Mamo, Tato kończcie spanie, bo przeżywam ząbkowanie! Mamusie MAJ-CZERWIEC 2013 cz.4 - Strona 128 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Pokaż wyniki sondy: Jaki ma być tytuł 5 wątku na odchowalni ?
Mamusie MAJ-CZERWIEC 2013 na odchowalni, cz.5 7 15,91%
Piątego wątku początek, w bólu wykluwa się pierwszy ząbek 1 2,27%
Większość dzieci już ząbkuje, a Emil to nawet raczkuje 3 6,82%
Dzieciom zakładamy śliniaki, bo się ślinią nieboraki 1 2,27%
Lęk separacyjny przeżywamy, lecząc go w ramionach Mamy 0 0%
Tylko u nas dyskusja zażarta, każda wypowiedź uwagi jest warta 1 2,27%
Na dworze chłód doskwiera, a u nas gorąca atmosfera 4 9,09%
Mamy wizaż czytają, a dzieci z łóżeczek spadają 13 29,55%
Nasze dzieci radośnie gaworzą i uśmiechy mnożą 0 0%
Pierwsze ząbki i obiadki, jak dobrze nam w roli matki 8 18,18%
Mamo, Tato kończcie spanie; kupa czeka na przebranie 1 2,27%
Ząbki, marchewki, gluteny i cuda - idzie jesień złotoruda! 4 9,09%
Baczki wcinaja pierwsze obiadki, a mamy prowadza wizazowe /łizażowe gadki. 0 0%
Bączki wcinają zdrowe obiadki, a mamom ciastka i czekoladki idą w pośladki. 1 2,27%
Nasze słodkie niemowlaczki bączki puszczają i marchewką się zajadają 0 0%
Głosujący: 44. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-10-26, 22:59   #3811
karota11
Zadomowienie

Dot.: Mamo, Tato kończcie spanie, bo przeżywam ząbkowanie! Mamusie MAJ-CZERWIEC 2013

Diabli, myślę, ze masz prawo czuć się zirytowana. Tak jest , ja tez nei mam nic do teściowej, ale dla mnie jest za bardzo "zakręcona",zeby racjonalnie się zająć Małym. i tu u mnie podobna sytuacja, którą ja zauważyłam, Kuba jak sie budzi jak jesteśmy u moich rodziców, to mama jak podejdzie do wózka to stara sie go dalej ululać,zebym sobie ja odpoczeła, lub coś zrobiła, a jak jesteśmy u teściów i Kuba się obudzi to teściowa leci do wózka i najważniejsze,zeby ona się z dzieckiem pobawiła. A to nic,ze jak jest niewyspany, to zaraz będzie marudził, to wtedy mi go prowadzi ;/
A dziwne,zebyś tego nei widziała, jak Twoja mama dała rade pozmywać, a tesciowa saczy kawkę;/
Stary 2013-10-26, 23:03   #3812
diabli
Zakorzenienie

Dot.: Mamo, Tato kończcie spanie, bo przeżywam ząbkowanie! Mamusie MAJ-CZERWIEC 2013

Cytat:
Napisane przez banka26 Pokaż wiadomość
A aa zapomnialam przed mc pojechalam z D. To kiosku po karty zlowie ninja i po tym naszym czasie wspolnie spedzonym wrocilismy do domu , d. Zaaferowany kartami otwiera i co chwila przybiega krzyczac " o jaaa ale super karta", " o jacie nie mam takiej" za ktoryms razem wpada i krzyczy " o ja pier...ole " i w tym momencie zatyka usta i mowi przepraszam zapomnialem sie my z tz na siebie , tz juz nie moze ze smiechu ja tez ledwo z mina powazna wytrzymalam i pytam sie Dawidku skad ty znasz takie slowo a on ze nie wie na to ja jak to nie wiesz w domu takich slow sie nie uzywa na to on ze wie i wymsknelo mu sie bo ta karta taka najlepsza byla i chcial wyrazic swoje szczescie :banghead:

no masakra D. Po rozmowie i postawieniu do pionu wyszedl a my niestety w smiech hee i tz mowi pewnie chcial powiedziec o ja pier...ole jaka zaj...sta karta hee to rak dziwnie brzmi z ust 7 latka tym bardziej ze do tej pory przynosil slowa typu debil, psychol, cip..ka inpytal sie co to znaczy , co to jest ....ehhhh te dzieci
no ladnie. i jak tu zachować powage?
nam szymek dzisiaj spiewal: zakochana para, siedzi na kominie i caluje swinie. świnia była chora poszła do doktora, doktor był pijany przykeił się do ściany. sciana była mokra przylepil się do okna. okno było duże, wyleciał na podworze. na podwórzu były koty wykopały mu galoty dalej nie pamiętam ale kwiczał przy tym jak szalony przedszkolne hity
diabli jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-26, 23:03   #3813
karota11
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez diabli Pokaż wiadomość
Nelusia i jej zielony przyjaciel nie mogłam się zdecydować, które fotki wrzucić...wszystkie sa fajne, ale przedostatnia mnie rozbroila

i komentarza tez sobie nie odpuszczę!@

1) poznajcie Zielonego, to nie on mnie podrapal
2) lubimy razem fikac - (uwielbiam jak tak podrzuca dupka hehe)
3) mówisz, ze zaby skacza? eee lepiej zrob samolot
4) mama nie patrzy, wiec możemy pobrykać
5) i kto ma większe gały, no kto?!
6) tatuś wymyslil nową zabawę, parodiowanie córki
7) sweet focia we dwoje
8) odrobina powagi (jaaaa uwieeeeelbiam jaaaaaaa )
9) no zrob dziube jak jak!
o jaaaa wymiękam te ze smokiem i to ostatnie wymieta ale super sesja
Cytat:
hee to czekam hii
Ta moj D. Stwierdzil ze to co M. Je to ochydaaa heee wiec nie dziwie sie Szymkowi

