jak schudnąć? - Strona 33 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Kobieta 30+

Notka

Kobieta 30+ Forum dla trzydziestolatek, czterdziestolatek i innych -latek. Tutaj możesz podzielić się swoimi problemami, poradami i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2007-01-30, 15:29   #961
dorinka30
Zakorzenienie

Dot.: jak schudnąć?

No wreszcie w temacie, Margolciu my doskonale wiemy, że ruch jest konieczny i ćwiczenia systematyczne istotne. Tylko ja np. nie mam nijak możliwości aby w końcu zacząć systematycznie się ćwiczyć, no ciągle coś i coś... Ciągle nie po drodze O nawykach żywieniowych mówimy ciągle na tym wątku, a ja to upierdliwa jestem zwłaszcza i męczę innych ze śniadaniemi na przykład.

Moje ostatnie odkrycie to Dieta Plaż Południowych, jako jedyna nie wymaga ćwiczenia a i tak są efekty. Ale dzisiaj jestem dopiero 5 dzień i jest O.K.
dorinka30 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-01-30, 15:30   #962
taka taka
Zakorzenienie

Wink Dot.: jak schudnąć?

mam dziś troszkę luźniejszy dzień i nachodzą mnie refleksje związane z tym zamieszaniem , jakie wniosły posty Margolci ....
każdy ma jakieś oczekiwania wchodząc na forum, prawdopodobnie każda z nas innne
ja weszłam, bo szukałam grupy, która mnie będzie mobilizować do walki o odzyskanie dawnej sylwetki, ale poczytałam Was, zobaczyłam, że nie do końca o to TU u Was chodzi i ok
czytam Was teraz z przyjemnością, trochę jak streszczenie telenoweli (bez złośliwości )
a jeśli czasem się do mnie imiennie zwracacie, to jest mi rzeczywiście miło
Większość z Was (nie wymieniam ników, bo jeszcze kogoś pominę) znalazła TU to czego szukały na forum, myślę o atmosferze, poruszanych tematach, osobowościach współforumianek itp
Margolcia też czegoś szuka, pewnie zrozumienia i ciepła ( jak większość ), gdzieś Was jednak uraziła (ja znalazłam jeden niegrzeczny post Margolci, który mnie zniesmaczył (wysłany dopiero dziś), ale ja mam widocznie inną wrażliwość
Margolciu już Cię prosiłam - daj spokój, możesz oczywiście robić co chcesz, ale jeśli masz ochotę rozmawiać w tym wątku, to przestań pisać ciągle o tym samym, napisz o sobie coś nowego, może się polubicie - może my się polubimy? (z doświadzcenia wiem, że takie nieporozumienia potrafią być początkiem czegoś wartościowego)
a jak dziewczyny piszą Ci, że poczuły się urażone, to im uwierz na słowo
i już nie pytaj czym je uraziłaś i kiedy
ale się uzewnętrzniłam, jeszcze nigdy nie napisałam tyle w poście i na dodatek nie na temat : "jak schudnąć"
i tradycyjnie dla wszystkich
taka taka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-01-30, 15:32   #963
taka taka
Zakorzenienie

się wysiliłam, a to już nie aktualne
Stary 2007-01-30, 15:35   #964
Margolcia69
Raczkowanie

Taka taka, w takim układzie to urażenie zadziałało w obie strony. Dlaczego mnie nikt nie stara się zrozumieć? ALe OK, nie roztrząsajmy tego tematu po raz kolejny.
Margolcia69 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-01-30, 15:46   #965
switezianka
Wtajemniczenie

Margolciu,
z największa przyjemnościa postaramy się Ciebie zrozumieć. Poczytała troche Twoich wypowiedzi na różnych wątkach i wiem, że nie jest Ci łatwo, ale wierz mi, aby otrzymac ciepło - trzeba je dać.
rzeczywiście zakończmy roztrząsanie tego niefortunnego tematu.
I zacznijmy wszystko od nowa, co Wy na to Dziewczyny Kochane???

