|
|
#61 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Dividi,szop i łikend-a ponoć Polacy nie gęsi i swój język mają...
Cytat:
.Przekonałaś mnie. A co powiesz na to .Wczoraj się wybajlaczyłam za wszystkie czasy i dostalam takiego doloru stópek,że dziś nie jestem w stanie nawet andaczyć .(zdanko fikcyjne oczywiście i mam nadzieję,że zrozumiałe-wszak tylko 3 zapożyczenia -a z jakiego języka ?nieważne-ważne,że zapożyczone ).
|
|
|
#62 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#63 |
|
Zakorzenienie
|
akurat wiem, co to znaczy baile
![]() Freso - cos sie zoczyłas, podobnie jak ja. łypiesz na mnie :P acha, zapomnialam napisac. ABJW - znaczy: a bo ja wiem ![]() a PPNMSP - po prostu nie moglam sie powstrzymac.
nie bo tu nie ma nieba jest prześwit między wieżowcami a serce to nie serce to tylko kawał mięsa a życie jakie życie poprzerywana linia na dłoniach a bóg nie ma boga są tylko krzyże przy drogach Własną głupotę ludzie zwykli nazywać doświadczniem
|
|
|
|
|
#64 |
|
Zakorzenienie
|
Randzie bonie
Trendy jakoś wszyscy rozumieją, jezzy z biegiem czasu też zajarzyli ''wszyscy''. A nie od razu wyjazd z: jupka /spódnica/ mi się poplamiła. ![]() Więc tak: nie hipkej. Lexie, ozdobny zwis męski rządzi.
|
|
|
#65 | ||
|
Zakorzenienie
|
Brzmi znajomo
Cytat:
.A tych skrótów nie znałam Cytat:
Poza tym-Awia udowodniła,że to było zrozumiałe .
|
|
|
#66 |
|
Zakorzenienie
|
żarcik /no wiem/: może dlatego, że tych skrótów nie było..? A jak rulezzz coś innego niż inglisz, to i tak do języka wlezie, a jak nie: rulezzz, to za Chiny nie wlezie. ![]() Motyla noga.
|
|
|
#67 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Aha-zapomnialam wcześniej
|
|
|
#68 |
|
Przyjaciel wizaz.pl
|
|
|
|
|
|
#69 |
|
Zakorzenienie
|
bo u mnie jest kilka osób, które hiszp. uczą się od jakiś 8 lat i mają na tym punkcie świra... ( czytaj : nie ja )
|
|
#70 |
|
Mrs Mrau
|
ciekawe czy 'szajs' to jakies zapożyczenie
|
|
|
|
|
#71 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
#72 |
|
Przyjaciel wizaz.pl
|
|
|
|
|
|
#73 |
|
Zakorzenienie
|
Lawirowanie między jęzkami jest dla mnie naturalne i nie razi mnie, gdy ktoś faktycznie aksętuje, ''bo''.
Natomiast razi mnie szpan - chyba, jeśli 20 lat mieszkasz w Polsce i jedziesz do Stanów na kilka tygodni, to nie powód, by po powrocie nie radzić sobie z polskim? Z autopsji wiem, że to jednak nie: powód, ale ja może jakaś dziwna jestem. ![]() Uważam jedynie, że tak kręcą językami w buziach największe buraki.
|
|
|
#74 |
|
Wtajemniczenie
|
Zdaje mi się, że to z niemieckiego...
|
|
|
#75 |
|
Zakorzenienie
|
Też mi się tak o uszy obiło
.Cattt-welcome back .
