NPR-sposób na życie - Strona 25 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-09-28, 15:53   #721
Agatau88
Zakorzenienie

Dot.: NPR-sposób na życie

Czesc Dziewczyny, widze ze ten watek jest już niezbyt aktywny ale nie wiem gdzie w takim razie kierować moje pytania.
Postanowilam bliżej przyjrzeć się mojemu organizmowi, zastosować tzw. obserwacje ponieważ mysle w przyszłości o dziecku, a ze nie jest to przyszlosc rzedu 3 lat ale tez nie 2 mcy to mysle ze mogę troszkę się poobserwować.
Nie mam pojęcia o metodzie, ale postanowiłam obserwować sluz i temperaturę. Jako ze link z pocztakowych stron nie działa jaki termometr polecacie do mierzenia temp? Należy mierzyc ją w pochwie, codziennie o tej samej godzinie?

Co do sluzu mam taka aplikacje która pomaga okreslic sluz, mysle ze tu mogę jakos notować.

Podpowiedzcie mi cos bo jestem zainteresowana tematem.

---------- Dopisano o 16:53 ---------- Poprzedni post napisano o 16:48 ----------

Slyszalam tez o roznych urządzeniach, cyclotest? Pokazuja owulacje.

Czytam tak ten watek i pełno tu kłotni i przepychanek.

Przeciez chyba nie ważne czemu decyzuje się na obserwacje ciala?
Czy to religia czy poglądy.
Ja chce się tego nauczyć dlatego pisze, z prosba o pomoc doświadczonych koleżanek.
Agatau88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-28, 16:07   #722
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Napisane przez Agatau88 Pokaż wiadomość
Nie mam pojęcia o metodzie (…)
Dlatego najlepiej będzie, jak kupisz sobie podręcznik do wybranej przez siebie metody NPR-u. Spokojnie można w necie znaleźć używane podręczniki za kilka, góra kilkanaście złotych.

Cytat:
Jako ze link z pocztakowych stron nie działa jaki termometr polecacie do mierzenia temp?
Termometr musi być bardzo dokładny. Wiem, że Microlife ma termometry do NPR-u.

Cytat:
Należy mierzyc ją w pochwie, codziennie o tej samej godzinie?
Miejsce pomiaru to albo odbyt, albo pochwa, albo usta (tutaj trzeba bardzo uważać, żeby zawsze mierzyć w tym samym miejscu w jamie ustnej).
Godzina pomiaru codziennie powinna być taka sama. A sam pomiar powinien być wykonany od razu po przebudzeniu się, bez wcześniejszego wstawania, picia, jedzenia itp..

Co do sluzu mam taka aplikacje która pomaga okreslic sluz, mysle ze tu mogę jakos notować.

Podpowiedzcie mi cos bo jestem zainteresowana tematem.

---------- Dopisano o 16:53 ---------- Poprzedni post napisano o 16:48 ----------

Slyszalam tez o roznych urządzeniach, cyclotest? Pokazuja owulacje.

Czytam tak ten watek i pełno tu kłotni i przepychanek.

Przeciez chyba nie ważne czemu decyzuje się na obserwacje ciala?
Czy to religia czy poglądy.
Ja chce się tego nauczyć dlatego pisze, z prosba o pomoc doświadczonych koleżanek.[/QUOTE]
Stary 2013-09-28, 19:26   #723
Bellitudoo
Zakorzenienie

Ja używam ovuwiev dla androida, bardzo pomocna aplikacja.
Stary 2013-09-28, 21:25   #724
Agatau88
Zakorzenienie

Chatul ale który to ten wlasciwy?

http://allegro.pl/listing/listing.ph...ie+dzia%C5%82y

On jest taki ze trzyma się przy czole i działa. Mam taki w domu, wlasciwie nie ja a moja Mama ma dla mojej Siostry. Ja musze mieć swój.
No ale jak bezdotykowym mierzyc w pochwie?

Tez mam wlasnie od kilku dni ovuwiem na androida. Zaczelam się tym interesować, sciagnelam i tam doczytałam ze musze znac temperaturę i sluz.
Stary 2013-09-28, 21:31   #725
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Microlife 1622 jest oznaczony jako termometr do NPR-u.

