![]() |
#301 |
Przyczajenie
|
Dot.: Po poronieniu - kiedy okres, kolejna ciąża?
witam wszystkich..
nigdy nie udzielam sie na forach ale tym razem nie widze rozwiazania...wczoraj jeszcze bylam w ciazy.14 tydzien piekne ruchliwe malenstwo zobaczylam 5 dni temu...i nagle po 2dniach zaczelo sie ostry bol plamienia...coraz mocniejsze...pojechalam do szpitala bo z bolu prawie po suficie chodzilam...i wiecie co...pani na "ostrym dyzurze"powiedziala: prosze wziac paracetamol zrelaksowac sie i czekac ...i odeslala mnie do domu...wczoraj wrocilam do szpitala...niestety w samochodzie zalalam sie krwia...na czworaka doczolgalam do okienka...i po pol godzinie w poczekalni, wsrod masy lekarzy, wijac sie do toalety przy skurczach podejrzewam bardzo podobnych do porodowych(nigdy nie czulam tak masakrycznego bolu),poronilam swoje malenstwo ... panie sie troszke przejely...moze nie wygladalam zbyt elegancko (cala we krwi) wiec zamknely mnie w pokoiku i tak przeczekalam kolejna godzine...nastepnie przyszla pani doktor-wystrojona, usmiechnieta i wiecie co zrobila? powiedziala:prawdopodobni e pani poronila...ma pani paracetamol? wszystko sie naturalnie wyczysci...prosze wrocic do domu i odpoczac...a no i recznik dostalam (zebym nie byla niesprawiedliwa w ocenie sluzby zdrowia).nawet mnie nie tknela (pewnie sie ubrudzic nie chciala) tak wlasnie mnie potraktowano w szpitalu w Wielkiej Brytanii....nie chce gdybac to juz nie ma sensu ale nie chce przez to przechodzic jeszcze raz i przede wszystkim chce byc zdrowa i moc zajsc w ciaze... czy ktoras z was wie co jest konieczne, aby wszystko sie dobrze zregenerowalo...doczyscil o ...co nalezy zrobic? co powinni zrobic lekarze? czy musze miec czyszczenie itp? jutro mam usg ale nie wiem czy to wystarczajace...nie ufam sluzbie zdrowia i nie chce zeby po fakcie mi powiedziano: "no wie pani chyba sie jednak nie wyczyscilo naturalnie wiec trzeba ciachnac tu i tam...oj no przykro nam"z usmiechem na ustach... pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#302 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
POPROST SZOK ![]() 14 tydz. to już "duże" dziecko powinni sie toba zająć i z tego co mówił lekarz to juz ok 12 tyg. powinno sie wyczyścic macice bo organizm może się nie oczyścić bo to nie 8 tydzień, i ja tez tak uważam że powinien zainteresować się lekarz ginekolog. I jednak uważam że jednak najlepsi są polscy lekarze wiadomo że wszyscy narzekamy ale popatrzmy co się dzieje w innych krajach, wiadomo że u nas nie jest idealnie ale jednak nie jest tak źle. Ja na twoim miejscu wybrała bym się do jakiegoś lekarza z prawdziwego zdarzenia i to jak najszybciej. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#303 |
Raczkowanie
|
Merita...bardzo współczuję...
SZOK SZOK I JESZCZE RAZ SZOK..... Jak ci lekarze mogli tak postąpić??? Nie chcę cię kochana straszyć, ale 14 tyg.ciąża to naprawdę mało prawdopodobne żeby oczyściła się sama...przygotuj się na czyszczenia macicy a to do ciekawych nie należy. Nie wiem co tam się dzieje ale nie jesteś pierwszą osobą zamieszkującą wyspy, która skarży się na tamtą pomoc medyczną. Cholera czy oni mają już wszystko gdzieś? To jest po prostu nie do pomyślenia jak oni cię potraktowali. Uszy do góry!!! Ja także poroniłam a teraz mam córcię łobuziarę...Wszystko będzie dobrze tylko moja rada jest taka... jeżeli tak nadal będą cię traktować to wróć do kraju i spokojnie porób badania... Pozdrawiam i trzymam kciuki... ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#304 |
Przyczajenie
|
Witam Was moje kochane!