A aa zapomnialam przed mc pojechalam z D. To kiosku po karty zlowie ninja i po tym naszym czasie wspolnie spedzonym wrocilismy do domu , d. Zaaferowany kartami otwiera i co chwila przybiega krzyczac " o jaaa ale super karta", " o jacie nie mam takiej" za ktoryms razem wpada i krzyczy " o ja pier...ole " i w tym momencie zatyka usta i mowi przepraszam zapomnialem sie my z tz na siebie , tz juz nie moze ze smiechu ja tez ledwo z mina powazna wytrzymalam i pytam sie Dawidku skad ty znasz takie slowo a on ze nie wie na to ja jak to nie wiesz w domu takich slow sie nie uzywa na to on ze wie i wymsknelo mu sie bo ta karta taka najlepsza byla i chcial wyrazic swoje szczescie :banghead:

no masakra D. Po rozmowie i postawieniu do pionu wyszedl a my niestety w smiech hee i tz mowi pewnie chcial powiedziec o ja pier...ole jaka zaj...sta karta hee to rak dziwnie brzmi z ust 7 latka tym bardziej ze do tej pory przynosil slowa typu debil, psychol, cip..ka inpytal sie co to znaczy , co to jest ....ehhhh te dzieci

Wiem

Sent from my GT-I9100 using Wizaz Forum mobile app
Stary 2013-10-26, 23:15   #3814
diabli
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez karota11 Pokaż wiadomość
o jaaaa wymiękam te ze smokiem i to ostatnie wymieta ale super sesja
tatuś młodej wymyslil zabawe i ja parodiuje "jestem nela, nela morela. nelusia pielusia mam twojego smoka tralalala" a ona kwiczy, choć na początku mine miała niewyrazna. a teraz sama podsuwa smoczek żeby pacynka mogla go zjeść musiałam to uwiecznić ciekawe co sobie myśli...
diabli jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-27, 05:46   #3815
Magiusa
Zakorzenienie

Dziewczyny pomocy. Nie wiem co sie dzieje. Daro dotychczas owszwmw dzien mial malo drzemek a w nocy kilka pobudek na jedzenie ale od 2-3 dnima tez problemy z nocnym snem.w sumie jyz kolo 3w nocy sie zaczyna. Mocno sie rzuca i przebudza.udaje mi sie go przetrzymac do 5-6 dzieki polozeniu na boczku i z nami ale nie dluzej. Niepokoja mnie te problemy ze snem. Ktoras tak miala? To jakis etap?

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.

07.07.2012

12.06.2013 DARUŚ
&
20.02.2015 BARTUŚ

Magiusa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-27, 05:57   #3816
cloche
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ashyshqa Pokaż wiadomość
To mi przypomnialas! Sofia dzis usiadla w bujaku. Z tej pozycji najnizszej, lezacej w zasadzie siadla do 90° Ale z pozycji na czworaka jeszcze.nie siada. W gorze jest albo lowa albo pupka,jednoczesnie jeszcze nie.
no ladnie! to prawie jak z lezenia! czyli miesnie brzucha wytrenowane
Flo tez jednoczesnie nie podniesie glowy i pupki, zeby na czworaka stanac... w ogole to on jeszcze sie meczy na brzuszku i po paru minutach lebek kladzie na piastce i sobie ja gryzie ale pupke czasem tez unosi do gory, wiec ogolnie idzie wszystko w dobrym kierunku
cloche jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-27, 06:07   #3817
deb
Zakorzenienie

Cześć Podczytałam Was wczoraj na komórce ale nie mogłam się coś zalogować. Mąż mecz oglądał na kompie
Szkoda tylko żę nie pamiętam kto co
Diabli współczuje teściowej...ale nie martw się na pewno mała tak nie płakała jak Was nie było bo potem przy Was by się nie brała znowu za rozbieranie jejPowiem Ci że jak się zastanawiałam wczoraj to ja z nikim (oprócz męża) nie zostawiłabym teraz Helci nawet moja mama teraz ją widuje moim zdaniem za rzadko żebym się nie martwiła. Zresztą ona Helę też od razu bierze na ręce

Dzisiaj się wybieramy do moich rodziców więc znowu będę mieć zaległości.
Kurcze wczoraj oblecieliśmy wszystkie sklepy i nigdzie nie ma słoiczków dla dzieci - są jedynie deserki albo obiadki dla większych. I nie mam co małej dać jeść na dziś

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-10-27, 06:09   #3818
cloche
Zakorzenienie

Cytat:
Diabli ja Cie rozumiem. Najmniej w tym wszystkim chodzi o to, ze to tesciowa a o to jak sie zachowuje (ja swojej tesciowej dziecko pod opieke dalabym bez mrugniecia okiem, a mojej mamie niekoniecznie ). A zachowuje sie jakby byla pepkiem swiata... A juz ten powod, ze babcia zazdrosna i ma depresje to raczej.powod by babcie trzymac raczej na dystans, az nie zrobi ze soba porzadku..
dokladnie
Cytat:

ech... no co zrobic... mysle, ze dobrze to rozegraliscie, a latwo na pewno nie bylo!