Cytat:
Tak się raczej nie da Trzeba kupić normalny Dający odpowiednio dokładne pomiary.
Stary 2013-09-28, 21:31   #726
hanjah
Zakorzenienie

Cytat:

http://allegro.pl/listing/listing.ph...ie+dzia%C5%82y

On jest taki ze trzyma się przy czole i działa. Mam taki w domu, wlasciwie nie ja a moja Mama ma dla mojej Siostry. Ja musze mieć swój.

Tez mam wlasnie od kilku dni ovuwiem na androida. Zaczelam się tym interesować, sciagnelam i tam doczytałam ze musze znac temperaturę i sluz.
Raczej taki: http://allegro.pl/termometr-owulacyj...565655736.html
Albo inny elektroniczny, ale ważne, żeby pokazywał dwa miejsca po przecinku.
hanjah jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-28, 21:36   #727
Agatau88
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Chatul Pokaż wiadomość
Microlife 1622 jest oznaczony jako termometr do NPR-u.

Tak się raczej nie da Trzeba kupić normalny Dający odpowiednio dokładne pomiary.
No raczej się nie da
ale już patrze jaki to

Cytat:
Napisane przez hanjah Pokaż wiadomość
Raczej taki: http://allegro.pl/termometr-owulacyj...565655736.html
Albo inny elektroniczny, ale ważne, żeby pokazywał dwa miejsca po przecinku.
I już wszystko wiem zamawiam go I będę obserwować sluz, na początek mzoe mi wystarczy?

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-09-28, 21:40   #728
hanjah
Zakorzenienie

Cytat:
I będę obserwować sluz, na początek mzoe mi wystarczy?
Z doświadczenia powiem Ci, że najlepiej opierać się na kilku objawach, czyli mierzenie temperatury +obserwacja śluzu lub temperatura+śluz+badanie szyjki.
Jeden objaw może być zawodny.

Powodzenia
Stary 2013-09-28, 21:45   #729
Agatau88
Zakorzenienie

Cytat:
Z doświadczenia powiem Ci, że najlepiej opierać się na kilku objawach, czyli mierzenie temperatury +obserwacja śluzu lub temperatura+śluz+badanie szyjki.
Jeden objaw może być zawodny.

Powodzenia
Wlasnie ja bym chciała temperatura i sluz-co będzie ciężkie bo określe n sluzu jest milionmokro, sucho, białko jaja:P szyjki to nie dam rady badać bo nie mam porównania jaka jest niska a jaka wysoka, jaka otwarta a jaka zamknieta. A to chyba powinien być głowny objaw najważniejszy?
Stary 2013-09-28, 21:52   #730
hanjah
Zakorzenienie

Cytat:
Wlasnie ja bym chciała temperatura i sluz-co będzie ciężkie bo określe n sluzu jest milionmokro, sucho, białko jaja:P szyjki to nie dam rady badać bo nie mam porównania jaka jest niska a jaka wysoka, jaka otwarta a jaka zamknieta. A to chyba powinien być głowny objaw najważniejszy?
Jak będziesz regularnie prowadzić obserwacje to zobaczysz jak śluz się u Ciebie zmienia. Każda z nas jest inna-dlatego jest tak dużo określeń śluzu. Ale tego który wygląda jak "białko jajka" z niczym innym nie pomylisz

Co do szyjki to też musisz prowadzić obserwacje żeby wyczuć różnicę.
Ja zaczynam 8. dnia cyklu, czyli zaraz po miesiączce. Robię to codzinnie po wieczornej kąpieli-z czasem można wyczuć różnicę kiedy szyjka mięknie i unosi się.
Stary 2013-09-28, 21:53   #731
Agatau88
Zakorzenienie

Dziekuje za rady
Sprobuje przez ten miesiąc w następnym cyklu, akurat zamowie termometr. Zaczne od sluzu i temperatury. Wiem ze to wszystko jest skomplikowane i wymaga wprawy, ale mysle ze przy codziennej obserwacji z czasem dojde do wprawy.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-09-28, 22:21   #732
Glodomorek
Zakorzenienie