Jak tu zaglądam zawsze mam nadzieję, że wątek jest nieaktualny, jednak nowe dziewczyny spotyka ten sam los. Ale mam inną ważną rzecz do przekazania. Byłam ostatnio u nowego gina i zszokował mnie stwierdzeniem, że moja ciąża obumarła prawdopodobnie przez USG. Mówił, że do 12 tyg nie powinno się robić, a lekarze naciągają pacjentki niepotrzebnie. Stwierdził, że jeżeli nie ma negatywnych objawów, to sie tego badania nie robi. W USA lekarz zapłaciłby wysokie odszkodowanie. Powiedział, że potwierdziła to jego 20-letnia praktyka i obserwacja. Fakt jest taki, że miałam robione pierwsze USG już w 5 tyg, a potem za około 4 tyg następne, a później było coraz gorzej. Jestem skołowana. Co o tym myślicie? Kogo słuchać? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#305 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#306 |
Zadomowienie
|
Witam Was kochane !!! Doskonale Was rozumiem ,ja poronilam 2 razy. Pierwszy raz po odstawieniu tabletek udalo sie po dwoch miesiacach
![]() ![]() ![]() ![]() Troche to chaotycznie napisalam ,ale te wspomnienia tak urywkowo do mnie wracają!!! Życze Wam z całego serca ,żebyście się doczekały cudownych dzieciaczków tak jak to mi sie udało!!!!
![]() |
#307 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#308 |
Zakorzenienie
|
U mnie okazało się puste jajo płodowe w 10 tyg, zabieg miałam 16 lipca 2008... Szok, płacz, wyrzuty... Gdyby nie mąż to nie wiem jakbym to przeżyła...
Teraz jestem już po pierwszym okresie po 35 dniach, lekarz powiedział, że po pierwszej @ jak będziemy się czuć na siłach to możemy już się starać. Także staramy się ![]()
![]() |
![]() |
#309 |
Przyczajenie
|
Witam,
w poprzednim tygodniu poroniłam ciążę-4,5 tyg.Lekarz nie zalecił łyżeczkowania,powiedział, że macica powinna sama się oczyścić, nadal mam krawienia. Jak długo mogą się one utrzymać, i kiedy najlepiej zrobić USG. Obawiam się konieczności zabiegu.Pozdrawiam z nikłym uśmiechem ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#310 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ja poroniłam w 4tyg (moich obliczen,bo lekarz mwoił,ze to 6,7) tylko ja wiem kiedy zaszlam,bo to byl jeden raz bez zabezpieczenia ja po 2 dniach mialam usg i macice mialam juz czysta,a krwawiłam 2 tyg
![]() |
![]() |
#311 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Wiem doskonale co przeżywasz. Ja do dzisiejszego dnia pamiętam to uczucie pustki po łyżeczkowaniu. Bałam się że nie będę mogła miec dzieci, że jesli znów zajdę w ciąże sytuacja się powtórzy. Chciałam dziecka a jednak strasznie się bałam. No i ... W tej chwili jestem w 15 tyg. ciąży. Trzy tygodnie temu miałam USG i wszystko jest w porządku. Głeboko wierzę że teraz już będzie dobrze. Tobie też się uda. Daj sobie trochę czasu żeby organizm się wzmocnił. Musi być silny, bo ciąża to spore wyzwanie dla organizmu. Nie poddawaj się! Wiara czyni cuda. Mnie się udało i myślę że nie ma żadnych przeciwskazań żeby Tobie też się udało. Trzymam za Ciebie kciuki. Powodzenia ![]() Buziole ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#312 |
Zadomowienie
|
Witajcie,
