|
|
#211 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Co Można A Czego Nie W Czasie Ciąży
A ja znowuż na forum dowiedziałam się, że oscyp szkodzi, a zjadłam ich 2(male) w tym miesiacu:/
przestalam pic sok na jakis czas,bo faktycznie moze mimo brakow objawow za duzo go pilam |
|
|
|
|
#212 |
|
Zadomowienie
|
z tymi malinami to chyba przesada
ja wsuwam maliny od kilku miesiecy tzn. od kiedy zaczeły dojzewac w ogrodku i zadnych skutków ubocznych nie widze, ogolnie owoce sa zdrowe jezeli nie sa pryskane roznymi swinstwami i watpie czy moga wywołac porpnienie ![]() co do wit A z marchewki to jest ona słabo przyswajalna sama , dopiero w połaczeniu z tłuszczem bo w nim sie roprszcza , dlatego zalecane jest zjadac np.kromeczke z masłen po soczku lub marchewkw dusic na oliwie z oliwek itp...
|
|
#213 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
O ile to co bym zjadła to byłby oscypek w ogóle. Z tego co mi mówili ludzie z Zakopca, to raptem mały ułamek oscypków jest robiony naprawdę z owczego sera, większość to mieszanki, gdzie mleko krowie stanowi 90% jak nie lepiej. Cytat:
![]() Ale fakt... Jak już jesteśmy przy temacie, to w ogóle łykanie witamin A, D, E, K i popijanie ich wodą jest bez sensu. No chyba, że za sens liczyć przeciążenie wątroby, o czym już Rzabba pisała. Takie witaminki popijamy czymś co zawiera tłuszcz, mlekiem, bulionem, albo zagryzamy jak napisała lucyAs, np. chlebkiem z masłem. |
||
|
|
|
|
#214 |
|
Rozeznanie
|
Rzabba dzieki wielkie za odpowiedz o cwiczeniach. 9 kg to rzeczywsicie sporo. podziwiam
. ja cwicze mniej wiecej to samo ( ale mniejsze obciazenie zdecydowanie).kropka w dzisiejszych czasach malo ktora zywnosc produkowana jest higienicznie niestety... a co do mleka to malo wazne czy krowie czy owcze- grunt zeby bylo pasteryzowane i wtedy jest ok. ![]() podobno piekny braz wierzchu oscypka uzyskuje sie dzieki kawie... jescze mala dygresja co witamin rozpuszczalnych w tluszczach: skoro sie nie wchlaniaja to i watroby nie obciazaja . tylko wydalamy je z kupka. lucyAs watpliwosci nie dotycza owocow malin, swoja droga bardzo chyba wskazanych, tylko herbaty z ich SUSZONYCH LISCI. swoja droga jak umyc maline zeby sie toxo nie zarazic? ja zawsze jadam niemyte Edytowane przez Rzabba Czas edycji: 2008-09-23 o 14:04 Powód: post pod postem |
|
|
|
|
#215 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Witamina A nie jest wchłaniana jak leci, jej nadmiar jest magazynowany w wątrobie, może więc nie zostać rozprowadzona po organizmie, a wątrobę może przeciążyć. A co do oscypka, dla mnie jednak ma znaczenie. Skoro płacę grubą kasę za ser owczy, to dlaczego mam dostać krowi? To jak z kubrakami czy skarpetami z wełny. Jak kiedyś znajomy chciał babce udowodnić z czego ten sweter zrobiła i wyjął zapalniczkę, to od razu wszystkie mu sprzed nosa zabrała. Tyle w nich było wełny. Ale kto nie kombinuje, ten nie żyje. Zwłaszcza, gdy chce żyć z turystów.