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#76 |
|
Konto usunięte
|
Freso,co tu zagladam,to masz inny avatar
![]() Yyyyy,obrazek
|
|
|
|
|
#77 |
|
Zakorzenienie
|
Szperam,szperam w moich zbiorach i nic mi się nie podoba .Na razie zostawię ten-bo już mnie oczy bolą od tych obrazków
|
|
#78 |
|
Zakorzenienie
|
To od 'Scheisse' z niemieckiego.
|
|
#79 |
|
Raczkowanie
|
Myślę, że obcojęzyczne wtrącenia, takie jak dvd czy łikend, są nieuniknione. Jednak to skutek uboczny przemian gospodarczych i technicznych. Osobiście uważam to za całkiem naturalne zjawisko. Z problem tym borykano się już dawno temu, kiedy to nikt nie śnił o długim łikendzie, mianowicie choćby słowo 'krawat', które także jest zaporzyczeniem z obcego języka (teraz akurat nijak nie mogę przypomnieć sobie z jakiego) budziło kontrowersje i oburzenie, było traktowane jako zaprzedanie języka polskiego. Czy jednak wyobrażacie sobie dawać ojcom pod choinkę Zwis Męski Przedni? Bo takie było jego czysto polskie określenie.
![]() Innaczej zaś jest z tzw. nowomową, czyli wszelkimi 'sorki'. O ile to jeszcze zdzierżę, to na wszelkie tesh, mash, jush mam odruch wymiotny. O cholera, mam piętnaście lat, czy jestem niedzisiejsza?
|
|
|
|
|
#80 |
|
Zakorzenienie
|
A mnie nie drażni takie słownictwo. Może tylko jak ktoś w tramwaju mówił mi sorry, jak chciał np. żebym go przepuściła przy drzwiach sorry to przeciez równoznaczne z przykro mi
![]() Ostatnio sama sie zastanawiałam co można powiedzieć zamiast weekend ![]() A ja z racji tego, że w Anglii siedze, nagminnie mieszam język polski z angielskim i raczej tak szybko mi to nie przejdzie
|
|
|
|
|
#81 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#82 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
żenada? nie sądzę gdy siedzi się za granicą 10 lat, to nabywa się po prostu językowej swady, natomiast gdy dopiero przeciera się szlaki, zdarzają się "wpadki"myslę,że "najlepszym" również się zdarzały ale się do nich nie przyznają teraz, gdy z językiem obcują że hoho
|
|
|
#83 |
|
Rozeznanie
|
W średniowieczu zapożyczano z łaciny i czeskiego, w renesansie z włoskiego, oświecenie to moda na francuszczyznę, w romantyzmie nasiliły się wpływy z języka niemieckiego. Wielką "ekspansję" angielskiego (języka dyscyplin technicznych) w XX/XXI wieku postrzegać należy po prostu jak naturalny (i nie pierwszy tego typu) proces, z którym walka byłaby syzyfową pracą. Czyli niczego odkrywczego nie napisałam.
W próbie budowania zewnętrznych (tzn. spoza systememu językowego) kryteriów normy i poprawności mamy trzy możliwe podejścia: - puryzm (ortodoksyjna obrona tego, co polskie i towarzyszące jej zjawisko wyszukiwania rodzimej nazwy za wszelką cenę, jak w zwisach męskich); - liberalizm "i wszystko można", nawet do rdzenia nazwy zakładu pogrzebowego dodać profesjonalnie brzmiącą końcówkę "EX" by wyszło dumne GRABEX (=> moja ulubiona egzemplifikacja );- racjonalizm narodowy - "gdy mam do wyboru formy polską i obcą, to wybieram tę pierwszą"; Ja chyba wpisuję się w ten trzeci nurt. Tak jak nie zatrzymuję się nad swojsko już brzmiącą lekcją (wywodzącą się przecież od łac. lectio) czy mniej zadomowionym [bo nieodmiennym] kakao - bo nie ma na to "naszych" synonimów - tak toleruję, korzystam z [łikendów] i [dividi], które już dawno w nasz system leksykalny wsiąkły. Z tego powodu, że nie znam jednostek leksykalnych polskiego pochodzenia, odnoszących się do tych desygnatów. Jednostek leksykalnych, a nie frazeologizmów, bo końcówka tygodnia - to już wyrażenie. A jeśli nawet się uprzemy, to koniec tygodnia nie niesie ze sobą tej informacji, co weekend: że [przede wszystkim] są to dni wolne od pracy. Ale za to nawet w mowie potocznej wolę polskie: wizerunek, niż image przepraszam, niż sorry świetne, niż super fajne, niż cool i sama nie wiem, czy na żałosne magic cream(y) i styling effect(y), na które zwróciła uwagę Spray, patrzę bardziej z niesmakiem czy z politowaniem. P.S. A za ten wątek, Freso, muszę Cię
