Storczyk (Orchidea) - Strona 137 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Dom, mieszkanie, nieruchomości

Notka

Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2008-11-07, 20:17   #4081
adela17
Rozeznanie

Dot.: Storczyk (Orchidea)

fridziu właśnie ja na tym chorowitku chce spróbować, bo już nie mam pomysłów co dla niego zrobić

1.08.2010 r.
Bartuś <3

[*] pozostaniesz na zawsze w moim sercu Dziadku
adela17 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-11-07, 20:40   #4082
adela17
Rozeznanie

co tu tak cicho?

1.08.2010 r.
Bartuś <3

Stary 2008-11-07, 20:50   #4083
_Maya_
Zakorzenienie

Kobitki, a moze wiece co to za paskudy takie małe latające muszki?

jak przesadzałam storczyki to specjalnie oglądałam, ale nic a nic nie siedziało na nich ani się w korze nie ruszało a te małpy dalej latają
coś jak owocówki, ale ciut mniejsze i szczuplejsze być może siedzą w dracenie...tylko nie wiem jak się ich pozbyć...
_Maya_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-11-08, 05:57   #4084
frida110
Zakorzenienie

Powinien pomóc czosnek. U mnie też były takie muszki.
frida110 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-11-08, 06:49   #4085
Emka210
Raczkowanie

GG do Emka210 Wyślij wiadomość przez MSN do Emka210

Dzieńdoberek
Dzisiaj stwierdziłam że popadłam przez was w nałóg, pierwsza czynność po otworzeniu patrzałem ...wizaż wątek storczykowy a na dodatek żeby tego było mało namowilam mojego lubego na misję Wrocław wiec dziś lub jutro pojawi sie jakiś cudaczek kwitnący do kolekcji bo już mi się tak smutno na parapecie zrobilo.
Stary 2008-11-08, 08:03   #4086
_Maya_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez frida110 Pokaż wiadomość
Powinien pomóc czosnek. U mnie też były takie muszki.
podziękował
ja też przed sekundą oczy otworzyłam...ale nic to trzeba iść śniadnie jakieś robić
Stary 2008-11-08, 09:07   #4087
platynka80
Rozeznanie

witajcie, wstalam i ruszam do mich studentow, a potem sklepy
Stary 2008-11-08, 09:58   #4088
frida110
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Emka210 Pokaż wiadomość
Dzieńdoberek
Dzisiaj stwierdziłam że popadłam przez was w nałóg, pierwsza czynność po otworzeniu patrzałem ...wizaż wątek storczykowy .
Nie jesteś jedyna. Ja od pół roku mam tak samo

Kupiłam dzisiaj Topsin. Niestety Asahi nie dostanę w mojej mieścince Ale za to znalazłam storczyki po 16 zł. Kolory podstawowe - białe, różowe i fioletowe. A same storczyki nie za duże, w mniejszych doniczkach. Ale ładne, zdrowe i co najważniejsze tanie Zaraz śmigam kupic mamie za ten złamany pęd. No i może sobie???

Reanimowane moczą się w Topsinie. Nie wiem czy nie zrobiłam za mocnego roztworu.
Wyparzam w międzyczasie keramzyt. Do wody dodałam troszkę kwasku cytrynowego.

No i jednemu storczykowi wycięłam całą dolną częśc. Nie wiem czy dobrze zrobiłam, ale ta dolna częśc nie miała już korzeni i była cała czarna. Wpadłam na pomysł, żeby posmarowac to miejsce ukorzeniaczem. Ale najpierw pomoczyłam w Topsinie.

Ufff, ale się rozpisałam.
Stary 2008-11-08, 12:01   #4089
niga
Raczkowanie

forum uzaleznia prawie tak samo jak piekne storczyki moje storczyki stoja w sypialni wiec najpierw witam sie z nimi i dokładnie ogladam, a dopiero potem biegne do drugiego pokoju do komputera by sprawdzić co nowego pojawiło sie na forum. Ostatnio widziałm gazetke Lyroe maja być storczyki po 18zl ale nie mam jak sie wybrac
niga jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-11-08, 13:16   #4090
bravvurka
Zadomowienie

Cześć!
Zauważyłam dziś, ze moje storczyki wypuszczają tez nowe liście. Ogromnie się cieszę
A tutaj obiecane zdjęcia nowych, małych pączków

Edytowane przez bravvurka
Czas edycji: 2008-11-08 o 13:20 Powód: zmiana zdjęć
bravvurka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-11-08, 14:46   #4091
cypressangel
Zakorzenienie