Taka Taka, ciesze się z twojego uzewnetrznienia - super z Ciebie Babka - bez słodzenia!!!
switezianka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-01-30, 15:48   #966
switezianka
Wtajemniczenie

Żegnam się juz dzis z Wami Kochane Moje.
Do zaczytania jutro!!!
Całusy najcieplejsze
Stary 2007-01-30, 15:49   #967
switezianka
Wtajemniczenie

I zapomniałam dodac, że bardzo sie cieszę, że jest nas więcej!!!!
Stary 2007-01-30, 15:51   #968
Sabbath
Wiedźma

Cytat:
Napisane przez switezianka Pokaż wiadomość
Sabbath Kochana, tak myślałam , że reprezentujesz rogaty gatunek, slodki baranku Ty nasz!!!
Świtezianko-o-o-o! Czy Ty znasz może mojego małżonka i coś sugerujesz?!

Żart.

Horoskop Wodnika specjalnie dla Świtezianki:

Ma niczym nie dający się załagodzić pociąg do gastronomii czwartej kategorii i panienek piątej. Mężczyźni spod tego znaku wcześniej czy później okazują się ekshibicjonistami, a kobiety nimfomankami. Gdyby wodnik został senatorem, to jak dwa razy dwa, zgłosi wniosek: "O tyle, o ile zdrożeje alkohol, o tyle powinny stanieć usługi agencji towarzyskich". Wodnik zawsze jest zwolennikiem równowagi nie tylko rynkowej. Zawsze pewny siebie, zawsze z miłym uczuciem dobrze spełnionego obowiązku i zadowolenia z samego siebie. Ma nieprawdopodobne sny erotyczne, ale się nie przyzna.

Tu jest stronka z tymi horoskopami w pełniejszej wersji:
http://portal.adhd.org.pl/phpbb/view...37d76f04d2d5ed

I jeszcze Świtezianko: jeśli bardzo chcesz - oddam Ci jeden słoiczek Nutelli: mam nieotwarty (700g). To jak? Rzucać?

Taka Taka - jasne, że zwracamy się do Ciebie imiennie. Tyle, że Ty niewiele piszesz... Co nie jest wyrzutem. Ja się teraz produkuję na forum i w ogóle łapię się każdej "czynności zastępczej", bo siedzę nad książką, której tak kropnie nie chce mi się tłumaczyć, że chyba wolałabym juz w kamieniołomach pracować...
Sabbath jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-01-30, 15:56   #969
taka taka
Zakorzenienie

a żeby nie było za wesoło to jeszcze jedno ; z doświadczenia wiem, że niektóre osoby (czytaj osobowości) mogą mieć takie trudności w zaprzyjaźnianiu się ze sobą, że czasem jest to prawdziwy cud, gdy im się uda, a bywa, że mimo dorej woli obu - się nie uda
i tym optymistycznym akcentem kończę i ....obiecuję, że przez najbliższy tydzień będę już tylko Was czytać
Stary 2007-01-30, 15:57   #970
switezianka
Wtajemniczenie

Sabbath Kochana,
to rzucaj te Nuttelle, bo juz mnie skręca.
małżonka twojego niestety nie dane mi było poznac, ale może kiedyś mnie zaprosisz do siebie
Kochan, horoskop pasuje jak ulał - szczególnie ta nifomania.
Ale ja juz miałam uciekac - widzisz Kochana - to uzależnienie - od Ciebie też.
całusy i do jutra
Stary 2007-01-30, 16:02   #971
Margolcia69
Raczkowanie

SAbbath, co tłumaczysz i z czego na co jak wolno spytać?
Stary 2007-01-30, 16:07   #972
mara30
Zadomowienie

Ufff, cieszę się, że w końcu się atmosfera poprawiła Margolciu, zaglądaj do nas, zobaczysz, że tu jest naprawdę fajnie

Taka taka co to ma znaczyć tylko czytać? do pisania! ale to już
bardzo dobrze, że się wysiliłaś, bo mądrze piszesz

Sabbath Ty Potworze tak się znęcać nad biedną Switezianką mi lepiej rzuć tą Nutellę

A teraz uciekam na siłownię, do jutra!
mara30 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-01-30, 16:11   #973
Margolcia69
Raczkowanie

Mara, będę zaglądać, masz to u mnie:czarodzie
Stary 2007-01-30, 16:15   #974
dorinka30
Zakorzenienie

