![]() |
#61 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Regionalizmy
Ostatnio na wolontariacie powiedziałam że potrzebuje "zastrugaczkę" i usłyszałam: słychać że jesteś z Krakowa.
Pozwole sobie zacytować fragment książeczki "Kochajmy sie!". Różnice między Krakowem a Warszawą (pierwsza krakowska, druga warszawska): akuratnie/ właśnie (mi się rzadko zdarzyło spotkać) alkohol/ trunek bańki/ bombki beretka/ beret cedzak/ durszlak (u mnie w domu się mówiło durszlak jednak, choć spotkałam się i z cedzakiem) chałat/ fartuch chochla/ łyżka wazowa chrust/ faworki coś/ cóś cumelek/ smoczek (oj tak bardzo popularne) drewutnia/ drwalnia flaszka/ butelka flizy/ kafelki gajowy/ borowy golonko/ golonka iść na nogach/ iść piechotą jarzyna/ włoszczyzna kaszlał/ kasłał kawalerka/ garsoniera kisić/ kwasić kiszka/ kaszanka kiszone ogórki/ kwaszone ogórki konduktor/ bileter koniec pracy/ fajrant korkociąg/ grajcarek kremówka/ napoleonka ktoś/ któś kwaśne mleko/ zsiadłe mleko Liniuszek/ ryga lubią/ lubieją lufka/ ustnik łupiny/ obierki motorniczy/ motorowy mól/ mol na ile ta szybka?/ po ile ta szynka? (co raz rzadziej ale się słyszy) oczywiście: na ople/ na dwór natka pietruszki/ nać pietruszki nie prowadzimy/ nie sprzedajemy obowiązkowo/ musowo ogonek/ kolejka okąpać się/ ukąpać się omasta/ okrasa oszukiwać/ wyrolować parasolka/ parasol patroszyć/ paproszyć pinkle/ bambetle talerz płytki/ talerz płaski podworzec/ podwórko potanieć/ stanieć przeciąg/ cug przygotować/ przyszykować ptyś/ ekler rajtki/ rajtuzy ![]() sagan/ czajnik spaźniać eis/ spóźniać się sznurówka/ sznurowadło śledziówka/ ostatki ubrać coś/ założyć coś weka/ bułka wrocławska lub paryska zabraknąć/ braknąć zapalić w piecu/ rozpalić w piecu zeszyt/ kajet ziemniaki/ kartofle żurek/ barszcz biały To tylko wycinek z książki, wybrałam te które wydawały mi się znajome. Nie znam wszystkich regionalizmów warszawskich wiec jeśli ktoś ma ochotę proszę o poprawienie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#62 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 12:15 ---------- Poprzedni post napisano o 12:14 ---------- :d |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#63 |
Zakorzenienie
|
kapiszon jaki kaptur?? ja kapiszony znam jako takie naboje do zabawkowych pistoletów
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#64 |
Zakorzenienie
|
no, u mnie sie tak mówi(ło) :P
![]() |
#65 |
Zakorzenienie
|
A właśnie nowe słowa które poznałam w pracy - burchle czy tam bruchle i fajrant
"o matko klient przychodzi przed fajrantem i oczekuje że ja mu cośtam" albo "jak się poparzyłam to mi się burchle zrobiły" i trochę nie wiedziałam o co chodzi. ja nigdy tego nie słyszałam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#66 |
Zakorzenienie
|
fajrant to przerwa
![]()
![]() |
#67 |
Zakorzenienie
|
moja babcia kaszubka mówi bulwy chyba na ziemniaki, a inna z poznania mówi pyry
![]() ja tam wolę stare dobre kartofle ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#68 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#69 |
Raczkowanie
|
Muszynianka - moja prababcia mówi właśnie "bulwe" na ziemniaki
![]() No i słówko "fest", które znaczy mocno. Do widzenia - " do uzdrzeni" Brzeg morza - sztrąd. Pociąg - bana. Dzieci często mówią "idziemy na pachtę" co znaczy mniej-więcej wyjadanie komuś owoców z ogródka pod jego niewiedzę... No i Kaszubi ogólnie słyną z dosyć prostego spojrzenia na świat, nie owijają w bawełnę, często mówią to co myślą. U starszych ludzi częsty brak tzw. ogłady towarzyskiej. Funkcjonuje nawet taki kawał o Kaszubach. " Jak Kaszub powie 'srebrzyste mgły zasnuły szczyty gór'? ' Gowno je widzec." ![]() Edytowane przez goniiia Czas edycji: 2011-08-10 o 13:37 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#70 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Muszynianka, wydaje mi się że prawidłowo (po polsku) będzie poproszę bez niczego - będzie bez niczego. Zaznaczam że nie jestem polonistką ale opieram sie na logice matematycznej ![]() ![]() Edytowane przez Tygrysiak Czas edycji: 2011-08-10 o 16:28 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#71 |
