|
|
#31 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Pierogi ruskie
Odpowiedź lekko po "czasie"...
jak gotuję rosól na antrykocie (wołowe) i udku z kurczaka,to potem zimne mięso obieram,mielę przez maszynkę,doprawiam solą,pieprzem,dorzucam sporą ilość podsmażonej cebulki,którą lekko można zagęścić mąką. Ciasto jak na ruskie. Cytat:
A dlaczego była dziwna?
|
|
|
|
|
|
#32 |
|
Raczkowanie
|
hehe.. jeszcze bardziej po czasie .. ale dzieki za przepis to chyba o to mi chodziło nie lubie udziwnien typu majeranek w pierogach ... zrobie mniam
|
|
|
#33 |
|
Zakorzenienie
|
a ja ostatnio zrobilam pierogi ruskie i mam maly problem. Mimo, ze dobrze je sklejalam, to po ugotowaniu w srodku byla woda i farsz sie lekko rozplywal. Ja chcialabym, zeby byl bardziej zbity... nie wiem co zrobic by tak bylo.
Farsz robie 'na oko' wiec byc moze powinno byc w tym wypadku wiecej ziemniakow, czy sera? |
|
|
|
|
#34 |
|
Zakorzenienie
|
Ja ciasto zawsze robie tak:
Ciasto: 1 kg mąki 0,5 litra wody 1 jajko Farsz: 0,5 kg sera białego okolo 8 ziemniakow wiekszych Sol Pieprz Wszystko ze soba łacze w misce (make, wode, jajko) (tak łatwiej ) i ugniatam ciasto, jesli rece mi sie lepia to dodaje troche maki, ale nie za duzo zeby ciasto nie bylo za twarde. Pozniej biore po kawalku na stolnice i rozwałkowuje, ze szklanki robie koleczka, wkladam farszu tyle ile wejdzie i zlepiam Farsz robie w ten sposob, ze tluczkiem ugniatam ser z ziemniakami ugotowanymi, sole do smaku i pieprze (mozna dodac podsmazona cebulke, pychotka, ale ja jestem leń i zawsze przypomina mi sie po fakcie). Pierogi gotuje 5 min od wyplyniecia. W miedzy czasie podsmazam cebulke na patelni, ktora pozniej polewam pierogi, no i smietana oczywiscie tez. Mniami, az mam ochote na pierozki
|
|
#35 |
|
Raczkowanie
|
Proszę o szybką odpowiedź
Robię pierogi, przepis mam następujący : *1 kg mąki *szklanka b.ciepłej wody, *szklanka mleka, mleko dodać do wody, powoli dodawać do mąki... No i teraz najważniejsze z tego według sprawdzonego przepisu pewnej pani ma mi wyjść 100 pierożków i ile mam do tego farszu zrobić?tzn. ile sztuk ziemniaków (jakiej wielkości) ile dkg twarogu i na oko ile cebuli Błagam o pomoc Bo wykonam je jutro z rana jak tylko wybiorę się do sklepu. Pozdrawiam, Karolina
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
| Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:46.

) i ugniatam ciasto, jesli rece mi sie lepia to dodaje troche maki, ale nie za duzo zeby ciasto nie bylo za twarde. Pozniej biore po kawalku na stolnice i rozwałkowuje, ze szklanki robie koleczka, wkladam farszu tyle ile wejdzie i zlepiam
Farsz robie w ten sposob, ze tluczkiem ugniatam ser z ziemniakami ugotowanymi, sole do smaku i pieprze (mozna dodac podsmazona cebulke, pychotka, ale ja jestem leń i zawsze przypomina mi sie po fakcie). Pierogi gotuje 5 min od wyplyniecia. W miedzy czasie podsmazam cebulke na patelni, ktora pozniej polewam pierogi, no i smietana oczywiscie tez. Mniami, az mam ochote na pierozki
Robię pierogi, przepis mam następujący :