Nasze Codzienne Jadłospisy, część VI - Strona 47 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2008-09-22, 22:02   #1381
garden_d
Zakorzenienie

Dot.: Nasze Codzienne Jadłospisy, część VI

Cytat:
Napisane przez shockwaves Pokaż wiadomość
No tak... ja jestem na diecie rozdzielnej dr Hay'a, w której połączenie węgle + tłuszcze jest dopuszczalne. dlaczego na R miałoby być złe? jest na to jakieś w miare naukowe wytłumaczenie?

Dekas, dieta na której jestem nie pozwala mi łączyć węgli z białkami, dlatego też na I i II śniadanie jem węglowodany, na obiad węgle+warzywa bądź białko + warzywa, a na podwieczorek i kolacje zawsze białko + ew. warzywa. Niestety nie widzę innej możliwości dla siebie, a na redukcji jest chyba dobrze na początku dnia jeść węglowodany a pod koniec białko...
Dobrze myślisz
Cytat:
do strawienia różnych grup produktów wydzielane są różne enzymy. Nieprawidłowe łączenie produktów z czasem osłabia aparat enzymatyczny. Pokarm jest trawiony z trudem.
(...)
Zgodnie z fizjologią pracy układu pokarmowego węglowodany są trawione w jamie
ustnej i częściowo w dwunastnicy, białka w żołądku i dwunastnicy, przy czym w żołądku
i dwunastnicy dla strawienia białka wytwarzane są różne soki trawienne, które do trawienia potrzebują różną ilość czasu. Masło, dostając się do żołądka, hamuje działanie tych soków. Proces trawienia pokarmu jest zahamowany i pożywienie w żołądku leży „kamieniem”.Popijają c to wszystko płynem (herbatą, kawą itp.) zmywamy niestrawiony pokarm i kwaśny sok żołądkowy z żołądka do dwunastnicy.W dwunastnicy istnieje odczyn zasadowy. Kwaśny sok żołądkowy przedostaje się do dwunastnicy i „zjada” jej śluzówkę, co na początku powoduje jej zapalenie, a z biegiem czasu owrzodzenie.Dalej z dwunastnicy niestrawione resztki pokarmu dostają się do jelita grubego, gdzie niestrawiony chleb gnije, a wędlina tworzy, „osad” i kamienie kałowe.

Dla zainteresowanych dalszy fragment od Tombaka:

Cytat:
Zasady spożywania produktów z przewagą białek

1. Jeśli spożywacie tłuszcz z białkiem (mięso smażone na oleju roślinnym), to należy jeść mięso z dużą ilością warzyw. Obfitość warzyw neutralizuje szkodliwą działalność
tłuszczów.

2. Białek lepiej nie mieszać z innymi białkami. Każde białko należy jeść oddzielnie: jeden rodzaj białka każdorazowo, np. tylko mięso lub tylko groch, lub tylko ryby.

3. Produkty białkowe lepiej spożywać na kolację, nie później niż dwie godziny przed snem, ponieważ nocną porą organizm zajmuje się regeneracją i potrzebuje substancji białkowych. Sałatka warzywna musi się znaleźć przed każdym pożywieniem białkowym.
Przykłady:
• sałatka warzywna + mięso gotowane, szaszłyk lub kotlety mielone,
• sałatka warzywna + twaróg,
• sałatka warzywna + gotowany groch lub fasola.Pożyteczne rady odnośnie spożywania produktów z przewagą białek
• Najlepiej jeść mięso zapiekane w piekarniku lub na grillu. Nie smażyć na oleju i nie gotować.
• Rosoły, mięsne (buliony): na strawienie mięsnego bulionu organizm zużywa 30 razy więcej energii niż na trawienie mięsa. Produkty mięsne, jak już pisałem, zawierają
ponad 20 różnych, trujących substancji i podczas gotowania przechodzą one do bulionu. W ten sposób rosół gotowany na mięsie – to „skondensowany wyciąg z martwego zwierzęcia”. Z bulionów mięsnych lepiej całkowicie zrezygnować.
• Ponieważ białka nie są potrzebne człowiekowi w dużych ilościach wystarczy spożywać
mięso, ryby, drób 2 razy w tygodniu. Zamienniki białek zwierzęcych: 100 gramów orzechów całkowicie zaspokajają dobowe zapotrzebowanie na białko. 200 gramów mięsa lub 300 gramów ryby najlepiej zamienić na 120 gramów roślin strączkowych.
• Mięso i ryby należy zawsze spożywać świeżo przygotowane, nie pozostawiając ich na następny dzień.
• Jeśli gotujecie mięso, to na 10 minut przed końcem gotowania należy dodać kawałek
jabłka. Mięso będzie soczyste. Ryba będzie smaczniejsza, jeśli w trakcie gotowania
będziemy dolewać kilka razy zimną wodę.

