![]() |
#2341 | |
Zadomowienie
|
Dot.: Pytanie o staż - wątek zbiorczy
Cytat:
Jednak szczerze wątpię w to, żeby młodą osobę zaraz po skończeniu stażu wysłąno na PZ. PZ przyznają zazwyczaj osobom, które nie pracowały kilka lat i naprawdę potrzebują takiego przygotowania. Chociaż z drugiej strony, co urząd to inna praktyka, więc można próbować. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2342 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
a wyplata identyko jak za staz teraz che sie starac o staz
![]() |
#2343 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Tak mi się przynajmniej wydaje ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2344 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() teraz moge jeszcze chyba sie wybrac na staż gdzieś po tym przygotowaniu
![]() |
#2345 |
Wtajemniczenie
|
zarejestrowalam sie dzis w UP. wlasnie naszla mnie taka watpliwosc - jesli nagle UP skieruje mnie na jakis staz to musze go przyjac???? bo nie chce wyladowac niewiadomo gdzie. chyba moge odmowic stazu takiego ktory nie bedzie mi sie zabardzo podobal?
|
![]() ![]() |
![]() |
#2346 |
Raczkowanie
|
Hej, gdy PUP skieruje Cię na staż musisz go przyjąć. Chyba że pracodawca uzna że np. mieszkasz za daleko od miejsca pracy lub nie masz kwalifikacji!
Gdy odmówisz odbywania stażu w skierowanej przez PUP firmie zostanie odebrany Ci status bezrobotnego na nie pamiętam dokładnie: pół roku albo trzy miesiące. A pozatym staż dobrze mieć zrobiony ![]() Pozdrawiam
#2347 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() ![]()
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#2348 |
Przyczajenie
|
pisałam wcześniej, że jestem na stażu, który mi nie odpowiada. Atmosfera dziwna, nikt się nie odzywa. Na dodatek szef każe mi robić rzeczy, o których sam nie ma pojęcia. Każe stworzyć coś z niczego.
Od tygodnia przychodząc do pracy przez całe 8 godzin gram w gry na internecie, bo nie mam zielonego pojęcia co robić. Zastanawiam czy nie porozmawiać z nim na ten temat ale nie wiem czy cokolwiek to da. 3 listopada mam iść zanieść do UP listę obecności i zastanawiam się czy nie powiedzieć w UP o całej sytuacji. Pomóżcie!!! Jeżeli mam w ten sposób spędzać czas w pracy to wolę chyba zrezygnować bo na obecną chwilę jest to zmarnowany czas. Nic się nie uczę, nie zdobywam żadnego doświadczenia. Co zrobiłybyście na moim miejscu ??? |
![]() ![]() |
![]() |
#2349 |
Zadomowienie
|
A ja mam pytanie czy jezeli zarejestruje sie w up i mam juz znalezionego pracodawce ktory zlozy wniosek ze chce mnie przyjac to czy up moze mnie wyslac na jakis inny staz czy wtedy mam pewne ze gdy beda mieli pieniazki to pojde na staz do pracodawcy ktory juz wpisal mnie na ta swoja"umowe"?
|
![]() ![]() |
![]() |
#2350 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
a jak to nie poskutkuje to zglosic do urzedu
![]() |
#2351 | ||
Rozeznanie
|
nie prawda.
iwelu moich znajomych odbywalo 2 staze w 2 roznych instytucjach. poza tym, pozniej mozna jest przejsc przygotowanie zawodowe po ukonczeniu chyba 27 roku zycia (staz mozna zrobic do 27) Cytat:
12 mcy ale bez jednego dnia. po przepracowaniu 12 mcy w jednej instytucji moglabys brac juz zasilek dla bezrobotnych dlatego ten jeden dzien jest obciety. Cytat:
mozesz zgłosic sie na staz poprzez swojego pracodawce. ja tak robilam, sama wybralam gdzie chce odbywac staż.
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#2352 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2353 |
Raczkowanie
|
.
