przybywać dnia. Po nowym roku ,o nasionach będziemy myśleć.
herbatka99 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Wizażowe Społeczności

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Narzędzia

Zasady wysyłania wiadomości