---------- Dopisano o 07:09 ---------- Poprzedni post napisano o 07:08 ----------

Cytat:
dzięki bo zaczynałam myslec, ze przesadzam i może faktycznie powinnam chcieć "równowagi" miedzy babciami. żeby miała dwie i uwielbiala obie. ja bylam bez babc - jedna 400km od domu, wiec nie jezdzilismy za często, a druga w stanach przez cale moje dzieciństwo.
moja mam tez nie jest idealem, czasem mloda tak wywija, ze nam slabo (a ona się chichra) ale wiem, ze mala jest bezpieczna...jak kiedys nela chlusnela mlekiem to tesciowa uciekla. zupełnie nie wiedziała co robic i nawet nie probowala...było tylko o boze boze. smutno mi, bo wiem, ze tzowi zależy, ale on tez chyba widzi, ze jego mama nie ogarnia.
ona jest pewna, ze chce zajmowac sie niemowlakiem???
Stary 2013-10-27, 06:14   #3819
deb
Zakorzenienie

Diabli - Fajnego smoka ma Nelusia i smok też ma fajnego smoka

I jeszcze co do powiększania rodziny - trzymam kciuki Przyznam że ja też chciałabym szybko starać się o drugie, ale nie konsultowałam się jeszcze z lekarzem kiedy można po rozejściu spojenia.
Poza tym przeraża mnie trochę opieka nam malutki dzieciątkiem i Helcią która by zaczynała chodzić
Między moim mężem a jego bratem jest 11 miesięcy różnicy taka ciekawostka
Stary 2013-10-27, 06:15   #3820
cloche
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Magiusa Pokaż wiadomość
Dziewczyny pomocy. Nie wiem co sie dzieje. Daro dotychczas owszwmw dzien mial malo drzemek a w nocy kilka pobudek na jedzenie ale od 2-3 dnima tez problemy z nocnym snem.w sumie jyz kolo 3w nocy sie zaczyna. Mocno sie rzuca i przebudza.udaje mi sie go przetrzymac do 5-6 dzieki polozeniu na boczku i z nami ale nie dluzej. Niepokoja mnie te problemy ze snem. Ktoras tak miala? To jakis etap?

tak, to jest taki etap, to ten skok od okolo 19tego tygodnia, ktory moze trwac 5 tygodni nawet. znaczy sie, tak jest rozpisany wg niemieckich skokow, w polskim grafiku jakos inaczej to wygladalo. ale wielu dziewczynom pasowal wlasnie ten niemiecki termin.
podczas tego skoku wiele dzieci ma problemy ze spaniem, czy to noc, czy dzien. ale po nim bedzie wielka roznica! dziecko bedzie sobie juz gadalo (a nie skrzeczalo), ruchowo tez postepy, w ogole takie bardziej kumate sie dzieci robia. juz nie takie calkiem bezbronne sie wydaja.
trzeba przetrwac...
Stary 2013-10-27, 06:20   #3821
deb
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez karolina2121 Pokaż wiadomość
proszę https://drive.google.com/file/d/0B9x...it?usp=sharing

na pewno przyda się mamom słoiczkowym, które rozszerzają dietę wg http://www.benc.pl/czytelnia/105/sch...ych-sztucznie/ lub http://www.osesek.pl/podstawy-zywien...doskonaly.html, bo na słoiczkach wg mnie czasami za wcześnie podają niektóre warzywa, wolę być ostrożna, bo Antek ma skłonność do alergii - dlatego zrobiłam taką listę

1 tabela - po 4mies, 2 - po 5 itd. , na żółto są nowe danie, które można wprowadzać
o jeszcze tego szukałam żeby napisać - Karolina jesteś Wielka dzięki, będę korzystać z Twojej rozpiski bo się gubię poczekam jedynie z mięskiem.
Chyba nic się nie stanie jak mięsko tak po miesiącu zacznę? Owoce po 3 tygodniach chciałam. I nie wiem czy najpierw jakąś kaszkę czy najpierw mięsko?
Stary 2013-10-27, 07:10   #3822
banka26
Zakorzenienie

Diabli Nelcia jak zwykle boska heheh i kolega calkiem calkiem
banka26 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-27, 07:20   #3823
humpback
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lonely_lady Pokaż wiadomość
u nas było identycznie.. ten kiepski okres trwał jakieś dwa tygodnie. Dzisiaj jest 4 noc jak mały znowu grzecznie zasypia w łóżeczku i przesypia więcej niż 2 godziny w nocy a ja znowu odżyłam
to u nas dziś w nocy jakaś masakra i jeszcze o 5 nad ranem mężowi się oberwało że nie reaguje na płacz dziecka a wstaje dopiero jak I. zacznie wrzeszczeć

