|
|
#2431 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: dziewczynki z Irlandii!!!!
bylam bylam...zobaczymy ...moze w koncu sie dzis zdecyduje na cos
|
|
#2432 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Gratulacje z okazji rocznicy ![]() Pani z herbatą a nie bałas sie, że hałas może maluszkowi trochę przeszkadzać? ja osobiście uwielbiam koncerty Ale ostatnio byliśmy w pubie z dośc głośną muzyką i jakoś tak niebardzo swojo sie czułam....A u nas dzisiaj pierwszy ciepły, jesienny dzien, bez deszczu a u Was?
|
|
|
#2433 |
|
Zadomowienie
|
Judy malej chyba nie przeszkadzalo, kopala jak za dlugo siedzialam w jednej pozycji bo ja pewnie przygniatalam
a glosno nie bylo, zadnych basow (ktorych nie znosze) ani zadnego bitu dlatego zdecydowalismy sie isc na koncert alez mi sie udal wczoraj dzien, wpadlam do skepu z ciuchami (normalnie tam nie chodzie bo mega drogo ale szefowa dala mi cynk ze jest wyprzedaz) i sie obkupilam 3 spodnice i top po 5eu kazde to zeby dopelnic szczescia kupilam sobie nowy blyszczyk ![]() zycie sklada sie z malych przyjemnosci
|
#2434 |
|
Wtajemniczenie
|
Szczęściara
|
|
#2435 |
|
Zakorzenienie
|
a co tu taka ciiiisza?
|
#2436 |
|
Zadomowienie
|
w sen zimowy pozapadaly
|
#2437 |
|
Zakorzenienie
|
|
#2438 |
|
Wtajemniczenie
|
Dziewczynki bardzo prosze o pomoc, jesli znacie jakies informacje na temat Klinik Nieplodnosci w Dublinie to bardzo prosze dac mi znac
![]() |
|
|
|
#2439 |
|
Rozeznanie
|
Dziewczynki pisze do was bo wczoraj przezylam ogromny szok
. Poszlam do fryzjerki z ogloszenia gazeta.ie do domu i poprostu zniszczyla mi wlosy. Wypadlo mi ok 1/4 wlosow, plakalam chyba z 4-ry godziny. A za kilka miesiecy mam slub!!!Ona w ogole sie nie przejela swoja usluga i kazala mi za to jeszcze zaplacic. Dzisiaj ide juz do salonu i mam nadzieje, ze pomoga mi cos zrobic tymi wlosami. Ja narazie siedze w pracy w czapce ![]() Pozdrawiam was serdecznie i badzcie bardziej madre ode mnie!! |
|
|
|
#2440 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#2441 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Jest mi przykro ze sa ludzie ktorzy tak naciagaja swoich rodakow. Przeciez mogly mi wypasc wszystkie wlosy! |
|
|
|
|
#2442 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#2443 |
|
Przyczajenie
|
Witam potrzebuję szybkiej porady
wybieram się w środę po raz pierwszy do Irlandii konkretnie do Dublina :P na dwa tygodnie. Nie mam pojęcia jakie ubrania mam zabrać pomóżcie . Pozdrawiam
|
|
|
|
#2444 |
|
Zadomowienie
|
Bazylko prosze bardzo:
Merrion Fertility CLinic, 20 holles st dublin 2 tel: (0) 1 6788688 www.sims.ie/ rotunda hospital zobacz tez : www.nisig.ie/ tam sa tez adresy trzymam kciuki i wysylam fluidki
|
#2445 | |
|
Rozeznanie
|
Rzeczywiście..jakiś marazm jesienny czy co? Ja od tyg byczę się na bezrobociu - śpię długo, oglądam to na co wcześniej nie miałam czasu (ostatnio "ciachnęłam" pierwszą serię kultowego Miasteczka Twin Peaks), czytam, no i wróciłam na zajęcia na Trinity.
A co u Ciebie Pani z Herbatą, jak maluszek? Cytat:
|
|
|
#2446 |
|
Zadomowienie
|
Martus co sie stalo? zwolnili Cie??
