|
Notka |
|
Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#3631 |
Raczkowanie
|
Dot.: Storczyk (Orchidea)
Mam prośbę o pomoc, dziś przy podlewaniu storczyka zauważyłam w ziemi jakieś białe, małe, paskudne, skaczące robaczki. Co to? I jak się ich pozbyć????
|
![]() ![]() |
![]() |
#3632 |
Przyczajenie
|
Dzien dobry
Mam na imie Jolanta i zajmuje sie 7 lat storczykami. Mam ich 65 i kolekcja sie powieksza. Jak znajde czas to wstawie fotki. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3633 |
Przyczajenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3634 |
Rozeznanie
|
witaj
![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#3635 |
Przyczajenie
|
Oj to by mi bardzo duzo czasu zajelo. Ale jak znajde tylko czas to zrobie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3636 |
Raczkowanie
|
piękne
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3637 |
Rozeznanie
|
Jolu, powiesz mi, co zrobic,by oncidium i dendrobium zakwitlo?czekam na to rok... maja tyle nowych przystow, ale na tym sie konczy
![]() ![]()
#3638 |
Raczkowanie
|
[quote=Storczyk moja milosc;9439506]Pokarze kilka fotek
![]() ten pierwszy to princess mikasa blue? ![]() moja mama też uwielbia storczyki ale na razie ma ich tylko ![]() ![]() i gratuluję kolekcji, 65 to niezła liczba ![]() a u mnie w avatarku dość pospolity, ale za to fotogeniczny okaz:P |
![]() ![]() |
![]() |
#3639 |
Raczkowanie
|
a tak a propo to na te 14 storczyków, które mam w domu niestety żaden teraz nie kwitnie
![]() poszperałam trochę na dysku i daję parę zdjęć z mini kolekcji ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3640 |
BAN stały
|
kuuuurde mol normalnie 65 storczyków... chyba bym oci....piała :P jak bym tyle miałą
![]() ![]() kurde dziewczynki macie taki piękne te kwiatuszki a ja... mam tylko same zwyczajne ![]() ![]() ![]() ![]() a właśnie i co to za białe robaczki o których pisała jedna z eizażanek??? małe skaczące w doniczce??? Pytam z ciekawości tak zebyu na przyszłość wiedzieć ![]() ![]() Teraz zmykam spać bo rano do pracy trza wstać ![]() ![]() Dobranoooooc ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3641 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Vegemaria - to są takie sobie fotki? ![]() ![]() ![]() Storczyk moja miłość - śliczne Vandy, w ogóle wszystkie śliczne. Gdzie je wszystkie mieścisz? Co do robaczków, przydałoby się ich zdjęcie. A storczyka jak najszybciej odseparować od innych, przesadzić w nowe podłoże, a przed przesadzeniem spryskać jakimś środkiem owadobójczym. Można też spróbować z czosnkiem, tzn. ząbek czosnku włożyć w wymienione już podłoże. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3642 |
Rozeznanie
|
Witajcie po przerwie....Byłam z moimi uczniami na wycieczce w Krakowie...Ale mam czytania teraz
![]() Storczyka z Krakowa nie przywiozłam niestety...
#3643 |
Zakorzenienie
|
Aniu a jak tam Twoje storczyki? Jak keiki? Wszystko ok?
Całuski ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3644 |
BAN stały
|
dziendobry dziewczynki
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() powiedzcie czy jak przekwitnie nam storczyk to go można w ciemniejsze miejsce przestawić??? Bo mam mało miejsca na parapecie więc stwierdziłam ze wykorzystam sytuacje i te przekwitnięte i śpiące królewny postawie sobie na regale z daaala od okna ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3645 |
Zakorzenienie
|
Glizdko pewnie, że można, ale po pewnym czasie należy z powrotem przestawić storczyki w miejsce gdzie mają duży dostęp do światła. Bo światło ma bardzo duży wpływ na kwitnienie.
U mnie kolejny przekwita i następny coś wypuszcza, ale jeszcze za małe to "coś" żeby można było określić czy to korzeń czy łodyżka. ![]() |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#3646 |
Przyczajenie
|
Dziekuje za mile slowa. Tak ten pierwszy to Vanda Mikas Blau. Moja specjalnoscia sa Vandy.