Witam po raz pierwszy w tym wątku Póki co nie jestem jeszcze posiadaczką storczyka, ale zamierzam wkrótce kupić tego pięknego kwiatka Zanim jednak to zrobię postanowiłam przeczytać ten wątek od pierwszej do ostatniej strony, by jak najwięcej dowiedzieć się o jego pielęgnacji Wszystkie storczyki, które do tej pory tu zobaczyłam są piękne bez wyjątku - gratuluję właścicielkom

Dla zainteresowanych: od 6 listopada storczyki są w ofercie promocyjnej Leroy Merlin. Jednopędowe w cenie 18.9 zł i dwupędowe 29.9 zł A od 7 listopada w OBI cymbidium (orchidea) jednopędowa 80 cm 29.99 zł, dwupędowa 85 cm 49.99 zł

Edytowane przez cypressangel
Czas edycji: 2008-11-08 o 14:53
cypressangel jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-11-08, 14:48   #4092
frida110
Zakorzenienie

Kupiłam dwa storczyki. Jeden sobie, drugi mamie Mama sobie wybrała biały z delikatnymi piegami, a mi został cały biały. Zobaczyłybyście minę pana w ogrodniczym kiedy mu powiedziałam, że mam ponad 40 storczyków Troszkę mu szczęka opadła

Przesadziłam 7 storczyków. Jeden z bezstożkowców zaczął wypuszczac przyrosty korzeni Za to inny mnie zmartwił. Miejsce gdzie liśc się łączy ze stożkiem zrobiło się miękkie i rozchodziło się pod naciskiem palca. O dziwo nie było czarne jak przy gniciu stożka. Pomoczyłam całego storczyka w Topsinie i dodatkowo to miejsce spryskałam. Liśc od razu oberwałam, bo bałam się że pod spodem jest gorzej, ale tam całe szczęście nic się nie dzieje.

Cypressangel - naprawdę chcesz przeczytac ten wątek od pierwszej strony??? Proponuję inaczej Zadaj nam po prostu te pytania, które Cię nurtują a My z chęcią na nie odpowiemy

Edytowane przez frida110
Czas edycji: 2008-11-08 o 14:50
Stary 2008-11-08, 14:56   #4093
cypressangel
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez frida110 Pokaż wiadomość
Cypressangel - naprawdę chcesz przeczytac ten wątek od pierwszej strony??? Proponuję inaczej Zadaj nam po prostu te pytania, które Cię nurtują a My z chęcią na nie odpowiemy
Jestem już w połowie, więc i drugą przeczytam - mam czas Dzięki

cypressangel jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-11-08, 14:59   #4094
bravvurka
Zadomowienie

Mam ochotę na kolejny parapet w storczykach Niech tylko się pojawią jakieś okazje w moim mieście ruszam na podbój.
Stary 2008-11-08, 15:08   #4095
frida110
Zakorzenienie

Bravvurko gratuluję przedłużeń pędów.
Stary 2008-11-08, 15:12   #4096
adela17
Rozeznanie

frida nie jesteś sama u mnie też nie było asahi

1.08.2010 r.
Bartuś <3

Stary 2008-11-08, 15:17   #4097
glizdka
BAN stały

GG do glizdka

helllooooł !!!!! oooo widze ze dziś forum nagrzabe od ruchu ciał storczykomaniaczek hihihi yyyy ja wczoraj miałam do castoramy sie wybrać po ziemkę dla skrzydłokwiataaaa i oczywiście pomimo tego ze storczyków tylko kilka bytło to i tajk se wybrałam coś.) ale sama se kupiś musiałam bo obiecałam misiowi ze teraz tylko te malunie bede kupować zeby zapełnić luki międzu dużymi... i misio powiedział ze on do zakupu kolejnego dużego storczysława ręki nie przyłoży no to ja sama przyłożyłąm i dowlekłam do domu tego hihihihi moze nie jest jakiś nadzwyczajny ale i tak jakoś mnie zauroczył a i jeszcze dziś jade do obi nie wiem po co(znaczy wiem ) ale tak się bronię przed tym i wmawiam ze pojade i jak nie będzie jakiegoś cuda takiego co padne przed nim na kolana to nie kupie rzadnego.....ale wiem ze skńczy sie inaczej.... nie będzie cudaka ale i tak pewnie jakiegoś przywlekę a wy trzymajcie kciukasy zeby było inaczej i zebym się nie złamała i rzadnego nie przyniosła bo to będzie już 6 storczyk w tym tygodniu!!!!!!!
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg Obraz 001.jpg (34,5 KB, 19 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Obraz 044.jpg (33,5 KB, 16 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Obraz 002.jpg (34,4 KB, 8 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Obraz 003.jpg (31,7 KB, 4 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Obraz 043.jpg (32,6 KB, 5 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Obraz 042.jpg (32,9 KB, 12 załadowań)
glizdka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-11-08, 15:41   #4098
_Maya_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez glizdka Pokaż wiadomość
....ale wiem ze skńczy sie inaczej.... nie będzie cudaka ale i tak pewnie jakiegoś przywlekę a wy trzymajcie kciukasy zeby było inaczej i zebym się nie złamała i rzadnego nie przyniosła bo to będzie już 6 storczyk w tym tygodniu!!!!!!!
padłam! Kobieto, ale Ty masz tempo
Stary 2008-11-08, 15:59   #4099
glizdka
BAN stały

