![]() |
#721 |
Konto usunięte
|
Dot.: Hejsterskie filolożki
Raz, dwa, siadam do literatury. Dzień chłodniejszy, można zaopatrzyć się w kawę, ciastka i ryć
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#722 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Doczytałam resztę stron i uderzyła mnie jedna rzecz: Wy naprawdę tak ostro uczycie się do egzaminów z PNJ? Przecież języka nie da się opanować w 2-3 dni ![]()
![]() |
![]() |
#723 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Jakbym miała w ogóle nie tknąć się języka przez cały rok, to wierz mi, że moje studia mijałyby się z celem. Ale nie zawsze pamiętam dokładnie np. słownictwo z 7-stronicowego tekstu o horoskopach, który był w listopadzie, a nóż może się coś pojawić na egzaminie. Żeby podejść do egzaminu, jak wiesz, musimy mieć zaliczenie, więc analogicznie musiałyśmy uczyć się regularnie w trakcie całego roku na kolokwia i inne. Ostatnio do egzaminu nie powtarzałam nic, bo dzień przed egzaminem z praktycznej miałam wymagający egzamin z tłumaczenia, który zjadł mi bardzo dużo czasu i nerwów; bałam się, jak mi pójdzie praktyczna a zdałam na 4, przy czym ustny poszedł mi najlepiej, ponieważ dostałam z niego 5. To, że narzekam, nie oznacza, że nic nie robię. Nie wiem skąd przyszło ci do głowy, że "opanowujemy język w 3 dni". Edytowane przez fb24380c66adcd12b33e8f4bdd3c2d486418deb5_5f7f99f1ecd69 Czas edycji: 2013-06-23 o 12:15 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#725 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#726 | |
Zakorzenienie
|
[1=fb24380c66adcd12b33e8f4 bdd3c2d486418deb5_5f7f99f 1ecd69;41450369]Przecież te 2,3 dni to czas na powtórzenie materiału- zobaczenie, co robiliśmy i przypomnienie sobie (ale nie nauka) słownictwa z danego działu. [/QUOTE]
Najwyraźniej źle Was zrozumiałam... [1=fb24380c66adcd12b33e8f4 bdd3c2d486418deb5_5f7f99f 1ecd69;41450369]Żeby podejść do egzaminu, jak wiesz, musimy mieć zaliczenie, więc analogicznie musiałyśmy uczyć się regularnie w trakcie całego roku na kolokwia i inne.[/QUOTE] No właśnie, wychodzę z założenia, że jak to zaliczyłam, to znaczy, że umiem ![]() [1=fb24380c66adcd12b33e8f4 bdd3c2d486418deb5_5f7f99f 1ecd69;41450369]To, że narzekam, nie oznacza, że nic nie robię.[/QUOTE] Aha, czyli jak narzekasz, to znaczy, że się uczysz? Ok, zapamiętam na przyszłość ![]() [1=fb24380c66adcd12b33e8f4 bdd3c2d486418deb5_5f7f99f 1ecd69;41450369] Nie wiem skąd przyszło ci do głowy, że "opanowujemy język w 3 dni".[/QUOTE] Po prostu takie wrażenie można odnieść czytając wątek 3-4 strony wstecz ![]() Cytat:
![]() Dzięki za oświecenie, bo już myślałam, że to ze mną jest coś nie tak.
![]() |
![]() |
#727 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Poza tym zapewne doczytałaś, narzekałam bo bardzo żałuję, że wybrałam akurat filologię, za to staram się przymusić do nauki a ostatnio nawet zaczęłam kuć ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#728 |
Zadomowienie
|
Niestety tak;(, a jak już Kamiliah napisała, nasza uczelnia ma talent do wymyślania jakichś zupełnie nieprzydatnych i nieżyciowych tekstów. Sama właśnie doskonale pamiętam charakterystykę osób danego znaku zodiaku, którą nas uraczyli w zeszłym roku. Ideę samego tekstu rozumiem, bo były w nim nazwy znaków zodiaku i dużo cech charakteru. Niestety nie mogłam pojąć, po co na egzaminie był temat "cechy osób spod różnych znaków zodiaku" i oprócz nauczenia się nazw zodiaku i cech charakteru musiałaś jeszcze zapamiętać, co do czego przypasowują w podręczniku. I własnie wiele jest tekstów, gdzie oprócz słówek (mniej lub bardziej przydatnych) musisz nauczyć się jakichś kompletnie niedorzecznych rzeczy. Albo zupełnie kretyński tekst z tego roku (Kamiliah - ciebie on też czeka) dotyczący subkultur młodzieżowych, gdzie trzeba się nauczyć, że hipisi sobie siedzą na ulicach i śpiewają, a słuchający metalu chodzą w czarnych skórzanych kurtkach i bandanach (niedorzecznośc do kwadratu).