No i ja będę stąd uciekać . Dzisiaj już tu na pewno nie zajrzę, więc do jutra kobietki

Martwię się gdzie moje współdietetyczki (Nika, Dodka, Ewitar) chyba poszły na zakupy po dozwolone produkty. Już ja się za nie wezmę , a co sama mam się tak męczyć
Stary 2007-01-30, 16:29   #975
Sabbath
Wiedźma

Cytat:
Napisane przez switezianka Pokaż wiadomość
Sabbath Kochana,
to rzucaj te Nuttelle, bo juz mnie skręca.
małżonka twojego niestety nie dane mi było poznac, ale może kiedyś mnie zaprosisz do siebie
Kochan, horoskop pasuje jak ulał - szczególnie ta nifomania.
Ale ja juz miałam uciekac - widzisz Kochana - to uzależnienie - od Ciebie też.
całusy i do jutra
No to łaaaaaaap!

Poleciała.

Nawiążę teraz do casusu Margolci i chęci zaprzyjaźniania się z nią.

Ja jestem taka jak Babygia - jeśli ktoś jest wobec mnie nieuprzejmy i mnie obraża, to ja się nie chcę z nim zaprzyjaźniać. Margolcia zwróciła się do mnie bardzo niekulturalnie kilkukrotnie, nie zamierza ani przeprosić, ani przyznać się do błędu, więc z jakiej racji mam się na to godzić?
Osobiście uważam za demoralizujące "zaprzyjaźnianie się" z osobami tego typu. Nie widzę bowiem wówczas żadnej premii dla ludzi uprzejmych i żadnego powodu ku temu by być miłym wobec innych. To po prostu nie fair.

Widzę i doceniam, że chcecie za wszelką cenę utrzymać miłą atmosferę w wątku i uważam, że to dobrze. Jednak jakoś nie widzę, by Margolcia stała się dzieki waszej uprzejmości mniej "spretensjonowana" (pozwolę sobie użyć trafnego określenia Świtezianki) i jakoś trudno mi uwierzyć, by wątek ten mógł zachować swój ciepło-słodki charakter przy jej obecności.
Strasznie mi przykro to pisać, bo być może za zachowaniem Margolci stoi jakiś poważny problem (problem typu on mnie kocha a ja nie wiem nie zdaje mi się tragedią), ale to temat na inne wątki i nie wiem, czy dla tego problemu chcę poświęcić wątek, w którym nie ma pretensji, niesnasek, wywyższanie się i docinków. Z resztą, być może już za późno.

Margolcia przyszła nas tu (gremialnie na forum) olśnić i zachwycić: jestem taka wspaniała, żę on mnie kocha, a ja nie bardzo, zeszczuplałam bez najmniejszego wysiłku, nie mam rozterek i tak mi dobrze... Podejrzewam (ja taka podejrzliwa bestia jestem), że to gra. To, co irytuje Margolcię to to, że nie zaczęłyśmy piać z zachwytu. Może pod tym butnym tonem wyczułyśmy fałsz. Nie wiem, ale zważcie proszę, że żadna z tych pań, które od początki zetknęły się z postami Margolci nie zareagowała pozytywnie...Teraz Margolcia ma do nas o to pretensje, wymysla jakieś spiskowe teorie kółek zamkniętych (jak gdyby istniały kółka otwarte), oskarża nas i domaga się... nie wiem czego... Przeprosin? Podziwu? Tego, że zaczniemy ją traktować jak pozostałe, miłe i życzliwe osoby na tym forum?
Moim zdaniem to niewłaściwe.

Jest to - podkreślam - moje prywatne zdanie.

