![]() |
#571 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Opinie o pieluszkach wielorazowych
Bardzo dziekuje za wyczerpujaca odpowiedz!
![]() Cytat:
Jeszcze raz dziekuje za odpowiedz. Mam jeszcze pytanie - czy pieluchy na rzepy pierze sie rozpiete czy zapiete? Bo nie wiem czy aby te rzepy nie pozahaczaja o inne pieluchy i nie zepsuja ich faktury. Edytowane przez mimbi Czas edycji: 2011-09-05 o 08:41 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#572 |
Wtajemniczenie
|
rozpięte, ale jest z reguły miejsce do przypięcia rzepów z tyłu, ja je zapinam tak na zakładkę, żeby nie haczyły, ale nie zapinam całej pieluszki
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#573 |
Zakorzenienie
|
Nie wiem czy u Was to dobrze widac, wiec przeklejam nizej moje kolejne pytanie [znienawidzicie mnie za te moja upier*dliwosc]
Czytalam, ze bambus pozwala czuc dziecku wilgoc, wiec jest dobry do odpieluchowania - moja Misia ma niecale 4 miesiace, wiec wolalabym, zeby jednak miala sucho. Mam teraz 4 wklady mikrofibra/bawelna i komplet tych malych reczniczkow z Ikei plus duzo tetry i muslinu, wiec - skoro to wszystko jest na raz i do prania, to juz wiecej na razie kupowac nie bede. Chce jeszcze dokupic na razie jedna pieluche, taka do ok.60zlotych, jak myslicie jaka bylaby mi potrzebna? Chcialabym kieszonke albo otulacz, ale z tego co patrze to otulacze np. BambinoMio albo Imse Vimse sa rozmiarowe, a ja chcialabym taki ktory rosnie razem z dzieckiem. Mysle o takiej http://allegro.pl/promocja-pieluszki...787560023.htm l takiej http://allegro.pl/lennylamb-pieluchy...803799351.html lub takiej http://allegro.pl/pieluchy-pieluszki...790753736.htm l Czy uzywalyscie ktorejs z nich, mozecie ktoras polecic? Najbardziej sklaniam sie ku pierwszej, bo sprzedajacy ma tez ten proszek, ale jesli uwazacie ze to zly wybor, pojde za Waszym glosem ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#574 |
Rozeznanie
|
Ja zawsze zapinam rzep w pieluszkach, jak nie ma rzepów odwrotnych (takich małych kawałków na skrzydełkach, żeby pieluszka była rozłożona a rzepy zapięte) to zapinam normalnie jak pieluszkę i piorę na lewej stronie.
Co do bambusa - pomyliłaś dwie rzeczy ![]() Nie wiem, czy już używałaś wielorazówek, ale niektóre dzieci mogą mieć uczulenie na polar albo mogą nie tolerować uczucia mokrego przy pupie. co do pieluch one size, czyli rosnących z dzieckiem, to sprawdzają się zwykle od 6-7 kilo, ale to jeszcze zależy czy dziecko jest szczupłe czy raczej pulchne. Na pewno się przydadzą ![]() Pieluszka z pierwszego linku jest ok, możesz brać ![]() Edytowane przez Kasia.234 Czas edycji: 2011-09-05 o 09:23 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#575 |
Zakorzenienie
|
O wielkie dzieki za wyjasnienie kwestii bambusa, glupia jestem jak ten bambus wlasnie
![]() Kupilam tez olejek herbaciany, czy dodac go do pierwszego prania? I czytalam, ze pranie tylko w pelnym programie - rany u mnie pelne pranie trwa 2:40, czy moge prac w skroconym 1:35? Najkrotszy program u mnie to 30 minut, wiec ten 1:35 jest w sumie prawie normalny... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#576 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ja piorę w 60 stopniach, program trwa 1h30min, ale daję dodatkowe płukanie i wychodzi razem 1h50min olejek herbaciany mozesz dać do prania albo do wiaderka, w którym będziesz trzymać brudne pieluszki |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#577 |
Zakorzenienie
|
Przyszedl odkazacz! Piore! Ale radosc
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#578 |
Raczkowanie
|
Mój synek był chudzinka i koło 3,5 - 4 kg używaliśmy już większości pieluch one size, przy 4,5 kg to już że tak powiem śmigał we wszystkich. Mamy tylko kieszonki.