Cytat:
Napisane przez xal Pokaż wiadomość
Diabli, jak tak czytam waszą historię to co raz bardziej upewniam się w przekonaniu, że z teściową nie zostawię P.
Moi rodzice poszli kiedyś z małą na spacer, to dałam konkretne wytyczne i miałam jeszcze telefon z pytaniem "bo ... " No i jak tu wytłumaczyć mężowi, że z moimi rodzicami to mam pewność, że jak powiem ma porę drzemki to dadzą smoka i zaśnie, a jak powiem, że ma spać dalej i dać na brzuszek, pokwęka i zaśnie to dadzą i pośpi tak jak zwykle. A do teściowej to sobie można i to nawet przy nas w domu a co dopiero na spacerze.
A, i dzisiaj moja mama mi kazała raz w tygodniu zostawiać małą na godzinę samą z tatusiem i wychodzić z kimś na ploty, aerobik, cokolwiek byle bez dziecka, dla naszego zdrowia psychicznego. Ja tak chyba jeszcze nie potrafię Co innego szybkie zakupy w jej porze drzemki, żeby jej nie ciągnąć a co innego tak o ...
ja mam podobnie. ja mogę mówić, a moja teściowa zrobi po swojemu. a mojej mamie bardziej ufam, bo też wiem że zna I. lepiej bo znacznie więcej czasu z nim spędza.
a wychodzenie bez dziecka polecam. poza tym tatusiowi dobrze robi sam na sam z dzieckiem

Cytat:

D. Powiedzial po naszym dniu ze sprawilam ze jest najszczesliwsza osoba hehe i chce zeby ten dzien nigdy sie.nie skonczyl

I juz wymyslil plan na kolejny dzien we dwoje

Sent from my GT-I9100 using Wizaz Forum mobile app

Cytat:
Napisane przez karota11 Pokaż wiadomość

oj współczuję, no ja własnie z teściową nie zostawię małego, z mamą tak, bo ona zna już Małego zwyczaje ;/
ja też

Cytat:
jednak rodzenie dzieci.na.jesien-zime ma swoje plusy. O chocby taki, ze cala zime spokojnie w gondoli spedza. Drugi.to.taki, ze wszystkie letnie pysznosci mozna w ciazy jesc bez ograniczen, a w zimie niewiele kusi moze kolejne bedziemy.planowac na zime

Ach, zapomnialam Wam napisac, ze mamy w rodzinie kolejne dzieciatko! TZa bratowa urodzila wczoraj coreczke w 33tc malutka.ma sie dobrze choc przynajmniej miesiac spedzi w inkubatorze ;( wazy 1,9kg kruszynka... Ma na imie Emily i jest piata wnuczka TZa rodzicow. W nas ich jedyna nadzieja na wnuka, po pozostale 2 rodzinli nie.chca wiecej dzieci W ogole z tym porodwm to.byla mega szybka akcja. o 12 mama zaczela miec skurcze (byla na. spacerze z siostra), a o 14 mala juz byla na swiecie.
czekolada kusi niezależnie od pory roku
i gratulacje dla bratowej
humpback jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-27, 07:23   #3824
vil84
Wtajemniczenie

o której miałyście dziś pobudkę?
Przemek obudził się radosny i szczęśliwy o 4.30. popatrzyliśmy jak na wariata, dostał świeżego pampka, mleko i położyliśmy. po godzinie gadania zasnął na godzinę ciężkie będą najbliższe poranki

Cytat:

D. Powiedzial po naszym dniu ze sprawilam ze jest najszczesliwsza osoba hehe i chce zeby ten dzien nigdy sie.nie skonczyl

I juz wymyslil plan na kolejny dzien we dwoje
cudowny

Cytat:
moja "tesciowa" do tej pory nie rwala się jakos bardzo do opieki...za to do bawienia, noszenia i dobrych rad az za bardzo kurcze lubie ja, ale naprawdę nie potrafie jej zaufac. jest straszna panikara, nawet wozka z lekkiej gorki nie chce pchac "wezcie ja, bo to niebezpieczne". i drazni mnie ze wpada z niezapowiedzianymi wizytami, a kiedy oznajmiam, ze spacerujemy to ja wiecznie bola nogi i długo już chodzilysmy i czas do domu "na kawe". ja kawy nie pije ale nie w tym rzecz - moja mama jak tu przychodzi to zajmuje się mala zebym mogla w miedzy czasie ogarnąć dom, obiad itd. pomaga jak może, zabiera mala na spacery zebym mogla pozmywać, ogarnąć ten remontowy syf...i caly dzień staramy się być poza domem, wracamy tu tylko na cyca, zmiane pieluchy. a tz mama jak przychodzi to rozsiada się i liczy na to, ze zostanie konkretnie obsluzona...to nic, ze mi jezor wisi do ziemi, bo wedruje szosta godzine, ze dziecko trzeba nakarmić, ze w zlewie stos. wczoraj pojechaliśmy do catoramy dokupić jakies cuda, moja mama z mloda. wracamy i dziwne, wozek w korytarzu, wiec wiedziałam, ze cos jest nie tak, bo powinny spacerować. wchodzę do mieszkania, a tu druga babcia siedzi przy kawie...szczeka mi opadla. tz pyta dlaczego nie na zewnątrz, bo on chce wiercic "a bo już zrobilysmy rundke". "no ale chcemy dokonczyc, wiec babcie zabierzcie Nelusie na spacer" "za chwile, napij się kawy, M. CI ZROBI" (moja mama) nie wytrzymałam, zabrałam mala dalam jesc i zapakowałam do wozka. moja mamuska zrozumiala (w miedzy czasie zdazyla pozmywać ) i wychodzimy. no to tesciowa tez się zebrala...i troche obrazona, kazala odprowadzić się chociaż kawalek w strone domu. wieczorem opowiedziałam tzowi, ze chyba była zla - zadzwonil i wysluchal jak to ona się zle czuje, jak jej zle, ze ma depresje...stad dzisiejsza akcja. "bo babci smutno" wiec trzeba wnuczke jej tez "udostepnic". kurna jak rzecz bo ona ma dwie babcie i ta druga na pewno jest zazdrosna, ze wiecznie pierwsza jest z mala. potrzasnijcie mna jeśli mam jakies uprzedzenia. Mysia Ty jakos na luzie do tego podchodzisz. za bardzo się spinam? sama już nie wiem. może na sile wyszukuje sobie podtekstow? w każdym razie zle mi z tym.
szkoda że teściowa Was nie rozumie ...ale miej też na uwadze że ona może nie mieć sił godzinami łazić z Małą co nie zmienia faktu że niefajnie się zachowuje ...