http://allegro.pl/termometr-owulacyj...565665353.html
ja mam microlife 16c2, niestety jak zmierzę 3 razy temp to każda jest inna, różnice są spore np pierwszy pomiar 34st drugi 36 trzeci 36,7
zły termometr? źle mierzę? bateria jest dobra, wymieniałam i nadal to samo, mierzyłam w różnych miejscach (pod pachą, pod językiem, w pochwie) i takie dziwne wyniki mi wychodzą za każdym razem
Glodomorek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-28, 22:48   #733
anannke
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Glodomorek Pokaż wiadomość
http://allegro.pl/termometr-owulacyj...565665353.html
ja mam microlife 16c2, niestety jak zmierzę 3 razy temp to każda jest inna, różnice są spore np pierwszy pomiar 34st drugi 36 trzeci 36,7
zły termometr? źle mierzę? bateria jest dobra, wymieniałam i nadal to samo, mierzyłam w różnych miejscach (pod pachą, pod językiem, w pochwie) i takie dziwne wyniki mi wychodzą za każdym razem
Już tu było to poruszane np:

Cytat:
Termometry mają różną dokładność i te różnice w pomiarach mogły z tego wynikać. Albo też termometr się nagrzał podczas mierzenia temperatury za pierwszym razem. Też na początku przeprowadzałam takie testy - w końcu zaufałam swojemu termometrowi, pomiary są dość dokładne (przynajmniej u mnie widać to po tym, że nie mam problemów z wyznaczeniem fazy poowulacyjnej).
W różnych miejscach jest różna temperatura więc takie porównywanie nie ma sensu po to się tyle wałkuje żeby np w ustach mierzyć w tym samym miejscu temperaturę bo jednak jest różnica czy to prawa czy lewa strona.. przecież temperatura pod pachą będzie zupełnie inna niż w ustach... Jeśli chciałabyś testować tak termometr to musiałabyś mieć 2 różne i zobaczyć nawet nie tyle czy ich pomiary są takie same a czy mniej więcej interpretacja wykresu wychodzi tak samo chyba... Nawet przecież mówi się o tym żeby zawsze tyle samo czasu mierzyć temperaturę - że albo przy pikaniu się wyjmuje, albo mierzy się określony czas.. Zawsze tak samo bo to jest różnica.

też na początku miałam pomysł zmierzę jeden raz po drugim temperaturę - powinno być to samo - a tu zaskoczenie że nie. ale jak się głębiej zastanowić to jednak jest w tym racja. Termometr jest czuły więc robi różnice czy to pierwsze czy drugie czy któreś mierzenie.

nie trzeba być IDEALNYM, żeby IDEALNIE do siebie pasować…

Edytowane przez anannke
Czas edycji: 2013-09-28 o 22:52
anannke jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-29, 08:31   #734
Agatau88
Zakorzenienie

Czesc, Dziewczyny tak się zagłębiam w te tematy i mam pare wątpliwości:
-z tego co wyczytałam temperatura w czasie owulacji podnosi się o kilka kresek, do pół stopnia. I trwa tak do końca cyklu. Jeśli zechce zajść w ciaze muszę przewidzieć moment owulacji a nie tylko samą owulacje żeby ewentualnie starac się już przed jajeczkowaniem?

-i kolejne pytanie wynika z wyższego-miesiączki mam regularne wg lekarza ginekologa ale nieregularne dniami. Moja pani doktor uważa ze mogą się roznic o kilka dni. No ok-ale jeśli w ciągu ostatnich 6 mcy mój cykl wygladal tak:
29 dni
28 dni
33 dni-tu miałam duże stresy związane z sesją egzaminacyjną
26 dni
29 dni
25 dni-wrocilam po 2 mcach z wakacji wiec może zmiana klimatu
Moja pani dr twierdzi ze to są regularne miesiączki.
Tyle ze przy takich chyba nic nie zaobserwuje?
Dzis mam 26 dc.

-i pytanie techniczne, jeśli jednak jest sens przy moich cyklach obserwować. Jak badać ten sluz?
Czy rano, przy pierwszej wizycie w toalecie?
Czy później?
Technicznie po prostu powinnam zanim zrobie siku wytrzeć się papierem i zobaczyć czy wlozyc palce do pochwy?