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#729 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Edytowane przez fb24380c66adcd12b33e8f4bdd3c2d486418deb5_5f7f99f1ecd69 Czas edycji: 2013-06-23 o 16:20 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#730 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() W pracy będzie wymagany specjalistyczny język, którego opanowanie zajmie góra dwa miesiące i to na zasadzie - nie wiem czegoś, otwieram słownik, i już wiem. Żadna to filozofia. A sama mówisz, że tego przydatnego w życiu codziennym nauczyłaś się sama. A to właśnie studia powinny Cię nauczyć, jak po prostu w sposób swobodny komunikować się z kimś w języku obcym. A te wszelkie rozległe tematy powinny być na 2 planie, bo ile znajdzie się ludzi, z którymi będę miała okazję porozmawiać o 20 rodzajach roślin, czy też o stylach architektonicznych.... A co do nauki na PNJ - to głównie uczymy się słówek z bloków tematycznych, no i wiadomo - powtarza się zasady, wyjątki. A najbardziej to się powtarza przed ustną, bo jednak jak Cię zaskoczą ni z gruszki ni z pietruszki - skomentuj bieżące wydarzenia sportowe, a ja o sporcie nie mam zielonego pojęcia, to wypadałoby cokolwiek w necie wybadać, żeby coś powiedzieć. A hlr zaliczyłam ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#731 |
Zakorzenienie
|
[1=fb24380c66adcd12b33e8f4 bdd3c2d486418deb5_5f7f99f 1ecd69;41453368]Kocham, kocham naszą uczelnię. Kocham po prostu. Gdy kiedyś zapytałam się, dlaczego nasze teksty na zajęciach są tak idiotyczne (jak na przykład uskarżanie się Aliny Pawłownej na to, że rodzina jej nie pomaga w domowych obowiązkach) i dlaczego są to rzeczy typu: makijaż, fryzury, gospodarstwo domowe, horoskopy, botoks (mój "ulubiony" tekst, wałkowany przez dwa tygodnie), o mało nie wyleciałam z zajęć, a prowadząca z oburzeniem powiedziała, że to rzeczy "bardzo przydatne". Tak, żeby siedzieć w domu i pachnieć albo szukać w ruskim necie opinii o kosmetykach. Czad. To są przyjemne tematy, ale gdy robione są OBOK normalnych, przydatnych, sensownych, innych tematów.[/QUOTE]
Zdradź co to za uczelnia ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#732 |
Konto usunięte
|
Państwowa, ranking uczelni "Wprost" 2013-> Nauki społeczne i filologie obce-> 3 miejsce
![]() Chciałabym tylko dodać, że wypowiadam się o moim kierunku, nie o reszcie, która działa naprawdę prężnie i sensownie, przynajmniej z tego co widać i co mówią znajomi (bo jeśli chodzi o filo, chociażby angielskie, germańskie czy przeróżne mieszanki z chińskim czy japońskim, to tam rzeczywiście jest istny hardcore a i wymagania są naprawdę...naprawdę ![]() Edytowane przez fb24380c66adcd12b33e8f4bdd3c2d486418deb5_5f7f99f1ecd69 Czas edycji: 2013-06-23 o 17:33 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#733 |
Zadomowienie
|
[1=fb24380c66adcd12b33e8f4 bdd3c2d486418deb5_5f7f99f 1ecd69;41454114]Państwowa, ranking uczelni "Wprost" 2013-> Nauki społeczne i filologie obce-> 3 miejsce
![]() Chciałabym tylko dodać, że wypowiadam się o moim kierunku, nie o reszcie, która działa naprawdę prężnie i sensownie, przynajmniej z tego co widać i co mówią znajomi (bo jeśli chodzi o filo, chociażby angielskie, germańskie czy przeróżne mieszanki z chińskim czy japońskim, to tam rzeczywiście jest istny hardcore a i wymagania są naprawdę...naprawdę ![]() Albo prościej - jest to uniwersytet, a druga litera skrótu to ś ![]() Właśnie z tego, co wiem to inne kierunki jakoś to mają lepiej zorganizowane, a u nas jak zwykle bałagan... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#735 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
![]() To, co mogę zareklamować, poza innymi kierunkami niż rus, to warunki, w jakich studiujemy ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#736 |
Zakorzenienie
|
pokonałam sesję !
