|
Notka |
|
Konkurs Rossmann - Szał Ciał Załóż swój wątek na dedykowanym forum "Szał ciał" - czyli sposób na piękną figurę do lata. Opisz w tym wątku jaki masz sposób na osiągnięcie pięknej figury. Czy masz jakieś ulubione ćwiczenia, diety, czy sprawdzone sposoby na piękne, zadbane ciało? |
|
Narzędzia |
![]() |
#91 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Do lata? Piechotą będę szła! - Piechotą do lata z Siulką :)
Sperku mogę Ci jedynie doradzić, że teraz już troszkę za późno na ten zabieg - najlepiej zrobić go tak początkiem jesieni, kiedy nie wystawia się nóżek na słońce. A czy warto? Hmm... Powiem tak - najlepsze efekty uzyskują osoby, które mają bardzo jasną karnację (nieopalona skóra) i ciemne włosy - wtedy rzeczywiście jest duża szansa, że zabieg będzie bardzo owocny i wtedy warto
![]() Lusiek jak robiłam depilatorem to też tylko łydki ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Linuś - wiesz różnie to bywa - ale jeżeli mam wybór to zawsze wybieram te zdrowsze wersje jeżeli już sobie przybiorę rygor - bo tak na co dzień to nie odmawiam sobie przyjemności ![]() ![]() ![]() groszua - hmm... podobno się da ![]() ![]() ![]() Speruś, chyba że się przez zimę zarośnie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#92 | |
exmod na urlopie:)
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() a jeśli chodzi o zarastanie zimą to coś o tym wiem ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#93 |
Przyczajenie
|
spam konkursowy
Edytowane przez zlosliwiec Czas edycji: 2011-04-11 o 06:31 |
![]() ![]() |
![]() |
#94 |
Zakorzenienie
|
KROK X - Zdrowe opalanie! Idzie lato i idzie co? Słońce! Co idzie? Słońce!!! Co idzie? Głośniej, bom przygłucha? SŁOOOOOOŃCEEEEE!!! ![]() ![]() ![]() ![]() Oczywiście chodzi mi o suplementację beta-karotenu - czyli prowitaminy A w diecie. Pisałam już o suplementach, więc tylko w ramach przypomnienia wkleję Wam fragment tamtego postu - żebyście nie musiały szukać ![]() ![]() ![]() SAMOOPALACZE I BALSAMY BRĄZUJĄCE Nie jestem ich fanką (zwłaszcza zapachu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() FILTRY PRZECIWSŁONECZNE Zaczerpnę tutaj z notki, którą stworzyłam na potrzeby swojego bloga z pewnymi modyfikacjami ![]() ![]() PROMIENIOWANIE UV Co to jest właściwie promieniowanie ultrafioletowe? Pytanie wielu wyda się proste, zbędne i niezbyt interesujące. Jednakże warto wiedzieć, że to właśnie promieniowanie ultrafioletowe (UV) jest najistotniejszym czynnikiem zewnętrznym wpływającym na proces starzenia skóry ![]() ![]() JEŻELI NIE INTERESUJE WAS KWESTIA FIZYCZNA UV PONIŻSZY FRAGMENT POMIŃCIE, BO WAS ZANUDZĘ ![]() A te z Was, które postanowiły przebrnąć - zapraszam do krótkiej bajki o fizyce - nie chcę Was oczywiście zanudzić na śmierć wprowadzeniem opisu promieniowania z punktu widzenia fizyki ![]() UVC nie interesuje nas, ponieważ prawie całkowicie pochłania je warstwa ozonowa - ma najkrótszą długość fali, ale najwyższą energię (czyli najbardziej "niszczy" ![]() ![]() UVB to promieniowanie pośrednie pomiędzy UVC i UVA. Dociera ono na ziemię i penetruje w skórze naskórek i skórę właściwą. Odpowiada ono za zaczerwienienie naszej skóry w 12-24 godzin po opalaniu ![]() ![]() ![]() ![]() Promieniowanie UVA ma największą długość fali. Co ciekawe, w ograniczonych dawkach nie wywołuje widocznych zmian na naszej skórze podczas opalania - dlatego właśnie jest tak bardzo zdradliwe ![]() ![]() ![]() ![]() NUDY SIĘ SKOŃCZYŁY - MOŻNA KONTYNUOWAĆ CZYTANIE BEZ OBAW, ŻE PADNIECIE ![]() CO TO SĄ FILTRY PRZECIWSŁONECZNE? Przejdę teraz do meritum czyli do tego czym tak naprawdę są filtry przeciwsłoneczne. Otóż są to związki chemiczne wykorzystywane w kosmetykach, których podstawowym zadaniem jest ochrona skóry przed szkodliwym