Nela ma super przyjaciela ... no i śliczna jak zawsze

Cytat:

uroki dorastania

Cytat:
Napisane przez Magiusa Pokaż wiadomość
Przemek ma tak od ponad miesiąca jak przestał jeść w nocy. jadł 4-5 i spał do 7-9, a teraz z każdym dniem śpi krócej - koło 6-7, ale często koło 5.30 już. a teraz przy zmianie czasu to już w ogóle masakra chyba zacznę się kłaść z nim koło 21 ... w dzień nie odsypia, nadal spi 2-3 razy po poł h

Edytowane przez vil84
Czas edycji: 2013-10-27 o 07:24
vil84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-27, 07:57   #3825
cloche
Zakorzenienie

deb, 11 miesiecy roznicy?! ja pierdziu.... tak jak ty nie wyobrazam sobie opiekowac sie malym placzkiem i dzieckiem zaczynajacym chodzic. bunt 2latka tez nalezy miec na uwadze... no i finansowo tez trzeba jakos wyrobic (w niemczech dostaje 65% netto ze sredniej zarobionej w roku przed wychowawczym, czyli jesli pojde na nowy wychowawczy bezposrednio po pierwszym, to nie dostane kasiury.. a kredyt nade mna wisi). no i nie mam zamiaru byc w ciazy, jak Flo bedzie na 3.operacji - pobyt w szpitalu nalezy wtedy zaplanowac na jakies 2 miechy niestety... wiec wyjdzie nam roznica min. 3 lata. ja uwazam, ze to ok.
co do diety, pewnie ze mozesz mieso pozniej zaczac. w ogole to sa jakies tam wytyczne tylko. najwazniejsze to nie dowalic za duzo nowosci na raz i patrzec, czy dziecku nowe zarelko sluzy. Florkowi miesko bylo chyba zbyt ciezkostrawne i na razie tez olalam. bawimy sie dalej w warzywa i zaczelismy owoce.

vil, u nas o 5tej nowego czasu pobudka. ale za to Florek ma juz pierwsza drzemke

Edytowane przez cloche
Czas edycji: 2013-10-27 o 08:29
Stary 2013-10-27, 08:13   #3826
Ashyshqa
Zakorzenienie

czesc dziewczeta
u nas pobudka o 6, potem 1,5h brykania i drzemka. czyli wszystko wg starego czasu. tragedii nie ma. o, wlasnie sie obudzila Sofka z drzemki. A jest 8.10 zobaczymy o ktorej wieczorem bedzie chciala isc spac...

Diabli super foty. Smok to ta myjka z biedry? Swietna jest

Deb pokolenie naszych rodzicow to w ogole hardkorowe bylo. Miedzy mna a moim bratem jest 1,5roku roznicy i duzo moich znajomych ma rok starsze/mlodsze rodzenstwo. U nas raczej tak bie bedzie... Chcialabym 2 lata roznicy ale bardziej prawdopodobne sa 3...

Ashyshqa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-27, 08:16   #3827
NoBoTak
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez maarchewka Pokaż wiadomość
A i dzisiaj mieliśmy falstart ze spacerówką. Myślałam, że jak wsadze w spacerówke, to W. będzie więcej widziec i nie będzie marudził..o jak ja się myliłam.. jak nie ma ochoty spacerować to i specerówka nie pomoże...

a jednak gondolka lepsza- zabawki nie wypadają, dziecko widać (u mnie spacerówka tylko na jedną stronę), nie wieje w nózki..
O widzisz. Leon tez nie przepada za wozkiem i myślałam że spacerówka może wszystko zmienic, a tu sie okazuje ze niekoniecznie :-\
NoBoTak jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-27, 08:34   #3828
cloche
Zakorzenienie

Cytat:
Chcialabym 2 lata roznicy ale bardziej prawdopodobne sa 3...

to moze razem bedziemy biegaly w drugiej ciazy? u nas jak tak licze i uwzgledniam pare cykli staran, to wyjda 3 lata. oczywiscie zycie zweryfikuje i tak moje plany, ale na razie wydaje sie to prawdopodobne

