Opinie o pieluszkach wielorazowych - Strona 20 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem

Notka

Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-09-05, 08:28   #571
mimbi
Zakorzenienie

Dot.: Opinie o pieluszkach wielorazowych

Bardzo dziekuje za wyczerpujaca odpowiedz!
Cytat:
Napisane przez Kasia.234 Pokaż wiadomość
2. Dlaczego bambus nie jest dobry? ja polecam raczej bambus niż mikrofibrę, ale możesz używać tego i tego, możesz też wkładać tetrę, flanelę, wkładki konopne, bawełniane i co tam jeszcze znajdziesz

Czytalam, ze bambus pozwala czuc dziecku wilgoc, wiec jest dobry do odpieluchowania - moja Misia ma niecale 4 miesiace, wiec wolalabym, zeby jednak miala sucho. Mam teraz 4 wklady mikrofibra/bawelna i komplet tych malych reczniczkow z Ikei plus duzo tetry i muslinu, wiec - skoro to wszystko jest na raz i do prania, to juz wiecej na razie kupowac nie bede. Chce jeszcze dokupic na razie jedna pieluche, taka do ok.60zlotych, jak myslicie jaka bylaby mi potrzebna? Chcialabym kieszonke albo otulacz, ale z tego co patrze to otulacze np. BambinoMio albo Imse Vimse sa rozmiarowe, a ja chcialabym taki ktory rosnie razem z dzieckiem.
Mysle o takiej
http://allegro.pl/promocja-pieluszki...787560023.html
takiej
http://allegro.pl/lennylamb-pieluchy...803799351.html
lub takiej
http://allegro.pl/pieluchy-pieluszki...790753736.html
Czy uzywalyscie ktorejs z nich, mozecie ktoras polecic? Najbardziej sklaniam sie ku pierwszej, bo sprzedajacy ma tez ten proszek, ale jesli uwazacie ze to zly wybor, pojde za Waszym glosem

Ale jeśli walczysz z odparzeniem to ja zmieniałabym jak najczęściej, kładąc też dziecko na kilka godzin dziennie na kocyku/podkładzie z gołą pupą, żeby sie wietrzyła, bo tak dużo szybciej wyleczyć odparzenie
Ja zawsze pozwalam jej polezec chociaz 5 minut przy przewijaniu z gola pupa, plus robilam jej takie polgodzinne seanse i nic nie pomoglo, wiec dzisiaj zarzadzilam dzien golej pupy i lezy na golasa na podkladzie i przecietym pampersie, owinieta kocykiem, zeby nie zmarzla.
Jeszcze raz dziekuje za odpowiedz. Mam jeszcze pytanie - czy pieluchy na rzepy pierze sie rozpiete czy zapiete? Bo nie wiem czy aby te rzepy nie pozahaczaja o inne pieluchy i nie zepsuja ich faktury.

Edytowane przez mimbi
Czas edycji: 2011-09-05 o 08:41
mimbi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-05, 08:43   #572
prunelle
Wtajemniczenie

rozpięte, ale jest z reguły miejsce do przypięcia rzepów z tyłu, ja je zapinam tak na zakładkę, żeby nie haczyły, ale nie zapinam całej pieluszki

prunelle jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-05, 08:52   #573
mimbi
Zakorzenienie

Nie wiem czy u Was to dobrze widac, wiec przeklejam nizej moje kolejne pytanie [znienawidzicie mnie za te moja upier*dliwosc]
Czytalam, ze bambus pozwala czuc dziecku wilgoc, wiec jest dobry do odpieluchowania - moja Misia ma niecale 4 miesiace, wiec wolalabym, zeby jednak miala sucho. Mam teraz 4 wklady mikrofibra/bawelna i komplet tych malych reczniczkow z Ikei plus duzo tetry i muslinu, wiec - skoro to wszystko jest na raz i do prania, to juz wiecej na razie kupowac nie bede. Chce jeszcze dokupic na razie jedna pieluche, taka do ok.60zlotych, jak myslicie jaka bylaby mi potrzebna? Chcialabym kieszonke albo otulacz, ale z tego co patrze to otulacze np. BambinoMio albo Imse Vimse sa rozmiarowe, a ja chcialabym taki ktory rosnie razem z dzieckiem.
Mysle o takiej
http://allegro.pl/promocja-pieluszki...787560023.htm l
takiej
http://allegro.pl/lennylamb-pieluchy...803799351.html
lub takiej
http://allegro.pl/pieluchy-pieluszki...790753736.htm l
Czy uzywalyscie ktorejs z nich, mozecie ktoras polecic? Najbardziej sklaniam sie ku pierwszej, bo sprzedajacy ma tez ten proszek, ale jesli uwazacie ze to zly wybor, pojde za Waszym glosem
Stary 2011-09-05, 09:22   #574
Kasia.234
Rozeznanie