Zasady spożywania produktów z węglowodanów
1. Skrobię należy spożywać jednego rodzaju (kasza bez chleba, groch bez chleba). Kilka rodzajów skrobi zjedzonych jednocześnie spowoduje wzrost apetytu, czego skutkiem będzie zwiększona ilość zjedzonego pokarmu.

2. Nie jedzcie chleba, wyrobów mącznych, kasz z dżemami lub cukrem, ponieważ zmieszanie ich ze sobą spowoduje fermentację w żołądku. Dlatego też często po zjedzeniu bułek drożdżowych, pączków z powidłami lub dżemem, odczuwamy zgagę. Z tych przyczyn proszę nie jeść razem skrobi i cukrów. Na przykład, nie dodawać
cukru do wszelkiego rodzaju kasz (owsianek). Chleb można smarować miodem,
ale korzystniej dla zdrowia jest rozpuścić go w ciepłej przegotowanej wodzie i wypić.

3. Słodkie i suszone owoce można łączyć ze skrobiami: chlebem, kaszami, ryżem.

4. Kasze, chleb, ziemniaki i inne skrobie powinny być spożywane oddzielnie od mięsa, ryb, jaj, żółtego sera, twarogu, tzn. pokarmu białkowego. Przerwa między spożywaniem
węglowodanów i białek powinna wynosić przynajmniej 2-3 godziny.

5. Pokarm skrobiowy zaleca się spożywać w dzień, w okresie między godziną 9.00 a 13.00, ponieważ przy trawieniu węglowodanów organizm otrzymuje najwięcej energii. Ta energia będzie całkowicie spalona w czasie zajęć, w ciągu całego dnia. Ta uwaga jest szczególnie cenna dla osób skłonnych do nadwagi.

6. Przed spożyciem skrobi koniecznie należy zjeść sałatkę warzywną.

7. Najlepiej przyrządzić sałatki z następujących warzyw: kapusty, marchwi, buraków, kopru, pietruszki, soli, przypraw. Enzymy, znajdujące się w warzywach pomagają strawić skrobię.

Pożyteczne rady
• Trawienie skrobi rozpoczyna się już w ustach, dlatego pożywienie skrobiowe należy
szczególnie dokładnie żuć.
• Gatunki bezdrożdżowego pieczywa, kasza – posiadają włókna roślinne, które oczyszczają układ pokarmowy. Spożywanie tych produktów codziennie jest najcenniejszą
profilaktyką pracy układu pokarmowego.
• Korzystne dla zdrowia są kasze: gryczana, pszenna, kukurydziana, jęczmienna, ryż (dziki, nieoczyszczony). Kasze powinny być ugotowane na „gęsto”, bez dużej ilości wody. Powinny też stanowić 1/3 naszego codziennego posiłku.
• Najlepiej spożywać kasze ugotowane metodą „z przerwą”. Przykładowo, kaszę gryczaną
gotujemy w następujący sposób:
Kaszę należy przemyć. Zamoczyć na 3-4 godziny. W tej samej wodzie stawiamy ją na ogień i gotujemy 3-5 min. Następnie do kaszy wsypujemy drobno pokrojoną cebulę i szczelnie
zawijamy, by nie traciła ciepła i „dochodziła” przez 15-30 min. Przed jedzeniem dodać masło
lub olej roślinny. Jeśli Państwu taki sposób gotowania nie odpowiada z powodu słabego trawienia, proszę gotować kaszę metodą tradycyjną.

Zasady spożywania tłuszczów:
Tłuszcze zwierzęce: masło, śmietanka, śmietana, smalec.Tłuszcze roślinne: oleje roślinne, większość orzechów.1. Tłuszcze można mieszać z węglowodanami i warzywami.2. Tłuszcze należy spożywać w ograniczonej ilości 25-30 g oleju roślinnego dziennie, 10-15 g masła śmietankowego (2 łyżki stołowe).