działaniem światła słonecznego. We współczesnych kosmetykach spotykamy dwie grupy filtrów. Pierwszą stanowią związki chemiczne pochłaniające energię niesioną przez promieniowanie słoneczne - FILTRY CHEMICZNE, drugą natomiast tworzą FILTRY FIZYCZNE, związki nieprzepuszczające promieniowania ultrafioletowego - działające jak mikrolustra i odbijające promieniowanie. W kosmetykach nowej generacji stosowanych jest jednocześnie kilka związków, filtrów absorbujących i fizycznych, ponieważ tylko w ten sposób można zapewnić skórze skuteczną ochronę przed pełnym spektrum promieniowania ultrafioletowego - ochrona przed samym UVA lub samym UVB nie wystarczy! Czytajcie opakowania i szukajcie kosmetyków, które dają ochronę zarówno przed UVA jak i UVB. |
![]() ![]() |
![]() |
#95 |
Zakorzenienie
|
KROK X - Zdrowe opalanie! c.d. CO TO JEST SPF, IPD I PPD I Z CZYM TO SIĘ JE? ![]() sun-protection-spf-8-przeciwzmarszczkowy-krem-ochronny-75ml.jpg Krem_ochronny_skory_SPF_4147562.jpg ziaja-sopot-sun-krem-do-cery-fotowrazliwej-spf-25-60-ml.jpg SPF (Sun Protection Factor) to faktor określający poziom ochrony przed promieniowaniem słonecznym UVB ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() SPF informuje nas tylko o ochronie przed UVB, a co z UVA? Coraz więcej firm stosuje dodatkowo oznaczenie IPD lub PPD - wskaźniki te określają zdolność do ochrony przed promieniowaniem UVA. Im wyższy wskaźnik tym lepsza ochrona, specyfikacja powinna znaleźć się na opakowaniu. JAK WYSOKI FILTR STOSOWAĆ? Wiele z nas chcąc zadbać jak najlepiej o swoją skórę sięgnie po wysoki filtr. To znaczy jaki? Czy wystarczy 20? Może lepiej 50 ![]() ![]() ![]() ![]() ILE NAŁOŻYĆ NA SKÓRĘ? Rzadko poruszanym tematem w kwestii filtrów przeciwsłonecznych jest ilość użytego preparatu, np. zastosowanie kosmetyku słonecznego z SPF 15 w zbyt małej ilości (jak to się w większości przypadków dzieje) powoduje iż współczynnik ochrony spada z 15 do np. 6 ![]() ![]() ![]() ![]() ---------------------------------------------------------------------- 92437385c7sun-tanning.jpg suntan.jpg sun-tanning.jpg
Jeżeli chodzi o moje ulubione filtry - są to filtry z firmy La Roche Posay z serii Anthelios - najlepiej "dogadują się" z moją skórą - chcecie wiedzieć o nich coś więcej? Zapraszam na mojego bloga (link w podpisie) - tam znajduje się pełna recenzja ![]() ![]() Nie wiem czy udało mi się kogoś przekonać do stosowania filtrów. Mam jednak nadzieję, że przynajmniej choć trochę pomogłam lub ułatwiłam ich wybór wahającym się, rozwiałam wątpliwości i odpowiedziałam na pytania, na które chciałyście uzyskać w miarę kompleksową odpowiedź ![]() ![]() Edytowane przez siulka Czas edycji: 2011-04-10 o 22:17 |
![]() ![]() |
![]() |
#96 |
Zakorzenienie
|
Sperku - to jest tak, że niszczone są włosy, które są aktualnie w fazie wzrostu w danym momencie - dlatego należy powtarzać zabieg - aby wykończyć resztę
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#97 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() tak po chłopskiemu ![]() Edytowane przez eternity00 Czas edycji: 2011-04-10 o 22:24 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#98 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#99 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#100 |
Przyczajenie
|
No kochana, Twój wątek mnie zauroczył
![]() ![]() Ja już od paru miesięcy w ogóle nie słodzę ani kawy, ani herbaty! Na początku było trudno i moje kubki smakowe szalały, ale dałam radę ![]() ![]() Jeśli chodzi o rybki, ja je uwielbiam! Szczególnie wędzone ![]() ![]() ![]() Będę zaglądała codziennie i szukała inspiracji do motywowania samej siebie. Z Tobą, z pewnością będzie mi łatwiej ![]()
#101 |
Zakorzenienie
|