![]() |
#579 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Mam zamiar zakupić formowanki takie http://ekobaby.pl/sklep.php?cat=8&id=162&ec=0 i/lub takie http://franiszki.pl/pieluszki_wielor...ormowanki.html (najbardziej podoba mi się trzecia z pierwszego rzędu) Która byście polecały czy wziętość i tą i tą. Czy do tych formowanek otulacz Flip oraz Close Parent Pop-in będzie sie nadawać? Mam na oku upatrzone dwie kieszonki, które chciałabym zakupić, ale to w późniejszym terminie. Myślę o Itti Bitti Turbo oraz Minky Happy Flute. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#580 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Z formowanek obie są ok, ale jak weźmiesz pierwszą to musisz dokupić klamerkę snapi, bo ona nie ma swojego zapięcia. Otulacze będą pasować na obie. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#581 |
Zadomowienie
|
Ja uwielbiam bambus
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#582 |
Zakorzenienie
|
Pieluchy wysuszone, zaczynamy wielka probe
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#583 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#584 |
Zakorzenienie
|
Ubralam pierwsza - Babyetta. Mialam problem, zeby naciagnac na nia spodenki - czy Wasze dzieci chodza/siedza/leza tylko w tych pieluchach?
Misia miala ja na sobie 2,5 godzinki z wkladem mikrofibra/bawelna. Po zdjeciu polarek w srodku suchy, a wklad megamokry, nie spodziewalam sie, ze polarek tak ladnie ochrania pupe od wilgoci. niestety, mimo lezenia z gola pupa przez rowne 10 godzin odparzenia nadal sa ![]() Pielucha jest sliczna i Misiek slicznie w niej wyglada. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#585 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() a jeśli te odparzenia mocne były, to może nie zejdą też tak od razu? ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#586 |
Zakorzenienie
|
To znowu ja
![]() ![]() ![]() W trakcie zakupów doszłam do wniosku, że szkoda że nie zdecydowałam się na wielopieluchowanie od początku (większość zakupów to one size) i w końcu dokupiłam jeszcze otulacze IV rozmiarowe newborn. Kupowałam trochę pod wpływem chwili i okazji, więc pewno trzeba będzie skorygować. Najwięcej u mnie kieszonek z polarkiem od środka (chyba się zastrzelę, jak dziecku to nie podejdzie), a następnie otulaczy. Mam też koło 10 formowanek, ale wydają mi sie one duże wymiarowo ![]() Wyprałam całe towarzystwo i wysuszyłam w temperaturze pokojowej, nie na kaloryferze i już nie podobają mi się AiO, bo schną wieczność ![]() 1. Pytałam czy da się odróżnić poszczególne rodzaje wkładów. Nie do końca chyba mi to wychodzi ![]() 2. Chłonność różnych materiałów. Najbardziej chłonie bambus, tetra marnie, tak? Gdzie na tej skali umieścić konopie (nie mam, ale może warto kupić?), muślin (również nie mam, czy warto?), mikrofibrę, bawełniane grubsze wkładki? Widziałam też na allegro wkładki bambusowo-węglowe, co to za cudo? 3. Takie małe dziecko sika mało a często? Czy w takim razie dobrym rozwiązaniem jest stosowanie zwykłych pieluch tetrowych i otulacza? Bo to szybko mi wyschło i ogólnie jakoś proste mi się to wydaje ![]() 4. Papierki. Pomocne czy zbędne? Dobrze rozumuję, że najbardziej pomocne przy kupie? 