Wszystkie parapety sa zajete i specjalnie ustawilam stöl na ktörym storczyki stoja. Mam tez na podlodze te ktöre nie potrzebuja duzo swiatla. Aby dendrobium nobile, Oncidium, Cambria, Odontoglossum zakwitly potrzebuja röznicy temperatut miedzy dniem a noca i latem postawienia na dworzu. Takze w tym czasie przesuszenie im sluzy. Po przekwitnieciu falka nie musisz go w ciemniejszy poköj postawic. On przechodzi teraz spoczynek i bedzie pözniej kwitl. |
![]() ![]() |
![]() |
#3647 |
Przyczajenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3648 |
Przyczajenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3649 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3650 |
Zakorzenienie
|
Glizdko ja swoje podlewam normalnie, jedyne co - to nie używam przez kilka podlewań nawozu, a potem dodaję nawóz tak jak zawsze.
Niektóre zatwardziałe śpiochy mogą być w fazie spoczynku nawet rok. Storczyk Moja Miłość - Mini Mark powalający i Phalaenopsis z czwartej fotki ![]() A zresztą co ja piszę: Wszystkie są piękne!!! ![]() Platynko jak tam Metrowiec i Twoje in vitro? |
![]() ![]() |
![]() |
#3651 |
Rozeznanie
|
frido droga, in vitro zmarnowalam, podlewajac je od gory... a metrowiec jak zostawil 4 kwiaty,tak do dzis je ma... jakies juz takie zielonkawe, ale nadal sie utrzymuja. metrowiec ma nowy listek
![]()
#3652 |
Rozeznanie
|
Witam Dziewczynki
Storczyk Moja MIłość masz przesliczne kwiaty. W domu musisz mec cały rok wiosne prez te stoczyków!!! zastanawiam sie jak duze masz mieszkanie skoro posiadasz az 65 storczyków!! Gratuluje kolekcji ![]() ![]() Dziewczyny dzis podczas podlewania znalazłam na białym storczyku na jego wazce takie cos małe brazowe - wygladało jak pancerz żłówia - zdrapałam w środku był proszek ![]() ![]() Jk to jakis pasozyt to prosze o rady - wszystkie moje storczyki stoja na jednym parapecie i niechce aby to przelazło!!! |
![]() ![]() |
![]() |
#3653 |
Zakorzenienie
|
Ateno nie mam pojęcia co to za robak. Może to jakiś jeden "egzemplarz" się trafił. Narazie postaw storczyka w inne miejsce i obserwuj. Czy po tym jak to zdrapałaś został jakiś ślad na warżce? (np. dziurka, wgłębienie lub coś innego)
Platynko w moim też idzie listek i kilka kwiatków zostało, ale je oberwałam. Teraz codziennie zaglądam mu między liście, może czymś mnie zaskoczy ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3654 |
Rozeznanie
|
Po pancerzyku nie zosta zaden slad tylko w okolicy jest jakies takie kejące!!
Zmykam do fryzjera coś zrobić a nie wiem co wiec bedzie niespodzianka. Trzymac kciuki ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3655 |
BAN stały
|
czy to w warzce wyglądało tak??
|
![]() ![]() |
![]() |
#3656 |
Zakorzenienie
|
Storczyk Moja Miłość - twoja kolekcja zniewal swoją urodą, róznorodnością, kolorystyką i ilością!!! Szczerze zazdroszczę
![]()
![]() |
#3657 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3658 |
BAN stały
|
ale to też może być wełnowiec... dobrze ze szybko to zauważyłaś i wywaliłś dziada bo by narobił ogromne ziaziu na kwiateczkach. wełnowce właśnie najczęściej siedzą na warzce
![]() odizoluj storczyka od innych i obserwuj czy za pare dni znowu czegoś takiego nie będzie podobnego bo wełnowcre się po kilku dniach wylęgją z jaj. Też musze iść zrobić coś z włosami ale ta mi się nie chceee ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3659 |
Rozeznanie
|
Dowiedziałam sie ze to tarczniki!!!
http://bonsai.kamcio.com/viewtopic.php?t=1106 To wygladało tak jak na 2 fotce!!! Jutro jade do Castoramy po pałeczki!! i wsystkim zaaplikuje |
![]() ![]() |
![]() |
#3660 |
Rozeznanie
|
falki super
![]() frido jakby to powiedzieć... nie lubię innych storczyków niż falki iii może sabotki
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:31.