KROK XI - Cellulitowo-rozstępowy poligon celulit.jpg Usuwanie-cellulitu.jpg Być kobietą, być kobietą... To wspaniałe prawda? ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Jak pewnie same wiecie są po prostu tysiące różnych specyfików, metod, diet, ćwiczeń, które mają pomóc nam pozbyć się cellulitu i drugie tyle przeróżnych sposobów na rozstępy ![]() ![]() ![]() ROZPOZNANIE WROGA Na początek odrobinę teorii ![]() ![]() ROZSTĘPY Rozstępy to linijne ubytki skóry, wyglądające jak blizny. Powstawanie rozstępów ma bardzo złożony mechanizm i nie jest spowodowane tylko rozciąganiem skóry. Na ich tworzenie się wpływają złożone procesy związane z gospodarką hormonalną ![]() ![]() ![]() ![]() CELLULIT Cellulit to lipodystrofia typu kobiecego - tzw. włókniejące zwyrodnienie tkanki podskórnej ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() STRATEGIA I METODY WALKI ![]() Przedstawię Wam moją strategię walki z cellulitem i rozstępami - nie odprawiam takiego rytuału codziennie, bo by mi doby nie starczyło ![]() ![]() KĄPIEL W czasie kąpieli staram się aby woda nie była zbyt gorąca - to tylko sprzyja rozwojowi cellulitu ![]() ![]() ![]() ![]() Edytowane przez siulka Czas edycji: 2011-04-11 o 19:23 |
![]() ![]() |
![]() |
#102 |
Zakorzenienie
|
KROK XI - Cellulitowo-rozstępowy poligon c.d. Również podczas kąpieli zawsze bardzo dokładnie peelinguję uda i pośladki. Moim ulubionym peelingiem jest Sugar Babe z firmy Lush, o którym można poczytać na moim blogu o tutaj - bardzo fajny cukrowy peeling o miłym zapachu jaśminu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() NAWILŻANIE Podstawa gładkiej i miłej w dotyku skóry ![]() ![]() ![]() ![]() MASAŻE I DRENAŻE Czyli to co tygrysy lubią najbardziej. Tutaj właśnie opowiem Wam o najbardziej skutecznej formie walki z cellulitem jaką poznałam czyli bańkach chińskich. Są one dostępne za ok. 20 zł w aptekach - jest to komplet 4 gumowych baniek, którymi wykonujemy masaż, należy jednak trzymać się kilku zasad! 1. Brzuch masujemy nie największą bańką, zawsze w kierunku zgodnym z ruchem wskazówek zegara i zawsze w jedną stronę, nie za szybko - można zafundować sobie różne nieprzyjemności w jelitach, a tego przecież nie chcemy ![]() 2. Moja rada, przed masażem najlepiej usunąć włoski, bo ich wyrywanie podczas przejeżdżania bańką jest bardzo mało przyjemne ![]() 3. Do masażu używamy oliwki - ja polecam oliwkę do masażu z Ziaji Rebuild w czarnym opakowaniu z pompką - mamy poślizg, bańkę łatwiej się przesuwa, nie łapie tak włosków ![]() 4. Uda masujemy zawsze z dołu do góry - nie odwrotnie, najlepiej ruchem okrężnym. Bańki wykonują nam drenaż limfatyczny - przeciągają chłonkę, a nam zależy, żeby tą chłonkę przeciągnąć do węzłów chłonnych, które znajdują się w pachwinach, a nie wtłoczyć ją w łydki i nabawić się obrzęków (btw - łydki też możemy masować bańkami ![]() Efekty po bańkach są naprawdę spektakularne, chociaż zabieg bywa bolesny ![]() ![]() Oprócz baniek korzystam jeszcze z platformy wibracyjnej, o której pisałam w poście o ćwiczeniach - zawsze fajnie wytrzęsie pupkę, a jakie przyjemne ciepełko się rozchodzi po skórze ![]() KREMY I ŻELE Ileż tego jest na rynku to nie zliczę ![]() BODYWRAPPING wrap.jpg bielenda-maska-wyszczuplajaco-relaksujaca-chocolate-l-karnityna-body-wrapping-600-g.jpg phpThumb_generated_thumbnailjpg.jpg Bardzo fajna metoda na dość szybką redukcję centymetrów w obwodach. Polega - w moim wykonaniu, na nasmarowaniu się mocno rozgrzewającym preparatem wyszczuplającym - z braku laku używam Ziaji, o której wspomniałam wyżej, ale dotychczas miałam specjalny krem cynamonowy Kozmetika Afrodita- Krem cynamonowy AHA FORTE, który był rzeczywiście świetny, ale cena też powalająca ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ---------------------------------------------------------------------- To by właściwie było na tyle jeśli chodzi o to jak staram się zwalczyć cellulit. Niestety skubany zawsze wraca, jak tylko na chwilkę o nim zapomnę ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Edytowane przez siulka Czas edycji: 2011-04-11 o 17:54 |