Ja zawsze zapinam rzep w pieluszkach, jak nie ma rzepów odwrotnych (takich małych kawałków na skrzydełkach, żeby pieluszka była rozłożona a rzepy zapięte) to zapinam normalnie jak pieluszkę i piorę na lewej stronie.

Co do bambusa - pomyliłaś dwie rzeczy Wkładki z bambusa jak najbardziej, wkładasz je do środka pieluszki i sa oddzielone od ciała dziecka warstwą materiału, we wnętrzu kieszonki. I teraz to wnętrze może być wykonane z różnych materiałów, najczęściej stosuje się polar/mikropolar - wtedy dziecko czuje sucho i właśnie bambus - wtedy ma ciągle mokro.
Nie wiem, czy już używałaś wielorazówek, ale niektóre dzieci mogą mieć uczulenie na polar albo mogą nie tolerować uczucia mokrego przy pupie.

co do pieluch one size, czyli rosnących z dzieckiem, to sprawdzają się zwykle od 6-7 kilo, ale to jeszcze zależy czy dziecko jest szczupłe czy raczej pulchne. Na pewno się przydadzą Możesz kupić jakąś kolorową kieszonkę, która może też pełnić funkcję otulacza - wtedy nie wkładasz wkładek do środka kieszonki, ale kładziesz na polarku, na to można dać jeszcze kawałek polaru (np pocięty koc), żeby dziecko miało sucho. wtedy wkładki zmieniasz po zmoczeniu a otulacz po mniej więcej 4-5 użyciach, oczywiście, jak zamoknie wcześniej albo się zabrudzi to też zmieniasz.

Pieluszka z pierwszego linku jest ok, możesz brać

Edytowane przez Kasia.234
Czas edycji: 2011-09-05 o 09:23
Kasia.234 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-05, 16:46   #575
mimbi
Zakorzenienie

O wielkie dzieki za wyjasnienie kwestii bambusa, glupia jestem jak ten bambus wlasnie Kupilam pieluszke z pierwszego linku, mam nadzieje, ze jutro/pojutrze bedzie kurier.
Kupilam tez olejek herbaciany, czy dodac go do pierwszego prania? I czytalam, ze pranie tylko w pelnym programie - rany u mnie pelne pranie trwa 2:40, czy moge prac w skroconym 1:35? Najkrotszy program u mnie to 30 minut, wiec ten 1:35 jest w sumie prawie normalny...
Stary 2011-09-05, 17:03   #576
Kasia.234
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez mimbi Pokaż wiadomość
O wielkie dzieki za wyjasnienie kwestii bambusa, glupia jestem jak ten bambus wlasnie Kupilam pieluszke z pierwszego linku, mam nadzieje, ze jutro/pojutrze bedzie kurier.
Kupilam tez olejek herbaciany, czy dodac go do pierwszego prania? I czytalam, ze pranie tylko w pelnym programie - rany u mnie pelne pranie trwa 2:40, czy moge prac w skroconym 1:35? Najkrotszy program u mnie to 30 minut, wiec ten 1:35 jest w sumie prawie normalny...
chyba możesz
ja piorę w 60 stopniach, program trwa 1h30min, ale daję dodatkowe płukanie i wychodzi razem 1h50min

olejek herbaciany mozesz dać do prania albo do wiaderka, w którym będziesz trzymać brudne pieluszki
Stary 2011-09-06, 09:45   #577
mimbi
Zakorzenienie

Przyszedl odkazacz! Piore! Ale radosc

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-09-06, 10:58   #578
ela_84
Raczkowanie

Cytat:
co do pieluch one size, czyli rosnących z dzieckiem, to sprawdzają się zwykle od 6-7 kilo, ale to jeszcze zależy czy dziecko jest szczupłe czy raczej pulchne.
Mój synek był chudzinka i koło 3,5 - 4 kg używaliśmy już większości pieluch one size, przy 4,5 kg to już że tak powiem śmigał we wszystkich. Mamy tylko kieszonki.
Stary 2011-09-06, 12:37   #579
Chawa
Zadomowienie

GG do Chawa

Cytat:
2. Dlaczego bambus nie jest dobry? ja polecam raczej bambus niż mikrofibrę, ale możesz używać tego i tego, możesz też wkładać tetrę, flanelę, wkładki konopne, bawełniane i co tam jeszcze znajdziesz
Uff bo już sie przestraszyłam - ja nastawiam sie na wkładki bambusowe. Tzn mam zamiar dokupić tylko bambusowe.