Zakorzenienie
|
Ja kiedyś po zbyt długim obcowaniu z językiem angielskim, gdzie właśnie nie istnieje podwójne zaprzeczenie, powiedziałam do kolegi "dawno się widzieliśmy" co było dla mnie logiczne, ale dla niego nie
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#72 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
ach i jeszcze ja często używam słowa ekspres w odniesieniu do zamka błyskawicznego i podobno to też głównie w łódzkim się mówi, bo ludzie z innych regionów się dziwili. A i jeszcze na południu, głównie chyba na Podkarpaciu to zauwazyłam, bo mam stamtąd dużo znajomych, mówi się bluzka na szelkach, a u mnie bluzka na ramiączkach. Edytowane przez karl Czas edycji: 2011-08-10 o 18:22 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#73 | ||||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() "Fest" i "bana"też u nas funkcjonują, ale dzieciaki to na (c?)haby chadzją ![]() Jestem urzeczona poznańskim "piwem z kija", a pyry z gzikiem to jedna z moich ulubionych potraw ![]() |
||||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#74 |
Rozeznanie
|
piwo z kija to ja widziałam w Bieszczadach
![]() co to te pyry z gzikiem? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#75 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#76 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#77 |
Rozeznanie
|
ooo chyba kompletnie nie mój smak
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#78 |
Zakorzenienie
|
Chociaż u nas w domu, tzn. u babci Poznanianki i tej części rodziny, która tam została chodzi po prostu o ziemniaki (tłuczone) zmieszane z białym serem (twarogiem), często z dodatkiem śmietany; bo tutaj widzę, w tym co podesłałam, że o ziemniakach w mundurkach piszą...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#79 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#80 |
Zakorzenienie
|
Ochhh pyry z gzikiem!!! I kluski z pokrywki ^_^ babcine smaki
![]() ---------- Dopisano o 20:14 ---------- Poprzedni post napisano o 20:14 ---------- Oo oo o tak samo babcia z poznania mówi PYZY na drożdżowe kluski gotowane na parze ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#81 |
Raczkowanie
|
I jeszcze moja babcia mówi na ziemniaki w mundurkach "pulki" : )
A, i w liczbie mnogiej np zamiast "białki" (białka-kobieta) mówi się "białczi" Zamiast "pulki" - "pulczi" itp. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#82 |
goniąca własny ogon..
|
Dostaję szału, jak słyszę od Rzeszowiaków: wyjść na pole.
Zwłaszcza, że nie znoszę wsi! Doprowadza mnie to do szewskiej pasji... Cały świat mówi na dwór ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#83 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
W moich łódzkich okolicach funkcjonuje też tajemnicze słowo "pruciać", z któego śmieją się moi znajomi, a które oznacza grzebać,szukać czegoś ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#84 |
Zakorzenienie
|
pampuchy występowały w tej bajce władcy much
![]() hmmm a ja "nie fogluj się" znam jako "nie kłopocz się" |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#85 | ||||||
Zakorzenienie
|
muszynianka, bez niczego
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() zachachmęcić to raczej w znaczeniu skombinować coś, ukraść albo ukryć prawdę, dochówka to taki jakby kanał w piecu/kuchni, gdzie można suszyć np. owoce, albo coś podpiekać ![]() zaciągają także ludzie z Podlasia, na Podkarpaciu, ale takze Ślązacy i górale, tyle że jakby w drugą stronę ![]() Cytat:
![]() ![]() a jeszcze z tym "na pole", moja rodzina z Jastrzębia-Zdroju tak mówi ![]() Cytat:
![]() rodzina ze Śląska mówi też okąpać się Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ale nadal nie znoszę, jak mówią placki na różne ciasta ![]()
![]() |
![]() |
#86 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#87 |
Zakorzenienie
|
Inkarnatka dzięki za dokładne poprawki
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#89 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#90 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:50.