|
|
|
|
|
|
#216 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() chodzilo mi o to, ze pod wzgledem wplywu na ciaze nie ma roznicy miedzy rodzajami mleka. byc moze jest pod wzgledem smakowym, ale mi nie bylo dane tego stwierdzic,bowiem oscypek zawsze istnial w mojej swiadomosci jako produkt krowi (tzn wiedzialam, ze w zamierzchlej przeszlosci byly robione z mleka owczego, ale nie ludzilam sie ze kiedys tego doswiadcze) i jako taki mi smakowal. Ale o czym tu mowic jak podobno chow owiec sie nie oplaca. Choc widzialam, ze w Beskidzie Niskim reaktywuja ta tradycje. UE dotuje. Podobno tez i w Bieszczadach, bo ponoc poloniny zarastaja. Tam mozna sprobowac dostac oryginala... |
|
|
|
|
|
#217 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#218 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
|
#219 |
|
Zadomowienie
|
witam, mam nadzieje, że ktoś jeszcze zagląda na ten wątek
otóż przeczytalam wszystkie wypowiedzi na tym forum i nie doczytałam sie jak ma się ciąża do stosowania samoopalacza?? wiem, że solarium kategorycznie odpada, ale jak jest z a samoopalczem, czy można go stosować?? dodam że jestem w 5tyg. ciąży
|
|
|
|
|
#220 |
|
Rzabbocop
|
Można bez problemu
|
|
|
|
|
#221 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, ten świat wariuje już do końca... Właśnie usłyszałam jednym uchem, że mówią w tv o kosmetykach w ciąży... Przyleciałam do pokoju, a tam ktoś melduje, że jacyś obcokrajowi naukowcy przeprowadzili badania i wyszło im, że kosmetyki i perfumy stosowane w ciąży, mają wpływ na układ rozrodczy dziecka i mogą nawet spowodować jego bezpłodność.
Wniosek - jak najmniej kosmetyków, jedynie te naturalne, nie pachnące itd., żadnych perfum; Ręce mi opadły. |
|
|
|
|
#222 |
|
Rzabbocop
|
Ja w pierwszej ciąży używałam w zasadzie jedynie pasty do zębów, żelu pod prysznic i szamponu, bo wszystko inne mi śmierdziało niemiłosiernie, nawet podkład i cienie do powiek, nie wspominając o kremie
![]() Balsamy do ciała i kremy do rak śmierdziały mi przez butelkę i kuferek
|
|
|
|
|
#223 |
|
Zadomowienie
|
Rzabba dziekuje
od zawsze stosuje samoopalacz i teraz nie chciałabym z niego rezygnować, zwłaszcza że zamierzam korzystać z basenu i jakuzzi tak długo jak się da |
|
|
|
|
#224 |
|
Przyczajenie
|
a co powiecie na to-ze w czasie ciazy nalezy unikac promieni rakotworczych pochodzacych z komputera
?gdzies kiedys uslyszalam ze najlepiej na ten okres powinno sie wyeliminowac siedzenie przed kompem do absolutnego minimium...taaa,wychodzac z tego zalozenia wszystkie bysmy byly juz w ciazy zagrozonej.wnisoek-trzeba odtawic komputer na 9 miesiecy(nie mowie tutaj o pracy przy kompie,juz nawet godzinne siedzenie moze byc grozne).no i co Wy na to...
|
|
|
|
|
#225 |
|
Przyczajenie
|
a tak bardziej serio,napiszcie mi prosze jak to sie ma z serkami topionymi Hochland?bo wiem ze nie mozna jesc serow miekkich,ale jak to jest z nimi?czy serki hochland mozna zaliczy do serkow miekkich?
|
|
|
|
|
#226 |
|
Rzabbocop
|
Chodzi raczej nie tyle o komputer co o monitor
serkow z mleka niepasteryzowango nie wolno serki topione to syf ale sa przetworzone termicznie wiec z tej strony nic nie grozi |
|
|
|
|
#227 |
|
Raczkowanie
|
witam,jestem w 7 tygodniu czy mogę używac na trądzik kremu Lysanel lub Efaclar ( nie wiem czy dobrze napisałam nazwe) lub serie Normaderm z Vichy ?