Cytat:
olejek herbaciany mozesz dać do prania albo do wiaderka, w którym będziesz trzymać brudne pieluszki
A czy można dać do wiaderka i do prania?

Mam zamiar zakupić formowanki takie
http://ekobaby.pl/sklep.php?cat=8&id=162&ec=0
i/lub takie
http://franiszki.pl/pieluszki_wielor...ormowanki.html
(najbardziej podoba mi się trzecia z pierwszego rzędu)

Która byście polecały czy wziętość i tą i tą.

Czy do tych formowanek otulacz Flip oraz Close Parent Pop-in będzie sie nadawać?

Mam na oku upatrzone dwie kieszonki, które chciałabym zakupić, ale to w późniejszym terminie. Myślę o Itti Bitti Turbo oraz Minky Happy Flute.

Chawa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-06, 12:46   #580
Kasia.234
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Chawa Pokaż wiadomość
Uff bo już sie przestraszyłam - ja nastawiam sie na wkładki bambusowe. Tzn mam zamiar dokupić tylko bambusowe.

A czy można dać do wiaderka i do prania?

Mam zamiar zakupić formowanki takie
http://ekobaby.pl/sklep.php?cat=8&id=162&ec=0
i/lub takie
http://franiszki.pl/pieluszki_wielor...ormowanki.html
(najbardziej podoba mi się trzecia z pierwszego rzędu)

Która byście polecały czy wziętość i tą i tą.

Czy do tych formowanek otulacz Flip oraz Close Parent Pop-in będzie sie nadawać?

Mam na oku upatrzone dwie kieszonki, które chciałabym zakupić, ale to w późniejszym terminie. Myślę o Itti Bitti Turbo oraz Minky Happy Flute.
Możesz dać do wiaderka i do prania, ale nie widzę większego sensu, nawet jak dasz do wiadra 2-3 krople olejku z drzewa herbacianego to on jest tak mocny/intensywny, że wystarczy jeszcze i na pranie.

Z formowanek obie są ok, ale jak weźmiesz pierwszą to musisz dokupić klamerkę snapi, bo ona nie ma swojego zapięcia. Otulacze będą pasować na obie.
Stary 2011-09-06, 13:18   #581
velluto
Zadomowienie

Ja uwielbiam bambus Dla mnie jest to najlepsza rzecz w pieluszkach wielo

velluto jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-09-06, 14:56   #582
mimbi
Zakorzenienie

Pieluchy wysuszone, zaczynamy wielka probe
Stary 2011-09-06, 17:24   #583
Kasia.234
Rozeznanie

Cytat:
Pieluchy wysuszone, zaczynamy wielka probe
i jak wrażenia?
Stary 2011-09-06, 19:55   #584
mimbi
Zakorzenienie

Ubralam pierwsza - Babyetta. Mialam problem, zeby naciagnac na nia spodenki - czy Wasze dzieci chodza/siedza/leza tylko w tych pieluchach?
Misia miala ja na sobie 2,5 godzinki z wkladem mikrofibra/bawelna. Po zdjeciu polarek w srodku suchy, a wklad megamokry, nie spodziewalam sie, ze polarek tak ladnie ochrania pupe od wilgoci. niestety, mimo lezenia z gola pupa przez rowne 10 godzin odparzenia nadal sa Wielorazowka tez nie pomogla. W kazdym razie naprawde zdziwiona jestem, ze pieluszka w srodku sucha. Poniewaz nie mam na razie wiaderka - wrzucilam do pralki i jutro wypiore jak zuzyje wszystkie. Tylko czy one takie wilgotne nie skisna?
Pielucha jest sliczna i Misiek slicznie w niej wyglada.
Stary 2011-09-06, 21:49   #585
prunelle
Wtajemniczenie