Pożyteczne rady:

• Szczególnie szkodliwe jest smażenie tłuszczów w temperaturze powyżej 150°C (taka temperatura jest na patelni podczas smażenia). W takiej temperaturze wszystkie
tłuszcze w tym i oleje roślinne ulegają rozkładowi, zamieniając się w związki toksyczne, rakotwórcze. Na smażonych produktach tworzy się „skórka” przypominająca
polietylen. W szczególności znajdują się tam substancje rakotwórcze. Spożywanie takich produktów zwiększa ryzyko zachorowania na raka i choroby wątroby. Dlatego też najlepiej tłuszcze spożywać w postaci niepodgrzanej, bezpośrednio
przed użyciem.
• W trakcie produkowania masła używa się sporo domieszek „ukrytych konserwantów”,
dzięki którym termin przydatności przedłuża się o kilka miesięcy. Żeby zlikwidować szkodliwość różnych domieszek zaleca się oczyszczanie masła śmietankowego,
przetapianie go. Przetopione masło nie podwyższa cholesterolu, nie jełczeje i może być bardzo długo przechowywane bez dodawania konserwantów.
garden_d jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-22, 22:04   #1382
phenomena
Zakorzenienie

wole tego nie czytac bo popadne w paranoje ;-P
phenomena jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-22, 22:09   #1383
garden_d
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez phenomena Pokaż wiadomość
wole tego nie czytac bo popadne w paranoje ;-P
ja tam czuję się uświadomiona ;D ale fakt, nie wszyscy tego potrzebują, także jeśli nie chcesz, to też dobrze
ps. patrz, mamy taką samą ilość postów ;D
Stary 2008-09-22, 22:10   #1384
Murron
Rozeznanie

R w strone W
Sniadanie 4 łyzki owsianki na wodzie z lyżeczką rodzynek, lyżeczką musli bez cukru i łyżeczką jogurtu bez cukru bez tluszczu , 2 łyzki twarogu chudego + garsc płatków pełnoziarnistych z cukrem
II Ś: jabłko i gruszka..
Obiad: 200 gr kapusty kiszonej podsmażonej na teflonie z cebulką do tego 150 gr buraczków startych. gruszka
Podwieczorek: 200 g linessy waniliowej + papryka
Kolacja: 150 g serka wiejskiego lekkiego z pomidorem gigantem ( ok 400 gramowym) ( i tu mam pytanie TAkich warzyw tez sie nie wlicza do bilansu ? ) ;>
Stary 2008-09-22, 22:13   #1385
ojalika
Wtajemniczenie

1.
serek wiejski + kromka białego chleba
szklanka soku pomarańczowego

2.
sok kubuś

3.
talerz zupy jarzynowej bez śmietany
5 placków ziemniaczanych

4. duży serek danio

6. dwa jabłka + grapefruit, herbata czerowna, sok pomarańczowy
Stary 2008-09-22, 22:15   #1386
phenomena
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez garden_d Pokaż wiadomość
ja tam czuję się uświadomiona ;D ale fakt, nie wszyscy tego potrzebują, także jeśli nie chcesz, to też dobrze
ps. patrz, mamy taką samą ilość postów ;D
rzeczywiście
phenomena jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-22, 22:20   #1387
orzeszek01
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez agness51 Pokaż wiadomość
To zależy od Ciebie,od zapotrzebowania,ile węgli oprócz grahamek spożywasz....
nie ma czegoś takiego 'można' albo 'nie można'
Wszystko od organizmu zależy.
dziekuje
Today I still have a problem
But today I changed the way I look at it

orzeszek01 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-22, 22:27   #1388
Dekas
Wtajemniczenie

GG do Dekas

Cytat:
No tak... ja jestem na diecie rozdzielnej dr Hay'a, w której połączenie węgle + tłuszcze jest dopuszczalne. dlaczego na R miałoby być złe? jest na to jakieś w miare naukowe wytłumaczenie?

Dekas, dieta na której jestem nie pozwala mi łączyć węgli z białkami, dlatego też na I i II śniadanie jem węglowodany, na obiad węgle+warzywa bądź białko + warzywa, a na podwieczorek i kolacje zawsze białko + ew. warzywa. Niestety nie widzę innej możliwości dla siebie, a na redukcji jest chyba dobrze na początku dnia jeść węglowodany a pod koniec białko...
oj nie doczytałam, moja wina

masz rację...

dla mnie owsianka bez jakiejkolwiek formy nabiału to niezjadliwa jest
Mówienie ludziom „nie” jest wspaniałą rzeczą, jest to część przebudzenia. I zrozum, to nie jest egoizm. Egoizmem jest wymaganie od innych, by żyli życiem, które akurat tobie wydaje się najwłaściwsze. To jest egoizm. Żyć swoim życiem nie jest egoizmem.