Stary 2013-10-27, 08:38   #3829
xal
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez NoBoTak Pokaż wiadomość
Doradźcie mi proszę. Zblizam się do rozszerzenia diety i się zastanawiam czy jak L robi kupki co 3-4 dni, takie gestniejsze to marchewka mu nie zaszkodzi? Boję się że będzie miał problemy, bo większość z Was pisała, że Wasze Bobasy robiły bardziej zadkie. Moze zacząć od jabłka?
Kupki byly co 7 dni i to ze wspomaganiem, plastelina. Po 3 dniach marchewki kupka sama poszła, mniej plastelinowata. Też się bałam marchewki a wyszło super

xal jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-27, 08:39   #3830
humpback
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez vil84 Pokaż wiadomość
o której miałyście dziś pobudkę?
Przemek obudził się radosny i szczęśliwy o 4.30. popatrzyliśmy jak na wariata, dostał świeżego pampka, mleko i położyliśmy. po godzinie gadania zasnął na godzinę ciężkie będą najbliższe poranki
7.30 definitywnie I. nie chciał już spać, ale od 9 ma drzemkę więc nie jest źle. tylko w nocy szalał, i ciągłego snu przez 2h nie zaznałam..
humpback jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-27, 08:43   #3831
NoBoTak
Rozeznanie

Piszecie o teściowych uśmiech pojawia się na mojej twarzy gdy widzę, że takie przejścia nie tylko u mnie Z każdej z Waszych opowieści znalazłabym fragment który pasuje do mojej teściowej. Na szczęście nie jest natarczywa ze swoimi radami. Najbardziej mnie wkurzały jej nie zapowiedziane wizyty. Przychodziła akurat w momencie gdy była u mnie koleżanka (i wcale nie czuła się skrępowana że przeszkadza, wręcz koleżanka zabrała się i poszła) bądź gdy jesteśmy na spacerze i wtedy dzwoni "gdzie jesteście bo czekam na Was pod domem" Za którymś razem gdy tak wpadła bez zapowiedzi poprostu jej nie otworzyłam drzwi, udając że nie ma nikogo:/ Wiem świnia jestem! W końcu podczas jakieś rozmowy powiedziałam jej, że gdy chce przyjść niech da mi wcześniej znać żeby nie było niezręcznej sytuacji, że nas nie ma w domu bądź mam innych gości to popatrzyła na mnie jak na kosmitę i zapytała "to ja mam się zapowiadać?" Od tego czasu jej u nas nie było hahah, a było to jakieś 2 miesiące temu:P
Teściowa jest bardzo chętna do zajmowania się Małym ale tylko słownie, bo gdy tylko zacznie marudzić jej na rękach od razu mi go oddaje bo "coś mu jest":/ Zresztą i tak bym jej dziecka nie zostawiła. Ostatnio brat TŻa który dopiero co się wprowadził do nowego domu poprosił ją żeby przyszła i zajęła się ich 4letnim synkiem bo oni musieli gdzieś jechać. Więc tak się nim zajęła, że ten potrafił zamknąć ją w trampolinie i uciec, a teściowa nie potrafiła się wydostać. Mały gdzieś się wywalił - całe nogi w strupach - no paradia hahaa A ja miałabym jej dziecko zostawić:P hahah

Edytowane przez NoBoTak
Czas edycji: 2013-10-27 o 08:47
Stary 2013-10-27, 08:48   #3832
xal
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez humpback Pokaż wiadomość
ja mam podobnie. ja mogę mówić, a moja teściowa zrobi po swojemu. a mojej mamie bardziej ufam, bo też wiem że zna I. lepiej bo znacznie więcej czasu z nim spędza.
a wychodzenie bez dziecka polecam. poza tym tatusiowi dobrze robi sam na sam z dzieckiem
Moi rodzice mają do mnie dalej, rzadziej widzą małą, ale jakoś mam większe zaufanie do moich, bo w razie co zapytają jak nie są pewni, a moja "idealna" teściowa wszystko wie najlepiej
W tym tygodniu umówię się może z kuzynką (mieszka w bloku obok) albo w razie do pojadę do cioci jakieś 15 km w jedną stronę. Tylko mąż późno wraca z pracy, ale wiem że muszę ...

Diabli, ja cię rozumiem

Stary 2013-10-27, 08:50   #3833
NoBoTak
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez xal Pokaż wiadomość
Kupki byly co 7 dni i to ze wspomaganiem, plastelina. Po 3 dniach marchewki kupka sama poszła, mniej plastelinowata. Też się bałam marchewki a wyszło super
No to super moze faktycznie marchewka wszystko ureguluje a nie koniecznie zatwardzi

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-10-27, 08:51   #3834
candace1
Zakorzenienie

banka-usmiałam się czytając o twoim 7 letnim D. i jego brzydkim słownictwie bo ja na przykład klnę jak szewc - i często i gęsto zdarza mi się to przy młodej - a ona nie używa w ogóle brzydkich słów
Zupełnie nie wiem od czego to zależy
candace1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-27, 09:01   #3835
karota11
Zadomowienie

Cytat:
tatuś młodej wymyslil zabawe i ja parodiuje "jestem nela, nela morela. nelusia pielusia mam twojego smoka tralalala" a ona kwiczy, choć na początku mine miała niewyrazna. a teraz sama podsuwa smoczek żeby pacynka mogla go zjeść musiałam to uwiecznić ciekawe co sobie myśli...
hehe, te zabawy z tatusiami zawsze są najlepsze Jak Kuba sę na coś zapatrzy to też zawsze się zastanawiam co sobie myśli