GG do glizdka

wieeem

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-11-08, 16:31   #4100
frida110
Zakorzenienie

Glizdko ja CI się wcale nie dziwię, że nie mogłaś się oprzec takiemu okazowi Ile już masz storczyków?

Mój dzisiejszy:

i inne:

Stary 2008-11-08, 16:44   #4101
glizdka
BAN stały

GG do glizdka

już mam 15 i obawiam się ze to nie koniec
Stary 2008-11-08, 16:46   #4102
bravvurka
Zadomowienie

Ale macie piekne okazy, wymiękam spojrzałam na moje, mój biały już przekwita ostatni kwiat ostał sie i lada chwila może spaść :/
Stary 2008-11-08, 16:53   #4103
Larysa88
Zakorzenienie

Glizdko ! 6 dni mnie nie ma i 6 nowych storczyków u Ciebie! ale to super, cieszę się ogromnie razem z Tobą!
cholera dlaczego jeszcze ten głupi laptop ze stanów nie przypłynął płynie i płynie już miesiąc a nawet powiem że chyba więcej...eh dlatego też nie mam w Kielcach jeszcze dostępu do świata (neta) hehe kurcze a miałam jechać w tym tyg do obi.. ale jakoś tak wyszło że nie było czasu chciałam sobie kupić keramzyt i pałeczki te szklane a tu Ty takie wiadomości! dostawa i takie kolory! jestem w szoku, piękny ten Twój różowy z ciemnym po bokach no boski! takiego jeszcze nie widziałam! miniaturka słodka ajjj
a w tesko byłam w galerii w hmm środę chyba i było dużo storczyków, ładne były białe z mini plamkami różowymi, albo takie herbaciane ładne, ale ja narazie stopuje... ale w obi napewno coś wybiorę jak tam pojadę!

ale dużo tu nowych twarzy witam dziewczyny!
p.s. ja też przeczytałam cały ten wątek od 1 strony ... )))))
Larysa88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-11-08, 17:55   #4104
zazdrosnica0
Zadomowienie

no i ja dzis bylam na zakupach , ale misiu kupil mi go calkiem przypadkiem tj nie byl on w planie :P ale jak zobaczylam jakie sa cuda to sama nie wiedzialam ktorego brac bylo pelno zoltych bordowych i wszystkie z wielkimi kwiatami

a oto moj 3 pedziska zolte kwiaty z delkatna prazka cudoo.... oj jaki moj misiu jest kochany

12.1.2013 - zaręczyny
16.11.2013 -

Edytowane przez zazdrosnica0
Czas edycji: 2008-11-08 o 19:13
zazdrosnica0 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-11-08, 18:39   #4105
frida110
Zakorzenienie

Ale będzie cudny jak te wszystkie pączki się rozwiną
Stary 2008-11-08, 19:22   #4106
jolanta.g.
Raczkowanie

GG do jolanta.g.

O Kurcze! Storczykomanki wybaczcie ale nie jestem w stanie przeczytac tego wszystkiego(dziecko spogladajace spod pachy) ale mam nadzieje ze mimo to pomozecie Mi.ja skromnie mam tylko dwa storczyki ale napewno na tym nie poprzestane i z jednym mam dylemat.jakis miesiac temu rozwinal sie dodatkowy lisc,mam nadzieje ze to dobrze i zaraz potem puscil ped z czterema paczkami,niestety stary pedl z kwiatami uschnal nie wiem czy to taka kolei rzeczy czy moze moj kwiatuszek umiera ?w sumie liscie sa duze i blyszczace wiec moze jednak nie?czy Wasze kwiatki sa w plastikowej przezroczystej doniczce czy moze dodatkowo w ceramicznej? ja jeden mam w plastikowej bo przeczytalam gdzies ze korzenie powinny miec duzo naturalnego swiatla a drugi storczyk mam w doniczce nie przepuszczajacej swiatla.mam wiecej pytan ale boje sie ze sie zbuntujecie i nie odpiszecie na zadne jutro wkleje fotki moich pupilow
jolanta.g. jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-11-08, 19:47   #4107
adela17
Rozeznanie