Anthony de Mello

kocham Cię życie!
Dekas jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-22, 22:31   #1389
garden_d
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez phenomena Pokaż wiadomość
rzeczywiście

Cytat:
Napisane przez Dekas Pokaż wiadomość

masz rację...

dla mnie owsianka bez jakiejkolwiek formy nabiału to niezjadliwa jest
Idzie się przyzwyczaić można zawsze dodać kapkę jogurtu/maślanki i jest spoko
Stary 2008-09-22, 22:44   #1390
Dekas
Wtajemniczenie

GG do Dekas

Cytat:
Napisane przez garden_d Pokaż wiadomość

Idzie się przyzwyczaić można zawsze dodać kapkę jogurtu/maślanki i jest spoko
na wodzie może być, ale musi wtedy być coś białego i zimnego, a jak jest na mleku to niekoniecznie ^^

ale płatki na wodzie z dodatkami mało zachęcające...

w ogóle niezależnie od wizażu i 10PŻ zawsze ceniłam białeczko w połączeniu z węglami i bez takowego, mniam =)

a samych węgli nie bardzo...
bułki z samym dżemem nie zjem, ale z jogurtem owocowym owszem
albo tosta z miodem bez masełka albo homo nie tknę

na szczęście nie muszę się przyzwyczajać
Mówienie ludziom „nie” jest wspaniałą rzeczą, jest to część przebudzenia. I zrozum, to nie jest egoizm. Egoizmem jest wymaganie od innych, by żyli życiem, które akurat tobie wydaje się najwłaściwsze. To jest egoizm. Żyć swoim życiem nie jest egoizmem.

Anthony de Mello

kocham Cię życie!
Stary 2008-09-22, 23:32   #1391
fhancuzeczka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez EwelkaaS Pokaż wiadomość
miałaś może ED ?
bo, takie ładniutkie to U, z 'zasadami', a dwa ciasteczka + garść Fitnessów i odrazu pokutujesz.

i, jak to Wiosenka kiedyś napisała- na U nie ma takie czegoś jak 'za dużo'. jesz tyle, ile potrzebujesz.
bo u mnie ataki na slodycze zawsze koncza sie kleska, mam z tym wielki problem, bo nigdy nie poprzestane na dwoch czy trzech ciastkach, tylko wchlone cale opakowanie, dzisiaj sie akurat 'szczesliwie' skonczylo bo zostaly akurat dwa ostatnie ciacha ale dwa dni temu wciagnelam 2 ogromne kostki malinowe (z galaretka na wierzchu) a tydzien temu zaszalalam i zjadlam 5 kawalkow sernika toffi dlatego staram sie trzymac od slodyczy jak najdalej...
Stary 2008-09-23, 00:09   #1392
monochrome
Rozeznanie

U/P

Śniadanie:
Pół grahamki z masłem, żółtym serem i pomidorem
Rogalik z twarożkiem i dżemem
Kakao

II śniadanie:
Serek wiejski z Fitellą jabłkowo-śliwkową i jabłkiem
Parę kostek białej czekolady

Obiad:

Schabowy
Puree ziemniaczane
Marchewka z groszkiem

Deser:
4 ciastka Lu Go!
Sporo winogron

Podwieczorek:
Pączek od Bliklego ^^
Kawa z mlekiem

Kolacja:
Cztery! kanapki na pszenno-żytnim chlebie z masłem i polędwicą
Dwa jajka z sosem tatarskim
Sporo śliwek
Stary 2008-09-23, 08:51   #1393
Nimrodelle
Raczkowanie

Dzieki za ocene, Shockwaves
no wlasnie tak sie zastanawiam nad moimi sniadaniami, czy to nie za duzo, jak jem omleta z serkiem bialym i dodatkami (jablko starte, sliwki suszone itp), a do tego jeszcze warzywka: pomidora i papryke?