Wróciłam dziś ze szpitala po zabiegu łyżeczkowania...Moje maleństwo przestało się rozwijać w 6 tygodniu. Jestem skołowana, smutna, ale powoli się podnoszę i już tak bardzo nie boli. Chciałabym tylko dowiedzieć się kilku rzeczy od Was dziewczyny. Jak długo po zabiegu nie można się kochać? Kiedy można zacząć się starać o dzidziusia - znajduję masę sprzecznych informacji, a do wizyty u gina jeszcze chwilę minie - mam czekać 3 tygodnie na wynik badania histopatologicznego i dopiero zgłosić się do kontroli. Jaki badania trzeba zrobić po poronieniu a jakich nie trzeba ale powinno się? Jeżeli cokolwiek możeci mi pomóc będę bardzo wdzięczna. I jeżeli ja mogłabym komuś pomóc - np napisać coś o pobycie w szpitalu lub o samym zabiegu to bardzo chętnie, może też coś komuś to ułatwi. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#313 |
Zakorzenienie
|
brzoskwinia82 bardzo mi przykro że musiało Cię to spotkać
Dla twojego aniołka [*] Co do Twoich pytań, to z tym kochaniem różnie piszą... Jedni że 6 tygodni, inni że do pierwszej @... Mi lekarz nic na ten temat nie powiedział, ale my zaczeliśmy się normalnie współżyć jakoś ok 3 tygodni po zabiegu, wcześniej jakoś nie mogłam, psychika odmawiała. Myślę, że dobierzesz to indywidualnie do siebie, aczkolwiek napewno kiedy przestaniesz krwawić i jeszcze trochę. A i pamietajcie, żeby używać gumki - bo wtedy też można zajść w ciążę. Co do kolejnej ciąży to też są różne opinie. Mój lekarz nam pozwolił po pierwszej @, ale dlatego, że ja powiedziałam że chce i jestem na to gotowa. Ale tak naprawdę to zależy od psychiki. Jak będziesz gotowa na to to możecie działać ![]() Ja badań po zabiegu żadnych nie robiłam. Jakbyś miała jakieś pytania albo chciała o tym pogadać to odezwij się na pw albo gg. Trzymaj się dzielnie ![]()
![]() |
![]() |
#314 |
Zadomowienie
|
Dziękuję PatkaM84 za szybką odpowiedź, na szczęście mam dosyć silną psychikę i chociaż w środku boli jak cholera to potrafię normalnie funkcjonować. Chciałabym jak najszybciej znowu być w ciąży. Na dodatek lekarz chyba powinien sam pomyśleś żeby o pewnych sprawach mi powiedzieć - to chyba normalne że pytania i wątpliwości rodzą się później z czasem, i zadaje się ich od razu - ja nie dostałam informacji kiedy zacząć się kochać i kiedy mogę się już starać o dziecko - ale może on czeka z tym do wyniku badania histo. No nic zobaczymy co będzie dalej, byle do przodu
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#315 |
Zakorzenienie
|
brzoskwinia82 ja też wychodząc ze szpitala nic nie wiedziałam - nikt mi nic nie powiedział...
Zreszta ja i mąż byliśmy tak skołowani całą tą sprawą, że chcieliśby po prostu jak najszybciej wyjść ze szpitala... Następnego dnia po wyjściu ze szpitala wyszukałam wszystko na necie i po prostu jako tako dopasowałam to do siebie... Myślę, że na wizycie z wynikami histo lekarz już napewno powie Ci więcej. Ja miałam to szczęście, że trafiłam do wspaniałego lekarza, który porozmawiał ze mną i w rezultacie wyszłam od niego w gabinetu z usmiechem na ustach. Ale ogólnie każdy lekarz ma inną praktykę. Jeden może Ci powiedzieć że możecie się starać po pierwszej @, inny że po 3 @ a inny że po 6 @ - nawet takie przypadki słyszałam. Mimo, że my dostaliśmy pozwolenie starać się po pierwszej @ to niestety narazie nie udaje nam się zajść w ciążę. Ale cierpliwie czekam. Także uszy do góry. Wiem, że choć twarda jesteś, to dobrze jest się wypłakać. Mam nadzieję że dostałaś antybiotyk po wyjściu ze szpitala i szczepionkę jesli masz krew minusową? Acha, a co do badania histo, to jak dali Ci taki wypis ze szpitala i jest tam numer telefonu to możesz zadzwonić wcześniej i się zapytac czy jest już wynik. Mi kazali przyjść za 2 tygodnie, a jak przyszłam to data wystawienia było 3 dni po zabiegu... Także zadzwonić nie zaszkodzi.