Cytat:
Napisane przez deb Pokaż wiadomość
Cześć Podczytałam Was wczoraj na komórce ale nie mogłam się coś zalogować. Mąż mecz oglądał na kompie
Szkoda tylko żę nie pamiętam kto co
Diabli współczuje teściowej...ale nie martw się na pewno mała tak nie płakała jak Was nie było bo potem przy Was by się nie brała znowu za rozbieranie jejPowiem Ci że jak się zastanawiałam wczoraj to ja z nikim (oprócz męża) nie zostawiłabym teraz Helci nawet moja mama teraz ją widuje moim zdaniem za rzadko żebym się nie martwiła. Zresztą ona Helę też od razu bierze na ręce

Dzisiaj się wybieramy do moich rodziców więc znowu będę mieć zaległości.
Kurcze wczoraj oblecieliśmy wszystkie sklepy i nigdzie nie ma słoiczków dla dzieci - są jedynie deserki albo obiadki dla większych. I nie mam co małej dać jeść na dziś
głodówka

Cytat:
Napisane przez cloche Pokaż wiadomość
tak, to jest taki etap, to ten skok od okolo 19tego tygodnia, ktory moze trwac 5 tygodni nawet. znaczy sie, tak jest rozpisany wg niemieckich skokow, w polskim grafiku jakos inaczej to wygladalo. ale wielu dziewczynom pasowal wlasnie ten niemiecki termin.
podczas tego skoku wiele dzieci ma problemy ze spaniem, czy to noc, czy dzien. ale po nim bedzie wielka roznica! dziecko bedzie sobie juz gadalo (a nie skrzeczalo), ruchowo tez postepy, w ogole takie bardziej kumate sie dzieci robia. juz nie takie calkiem bezbronne sie wydaja.
trzeba przetrwac...
fajne te info u nas też jeszcze trwa skok ale juz widze nowe postępy
Cytat:
Napisane przez humpback Pokaż wiadomość
to u nas dziś w nocy jakaś masakra i jeszcze o 5 nad ranem mężowi się oberwało że nie reaguje na płacz dziecka a wstaje dopiero jak I. zacznie wrzeszczeć

ja też

czekolada kusi niezależnie od pory roku
i gratulacje dla bratowej
te noce rozbudzane są ciężkie ;/

dzień dobry
mąż dzisia w dzień na służbie, więc my idziemy oporowo spacerować pewnie na cmentarz

skok nam jeszcze trwa, ale Kuba już się robi cwańszy i taki mega skręcony, posadzę go w półpozycji na kolanie, to się podnosi i siada i staje na nogi się prostuje

---------- Dopisano o 10:01 ---------- Poprzedni post napisano o 09:55 ----------

Cytat:
Napisane przez NoBoTak Pokaż wiadomość
Piszecie o teściowych uśmiech pojawia się na mojej twarzy gdy widzę, że takie przejścia nie tylko u mnie Z każdej z Waszych opowieści znalazłabym fragment który pasuje do mojej teściowej. Na szczęście nie jest natarczywa ze swoimi radami. Najbardziej mnie wkurzały jej nie zapowiedziane wizyty. Przychodziła akurat w momencie gdy była u mnie koleżanka (i wcale nie czuła się skrępowana że przeszkadza, wręcz koleżanka zabrała się i poszła) bądź gdy jesteśmy na spacerze i wtedy dzwoni "gdzie jesteście bo czekam na Was pod domem" Za którymś razem gdy tak wpadła bez zapowiedzi poprostu jej nie otworzyłam drzwi, udając że nie ma nikogo:/ Wiem świnia jestem! W końcu podczas jakieś rozmowy powiedziałam jej, że gdy chce przyjść niech da mi wcześniej znać żeby nie było niezręcznej sytuacji, że nas nie ma w domu bądź mam innych gości to popatrzyła na mnie jak na kosmitę i zapytała "to ja mam się zapowiadać?" Od tego czasu jej u nas nie było hahah, a było to jakieś 2 miesiące temu:P
Teściowa jest bardzo chętna do zajmowania się Małym ale tylko słownie, bo gdy tylko zacznie marudzić jej na rękach od razu mi go oddaje bo "coś mu jest":/ Zresztą i tak bym jej dziecka nie zostawiła. Ostatnio brat TŻa który dopiero co się wprowadził do nowego domu poprosił ją żeby przyszła i zajęła się ich 4letnim synkiem bo oni musieli gdzieś jechać. Więc tak się nim zajęła, że ten potrafił zamknąć ją w trampolinie i uciec, a teściowa nie potrafiła się wydostać. Mały gdzieś się wywalił - całe nogi w strupach - no paradia hahaa A ja miałabym jej dziecko zostawić:P hahah
jak u mnie.... moja teściowa podła nie jest, czy coś żeby się wtrącać jakoś do nas, raczej neutralna, ale mają teście taki swój świat my zawsze jeździmy z moimi rodzicami, na wypady neidzielne, na wakacje, imprezy,a zteściami trudno się bawić jakoś
Rodzice moi jak przyjeżdżają do Małego to zawsze zadzwonia , czy jesteśmy i ze podjadą, a teściowie nie, bo zdziwieni,z e włansie muszą się zapowiadać ;/
idziemy na ten spacer, bo juz pod matą mi skrzeczy
Stary 2013-10-27, 09:06   #3836
sharpnowaja
Zakorzenienie

