|
|||||||
| Notka |
|
| Wizażowe Społeczności Wizażowe społeczności to forum, na którym poznasz osoby w swoim wieku, spod tego samego znaku zodiaku, szkoły. Dołącz do nas i daj się poznać. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#931 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Ploty i pogaduchy Truskawkomaniaków i Truskawkoholików cz. IV
|
|
|
|
#932 |
|
Zakorzenienie
|
no boś z tej walizy ciepełko i słoneczko nie wyciagasz niedziw się że takie drepresyjne myślaki powstają
Hihotku dzis będe w Bacie w Arkadii moge te buccioki dla Ciebie sprawdzic w katolugu napisane że dostarcza ci do domu tylko musisz przez net zamówić www.bata.pl |
|
|
|
#933 |
|
Kici kici miau miau
|
e tam hardcore
jak dla mnie hard corem byla reanimacja - widzialam i nigdy wiecej |
|
|
|
#934 |
|
Zakorzenienie
|
a dla mnie rozwalona czaszka jak na praktyki poszłam zastawiłam szlafrok i wyszłam
medecyna nie dla mnie
|
|
|
|
#935 | ||
|
Zakorzenienie
|
No ja jestem z tych, co to musza patrzeć co się dzieje z nim i jak mi pobieraja krew - patrzę, jak mi grzebali w kolanie to tez patrzałam
![]() Cytat:
![]() Cytat:
więc.. pobieranie krwi to jest pikuś.
|
|
#936 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale skaner nie działa takby ci zrzuciałm kilka propozycji
|
|
|
|
|
#937 |
|
Kici kici miau miau
|
obowiazek ratowania czlowieka ma kazdy - bo kazdy musi znac podstawy reanimacji. nie wazne ze np. robi to zle, wazne ze chce i probuje.
jesli w jakis sposob udokumentuja to ze nie ratowalas czlowieka a bylas obok, moze grozic ci 2 lata wiezienia |
|
|
|
#938 |
|
Zakorzenienie
|
tak ogolnie to...
|
|
|
|
#939 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#940 |
|
Raczkowanie
|
Czy ktos z Was orientuje sie moze dlaczego wiekszosc linkow do strawberrynet.com nie otwiera mi sie ?dostaje takie komentarze:
Access Denied You don't have permission to access "http://www.strawberrynet.com/" on this server. Reference #18.5cd4fed5.1222078215.2 8111e8d , otwiera mi sie tylko jeden :, ale czy jest to ten sklep o ktorym mowicie czy tylko "Discount"-wyprzedaz koncowek ???? ( p.s :wasze linki tez mi sie nie otwieraja) Discount Cosmetics, Makeup & Beauty Supply Products - Foundations, Eye ... Find a wide variety of discount cosmetics, makeup and beauty supply products from top designer brands offering foundations, eye shadows, lipsticks, blush, mascara, make up ...
|
|
|
|
#941 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale teraz ja nie pamiętam dokładnie
|
|
#942 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#943 |
|
Kici kici miau miau
|
isztar moze masz firewalla i ci blokuje dostep ?
|
|
|
|
#944 |
|
Zakorzenienie
|
Mariolu,
Dziękuję za opis i ciekawe spostrzeżenia. Jak już dziewczyny pisały, faktycznie na początku, gdy dziecko idzie do przedszkola, to zazwyczaj bardzo często choruje - styka się z mnóstwem innych dzieci (w jednym pomieszczeniu), a i dzieci, zdarza się, że przychodzą chore. To chyba "normalne" i trudno temu zaradzić. Pytałam też o przebieg adaptacji, bo często zdarza się, że dziecko chętnie chodzi do przedszkola przez pierwsze 2 tyg., a potem już nie chce - bo wszystko poznało, pobawiło się i zainteresowanie opadło, a wiadomo, że nia ma to jak być w domu ze swoją mamą Trzeba wtedy wiele cierpliwości i czasu. Można też zostawiać dziecko w przedszkolu tylko np. do godz. 12 i wcześniej odbierać itd.Z opieką, różnie bywa. Wiadomo, że nie będzie w przedszkolu takiej opieki, jaką daje rodzic (czyli 24 h/dobę), ale powinna być DOBRA. To jasne, że dziecko musi być BEZPIECZNE i psychicznie, i fizycznie. Co do pomocy dziecku przy toalecie - to nie wiem, czy to jest zaniedbanie, czy po prostu - prawo. W ostatnich czasach prawo bardzo się zmieniło i nauczycielom, opiekunom po prostu - nie wolno pewnych rzeczy robić, bo mogą być posądzeni np. o molestowanie. Możesz się o to zapytać Mariolu, nauczycielki, z czego to wynika. Np.jesli dziecku coś się stanie - uderzy się w głowę lub ulegnie jakiemuś innemu wypadkowi (mniejszemu czy większemu) - prawo ma pomóc tylko lekarz/pogotowie, które samo przyjedzie. Jesli nauczyciel pomaga na własną rękę (np. chce zawieźć dziecko na pogotowie, bo znajduje się blisko przedszkola, a na karetkę trzeba by było długo czekać - i dziecku coś się stanie...) może narazić się na karę więzienia/utratę wykonywania zawodu itd. Oczywiście to ekstremalne przypadki, ale wiadomo - wszyscy się boją. Warto też sprawdzić statut przedszkola i poczytać, jak dziecko jest chronione Pytałam, bo temat adpatacji - jest zawsze bardzo "żywy" wśród rodziców i nauczycieli. Są prowadzone nowe badania na temat tego jak ważna jest rola adapt. dziecka w przedszkolu, jaki wpływ ma jej przebieg na dalszy rozwój dziecka itd. A nie ma to, jak posłuchac rodziców. ![]() Dziękuję Mariolu. |
|
|
|
#945 |
|
Rozeznanie
|
a jak swoją "pomocą" komuś zaszkodzę?