ja mam tylko 24h tygodniowo i juz zle, a jak bede musiala zmniejszyc ilosc godzin bo nie dam rady wysiedziec albo co gorsze pojsc wczesniej na macierzynski oj mala daje czadu, jestem jak zombie chce spac ciagle i brzuch chociaz jeszce nie na maxa wielki to juz mi przeszkadza ciazowe spodnie juz za male na mnie i musze kupic nowe, poki co 9kg+ szukam teraz lozeczka second hand ale chyba bede musiala wyrzygac te 300 na nowe i materacyk ![]() zaczelam kurs ksiegowosci wieczorowo, nigdy nie myslalam ze siedzenie w liczbach przyniesie mi tyle radochy
|
#2447 |
|
Rozeznanie
|
Pani z herbata....sliczny brzusiooooo
|
|
|
|
#2448 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Gratuluję też mobilizacji do kursu ksiegowości. A co mojego bezrobocia to najzwyczajniej kontrakt mi się skończył, a w związku z tym że Voluntary Disability Sector dostał mniej budżetu niż dotychczas to mojej organizacji nie było na mnie stać ![]() nie moge się jakoś zmobilizować by szukac czegoś nowego, bo po pierwsze sama nie nie wiem w co by tu uderzyć a po drugie nie ma pospiechu - Pan Maż pracuje więc jeść mam co i na głowę nie pada, a wkońcu mogę poleniuchować. Ale on Poniedziałku obiecuję mobilizację
|
|
|
#2449 |
|
Zakorzenienie
|
pani z herbata prześliczny dwupak
|
|
|
|
#2450 |
|
Zakorzenienie
|
Witam serdecznie, pisze ponieważ mam straszny problem, przebywam obecnie na
urlopie w Polsce (do 23.10.08). Okazało sie ze jestem w ciąży i chcielibyśmy z narzeczonym wziąć teraz ślub cywilny w Polsce. Nie wiem jednak co jeśli chodzi o mój dowód osobisty, ponieważ przyjmę nazwisko mojego narzeczonego po ślubie, a nie będę mieć czasu na złożenie i odebranie nowego dowodu osobistego. Chciałabym sie dowiedzieć czy istnieje możliwość wymiany dowodu osobistego w Dublinie? wiem ze mam 14 dni na złożenie wniosku o wymianę dowodu osobistego, czy mogę to zrobić w Irlandii czy muszę w Polsce?? Dodam że przekraczam granice na dowodzie osobistym, będzie z tym jakiś problem? proszę o pomoc!!!!. Z góry dziękuję.
|
#2451 | |||||
|
Wtajemniczenie
|
W sen to może i nie.... ale jakies takie jesienne odrętwienie to chyba, ostatnio jak szłam do pracy rano to pierwszy raz pomyślałam o kamizelce odblaskowej, tak ciemno było....
Cytat:
Cytat:
i przeciwdeszczowe ale bez futer sie obejdzie, ja ostatnio tylko w sweterku ganiałam w dzien, no ale za to rano i wieczorem, to już niestety kurteczka się przydaje ![]() Cytat:
U nas zmniejszyli ilośc godzin z 43 do 40 bo się z Health Boardu przyczepili po kontroli, więc mam trzy godzinki mniej i szybciej kończę Cytat:
![]() szukam teraz lozeczka second hand ale chyba bede musiala wyrzygac te 300 na nowe i materacyk [/quote]Szkoda, że wcześniej nie wiedziałam, bo miałam ... prawie nówka, nie widać, że używane... normalnie tydzien temu jeszcze było... Cytat:
A u mnie jak na złość, jak zaszłam w ciążę, to zadzwonili w sprwie pracy (lepszej pracy oczywiście) ale to nic, jak urodzę, to będę dalej szukać i chyba juz nie wrócę do tej samej placówki... albo pójdę na roczny zasiłek dla bezrobotnych i bedę w międzyczasie czegoś szukała i robiła kursy, albo od razu czegoś poszukam, ale raczej tam nie wrócę, z maleństwem... 40 godzin tygodniowo???? Nigdy w życiu... a pracując zaledwie 30 godzin (part time), po opłaceniu przedszkola zostanie mi na czysto 100 euro tygodniowo.... paranoja, najgorsze jest to, że ja pracuje w tym przedszkolu a nasza szefowa, nie daje żadnych upustów dla pracowników... a to już lekka przesada... zamiast pomagac, to jeszcze kłody pod nogi rzuca... a później sie dziwi, że wszyscy odchodza... Przez ostatnie dwa miesiące odeszło 6 pracowników z 14 zatrudnionych...
|
|
|
#2452 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Pani z herbata- wybacz ale ciekawosc mnie zzera jaki kurs ksiegowosci robisz? IATI moze??? bo ja tez wlasnie zaczelam pozdrowionka
|
|
|
#2453 |
|
Raczkowanie
|
witam na wizazu jestem od niedawna
i jako emigrantka w Irlandii pragne sie z Paniami przywitac
|
#2454 |
|
Zakorzenienie
|
agentka 101 witamy, witamy
skad jestes?
|
|
#2455 |
|
Raczkowanie
|
baile atha claith- dublin wita!!
|
#2456 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
a ten zasilek sie jakos nazywa?? zebym wiedziala o co siepytac w citizen office, czy do tego potrzebne zaswiadczenie od lekara?? teraz dostaje 240 tyg wiec niewielka roznica by byla alez kolei obawiam sie ze po scianach zaczelabym chodzic z nudow na kiedy masz termin??? brzydula FETAC 5 taki zwykly raczej dla malych firm czy jakos tak (3mce 1x w tyg), przyda nam sie z TZtem bo chcemy po powrocie na UA otworzyc wlasny garaz no i ktos bedzie musial z papierow wrozyc, w styczniu chce zrobic tez payroll
|
|
#2457 |
|
Wtajemniczenie
|
Gdzies mi wyleciala z głowy ta nazwa, ale zaraz znajdę, bo gdzieś o tym czytałam...