![]() Dominiś - 20.05.2012 ![]() Edytowane przez PatkaM84 Czas edycji: 2008-11-13 o 21:13 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#316 |
Zadomowienie
|
Tak dostałam antybiotyk, a krew mam Rh+ także zastrzyk nie był konieczny. Dzisiaj mam iść po wypis więc od razu zapytam czy wynik będzie wcześniej (mi kazali przyjśc za 3 tygodnie - to bardzo długo). Mój lekarz jest bardzo dobrym specjalistą, ale jeżeli chodzi o rozmowę to jest bardzo chaotyczny i sama muszę pamiętać że mam o coś się zapytać, a wydaje mi się że po takiej praktyce powinien wiedzieć, co po takim zabiegu pacjentka ma wiedzieć i o co zapyta jak już się pozbiera - więc powinien powiedzieć to od razu. Trochę zamotałam ale chyba wiesz o co mi chodzi.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#317 |
Rozeznanie
|
Brzoskwinia82 - mój lekarz po zabiegu powiedział mi, że lepiej się nie kochać przez pierwsze 4 tygodnie, żeby się wszytko dobrze zagoiło. Później nakazał używać gumek, żeby przypadkiem przez pierwsze 3 miesiące nie zajść w ciążę - Twoja macicca nie będzie jeszcze właściwie przygotowana, i nawet jeżeli uda Ci się zaskoczyć, to może sie okazać, że zarodek nie będzie mila jak się przyczepić do macicy (bo ta nie obrosła we właściwą ściółkę
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#318 |
Zakorzenienie
|
To jak będziesz w szpitalu to zapytaj się czy możesz wcześniej dzwonić pytać się czy jest już wynik.
Najlepiej jak będziesz szła do ginekologa na kontrolę to spisz sobie wszystkie pytania - Tobie nic nie umknie a i lekarz Ci o wszystkim powie. A narazie do wizyty u lekarza nie uprawiajcie sexu - lekarz powie Ci na wizycie. Acha, i możesz normalnie łykać kwas foliowy. Co do lekarzy... No widzisz, mój lekarz mnie wypisywał ze szpitala - jest tam zastępca ordynatora, i nie powiedział nic na wyjściu... Trzeba się o wszystko pytać... No i jeszcze co mi się przypomniało to zebyś przez pierwsze dni się nie przemęczała i odpoczywała. Do pierwszej @ żaden wysiłek fozyczny typu siłownia czy aerobic. Co najwyżej tylko spacery.
![]() |
![]() |
#319 |
Zakorzenienie
|
no najlepiej poczekac do @ i po,ale wszytsko zalezy od psychiki
ja nie mialam akurat zabiegu lyżeczkowania,samo sie oczyscilo,ale psychika długo mi nie pozwalala na współżycie
![]() |
#320 |
Zadomowienie
|
Dobrze że człowiek chociaż z Internetu może się wiele rzeczy dowiedzieć. Dzięki dziewczynki za wszystkie rady. Na razie oczywiście do wizyty nie będziemy się kochać, a na wizycie wypytam go dokładnie o wszystko. Zastanawiam się, jak to faktycznie jest z kolejną ciążą - zalecają odcekać żeby wszystko w środku się dokładnie wyleczyło czy raczej chodzi o psychikę - bo czytałam już wypowiedzi dziewczyn, które zaszły w ciążę zaraz po poronieniu i wszystko było w porządku.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#321 |
Zakorzenienie
|
Napwno wszystko w środku musi się wyleczyć. Ale dużo zalezy od psychiki kobiety. Zresztą organizm sam wie, kiedy jest gotowy na kolejną ciąże.
![]() |
![]() |
#322 |
Wtajemniczenie
|
cześć dziewczyny
![]() Poroniłam w 7tyg? a praktycznie w 5tyg. Wg miesiączki powinien być 7 ale usg pokazało ze 5 i miałam przyjsc za 2tyg do kontroli, no ale 2 dni potem okropne bółe, pełno krwi i w ogóle (praktycznie powinnam dostać miesiączke) pojechałam do szpitala no się okazało że staciłam moje maleństwo. Była to moja pierwsza ciąża. Odrazu zrobili mi zabieg oczyszczania. Przez 5 dni mocno krwawiłam i zwijałam się z bółu więc udałam się lekarza i dostałam jakiś hormon i ustało. Mnie lekarz poinfrmował że w kolejną ciążę mogę zajśc po ok 3 miesiącach a współżyć jak przestane krwawić i się lepiej poczuje. A kolejną miesiączke mam dostać do nawet 6tyg. Przeżyłam to strasznie bo zobaczyłam już pęcherzyk na usg dostarło to do głowy itp, z dnia na dzień jest coraz lepiej, chciałabym kolejną dzidzię, no al eszkoły itpp więc poczekamy z TZem. A mam takie pytanie: mam teraz brązowe plamienia 20 dni po poronieniu (kiedyś miałam takie częste okresy ale już się unormowało) nie wiem czy mam się niepokoić czy to może być "mini" miesiączka? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#323 |
Zakorzenienie
|
blackrose4u witaj i bardzo mi przykro, ze kolejna osobo dołączyła do tego wątku.