Cytat:
Ubralam pierwsza - Babyetta. Mialam problem, zeby naciagnac na nia spodenki - czy Wasze dzieci chodza/siedza/leza tylko w tych pieluchach?
Misia miala ja na sobie 2,5 godzinki z wkladem mikrofibra/bawelna. Po zdjeciu polarek w srodku suchy, a wklad megamokry, nie spodziewalam sie, ze polarek tak ladnie ochrania pupe od wilgoci. niestety, mimo lezenia z gola pupa przez rowne 10 godzin odparzenia nadal sa Wielorazowka tez nie pomogla. W kazdym razie naprawde zdziwiona jestem, ze pieluszka w srodku sucha. Poniewaz nie mam na razie wiaderka - wrzucilam do pralki i jutro wypiore jak zuzyje wszystkie. Tylko czy one takie wilgotne nie skisna?
Pielucha jest sliczna i Misiek slicznie w niej wyglada.
nie skisną, ja piorę co dwa-trzy dni, olejku dodaję zawsze i jest ok
a jeśli te odparzenia mocne były, to może nie zejdą też tak od razu? Ja jak Krzyś jest odparzony (w wielo mu się zdarza, minimalnie, ale jednak, jak robi kupę to błyskawicznie odparzenie się pojawia) to zmieniam nawet częściej niż co 2,5 godziny

Stary 2011-09-11, 23:37   #586
agnyska81
Zakorzenienie

To znowu ja Przeczytałam jeszcze raz wszystko od początku, zrobiłam notatki i zakupy Dziękuję też za wszystkie rady
W trakcie zakupów doszłam do wniosku, że szkoda że nie zdecydowałam się na wielopieluchowanie od początku (większość zakupów to one size) i w końcu dokupiłam jeszcze otulacze IV rozmiarowe newborn. Kupowałam trochę pod wpływem chwili i okazji, więc pewno trzeba będzie skorygować.
Najwięcej u mnie kieszonek z polarkiem od środka (chyba się zastrzelę, jak dziecku to nie podejdzie), a następnie otulaczy. Mam też koło 10 formowanek, ale wydają mi sie one duże wymiarowo Część rzeczywiście jest na większy rozmiar, ale niektóre to one size, a mimo to tak wielkie, że chyba za duże (na razie dziecko w środku, więc nie mam do kogo przymierzyć). Czy one zawsze tak wyglądają?
Wyprałam całe towarzystwo i wysuszyłam w temperaturze pokojowej, nie na kaloryferze i już nie podobają mi się AiO, bo schną wieczność Niektóre wkłady i formowanki też bardzo długo. Jakoś mnie to zniechęciło.

1. Pytałam czy da się odróżnić poszczególne rodzaje wkładów. Nie do końca chyba mi to wychodzi Takie cienkie i drobno tkane to chyba mikrofibra? Mam też wiele grubych i choć na oko wyglądają podobnie, to jedne wyschły szybciej niż inne, więc już nie wiem czy to ten sam materiał.
2. Chłonność różnych materiałów. Najbardziej chłonie bambus, tetra marnie, tak? Gdzie na tej skali umieścić konopie (nie mam, ale może warto kupić?), muślin (również nie mam, czy warto?), mikrofibrę, bawełniane grubsze wkładki? Widziałam też na allegro wkładki bambusowo-węglowe, co to za cudo?
3. Takie małe dziecko sika mało a często? Czy w takim razie dobrym rozwiązaniem jest stosowanie zwykłych pieluch tetrowych i otulacza? Bo to szybko mi wyschło i ogólnie jakoś proste mi się to wydaje Czy jest jakaś specjalna technika składania tetry i czy gdzieś w necie można zobaczyć/przeczytać o tym? Składanki lecą do mnie dopiero, więc jeszcze na żywo nie widziałam, ale może to też dobre rozwiązanie?
4. Papierki. Pomocne czy zbędne? Dobrze rozumuję, że najbardziej pomocne przy kupie?
5. Sucha pielucha - wkładki. Czy warto (oczywiście, jeśli dziecku podejdzie)? To służy tylko jako warstwa dająca odczucie suchości? Coś jak warstwa polarkowa w kieszonkach? To stosuje się do otulacza na wkład/formowankę? Czy mi to robi jakąś różnicę, czy tylko dziecku?
6. Najbardziej dumam, czy dam radę skutecznie pieluchować takie całkiem małe dziecko w one sizach (bo jednak małych rozmiarówek nie mam na tyle, żeby mi starczyły na cały dzień) Na co zwracać uwagę przy ubieraniu dziecka w pieluchę? Ma nie być luzów w nóżkach i nic spod spodu nie może wystawać. Czy coś jeszcze? Czy to tylko metodą prób i błędów, czy od razu widać, że ubierana pielucha jest niedopasowana?
7. Mam dwa otulacze polarkowe i dwie kieszonki welurkowe. Na mój rozum to te materiały przeciekają, czyli na to jeszcze jakiś nieprzepuszczający otulacz
8. Do kieszonek można wkładać wkłady między warstwy i na polar. Czy robi to jakąś różnicę?