5. Sucha pielucha - wkładki. Czy warto (oczywiście, jeśli dziecku podejdzie)? To służy tylko jako warstwa dająca odczucie suchości? Coś jak warstwa polarkowa w kieszonkach? To stosuje się do otulacza na wkład/formowankę? Czy mi to robi jakąś różnicę, czy tylko dziecku? 6. Najbardziej dumam, czy dam radę skutecznie pieluchować takie całkiem małe dziecko w one sizach (bo jednak małych rozmiarówek nie mam na tyle, żeby mi starczyły na cały dzień) ![]() 7. Mam dwa otulacze polarkowe i dwie kieszonki welurkowe. Na mój rozum to te materiały przeciekają, czyli na to jeszcze jakiś nieprzepuszczający otulacz ![]() 8. Do kieszonek można wkładać wkłady między warstwy i na polar. Czy robi to jakąś różnicę? Uff, naprodukowałam, za wszelkie porady i rozwiane wątpliwości z góry dziekuję ![]() ![]() Nie wierzyłam, że od kupowania pieluch można się uzależnić, ale chyba sama padłam ich ofiarą ![]()
![]() |
#587 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() 1. to co opisujesz to właśnie mikrofibra, ona schnie bardzo szybko czasem są wkłady z dwóch różnych materiałów, np z jednej strony mikrofibra a z drugiej bambus nawet wkładki z tego samego materiału mają różny czas schnięcia - to zależy m.in. od ilości warstw materiału w takiej wkładce czy sposobu tkania 2. konopie chłoną podobnie jak bambus, ale są nieco twardsze tetra chłonie mało, ale za to schnie ekspresowo ![]() muśliny wszyscy zachwalają, podobno bardzo chłonne, ja nie miałam jeszcze okazji spróbować z grubszych wkładek polecam takie składane, szybciej schną a tych bambusowo-węglowych nie znam 3. dla maluszka tetra plus otulacz jak najbardziej, jak składać tetrę możesz zobaczyć choćby na stonie pieluszkarni (tak przynajmniej mi sie wydaje, chyba dobrze pamiętam ![]() 4. papierki służą do łapania kupy, tzn żeby nie miała bezpośredniej styczności z pieluchą. Przy moczu są po prostu mokre. Papierek zabrudzony wyrzucasz do toalety (ale nie każdej firmy - warto to sprawdzić przed zakupem) 5. wkładka sucha pielucha to kawałek materiału (najczęściej polarku) który kładziesz na wkładkę, żeby dziecko nie czuło, że ma mokro. 6. jeśli przy ubieraniu dziecka w pieluchę będą luzy przy nóżkach to zawartość ucieknie tamtędy na zewnątrz. Pieluszka powinna być dopasowana, ale nie ciasna (ślady gumek mogą być lekko widoczne, ale bez przesady) a same ciuszki - dół raczej rozmiar większy, żeby pieluszka się zmieściła, ja w domu polecam getry zamiast śpiochów czy spodni, na górę bluzka lub body (nie zapinasz wtedy w kroku jak nie chcesz) 7. otulacz polarkowy nie przecieknie, ale to polecam raczej po domu, na krótszy czas, formowanka wymaga otulacza, ale to już sama wiesz ![]() 8. jeśli do kieszonki włożysz wkładkę między warstwy to masz pieluszkę, jeśli na polar to kieszonka pełni wtedy funkcję otulacza, możesz jej użyć w taki sposób 3-5 razy, oczywiście, jeśli sie nie zabrudzi |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#588 |
Wtajemniczenie
|
Co do noworodków i pieluch onesize: dla mojego synka one na początku były jednak za duże (miał 56 cm), tak po miesiącu zaczęły mi się wydawać ok dopiero, trzeba zwrócić uwagę na to, żeby nie odstawały przy pupie (żeby pupa była w jednej linii z kręgosłupem) - to mi tu któraś z dziewczyn pisała. Tetra plus otulacze to jest chyba najlepsze rozwiązanie i te mniejsze formowanki, ja żałowałam, że nie mam więcej rozmiarowych na początek.
