![]() |
#181 |
Zakorzenienie
|
Dot.: WYprowadzka na studia :)
tak tylko ze ja musze wyprasowac..nieraz spozniłam sie do szkoly bo wyprasowac musiałam
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#182 |
Zakorzenienie
|
Każdy ma jakąś manię
![]() ![]() ![]()
![]() |
#183 |
Zakorzenienie
|
ciekawe jaka osoba bedzie ze mna mieszkac w pokoju..
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#184 |
Zakorzenienie
|
Też się nad tym zastanawiam... Mam nadzieję jednak, że uda nam się razem jakoś pogodzić
![]()
![]() |
#185 |
Zakorzenienie
|
właasnie
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#186 |
Raczkowanie
|
Kochane, ja tak was podglądam od jakiegoś czasu, bo sama się niedługo będę przeprowadzać
![]() jutro jadę oglądać mieszkanie (będziemy mieszkać we 3 - ja i kolezanki, tez 1 rok;]), bo niestety nie dostałam akademika (to wogóle jakaś kpina była z tym przyznawaniem;/) trochę się boję... tak na zapas;] bo generalnie, przez 3 lata mieszkałam w internacie i zdążyłam się już trochę przyzwyczaić, do miasta, obcych ludzi... ![]() jej... jak to będzie...;] |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#187 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#188 |
DOMator
|
W Szczecinie akademiki US, Polibudy, czy Akademii Morskiej mają net w każdym pokoju. Wystarczy zabrac komputer ze sobą i podłączyc. Jak nie miałam netu w mieszkaniu, to chodziłam do kumpla z Morskiej sprawdzac pocztę itp. łącze mają tam bardzo szybki. Ściaganie filmów i muzyki to głowne zajęcie wielu studentów
![]() I co najważniejsze net był wszędzie bezpłatny ![]() Podejrzewam, ze net jest standardem w akademikach w tej chwili, ale warto się upewnic w tym. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#189 |
Zakorzenienie
|
A u nas na Pol. Śl. za internet trzeba dopłacać dodatkowo 4 zł. Ale nie jest to jakaś horrendalna kwota, więc myślę, że jakoś przeżyję ten wydatek
![]()
![]() |
#190 |
Rozeznanie
|
Odnosnie wydatkow np. u mnie w G-cach ;
- akademik (pokoj 3 osobowy o normalnym standardzie, z umywalka tylko- 220zl a taki sam ale 2-u osobowy 263zl) - bilety (akurat ja ma okolo 65km do domu wiec co weekend wracam, odpada wyzywienie i zawsze uda sie cos z domu "ukrasc" rodzinie tzn. cos obiadowego, jakies ogoreczki w sloiku, soczek, ciasto niedzielne, male zakupy czy inne rzeczy kotre sa w domu- im wiecej wezmiemy tym mniej trzeba kupic potem na miejscu za swoja kase) - na bilety wydaje ok 25zl / m-c - na tydzień (pon-pt) dostaje srednio 50zl - takze miesiecznie w sumie 200zl - na poczatku rodzice daja mi na zeszyty jeszcze i kilka podstawowych rzeczy Moge powiedziec ze w sumie razem z akademikiem od rodzicow biore miesiecznie tylko 500zl co jest mała kwotą. Na ubrania, kosmetyki, przyjemnosci, slodycze, oplacenie komorki (kiedys mi dawali teraz juz nie biore), wyjscia gdzies itp MAM SWOJE PIENIADZE. Akurat szczesliwie sie sklada ze od drugiego roku mam stypendium naukowe (prawie 300zl miesiecznie)- i to jest ta kasa na moje wydatki, dlatego szczesliwie nie musze blagac o kase na tusz do rzes czy odzywke do wlosow. Oprocz tej stypki dorabiam, glownie na promocjach- zawsze to jakis bonus na jakies wieksze wydatki, narty, wyjazd na wakacje, w gory czy kupno cyfrowki. Spora czesc moich znajomych pracuje w knajpkach, w pasazach handlowych, pizzeriach, sklepach, daje korepetycje, pracuje na promocjach, w marketach, bo wiadomo ze nie kazdy jest w tak komfortowej sytuacji ze mu rodzice rzuca tyś zł z ktorego starczy na zycie + przyjemnosci. Poza tym ja mam fajnie bo mieszkam z super laska, razem gotujemy wiec nie dosc ze smacznie i o wiele taniej niz jedzenie na miescie, to jeszcze sie zdobywamy umiejetnosci kulinarne ![]()
![]() |
#191 |
Zakorzenienie
|
bardzo taniutko ten net
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#192 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() Łatwo załapać się na jakieś promocje w Gliwicach? ;>
'Choose a job. Choose a career. Choose a family, choose a fucking big television, choose washing machines, cars, compact disc players, and electrical tin openers. Choose good health, low cholesterol and dental insurance. Choose your friends. (...) Choose your future.
