![]() |
#721 |
Zakorzenienie
|
Dot.: NPR-sposób na życie
Czesc Dziewczyny, widze ze ten watek jest już niezbyt aktywny ale nie wiem gdzie w takim razie kierować moje pytania.
Postanowilam bliżej przyjrzeć się mojemu organizmowi, zastosować tzw. obserwacje ponieważ mysle w przyszłości o dziecku, a ze nie jest to przyszlosc rzedu 3 lat ale tez nie 2 mcy to mysle ze mogę troszkę się poobserwować. Nie mam pojęcia o metodzie, ale postanowiłam obserwować sluz i temperaturę. Jako ze link z pocztakowych stron nie działa jaki termometr polecacie do mierzenia temp? Należy mierzyc ją w pochwie, codziennie o tej samej godzinie? Co do sluzu mam taka aplikacje która pomaga okreslic sluz, mysle ze tu mogę jakos notować. Podpowiedzcie mi cos bo jestem zainteresowana tematem. ---------- Dopisano o 16:53 ---------- Poprzedni post napisano o 16:48 ---------- Slyszalam tez o roznych urządzeniach, cyclotest? Pokazuja owulacje. Czytam tak ten watek i pełno tu kłotni i przepychanek. Przeciez chyba nie ważne czemu decyzuje się na obserwacje ciala? Czy to religia czy poglądy. Ja chce się tego nauczyć dlatego pisze, z prosba o pomoc doświadczonych koleżanek. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#722 | ||
ma zielone pojęcie
|
Dlatego najlepiej będzie, jak kupisz sobie podręcznik do wybranej przez siebie metody NPR-u. Spokojnie można w necie znaleźć używane podręczniki za kilka, góra kilkanaście złotych.
Cytat:
Cytat:
Godzina pomiaru codziennie powinna być taka sama. A sam pomiar powinien być wykonany od razu po przebudzeniu się, bez wcześniejszego wstawania, picia, jedzenia itp.. Co do sluzu mam taka aplikacje która pomaga okreslic sluz, mysle ze tu mogę jakos notować. Podpowiedzcie mi cos bo jestem zainteresowana tematem. ---------- Dopisano o 16:53 ---------- Poprzedni post napisano o 16:48 ---------- Slyszalam tez o roznych urządzeniach, cyclotest? Pokazuja owulacje. Czytam tak ten watek i pełno tu kłotni i przepychanek. Przeciez chyba nie ważne czemu decyzuje się na obserwacje ciala? Czy to religia czy poglądy. Ja chce się tego nauczyć dlatego pisze, z prosba o pomoc doświadczonych koleżanek.[/QUOTE]
![]() |
![]() |
#723 |
Zakorzenienie
|
Ja używam ovuwiev dla androida, bardzo pomocna aplikacja.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#724 |
Zakorzenienie
|
Chatul ale który to ten wlasciwy?
http://allegro.pl/listing/listing.ph...ie+dzia%C5%82y On jest taki ze trzyma się przy czole i działa. Mam taki w domu, wlasciwie nie ja a moja Mama ma dla mojej Siostry. Ja musze mieć swój. No ale jak bezdotykowym mierzyc w pochwie? Tez mam wlasnie od kilku dni ovuwiem na androida. Zaczelam się tym interesować, sciagnelam i tam doczytałam ze musze znac temperaturę i sluz. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#725 | |
ma zielone pojęcie
|
Microlife 1622 jest oznaczony jako termometr do NPR-u.
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#726 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Albo inny elektroniczny, ale ważne, żeby pokazywał dwa miejsca po przecinku. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#727 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ale już patrze jaki to ![]() Cytat:
![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#728 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#729 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#730 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Co do szyjki to też musisz prowadzić obserwacje żeby wyczuć różnicę. Ja zaczynam 8. dnia cyklu, czyli zaraz po miesiączce. Robię to codzinnie po wieczornej kąpieli-z czasem można wyczuć różnicę kiedy szyjka mięknie i unosi się. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#731 |
Zakorzenienie
|
Dziekuje za rady
![]() Sprobuje przez ten miesiąc w następnym cyklu, akurat zamowie termometr. Zaczne od sluzu i temperatury. Wiem ze to wszystko jest skomplikowane i wymaga wprawy, ale mysle ze przy codziennej obserwacji z czasem dojde do wprawy. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#732 |
Zakorzenienie
|
http://allegro.pl/termometr-owulacyj...565665353.html
ja mam microlife 16c2, niestety jak zmierzę 3 razy temp to każda jest inna, różnice są spore np pierwszy pomiar 34st drugi 36 trzeci 36,7 zły termometr? źle mierzę? bateria jest dobra, wymieniałam i nadal to samo, mierzyłam w różnych miejscach (pod pachą, pod językiem, w pochwie) i takie dziwne wyniki mi wychodzą za każdym razem |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#733 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() też na początku miałam pomysł zmierzę jeden raz po drugim temperaturę - powinno być to samo - a tu zaskoczenie że nie. ale jak się głębiej zastanowić to jednak jest w tym racja. Termometr jest czuły więc robi różnice czy to pierwsze czy drugie czy któreś mierzenie. Edytowane przez anannke Czas edycji: 2013-09-28 o 22:52 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#734 |
Zakorzenienie
|
Czesc, Dziewczyny tak się zagłębiam w te tematy i mam pare wątpliwości:
-z tego co wyczytałam temperatura w czasie owulacji podnosi się o kilka kresek, do pół stopnia. I trwa tak do końca cyklu. Jeśli zechce zajść w ciaze muszę przewidzieć moment owulacji a nie tylko samą owulacje żeby ewentualnie starac się już przed jajeczkowaniem? -i kolejne pytanie wynika z wyższego-miesiączki mam regularne wg lekarza ginekologa ale nieregularne dniami. Moja pani doktor uważa ze mogą się roznic o kilka dni. No ok-ale jeśli w ciągu ostatnich 6 mcy mój cykl wygladal tak: 29 dni 28 dni 33 dni-tu miałam duże stresy związane z sesją egzaminacyjną 26 dni 29 dni 25 dni-wrocilam po 2 mcach z wakacji wiec może zmiana klimatu Moja pani dr twierdzi ze to są regularne miesiączki. Tyle ze przy takich chyba nic nie zaobserwuje? Dzis mam 26 dc. -i pytanie techniczne, jeśli jednak jest sens przy moich cyklach obserwować. Jak badać ten sluz? Czy rano, przy pierwszej wizycie w toalecie? Czy później? Technicznie po prostu powinnam zanim zrobie siku wytrzeć się papierem i zobaczyć czy wlozyc palce do pochwy? Dziekuje za cierpliwość ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#735 |
Zakorzenienie
|
Moja aplikacja która mnie wspomoże ma taki sluz:
suchy uczucie wilgoci(brak płynow, uczucie wilgoci) lepki kremowy(krem, balsam) wodnisty(jak woda) białko jaja kurzego(jasny, śliski) powiedzcie mi hipotetycznie jaki sluz którego dnia cyklu powinnam mieć przy prawidłowych cyklach trwających 28 dni? Na pewno mi to pomoze. Edytowane przez Agatau88 Czas edycji: 2013-09-29 o 08:36 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#736 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Na początku cyklu (po okresie) może w ogóle nie być śluzu. Następny jest biały, grudkowaty, nierozciągliwy. Im bliżej okresu płodnego, tym śluz staje się bardziej śliski, przezroczysty i bardzo rozciągliwy. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#737 |
Raczkowanie
|
Agatau kup sobie podręcznik do mtody roetzera (20zł)i przeczytaj. Jak bedziesz miała wątpliwości to wracaj do tematu, pytaj tutaj. Chciałabys stosować npr, ale nie masz podstaw, które da Ci podręcznik. Dodatkowo masz tam różne mozliwe sytuacje jakie mogą wystąpic w cyklu wiec warto wyłożyć ta kasę
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#738 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Edytowane przez anannke Czas edycji: 2013-09-29 o 09:25 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#739 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
W takim razie powinnam opierać się na pomiarze wskazującym 34 stopnie? Przecież to bzdura i ja takiej temperatury nie mam. Rtęciowy pokazuje normalną za pierwszym pomiarem. Stąd moje wątpliwości do termometru i nadal nie wiem czy ten w ogóle jest beznadziejny, czy ja trafiłam na kiepski egzemplarz czy jestem tak ograniczona, że nie umiem zmierzyć temperatury ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#740 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co do tego jaką temp. pokazuje - możliwe że jest wadliwy ale trudno mi to stwierdzić - jeśli masz wątpliwości reklamuj albo kup inny termometr do npr albo mierz dwoma i zobacz czy interpretacja wykresów na podstawie obu pomiarów pokrywa się. Przecież to w końcu nie ważne czy termometr wskaże że masz 34 czy 35stopni bo ważna jest różnica temperatur. jeśli microlife zawsze będzie ci pokazywał niższą temperaturę to nie przeszkadza w niczym o ile zawsze tak działa a nie że raz niską a raz wysoką. Edytowane przez anannke Czas edycji: 2013-09-29 o 12:11 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#741 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Reklamować nie mogę, bo nie mam już dowodu zakupu. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#742 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A mierzysz zawsze tyle samo czasu temperaturę? Np do pikania i od razu wyjąć? gdzieś czytałam że dziewczyny mierzą też tak że wkładają, mierzą pierwszy raz i zaczyna pikać to wyłączają, zaraz włączają (bez wyjmowania) i mierzą ponownie do pikania. Zapisują drugi pomiar http://www.naturalnemetody.fora.pl/f...y,2924-15.html tu masz to napisane. Edytowane przez anannke Czas edycji: 2013-09-29 o 12:57 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#743 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie mam na myśli ze 28 dniowy to prawidłowy, ale podaje to za przykład. Dziekuje za opisanie tego sluzu ![]() Cytat:
Tylko ksiazke o jakim tytule kupic? Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 15:16 ---------- Poprzedni post napisano o 14:52 ---------- Zalogowalam się na ovu ![]() Zobaczymy jak będzie mi to szło ![]() Edytowane przez Agatau88 Czas edycji: 2013-09-29 o 13:53 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#744 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#745 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#746 |
Zakorzenienie
|
Wiesz co - myślę żebyś na luzie spróbowała to zmierzyć tym termometrem co teraz masz. Póki dostaniesz nowy ci minie a już się wciągniesz. Albo raz mierz i zapisuj wszystkie pomiary codziennie i zobacz co ci wyszło albo tą metodą "podwójnego" mierzenia ale zawsze tak samo! Jak współżyjesz to zastosuj antykoncepcję mechaniczną. I spróbuj zinterpretować wykres. Bo takie wyrwane z kontekstu, raz mierzone tak, raz siak to bez sensu jest bo w sumie to nie wiadomo co z tym termometrem. No i może mierz w pochwie bo tam jest podobno precyzyjniej.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#747 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#748 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Myślę że spoko ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#749 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Edytowane przez Glodomorek Czas edycji: 2013-09-29 o 21:44 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#750 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Antykoncepcja (hormonalna czy mechaniczna) to bariera między małżonkami i zrobienie wszystkiego, żeby nie doszło do poczęcia. Stosując NPR jesteśmy gotowi przyjąć dziecko ZAWSZE. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:31.