Tu cytat: Urlop specjalny dla kobiet w ciąży i karmiących piersią, narażonych na szkodliwe warunki pracy Pracodawca powinien przeprowadzić oddzielną ocenę zagrożeń w odniesieniu do pracownic w ciąży oraz pracownic, które niedawno urodziły dziecko lub karmiących piersią. W przypadku stwierdzenia określonych zagrożeń należy je usunąć lub odsunąć pracownice od pracy w warunkach stwarzających te zagrożenia. Gdy żadne z tych rozwiązań nie jest możliwe, pracownicy przysługuje specjalny urlop z uwagi na szkodliwe warunki pracy, udzielony do czasu rozpoczęcia urlopu macierzyńskiego. Podczas urlopu specjalnego pracodawca wypłaca pracownicy pełne wynagrodzenie przez okres pierwszych trzech tygodni, po upływie których przysługuje jej zasiłek z tytułu szkodliwych warunków pracy. Na stronie internetowej Urzędu ds. BHP (Health and Safety Authority) zamieszczono listę często zadawanych pytań dotyczących uprawnień przysługujących pracownicom w ciąży. a cytat zaczerpnięty z http://www.forum.e-mama.pl/viewtopic.php?t=30522 tam też możesz poczytac o większości przysługujących zasiłków i wszystkim, co przydatne w ciąży jeśli chodzi o Irlandię ![]() Zaraz poszperam i znajdę, to o co mi chodziło, bo wiem, że było o stawkach i pełne angielskie nazwy i wzory pism do pobrania i takie tam.... ale cholender nie wiem, gdzie to było.... daj mi chwilkę to znajdę ![]() A mój termin to 1 kwietnia - Prima Aprilis ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() chyba Health risks at work or nightwork ale jeszcze sprawdzę
|
|
#2458 |
|
Wtajemniczenie
|
Myślę, że to Ci brdziej pomoże
![]() Swietny poradnik na temat swiadczen socjalnych po polsku mozna znalezc na stronie http://www.welfare.ie/publications/sw4/sw4_polish.pdf Z przewodnika wynika (ale sie rymnelo), ze kobiety w ciazy i karmiace piersia, ktore narazone sa na szkodliwe warunki pracy maja prawo do urlopu z tytułu ochrony zdrowia dzieki Maternity Protection Act (Ustawie o ochronie macierzynstwa) z roku 1994. Pelny tekst Maternity Protection Act mozna znalezc na tej stronie: http://www.irishstatutebook.ie/ZZA34Y1994.html Urlop dla kobiet narazonych na szkodliwe warunki pracy jest udzielany pracownicy w sytuacji, gdy pracodawca nie jest w stanie usunac z miejsca pracy zródła zagrozenia dla jej zdrowia i bezpieczenstwa w okresie ciazy lub karmienia piersia, lub gdy nie moze zlecic jej wykonywania innych, bezpiecznych obowiazków. Taki kobietom, ktorym nalezy sie ten urlop, zwany Health and Safety Leave, przydziela sie swiadczenie pieniezne zwane Health and Safety Benefit, ktore obecnie wynosi 165.80 Euro/tydzien plus dodatek na dziecko. Wiecej informacji o wysokosci zasilku mozna znalezc na tej stronie: http://www.welfare.ie/publications/s...sect4.html#4.4 Jesli pracodwca nie moze usunac zagrozen albo zaoferowac innego stanowiska to ma obowiazek udzielenia tego urlopu (podkreslam: obowiazek). Jak tylko dostanie sie ten urlop nalezy zlozyc wniosek o przydzielenie zasilku do lokalnego biura Social Welfare Services. We wniosku pracodawca potwierdza, ze urlop zostal przyznany pracownicy. Aby otrzymac swiadczenie trzeba miec oplacona odpowiednia ilosc skladek PRSI, wiecej informacji na ten temat w polskim przewodniku, do ktorego podalem link powyzej. Jak ubiegac sie o ten zasilek, gdzie dostac forme itp, itd. Odpowiedzi na te pytania znajdziesz po angielsku na tej stronie: http://www.welfare.ie/publications/sw21.html#4 Liste niebezpiecznych zajec i warunkow pracy znajdziesz na stronie Health and Safety Authority w publikacji zatytulowanej "Pregnant At Work - A Guide to the Safety, Health and Welfare at Work". Link ponizej: http://www.hsa.ie/files/product_2004...PregWork04.pdf Jest to cytat z 2006 roku, więc stawki się "nieco" zmieniły.... ale warto poczytać
|
|
#2459 |
|
Wtajemniczenie
|
ale namieszałam, co?
