![]() |
#31 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Hannibal Lecter
Ja postać pana Lectera poznałam przypadkiem.. kiedy to kolega brata pożyczył mu kasetę z nagranym 'Hannibalem' (tak wtedy to się na video filmy oglądało
![]() ![]() film strasznie mi się spodobał, a sama postać Hannibala oczarowała .. "Milczenie Owiec" obejrzałam w drugiej kolejności, gdy dowiedziałam się,że też jest o Hannibalu.. sam film wcześniej znałam tylko z tytułu, a tak właściwie nigdy nie wiedziałam o czym jest ;> no a później był "Czerwony Smok" także film książek jeszcze nie miałam okazji przeczytać.. ale mam zamiar ![]() wracając do filmu.. w ubiegłą niedzielę było mi dane zobaczyć "Hannibal Rising" w kinie ![]() opinie były podzielone i postanowiłam sama się przekonać .. i przyznam, że moje nastawienie było z początku takie samo jak większości, czyli "Hannibal bez Hopkinsa to nie Hannibal" obawiałam się, że wyjdzie to film całkiem o kim innym.. ale na szczęście nie zawiodłam się historia jako całość może nie do końca mnie przekonała, akcje było można też łatwo przewidzieć - ale tak czy siak ogół mi się bardzo podobał, oglądało się przyjemnie a postać młodego Lectera ... ![]() uważam, że Ulliel podołał tej roli ..wiadomo - Hopkinsa nie zastąpi, ale ma to COŚ co przyciąga . (pomijając urodę - uroczą bliznę i usta w kształcie serca ![]() ![]() Pozdrawiam ![]()
Edytowane przez LnK Czas edycji: 2011-06-05 o 05:22 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 |
Zakorzenienie
|
Jej, znalazłam w końcu ten wątek!
![]() Ja jestem zafascynowana Lecterem, jak i całą twórczością Thomasa Harrisa. Aż sama nie mogę sie nadziwić, z jaką niecierpliwością czekałam na wydanie najnowszej powieści pana Harrisa "Hannibal Rising". Oczywiście mam już ją na swojej półce 2 razy przeczytaną. A wszystko zaczęło się, gdy miałam 14 lat i byłam chora. Nie miałam co czytać i wzięłam pierwszą lepszą książkę z półki. Wypadło na 'Milczenie Owiec'. Trochę dziwna lektura dla podlotka ![]() Strasznie mi się podobało. Książkę pochłonęłam w 2dni, a potem przeczytałam kolejne. Czytając 'Hannibala' wiedziałam, że jednak ma w sobie jakieś uczucia i nie myliłam się.W końcu Harris podał motyw zbrodni ![]() A Wy jak sądzicie? Jest usprawiedliwienie dla okrucieństwa Lectera? ![]() Mam nadzieję, że powstanie coś jeszcze o Hannibalu ![]()
Petersburski bogacz uchodzący za mecenasa sztuki, zaprosił kiedyś na filiżankę herbaty Henryka Wieniawskiego i jakby mimochodem, dodał: - Może pan także wziąć ze sobą skrzypce. - Dziękuję w imieniu skrzypiec, ale one herbaty nie piją! ![]() PRZYNAJMNIEJ ≠ BYNAJMNIEJ
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 |
Wtajemniczenie
|
Wszystko zostało wyjaśnione w rzeczonym filmie "Hannibal. Po drugiej stronie maski".
I oczywiście w książce, której niestety nie miałam jeszcze okazji przeczytać. Z oczywistych przyczyn nie napiszę o tym ![]() Ale mogę przyznać się do jednego – to, co zostało przedstawione w filmie nie przekonało mnie ![]() Hannibal Rising miał „spinać” wszystkie części, ukazać te okoliczności, które były katalizatorem i przez które zbrodnicze skłonności tego potwora w ludzkiej skórze „stały się ciałem”. A tymczasem przedstawili naciąganą historyjkę, która miała pasować do schematu – ciężka trauma (przeżyta oczywiście w dzieciństwie) sprawia, że odwala na baniak. Twórcy filmu skupili się nie nad tym nad czym powinni, postawili na tanie efekciarstwo (ach, te japońskie klimaty ![]() ![]() Zamiast bać się Lectera, w głębi duszy nawet go rozumiemy, troszkę współczujemy. Nie zgadzam się na to. Lecter miał być zły bo tak, bo taki się urodził i kropka, a nie bo coś tam nie poszło mu w życiu jak powinno ![]()
![]() |
#34 |
Zakorzenienie
|
Myślę, że masz rację co do filmu. To miała być wielka, opłacalna produkcja- no i taka była.