Dziekuje za cierpliwość
Stary 2013-09-29, 08:35   #735
Agatau88
Zakorzenienie

Moja aplikacja która mnie wspomoże ma taki sluz:
suchy
uczucie wilgoci(brak płynow, uczucie wilgoci)
lepki
kremowy(krem, balsam)
wodnisty(jak woda)
białko jaja kurzego(jasny, śliski)

powiedzcie mi hipotetycznie jaki sluz którego dnia cyklu powinnam mieć przy prawidłowych cyklach trwających 28 dni?
Na pewno mi to pomoze.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg cycle_vs_fertility3.jpg (54,0 KB, 33 załadowań)

Edytowane przez Agatau88
Czas edycji: 2013-09-29 o 08:36
Stary 2013-09-29, 08:50   #736
hanjah
Zakorzenienie

Cytat:
Czesc, Dziewczyny tak się zagłębiam w te tematy i mam pare wątpliwości:
-z tego co wyczytałam temperatura w czasie owulacji podnosi się o kilka kresek, do pół stopnia. I trwa tak do końca cyklu. Jeśli zechce zajść w ciaze muszę przewidzieć moment owulacji a nie tylko samą owulacje żeby ewentualnie starac się już przed jajeczkowaniem?

Temperatura podnosi się PO owulacji. Wzrost temperatury to znak, że była owulacja. Muszą być 3 wyższe temperatury (o co najmniej 0,2 st) od 6 najniższych.
Po to są rózne objawy (nie tylko temperatura), które zapowiadają zbliżającą się owulację: zmienia się śluz, szyjka mięknie i unosi się.

-i kolejne pytanie wynika z wyższego-miesiączki mam regularne wg lekarza ginekologa ale nieregularne dniami. Moja pani doktor uważa ze mogą się roznic o kilka dni. No ok-ale jeśli w ciągu ostatnich 6 mcy mój cykl wygladal tak:
29 dni
28 dni
33 dni-tu miałam duże stresy związane z sesją egzaminacyjną
26 dni
29 dni
25 dni-wrocilam po 2 mcach z wakacji wiec może zmiana klimatu
Moja pani dr twierdzi ze to są regularne miesiączki.
Tyle ze przy takich chyba nic nie zaobserwuje?
Dzis mam 26 dc.

Regularny cykl to nie taki, który ma zawsze tę samą długość. Pierwsza faza cyklu (względna niepłodność, faza folikularna) może być nieregularna. Natomiast faza poowuluacyjna (bezwzględna niepłodność, faza lutealna) u większości kobiet jest zawsze taka sama-między 10 a 16 dni. Po owulacji utrzymuje się podwyższona temperatura, która spada w dniu pojawienia się miesiączki.

-i pytanie techniczne, jeśli jednak jest sens przy moich cyklach obserwować. Jak badać ten sluz?
Czy rano, przy pierwszej wizycie w toalecie?
Czy później?
Technicznie po prostu powinnam zanim zrobie siku wytrzeć się papierem i zobaczyć czy wlozyc palce do pochwy?

Dziekuje za cierpliwość
Ja śluz obserwuję przy okazji wizyty w toalecie. Z czasem poczujesz różnicę czy masz tam sucho czy mokro. Płodny śluz jest śliski-czuć to przy podcieraniu się papierem.

Cytat:
Moja aplikacja która mnie wspomoże ma taki sluz:
suchy
uczucie wilgoci(brak płynow, uczucie wilgoci)
lepki
kremowy(krem, balsam)
wodnisty(jak woda)
białko jaja kurzego(jasny, śliski)

powiedzcie mi hipotetycznie jaki sluz którego dnia cyklu powinnam mieć przy prawidłowych cyklach trwających 28 dni?
Na pewno mi to pomoze.
Tego to Ci nikt nie powie. Poza tym: kto powiedział, że prawidowy cykl to ten 28-dniowy?

Na początku cyklu (po okresie) może w ogóle nie być śluzu. Następny jest biały, grudkowaty, nierozciągliwy. Im bliżej okresu płodnego, tym śluz staje się bardziej śliski, przezroczysty i bardzo rozciągliwy.
Stary 2013-09-29, 09:17   #737
Celebre
Raczkowanie

Agatau kup sobie podręcznik do mtody roetzera (20zł)i przeczytaj. Jak bedziesz miała wątpliwości to wracaj do tematu, pytaj tutaj. Chciałabys stosować npr, ale nie masz podstaw, które da Ci podręcznik. Dodatkowo masz tam różne mozliwe sytuacje jakie mogą wystąpic w cyklu wiec warto wyłożyć ta kasę
Celebre jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-29, 09:23   #738
anannke
Zakorzenienie