Od 09/02/2010: 89 - 88 - 87 - 86 - 85- 84 -83-82 - 81 - 80 - 79- 78 - 77 - 76 - 75 -74 - 73 - 72 - 71 - 70 kg Edytowane przez tama Czas edycji: 2006-12-04 o 13:03 Powód: literówki, styl, poprawka merytoryczna |
|
|
|
|
#84 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Im dłużej mieszka się za granicą ,tym łatwiej o wpadkę językową i przemycanie do j.polskiego na przykład wyrazów z języka obcego.Gdybym chciała zaszpanować,co drugi wyraz pisalabym "vale" lub "si,si".Pytanie tylko-po co?Jakoś nie uważam,żeby takie wtrącanie obcych słówek było czymś najnormalniejszym na świecie-zwłaszcza,gdy ktoś jest na etapie przecierania szlaków.Upieram się przy swoim -zna 3 wyrazy na krzyż po angielsku i wtrąca je do każdego zdania.Osoba,która włada biegle więcej niż jednym językiem-nie ma problemu z ich rozróżnianiem( jestem nieskromna-więc powiem wprost-myślę o sobie chociażby ).A jeśli już coś wtrącę to tylko i wyłącznie dla zabawy-a nie "szpanowania". Cytat:
.Dziękuję za miłe słowa
|
|
|
#85 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A czemu mi się miesza?Może dlatego, że mieszkam z Polakami, pracuje z Polakami, Anglikami , Hindusami, Kurdami, Słowakami. I często mi się zdarza, że równoczesnie gadam z kimś po polsku i po angielsku. A niewierze, że jak przyjeżdzacie do Polski to nie zdarza sie osobą mieszkajacym za granicą powiedziec coś w obcym języku. No chyba, że ja jakaś dziwna jestem
|
|
|
|
|
|
#86 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A tak z przemyśleń, to czy Freso nie zostałaś zainspirowana językiem hiszpańskim przy zakładaniu tego wątku Bo oni to sobie dobrze radzą z obcymi wyrazami - tworzą własne No i rzeczywiście w hiszpańskim ładniej brzmi mi fin de semana niż jakiś weekend ![]() Cytat:
Cytat:
A swoją drogą wiecie, że w języku polskim są bodajże dwa rdzennie polskie słowa ![]() Edit. Cytat:
![]() Cytat:
A przynajmniej większość. Nawet mają swoje skróty na AIDS [SIDA], HIV [VIH] i organizacje międzynarodowe
|
|||||
|
|
|
|
#87 |
|
Zakorzenienie
|
mnie słowa weekend, shop, OK, nie drażnią
Jednak jeśli słyszę w szkole przekleństwa, wyrazy niecenzuralne mówione w j. angielskim, mocno mi się ciśnienie podnosi, osoby nadużywające takich wyrazów nie przejmują się obecnością w pobliżu profesora, słoowa K*** nie słyszałam, jednak wiele innych przekleństw w j. angielskim tak. Dziwi mnie to i to bardzo. Przecież spora część społeczeństwa jednak jakieś te podstawy j. angielskiego zna, zwłaszcza wykładowcy i wiedzą co te słowa oznaczają. K** nie powiedzą a O F**k już tak. Nadużywanie wszelakich Sorry, Please też jest nagminne, a przecież nasze Proszę, Przepraszam brzmi o wiele ładniej
|
|
|
#88 |
|
Mrs Mrau
|
|
|
|
|
|
#89 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
.Wiele razy myślałam sobie,jak to możliwe,że oni wszystko mówią po swojemu(co mi się bardzo podoba) a my jakoś nie możemy (co mi się już tak bardzo nie podoba ).Stąd między innymi ten wątek .
|
|
|
#90 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
| Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:18.

)
.

.
![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)

gdy siedzi się za granicą 10 lat, to nabywa się po prostu językowej swady, natomiast gdy dopiero przeciera się szlaki, zdarzają się "wpadki"

A swoją drogą wiecie, że w języku polskim są bodajże dwa rdzennie polskie słowa