63 58 54
Nimrodelle jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-23, 10:38   #1394
shockwaves
Wtajemniczenie

Cytat:
Dzieki za ocene, Shockwaves
no wlasnie tak sie zastanawiam nad moimi sniadaniami, czy to nie za duzo, jak jem omleta z serkiem bialym i dodatkami (jablko starte, sliwki suszone itp), a do tego jeszcze warzywka: pomidora i papryke?
Nimrodelle, warzywa możesz dodawać do posiłków właściwie bez ograniczeń (nie dotyczy ziemniaków), ponieważ one nie tuczą, nie wlicza się ich nawet do dziennego bilansu kalorycznego. Dietetycy zalecają nawet, aby w każdym posiłku znalazło się jakieś warzywo, chociaż nie zawsze jest to wykonalne.

Cytat:

masz rację...
Dekas nic nie szkodzi

Co do samej diety, to tak jak każda : dla jednego będzie dobra, dla innego nie... akurat mi bardzo służy bo na niej chudnę, jestem już tak przyzwyczajona, że już nie wyobrażam sobie schabowego z ziemniakami :P
shockwaves jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-23, 10:43   #1395
shockwaves
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez ojalika Pokaż wiadomość
1.
serek wiejski + kromka białego chleba
szklanka soku pomarańczowego

2.
sok kubuś

3.
talerz zupy jarzynowej bez śmietany
5 placków ziemniaczanych

4. duży serek danio

6. dwa jabłka + grapefruit, herbata czerowna, sok pomarańczowy
Czy to jest R? bo tak wygląda. Jeśli tak, zamiast białego chleba wrzuciłabym razowy. Sok pomarańczowy z kartonu czy śweżo wyciskany? jeśli to pierwsze to też radzę wykluczyć na R (dużo cukru i nic więcej).
Poza tym uważam, że stanowczo za mało warzyw.
Stary 2008-09-23, 11:56   #1396
Dekas
Wtajemniczenie

GG do Dekas

Cytat:
Nimrodelle, warzywa możesz dodawać do posiłków właściwie bez ograniczeń (nie dotyczy ziemniaków), ponieważ one nie tuczą, nie wlicza się ich nawet do dziennego bilansu kalorycznego. Dietetycy zalecają nawet, aby w każdym posiłku znalazło się jakieś warzywo, chociaż nie zawsze jest to wykonalne.

Dekas nic nie szkodzi

Co do samej diety, to tak jak każda : dla jednego będzie dobra, dla innego nie... akurat mi bardzo służy bo na niej chudnę, jestem już tak przyzwyczajona, że już nie wyobrażam sobie schabowego z ziemniakami :P

ja też sobie tego nie wyobrażam, teraz jak jestem na P to jem takie coś, ale jak przytyje to dam sobie ze schabowymi i kartoflami spokój bo mi to nie smakuje.

a jak jest z wchłanianiem tych witamin? Skoro na R nie łączy się tłuszczy z węglami, a w węglach (pieczywko pełnoziarniste, ryże, kasze) jest dużo witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, oznacza to, że one się nie wchłoną?

Ogólnie rzecz ujmując nie podoba mi się takie rozdzielanie tego czy tamtego, nawet jak byłam chora 'na odchudzanie' to jadłam to co chciałam licząc kalorie i regulowałam to np. 6 godzinami ćwiczeń (rower, nordic walking), lub danego dnia jadłam tylko to jedno konkretne coś co za mną chodziło. Teraz wyglądam jak metal na chudych nóżkach ale wyniki mam dobre i miałam nawet w czasie choroby.

Anthony de Mello

kocham Cię życie!
Stary 2008-09-23, 12:03   #1397
Ska
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez monochrome Pokaż wiadomość
U/P

Śniadanie:
Kakao - bardzo ok. a jaki ser żółty? można by jeszcze dorzucić warzywo.

II śniadanie:
Parę kostek białej czekolady - wykluczułabym białą czekoladę, zastąpiła gorzką, ale skoro jesteś na P

Obiad:

Schabowy
Puree ziemniaczane
Marchewka z groszkiem - marchewka z groszkiem na mące? osobiście nie jadam ziemniaków, ale dla zdrowia to chyba lepiej nie łączyć ich z mięskiem, a zjeść więcej warzyw.