Cytat:
Tego to Ci nikt nie powie. Poza tym: kto powiedział, że prawidowy cykl to ten 28-dniowy?
Agatau na prawdę przyjmij że nie ma jakiegoś wzorca jak powinno teoretycznie coś wyglądać, jak powinno być.. KAŻDY organizm jest inny - Ty też masz specyficzny organizm i żadna z nas tu nie jest Ci w stanie tego powiedzieć. W NPR chodzi o to by poznać WŁASNY organizm wiedzieć co sygnalizuje a nie porównywać to co Ci wychodzi do jakiegoś wzorca. Dziewczyny podawały tu fachowe książki, strony myślę że warto tam zajrzeć i rozjaśni Ci to dużo bo jednak mimo szczerych chęci wizażanek to forum nie jest najlepsze to uczenia się NPR a jedynie do wyjaśnienia jakiś wątpliwości przy praktycznym stosowaniu Na początek polecam ci różne poradniki bo tam jest to szeroko opisane a tu pewne rzeczy są wyrwane z kontekstu niewiele ci pomogą - a na prawdę by się chciało ci pomóc. Jest strona http://ovufriend.pl/ tam też możesz zapisywać informacje a na dodatek są porady jak mierzyć temperaturę, jak obserwować śluz itp. Możesz spróbować tam się zalogować

Edytowane przez anannke
Czas edycji: 2013-09-29 o 09:25
Stary 2013-09-29, 11:50   #739
Glodomorek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez anannke Pokaż wiadomość
Już tu było to poruszane np:

W różnych miejscach jest różna temperatura więc takie porównywanie nie ma sensu po to się tyle wałkuje żeby np w ustach mierzyć w tym samym miejscu temperaturę bo jednak jest różnica czy to prawa czy lewa strona.. przecież temperatura pod pachą będzie zupełnie inna niż w ustach... Jeśli chciałabyś testować tak termometr to musiałabyś mieć 2 różne i zobaczyć nawet nie tyle czy ich pomiary są takie same a czy mniej więcej interpretacja wykresu wychodzi tak samo chyba... Nawet przecież mówi się o tym żeby zawsze tyle samo czasu mierzyć temperaturę - że albo przy pikaniu się wyjmuje, albo mierzy się określony czas.. Zawsze tak samo bo to jest różnica.

też na początku miałam pomysł zmierzę jeden raz po drugim temperaturę - powinno być to samo - a tu zaskoczenie że nie. ale jak się głębiej zastanowić to jednak jest w tym racja. Termometr jest czuły więc robi różnice czy to pierwsze czy drugie czy któreś mierzenie.
Źle zrozumiałaś mój post. O co innego mi chodziło: trzykrotny pomiar np w pochwie daje takie różne wyniki, 3 krotny pomiar pod pachą tak samo różne wyniki itp ja nie porównywałam temp w pochwie i pod pachą.
W takim razie powinnam opierać się na pomiarze wskazującym 34 stopnie? Przecież to bzdura i ja takiej temperatury nie mam. Rtęciowy pokazuje normalną za pierwszym pomiarem. Stąd moje wątpliwości do termometru i nadal nie wiem czy ten w ogóle jest beznadziejny, czy ja trafiłam na kiepski egzemplarz czy jestem tak ograniczona, że nie umiem zmierzyć temperatury

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-09-29, 12:08   #740
anannke
Zakorzenienie

Cytat:
Źle zrozumiałaś mój post. O co innego mi chodziło: trzykrotny pomiar np w pochwie daje takie różne wyniki, 3 krotny pomiar pod pachą tak samo różne wyniki itp ja nie porównywałam temp w pochwie i pod pachą.
W takim razie powinnam opierać się na pomiarze wskazującym 34 stopnie? Przecież to bzdura i ja takiej temperatury nie mam. Rtęciowy pokazuje normalną za pierwszym pomiarem. Stąd moje wątpliwości do termometru i nadal nie wiem czy ten w ogóle jest beznadziejny, czy ja trafiłam na kiepski egzemplarz czy jestem tak ograniczona, że nie umiem zmierzyć temperatury
Może to faktycznie źle zrozumiałam ale ty chyba nie przeczytałaś początku odp. na twoje wątpliwości też odpisałam cytując post z poprzednich odpowiedzi - cofnij się i tam jest dlaczego 3 pomiary pod rząd mogą dawać różne wyniki.