Uff, naprodukowałam, za wszelkie porady i rozwiane wątpliwości z góry dziekuję Zjawię się pewno dopiero za parę dni, już z dzieciaczkiem
Nie wierzyłam, że od kupowania pieluch można się uzależnić, ale chyba sama padłam ich ofiarą

Joga z rana jak śmietana.
agnyska81 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-12, 14:54   #587
Kasia.234
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez agnyska81 Pokaż wiadomość
To znowu ja Przeczytałam jeszcze raz wszystko od początku, zrobiłam notatki i zakupy Dziękuję też za wszystkie rady
W trakcie zakupów doszłam do wniosku, że szkoda że nie zdecydowałam się na wielopieluchowanie od początku (większość zakupów to one size) i w końcu dokupiłam jeszcze otulacze IV rozmiarowe newborn. Kupowałam trochę pod wpływem chwili i okazji, więc pewno trzeba będzie skorygować.
Najwięcej u mnie kieszonek z polarkiem od środka (chyba się zastrzelę, jak dziecku to nie podejdzie), a następnie otulaczy. Mam też koło 10 formowanek, ale wydają mi sie one duże wymiarowo Część rzeczywiście jest na większy rozmiar, ale niektóre to one size, a mimo to tak wielkie, że chyba za duże (na razie dziecko w środku, więc nie mam do kogo przymierzyć). Czy one zawsze tak wyglądają?
Wyprałam całe towarzystwo i wysuszyłam w temperaturze pokojowej, nie na kaloryferze i już nie podobają mi się AiO, bo schną wieczność Niektóre wkłady i formowanki też bardzo długo. Jakoś mnie to zniechęciło.

1. Pytałam czy da się odróżnić poszczególne rodzaje wkładów. Nie do końca chyba mi to wychodzi Takie cienkie i drobno tkane to chyba mikrofibra? Mam też wiele grubych i choć na oko wyglądają podobnie, to jedne wyschły szybciej niż inne, więc już nie wiem czy to ten sam materiał.
2. Chłonność różnych materiałów. Najbardziej chłonie bambus, tetra marnie, tak? Gdzie na tej skali umieścić konopie (nie mam, ale może warto kupić?), muślin (również nie mam, czy warto?), mikrofibrę, bawełniane grubsze wkładki? Widziałam też na allegro wkładki bambusowo-węglowe, co to za cudo?
3. Takie małe dziecko sika mało a często? Czy w takim razie dobrym rozwiązaniem jest stosowanie zwykłych pieluch tetrowych i otulacza? Bo to szybko mi wyschło i ogólnie jakoś proste mi się to wydaje Czy jest jakaś specjalna technika składania tetry i czy gdzieś w necie można zobaczyć/przeczytać o tym? Składanki lecą do mnie dopiero, więc jeszcze na żywo nie widziałam, ale może to też dobre rozwiązanie?
4. Papierki. Pomocne czy zbędne? Dobrze rozumuję, że najbardziej pomocne przy kupie?
5. Sucha pielucha - wkładki. Czy warto (oczywiście, jeśli dziecku podejdzie)? To służy tylko jako warstwa dająca odczucie suchości? Coś jak warstwa polarkowa w kieszonkach? To stosuje się do otulacza na wkład/formowankę? Czy mi to robi jakąś różnicę, czy tylko dziecku?
6. Najbardziej dumam, czy dam radę skutecznie pieluchować takie całkiem małe dziecko w one sizach (bo jednak małych rozmiarówek nie mam na tyle, żeby mi starczyły na cały dzień) Na co zwracać uwagę przy ubieraniu dziecka w pieluchę? Ma nie być luzów w nóżkach i nic spod spodu nie może wystawać. Czy coś jeszcze? Czy to tylko metodą prób i błędów, czy od razu widać, że ubierana pielucha jest niedopasowana?
7. Mam dwa otulacze polarkowe i dwie kieszonki welurkowe. Na mój rozum to te materiały przeciekają, czyli na to jeszcze jakiś nieprzepuszczający otulacz
8. Do kieszonek można wkładać wkłady między warstwy i na polar. Czy robi to jakąś różnicę?