Papierki do tych mlecznych kup są moim zdaniem bez sensu, bo i tak kupa jest wszędzie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#589 |
Wtajemniczenie
|
Czy do pieluszek można używać tych normalnych tetrówek czy trzeba zakupić jakąś specjalną tetrę??
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#590 |
Wtajemniczenie
|
ja używam zwykłych tetrówek
![]() Taka tetra jest bardziej sztywna niż muśliny imse vimse czy inne które można kupić w sklepach z pieluszkami, ale mnie i synkowi to nie przeszkadza ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#591 |
Zadomowienie
|
Ja tez używam zwykłych tetrówek, ale tak raczej awaryjnie
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#592 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#593 |
Zakorzenienie
|
U nas tetra nie sprawdzila sie w ogole do pieluchowania, ale jest niezbedna do przykrycia buzki przy usypianiu. Natomiast wkladki z mikrofibry i bambusa sprawdzaja sie swietnie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#594 |
Raczkowanie
|
O a ja nie cierpię bambusa, schnie 2 dni:/ używam wkładów z mikrofibry w kieszonkach z mikropolaru, mam niestety ze dwie z bambusem wewnątrz i ich nie lubię:/
![]() |
#595 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#596 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Mam też dwie pieluszki z welurkiem bambusowym w środku, ale chyba je zostawię na przyszłe odpieluszkowanie.
![]() |
![]() |
#597 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Pod koniec wakacji kupilismy suszarkę do ubrań- bardzo żałuję że wczesniej sie nie zdecydowałam. Pieluszki są mega miękkie, świeże i po godzinie suchutkie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#598 | ||
Zakorzenienie
|
Bardzo dziękuję za wszystkie głosy w sprawie, a szczegółnie Kasi za wyczerpujące odpowiedzi
![]() Benek się wykluł 13.09, dość mały, bo 53 cm i 3 220 g. One sizy będą więc na zaś ![]() ![]() Cytat:
A zwykła tetra nie podchodzi za bardzo z jakiego powodu? U Was to raczej duże siuśki już ![]() Ale chodzi o samą wkładkę w otulaczu? Cytat:
Czy ktoś miał do czynienia z wkładkami bambusowo-węglowymi? I jeszcze mi się przypomniało - mam od lekarza maść na podrażnioną pupę i udo i zastanawiam się, czy nie zatłuszczę nią tego co ma być w pieluszce odtłuszczone. Chyba mogę spowodować mały przeciek w okolicy smarowanego udka? Maść fajnie działa, więc nie chciałabym przerywac kuracji (a podrażniły chyba mokre chusteczki - teraz tylko myjemy pupę pod kranem).
Joga z rana jak śmietana. Edytowane przez agnyska81 Czas edycji: 2011-10-03 o 20:07 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#599 |
Zakorzenienie
|
Podczytuje na zas. Strasznie skomplikowane sie to wydaje.
Zamowilam na probe jakies dwie tanie pieluszki i wklady i pieluszke TotsBots (moj facet - czapke kupilas? ![]() Mam jeszcze kupe czasu do narodzin, wiec piszczcie, piszcie, z mila checia czytam! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#600 | |||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() smaruj, nie powinno przeciekać, potem pieluszka może się zrobić mniej chłonna i wtedy trzeba będzie zrobić stripping, którego ja nie robiłam i nie mam pojęcia jak, ale dziewczyny na pewno coś poradzą ja też smarowałam przez pewien czas maścią i nic nam nie przeciekało Cytat:
![]() tekst faceta - bezcenny, mój już obeznany z "terminologią" i wtajemnicza znajomych, normalnie slangiem gada (formowanki, wkładki takie śmakie owakie, to bardziej chłonne i tylko na noc ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:50.