Co do tego jaką temp. pokazuje - możliwe że jest wadliwy ale trudno mi to stwierdzić - jeśli masz wątpliwości reklamuj albo kup inny termometr do npr albo mierz dwoma i zobacz czy interpretacja wykresów na podstawie obu pomiarów pokrywa się. Przecież to w końcu nie ważne czy termometr wskaże że masz 34 czy 35stopni bo ważna jest różnica temperatur. jeśli microlife zawsze będzie ci pokazywał niższą temperaturę to nie przeszkadza w niczym o ile zawsze tak działa a nie że raz niską a raz wysoką.

Edytowane przez anannke
Czas edycji: 2013-09-29 o 12:11
Stary 2013-09-29, 12:30   #741
Glodomorek
Zakorzenienie

Cytat:
Może to faktycznie źle zrozumiałam ale ty chyba nie przeczytałaś początku odp. na twoje wątpliwości też odpisałam cytując post z poprzednich odpowiedzi - cofnij się i tam jest dlaczego 3 pomiary pod rząd mogą dawać różne wyniki.

Co do tego jaką temp. pokazuje - możliwe że jest wadliwy ale trudno mi to stwierdzić - jeśli masz wątpliwości reklamuj albo kup inny termometr do npr albo mierz dwoma i zobacz czy interpretacja wykresów na podstawie obu pomiarów pokrywa się. Przecież to w końcu nie ważne czy termometr wskaże że masz 34 czy 35stopni bo ważna jest różnica temperatur. jeśli microlife zawsze będzie ci pokazywał niższą temperaturę to nie przeszkadza w niczym o ile zawsze tak działa a nie że raz niską a raz wysoką.
Przeczytałam ale nadal nie wiedziałam jak rozwiązać problem. Mierzyć tylko raz i zapisywać taką dziwną temperaturę, która na pewno nie jest prawidłowa? Trzymać termometr pod poduszką, żeby był ciepły? Kupić nowy? Chyba po prostu kupię nowy termometr i zobaczę czy też jest taka różnica. Bo to jest dziwne, żeby pomiar termometrem rtęciowym pokazywał np 36,5 a elektronicznym 34. Mam mierzyć zawsze raz?
Reklamować nie mogę, bo nie mam już dowodu zakupu.
Stary 2013-09-29, 12:47   #742
anannke
Zakorzenienie

Cytat:
Przeczytałam ale nadal nie wiedziałam jak rozwiązać problem. Mierzyć tylko raz i zapisywać taką dziwną temperaturę, która na pewno nie jest prawidłowa? Trzymać termometr pod poduszką, żeby był ciepły? Kupić nowy? Chyba po prostu kupię nowy termometr i zobaczę czy też jest taka różnica. Bo to jest dziwne, żeby pomiar termometrem rtęciowym pokazywał np 36,5 a elektronicznym 34. Mam mierzyć zawsze raz?
Reklamować nie mogę, bo nie mam już dowodu zakupu.
Tak na pewno mierz raz. Termometr trzymaj obok łóżka normalnie tak żebyś miała pod ręką i nie kombinuj a mierzyłaś chociaż kilka cykli tym termometrem? chodzi mi o to czy te pomiary (pomimo że niska temp.) to są prawdopodobne, wykres przypomina wykres, da się określić skok temperatury? czy jest to jakaś losowa zmienna i na podstawie pomiarów nic nie wiadomo?
A mierzysz zawsze tyle samo czasu temperaturę? Np do pikania i od razu wyjąć? gdzieś czytałam że dziewczyny mierzą też tak że wkładają, mierzą pierwszy raz i zaczyna pikać to wyłączają, zaraz włączają (bez wyjmowania) i mierzą ponownie do pikania. Zapisują drugi pomiar

http://www.naturalnemetody.fora.pl/f...y,2924-15.html tu masz to napisane.

Edytowane przez anannke
Czas edycji: 2013-09-29 o 12:57
Stary 2013-09-29, 14:16   #743
Agatau88
Zakorzenienie

Cytat:
Ja śluz obserwuję przy okazji wizyty w toalecie. Z czasem poczujesz różnicę czy masz tam sucho czy mokro. Płodny śluz jest śliski-czuć to przy podcieraniu się papierem.

Na początku cyklu (po okresie) może w ogóle nie być śluzu. Następny jest biały, grudkowaty, nierozciągliwy. Im bliżej okresu płodnego, tym śluz staje się bardziej śliski, przezroczysty i bardzo rozciągliwy.
To i ja będę obserwować jak piszesz.