Uff, naprodukowałam, za wszelkie porady i rozwiane wątpliwości z góry dziekuję Zjawię się pewno dopiero za parę dni, już z dzieciaczkiem
Nie wierzyłam, że od kupowania pieluch można się uzależnić, ale chyba sama padłam ich ofiarą
odpowiem w punktach
1. to co opisujesz to właśnie mikrofibra, ona schnie bardzo szybko
czasem są wkłady z dwóch różnych materiałów, np z jednej strony mikrofibra a z drugiej bambus
nawet wkładki z tego samego materiału mają różny czas schnięcia - to zależy m.in. od ilości warstw materiału w takiej wkładce czy sposobu tkania

2. konopie chłoną podobnie jak bambus, ale są nieco twardsze
tetra chłonie mało, ale za to schnie ekspresowo
muśliny wszyscy zachwalają, podobno bardzo chłonne, ja nie miałam jeszcze okazji spróbować
z grubszych wkładek polecam takie składane, szybciej schną
a tych bambusowo-węglowych nie znam

3. dla maluszka tetra plus otulacz jak najbardziej, jak składać tetrę możesz zobaczyć choćby na stonie pieluszkarni (tak przynajmniej mi sie wydaje, chyba dobrze pamiętam )

4. papierki służą do łapania kupy, tzn żeby nie miała bezpośredniej styczności z pieluchą. Przy moczu są po prostu mokre. Papierek zabrudzony wyrzucasz do toalety (ale nie każdej firmy - warto to sprawdzić przed zakupem)

5. wkładka sucha pielucha to kawałek materiału (najczęściej polarku) który kładziesz na wkładkę, żeby dziecko nie czuło, że ma mokro.

6. jeśli przy ubieraniu dziecka w pieluchę będą luzy przy nóżkach to zawartość ucieknie tamtędy na zewnątrz. Pieluszka powinna być dopasowana, ale nie ciasna (ślady gumek mogą być lekko widoczne, ale bez przesady)
a same ciuszki - dół raczej rozmiar większy, żeby pieluszka się zmieściła, ja w domu polecam getry zamiast śpiochów czy spodni, na górę bluzka lub body (nie zapinasz wtedy w kroku jak nie chcesz)

7. otulacz polarkowy nie przecieknie, ale to polecam raczej po domu, na krótszy czas, formowanka wymaga otulacza, ale to już sama wiesz

8. jeśli do kieszonki włożysz wkładkę między warstwy to masz pieluszkę, jeśli na polar to kieszonka pełni wtedy funkcję otulacza, możesz jej użyć w taki sposób 3-5 razy, oczywiście, jeśli sie nie zabrudzi
Stary 2011-09-12, 21:11   #588
prunelle
Wtajemniczenie

Co do noworodków i pieluch onesize: dla mojego synka one na początku były jednak za duże (miał 56 cm), tak po miesiącu zaczęły mi się wydawać ok dopiero, trzeba zwrócić uwagę na to, żeby nie odstawały przy pupie (żeby pupa była w jednej linii z kręgosłupem) - to mi tu któraś z dziewczyn pisała. Tetra plus otulacze to jest chyba najlepsze rozwiązanie i te mniejsze formowanki, ja żałowałam, że nie mam więcej rozmiarowych na początek.
Papierki do tych mlecznych kup są moim zdaniem bez sensu, bo i tak kupa jest wszędzie i bardzo luźna, ale niektórzy i tak używają, bo służy jako warstwa zaporowa przed większym zaplamieniem, więc jak wolisz.

Stary 2011-09-13, 18:49   #589
irmith
Wtajemniczenie

GG do irmith

Czy do pieluszek można używać tych normalnych tetrówek czy trzeba zakupić jakąś specjalną tetrę??