Choose life.' |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#193 |
Zakorzenienie
|
jaka szczesciara
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#194 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#195 |
Raczkowanie
|
Witam
![]() ![]() ![]() Do tej pory utrzymywalam sie sama. Rodzice powiedzieli ze nie dostane komputera z domu, musialam sobie sama na niego zarobic i na takie wydatki jak chemia niestety tez, a trzeba przyznac ze jest bardzo droga. W roku akademickim nie zamierzam rezygnowac z pracy, postaram sie pokombinowac zeby wyszly mi 4 dni pracy, wtedy nie mialabym problemow z dalszym utrzymaniem sie tutaj ;D a i jest jeszcze jedna rzecz ktora moze sie przydac - sznurek ;D;D mozna go przeciagnac z jednego konca pokoju na drugi i wieszac pranie, ja tak robilam bo w lazience mi nie schlo ;p przeciagnelam sznurek od lodowki do kuchenki i otwieralam okno, pranie bardzo szybko schlo ;D |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#196 |
Zakorzenienie
|
Ja się wyprowadzam w ten weekend lub gdzieś w tygodniu.
Wynajmuję mieszkanie razem z koleżanką (niestety ta dziewczyna to totalny niewypał ![]() Zawiozłam już garnki, czajnik i takie tam. Chemie, z domu wezmę jeszcze płyny do płukania itp... Zawieźliśmy biurko, bo w mieszkaniu niestety nie było a ja muszę mieć coś wygodnego ze względu na kręgosłup. Pokój mam bardzo fajny, dużo miejsca. Jeszcze sobie dokładnie wszystko umebluje ![]() ![]() Teraz zabieram ze sobą ubrania, kosmetyki, dokumenty no trochę się tego nazbiera. ![]() Okolica bardzo fajna bo mam wszędzie blisko. Biedronka, topaz pod bokiem, niedaleko PKS, do uczelni ok 10minut drogi, bankomat, poczta, pralnia. Wszystko na wyciągnięcie ręki ![]() Płacę 350zł + 40zł za internet. Co do kwestii pieniędzy to nawet nie rozmawiałam ze starymi, nie wiem jak to będzie ![]() W sumie to od dłuższego czasu zastanawiam się nad założeniem własnej działalności...... Ps. jak się urządze to może wrzucę fotki mieszkania, w sumie nic szczególnego ale zawsze jakieś porównanie jest ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#197 |
Rozeznanie
|
Dziewczyny, a może macie jakieś fajne pomysły na czym można przyoszczędzić?