Nie mam na myśli ze 28 dniowy to prawidłowy, ale podaje to za przykład.

Dziekuje za opisanie tego sluzu

Cytat:
Napisane przez Celebre Pokaż wiadomość
Agatau kup sobie podręcznik do mtody roetzera (20zł)i przeczytaj. Jak bedziesz miała wątpliwości to wracaj do tematu, pytaj tutaj. Chciałabys stosować npr, ale nie masz podstaw, które da Ci podręcznik. Dodatkowo masz tam różne mozliwe sytuacje jakie mogą wystąpic w cyklu wiec warto wyłożyć ta kasę
Zaraz popatrze jaka to ksiazka i poczytam w internecie o metodzie cos więcej.
Tylko ksiazke o jakim tytule kupic?

Cytat:
Agatau na prawdę przyjmij że nie ma jakiegoś wzorca jak powinno teoretycznie coś wyglądać, jak powinno być.. KAŻDY organizm jest inny - Ty też masz specyficzny organizm i żadna z nas tu nie jest Ci w stanie tego powiedzieć. W NPR chodzi o to by poznać WŁASNY organizm wiedzieć co sygnalizuje a nie porównywać to co Ci wychodzi do jakiegoś wzorca. Dziewczyny podawały tu fachowe książki, strony myślę że warto tam zajrzeć i rozjaśni Ci to dużo bo jednak mimo szczerych chęci wizażanek to forum nie jest najlepsze to uczenia się NPR a jedynie do wyjaśnienia jakiś wątpliwości przy praktycznym stosowaniu Na początek polecam ci różne poradniki bo tam jest to szeroko opisane a tu pewne rzeczy są wyrwane z kontekstu niewiele ci pomogą - a na prawdę by się chciało ci pomóc. Jest strona http://ovufriend.pl/ tam też możesz zapisywać informacje a na dodatek są porady jak mierzyć temperaturę, jak obserwować śluz itp. Możesz spróbować tam się zalogować
Dziekuje, zaraz odwiedzę te strone

---------- Dopisano o 15:16 ---------- Poprzedni post napisano o 14:52 ----------

Zalogowalam się na ovu
Zobaczymy jak będzie mi to szło

Edytowane przez Agatau88
Czas edycji: 2013-09-29 o 13:53
Stary 2013-09-29, 19:50   #744
Glodomorek
Zakorzenienie

Cytat:
Tak na pewno mierz raz. Termometr trzymaj obok łóżka normalnie tak żebyś miała pod ręką i nie kombinuj a mierzyłaś chociaż kilka cykli tym termometrem? chodzi mi o to czy te pomiary (pomimo że niska temp.) to są prawdopodobne, wykres przypomina wykres, da się określić skok temperatury? czy jest to jakaś losowa zmienna i na podstawie pomiarów nic nie wiadomo?
A mierzysz zawsze tyle samo czasu temperaturę? Np do pikania i od razu wyjąć? gdzieś czytałam że dziewczyny mierzą też tak że wkładają, mierzą pierwszy raz i zaczyna pikać to wyłączają, zaraz włączają (bez wyjmowania) i mierzą ponownie do pikania. Zapisują drugi pomiar

http://www.naturalnemetody.fora.pl/f...y,2924-15.html tu masz to napisane.
Próbowałam mierzyć 3 cykle, ale nie zapisywałam tych najniższych. Rozgrzewałam termometr i mierzyłam tyle razy, żeby 2 kolejne były zbliżone i robiłam średnią. Potem dałam sobie spokój.
Stary 2013-09-29, 20:37   #745
AshaL
Raczkowanie

Cytat:
To właśnie jest najbardziej bolesne

Ja od koleżanki nie bardzo związanej z kościołem usłyszałam przed ślubem takie "proroctwo": jak stosujecie kalendarzyk (sic! ludzie uporczywie nadal npr nazywają kalendarzykiem ), to co rok będą chrzciny. A prawda jest taka, że mijają prawie dwa lata od naszego ślubu, a dzieci na razie nie mamy. I to nie dlatego, że nie możemy
A ja się zastanawiam co w tej metodzie takiego, że akurat jest zgodna z Twoimi poglądami religijnymi? Przepraszam ale jestem ignorantką w zakresie NPR i stąd moje pytanie.
AshaL jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-29, 21:08   #746
anannke
Zakorzenienie