Magdalenka 5.11.2014

i wystarczy nam tego miodu
irmith jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-09-13, 19:01   #590
prunelle
Wtajemniczenie

ja używam zwykłych tetrówek jest ok, tylko takich grubszych (gramatura powyżej 100) podwójnie tkanych, kupowałam na allegro takie:http://allegro.pl/grube-pieluszki-te...803094232.html - te cienkie to nic nie wchłoną jednak
Taka tetra jest bardziej sztywna niż muśliny imse vimse czy inne które można kupić w sklepach z pieluszkami, ale mnie i synkowi to nie przeszkadza

Stary 2011-09-13, 19:53   #591
velluto
Zadomowienie

Ja tez używam zwykłych tetrówek, ale tak raczej awaryjnie Najlepsza dla mnie jest tetra bambusowa kikko - kosztuje 12 zł/szt. Warta swojej ceny

velluto jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-14, 08:55   #592
irmith
Wtajemniczenie

GG do irmith

Cytat:
Napisane przez prunelle Pokaż wiadomość
ja używam zwykłych tetrówek jest ok, tylko takich grubszych (gramatura powyżej 100) podwójnie tkanych, kupowałam na allegro takie:http://allegro.pl/grube-pieluszki-te...803094232.html - te cienkie to nic nie wchłoną jednak
Taka tetra jest bardziej sztywna niż muśliny imse vimse czy inne które można kupić w sklepach z pieluszkami, ale mnie i synkowi to nie przeszkadza
Super, właśnie te tetry kupiłam, czyli do tego parę otulaczy i można zaczynać odkrywanie tego kolorowego świata jak mała się wykluje

Magdalenka 5.11.2014

i wystarczy nam tego miodu
irmith jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-14, 09:59   #593
mimbi
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez irmith Pokaż wiadomość
Super, właśnie te tetry kupiłam, czyli do tego parę otulaczy i można zaczynać odkrywanie tego kolorowego świata jak mała się wykluje
U nas tetra nie sprawdzila sie w ogole do pieluchowania, ale jest niezbedna do przykrycia buzki przy usypianiu. Natomiast wkladki z mikrofibry i bambusa sprawdzaja sie swietnie.
Stary 2011-09-14, 15:18   #594
ela_84
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez velluto Pokaż wiadomość
Ja uwielbiam bambus Dla mnie jest to najlepsza rzecz w pieluszkach wielo
O a ja nie cierpię bambusa, schnie 2 dni:/ używam wkładów z mikrofibry w kieszonkach z mikropolaru, mam niestety ze dwie z bambusem wewnątrz i ich nie lubię:/
Stary 2011-09-14, 19:41   #595
prunelle
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez ela_84 Pokaż wiadomość
O a ja nie cierpię bambusa, schnie 2 dni:/ używam wkładów z mikrofibry w kieszonkach z mikropolaru, mam niestety ze dwie z bambusem wewnątrz i ich nie lubię:/
mówisz? a jakie masz? ja właśnie szukam kolejnych z bambusem, bo dla nas jest świetny, a że długo schnie, to przydaje się zapas Może byś chciała sprzedać albo ewentualnie się wymienić?

Stary 2011-09-26, 16:18   #596
ela_84
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez prunelle Pokaż wiadomość
mówisz? a jakie masz? ja właśnie szukam kolejnych z bambusem, bo dla nas jest świetny, a że długo schnie, to przydaje się zapas Może byś chciała sprzedać albo ewentualnie się wymienić?
Mam na zbyciu close parent bardzo mało używaną, bo schnie ze 2 dni i używam jej jako ostatniej, a pranie zwykle wysycha zanim sięgam po ostatnią pieluchę, więc rzepki trzymają jak ta lala i wizualnie jest ok. Taka tylko żółta: http://allegro.pl/pieluchy-pieluszki...837563387.html Wymieniłabym na coś z PULu poliestrowego i na napki.

Mam też dwie pieluszki z welurkiem bambusowym w środku, ale chyba je zostawię na przyszłe odpieluszkowanie.
Stary 2011-09-26, 18:46   #597
biankaaa
Zadomowienie

Cytat:
Mam na zbyciu close parent bardzo mało używaną, bo schnie ze 2 dni i używam jej jako ostatniej, a pranie zwykle wysycha zanim sięgam po ostatnią pieluchę, więc rzepki trzymają jak ta lala i wizualnie jest ok. Taka tylko żółta: http://allegro.pl/pieluchy-pieluszki...837563387.html Wymieniłabym na coś z PULu poliestrowego i na napki.