![]() No to masz jeszcze trochę ![]() Inaczej sprawa wyglada, gdy bedac w ciazy idzie sie na chorobowe, bo stan zdrowia nie pozwala na prace. Majac zwolnienie lekarskie mozemy sie starac o zasiłek z tytułu niepełnosprawnosci (Disability Benefit). Aby otrzymac ten zasilek nalezy miec oplacona okreslona liczbe skladek PRSI. Wiecej info po polsku na stronie 128 tego przewodnika po swiadczeniach socjalnych: http://www.welfare.ie/publications/sw4/sw4_polish.pdf Jesli ostatnio pracowalo sie w innym kraju w EU to skladki oplacone na ubezpieczenie spoleczne w tym kraju moga byc wziete pod uwage przy rozpatrywaniu wniosku o Disability Benefit. Wiecej na ten temat w dziale Living in Ireland and last employed in Ireland, but previously employed in another country covered by EC Regulations na stronie http://www.welfare.ie/publications/sw9.html#3 Obecnie stawki Disability Benefit wynosza: Rates (per week) Personal Rate (2006) 165.80 euro Qualified Adult 110 euro Child Dependent (full rate) 16.80 euro Child Dependent (half rate): 8.40 euro Jak wyglada staranie sie o Disability Benefit? Odpowiedz znalazlem na tej stronie: http://www.dit.ie/DIT/hr/staffpolicies/cslandmatlve.doc Cytuje: "(MC1) DISABILITY/INJURY BENEFIT FORM All members of staff who pay PRSI and are absent for 4 days or more must submit a completed Disability/Injury Benefit form (MC1), in addition to a medical certificate, as they may be entitled to Social Welfare benefit. MC1 forms are only available from your doctor. This form must be submitted within seven days of becoming ill, or staff may lose their entitlement to any Social Welfare benefit. The MC1 covers you for one week. (MC2) DISABILITY/INJURY BENEFIT FORM Should your illness continue thereafter, you will need to obtain further forms (MC2) from your doctor. If you have insufficient PRSI contributions, the Department of Social & Family Affairs will inform you by letter. RETURNING TO WORK AFTER A PERIOD OF CERTIFIED SICK LEAVE Any member of staff who has been on certified sick leave for a period of six weeks or more, must get a letter from his/her doctor certifying that (s)he is fit to return to work." A oto procedura ubiegania sie o Disability Benefit ze strony http://www.welfare.ie/publications/sw9.html#3 Cytuje: "11. When and how do I apply? To apply for Disability Benefit you should: go to a doctor and get a first social welfare medical certificate, which includes an application form (MC1), complete this medical certificate and application form, giving details of any dependants, including your spouse's or partner's PPS No. and your Child Benefit number, if you have one, make sure you sign the declaration on the application form, and hand in your certificate into your local Social Welfare Office or post it to: Department of Social and Family Affairs P.O. Box 1650 Dublin 1. You should apply for Disability Benefit within 7 days of becoming ill. A delay of more than 7 days may cause you to lose payment. If there is a good reason for a delay in applying, your payment may be backdated. You must get a final medical certificate from your doctor before you go back to work. Note: Your doctor should not charge you for a medical certificate if a medical examination has not taken place." Tyle, że to też z 2006 roku...
|
|
#2460 |
|
Zadomowienie
|
no tylko kwestia jest taka ze ja nie pracuje w szkodliwych warunkach praca biurowa 6h dziennie poo 3h lunch godzinny wiec nawet przed kompem nie siedze non stop, moge wstac i zrobic sobie przerwe, pochodzic itepe
ttyle ze raz na 2 tyg dostarczamy gazety do okolicznych sklepow, ale szefowa dba zebym nie dzwigala, zebym sie nie spieszyla i w ogole, kwestia jest jedynie taka ze szybko sie mecze i obawiam sie ze bede musiala ten dzien brac wolny a wtedy to juz z 24h robi sie 18-czyli kicha totalna sama nie wiem zobaczze ile jeszcze da rae bo generalnie to czuje sie super dzieki dziewczyny
Nowe wątki na forum Emigrantki
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
| Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:35.

?

93...83...73...70...
65...63

zębole
z 14 zatrudnionych...
i jako emigrantka w Irlandii pragne sie z Paniami przywitac