![]() |
#61 | |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 203
|
Dot.: Co by¶cie zrobi³y gdyby w Polsce by³o teraz tak jak na Ukrainie
[1=019cbfde5cc6e455fa19b01 1903180c9b735c7f6;4796549 8] Wiêc podejrzewam, ¿e jakby¶cie ucieka³y, to raczej z ma³ym tobo³kiem i dokumentami, a nie ze spakowan± walizk±
![]() I "uciek³yby" co najwy¿ej do granicy z Czechami albo Niemcami. ![]() W razie wybuchu konfliktu zbrojnego, jedn± z pierwszych rzeczy jakie zrobi³aby Unia Europejska, by³oby zawieszenie swobody przep³ywu osób wobec obywateli polskich. A do USA czy Kanady nawet dzi¶ wyje¿d¿aæ swobodnie nie mo¿na, co dopiero podczas wojny. Dobrym przyk³adem jest obecnie Ukraina - jej obywatele, je¶li uciekaj± za granice, to do ... Rosji, bo tylko tam s± wpuszczani. ---------- Dopisano o 21:12 ---------- Poprzedni post napisano o 21:10 ---------- Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#62 | ||
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 22 549
|
Cytat:
Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#63 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 3 121
|
My¶lê, ¿e pytanie z w±tku dotyczy³o raczej tego, czy by¶my stanê³y do walki czy ucieka³y przed t± wojn±, nie dotyczy³o za¶ technicznych aspektów przekraczania granicy w okresie wojny
![]() ![]() Ja bym spieprza³a jak tylko by siê da³o, wszelkimi sposobami. Gdyby siê da³o uciec przed wojn±, to super, gdyby 'znienacka' Rusek wszed³ i granice by pozamykali- to by siê kombinowa³o inaczej. W ka¿dym razie, na front bym nie posz³a, tyle. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#64 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 203
|
[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;47975570]Sk±d wiesz co zrobi³aby Unia Europejska? [/QUOTE]
Nie wiem, tak jak i ty tego nie wiesz. Natomiast uwa¿am, ¿e UE musia³aby zrobiæ wtedy to co konieczne, by zapobiec katastrofie w postaci nap³ywu milionów uchod¼ców, czyli zamkn±æ granice innych pañstw cz³onkowskich z Polsk±. Tak samo zreszt±, jak granice np. z Bu³gari±, £otw±, czy Grecjê, gdyby znalaz³y siê w tej sytuacji. Z tym, ¿e z uwagi na ró¿nice w liczbie ludno¶ci, nap³yw uchod¼ców z Polski grozi³by Europie kilkunastokrotnie wiêksz± katastrof± humanitarn±, organizacyjn± i ekonomiczn±, ni¿ w wypadku £otwy. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#65 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 5 910
|
My z tz mamy plan, jesli by tylko powa¿ne s³uchy dosz³y ¿e co¶ niedobrego siê dzieje to od razu wyjezdzamy, póki jeszcze by mo¿na. Gdzie? Do Stanów. Wizê mamy. Mamy gdzie tam siê zatrzymaæ. Tz i tak tam pracuje, tylko zdalnie wiec problemu nie ma. Tylko pytanie co z najbli¿szymi, czy potrafi³abym zostawiæ rodziców. Trza im wizê juz za³atwiaæ
![]() A tak na powa¿nie, mam nadziejê, ¿e nie bêdzie tak ¼le,ze trzeba by uciekaæ. Edytowane przez ellish Czas edycji: 2014-09-02 o 20:59 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#66 |
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 296
|
Nie wiem co bym zrobi³a, ale na pewno nie wyjadê z kraju.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#67 |
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 50 575
|
Wy tu pitu pitu.. a ja mam powa¿ne pytanie..
Gada³am o tym z T¯-em z racji tego, ¿e by³ w wojsku.. co by by³o gdyby by³a wojna w Polsce.. Przecie¿ on jak go wezw± to musi siê stawiæ ![]() A to uchylanie siê to jak to jest? On bêdzie w Polsce i siê uchyla a jak wyjedzie to siê uchyla czy nie? (mamy rodziny w innych krajach tak¿e nie by³oby problemu - W³ochy, Belgia, Londyn) |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzeda¿e
![]() |
#68 |
BAN sta³y
Wiadomo¶ci: 4 919
|
Temat dotyczy³ tego, jaka by³aby wasza reakcja gdyby wasz facet pojecha³ dobrowolnie jako ochotnik walczyæ w jakim¶ rejonie w imiê wy¿szych idea³ów (tak jak na przyk³ad z batalionów ochotniczych na Ukrainie).
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#69 | |
BAN sta³y
Wiadomo¶ci: 1 148
|
Cytat:
[1=b3e038722b79d57d9174818 9c48a0d4b42934a7c_612ac00 51d267;47976735]Wy tu pitu pitu.. a ja mam powa¿ne pytanie.. Gada³am o tym z T¯-em z racji tego, ¿e by³ w wojsku.. co by by³o gdyby by³a wojna w Polsce.. Przecie¿ on jak go wezw± to musi siê stawiæ ![]() A to uchylanie siê to jak to jest? On bêdzie w Polsce i siê uchyla a jak wyjedzie to siê uchyla czy nie? (mamy rodziny w innych krajach tak¿e nie by³oby problemu - W³ochy, Belgia, Londyn)[/QUOTE] |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#70 |
Zakorzenienie
|
Z tego co wiem to jak wyjedzie a dostanie wezwanie to jest jak uchylenie. Jesli wróci to wtedy bêdzie mia³ spory problem. W takim wypadku najlepiej nie wracaæ do kraju.