Rzeczywiście przesadzili z tymi japońskimi klimatami, bo w książce związek Hannibala z Murasaki wygląda nieco inaczej. On nie zachwyca się jej odmiennością tylko tym poczuciem estetyki, gustem, bo sam przecież taki jest. Książka pokazuje, że to ona nauczyła go miłości do sztuki, co widać chociażby w 'Hannibalu'. Ja myślę, że dla niego usprawiedliwienia nie ma, ale! tu właśnie nie chodzi o siostrę, tylko co on zrobił. To nie chodzi o to, że kto inny był zły, tylko że on był zły i dlatego zabijał innych(no nie napisze dokładnie o co chodzi). Bardzo sprytnie zrobił to Harris. Jak zwykle trzyma w napięciu to ostatniej strony ![]() no i te efekty w filmie tandetne trochę, fakt, ale ogólnie na mnie pozytywne wrażenie film wywarł. Jasne, że nie takie jak Hannibal ![]()
Petersburski bogacz uchodzący za mecenasa sztuki, zaprosił kiedyś na filiżankę herbaty Henryka Wieniawskiego i jakby mimochodem, dodał: - Może pan także wziąć ze sobą skrzypce. - Dziękuję w imieniu skrzypiec, ale one herbaty nie piją! ![]() PRZYNAJMNIEJ ≠ BYNAJMNIEJ
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Bo popełnili błąd. ![]() A polegał o na tym, że początek sprowadził się do ukazania małego Hannibalka, który wiódł sobie spokojny, sielankowy żywocik u boku kochających rodziców a dopiero kolejne wydarzenia wpłynęły na niego hmm... negatywnie ![]()
![]() |
![]() |
#36 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
I tu wychodzi wyższość książki nad filmem ![]() Harris też tak zaczyna powieść- od sielankowego życia, ale ze względu tylko na siostrę, nie tak, że bogactwo ma. Czytelnik nie podejrzewa o co tak naprawdę chodzi, dopiero na końcu wychodzi szydło z worka. Ma ktoś maila do Harrisa? ![]() Ja chcę kolejna część ![]()
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 | |
Zakorzenienie
|
Złota Rybko
![]() ![]() ![]() Wg mnie postać Hannibala została totalnie odarta z tajemniczej aury...Nie wiem, może to celowy zabieg...człowiek się nawet zdążył przyzwyczaić do tych jego..."dziwactw" ( ![]() Tak to odebrałam, choć nie jestem na świeżo po obejrzeniu filmu...Zaraz znajdę moją mini-recenzję w Ostatnio obejrzanych, bo zdaje się, że wtedy pisałam "na żywo" ![]() Edit: tak to wtedy widziałam -> Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#38 |
Zakorzenienie
|
Ja czytam i kończę już hannibala po drugiej stronie maski i jest mi przykro że to już koniec mojego czytania o nim
![]()
![]() |
#39 |
Zakorzenienie
|
"Po drugiej stronie maski"nie czytałam i nie planuje,film mnie do tego zniechęcił...zresztą-wszystkie info o młodości Hannibala otrzymuje się w "Hannibalu"właśnie
![]() Przyznaję,"Czerwony smok", "Milczenie" i "hannibal"to książki świetne...a zakończenie Hannibala...wręcz fantastyczne.Pytanie-jak można było tak schrzanić taką świetną lekturę i zrobić na jej podsatwie takie badziewie?No i -Julianne Moore jako Clarice to wg mnie całkowita klapa... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 |
Zakorzenienie
|
Zamierzam wybrać Hannibala Lectera jako postać do omówienia na maturze, przy temacie "Sposoby i cele kreowania czarnych charakterów w dziełach literackich i filmowych". Która z książek Harrisa najbardziej by pasowała? Czterech raczej nie zdążę przeczytać i omówić, a chciałabym dobrze wypaść.
![]() Orientujecie się, czy znajdę gdzieś literaturę przedmiotu na ten temat, na której będę mogła się oprzeć?
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:35.