Deser:
4 ciastka Lu Go!
Sporo winogron - winogrona bardzo tuczące, lepiej zastąpić innym owocem, ale w końcu jesteś na P

Podwieczorek:
Pączek od Bliklego ^^
Kawa z mlekiem - pączkom mówimy nie lepiej zjeść inne ciasto - najlepiej własnej roboty

Kolacja:
Sporo śliwek - jak dla mnie za dużo. jeśli tyle chlebka to już bez jajek.
to moja pierwsza ocena, a ja sie średnio znam
Stary 2008-09-23, 12:16   #1398
orzeszek01
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ska Pokaż wiadomość
Na P nie ma ograniczen co do ilosci jedzenia
Today I still have a problem
But today I changed the way I look at it

orzeszek01 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-23, 12:29   #1399
shockwaves
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Dekas Pokaż wiadomość
ja też sobie tego nie wyobrażam, teraz jak jestem na P to jem takie coś, ale jak przytyje to dam sobie ze schabowymi i kartoflami spokój bo mi to nie smakuje.

a jak jest z wchłanianiem tych witamin? Skoro na R nie łączy się tłuszczy z węglami, a w węglach (pieczywko pełnoziarniste, ryże, kasze) jest dużo witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, oznacza to, że one się nie wchłoną?

Ogólnie rzecz ujmując nie podoba mi się takie rozdzielanie tego czy tamtego, nawet jak byłam chora 'na odchudzanie' to jadłam to co chciałam licząc kalorie i regulowałam to np. 6 godzinami ćwiczeń (rower, nordic walking), lub danego dnia jadłam tylko to jedno konkretne coś co za mną chodziło. Teraz wyglądam jak metal na chudych nóżkach ale wyniki mam dobre i miałam nawet w czasie choroby.
No cóż, ja akurat jestem na R, ale pozwalam sobie na połączenie węgli z tłuszczami (np dzisiaj kanapki z razowego chleba, z odrobiną masła i dużą ilością warzyw), właśnie ze względu na to, że wiele witamin potrzebuje tłuszczy, aby się przyswoić. O negatywnych skutkach niełączenia białka z węglowodanami jeszcze nie słyszałam, stąd właśnie wybór diety tej a nie innej
Stary 2008-09-23, 15:41   #1400
monochrome
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Ska Pokaż wiadomość
Napisane przez monochrome
U/P

Śniadanie:
Kakao - bardzo ok. a jaki ser żółty? można by jeszcze dorzucić warzywo.

II śniadanie:
Parę kostek białej czekolady - wykluczułabym białą czekoladę, zastąpiła gorzką, ale skoro jesteś na P

Obiad:

Schabowy
Puree ziemniaczane
Marchewka z groszkiem - marchewka z groszkiem na mące? osobiście nie jadam ziemniaków, ale dla zdrowia to chyba lepiej nie łączyć ich z mięskiem, a zjeść więcej warzyw.

Deser:
4 ciastka Lu Go!
Sporo winogron - winogrona bardzo tuczące, lepiej zastąpić innym owocem, ale w końcu jesteś na P

Podwieczorek:
Pączek od Bliklego ^^
Kawa z mlekiem - pączkom mówimy nie lepiej zjeść inne ciasto - najlepiej własnej roboty

Kolacja:
Sporo śliwek - jak dla mnie za dużo. jeśli tyle chlebka to już bez jajek.

Szczerze to po tej kolacji jeszcze byłam głodna i zjadłam więcej białej czekolady. ;D
Pójdę do piekła, za te pączki, winogrona i - o zgrozo! - ziemniaki.
Stary 2008-09-23, 15:42   #1401
Malwina0982394
Raczkowanie

P:

I. 4 kanapki z chleba pelnoziarnistego: 2 z masłem,sałatą,baleronem, pomidorem i szczypiorkiem , 1 z miodem , 1 z nutella , szklanka kakao , garść orzechów laskowych

II. (szkoła)- rogal z nadzieniem toffie, 2 jabłka

III. 8 pierogów ruskich polanych tłuszczem ze skwarkami, talerz barszczu czerwonego z ziemniakami , 4 petitki w czekoladzie , 4 mandarynki

IV.serek wiejski 200g ze szczypiorkiem,pomidorkiem ,papryką, grahamka z masłem

V.pół milki bakaliowej (uczyłam się )
VI.miseczka sałatki jarzynowej z majonezem, rurka z bitą śmietaną

VII. popcorn, 2 kawałki pizzy z serem i szynką +ketchup, cola
Malwina0982394 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-23, 16:15   #1402
Dekas
Wtajemniczenie

GG do Dekas

P

Śniadanie:
owsianka (płatki na mleku ze zmiażdżoną mieszanką orzechów, banan i wióry kokosowe)
czekolada na gorąco