Cytat:
Próbowałam mierzyć 3 cykle, ale nie zapisywałam tych najniższych. Rozgrzewałam termometr i mierzyłam tyle razy, żeby 2 kolejne były zbliżone i robiłam średnią. Potem dałam sobie spokój.
Wiesz co - myślę żebyś na luzie spróbowała to zmierzyć tym termometrem co teraz masz. Póki dostaniesz nowy ci minie a już się wciągniesz. Albo raz mierz i zapisuj wszystkie pomiary codziennie i zobacz co ci wyszło albo tą metodą "podwójnego" mierzenia ale zawsze tak samo! Jak współżyjesz to zastosuj antykoncepcję mechaniczną. I spróbuj zinterpretować wykres. Bo takie wyrwane z kontekstu, raz mierzone tak, raz siak to bez sensu jest bo w sumie to nie wiadomo co z tym termometrem. No i może mierz w pochwie bo tam jest podobno precyzyjniej.

Stary 2013-09-29, 21:30   #747
Glodomorek
Zakorzenienie

Cytat:
Wiesz co - myślę żebyś na luzie spróbowała to zmierzyć tym termometrem co teraz masz. Póki dostaniesz nowy ci minie a już się wciągniesz. Albo raz mierz i zapisuj wszystkie pomiary codziennie i zobacz co ci wyszło albo tą metodą "podwójnego" mierzenia ale zawsze tak samo! Jak współżyjesz to zastosuj antykoncepcję mechaniczną. I spróbuj zinterpretować wykres. Bo takie wyrwane z kontekstu, raz mierzone tak, raz siak to bez sensu jest bo w sumie to nie wiadomo co z tym termometrem. No i może mierz w pochwie bo tam jest podobno precyzyjniej.
Nie zamierzam stosować nrp jako antykoncepcji, więc nie mam parcia. Traktuję to jako obserwację organizmu. Pomiar o 6 albo 7 będzie ok?
Stary 2013-09-29, 21:34   #748
anannke
Zakorzenienie

Cytat:
Nie zamierzam stosować nrp jako antykoncepcji, więc nie mam parcia. Traktuję to jako obserwację organizmu. Pomiar o 6 albo 7 będzie ok?
gdzieś czytałam że najpóźniej to o 7 i sama też tak mierzę póki co
Myślę że spoko jak nie masz parcia to tym bardziej rób tak jakby twój termometr był idealny - zobaczysz to wyjdzie już wcześniej pisałam o stronie ovufriend.pl - można się tam zalogować i notować obserwacje. Rysuje ci wykres, można pisać jakie odczucia, zaburzenia.. pomaga uporządkować to strona niby bardziej nakierowana aby zajść w ciąże ale można wykorzystać też w drugą stronę to

Stary 2013-09-29, 21:43   #749
Glodomorek
Zakorzenienie

Cytat:
gdzieś czytałam że najpóźniej to o 7 i sama też tak mierzę póki co
Myślę że spoko jak nie masz parcia to tym bardziej rób tak jakby twój termometr był idealny - zobaczysz to wyjdzie już wcześniej pisałam o stronie ovufriend.pl - można się tam zalogować i notować obserwacje. Rysuje ci wykres, można pisać jakie odczucia, zaburzenia.. pomaga uporządkować to strona niby bardziej nakierowana aby zajść w ciąże ale można wykorzystać też w drugą stronę to
Jakąś tam aplikację mam u tż;ta w telefonie i tam zapisuję. Ale zaczynam w środku cyklu także owulacji nie zaobserwuję.

Edytowane przez Glodomorek
Czas edycji: 2013-09-29 o 21:44
Stary 2013-09-29, 23:05   #750
hanjah
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez AshaL Pokaż wiadomość
A ja się zastanawiam co w tej metodzie takiego, że akurat jest zgodna z Twoimi poglądami religijnymi? Przepraszam ale jestem ignorantką w zakresie NPR i stąd moje pytanie.
Jestem katoliczką, a nauka kościoła nie uznaje stosowania antykoncepcji.
Antykoncepcja (hormonalna czy mechaniczna) to bariera między małżonkami i zrobienie wszystkiego, żeby nie doszło do poczęcia. Stosując NPR jesteśmy gotowi przyjąć dziecko ZAWSZE.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Narzędzia

Zasady wysyłania wiadomości