A poza tem jest mi żal, że muszę takie rzeczy pisać w tym konkretnym miejscu...
Stary 2007-01-30, 17:17   #976
dodka1968
Raczkowanie

GG do dodka1968

Nie było mnie długo bo musiałam niestety upichcić ten nieszczęsny obiadek dla całej rodziny,a że wymyśliłam dzisiaj gołabki to musiałam trochę w kuchni pokolędować.
EWITAR TY jesteś moją bratnią duszą ,ponieważ ja jestem również strzelcem.
SWITEZIANKO a TY jak zwykle pięknie się wysławiasz.
Dzisiaj i SABBath nie próżnuje,piękne przemowy nam podaje.Jeżeli chodzi o Margolcię to myślę że ona po prostu nie chce z nami się zaprzyjaźnić,przyszła tylko nam udowodnić jak łatwo i bez wysiłku schudła....
DORINKA pilnuj nas bo mamay wiele pokus,mam jeszcze pytanie co do napojów:piję zazwyczaj rano czarną herbatę,na drugie czerwoną,później piję jeszcze zieloną ,no i nie jem kolacji ,nie chciałabym tego zmieniać,jak myślisz?
Stary 2007-01-30, 19:18   #977
nika672
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez dorinka30;

Martwię się gdzie moje współdietetyczki (Nika, Dodka, Ewitar) chyba poszły na zakupy po dozwolone produkty. Już ja się za nie wezmę , a co sama mam się tak męczyć
Musialam zniknąc kochane nagle,bo szanowny małżonek miał pilną sprawe do zalatwienia,która niespodziewanie wypadła i musialam mu towarzyszyć.
Przy okazji pojechałam do sklepu i zaopatrzyłam sie produkty;papryki,ogórki,s zyneczki, itd.
Dorinko,mam nadzieje,ze dam rade.Ja twarda sztuka jestem

Tym razem Dorinko, to ja ide na bankiet.

Edytowane przez nika672
Czas edycji: 2007-01-30 o 19:52 Powód: dopisek
nika672 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-01-30, 19:32   #978
EWITAR
Raczkowanie

nika672 trzymam za ciebie kciuki ja mam prawie pierszy dzień za sobą
niebyło łatwo ale się udało
brak mi chleba bardzo , ale ja uparta jestem
Ale urodziny Izabelli niewiem jak sobie poradze
EWITAR jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-01-30, 19:49   #979
nika672
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez EWITAR;
nika672 trzymam za ciebie kciuki ja mam prawie pierszy dzień za sobą
niebyło łatwo ale się udało
brak mi chleba bardzo , ale ja uparta jestem
Ale urodziny Izabelli niewiem jak sobie poradze
Ewitar zdecydowalam sie wiec musze dotrzymac slowa.ja chleba nie jadam od dluższego czasu wiec bedzie miła łatwiejMam nadzieję.
No niestety trzeba przyznac,ze cieżko Ci bedzie na tych urodzinkach,tyle pyszności przygotujesz i tylko bedziesz patrzeć
Stary 2007-01-30, 21:05   #980
neska951
Zakorzenienie

Mój horoskop mnie przeraził....

S T R Z E L E C
(23.11-21.12)
Osobnik spod tego znaku wykazuje dużo energii i pomysłowości - urodzony działacz społeczny. Oczywiście do czego się nie weźmie to spieprzy. W dzieciństwie zabiera młodszym dzieciom cukierki. Ma skłonności do samogwałtu i podglądania w toalecie. Na starość pisze wspomnienia od początku do końca zmyślone.

szczególnie ten samogwałt........
neska951 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-01-30, 23:05   #981
Sabbath
Wiedźma

Cytat:
Napisane przez dodka1968 Pokaż wiadomość
Nie było mnie długo bo musiałam niestety upichcić ten nieszczęsny obiadek dla całej rodziny,a że wymyśliłam dzisiaj gołabki to musiałam trochę w kuchni pokolędować.
EWITAR TY jesteś moją bratnią duszą ,ponieważ ja jestem również strzelcem.
SWITEZIANKO a TY jak zwykle pięknie się wysławiasz.
Dzisiaj i SABBath nie próżnuje,piękne przemowy nam podaje.Jeżeli chodzi o Margolcię to myślę że ona po prostu nie chce z nami się zaprzyjaźnić,przyszła tylko nam udowodnić jak łatwo i bez wysiłku schudła....
DORINKA pilnuj nas bo mamay wiele pokus,mam jeszcze pytanie co do napojów:piję zazwyczaj rano czarną herbatę,na drugie czerwoną,później piję jeszcze zieloną ,no i nie jem kolacji ,nie chciałabym tego zmieniać,jak myślisz?
Dodka - znowu myślimy podobnie.