![]()
![]() |
#198 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() czekamy na fotki ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#199 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
jesli robicie pranie na mieszkaniu w pralce, robcie wspolnie np. raz w tygodniu, mniejsze zuzycie pradu i wody. jesli palisz to pojscie na studia moze byc dobrym pretekstem do rzucenia palenia - na fajki duzo pieniedzy idzie. a co do zywnosci - polecam wątki o biedronce, lidlu, tesco itp. i testowanie produktow poleconych, czesto mozna wsrod nich znalezc naprawde dobre produkty za niska cene ![]() poza tym polecam znalezienie fajnego lumpeksu, w ktorym mozna sie ubierac ![]() ![]() na razie tyle mi przyszlo do glowy ![]()
Szczerość nie czyni dziewczyny najbardziej lubianą koleżanką. Ale przynosi szacunek. A kiedy dziewczyna nauczy się szacunku do siebie, zawsze jej się uda. ![]() 65,5 > 64 > 63 > 62 > 61 > 60 > 59 > 58 > 57> 56 > 52 ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#200 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() Co by tu jeszcze ![]() ![]() ![]() Dziewczynki, będą wam rodzice robić tzw jedzenie do słoików? ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#201 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
co wazne - zawsze idac na zakupy ZROB LISTE! w przeciwnym wypadku kupisz wiecej rzeczy i duzo wiecej wydasz, niz zamierzalas ![]() moja mama robi mi zawsze do sloikow sos do spaghetti, sos slodko-kwasny [przepyszny, moge dac przepis, wychodzi ponad 10 sloikow, a takich mniejszych pewnie wiecej ![]() ![]() ![]() mama robi mi tez salatki w sloiki jak przyjezdzam - ale tego mniejsze ilosci, bo to niedlugo moze stac. poza tym wszelkie mrozone rzeczy, czyli przede wszystkim narobic PIEROGOW - one sa mistrzami w wytrzymywaniu ![]()
Szczerość nie czyni dziewczyny najbardziej lubianą koleżanką. Ale przynosi szacunek. A kiedy dziewczyna nauczy się szacunku do siebie, zawsze jej się uda. ![]() 65,5 > 64 > 63 > 62 > 61 > 60 > 59 > 58 > 57> 56 > 52 ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#202 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() Ja spróbuję wziąć coś do słoików, ale nie wiem ile zdołam ![]()
![]() |
![]() |
#203 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() kurcze nie wiedziałam, że takie rzeczy jak fasolka po bretońsku mogą sobie długoi stać w słoiku ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#204 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() moze nie tak dlugo, ale zawsze troszke postoja, jesli zagotujesz odpowiednio sloiki ![]() ![]()
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#205 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#206 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() sos mozna jesc sam z ryzem, makaronem, a mozna tez dodac jakiegos miesa, np. ja uwielbiam w wersji: piers z kurczaka podsmazona w kawalkach + sos + ryz ![]() ![]() to jest cos takiego jak np. sosy uncle beans slodko-kwasne czy tez np. z łowicza ![]() sos jest przepyszny ![]() edit: znalazlam ten przepis na stronie, z ktorej bralysmy go z mama: http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis19022.html - poczytajcie komentarze ![]() składniki: 3 kg pomidorów 1 kg cebuli 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 1 puszka ananasów 1 puszka kukurydzy 6 ząbków czosnku 0,5 łyżki chili z torebki 2 łyżki musztardy 2 łyżki papryki słodkiej mielonej 1 łyżka curry 1 łyżka pieprzu mielonego 3 szkl cukru 1 szkl octu 2 łyżki soli 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej przepis: pomidory obrać ze skórki i pokroić w kostkę, cebulę pokroić w piórka. te dwa skladniki wrzucamy do DUZEGO garnka - wymieszać, posolić i gotować na wolnym ogniu 1 godz [mieszac od czasu do czasu]. następnie dodać pokrojonego w kostkę ananasa i pokrojoną w kostkę paprykę oraz pozostałe składniki (oprócz mąki) i gotować ok. 30 min. na koniec rozrobić mąkę z niewielką ilością wody lub soku z ananasa i dodać do sosu. zagotować ![]() gorący sos wkładać do słoików pasteryzować 20 min ![]() i wychodzi pychotka ![]() ![]() ![]() ![]()
Szczerość nie czyni dziewczyny najbardziej lubianą koleżanką. Ale przynosi szacunek. A kiedy dziewczyna nauczy się szacunku do siebie, zawsze jej się uda. ![]() 65,5 > 64 > 63 > 62 > 61 > 60 > 59 > 58 > 57> 56 > 52 ![]() ![]() Edytowane przez pani ćma Czas edycji: 2008-09-16 o 22:37 Powód: dodalam przepis |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#207 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() buuu...w niedziele już wyjeżdzam ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#208 |
Zakorzenienie
|
juz dodalam przepis
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#209 |
Raczkowanie
|
Jeeaaaah
![]() ![]() ![]() jak długo moze takisłoik stać ? ![]() dziękuje ![]()
![]() |
![]() |
#210 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() jak mama jutro wstanie to zapytam ![]()
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:17.