II Śniadanie:
kajzerka zmasłem i twarożkiem na słodko,
kakao

III Śniadanie:
4 paszteciki i kubek barszczu czerwonego

Obiad:
barszcz czerwony
smażone mięsko
sos z suszonych śliwek
ryż brązowy z pieczarkami

Deser:
miseczka budyniu waniliowego z polewą czekoladową

Podwieczorek:
papryka faszerowana
kajzerka z masłem i żółtym serem, pomidor arbuzowy

Kolacja:
kanapki z serkiem topionym i papryką
sałatka z oliwą

orzeszki, czekoladki, michałki albo to co znajdę w barku czyli %

mam doła, no ale jem, brakuje mi ruchu !

Anthony de Mello

kocham Cię życie!
Stary 2008-09-23, 16:25   #1403
Murron
Rozeznanie

Inwazja P
Co jest?!? jakas nowa moda? XD
Stary 2008-09-23, 16:28   #1404
shockwaves
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Murron Pokaż wiadomość
Inwazja P
Ajj jadłospisy z P i R powinny być w oddzielnych wątkach, bo mi tak ślinka cieknie jak widze, że inni się objadają, a ja się muszę redukować idę zjeść jakiś niskokaloryczny posiłek
Stary 2008-09-23, 16:32   #1405
Baby14
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez monochrome Pokaż wiadomość
Szczerze to po tej kolacji jeszcze byłam głodna i zjadłam więcej białej czekolady. ;D
Pójdę do piekła, za te pączki, winogrona i - o zgrozo! - ziemniaki.
no i bardzo dobrze Na P jestes wiec sie nie bawimy.
A komentarz jednej wizazanki ze za duzo chleba na kolacje byl nie na miejscu. Wkoncu to przytycie . Nawet na U mozna zjesc ile komu pasuje tego chleba.

to teraz ja

P:

1. platki miodowe z mlekiem , bulka pszenna z miodem ^^ jablko
2. bulka z camembertem, lion , jogurt pitny
3. pomidorowa zabielana z ryzem, potem drozdzowka z maslem orzechowym
4.galaretka warzywn0-miesna z 2 kromkami chleba , jajko na twardo
5. beda parowki w ciescie i jakis owoc musze znajsc.
Baby14 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-23, 16:41   #1406
funky87
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Murron Pokaż wiadomość
Inwazja P
tym się kończy R na wizażu
Stary 2008-09-23, 16:42   #1407
Baby14
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez funky87 Pokaż wiadomość
wole czytac przepisy na P
Baby14 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-23, 16:43   #1408
funky87
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Baby14 Pokaż wiadomość
wole czytac przepisy na P
ja też
Stary 2008-09-23, 17:15   #1409
Murron
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez funky87 Pokaż wiadomość
aahh rozumiem - Prestiż

też wole P ...są takie... Dluższe
Stary 2008-09-23, 18:00   #1410
Nuria147
Raczkowanie

Wracam po wrześniowych szaleństwach, tym razem zdecydowanie na U (waga już wzrosła jak dla mnie wystarczająco, myślę też, że przy okazji rozruszałam metabolizm, teraz więc pora na w miarę normalne odżywianie, bo to,jak jadłam przez ostatnie 3 tygodnie nie nadaje się do publikacji )
Dzisiejsze U:
Św pośpiechu): bułka sojowa posmarowana cienko takim smarowidłem o smaku gorzkiej czekolady (295kcal/100g) i obłożona plasterkami gruszki (łącznie 1/2 owocu) , 5 orzechów macadamia
IIŚ:jogurt naturalny Zott 200g, łyżeczka miodu; śliwka, b. duże jabłko
O:pieczona w ziołach pierś z kurczaka, 2 nieduże ziemniaki i troszkę gotowanych warzyw (różyczki kalafiora i brokuła,plastry marchwi), miseczka kupnej surówki z kiszonej kapusty
P:kawa z mlekiem, kawałek (100g) szarlotki na kruchym cieście z mąki orkiszowej, z wiórkami kokosowymi
K: prawdopodobnie będzie bułka sojowa lub 2 tosty pełnoziarniste z serkiem topionym Fit i szynką drobiową lub z danio warzywnym
Pewnie po kolacji dojdzie jeszcze jedna kawa z mlekiem i kawałek arbuza
Oczywiście proszę o ocenę
Nuria147 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Dietetyka

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Narzędzia

Zasady wysyłania wiadomości