Ja jeszcze w kwestii chudnięcia, a może odżywiania w ogóle (bo na dietach znam się jak kura na pieprzu).

Czytałam, że owoce powinno się jeść PRZED większymi posiłkami, nie zaś po. Po pierwsze ze względu na to, że po jabłuszku na główne posiedzenie wtrząchniemy mniej, ale to nie jest najważniejszy powód. Istotne jest to, że owoc powinien trafić do żołądka wypełnionego kwasami i enzymami, kiedy zaś zjemy wcześniej posiłek zostaną one "zagospodarowane" do jego trawienia i zawarte w owocu cukry, przebywając długo w układzie trawiennym będą fermentowały powodując wzdęcia, uczucie ciężkości, a nawet ból brzuszka.

Powiedz mi Dodko jeszcze - kawy nie pijasz w ogóle?!

Neska - doprawdy, nie widzę powodów, by przejmować się tym samogwałtem (który lepiej nazywać jednak masturbacją). To normalna rzecz i znakomita większośc ludzi to robi, choć rzeczywiście część się nie przyznaje. Nie wiem dlaczego...

Oj Ewitar... Przed tobą prawdziwa próba dzielności! Proponuję Ci naszykować sobie duuuużo mnieralnej i zapychać nią żołądek na czas siedzenia przy stole. Będzie tak, jak w tym dowcipie, w który, jeden Szkot miał postawić kolację drugiemu, ale najpierw kazał mu wypić dwa wiadra wody. Kiedy tamten po wypiciu nie chciał już jeść, jego niedoszły fundator powiedział: "A widzisz - nie byłeś wcale głodny, tylko pić ci się chciało!"

Cytat:
Dorinko - teraz rozumiem dlaczego tak zachwalałaś tę dietę. Okrutnico!

Mara - pełen słoik poleciał już do Świtezianki, Tobie mogę podrzucić połówkę.
Tylko wówczas Wy musicie mi wystarczyć zamiast słodyczy - SŁODKIE BABECZKI. Z kremem?!
Stary 2007-01-30, 23:47   #982
Margolcia69
Raczkowanie

Sabbath, schudłam bez wysiłku, i co, to moja wina?! Tak było, tak powiedziałam. Sama obraziłaś mnie nie raz, kpiłaś (założony przeze mnie wątek), ironizowałaś (nazwanie mnie Bidulą)... Napisałam już, że mam rozterki. Czy tobie trzeba wszytko powtarzać kilka razy? Jestem ostatnią osobą, która się chce wywyższać tu i gdziekolwiek przy kimkolwiek. I nie snuj proszę psychologicznych wywodów na mój temat, bo kompletnie bredzisz niestety. Może sama powinnaś odwiedzić psychologa? Zadałam ci grzecznie pytanie, na temat, co tłumaczysz i z czego? Tak trudno ci było na to odpowiedzieć czy to tajne przez poufne? Świtezianka jako gospodyni domu wydawało się, że zapomina o nierównym początku, a ty nie... I buntujesz resztę dziewczyn. Prosiłam, mów za siebie, bo to ty agitujesz teraz a nie ja, jak zarzuciłaś mi na początku. Mam nadzieję, że pamiętasz ... Nie chcesz ze mną rozmawiać ok, ale nie buntuj innych...
Stary 2007-01-31, 00:08   #983
Margolcia69
Raczkowanie

" żeby nie było za wesoło to jeszcze jedno ; z doświadczenia wiem, że niektóre osoby (czytaj osobowości) mogą mieć takie trudności w zaprzyjaźnianiu się ze sobą, że czasem jest to prawdziwy cud, gdy im się uda, a bywa, że mimo dorej woli obu - się nie uda"

Taka taka, miałaś na myśli mnie i Sabbath?
Stary 2007-01-31, 00:10   #984
Margolcia69
Raczkowanie

"Jeżeli chodzi o Margolcię to myślę że ona po prostu nie chce z nami się zaprzyjaźnić,przyszła tylko nam udowodnić jak łatwo i bez wysiłku schudła...."