![]() ![]() |
![]() |
#103 | ||
|
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#104 |
Zakorzenienie
|
Siulko Twój wątek to skarbnica wiedzy! A wszystko napisane nie dość, że w ciekawy to jeszcze przystępny sposób dla wszystkich, którzy się na tych sprawach nie znają
![]() ![]()
![]() |
#105 |
Raczkowanie
|
dzięki za odpowiedzi
![]() ![]() |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#106 |
Zakorzenienie
|
arielciu - świetnie, że odrzucenie cukru tak Ci służy! Łosoś w szpinaku z serem brzmi pysznie
![]() ![]() ![]() ![]() niutku - staram się w miarę przystępnie pisać, cieszę się, że jako tako mi to wychodzi ![]() ![]() groszua - znam ten samoopalacz i też byłam zadowolona z niego ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#107 |
Organizatorkaaa :)
|
Siulka świetny artykuł o filtrach!
mam prawie nowe opakowanie z zeszłego roku, szkoda wyrzucać ![]() a jeżeli chce stosować filtr na co dzień pod makijaż to filtr nakładam pod czy na krem pielęgnacyjny?
#108 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#109 | |
|
Cytat:
![]() dzisiaj dzięki tobie idę na drugie zajęcia z Zumby ![]() ![]() no i super notka o bodywrapping ![]() zaraz sobie kliknę ten krem co polecasz i będę mogła wstąpić do klubu ,, śledzika" ![]()
![]() |
#110 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() aaa to baw się dobrze ![]() hihi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#111 | |
|
Cytat:
![]() ![]() myślisz, że ta Ziaja Pro nada się do stosowania na te moje wysypy w nietypowych miejscach
![]() |
#112 |
Zakorzenienie
|
Siula, świetny wątek, ile tutaj profesjonalnej wiedzy
![]() widzę, że rozmawiałyście o depilacji. podziwiam Was, ja depilatorem nóg nie ruszę, umarłabym chyba z bólu, co innego pachy czy bikini ![]() a z siostrą się zastanawiamy nad zakupem tej maszynki do ciepłego wosku, Siulka, jak myślisz dobry pomysł? Edytowane przez Smarfetka Czas edycji: 2011-04-11 o 19:49 |
![]() ![]() |
![]() |
#113 |
Zakorzenienie
|
ja wreszcie coś kupię z tej ziaji pro bo już rok temu słyszałam że jest całkiem ok ale zawsze coś innego wyskoczy
![]()
#114 | |
Zakorzenienie
|
Olu - myślę, że się nada
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Smarfi Ty serio z tymi pachami i bikini zamiast nóg ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 20:02 ---------- Poprzedni post napisano o 19:57 ---------- Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#115 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() serio, serio ![]() ![]() woskownicę chcę szczególnie to pach, nóg i rąk ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#116 | |
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#117 |
Zakorzenienie
|
bardzo trudno się rwie w tych miejscach, bo skóra tam nie jest napięta - tak jak na przykład na łydkach, no i koniecznie trzeba przyciąć włoski do długości mniejszej niż pół centymetra (jeśli ktoś zapuścił takie zaroślaki
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#118 | |
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#119 |
Zakorzenienie
|
Siula... uwielbiam czytać twoje wpisy
![]() ![]() Konkretnie i na temat ![]() ![]()
#120 | |
|
Cytat:
![]() ooo i nawet by mi do głowy nie przyszło żeby go też na resztę ciała używać ![]() ![]() zanim dojdzie mi 10% to będę przecierać tym moim słabszym, może będzie trochę lepiej ![]() i czekam z niecierpliwością na post o pielęgnacji ![]()
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:53.