|
|
|
|
|
#228 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Nie należy też przesadzać z komórą, np. nie nosić jej non stop w kieszeni. A co do komputera to już Rzabba napisała. Ale to brutalnie objaśniłaś. |
|
|
|
|
|
#229 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
A jak już wątek został odświeżony to ja też mam pytanie ![]() Czytałam wczoraj artykuł odnośnie preparatów na rozstępy stosowanych w czasie ciąży i pojawiło się zdanie, które trochę mnie zdziwiło. Otóż było napisane, że jednocześnie z preparatami na rozstępy można stosować preparaty antycellulitowe w odstępie 15 minut. Trochę mnie to zdziwiło bo na wizażu (nie wiem czy nawet nie w tym wątku, chociaż nie mogę znaleźć) była informacja, że w ciąży nie powinno się stosować preparatów antycellulitowych. Co Wy na to? W końcu można czy nie? |
|
|
|
|
|
#230 | |
|
Rzabbocop
|
Cytat:
No bo to tluszcze nasycone, ani to zdrowe ani potrzebne |
|
|
|
|
|
#231 |
|
Raczkowanie
|
słyszałam, że nie można chodzić w stringach i spać na brzuchu? prawda czy fałsz?
jestem w 5 tygodniu i do tej pory spałam ciągle na brzuchu.
|
|
#232 |
|
Rzabbocop
|
W stringach to chyba chodzi o zwiekszona mozliwosc infekcji pochwy.
W 5 t.c spokojnie mozesz spac na brzuchu ale jak zacznie wystawac to i tak zrobi sie nie wygodnie i takiego brzucha nie powinno sie uciskac. |
|
|
|
|
#233 |
|
Zadomowienie
|
hej
nie wolno podgrzewac jedzenia w mikrofalowce? a ja w pracy zawsze podgrzewam;/
|
|
#234 |
|
Rzabbocop
|
To przynajmniej stoj jak najdalej a najlepiej wyjdz z pomieszczenia i odczekaj chwile przed wyciagnieciem
|
|
|
|
|
#236 |
|
Rozeznanie
|
A ja w 6 tc muszę spać na brzuchu, bo mam tyłozgięcie macicy:/ Tak mi gin kazała (doradziła)
|
|
|
|
|
#237 |
|
Przyczajenie
|
serki topione to syf
nie zawsze to co dobre musi oznaczac 'zdrowe'.poza tym nie kazdemu musi smakowac,mnie smakuja i tyle. a co z depilacja woskiem w czasie ciąży?czy ktos wie? |
|
|
|
|
#238 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Depilacja nie szkodzi, ale trzeba powiedzieć kosmetyczce, bo nie wolno używać impulsów elektrycznych po depilacji (nie pamiętam dokładnie jak to się nazywa - takie urządzenie ze szklaną końcówką). Przypominam się ![]() Cytat:
|
||
|
|
|
|
#239 | |
|
Rzabbocop
|
Cytat:
ale nie jem bo mlode maja alergie na mleko krowieniemniej jednak zdrowe nie sa woskiem mozna, no chyba, ze masz problemy z naczynkami, to w ciazy moga sie nasilic |
|
|
|
|
|
#240 |
|
Raczkowanie
|
Witam wszystkie teraźniejsze i przyszłe mamusie Mam do Was prośbę... napewno bedąc w ciąży przeglądacie jakąś literaturę itd W tym roku piszę pracę licencjacką na temat pielęgnacji pań w ciąży bardzo dużo informacji znajduję w internecie, ale niestety nie mogę się ograniczyć do takiego źródła z wiadomych przyczyn Jeżeli znacie jakieś ciekawe książki czy artykuły na temat pielęgnacji, zmian zachodzących w organizmie kobiety w czasie ciąży, zabiegach w gabinecie, problemach typu rozstępy, cellulit itd itp to byłabym wdzięczna jakbyście do mnie napisały może prywatną wiadomość, żeby nie zapychać wątku
Pozdrawiam serdecznie
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
| Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:16.

ja wsuwam maliny od kilku miesiecy tzn. od kiedy zaczeły dojzewac w ogrodku i zadnych skutków ubocznych nie widze, ogolnie owoce sa zdrowe jezeli nie sa pryskane roznymi swinstwami i watpie czy moga wywołac porpnienie 

24.03.2012 

. ja cwicze mniej wiecej to samo ( ale mniejsze obciazenie zdecydowanie).