jolanto wszystko jest dobrze i gratuluję nowego pędu taka kolej rzeczy, niektóre pędy usychają, niektóre nie, fajnie że twój wypuścił listka

co do doniczek myślę że i tak i tak jest dobrze każdy storczyk siedzi w plastikowej doniczce przezroczystej u mnie, i mają się nieźle, za to mam kilka które mają dodatkowo ceramiczną osłonkę i te także mają się dobrze ( jeden np. wypuścił liść )

1.08.2010 r.
Bartuś <3

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-11-08, 20:07   #4108
precious_81
Wtajemniczenie

Witam Storczykomaniaczki
wierzę że mi pomożecie dlatego zjawiłam się w tym wątku. Ja co prawda nie mam takiego bzika jak Wy ale mam kilka storczyków i pierwszy raz mi się coś takiego zdarzyło. Otóż jeden storczyk mi przekwitł w miejsce ostatniego kwiatka wyrosły mi listki (takie same jak są w doniczce). Nie wiem co teraz mogę z nimi zrobić - uciąć same liście i zasadzić czy w połowie pęda uciąć i to zasadzić? A wogóle w czym ja to mam zasadzić?
precious_81 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-11-08, 20:17   #4109
adela17
Rozeznanie

precious_81 - nie ucinaaaaj!!!:ma d:
to keiki ( z hawajskiego ) dziecko
czyli prościej mówiąc dziecko storczyka
wypuszczający go storczyk jest albo w słabej kondycji, albo ot tak sobie go wypuszcza
keiki musi mieć niby 2 liście i ok. 3 korzeni by móc być oddzielony i posadzony do przezroczystej doniczki
na razie nie ruszaj, póki ten mały darmozjad nie będzie mieć korzonków nic nie rób, opiekuj się dobrze jego mamą, a będzie super i będziesz mieć kolejnego storczyka

dziewczyny a przy okazji postanowiłam odsadzić keika nie wiem jak to zrobię nie mam przezroczystej doniczki więc na razie go wsadzę do jakiegoś szklanego pojemnika czy tam gdzie siedzą małe in vitro liście jego mamy są bardziej miękkie, robią się pomarszczone aż mi się płakać chce
bardzo bym chciała ją uratować

z trudem ale jakoś udało mi się małego uciąć trochę nożykiem, trochę nożyczkami i jakoś poszło siedzi w orchi z in vitro wzięłam jeszcze nakryłam je folią, żeby miały wyższą wilgotność, mamę dość głęboko wsadziłam, ma ładne zielone korzonki, jutro podleję ją wodą z nawozem, zobaczymy czy się za siebie weźmie czy jednak nie

myślicie że w LM można dostać asahi?

1.08.2010 r.
Bartuś <3

Edytowane przez adela17
Czas edycji: 2008-11-08 o 20:43
Stary 2008-11-08, 21:12   #4110
adela17
Rozeznanie

wogóle to zaczyna mnie przytłaczać moja ilość storczyków gdy miałam ich ok 6 - na parapecie ślicznie stały takie dostojne po prostu cuda, mogłam sobie z nimi pogadać, to teraz gdy ich mam 22 i trochę małych ręce mi opadają zajmuję się jednym, ale już muszę drugim, i tak po kolei zwiększa się lista "zmartwień" bo ten to ma ten stożek czarny, niby nie zgnity, ale nie wypuścił z niego listka choć może ma łodygę, a to ten co ma tego keiki, a to ten biały, a to ten z przyduszonym liściem, ten nie wypuszcza liścia, ten ma słabe korzenie

przysięgam uroczyście nie kupię już storczyka! na pewno ani jednego w tym roku! chyba że dostanę...

frido ja nie wiem jak ty sobie z nimi radzisz bo ja się do nich tak przywiązałam, że jakby ktoś mi pozamieniał te bez kwiatków miejscami to oczywiście bym wiedziała który to który... taki mi smutno, że ja nie wiem jak mogę pomóc chorym, jakby to były żywe osoby chyba wariuję

1.08.2010 r.
Bartuś <3

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Dom, mieszkanie, nieruchomości

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Narzędzia

Zasady wysyłania wiadomości