hejka
nie dam rady nadrobić
U mnie kryzys na całej linii, zwłaszcza małżeński, ale nie będę tu o tym pisać (może na fb). Mam już wszystkiego dość;/
Karola w dzień ok, ale nocki straszne. Już dwa dni się budziła po kilka razy ale na chwilę a dziś znów wielkie nocne śpiewy. Ja jeszcze nie mogłam spać. Więc dziś to chyba tylko 3 godz przespałam, no i rano półtorej godz jak TŻ zabrał małą do innego pokoju. Dziś to już w ogóle śpiewała w nocy 2 godz, wstała po 6 a o 8 padała ze zmęczenia. No ale przetrzymałam ją do karmienia o 9 i teraz śpi. Fajnie by było jakby pospała z dwie godz, bo mamy iść do teściów a tam na pewno nie zaśnie.

Mysia (czy Marchewka bo już nie wiem) jedziesz do tego Londynu na zakupy w styczniu?
Stary 2013-10-27, 09:09   #3837
xal
Zakorzenienie

Nobotak nie wpuścić teściowej, szacun
U mnie to wygląda tak, że moi rodzice mają podejście do dzieci i do życia tak na swój wiek, a teściowa to tak jak moja babcia czyli podejściowo jedno pokolenie zacofana, a jest w wieku moich rodziców. To nie tylko moja opinia, ale też mojej babci co ma ponad 80 lat. Moja babcia swoje za uszami ma, ale na temat wychowywania mojego dziecka prędzej zrozumie moje podejście niż teściowa

Stary 2013-10-27, 09:26   #3838
sharpnowaja
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez gosiulka22 Pokaż wiadomość
Mamusie które sama gotują zupki dla dzieci czym, je zagęszczacie? czy nie zagęszczacie niczym?
niczym

xal body zmieniam codzennie, ubranka co zakładam na body czyli sweterki, spodnie, bluzy po kilku razach (wiadomo że nie chodzi w tym cały dzień). Rzeczy w których chodzi po domu co drugi dzień, skarpetki codziennie, pajac do spania co 2-3 dni

pidżamka to tak półtora roku? dwa lata?

Cytat:
Napisane przez Innocence_89 Pokaż wiadomość
A.powiedzcie.mi.bo.ja.rob ie.tak.najpierw.marchew.p rzez.3.dni.pierwszy.dzień .było.3.łyżeczki.dziś.6.a .ile.mam.dać.jutro?dodam. że.gotuje.sama.w.niedziel e.dodam.ziemniaka.po.kole jnych.3.dniach.pietruszke .a.później.brokuła.tylko. brokuł.będzie.ze.słoiczka .i.jak.mam.go.dać.dodać.d o.marchewki,ziemniaka.i.p ietruszki,czy.dać.samego. brokuła.osobno???ijakie.w arzywa.mogę.jeszcze.dać.w .tymmiesiącu.i.kiedy.mam. dawać.tyle.tych.warzyw.że by.Mały.miał.to.jako.posi łek/żeby.jadł.te.warzywa.do.s yta???bo.mięso.od.6.miesi ąca.tak???i.kiedy.owoce?? mam.zamiar.dać.tak
1.marchew,swoja-3dni
2.marchew+ziemniak,swoje-3dni
3.marchew+ziemniak+pietru szka,swoje-3dni
4.brokuł-słoiczek-3dni
5.marchew+ziemniak+pietru szka-3dni
6.groszek.zielony-słoiczek-3dni
7.marchew+ziemniak+pietru szka
8.jabłko

kiedy:buraczek,kukurydza, cukinia,fasolka.szparagow a,seler(to.mam.jeszcze.sw oje.ekologiczne)
1,2,3 ok
czemu sam brokuł i groszek?
nie lepiej marchewka + ziemniak+ pietruszka + brokuł (i tak dajesz słoiczek na 3 dni)
a później marchewka + ziemniak + pietruszka + brokuł + groszek?

cukinia, fasolka, kukurydza, seler (groszek w sumie też ) od 6 m-ca życia
burak od 7 m-ca życia
i ja większą porcję dawałam już mając marchew + ziemniak, a całkiem wykluczyłam mleko mając marchew+ziemniak+pietrusz ka+brokuł

Edytowane przez sharpnowaja
Czas edycji: 2013-10-27 o 09:29
sharpnowaja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-27, 09:45   #3839
Elusiek85
Raczkowanie

http://www.youtube.com/watch?v=2Ns7za7h99A przetestowaliśmy ten patent na Adim, działa 2 gazetki z auchanu rozerwane dziecko śmieje się pół h

Adisiek ur. 30.04.2013
Elusiek85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-27, 09:50   #3840
sharpnowaja
Zakorzenienie

biedny Adaś

diabli ja się na temat teściowej nie będę wypowiadać. I nie wydaje mi się że przesadzasz, przecież Ty w żaden sposób kontaktu nie utrudniasz.

Magiusia ja mam tak od prawie 4 tyg, zobacz czy to nie skok.
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Narzędzia

Zasady wysyłania wiadomości