Mam też dwie pieluszki z welurkiem bambusowym w środku, ale chyba je zostawię na przyszłe odpieluszkowanie.
Ja z kolei praktycznie żadnej mikrofibry nie mam, sam bambus i konopie. Ostatnio znacznie chetniej używamy formowanek i otulacza, kieszonki czekaja na lepsze czasy.
Pod koniec wakacji kupilismy suszarkę do ubrań- bardzo żałuję że wczesniej sie nie zdecydowałam. Pieluszki są mega miękkie, świeże i po godzinie suchutkie.
biankaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-03, 19:20   #598
agnyska81
Zakorzenienie

Bardzo dziękuję za wszystkie głosy w sprawie, a szczegółnie Kasi za wyczerpujące odpowiedzi

Benek się wykluł 13.09, dość mały, bo 53 cm i 3 220 g. One sizy będą więc na zaś Akurat jutro i pojutrze jesteśmy z mężem oboje przy dziecku, więc spróbujemy i zobaczymy co nam z wielopieluchowania wyjdzie

Cytat:
Napisane przez velluto Pokaż wiadomość
Najlepsza dla mnie jest tetra bambusowa kikko - kosztuje 12 zł/szt. Warta swojej ceny
A jak jej schnięcie i grubość?
A zwykła tetra nie podchodzi za bardzo z jakiego powodu? U Was to raczej duże siuśki już

Cytat:
Natomiast wkladki z mikrofibry i bambusa sprawdzaja sie swietnie.
Ale chodzi o samą wkładkę w otulaczu?

Cytat:
A ten welurek bambusowy to jak wygląda?

Czy ktoś miał do czynienia z wkładkami bambusowo-węglowymi?

I jeszcze mi się przypomniało - mam od lekarza maść na podrażnioną pupę i udo i zastanawiam się, czy nie zatłuszczę nią tego co ma być w pieluszce odtłuszczone. Chyba mogę spowodować mały przeciek w okolicy smarowanego udka? Maść fajnie działa, więc nie chciałabym przerywac kuracji (a podrażniły chyba mokre chusteczki - teraz tylko myjemy pupę pod kranem).

Joga z rana jak śmietana.

Edytowane przez agnyska81
Czas edycji: 2011-10-03 o 20:07
agnyska81 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-03, 20:11   #599
hecate
Zakorzenienie

GG do hecate

Podczytuje na zas. Strasznie skomplikowane sie to wydaje.

Zamowilam na probe jakies dwie tanie pieluszki i wklady i pieluszke TotsBots (moj facet - czapke kupilas? ).

Mam jeszcze kupe czasu do narodzin, wiec piszczcie, piszcie, z mila checia czytam!

Corey 15.04.12

Mudvayne - Happy?
hecate jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-03, 21:11   #600
prunelle
Wtajemniczenie

Cytat:

już zdążyłam kupić, a teraz muszę przystopować bo jeszcze Monkey snuggles zamawiam

Cytat:
Napisane przez agnyska81 Pokaż wiadomość
Benek się wykluł 13.09, dość mały, bo 53 cm i 3 220 g. One sizy będą więc na zaś Akurat jutro i pojutrze jesteśmy z mężem oboje przy dziecku, więc spróbujemy i zobaczymy co nam z wielopieluchowania wyjdzie

I jeszcze mi się przypomniało - mam od lekarza maść na podrażnioną pupę i udo i zastanawiam się, czy nie zatłuszczę nią tego co ma być w pieluszce odtłuszczone. Chyba mogę spowodować mały przeciek w okolicy smarowanego udka? Maść fajnie działa, więc nie chciałabym przerywac kuracji (a podrażniły chyba mokre chusteczki - teraz tylko myjemy pupę pod kranem).
gratulacje malutki!

smaruj, nie powinno przeciekać, potem pieluszka może się zrobić mniej chłonna i wtedy trzeba będzie zrobić stripping, którego ja nie robiłam i nie mam pojęcia jak, ale dziewczyny na pewno coś poradzą
ja też smarowałam przez pewien czas maścią i nic nam nie przeciekało

Cytat:
Napisane przez hecate Pokaż wiadomość
Podczytuje na zas. Strasznie skomplikowane sie to wydaje.

Zamowilam na probe jakies dwie tanie pieluszki i wklady i pieluszke TotsBots (moj facet - czapke kupilas? ).

Mam jeszcze kupe czasu do narodzin, wiec piszczcie, piszcie, z mila checia czytam!
tylko się wydaje, potem to sama frajda
tekst faceta - bezcenny, mój już obeznany z "terminologią" i wtajemnicza znajomych, normalnie slangiem gada (formowanki, wkładki takie śmakie owakie, to bardziej chłonne i tylko na noc)

Odpowiedz

Nowe wątki na forum Być rodzicem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Narzędzia

Zasady wysyłania wiadomości