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#737 |
Zakorzenienie
|
graty.
a ja walczę z historią. masakra. ile tego jest. to ja na licencjat mam mniej zagadnień do opanowania. ![]()
![]() |
#738 | |
Zadomowienie
|
Gratulacje!
Mi został tylko jeden dzień, zakładając, że mnie w ogóle dopuszczą do egzaminu ![]() Cytat:
I też mogę pochwalić warunki, w których studiujemy (Klima, klima, klima!) |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#739 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja też nie lubię hl - wszystkiego jest za dużo. Ja np. nie lubię iść na egzamin ze świadomością, że przeczytałam streszczenie, bo może zdarzyć się tak, że egzaminator zapyta mnie o jakiś szczegół z książki i będzie lipa. Lubię książki, lubię się nad przeczytanym tekstem zastanowić, jednak nie na zasadzie analizy literackiej ![]() ![]() Ja to warunków nie mogę pochwalić, brak okien, wąskie korytarze i ilość ludzi w nich stłoczona robi taki zaduch, że zemdleć można... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#740 |
Konto usunięte
|
Akurat wydział odwalili nam przepiękny. I bardzo dobrze wyposażony
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#741 |
Raczkowanie
|
Wydziały ładny, ale mijałam go 6 razy w tygodniu jadąc do Katowic na zajęcia z japońskiego i angielskiego i uznałam, że nie chcę już więcej (a przede wszystkim, że nie chcę mieszkać w domu).
Koniec sesji!!! 5 z egzaminu z PNJ ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#742 |
Raczkowanie
|
pozdrowienia z wakacji!
nie wiem, jakim cudem, ale zaliczyłam PNJCz ![]()
![]() |
#743 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#744 |
Konto usunięte
|
Została mi literatura
ale nie sądzę żę zdam. Nigdy nie miałam września. Kiedyś musi być ten pierwszy raz. ---------- Dopisano o 19:39 ---------- Poprzedni post napisano o 19:38 ---------- BOŻE JAKIEGO MAM HEJTA, jak ja nienawidzę tej uczelni, boże drogi #@_(*%*@#$*!@$!*@#!@*#! po preostu !@($!)#$)*!@*#!@*#!)*@*)# !@321 chodzę po domu i takie przekleństwa lecą że sąsiedzi chyba po opiekę społeczną zadzwonią żeby mi koty zabrali ![]() po prostu #@%*(@$T EA BOŻEEEEE WE%P$@Ptsd8fsdoprfsdiofst 43542eusfdgsj sd/tu4w39tu9w4 jaki ja mam zły dzień |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#745 |
Konto usunięte
|
Też mam literaturę, walczę z symbolizmem a gdzie tu jeszcze do pieriestrojki
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#746 |
Konto usunięte
|
przykro mi xD symbolizm w żadnej dziedzinie mi nie podchodzi xD zwłaszcza w sztuce
trololololo ja się nie uczę leje na to ciepłym moczem. zdrowie psychiczne jest wazeniejsze ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#747 | |
Zakorzenienie
|
[1=fb24380c66adcd12b33e8f4 bdd3c2d486418deb5_5f7f99f 1ecd69;41473997]Też mam literaturę, walczę z symbolizmem a gdzie tu jeszcze do pieriestrojki
![]() będziemy się jednoczyć duchowo. Cytat:
dlatego już myśle dzisiaj o wakacjach. i też mnie nosi.
![]() |
![]() |
#748 |
Konto usunięte
|
nie no ja jestem tak wściekła że stwierdziłam: nie ma opcji.
nie uczę się. shit happens. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#749 |
Zakorzenienie
|
a ja usłyszałam nowinę, że dzisiaj wszyscy zdali.
wykładowca trzyma po godzinie każda osobą, wyciska ostatnie soki, ale pomaga. no i niby mnie to motywuje, aby zdac teraz. ale jak się wzięłam na dobre za to na dwa dni przed to nie zdążę z całością ![]()
![]() |
#750 |
Konto usunięte
|
....:<
kolejna sesja zakończona powodzeniem. indeks zdany. czas na wakacje ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:30.