Edytowane przez vegemaria Czas edycji: 2008-10-22 o 23:14 Powód: w złym miejscu odp., pomyłka początkującego:>:p |
![]() ![]() |
![]() |
#2354 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() tak przykładowo, tu masz wzory umów i można wypełnić i wysłać mailem: http://www.ptepolsat.com.pl/?nodeid=...id=97&sparam=1 tutaj też masz odnośnik jakbyś chciała się zapisać np tu: http://www.ing.pl/1/u235/navi/44456/ i jak wypełnisz to w internecie, to później do Ciebie do domu przyjedzie listonosz i będziesz musiała podpisać umowę. albo jak jakiś inny to po prostu możesz wyszukać stronę i tam pewnie będzie coś na temat rejestracji ![]() a tak a propo ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2355 |
Zakorzenienie
|
Mnie tez nękali na stażu o podpisanie umowy
![]() Tak naprawde to nie da sie teraz ocenić który fundusz jest "dobry" a który "zły" nie wiadomo jak to bedzie wyglądac za kilkadzieisąt lat i nikt tego nie przewidzi ![]() U mnie w pracy są teraz 2 stazystki i kilka razy w tygodniu dzwoni tel w sprawie OFE ![]() Na stazu byłam 4 miesiace, teraz 4 miesiące pracuję i jeszcze nie wybrałam OFE ![]()
![]() |
#2356 |
Raczkowanie
|
vegemaria Dziekuje za odpis myślałam że nikt już nie odpisze. Chyba zdecyduje się na ING
![]() A na policji bardzo fajnie, pracuję już ponad tydzień i jestem zadowolona ![]() Pozdrawiam
#2357 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: staż
Witajcie
![]() Napiszcie prosze, jak to mniej więcej wygląda. I podpowiedzcie, do kogo konkretnie mam adresowac to podanie. ![]() Z góry dziekuję za odpowiedź ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2358 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
#2359 |
Wtajemniczenie
|
Dzięki za odpowiedź, ale tego zdążyłam się już sama domyślić.
![]() ![]() |
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#2360 |
Raczkowanie
|
Niedługo idę do szpitala na zabieg. W szpitalu będę leżeć ok. tydzień, potem dostanę zwolnienie (nie wiem na jak długo, lekarz mówił, że może byc to ok. miesiąc, ja jednak będę starała się żeby nie było tego więcej jak 2 tygodnie) i tu jest moje pytanie: ktos powiedział mi, że za pobyt w szpitalu będę otrzymywała 50% stypendium, a za dni, w których będę na zwolnieniu otrzymam 80% stypendium.
W internecie jednak znalazłam inną informację, cytuję: "bezrobotny zachowuje prawo do zasiłku, stypendium lub dodatku szkoleniowego za okres udokumentowanej niezdolności do pracy, za który na podstawie odrębnych przepisów pracownicy zachowują prawo do wynagrodzenia lub przysługują im zasiłki z ubezpieczenia społecznego w razie choroby lub macierzyństwa. Stażysta nie otrzymuje zatem wyodrębnionych świadczeń w związku z chorobą (wynagrodzenie za czas choroby, zasiłek chorobowy), lecz po prostu zachowuje prawo do pełnego (czyli nie w wysokości 80 proc.) pobieranego stypendium za ten okres." Czy informacja z internetu jest aktualna ?
#2362 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, ja też mam pytanie do bardziej zorientowanych
![]() Teraz mam staż w urzędzie skarbowym, ale już mi się tam nie podoba, więc planuję wytrzymać do stycznia (koniec 6-miesięcznego okresu stażu) i potem poszukać czegoś innego. Pewnie UP nie będzie miał żadnych ciekawych ofert, więc będę sama szukać pracodawcy, który przyjąłby mnie na staż. Prywatny odpada, bo idę od października przyszłego roku na studia dzienne (a czytałam, że prywatny pracodawca ma obowiązek zatrudnić później stażystę na co najmniej 6 miesięcy). Muszą to być placówki państwowe... I teraz moje pytanie: Mogę zapytać o staż w służbie zdrowia? Teraz zapisałam się do szkoły rocznej (zaocznie) na kierunek: rejestratorka medyczna ( ![]()
#2363 |
Przyczajenie
|
A ja mam następujące pytanie: jestem na stażu i dostałam propozycję pracy w innym mieście. 6 listopada idę na rozmowę o tą pracę ale z pewnych źródeł wiem, że na 98% mnie przyjmą
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2364 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Oprócz tego musisz mieć sprawozdanie ze stażu (napisane przez Ciebie i podbite przez kierownika miejsca w którym miałaś staż), opinię o odbytym stażu (nap. przez kierownika/dyrektora/kadrową - zalezy kto się tym zajmuje) i pisemko napisane przez Ciebei, ze rezygnujesz ze stażu z powodu podjecia pracy.
![]() |
#2365 |
Przyczajenie
|
dzięki wielkie za odpowiedź
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2367 |
Zakorzenienie
|
Czy to prawda, ze podczas gdy odbywqam staz, nadal mam status bezrobotnego?
A jesli staz skoncze to nadal figuruje w PUp jako bezrobotna czy znow musze sie rejestrowac?
#2368 |
Zakorzenienie
|
Nadal jesteś bezrobotna (bo przeciez nie jesteś zatrudniona w danej firmie/instytucji) i nie musisz sie do nowa rejestrować.
#2369 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() n oto teraz ja mam pytanko bo idę jednak na podyplomówkę teraz od 8 listopada bo podjełam dziś decyzje <ostatnia tura przyjeć> czy w UP jakiś dokument bede musiała pzredstawić?? b owtedy chyba już nie bede mieć statusu osoby bezrobotnej?? hmm |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2370 |
Zakorzenienie
|
Czemu nie?? Przeciez studia podyplomowe to nie praca żeby trezba było się wyrejestrować z UP?
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:15.