Tak s³ysza³am,ale pewna nie jestem. Edytowane przez ellish Czas edycji: 2014-09-02 o 21:59 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#71 | |
Konto usuniête
|
Cytat:
Ciê¿ko odpowiadaæ co zrobi³oby siê w sytuacji, która nie ma szans wyst±piæ. Wybra³am sobie celowo faceta, którego do wojska nic nie wci±gnie. Dlatego równie dobrze móg³by¶ pytaæ co zrobi³abym gdyby porwa³o go ufo. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#72 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 24 367
|
A co do t¿ to zapowiedzia³am, ¿e w razie potrzeby obetnê mu prawy palec wskazuj±cy.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#73 |
Zakorzenienie
|
[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;47977294] Wybra³am sobie celowo faceta, którego do wojska nic nie wci±gnie. Dlatego równie dobrze móg³by¶ pytaæ co zrobi³abym gdyby porwa³o go ufo.[/QUOTE]
Niestety ale jak wojna, to facet dostaje wezwanie i ju¿. Nie on decyduje. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#74 |
Konto usuniête
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#75 | |
Wtajemniczenie
Wiadomo¶ci: 2 682
|
Cytat:
[1=b3e038722b79d57d9174818 9c48a0d4b42934a7c_612ac00 51d267;47976735]Wy tu pitu pitu.. a ja mam powa¿ne pytanie.. Gada³am o tym z T¯-em z racji tego, ¿e by³ w wojsku.. co by by³o gdyby by³a wojna w Polsce.. Przecie¿ on jak go wezw± to musi siê stawiæ ![]() A to uchylanie siê to jak to jest? On bêdzie w Polsce i siê uchyla a jak wyjedzie to siê uchyla czy nie? (mamy rodziny w innych krajach tak¿e nie by³oby problemu - W³ochy, Belgia, Londyn)[/QUOTE] Nie jestem pewna, ale je¶li twój ch³opak ma obywatelstwo polskie to bêdzie siê uchylac, niezale¿nie czy bêdzie siedzieæ za granic± czy w piwnicy w³asnej. Chyba, ¿e ma 2 obywatelstwa to mo¿e siê zrzec polskiego i bêdzie mieæ spokój. wys³ane z telefonu |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#76 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#77 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dokladnie. Znajomy byl u nas kilka dni temu. Ma wizê na 3miesiace. Ogólnie coraz wiêcej aut z Ukrainy widzê.. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#78 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#79 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomys³y na prezent
![]() |
#80 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#81 |
BAN sta³y
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#82 |
Zakorzenienie
|
Hmm to moze ja zle mysle... Dla mnie wezwanie do wojska tzn ze musisz isc. Nie mozesz powiedzieæ:nie, nie idê i po sprawie.
Zle my¶lê? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#83 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
i podejmiesz decyzjê, ¿e nie zrobisz tego nastêpnie podejmujesz odpowiednie kroki by nie i¶æ a w ogóle to jak to ma wygl±dæ, nawet jak kto¶ siedzi za granic± to mu co¶ wy¶l± i ka¿± wracaæ? ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#84 | |
Konto usuniête
|
Cytat:
To tak nie dzia³a. Pój¶cie do wojska i walka wymaga podjêcia jakiej¶ akcji. Nie rozumiem dlaczego nie mie¶ci ci siê w g³owie, ¿e mo¿na zwyczajnie os*aæ to wezwanie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#85 |
Zakorzenienie
|
To nie wiedzia³am. Znajomy z Ukrainy dostal wezwanie. I musi sie zg³osiæ na komisje i marzy mu siê ¿eby mu cos teraz np stopê odciê³o bo inaczej nie ma zmi³uj. Jest zdrowy to na wojnê.
---------- Dopisano o 23:21 ---------- Poprzedni post napisano o 23:18 ---------- [1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;47977657]. Nie rozumiem dlaczego nie mie¶ci ci siê w g³owie, ¿e mo¿na zwyczajnie os*aæ to wezwanie.[/QUOTE] Mozna. Ale myslalam ¿e bêdzie w jaki¶ tam sposób ¶cigany. Bêdzie mia³ problem z przekroczeniem granicy, jak przestepca:- ![]() Uuwiadomi³y¶cie mnie😊 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#86 |
Konto usuniête
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#87 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Co do tego bycia rezydentem innego kraju to mi kolega opowiada³ o Polce, która znalaz³a jakie¶ ¿ydowskie korzenie i siê nakrêci³a na obywatelstwo izraelskie. No i dosta³a wezwanie do wojska /tam jest obowi±zkowa s³u¿ba dla kobiet te¿/, niewa¿ne, ¿e jest te¿ Polk±. (ale to historia z drugiej rêki) wys³ane z telefonu |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#88 |
BAN sta³y
Wiadomo¶ci: 4 919
|
No to czasy siê zmieni³y. Podobno w czasach powstania styczniowego panna siê wstydzi³a jak jej facet nie szed³ do powstania.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#89 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#90 |
BAN sta³y
|
kuu...ziomek kiedy to by³o?! Teraz wstydem by by³o mieæ faceta , który walczy jak ostatni frajer za tych ludzi w sejmie,¿eby jedli za 1500 z³ obiad
Edytowane przez JaOna19 Czas edycji: 2014-09-02 o 22:42 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci) | |
Narzêdzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:35.