Dodka, ja nie muszę niczego udowadniać, poza tym jak mam to zrobić na odległość?! Czy mam jakiś powód, żeby was oszukiwać?!
Stary 2007-01-31, 08:18   #985
mara30
Zadomowienie

pierwsza

dzień dobry Wam wszystkim

Sabbath - no chyba nie wątpisz że Ci wystarczymy
Stary 2007-01-31, 08:24   #986
nika672
Zadomowienie

Witaj Maro!Wyprzedzilas mnie
Witam wszystkie Słoneczka i Słodkie Babeczki

Bardzo mi sie podobaja Sabbath te Babeczki
Stary 2007-01-31, 08:33   #987
mara30
Zadomowienie

I jeszcze jedno... Sabbath, ja szczerze mówiąc nie czytałam postów Margolci w innych wątkach, a tutaj wyszłam z założenia że każdy może mieć gorszy dzień, każdy może poczuć się urażony nawet jeżeli absolutnie nie ma ku temu powodów... dlatego uważałam, że może są szanse, żeby została z nami... Niestety po jej ostatniej odpowiedzi zaczynam zmieniać zdanie
Też zależy mi na utrzymaniu dotychczasowej atmosfery, to nie chodzi o to żeby się we wszystlim zgadzać, ale żeby rozmawiać kulturalnie, nawet jeżeli się całkowicie nie zgadzamy... Margolciu, Ty niestety masz z tym problem Cofnij się do pierwszego postu Sabbath w tym wątku... absolutnie "wywrotowy" a jednak wzbudzający sympatię
Stary 2007-01-31, 08:45   #988
taka taka
Zakorzenienie

miłego dnia dla wszystkich, biorę się do pracy i do czytania Was
(tylko w odwrotnej kolejności)
Stary 2007-01-31, 08:59   #989
dorinka30
Zakorzenienie

Witam słodziutko wszystkie miłe kobietki

Naprawdę widzę, że temat Margolci to niekończąca się historia, a to z powodu takiego że Ona nie odpuszcza i nawet w minimalnym stopniu nie zamierza dostosować się do norm u nas obowiązujących. Sabbath ma rację, że dla niej to jest norma najpierw kogoś obraża, po czym bez ani "me ani be" pyta o tłumaczenie, i jest zdziwiona że Sabbath nie ma ochoty jej milutko odpowiedzieć.

Przysłowiowe ręce opadają , chciałabym aby było tu tak miło i uprzejmie jak wcześniej.

Niko dzisiaj twój pierwszy dzień diety Kupiłaś produkty więc sobie poradzisz. Tym bardziej, że musisz być super laseczka na tym bankiecie

Wczoraj przeżyłam masakrę, gdyż byłam z synkiem w Centrum Handlowym i spośród 10 barów nie miałam co zjeść. W końcu dopadłam, mięsko niby gyros- ale indycze + sałatka brokułowa (z niewiadomego pochodzenia sosem ) Chyba zgłoszę wniosek, aby w barach i restauracjach podawać skład potraw, nikt nie wiedział czy sos jest na bazie mąki albo sałatka na majonezie czy jogurcie. Skandal

Dodka wszystko dobrze z piciem, wręcz idealnie. Na tej diecie dozwolone są wszystkie herbaty gorzkie, kawa czarna, woda .
Stary 2007-01-31, 09:07   #990
Sabbath
Wiedźma

Cytat:
Napisane przez mara30 Pokaż wiadomość
pierwsza

dzień dobry Wam wszystkim

Sabbath - no chyba nie wątpisz że Ci wystarczymy
Witaj Maro, witaj Niko, witaj Taka Taka i witaj nasz Dorinkowy Twardzielu.

Oczywiście Maro, że mi wystarczycie! Nawet Nutelli mi juz nie trzeba. Czekajcie... Mój mąż was znienawidzi, bo on od kilkunastu lat stara się mnie bezskutecznie utuczyć.

Dorinko, w to, że Tobie cokolwiek opada to ja absolutnie nie wierzę! Ani troszkę...

Ciesze się Niko, że przypadły Ci do gustu Babeczki - udzielam Ci koncesji... Hihi, kto by pomyślał, że i mnie się czasem coś smakowitego "upiecze".:rolley es:
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Kobieta 30+

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Narzędzia

Zasady wysyłania wiadomości