Moim zdaniem w 20 dc to nie jest miesiączka, myslę, że to jeszcze organizm się oczyszcza po zabiegu. A okres faktycznie może przyjść do 6 tygodni po zabiegu. I napewno będzie wyglądał jak normalny okres. Może być nawet bardziej obfity i bolesny - ale każdy może mieć inaczej.
![]() |
![]() |
#324 |
Zadomowienie
|
Witaj blackrose4u, ja też już widziałam na USG pulsujące serduszko i bardzo mnie to podbudowało, ale jednocześnie czułam cały czas niepokój bo miałam plamienia i musiałam cały czas leżeć, czułam że coś jest nie tak i chyba podświadomie czułam że takie będzie zakończenie. Najważniejsze, żeby się pozbierać i ja chciałabym jak najszybciej zajść znowu w ciążę, ale nie wiem czy się uda, bo dziewczyny po poronieniu długo próbują i nic, a ja też od razu nie zaszłam w tą pierwszą ciążę tylko po kilku miesiącach prób (chociaż faktyczznie aż tak bardzo się nie spinaliśmy - np nie liczyłam kiedy te dni płodne i wogóle - po prostu kochaliśmy się bez zabezpieczenia). Ale jestem dobrej myśli i mam nadzieję, że szybko się uda. Dostałam zwolnienie na dwa tygodnie - dobrze się czuje i myślałam że wcześniej wrócę do pracy - wolałabym coś robić niż siedzieć tak sama w domu.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#325 |
Wtajemniczenie
|
też bym chciała już jak najwcześniej zajść znowu w ciąże, wszędzie widze male dzieci a nawet niemowlaki.
Boje się że przy kolejnej będzie to samo...ale myśle że z czasem przejdzie mi |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#326 |
Zadomowienie
|
Ja myślę że cały czas będę się bała - nawet jak zajdę w ciążę, to przez cały czas będzie ta myśl, obawa że coś znowu może pójść nie tak. Ale na pewno nie zrezygnuję ze starania się o dzidziusia
![]() Edytowane przez brzoskwinia82 Czas edycji: 2008-11-16 o 20:43 Powód: literówka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#327 |
Raczkowanie
|
Ja rowniez poronilam. Stalo sie to dwa tygodnie temu w 6tc dzien po pierwszym USG. Niestety tego samego dnia jak dowiedzialam sie ze jestem w ciazy dowiedzialam sie ze wyszlam mi III gr cytologii i to prawdopodobnie z tego powodu moj organizm odrzucil zarodek
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#328 |
Wtajemniczenie
|
ja zaraz będę dzwonić czy mają wyniki w szpitalu bo za tydzień wizyta u gin
Na pewno w głowie uraz zostaje, ale musimy być silne ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#329 |
Zadomowienie
|
Jeżeli chodzi o sex to nie mam absolutnie żadnego urazu i już bardzo mam ochotę, ale dopiero tydzień minął od zabiegu i nadal mam krwawienie - co prawda ubogie, ale nie wiem czy to już nie za długo - jak to u was wyglądało?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#330 |
Zakorzenienie
|
Właśnie to przeżywam po raz drugi...
Niecały tydzień cieszyłam się z pozytywnego testu, a tu spadek bety i dzisiaj krwawienie... W szpitalu na szczęście nie zostałam, ma się samo oczyścić, w poniedziałek jade na kontrolę, a jutro jeszcze jade po immunoglobinę. Mam pytanie dla dziewczyn, które również tak jak ja przechodziły przez to w domu: czy to będzie trwać dłużej niż zwykły okres? Czy na coś się trzeba przygotować? Dodam, że nie mam ingerencji żadnych lekarstw ani nic, samo się zaczeło...
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:24.