|
|
|
|
#946 |
|
Kici kici miau miau
|
nie zaszkodzisz - bo niby jak. polecam jakies kursy pierwszej pomocy
![]() ty musisz znac podstawy - rozpoznac NZK ( nagle zatrzymanie krazenia) i zrobic masaz. nawet nie trzeba robic sztucznego oddychania |
|
|
|
#947 |
|
Zakorzenienie
|
mój TŻ pracuje w pogotowiu na erce, jest ratownikiem przedmedycznym i wiecie jak ja się nasłucham o wypadkach i przypadkach...........
to zdecydowanie wole materialne prawo podatkowe choc nie moge mu odebrac talentu do opowiadania o tym nieraz jak o zajefejnie smisznych przypadkach ale to juz takie ich zboczenie zawodowe.....
|
#948 |
|
Zakorzenienie
|
to pewnie jest jaklakoś prawnie uregulowane, bo na pewno nie jest tak, że ratuj, nieważne czy wiesz jak, byleby nikt Ci nie zarzucił, że nie ratowałeś, bo przecież można zaszkodzić i przyczynić sie w ten sposób do śmierci, a wtedy tez będą sądzić i oskarżać...
Pewnie samo wezwanie pomocy jest tez ratowaniem, prawda?
|
#949 |
|
Zakorzenienie
|
ja np znam podstawy pierwszej pomocy i pewnie bym poszła ratować jak bym była sama z kimś potzrebujacym, ale napewno albo bym doznała szoku, ablo zemdlała albo zwymiotowała. wiem że to głupio brzmi, ale takie mam reakcje na takie masakryczne widoki
|
|
|
|
#950 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
np wyciagając kogoś na siłe z jakiegos miejsca, może połamać mu kręgosłup, wyjmując ciało obce wbite w ciało, doprowadzic do krowotoku, ludzie czasem nie wiedzą że nie pomagają tylko skzodzą |
|
|
|
|
#951 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
P.S. Co to jest NZK?
|
|
#952 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#953 |
|
Zakorzenienie
|
Tak, po chwili jak to napisałam to tak tez wydedukowałam, że to musi byc to, no bo co innego?
|
#954 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a wiecie jak moja córka zemdlała w domu to nie wiedziałm co robic bo po prostu mnie zamurowało ale na szczęście mam jak to Monika swojego Ratownika
|
|
#955 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
#956 |
|
Kici kici miau miau
|
no tak mozna zaszkodzic ale ja mysllam moze ze jak ktos zna podstawy pierwszej pomocy i inne zasady to nie zaszkodzi .
wazne ze trzeba rozpoznac czy jest to rzeczywiscie zatrzymanie krazenia. w wiekszosci wystarczy tylko pozycja bezpieczna - wezwanie pogotowia. dlatego powinno sie znac jakies podstawy ![]() sa 2 wdechy i 30 ucisniec ![]() ale jesli sie brzydzisz, np. pijak ma NZK to mzoesz robic sam masaz.wtedy robisz caly czas bez zatrzymywania sie do zmeczenia ratownika czyli faktycznie do wyczerpania sil albo do przyjazdu karetki. oczywiscie naczelna zasada zanim przystapis ie do ratowania jest upewnienie sie ze mozna w ogole przystepowac czyli czy jest bezpiecznie. bo inaczej mozna miec dwa zgony i bedzie niewesolo raczej |
|
|
|
#957 | |||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Zawsze do antybiotyków daję jej Lacidofil, 2 godziny po antybiotyku. Miałą tez różne uodparniające tabletki, ale jakoś nie widzę różniicy. Sama nawet podawałam jej okresowo Ceruvit.Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Nie polecam, ale jak mus to mus ![]() Cytat:
Moja do żłobka nie chodziła, al myślę, że pomoc w ubieraniu nie jest jakaś ogromną ingerencją w samodzielność dziecka Ale masz rację muszę zapytać jak to jest w tym przedszkolu Może mają tak w swoich przepisach ![]() Dzięki
|
|
#958 |
|
Zakorzenienie
|
Cześć Truskawianki!!!
Z tą pomocą jest tak: obowiązkiem jest wezwanie pomocy. Znam 2 przypadki, które całkiem zniechecają do udzielania pierwszej pomocy:1. "obdarowany" pomoca wydobrzał i oskarżył udzielającego jej o kradzież portfela z bardzo grubą kasą (znaleźli się"naoczni" świadkowie -sprawa cywilna w sądzie;2. drugi zaś oskarżył o niefachowe udzielenie pomocy w wyniku czego miała niesprawną rękę (sprawa cywilna, zasądzenie duuużego odszkodowania). Najlepiej wezawać wszelkie możliwe służby. |
|
|
|
#960 |
|
Kici kici miau miau
|
hehe albo oskarzanie o zlamanie mostka
podczas gdy pomoc byla efektywna
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Wizażowe Społeczności
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
| Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:33.

Ale teraz ja nie pamiętam dokładnie

Jest taki fajny smakowy tran -->
Nie polecam, ale jak mus to mus
Ale masz rację muszę zapytać jak to jest w tym przedszkolu